5 Bästa Haspelrulle (2024): Bäst i Test

bästa haspelrulle bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Haspelrullar har historiskt sett varit plågade av snurror i linan och stökiga bromssystem, men det breda utbudet av haspelrullar på marknaden idag gör att dessa stereotyper inte längre stämmer. Till och med till ett billigt pris kan du få ett flerlagrat precisionsverktyg som kan slita ner en vild fisk. De finns också i fler olika storlekar och prisklasser än någonsin tidigare.

Så oavsett om du introducerar ett barn till friluftslivet eller vill ta dig an rekordstora jättar finns det en haspelrulle som passar för uppgiften - och dessa alternativ är idag mer populära än de klassiska multirullarna.

I denna guide tar vi oss en närmare titt på just haspelrullar, för att jämföra och utse en vinnare bland de olika modellerna. Detta baseras framför allt på vår egna erfarenhet efter många år av användning av olika rullar.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Haspelrullarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Haspelrulle: Shimano Stradic FL - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Haspelrulle: Penn Battle 3 Haspelrulle - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Haspelrulle För Nybörjare: Abu Garcia Elite Max Haspelrulle - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Billiga Haspelrulle: Okuma Aria Haspelrulle - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Haspelrulle För Saltvatten: Daiwa Black Gold Hapelrulle - Läs Recension

1. Shimano Stradic FL

Bäst i Test Haspelrulle


Shimano Stradic FL

Storlek(ar):

1000, 2500,3000,4000,5000

Kullager:

6+1

Utväxling:

5;0;1

Material

Patenterat lättviktsmaterial

Stabil Och Effektiv Haspelrulle Som Kommer Att Hålla Många År

Precis när vi inte trodde att Stradic-serien kunde förbättras tog Shimano dem till nästa nivå utan att flytta på målstolparna i fråga om pris. Den här rullen är inte billig, men den kan lätt misstas för något mycket dyrare samtidigt som den ligger kvar på en medelprisnivå. Det är däremot det dyraste alternativet på denna lista.

Shimano har byggt en haspelrulle med exceptionellt snäva toleranser. De verkar inte lossna eller försvagas med tiden, så om du tar hand om den kommer den här rullen att vara lika bra om fem år som den är när den är nyköpt.

De större modellerna är utrustade med Shimanos Cross Carbon Drag-system, vilket innebär att även de mest hårdföra fiskarna kan dämpas om du spelar dem med ett minimum av försiktighet. Om du är redo att ta steget upp från fynd- och mellanklassrullar till något som kommer att hålla hela livet, genom alla sorters prövningar, bör den här rullen finnas med på din inköpslista.

I någon av sina tidigare versioner skulle Stradic ha varit värd priset, men den här modellen går över och utöver det som krävs. Den har ett vattentätt drag, en spole med lång slaglängd. Alla dessa funktioner står för hållbarhet, så du behöver inte oroa dig för att den ska gå sönder eller underprestera vid en olämplig tidpunkt.

Att du också kan använda den för både saltvattensfiske och sötvattenfiske gör det till ett mångsidigt alternativ. Och inte nod med det, det kommer i Shimanos patenterade lättviktsmaterial C14 vilket gör det till ett av de lättaste haspelrullarna vi någonsin provat.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt vikt
 • Stabil och hållbar design
 • Vattenavvisande som tål salt- och sötvatten

NACKDELAR

 • Dyrare modell

2. Penn Battle 3 Haspelrulle

Näst Bäst i Test Haspelrulle


Näst Bäst i Test Haspelrulle

Storlek(ar):

1000-10000

Kullager:

5+1

Utväxling:

6;2;1

Material

Rostfritt stål

Slittålig Och Robust Haspelrulle - Perfekt Fört Större Fisk

Penn Battle-modellerna av spinnrullar är hållbara under lång tid, och de är idealiska för att fånga stora fiskar. Dess helmetallkropp, sidoplatta, tillsammans med dess rotor och tunga aluminium-båttråd ökar dess prestanda och hållbarhet.

Dessutom erbjuder den dig ett HT 100 kolfiberdragsystem som ger ett kraftfullt drag med jämnhet. Dessutom har den en flytande vevning med 5 förseglade kullager i rostfritt stål och ett omedelbart antireverslager.

