10 Bästa Stormkök (2024): Bäst i Test

bäst i test stormkök guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

När du är ute i vildmarken finns det inget viktigare än att ha ett pålitligt sätt att tillaga din mat. Därför har vi sammanställt den här guiden till de bästa stormköken för vandringsresor.

Dessa spisar är tillräckligt tåliga för att klara av alla typer av terräng, och de finns i olika storlekar så att du kan hitta den perfekta för dina behov. Oavsett om du planerar en episk terrängvandring eller bara en campingtur i helgen, se till att kolla in vår lista över de bästa stormköken!


De 10 Bästa Stormköken Är:

 1. 1
  Bäst i Test Stormkök: MSR PocketRocket 2 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Gasbrännaren För Storkok: Tangia 25-3 UL Gas Burner - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Tysta Stormkök: Optimus Crux Lite - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Stormkök med Integrerad KastrullJetboil Flash Cooking System - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Spritköket: Trangia 25-4 UL - Läs Recension 
 6. 6
  Bästa Billiga Stormköksset: Soto Amicus & Cook Set Combo - Läs Recension 
 7. 7
  Bästa Stormkök Under Vindkraftiga Förhållanden: MSR Reactor 1.0 L - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Hybridkök: MSR Whisperlite Universal - Läs Recension 
 9. 9
  Bästa Spritbrännare: Trangia Spritbrännare B25 - Läs Recension 
 10. 10
  Bästa Minimalistiska Fältkök: Jetboil Stash - Läs Recension 

1. MSR PocketRocket 2

Bäst i Test Stormkök


Bäst i Test Stormkök

Vikt:

70 g

Bränsle:

Gas

Integrerad Kastrull:

Nej

Lättaste Och Mest Prisvärda Stormköket På Marknaden

Bäst i vårt test kommer MSR PocketRocket2, vilket är ett extremt populärt alternativ inom vandringssfären av goda anledningar. Detta är en simpel, ultralätt stormkök som du enkelt skruvar på direkt ovanpå en gasbehållare med isobutan.

Med en vikt på endast 70 gram finns det inget lättare alternativ på marknaden. Denna bedrift brukar vanligtvis komma till ett premiumpris, men så är inte fallet med PocketRocket 2. Här får du istället en kraftfull gasbrännare som du enkelt kan packa ner i ryggsäcken, tack vare dess minimalistiska storlek och vikt.

Det är enligt oss det perfekta stormköket på marknaden då den integrerar många positiva egenskaper till ett rimligt pris. Det finns många andra alternativ som har en mer ingående design, såsom Tringia 25-4 UL. Dessa varianter kanske kommer med lite mer funktionalitet i form av olika kastruller och liknande, men är också bulkigare och väger mer.

Den huvudsakliga nackdelen som vi ser med MSR PocketRocket har att göra med dess prestanda under vindiga förhållanden där den har det svårt. Andra alternativ såsom MSR Reactor är bättre under sådana förhållanden, då de är designade specifikt för dessa ändamål.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Budgetvänlig
 • Förvånansvärt kraftfull

NACKDELAR

 • Klarar inte vind särskilt bra

2. Trangia 25-3 UL Gas Burner

Bästa Gasbrännaren


Bästa Gasbrännaren

Vikt:

895 g

Bränsle:

Gas

Integrerad Kastrull:

Nej

Prisvärt Familjekök Med Basbrännare

Om du letar efter ett friluftskök som är lite mer omfattande är Trangia 25-3 UL Gas Burner ett bra alternativ. Detta är ett komplett familjekök med en basbrännare, stekpanna och gryta som alla ingår till ett mycket bra pris. Vill du ha en extra kastrull kan du gå för den större modellen Trangia 25-4 UL.

Den är mycket budgetvänlig, vilket gör den perfekt om du har en liten budget men ändå vill ha något som gör att du kan laga mat till hela familjen. Den största nackdelen med den här spisen är att den är något tung och otymplig, med en vikt strax under ett kilo.

Det är således en modell som vi framför allt skulle rekommendera för mindre campingresor med familjen, då dess storlek och funktionalitet bidrar till en enkel och god familjemiddag. För dig som letar efter ett stormkök för vandring rekommenderar vi istället mindre och lättare modeller, såsom MSR PocketRocket 2.

