Hur Du Bäst Använder Ett Stormkök

hur man använder ett stormkök

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Vem älskar inte att spendera tid i naturen, vandra, campa och njuta av det vackra landskapet? Men när det kommer till matlagning utomhus kan det vara en utmaning, särskilt om man inte är van vid att använda ett stormkök (detsamma gäller för gasolkök eller spritkök och andra friluftskök). 

Men oroa dig inte! Vi har samlat ihop några knep och tips som hjälper dig att bli en mästare på att använda ditt stormkök på bästa sätt. Så låt oss dyka rakt in i stormkökets hemligheter!

Vad är ett stormkök?

Ett stormkök är en portabel enhet för matlagning utomhus, ofta använd vid vandring, camping eller andra friluftsaktiviteter. Det är enkelt att använda och bärbarheten gör det till ett oumbärligt redskap för äventyrare och friluftsentusiaster.

Olika typer av stormkök

Innan vi går vidare till hur man bäst använder ett stormkök är det bra att känna till de olika typerna som finns på marknaden:

 1. Gasolkök: Använder gasol som bränsle och är mycket enkla att använda. De ger en jämn låga och är effektiva i alla väderförhållanden.
 2. Spritkök: Använder sprit (alkohol) som bränsle. De är små och lätta, men har ofta en lägre effektivitet och kan vara känsliga för vind.
 3. Multibränslekök: Kan använda flera olika bränslen, såsom bensin, fotogen eller gasol. De är kraftfulla och lämpar sig väl för längre äventyr där tillgången på bränsle kan vara begränsad.
 4. Trangiakök: En typ av spritkök som består av en brännare, vindskydd och ett kokkärl. De är mycket populära bland vandrare och är kända för sin enkelhet och hållbarhet.
använda stormkök

Tips och tricks för att använda ditt stormkök på bästa sätt

Förberedelser

Innan du beger dig ut i naturen är det viktigt att vara väl förberedd. Här är några saker att tänka på:

 • Packa rätt mängd bränsle: Beräkna hur mycket bränsle du kommer att behöva för din tur och se till att du har tillräckligt med reserver.
 • Ta med rätt mat: Välj vandringsmat som är enkel att laga, inte väger för mycket och är näringsrik. Tänk på att vissa rätter kräver mer bränsle än andra.
 • Öva på att använda stormköket: Innan du ger dig ut på äventyr, se till att du vet hur man använder stormköket och att du är bekväm med att tända det och justera lågan.

Placering av stormköket

Att välja rätt plats för ditt stormkök är avgörande för säker och effektiv matlagning:

 • Välj en platt yta: Se till att du har en stabil och jämn yta för att undvika olyckor och spillo.
 • Undvik vind: Placera stormköket på en plats skyddad från vinden för att spara bränsle och förhindra att lågan blåser ut.
 • Håll avståndet: Se till att det är tillräckligt med avstånd mellan stormköket och tältet eller andra brännbara föremål.

Matlagningstips

För att få ut det mesta av ditt stormkök är det bra att känna till några matlagningstips:

 • Använd lock: Att täcka dina kastruller och stekpannor med lock minskar koktiden och sparar bränsle.
 • Anpassa lågan: Justera lågan för att matcha matlagningen. Använd en lägre låga för att undvika att maten bränner fast och en högre låga för att koka vatten snabbare.
 • Planera din måltid: Laga maten i rätt ordning för att minska tiden som stormköket är igång och spara bränsle.

Vanliga frågor

Är det svårt att använda ett stormkök? 

Nej, det är relativt enkelt. Men det är viktigt att öva på att använda det innan du beger dig ut i vildmarken.

Vilket stormkök ska jag välja? 

Det beror på dina behov och preferenser. Tänk på vikt, storlek, bränsletyp och effektivitet när du väljer ditt stormkök.

Hur mycket bränsle behöver jag ta med mig? 

Det beror på hur länge du ska vara ute, vilken typ av mat du planerar att laga och vilken typ av stormkök du har. Se till att ha extra bränsle för oförutsedda omständigheter.

Slutsats

Att använda ett stormkök på bästa sätt handlar om att vara förberedd, veta hur man använder det och följa några enkla tips för att optimera bränsleförbrukningen och säkerheten.

Förhoppningsvis har denna artikel hjälpt dig att avslöja några av stormkökets hemligheter och förberett dig för ditt nästa äventyr i naturen. Ha så kul och smaklig måltid!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 17

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.