5 Bästa Löparväst (2024): Bäst i Test

bäst i test löparväst guide

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Oavsett om du tränar för ett ultramaraton, eller föredrar att ta dig an lite längre turer på helgerna, är en löparväst det perfekta verktyget för att ta med dig viktiga förnödenheter och verktyg. Dessa västar är specifikt designade för att förse dig med en bekväm passform när du springer, med bra förvaringsmöjligheter och tillgång till vätska.

I den här guiden tar vi en titt på fem av de bästa löparvästarna på marknaden och ger dig all information du behöver för att göra ett välgrundat köp. Vi ger dig också några tips om hur du väljer rätt väst för dina behov, samt råd om hur du håller dig bekväm när du är ute och springer.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Löparvästarna Är:

 1. 1
  Bästa i Test Löparväst: Salomon ADV Skin 5 Set  / ADV Skin 8 Women - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Ultralätta Löparryggsäck: Camelbak Ultra Pro Vest 34 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Smidiga Löparväst: Osprey Duro 1.5 / Dyna 1.5 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Bekväma Löparväst: Black Diamond Distance 4 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Löparväst För Tävling: Salomon Sense Pro 10 Set - Läs Recension

1. Salomon ADV Skin 5 Set / ADV Skin 8 Women

Bästa i Test Löparväst


Bästa i Test Löparväst

Kategori:

Hobby

Vikt Herr/Dam:

323 / 251 gram

Volymkapacitet Herr/Dam:

5 / 8 liter

Vattensystem:

Vattenflaskor

Bekväm Och Mångsidig Löparväst, Perfekt För De Flesta Långdistansturerna

De bästa löparvästarna ska kännas som en förlängning av din kropp och erbjuder anpassningar av passform och funktioner samt bra tillgång till vätska, snacks och andra lager när du är på språng.

Marknaden är verkligen fullspäckad med bra alternativ här under 2022, men efter att ha loggat otaliga mil i den tycker vi att Salomon ADV Skin presterar bättre än de flesta.

Med en stretchig, plaggliknande konstruktion och enkla justeringar framtill och på sidorna minimerar den studsandet genom att hålla din packning nära, och kompressionsband på sidorna gör att en delvis full packning kan dras åt så att innehållet inte ramlar runt under springturen.

Vår favoritfunktion är möjligheten att justera västen för att passa dina behov, inklusive vätsketillförsel fram och bak, många fickor i olika storlekar, avtagbara remmar och flera förvaringskonfigurationer för vandringsstavar.

Om du letar efter en väst som kan följa med dig på korta lunchrundor, hela dagar på vandringsleden och allt däremellan är ADV Skin ett av de mest mångsidiga och väl avrundade alternativen som finns som vi hade valt i de flesta situationer.

Den enda nackdelen med denna modell är att det tenderar att bli ganska varm tack vare den närsittande passformen, vilket kan vara något av ett problem för de som brukar bli varma under löpturen. Det innebär också att du behöver tvätta den med jämna mellanrum vilket kan resultera i viss slitage i längden.

FÖRDELAR

 • Robust och hållbar design
 • Mycket packutrymme
 • Integrerat och smidigt vätskesystem

NACKDELAR

 • Väger lite mer än ultralätta alternativ
 • Begränsat med externa förvaringsmöjligheter

2. Camelbak Ultra Pro Vest 34

Bästa Ultralätta Löparväst


Bäst i Test Löparryggsäck

Kategori:

Hobby/Sport

Vikt:

160 gram

Volymkapacitet:

7 liter

Vattensystem:

Vattenflaskor (ingår)

Bekväm Och Effektiv Löparväst Med Grym Ventilation

Om du letar efter ett flexibelt och ultralätt alternativ bör Camelbak Ultra Pro Vest 34 (testvinnare inom löparryggsäckar) stå högt upp på din lista. Det är en ultralätt träningsryggsäck tillverkad av mycket lätt men slitstarkt material och en mycket bekväm och andningsbar ryggpanel.

Passformen sitter tätt intill kroppen som de flesta löparvästarna, vilket bidrar till minimal rörelse under springturen och en bekväm passform. Detta bidrar ofta till att de kan kännas ganska varma, men tack vare den smidiga ryggpanelen, samt de ventilerade axelremmarna, gör att Camelbak Ultra Pro Vest 34 är mycket bekväm att bära även i varmt väder.