FÖRDELAR

 • Fullt familjekök
 • Budgetvänlig
 • Extra förvaring

NACKDELAR

 • Något tungt och otympligt

3. Optimus Crux Lite

Bästa Tysta Stormkök


Bästa Hybridkök

Vikt:

72 g

Bränsle:

Gas

Integrerad Kastrull:

Nej

Tystlåten Ultralätt Gasbrännare

Optimus Crux Lite är ytterligare ett högkvalitativt stormkök på marknaden, som kommer till ett grymt bra pris. Likt MSR PocketRocket 2 är detta en ultralätt modell med en kompakt och vikbar packning, vilket gör det perfekt för vandring och tillfällen då vikten spelar roll.

Tyvärr är den något tyngre än PocketRocket 2, och packar inte samma slagkraft som MSRs modell heller. Det är inte långt ifrån däremot, vilket gör att Crux Lite hamnar på en nära andra plats för fältkök vid vandring.

Den kommer även med fördelen att det är betydligt mer tystlåten än PocketRocket 2, vilket vissa individer kan föredra. Lågan är även bredare vilket kan vara bättre vid matlagning. I slutändan är däremot MSRs PocketRocket 2 något mer robust och pålitlig, vilket är varför vi rankat de högre i vårt test.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Budgetvänlig
 • Tystlåten

NACKDELAR

 • Något tyngre än PocketRocket 2
 • Tål inte vind särskilt bra

4. Jetboil Flash Cooking System

Bästa Stormkök med Integrerad Kastrull


Bäst Allt-i-Ett Stormkök

Vikt:

371 g

Bränsle:

Gas

Integrerad Kastrull:

Ja

Perfekta Stormköket För Snabb Vattenkokning

Det har kommit allt mer högkvalitativa och goda alternativ av vandringsmat, vilket innebär att många vandrare framför allt använder sina stormkök för att koka upp vatten.

Om detta låter som dig, kommer det smarta integrerade systemet som Jetboil Flash bidrar med vara den perfekta lösningen. Det är en allt-i-ett lösning som förser dig med blixtsnabb koktid på runt 3.5 minuter utan behovet av någon extern kastrull.

Den integrerade designen förser även lågan med ett isolerat skydd som förbättrar dess prestation och skyddar mot vind och oväder. Oavsett klimat, kan Jetboil Flash hjälpa dig koka vatten riktigt snabbt, antingen för att få i dig en kopp varm te på eftermiddagen eller en full måltid i nödsituationer.

Den huvudsakliga nackdelen med detta stormkök är dess storlek, vilket kan ha en stor betydelse under vandringen. I och med den integrerade designen, är det ett tyngre och större alternativ än till exempel PocketRocket 2 och Crux Lite. I och med att denna modell kommer med en integrerad kastrull kan vi däremot inte jämföra dess vikt direkt mot de andra alternativen.

Dess något lilla kastrull är däremot inte optimal för tillagning av större måltider. Är du ute på vandringsleden är detta förmodligen inget problem. I slutändan tror vi detta är ett bra val för de som värdesätter bekvämlighet över vikt och packstorlek under vandringen.

FÖRDELAR

 • Snabbuppvärmd
 • Prisvärd
 • Hög kvalitet

NACKDELAR

 • Något sämre val vid mer komplex matlagning

5. Trangia 25-4 UL

Bästa Spritköket


Bästa Spritköket

Vikt:

1075 g

Bränsle:

Sprit

Integrerad Kastrull:

Nej

Stort Familjekök Med Spritbrännare

Trangia 25-0 UL är större och tyngre än de tidigare modellerna, vilket lämpar sig väl vid tillagning av större familjemåltider men sämre under solovandringen. Den här spisen lämpar sig därmed bäst för större grupper eller familjer som vill laga mat tillsammans på sina campingresor.

Den har också fördelen att vara mycket prisvärd, vilket gör den till ett bra alternativ för dem som har en budget. Kvalitetsmässigt är det mycket likt Trangias andra alternativ av familjekök, där den huvudsakliga skillnaden är att denna använder sprit som bränsle istället för gas. Detta kan vara fördelaktigt i situationer där det inte finns någon gas att tillgå.

De största nackdelarna med det här friluftsköket är dess vikt och skrymmande storlek, vilket gör den mindre lämplig för längre vandringar eller backpackingresor. Dessutom kan det faktum att den använder sprit som bränsle ses som både en fördel och en nackdel, beroende på dina behov. På det hela taget tycker vi att det här är ett bra alternativ för familjer och sällskap som letar efter ett robust familjekök till ett förmånligt pris.