Dess superline-spole kräver inget extra och har linkapacitetsringar som marknadsförs på ⅓, ⅔ och full kapacitet. Med allt detta och mer till är Penn Battle 3 haspelrulle både hållbar och effektiv, perfekt för större fiskar i både salt- och sötvatten.

Den tuffare rullen i metall innebär däremot att det är en betydligt tyngre produkt än till exempel Shimanos rulle ovan, även om detta är vårt huvudsakliga problem med denna produkt. För dess prissättning och om du kan leva med den tyngre modellen är det fortfarande väldigt mycket värde för pengarna.

FÖRDELAR

 • Hållbar och slitstark design
 • Smidigt och lättanvänt dragsystem
 • Användbar för större fiskar

NACKDELAR

 • Lite tyngre modell

3. Abu Garcia Elite Max Haspelrulle

Bästa Haspelrulle För Nybörjare


Bästa Haspelrulle För Nybörjare

Storlek(ar):

1000,2000,3000,6000

Kullager:

6+1

Utväxling:

6;2;1

Material

Aluminium

Lättanvänd Och Lätt Haspelrulle Perfekt För Nybörjare

Vi är medvetna om att namnet på denna haspelrulle från Abu Garcia heter Elite Max, men låt dig inte avskräckas av detta - det är trots detta en fantastik smidig modell som passar alldeles utmärkt för nybörjare (såväl som mer erfarna fiskare).

Med en lätt och stark konstruktion av aluminium, erbjuder det japanska märket dig en alldeles utmärkt haspelrulle som besitter god funktionalitet. Bland annat kommer den med det patenterade Rocket Line Management System vilket underlättar längre kast, samtidigt som det förhindrar linan från att trassla ihop sig.

Med en fiskebroms i robust kolfiberkonstruktion kan du också vara säker på att du kan trötta ut fisken utan att det tar allt för mycket energi från ditt håll. Dessa egenskaper innebär att det är en mycket lättanvänd och smidig modell som vi starkt skulle rekommendera för nybörjare, även då priset är något högre än många av de budgetmodeller som finns på marknaden.

FÖRDELAR

 • Lätt konstruktion
 • Effektivt och lätt fiskande
 • Enkelanvänd utan trassel

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ för nybörjare

4. Okuma Aria Haspelrulle

Bästa Billiga Haspelrulle


Bästa Billiga Haspelrulle

Storlek(ar):

2000,3000,4000

Kullager:

6+1

Utväxling:

5;0;1

Material

Grafit

Simpel Och Extremt Billig Haspelrulle För Den Budgetmedvetne

Om du letar efter en riktigt billig haspelrulle du kan köpa för mindre än 300 kronor rekommenderar vi starkt Okuma Aria som kommer till en tiondel av priset i jämförelse med många andra mer högkvalitativa alternativ. Är du på en stram budget är detta helt klart för dig.

Med sin grafitkonstruktion och sina 6+1 kullager är Okuma Aria en slittålig haspelrulle som är både smidig och lätt att fiska med. Men trots dess låga pris har den inte fått några allt för stora märkbara nackdelar, utan kan erbjuda dig en snabb och jämn dragkraft tillsammans med ett alldeles utmärkt haspelhandtag. Med det sagt är hanteringen och bromsarna inte alls lika starka som de du hittar på premiummodeller, men om du enbart ska fiska efter enklare och mindre fiskar då och då kan det absolut få jobbet gjort.

Enkelt och billigt, men ändå riktigt bra haspelrulle för den budgetmedvetne. Om du letar efter en haspelrulle som går att köpa på din lokala sportsbutik till ett billigt pris bör Okuma Aria vara ditt förstaval.

FÖRDELAR

 • Otroligt billig
 • Lättanvänd

NACKDELAR

 • Inte särskilt bra dragkraft

5. Daiwa Black Gold Haspelrulle

Bästa Haspelrulle För Saltvatten


Bästa Haspelrulle För Saltvatten

Storlek(ar):

2500,4000,4500

Kullager:

6+1

Utväxling:

5;6;1

Material

Aluminium

Hållbar Och Effektiv Haspelrulle För Fiske På Hav

Daiwa BG haspelrulle har ett svart anodiserat maskinbearbetat aluminiumhölje, vilket ger den god styrka och stabilitet med en relativt lätt vikt. Den har också ett överdimensionerat Digigear-system som ökar kugghjulets kontaktpunkter - bra för fiske av större saltvattensfiskar.