På framsidan hittar du även två bröstremmar som sitter brett och strategiskt utsatta, för att bidra till en så stabil passform som möjligt. De är också lätta att justera, vilket gör det lätt att hitta en position som är både bekväm och effektiv.

Vattensystemet bygger på två mjuka flaskor som sitter framtill på ryggsäckens axelremmar och är lätta att komma åt (de kommer med och behöver inte köpas separat). Löparvästens volym är sju liter, vilket räcker för de flesta kortare löprundor, och är faktiskt ganska mycket i jämförelse med många andra löparvästar. Den har även en smidig bröstficka med dragkedja, som du kan använda för att förvara lite snacks eller mindre föremål som mobiltelefonen.

Totalt sett är Camelbak Ultra Pro Vest 34 är en mycket bekväm och effektiv ryggsäck som dessutom är ultralätt och andningsbar. Det är ett utmärkt alternativ för dem som letar efter en minimalistisk lösning som inte kompromissar med komfort.

FÖRDELAR

 • Bekväm och stabil passform runt kroppen
 • Ultralätt och smidig
 • Töjbart och slitstarkt material

NACKDELAR

 • Inte lika hållbart som många andra alternativ

3. Osprey Duro 1.5 / Dyna 1.5

Bästa Smidiga Löparväst


Bästa Smidiga Löparväst

Kategori:

Hobby

Vikt Herr/Dam:

299 gram

Volymkapacitet:

1.5 och 6 liter

Vattensystem:

Vattenflaskor

Prisvärd Och Bekväm Löparväst Perfekt För Kortare Turer Då Och Då

Hellner Tamuk är en mycket prisvärd löparryggsäck som är perfekt för dig som inte behöver alla de dyrare modellernas klockor och visselpipor. Den har en smal och bekväm passform som är perfekt för korta turer där du bara behöver ha med dig vatten och lite snacks.

Tamuk är tillverkad av ripstop-nylon som är både lätt och flexibel, vilket gör den idealisk för dem som vill ha en minimalistisk lösning som inte kompromissar med komforten allt för mycket. Vattenblåsan (ingår inte) kan placeras en dedikerad hylsa i huvudfacket av ryggsäcken, men du kan även använda vattenflaskor placerade i fickorna framtill.

Ryggsäcken har också ett antal externa förvaringsmöjligheter framtill, med flera olika öppna fack du kan använda för vatten, snacks eller mindre föremål. Det finns också en nyckelring som du kan använda för att förvara dina nycklar säkert och inom räckhåll.

Passformen är som sagt bekväm, och materialet som kommer i kontakt med kroppen den är skapad helt i mesh vilket bidrar till en god ventilerande känsla. Du kan också justera denna passform tack vare bröstremmarna på framsidan.

Den huvudsakliga nackdelen med denna modell är dess hållbarhet. Då den kommer till ett mycket billigt pris, är materialvalet inte det bästa - vilket på sikt kommer resultera i viss slitage beroende på hur mycket du använder den. Men om du letar efter ett billigt alternativ att använda ute på kortare rundor då och då kan det vara ett bra val. Men om du letar efter något mer hållbart eller med fler förvaringsmöjligheter bör du överväga någon av de andra modellerna på den här listan.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Smal och bekväm passform
 • Smidig och lätt

NACKDELAR

 • Inte den mest hållbara modellen
 • Saknar viss extern organisationsmöjligheter

4. Black Diamond Distance 4

Bästa Bekväma Löparväst


Bästa Bekväma Löparväst:

Kategori:

Hobby/Sport

Vikt:

200 gram

Volymkapacitet:

4 liter

Vattensystem:

Vattenflaskor

Bekväm Passform Perfekt För Längre Dagar i Bergen

Black Diamonds Distance 4 är en nyare och mer minimalistisk version av deras populära Distance 15-ryggsäck med många av de populära funktionerna, men till en bråkdel av vikten och storleken.

Denna löparväst är istället designad för kortare löpningar där du inte behöver ha med dig lika mycket packning, men fortfarande vill ha en bekväm och säker passform som även presterar i tuffare terräng med mycket rörelse.