FÖRDELAR

 • Stort familjekök
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Tungt
 • Otympligt vid längre transport

6. Soto Amicus & Cook Set Combo

Bästa Spritköket


Bästa Billiga Stormköksset

Vikt:

273 g

Bränsle:

Gas

Integrerad Kastrull:

Nej

Mycket Prisvärt Stormkök För Nybörjare

Om du är ny till vandring och letar efter ett lätt stormkök som är enkelt att använda till ett bra pris kommer du inte att hitta ett bättre alternativ än Soto Amicus Stormkök. Den här spisen är en bra allt-i-ett-lösning som innehåller två olika stora kärl som enkelt packas ihop, vilket gör den perfekt för dig som precis har börjat och är osäker på vilket storlek du behöver.

Amicus har också fördelen att vara mycket prisvärd, vilket gör den till ett bra alternativ för budgetvandrare. Är du ny kanske du inte är beredd att spendera flera tusen på ett stormkök.

Detta innebär dock att kvaliteten inte är lika hög som några av de andra modellerna på den här listan. I synnerhet är pannan inte särskilt hållbar och kan med tid förlora dess kvalitet avsevärt..

På det hela taget tycker vi att Soto Amicus Stove är ett bra val för nybörjarvandrare som letar efter ett lättanvänt och prisvärt alternativ. Om du letar efter något mer högklassigt kanske du däremot vill överväga något av de andra alternativen på den här listan.

FÖRDELAR

 • 2-1 lösning
 • Prisvärd
 • Enkelanvänd

NACKDELAR

 • Inte den bästa kvalitén

7. MSR Reactor 1.0 L Stove System

Bästa Stormkök Under Vindkraftiga Förhållanden


Bästa Stormkök Under Vindkraftiga Förhållanden

Vikt:

500 g

Bränsle:

Gas

Integrerad Kastrull:

Ja

Smidigt Stormkök i Alla Väder

MSR Reactor är den dyraste modellen på vår lista med en ganska stor marginal, men det är svårt att hitta ett bättre stormkök för att koka vatten eller smälta snö i alla förhållanden. Det skyddande skalet och kraftfulla brännare gör detta till en av de mest effektiva och väderbeständiga modellerna på marknaden, vilket innebär att du kan använda i alla situationer.

En sak att notera är att även om Reactors integrerade kastrull är bra för att koka vatten är den inte lika bra för att koka större måltider. Det finns däremot alternativ av samma modell med större kastrull (2.5 liter istället för 1 liter), men detta kommer på bekostnad av högre vikt. Så om du letar efter en spis som kan göra mer än att bara koka vatten bör du överväga ett av de andra större alternativen på den här listan.

På det hela taget tycker vi att MSR Reactor är ett bra val för dem som värdesätter effektivitet och snabbhet framför allt. Om du behöver ett snabbt och pålitligt sätt att koka vatten under alla förhållanden är det här spisen för dig. Dess höga prislapp och relativt tunga vikt är dock kanske inte värt det för vissa.

FÖRDELAR

 • Effektiv med snabb koktid
 • Vädertålig

NACKDELAR

 • Något dyr

8. MSR Whisperlite Universal

Bästa Hybridkök


Bästa Hybridkök

Vikt:

320 g

Bränsle:

Gas & Sprit

Integrerad Kastrull:

Nej

Smart Hybridlösning För Både Gas- Och Spritbränsle

En av de mest irriterande sakerna med stormkök är när de inte fungerar, vilket oftast sker i mycket kalla förhållanden. Stormkök som använder sig av gasbränsle kan i dessa situationer fluta fungera då den kalla temperaturen blockerar rörelsen av gasen till köket.

En bra lösning i dessa tillfällen är att förlita sig på spritbränsle, men detta är inte alltid fördelaktigt under andra förhållanden. Den perfekta lösningen till detta problem är en MSR Whisperlite Universal som fungerar med både gasbehållare och spritbränsle, vilket ger dig det bästa av båda världarna.

Whisperlite Universal är också ett mycket lättviktigt alternativ sett till dess funktionalitet, vilket gör den perfekt för dig som vill spara utrymme och vikt i din ryggsäck. Detta kommer dock till priset av att den är lite dyrare än några av de andra alternativen på den här listan.