Dessutom har den drivsystem med sju lager, vilket inkluderar sex kullager och ett enda rullager. Utöver det har den Carbon ATD (Automatic Tournament Drag), som är vattentät och ger dig en smidig prestanda i varierade situationer.

i storlekarna 4000 och mindre har ett antirevers-system medan 4500 och större har oändliga dubbla antirevers-system. Du kan alltså välja den serie som passar dig bäst.

Om du letar efter en högkvalitativ haspelrulle som är perfekt för saltvattensfiske rekommenderar vi Daiwa Black Gold haspelrulle. Med sin hållbara och robusta aluminiumkonstruktion klarar den här modellen de tuffa förhållandena vid saltvattensfiske med lätthet. 

FÖRDELAR

 • Mycket stabil och hållbar design
 • Klarar saltvatten väldigt bra
 • Rimligt pris

NACKDELAR

 • Vissa plastdelar

Haspelrullar - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Storlek(ar)

Kullager

Utväxling

Material

2499 kr

1000, 2500,3000,4000,5000

6+1

5;0;1

Patenterat lättviktsmaterial

1399 kr

1000-10000

5+1

6;2;1

Rostfritt stål

1093 kr

1000,2000,3000,6000

6+1

6;2;1

Aluminium

 218 kr

2000,3000,4000

6+1

5;0;1

Grafit

1259 kr

2500,4000,4500

6+1

5;6;1

Aluminium

Vad Är En Haspelrulle?

En haspelrulle är en typ av fiskerulle som har en vertikal spole som inte på något sätt är omsluten av ett hölje eller yttre skal. Rullar av den här typen är lätta att använda och mycket mångsidiga, och lämpar sig väl för precisionskast och intrikata rörelser av beten. Som ett resultat av detta är haspelrullar oerhört populära bland sportfiskare över hela världen.

På det hela taget kan en haspelrulle användas relativt enkelt, även om det ofta krävs lite extra övning för att lära sig att kasta med en fiskerulle av den här typen. I stället för att trycka på en knapp för att kasta, vilket är fallet med spinnkastningsrullar, måste man till exempel vända en öppen rulle uppåt innan man kastar ut sin lina.

haspelrulle att fiska med

Haspelrullar - Köptips

Om du har den bästa haspelrullen för just din fiskesituation kan du fånga mer fisk och helt enkelt få en bättre dag på vattnet. Det är därför viktigt att tänka på en rad olika faktorer innan du bestämmer dig för vilken fiskerulle som är bäst för dig. Här är några faktorer att tänka på:

Var Du Planerar Att Fiska?

Det första du måste tänka på är var du vill fiska, för när du vet var du vill fiska måste du välja typ av spinnrulle därefter. Din fiskeplats avgör nämligen vilken typ av vatten som finns där och hur mycket salt i vattnet, för om du väljer fel spinnrulle för din plats kan det skada din rulle, vilket inte är bra.

Du vill ha en saltvattenrulle för saltvatten eller bräckt vatten och en större rulle för ett område med större fiskar. I grund och botten behöver du bara använda ditt sunda förnuft här.

Haspelrullar För Sötvatten

Om du älskar att fiska i sötvatten eller om dina målfiskar lever i sötvatten är det uppenbart att du behöver en sötvattensrulle. Dessa rullar är lämpliga för fiske i floder, dammar och sjöar som kräver lätta beten. Dessutom är linkapaciteten ofta mycket kortare i sötvatten.

Haspelrullar För Saltvatten

Om du däremot vill fiska i kustnära eller djupt havsbaserat saltvatten måste du välja en saltvattenrulle eftersom dessa typer av rullar inte skadas av höga saltmängder i vattnet. De tenderar också ofta att vara större och kan hantera tyngre linor och längre linlängder. En bra är också att använda ett havsfiskespö om detta är är vart du planerar att fiska.