Precis som många andra löparvästar här får du en plaggliknande design, två flaskfickor (2 HydraPak softflaskor ingår), ett antal fack med dragkedja och förvaringsutrymmen (inklusive en vattentät ficka för utrustning) och förvaring av vandringsstavar som du kan komma åt när du är på språng.

Den omfattande passformen bidrar delvis till en bekväma och stabil upplevelse och känns i vissa fall knappt av. Det finns däremot vissa punkter som skulle kunna förbättras, framför allt justerbarheten. Västen har nämligen några sidopaneler som inte är justerbara, vilket innebär att den antingen passar dig... eller inte. Den kommer däremot i några olika storlekar (både för dam och herr) vilket gör det lite lättare att hitta en passform som passar dig.

Även fast vi kanske inte skulle rekommendera Distance 4 över till exempel Salomon ADV Skin 5 Set i samma prisklass, är det fortfarande en väst att hålla utkik efter om man föredrar en lite längre och omfattande passform.

FÖRDELAR

 • Slitstarkt och hållbart
 • Bekväm passform med god ventilation
 • Mycket bra förvaringsmöjligheter

NACKDELAR

 • Ganska stor för att endast rymma 4 liter
 • Begränsad justerbarhet

5. Salomon Sense Pro 10 Set

Bästa Löparväst För Tävling


Bästa Löparväst För Tävling

Kategori:

Sport

Vikt:

165 gram

Volymkapacitet:

10 liter

Vattensystem:

Vattenflaskor

Ultralätt Och Bekväm Löparväst För Tävlingar Och Tidsbaserad Träning

Om du är ute efter ett smidigt och ultralätt alternativ, bör vår testvinnare Salomon Sense Pro vara högt upp på din lista. Det är en en lättare och mer minimalistisk design av den populära löparvästen Salomon ADV Skin, och är speciellt tillverkad för maximal prestation under tävlingsförhållanden.

Med minimalistiska och tunna material uppnår den en mycket låg vikt på 165 gram, vilket knappt känns av ute i spåret. Det stretchiga materialet bidrar även till en tät passform som känns mer som en t-shirt än en väska.

När det gäller organisation är den främre förvaringen likvärdig med ADV Skin (inklusive en blixtlåsficka på vänster bröst) och det bakre facket kan nås via toppen eller sidan.

Västen levereras även med Salomons uppdaterade Speed-flaskor, som har en bred mynning (kompatibel med moderna vattenfilter som Katadyn BeFree) och en halvstyv bas som gör dem lättare att ladda när de är fulla.

Allt som allt är det en mycket lätt, smidig och användbar modell som passar perfekt för långdistanslopp där du behöver ha med dig lite packning, vare sig det handlar om smidig vätskehantering, snacks eller ytterligare lager såsom en regnjacka.

FÖRDELAR

 • Bekväm och stabil passform runt kroppen
 • Ultralätt och smidig
 • Töjbart och slitstarkt material

NACKDELAR

 • Sitter tätt runt kroppen vilket kan resultera i en del svett

Löparväst - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

Volymkapacitet

Vattensystem

999 kr

Hobby

323 gram

5 liter

Vattenflaskor

969 kr

Hobby/Sport

160 gram

7 liter

Vattenflaskor

999 kr

Hobby

299 gram

1.5, 6 liter

Vattenflaskor

973 kr

Hobby/Sport

200 gram

4 liter

Vattenflaskor

1181 kr

Sport

165 gram

10 liter

Vattenflaskor

Löparväst- Köptips

När det gäller att hitta den bästa löparvästen för trailrunning och långdistanslöpning finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din löparväst, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Löparväst - Modellkategorier

Löpningsaktiviteter kan ta många olika former, från kortare löpturer i stadsmiljö under lunchen till långdistansturer ute i skog och natur. Löparvästar är däremot hyfsat standardiserade men det finns två huvudsakliga kategorier som de olika modellerna faller inom.