På det hela taget tycker vi att MSR Whisperlite Universal är ett utmärkt val om du letar efter flexibilitet. Letar du däremot efter ett stormkök på en tajt budget kommer andra alternativ såsom PocketRocket eller Trangia 25-3 UL Gas Burner vara ett bättre val.

FÖRDELAR

 • Gas- och spritförbrännare
 • Bra vid kalla temperaturer/höga höjder

NACKDELAR

 • Dyr
 • Relativt tung i förhållande till bland annat PocketRocket 2

9. Trangia Spritbrännare B25

Bästa Spritbrännare


Bästa Spritbrännare

Vikt:

110 g

Bränsle:

Sprit

Integrerad Kastrull:

Nej

Enkel Och Smidig Spritbrännare

Spritbrännare har faktiskt under senare år ökat i popularitet bland ultralätta vandrare som ett minimalistisk alternativ till gasbehållare och stormkök. I denna kategori tycker vi att Trangias spritbrännare sticker ut med en väl genomtänkt design och låg vikt.

Trangia B25 är en mycket enkel och okomplicerad spritbrännare som levereras med ett avtagbart vindskydd. Detta innebär att du enkelt kan förvara den utan att ta upp för mycket plats. Designen gör också att du kan använda vilken gryta eller kastrull som helst, vilket gör den mycket mångsidig.

En nackdel med den här modellen är att du måste köpa kastrullen separat, vilket kan öka kostnaden. Vi tycker dock att Trangia B25 är ett utmärkt val för dem som letar efter en enkel och effektiv spritbrännare.

FÖRDELAR

 • Smidig förvaring
 • Smart design

NACKDELAR

 • Du behöver köpa en brännare och kastrull separat

10. Jetboil Stash

Bästa Minimalistiska Fältkök


Bästa Minimalistiska Fältkök

Vikt:

200 g

Bränsle:

Gas

Integrerad Kastrull:

Nej

Kompakt Och Lätt 2-1 Stormkök

Jetboil Stash är ett utmärkt val för dem som letar efter en kompakt och lättviktig fältkokare. Det är en minimalistisk design som bara väger 200 gram, vilket gör den till ett av de lättaste alternativen på den här listan.

En nackdel med Jetboil Stash är att den inte är särskilt bra på att sjuda, så den är inte idealisk för tillagning av större måltider. Men om du bara letar efter ett snabbt och enkelt sätt att koka vatten är detta ett utmärkt alternativ med en snabb koktid på bara 2.5 minuter.

På det hela taget tycker vi att Jetboil Stash är ett utmärkt val för ultralätta vandrare eller alla som letar efter en minimalistisk fältkokare som snabbt och enkelt kan koka upp vatten. Den kommer dessvärre till ett ganska dyrt pris, men om du värdesätter flexibilitet och kvalitet är det ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Kompakt och lätt
 • Minimalistisk design
 • Snabb koktid

NACKDELAR

 • Väldigt dyr
 • Inte bra på att sjuda

Stormkök - Produktjämförelse

Produkt

Pris

Vikt

Bränsle

Integrerad Kastrull

Koktid

439 kr

70 g

Gas

Nej

3.5 min (1L)

 999 kr

895 g

Gas

Nej

3.5 min (1L)

397 kr

72 g

Gas

Nej

3 min (1L)

 1259 kr

371 g

Gas

Ja

3.3 min (1L)

 799 kr

1075 g

Sprit

Nej

10 min (1L)

899 kr

273 g

Gas

Nej

2.5 min (0.5L)

2295 kr

500 g

Gas

Ja

3 min (1L)

2267 kr

320 g

Hybrid

Nej

3.5 min (1L)

159 kr

110 g

Sprit

Nej

10 min (1L)

2599 kr

200 g

Gas

Nej

2.5 min (0.5L)

Stormkök Köptips

Att köpa stormkök kan vara mycket svårt med tanke på hur många olika modeller och märken det finns därute på marknaden. Men hur jämför vi dessa och utvärderar vilken som är bäst? Detta görs genom att vara uppmärksam av några viktiga faktorer i relation till stormkök. Här är de absolut viktigaste faktorerna att hålla reda på.