Vad För Fisk Vill Du Fiska?

Efter att du avgjort vart du vill fiska är det dags att tänka på vad du vill fiska efter. Rullar för öring är ofta mycket mindre, medan en strimmig abborre eller annan havsfisk kräver en betydligt större rulle.

Du behöver en rulle som kan hålla tillräckligt med flätlina, monofilament eller fluorkarbon (eller en kombination av två av dem) så att du inte blir spolad. Köp en rulle som rymmer lite mer lina än du tror att du behöver.

Med det sagt kommer en mindre linkapacitet att räcka gott och väl för dig som framför allt fiskar efter mindre fiskearter. Är du lite mer erfaren och går efter större arter, eller om du använder dig av en fisketeknik som kräver mer lina är en större linkapacitet viktigt att tänka på.

Vikt

Vikten bestämmer tjockleken av den fiskelina som den kan hantera. Ett spö med högre vikt klarar tjockare linor och ett spö med lägre vikt klarar linor med lägre vikt. I allmänhet klarar rullar några kilo mindre eller mer än vad det annonseras av tillverkaren.

Vissa sportfiskare älskar ultralätta redskap för lite längre vandringsresor, medan andra sportfiskare inte bryr sig om den faktiska vikten. Detta är ett övervägande beroende på var du fiskar och din specifika preferens.

Kullager

Kullager är mekanismen i fiskerullen som tillåter de roterande delarna att röra sig med så låg friktion som möjligt. Som du kanske kan tänka dig är detta en viktig del bakom en välfungerande fiskerulle, så det är alltid något att titta efter.

fiska med haspelrulle

Generellt sett tenderar de modeller med ett högre kullager tillåta en mjukare gång, men kvalitén av dessa kullager har en minst så stor vikt i hur den praktiskt fungerar. Några av de billigaste rullarna har 11 eller fler lager, som gör att kugghjulen i en rulle kan rotera smidigare. Även om fler lager i allmänhet tyder på att rullen fungerar smidigare är kvalitet viktigare än kvantitet, så tro inte att fler lager är lika med en bättre rulle.

Siffrorna anges vanligen som "6+1", till exempel, vilket betyder 6 kullager och ett rullager. Som sagt, gå inte efter kvantitet, utan kvalitet.

Utväxling

Utväxlingen av en haspelrulle noterar hur många varv linföraren roterar om du vrider veven ett fullständigt varv. Står det till exempel att utväxlingen är 5:1 innebär det att linföraren roterar 6 varv för varje enskilt varv du roterar veven.

Ju högre utväxling en fiskerulle har, ju snabbare kan du veva in ditt bete, men det innebär också att rullen inte är lika stark - en nackdel om du fiskar efter större fiskar.

Planerar du att fiska efter större fiskar kan det därför vara en bra idé att köpa en haspelrulle med låg utväxling.

De flesta rullar ligger i intervallet 4:1 till 6:1, där 6 är den snabbare rullen. Om du inte är säker på om du vill ha en snabbare eller långsammare rulle (olika fisketekniker kräver olika hastigheter) kan du välja en medium eller snabb rulle på 5:1 och uppåt. Den främsta fördelen med långsammare rullar är att de ger mer vridmoment för att långsamt veva in monsterfisk, men snabbare rullar är mer mångsidiga, eftersom du alltid kan veva en snabb modell långsammare, men du kan inte få en långsam rulle att veva snabbare.

Många tillverkare tillverkar samma modell i flera olika växelförhållanden, så om du gillar en viss rulle men önskar att den hade en annan hastighet, kontrollera om företaget erbjuder något jämförbart i ett annat förhållande.

Dragsystem

Haspelrullar har också ett dragsystem, vilket är de interna mekanismerna (ofta brickor) som styr hur långsamt eller snabbt en krokad fisk kan dra linan från rullen. Även om skillnaderna mellan de olika dragsystemen inte påverkar den genomsnittlige fiskarens upplevelse särskilt mycket, tenderar främre dragsystem att vara mer robusta och ha längre livslängd jämfört med bakre system.