Hobby

Löparvästar inte bara för de som springer ett ultramaraton varannan helg, utan kan också utnyttjas för hobbylöparen och nybörjaren. Men vad dessa personer kanske inte behöver är den mest funktionella, högpresterande modellen, då detta också kommer till ett premiumpris.

löparbäst hobby modeller

Den huvudsakliga skillnaden mellan de löparvästar som hamnar i hobby-kategorin, och de som hamnar i sport-kategorin är vikten. Alternativen i hobbykategorin tenderar att vara något tyngre tack vare ett mer bekvämt och hållbart materialval.

Många av dessa modeller är också mycket mångsidiga, och prioriterar ofta mer packutrymme och funktionalitet som kan vara användbart i en rad olika situationer, inte bara löpning. De kan således även användas för andra utomhusaktiviteter, såsom dagsvandringar och/eller cykling.

Sport

Sportmodeller är till skillnad från hobbymodeller skapade med prestanda som prioritet, och passar perfekt för den mer seriösa löparen som är villig att spendera lite mer för att få mindre viktfördelar och prestationsökningar.

Dessa premiummodeller är oftast mindre i storleken, där vikt och smidighet värderas myckethögt. På grund av detta har de oftast en mycket mindre volymkapacitet, ofta på bara några liter.

De har också färre funktioner än sina hobbymodeller och fokuserar istället på att ge löparen allt de behöver för att prestera på topp. Detta inkluderar ofta mer andningsbara tyger, bättre ventilation och lättare tillgång till vatten och mat.

Så oavsett om du planerar att tävla i ett ultra-marathon eller bara vill ta en längre tur i skogen under helgen, så kommer dessa högkvalitativa sportalternativ att förse dig med den bästa möjliga upplevelsen och prestandan, men kommer också till ett högre pris.

Storlek Och Volymkapacitet

Innan du bestämmer vilken löparväst som passar bäst för dig är det viktigt att ha dess volymkapacitet i åtanke. Minimalistiska modeller kan ha ett så litet utrymme att de inte håller mycket mer än 2 liter innehåll, medans andra större modeller kan rymma så mycket som 15+ liter. För ännu större modeller rekommenderar vi istället en löparryggsäck.

minimalistisk ultralätt löparväst

Som du kan tänka dig kommer dessa olika modeller att prestera och kännas mycket olika, och passar specifika situationer speciellt bra. Det finns däremot många olika faktorer som avgör vad som är rätt storlek för dig.

Saker som väder, distans, miljö, svårighetsgrad osv spelar självklart en avgörande roll i hur mycket utrustning och förnödenheter som du kan behöva.

An annan mycket viktig faktor att tänka på är om du har tillgång till vattendrag, bäckar eller andra vattenkällor under din löptur. Om du planerar att vara ute en hel dag är det väsentligt att du får i dig tillräckligt med vätska, vilket du rimligtvis behöver släpa med dig om du inte har tillgång till några alternativa vattenkällor.

Om du däremot vet att det finns ett flertal sådana vattenkällor längs med din rutt, kan du använda dig av en mindre löparväst och istället förlita dig på ett bra vattenfilter för att rena vattnet innan du dricker det.

Majoriteten av löpare väljer ofta en mindre löparväst med en volym på 1,5-7 liter, vilket är tillräckligt för att bära någon liter vatten, snacks och ett extra lager.

Överväg däremot en ryggsäck med högre kapacitet (7 till 14 liter) för heldagslöpningar som kräver mer mat och vatten. Vi tycker att dessa modeller också är de mest mångsidiga - packa dem fulla när du behöver utrymmet eller använd de externa kompressionsbanden för att dra åt storleken av ryggsäcken då du har mindre packning.

Det är också viktigt att tänka på hur din packning är fördelad över västen, då detta kommer att ha en avgörande roll i dess bekvämlighet och prestation. Vissa modeller kommer passa bättre för unika redskap som till exempel klätterrep, medans andra har en ätt fördelad vikt optimerad för prestation.

Vätskesystem

En av de huvudsakliga funktioner med löparvästar är att ha enkel och snabb tillgång till vatten, som du kan dricka smidigt utan att behöva stanna upp eller ta av dig västen. Nästan alla löparvästar är designade med detta i åtanke, och har ofta ett smidigt och enkelt sätt att förvara och dricka från din vattenbehållare.

vätskesystem löparväst

Majoriteten av modeller förlitar sig främst på mjuka vattenflaskor som placeras längs med axelremmarna för enkel åtkomst när du är törstig. Dessa flaskor brukar oftast kunna innehålla mellan 300 - 600 ml styck, och är som sagt mycket populärt vid kortare turer med västen.