Typ Av Stormkök

Det finns många olika typer av stormkök som alla har sina unika för- och nackdelar. Här tar vi en närmare titt på de olika typerna för att få en bättre inblick i vilket som passar dig och dina förutsättningar bäst.

Stormkök Med Gasbehållare

Dagens vandringsmarknad domineras främst av gaskök, som körs på antingen isobutan eller propan. Vad som gör denna typ så populär är dess lättanvändliga design och funktionalitet.

Det räcker med att du kopplar på din gasbehållare mot stormköket och tänder det för att vara igång att koka upp vatten, smälta snö eller laga mat. Dess modeller är ofta kraftfulla vilket innebär att du snabbt kan få upp värmen och tillaga din mat ännu snabbare än andra modeller.

stormkök med gasbehållare

Stormkök med gasbehållare kommer i lite olika storlekar och modeller - allt ifrån ultralätta och kompakta alternativ(MSR PocketRocket 2) till större familjestormkök med stora kastruller (Tangia 25-3 UL Gas Burner). Det finns även modeller som är helt frikopplade från gasbehållaren (MSR Whisperlite Universal) och kopplas istället till dessa med hjälp av en slang.

Basbehållare kommer däremot med vissa nackdelar. De presterar generellt sett inte lika bra i kallare väder, särskilt i förhållande till spritförbrännare. Modeller som är frikopplade, såsom MSR Whisperlite, är bättre i dessa situationer men långt ifrån optimala.

Den andra nackdelen med dessa stormkök är att gasbehållaren själv kan vara något klumpig och tung, vilket kan vara ett problem om du behöver bära med det flera stycken för en längre vandringstur. Om du behöver tillaga 2-3 måltider om dagen under flera veckor kommer ett stormkök med flytande bränsle passa dig bättre.

Den sista nackdelen med dessa gasbehållare är att det kan vara svårt att fylla på de, vilket leder till mycket onödigt avfall.

Stormkök Med Flytande Bränsle (Bensin)

Om du letar efter en spis som fungerar bra i kallare väder är ett stormkök med flytande bränsle rätt väg att gå. Dessa kök drivs oftast av ren bensin (White gas) eller fotogen och är därför mycket bättre på höga höjder och lägre temperaturer. Detta är eftersom bränslet brinner varmare än vanlig propan/isobutan, vilket resulterar i bättre prestation i kalla klimat.

Det är ett bättre val för längre vandringsutflykter eftersom du kan ta med dig mer enklare och lättare. Ännu bättre är att du enkelt kan fylla på behållaren om och om igen, och slipper därmed onödigt avfall.

stormkök med flytande bränsle

För kortare utflykter rekommenderar vi fortfarande gasbehållare av isobutan/propan över flytande bränsle på grund av dess låga vikt och kompakta förpackning. Stormkök som använder flytande bränsle väger oftast något mer, och tar längre tid att sätta upp och börja använda.

För resor längre än en vecka, i kalla eller höga klimat, rekommenderar vi ett stormkök med flytande bränsle. För kortare vandringsbehov kommer vanliga gasbehållare vara bättre.

Stormkök Med Spritförbrännare

Alkoholkök är ett utmärkt val för ultralätta backpackers eller för alla som söker en minimalistisk kamin som är lätt att använda och billig att driva. Dessa kök drivs vanligtvis med denaturerad alkohol, som är lätt att hitta och relativt billig sett till vad du får ut av det.

Det som gör dem så populära bland vandrare är deras extremt lätta vikt och kompakta storlek - de flesta väger mindre än 200 gram! De är också mycket enkla att använda, det är bara att hälla alkoholen i spisen och tända den med en tändsticka.

stormkök med spritförbrännare

Även då de inte kan konkurrera med gasdrivna stormkök i termer av effektivitet, värmeutslag eller kontroll, så kan dessa typer av stormkök vara att föredra på grund av dess simplicitet och vikt. Särskilt med tanke på att du enkelt kan köpa mer bränsle i de flesta hårdvaruhusen eller bilmackarna.

Stormkök Med Vedbrännare

En mindre populär modell av stormkök nu för tiden är de som fungerar genom att elda ved. En gång i tiden var detta den enda typen av spisar som fanns tillgängliga och användes av upptäcktsresande och pionjärer över hela världen.

Numera är de inte lika populära eftersom de är mycket tyngre och skrymmande än andra modeller på marknaden. De kräver också mer tid att ställa upp och komma igång, eftersom du måste samla ihop ved och tändved innan du kan börja laga mat.