Vissa dyrare rullar kan skryta med förseglade/vattensäkra dragsystem som också förlänger produkternas livslängd. Om du har turen att fiska någonstans där du regelbundet drar in extra stora fiskar, se bara till att du köper en rulle som är byggd för att klara av det extra kilot. Oavsett vilken storlek på fisken du är ute efter ska du se till att justera rullens bromssystem för att passa den förväntade vikten.

Material

Slutligen finns det två huvudsakliga materialalternativ: grafit och aluminium. Båda materialen är lätta, men aluminium är i allmänhet billigare och mer hållbart, medan grafit är något lättare.

Grafit bör vara ditt val om du fiskar saltvatten ofta, eftersom det är mer korrosionsbeständigt än aluminium. Anodiserat aluminium förbättrar aluminiumets korrosionsbeständighet och är ett bra grafitalternativ som är vanligt förekommande i rullar av högre kvalitet (och därav pris).

Vänster- Eller Högerhänt?

En haspelrulle kan vara utformad för både vänster- och högerhänta, men det är inte alltid så.

De flesta modellerna är oftast skapade för högerhänta, så om du är vänsterhänt kan det vara en bra idé att dubbelkolla om den specifika modellen du är ute efter också finns för just vänsterhänta.

Matcha Haspelrulle Med Rätt Haspelspö

Du måste också anpassa rullen till det fiskespö som du ska använda den med, i detta fall ett bra haspelspö. Även den bästa rullen med det största antalet lager och det mest raffinerade bromssystemet kommer inte att kasta, hämta eller slåss upp till sin kapacitet om den inte är en del av en matchad uppsättning.

En för stor rulle tröttar dig snabbt på grund av den extra vikten. En för liten rulle har dålig balans och kaststräckan kan bli lidande.

Vanliga Frågor Om Haspelrullar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en haspelrulle, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskerullar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa haspelrullen?

Den bästa haspelrullen är enligt vårt test Shimano Stradic FL, en mycket hållbar, lättanvänd och pålitlig haspelrulle för ditt fiskespö.

Vad kostar en haspelrulle?

En haspelrulle kostar allt ifrån 500 - 4000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen. Med det sagt kan du förvänta dig att betala runt 1000-2000 kronor för en högkvalitativ haspelrulle,

Hur Spolar Man En Haspelrulle?

Att spola en haspelrulle är relativt enkelt och kan göras på några minuter, även av dem som inte har någon tidigare erfarenhet. Det finns dock några viktiga steg som måste följas för att maximera rullens prestanda. 

Börja först med att föra den nya linan genom var och en av stavens guider tills du når rullens spole. Nu vänder du på spolen uppåt och knyter fast linan på spolen med hjälp av en överhandsknut. 

Du lägger nu spolen med den nya linan på en plan yta och börjar sakta veva din rulle. Se till att spolen med den nya linan snurrar i samma riktning som spolen på din rulle. På så sätt kan du hålla snurren i linan till ett absolut minimum. Medan du rullar, håll en lätt spänning på den inkommande linan med hjälp av tummen och pekfingret. Du fortsätter att dra upp så mycket lina på din fiskerulle tills den kommer inom en halv centimeter från spolens yttre läpp, och då klipper du av linan så att en krok kan fästas på plats.

Hur Använder Man En Haspelrulle?

Öppna rullar fungerar relativt lika som andra rullar när det gäller användning av upptagning och dragsystem. Rullar av denna typ kastar dock på ett något annorlunda sätt än andra rullar. Innan kastet görs vänds haspelrullens bygel uppåt för att släppa linan. Ett finger används sedan för att hålla fast linan mot fiskarens spö. När fiskaren svänger framåt med sitt kast lyfter han eller hon fingret så att linan kan föras utåt.

Det tar tid att behärska kast med en haspelrulle. Precis som med alla andra kastmetoder är det övning som ger färdighet. Många sportfiskare förkortar inlärningskurvan genom att öva på sitt kast i trädgården. Med så lite som 30 minuters övning per kväll kan man snabbt bli duktig på att kasta sin nya öppna rulle.

Sammanfattningsvis Om Haspelrullar

Haspelrullar är ett mycket populärt fiskeverktyg som finns med i mångas repertoar när du är ute och fiskar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 66

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.