De har en distinkta fördel över vattenreservoarer (som oftast placeras i huvudfacket) är att de är betydligt lättare att fylla på, och kräver inte ens att du tar av dig västen för att göra det. Det är också mycket enklare att se exakt hur mycket vatten du har kvar i flaskorna, till skillnad från reservoarer som är gömda i ryggsäcken.

En annan fördel med vattenflaskor är att de alltid kommer i två. Det innebär att du kan ta med dig två olika vätskor, till exempel vatten och någon sportsdricka, där du också kan fördela vikten mer jämnt.

Dessa är designade för att placeras längs med axelremmarna i öppna fack, vilket ofta har inbyggda kompressionsband som gör att vattenflaska sitter åt hårt och inte rör sig allt för mycket under löpningen.

Vissa modeller (inte lika populärt bland löparvästar som vid löparryggsäckar) har ett integrerat vätskesystem som förlitar sig på en vattenreservoar i huvudfacket, som sedan kopplas till ett flexibelt sugrör du kan dricka igenom utan att behöva ta av dig västen.

Detta kan vara smidigt, och vissa föredrar denna viktfördelning och lätta användning framför de mer flexibla vattenflaskorna. Många av dessa har ett fäste längs med axelremmarna eller bröstremmarna där du enkelt kan fästa sugröret när du inte använder det.

Förvaring Och Organisation

En av de viktigaste poängerna med löparvästar är en smidig och organiserad förvaring av viktiga ägodelar och verktyg. Det finns ett antal faktorer att tänka på när du packar din löparvästar, bland annat tillgänglighet till utrustningen (du vill kunna nå alla viktiga saker utan att ta ut massa packningen), säkerhet (värdesaker i fickor med blixtlås jämfört med öppna fickor) och viktfördelning - det är trots allt bekvämare att ha en välbalanserad packning.

Axelfickor

Axelfickor är en av de mest distinkta fördelarna med löparväskor och löparvästar, och är perfekta för att förvara vatten, snacks, energibars eller geléer och andra småsaker som du lätt kan nå när du är på språng.

axelfickor vätskesystem löparryggsäck

Olika modeller har mycket olika design när det kommer till dessa förvaringsfack, men där ett av de mest populära alternativen är en öppen ficka som kan förvara en mjuk vattenflaska som du lätt kan dricka ur när du är ute och springer.

Vissa modeller har till och med vattensäkra fickor med dragkedja för mer värdefulla saker såsom en mobiltelefon eller GPS.

Sidofickor

Om du väljer en väst som är placerad runt kroppen (istället för endast axelremmar som på ryggsäckar) är det troligt att den har fickor under armarna på varje sida.

I allmänhet älskar vi den extra förvaring som dessa erbjuder, även om vi bara använder dem när våra framfickor är fulla. De flesta sidofickor är stretchiga öppna fack, och många av dessa fickor når också fram till det bakre huvudfacket, vilket gör att du kan ta ut innehållet utan att behöva ta av dig västen.

I slutändan kommer inte sidofickor att avgöra vårt beslut, men den extra organisationen och viktfördelningen är verkligen till nytta när man är ute och springer.

Huvudfack(bakre)

Vissa löparvästar har ett huvudfack som är placerad på baksidan av västen, men varierar stort i storlek och omfång. Många löpare föredrar att ha sina ägodelar nära intill kroppen längs med sidorna och bröstet för en bättre viktdistribution, bekvämlighet och användbarhet.

Det är den huvudsakliga fördelen med en väst som vätskesystem för löpning, men innebär också en mindre volymkapacitet och huvudfack. Detta är huvudfacket där du hittar plats för en vattenbehållare (om västen har en sådan), samt utrymme för extra lager, en regnjacka eller vindjacka och andra viktiga saker som mössor, handskar och bufflar.

Extern Organisation

De flesta kanske vill undvika att ha så mycket utrustning som möjligt på utsidan av löparväskan, men om du behöver vara ute under en lång dag kan det vara viktigt med extra möjlighet att fästa mer utrustning längs med västen.