Allt som allt är det något av en utdaterad modell i termer av funktionalitet. Däremot bidrar det till en viss nostalgi till simplare tider som vi vet många vandrare uppskattar. Ett stort plus är också att du inte behöver förlita dig på någon annan bränslekälla än vad du kan hitta i naturen.

Stormkök Med Integrerad Kastrull Eller Inte?

En annan viktig faktor att tänka på vid kök av stormkök är om det kommer med en integrerad kastrull eller inte. Båda alternativen har för- och nackdelar som kan vara extra fördelaktiga i särskilda situationer.

Integrerad Kastrull

Ett integrerat system - som Jetboil Flash Cooking System - är unika till stormkök som använder en gasbehållare. Stormköket består av en gasförbrännare, värmeväxlare och kastrull i ett skyddat skal. Det är således en allt-i-ett lösning som är enkel att använda.

stormkök integrerad kastrull

Den första och mest uppenbara fördelen med en integrerad kastrull är att det är en sak mindre att bära med sig. Detta kan vara ett stort plus om du försöker spara på vikten, eftersom varje gram räknas när du är ute på vandring.

Tack vare den integrerade designen kan dessa modeller ofta uppnå en snabbare koktid och bättre skydd från väderförhållanden. Det resulterar i att dessa modeller blir klara vinnare när det kommer till att koka vatten under vandringen, eller om du förväntar dig kalla och våta förhållanden.

Den största nackdelen med en integrerad kastrull är att den begränsar dina matlagningsalternativ. Du kan bara laga en sak åt gången, så om du försöker förbereda en femrättersmiddag är detta kanske inte det bästa alternativet för dig.

De kommer ofta i en mindre storlek än andra fristående alternativ, så planerar du större måltider kommer det att bli svårt. Som tur är finns det många goda alternativ till torrmat som du snabbt kan tillaga i det uppkokta vattnet.

Separat Kastrull

En separat kastrull ger dig mycket mer flexibilitet när du lagar mat, eftersom du kan använda den för att laga flera rätter samtidigt. Detta är en stor fördel om du försöker laga mat till en grupp människor eller om du vill ha fler alternativ när du förbereder måltider.

En annan stor fördel är att dessa ofta är betydligt enklare att rengöra, eftersom de kan göras så separat från gasförbrännaren. Detta är ett stort plus, eftersom det ofta kan vara svårt och tidskrävande att rengöra ett stormkök.

Stormkök utan kastrull

Den största nackdelen med en separat kastrull är att det är ytterligare en sak att bära runt på. Detta kan vara ett problem om du försöker spara på vikten, eftersom varje gram räknas när du är ute på vandring.

När det gäller effektivitet är dessa modeller ofta inte lika bra som ett integrerat system. Värmeväxlaren är oftast mindre effektiv, så det tar längre tid att koka vatten. Dessutom är de ofta svårare att sätta upp och ta ner vilket kan vara ett problem om du har bråttom eller bara vill koka upp lite vatten.

Vikt & Packning

Som med de mesta utrustning designat för vandring är det viktigt att tänka på stormkökets vikt och packstorlek. På längre vandringar har du begränsat med packutrymme i vandringsryggsäcken, och varje gram av vikt du lägger till kan ha en stor påverkan över många mil av gång.

stormkök vikt och packning

Det kan vara svårt att jämföra olika stormköks vikt då du måste överväga vilken typ av bränsle du använder, samt hur stort köksset du kommer att ta med dig. För vandring kan en lätt och liten produkt såsom Crux Lite vara ett utmärkt val. Planerar du istället att laga större måltider till hela familjen på campingsemestern kanske du hellre går för ett större och tyngre alternativ såsom Trangia 25-4 UL.

Generellt kan du förvänta dig att stormkök som kräver flytande bränsle kommer vara något tyngre än gasdrivna stormkök. För att välja rätt modell för din situation behöver du veta dina prioriteringar. Du kommer i majoriteten av fallen att offra något - vare sig det handlar om vikt, bekvämlighet eller funktionalitet - om du går för ett lättare alternativ.

Effekt Och Koktid

Stormkökets effekt, dvs. hur kraftfull låga de kan producera, har en stor betydelse och kan variera kraftigt mellan olika modeller. Detta mäts ofta som ett mått i watt, men det säger inte så mycket för oss vanliga perosner. Ett bättre sätt att förstå ett visst stormköks kraft är att tittaa närmare på dess koktid.

Den huvudsakliga faktorn som kommer att påverka denna koktid är vilken typ av bränsle stormköket använder sig av. De snabbaste modellerna är oftast de som utnyttjar gas, med en koktid ofta under 3 minuter.

Är det en integrerad modell med kastrull och förbrännare i samma skal kan denna tid sänkas ytterligare då det effektiviserar processen ytterligare. Modeller med separata kastruller kommer att exponera lågan mer vilket innebär en mindre effektiv koktid.

stormkök koktid sjudande

Hybridmodeller såsom MSR Whisperlite är också relativt effektiva och kan koka upp vatten ganska snabbt, även då det inte är på samma nivå som gasalternativ. På andra sidan spektrumet har vi alternativ av stormkök som förlitar sig på trä eller sprit, vilket kommer ta betydligt längre tid att få igång och börja koka vatten på.

Med det sagt är det viktigt att poängtera att ett stormköks prestanda inte endast är beroende av dess koktid. Vissa modeller har till exempel en bredare låga, vilket passar bättre vid större kastruller och matlagning, men som istället kan resultera i en längre koktid. Mycket av effektiviteten har att göra med hur mycket bränsle som förbrukas. Kan du koka upp en liter vatten på två minuter är det bra, men om du spenderar hela gasbehållaren för att uppnå detta är det inte särskilt imponerande.

Sjudande Funktionalitet

För de som planerar att använda sitt stormkök till mer än att koka vatten och smälta snö, kan det vara viktigt med en bra kontroll över lågan. De flesta populära modellerna på marknaden idag kommer med en ventil där du kan hantera lågan och värmen som produceras.

Vissa produkter, såsom PocketRocket 2 , tar detta koncept till nästa nivå genom en mer avancerad regulator - vilket möjliggör enklare temperaturkontroll. Det innebär Att du kan låta maten sjuda under en längre tid - något som inte är möjligt på alla modeller.

Många modeller såsom Jetboil Flash har däremot inte samma kapacitet att bibehålla en lägre värme under matlagningen, då de är designad för att koka upp vatten så snabbt som möjligt. Återigen handlar det om vad dina prioriteringar och förutsättningar är för något.

Vindskydd

När du väljer ett stormkök bör du också överväga om du behöver ett inbyggt vindskydd eller inte. Detta kan vara en viktig faktor, särskilt om du planerar att använda spisen i utsatta och blåsiga förhållanden. Majoriteten av de mer traditionella produkterna har en öppen låga, vilket lätt kan blåsas ut under kraftiga vindförhållanden.

Stormkök vindskydd

För att förhindra detta kommer vissa modeller med ett litet vindskydd som fästs på sidan av grytan, medan andra har en mer omfattande skal som skyddar hela lågan från att blåsa ut av starka vindbyar. Den förstnämnda är vanligtvis lättare och mer kompakt, medan den sistnämnda ger bättre skydd och smidigare upplevelse. Ett exempel på ett sådant integrerat system är Jetboil Flash och MSR Reactor 1.0 L Stove System.

I vårt test vann MSR Reactor däremot som det absolut bästa valet av stormkök under vindiga förhållanden. Det är framför allt då väldigt lite av lågan exponeras mot klimatet, vilket gör det lätt att starta upp en flamma även i de värsta klimaten.

Spritförbrännare och stormkök som använder sig av en vedbrännare hamnar definitivt sist under vindiga förhållanden. Det kommer behövas mycket träning och tålamod för att lära sig få en stabil och jämn låga, särskilt under vindiga förhållanden.

Om du vet att du kommer att laga mat under särskilt utsatta förhållanden är det värt att välja en modell med ett mer omfattande vindskydd. Om vikt och storlek däremot är dina viktigaste prioriteringar kan ett mindre alternativ vara mer lämpligt.

Laga Mat Under Kalla Förhållande Och på Höjd

Fältkök är ett mycket smidigt alternativ för att laga mat under vandringsutflykter, men de kan strula en del i kalla klimat eller på höga höjder. Anledningen till detta är eftersom olika typer av bränsle reagerar olika vid olika temperatur/höjd.

stormkök vinter kyla höjd

Generellt kommer ren bensin (White gas) och andra flytande bränsletyper att fungera bäst i kalla klimat, eftersom du kan reglera trycket bättre med hjälp av bränslepumpen.