De mest populära alternativen här är antingen extra fästen för gåstavar, eller öglor och kedjor som du kan använda för att fästa annan utrustning, t.ex. en hjälm, klätterutrustning eller till och med en sovsäck.

löparväst gåstavar

Vissa löparväskor kommer också med extra kompressionsband som du kan använda för att komprimera innehållet av huvudfacket, vilket oftast gör det mer bekvämt att springa med på grund av mindre rörelse.

Dessa band kan också användas för att fästa på ytterligare utrustning eller extra plagg på västens bakre sida om det skulle behövas. Det kan kännas lite osäkert med tanke på att du planerar att springa en längre sträcka, men dess band är generellt sett ganska säkra att använda, även i tuffare terräng.

Vikt

Löparvästar är självklart designade och tillverkade för att förse dig med maximal funktionalitet och bekvämlighet med en minimal viktpåverkan. Därför består de flesta av dem av lätta och ofta vattenavvisande tyger. Viktmängden varierar beroende på ryggsäckens kapacitet och om den har ett vätskesystem.

Lättare löparvästar kan väga så lite som 150 gram, men de flesta hobbyalternativen väger oftast mellan 250-350 gram beroende på storlek och packvolym.

Men som med all friluftsutrustning leder lättare alternativ på bekostnad av hållbarhet och komfort. Tunnare tyger är mer benägna att riva, sträcka sig ur form eller bilda hål vid användning, och de bär inte upp en full packning lika bra som mer robusta material.

Om du planerar att köra lite fartträning eller tävling är en lättare väst självklart fördelaktig. Men om du bara ska ta en lång löprunda i bergen och inte har något emot att bära lite extra vikt kan en större och bekvämare löparväst vara ett bättre alternativ.

Komfort Och Passform

Västar för löpning är utformade för att sitta bra och nära kroppen så att de inte rör sig för mycket när du springer. Detta är naturligtvis en viktig faktor, eftersom du inte vill att din packning ska hoppa upp och ner eller svänga från sida till sida när du springer.

En välsittande väst fördelar vikten jämnt över axlar och rygg och bör inte orsaka några skavsår eller obehag. Många modeller har justerbara remmar som du kan använda för att få en perfekt passform, medan andra har en mer fast utformning.

spännbälte löparryggsäck

När det gäller komfort föredrar vissa människor en mjukare, mer flexibla västar, medan andra föredrar ett mer styvt alternativ. Det handlar egentligen om personliga preferenser, men vi rekommenderar att du provar några olika modeller innan du fattar ett beslut.

När det gäller passform är det viktigt att se till att du väljer en modell är kompatibel med din kroppstyp. Om du är lång och smal, till exempel, kan du har svårt att hitta en ryggsäck som inte glider ner på ryggen när du springer.

Om du å andra sidan är kortare och har en större kroppsstomme kan du tycka att vissa av de mindre löparvästar inte ger tillräckligt stöd eller utrymme för alla dina saker.

Tänk också på att ju mer lastad din löparväst är, desto snävare blir passformen - om du planerar att packa en hel del och befinner dig mellan två storlekar är det en bra idé att öka storleken.

Hur Du Justerar Passformen

När du har hittat rätt storlek och form vill du justera den - inte bara första gången, utan varje gång du bär västen. Det finns två primära justeringspunkter: på framsidan av kroppen och på varje sida.

Om vi börjar framtill har de flesta löparvästarna en eller två remmar, och vi föredrar i allmänhet en rem ovanför bröstet och en nedanför. Dessa ska sitta tillräckligt hårt för att hålla västen på plats, men inte vara för hårt för att bli obekvämt.

Sedan har vi sidojusteringarna, som för belastningen närmare din kropp. Ge dessa en bra, lika stor dragning i var och en av dem och sträva efter att få västen så nära som möjligt utan att kompromissa med komforten.

Detta bör resultera i en bekväm väst som sitter tätt intill kroppen och inte studsar runt när du springer.