I motsatt riktning kan gasbehållare ofta förlora sitt tryck under kalla temperaturer och höga höjder, vilket gör det svårt för gasen i fråga att röra sig från behållaren till stormköket. Om du planerar vandring på högre höjder eller i kallare klimat och trots detta vill använda dig av gasbehållare, skulle vi rekommendera en hybridmodell såsom MSR Whisperlite. Dessa modeller tillåter dig att använda gasbehållare som du kan vända upp och ned, och på så sätt förbättra tillförseln av bränsle.

Automatisk Tändning (Pieze-tändare)

Den sista faktorn som kan vara värd att ta i beaktning har att göra med hur stormköket tänds. Många gasmodeller kommer med en inbyggd tändare (ofta kallat Pieze-tändare) som du enkelt kan använda för att tända lågan helt elektriskt.

Denna lilla funktionalitet kan vara mycket bekväm men kommer att lägga till några gram i din packning och även packstorlek. Trots detta skulle vi generellt säga att denna funktion är mycket värt det om du värdesätter bekvämlighet. Detta kan vara ännu mer påtagligt under vindiga förhållanden, då en vanlig traditionell tändare kanske inte kan få igång köket.

Fullständig Utrustning

Ett stormkök är bara en del av din vandringsutrustning, och beroende på vilken modell du bestämmer dig för att köpa kan du behöva köpa till ytterligare utrustning för att använda dig. Såvida du inte köper en allt-i-ett lösning såsom Jetboil Flash kommer du att behöva köpa till kastruller separat.

Rostfritt stål och titan är två av de mer populära materialval för dessa kastruller. Rostfritt stål är ofta mycket prisvärda och håller dess kvalitet väl under längre tid. Titan är istället ett mycket lättare alternativ och med en ännu starkare hållbarhet. Ytterligare ett populärt val är kastruller i aluminium, vilket är ett annat lätt rostfritt material.

stormkök pieze tändare

Vill du undvika att behöva köpa till en massa utrustning utöver ditt stormkök rekommenderar vi att du köper ett färdigt stormkök med köksset, såsom Soto Amicus Stove, vilket är ett prisvärt alternativ med alla nödvändiga komponenter.

Det sista att nämna här är även att du behöver köpa till bränsle separat - detta är extra viktigt om du köper ett stormkök som utnyttjar gasbehållare, såsom PocketRocket 2 och Crux Lite.

Vanliga Frågor Om Stormkök

Här har du svar på några av de vanligaste frågorna kring stormkök.

Vad är ett stormkök?

Ett stormkök är ett litet portabelt kök som primärt används inom friluftsaktiviteter såsom vandring och camping.

Vad är fördelarna med ett stormkök?

Den största fördelen med en stormkök är att den är mycket lätt och bärbar, vilket gör den lätt att ta med sig på vandringar och campingresor. De är ofta också mycket lättanvändliga, och kan förse dig med en snabb varm måltid på nolltid ute i naturen.

Vilka är några populära märken av stormkök?

Några populära märken av fältkök är Jetboil, MSR, Vrangia och Soto.

Vad kostar ett fältkök?

Ett fältkök kan kosta allt från 300 - 5000 kronor, beroende på hur avancerat modell du siktar på. En större, mer robust modell kommer förmodligen kosta dig uppåt 2000 kronor, medans det finns andra stabila budgetvarianter som kostar runt 400-500 kronor.

 

Behöver jag något annat till mitt stormkök?

Beroende på vilken modell av stormkök du använder dig av, kommer du att behöva ta med dig extra kastruller, bestick och bränsle. Om du inte vill köpa dessa saker separat rekommenderar vi att du köper en allt-i-ett-lösning som Jetboil Flash. Bränsle och bestick kommer du däremot alltid behöva köpa till separat.

 

Sammanfattningsvis Om Stormkök

Även fast det inte finns ett stormkök som är bäst i varje situation och för varje budget, så kan vår lista av de bästa stormköken hjälpa dig fatta ett mer informativt val. Att laga en varm måltid ute i det vilda är inte bara en moralhöjare, men kan också vara extremt gott.

Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan välja rätt stormkök för dig och dina behov.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 67

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.