Löparvästar För Dam

Det är viktigt att också nämna att många populära löparvästar kommer i specifika modeller för dam. Generellt sett så skiljer sig kvinnliga överkroppar ganska mycket från manliga, både i storlek och passform.

löparryggsäck dam

Dessa modeller är oftast designade för smalare axlar och ett större bröstomfång, och har ofta något modifierade förvaringsmöjligheter som sitter mer bekvämt på kvinnor.

Men många alternativ kommer istället i unisex-modeller, vilket i vissa fall fungera mycket bra och i andra inte lika så. Dessa alternativ kan däremot komma i olika storleksalternativ, så håll utkik efter en bra storlek för dig om det finns tillgängligt.

Andningsförmåga Och Ventilation

Att vara ute och springa är (som du förmodligen redan vet) en intensiv aktivitet som ofta leder till en hel del svett. Det är således viktigt att en löparväst kan hantera detta på ett effektivt sätt.

Att använda en löparväst kommer oundvikligt leda till en lite varmare upplevelse, eftersom du har på dig ett extra lager, och ingen modell kommer att kunna undvika detta helt och hållet.

Vissa alternativ gör däremot ett mycket bra försök, och det finns som tur är några viktiga saker att titta efter om du är en av de som tenderar att bli varm och svettig när du springer.

De allra flesta löparvästar är byggda med luftgenomsläppliga material (t.ex. mesh eller andra tunna, välventilerade tyger) längs ryggpanelen, axelremmarna och panelen under armarna. Dessa är absolut att föredra framför tygmaterial utan mesh, då dessa sällan hanterar fukt och svett lika bra.

Dessutom har löparvästar ofta sämre ventilation än löparryggsäckar, eftersom de sitter mycket nära huden och tillåter mindre luftflöde mellan kroppen och väskan. Och det är nästan självklart att en väst som täcker mer av din överkropp kommer att ge mindre andningsförmåga än en väst med mindre kapacitet och mer minimalistisk design.

En sista poäng här har att göra med löparvästens färg. Ett svart material kommer att bli varmare än andra alternativ, så vill du minimera värmeuppbildningen av färgvalet är ljusare färger bättre.

Löparryggsäck, Löparväst Eller Löparbälte?

I denna artikel har vi fokuserat på löparvästar, vilket skiljer sig från andra populära vätskesystem såsom löparryggsäckar och löparbälten eller vätskebälte för löpning.

I slutändan kommer löparryggsäckar och löparvästar att ha mycket lik funktionalitet då de är byggda med samma mål i åtanke. Båda modeller prioriterar en nära passform längs med överkroppen för att undvika onödigt studsande när du är ute på språng, samtidigt som de både har direkt tillgång till vatten och/eller näring som du kan använda utan att stanna upp.

Med det sagt finns det vissa skillnader mellan löparvästar och ryggsäckar. Löparvästar kommer att sitta tajt runt överkroppen genom att gå runt dina armar både ovanifrån över axlarna såväl som under armhålan - precis som en vanlig väst. Löparryggsäckar kommer istället att förlita sig på mer definierade och robusta axelremmar.

Det innebär att löparvästar ofta passar bäst vid tillfällen då du inte behöver bära med dig särskilt mycket utrustning och kommer att vara tillverkade för att hålla en mindre mängd volym - vilket resulterar i en lättare och mer bekväm passform som passar perfekt för löpning.

Löparryggsäckar däremot kommer att kunna transportera mer utrustning men kommer också att vara lite mer obekväm under löpturen då de lättare studsar runt på ryggen.

löparryggsäck och löparväst

Ett löparbälte tar tanken bakom ett minimalistiskt vätskesystem till nästa nivå, då modellerna sällan är större än ett vanligt bälte, som kan hålla mindre prylar och vätska, utan att ta upp särskilt mycket utrymme eller vikt.

Så vilket är bäst för mig?

Teknologin bakom dessa löparverktyg utvecklas konstant, vilket på senare tid har lett till att definitionen mellan en löparväst och löparryggsäck nästan har försvunnit, då många produkter befinner sig någonstans emellan de två alternativen. Men i slutändan handlar det om funktionalitet, så vi ska inte lägga för mycket tid på att definiera termologin.

Det är svårt att gå fel med en löparväst om du springer mycket distanslöpning. För 90% av befolkningen kommer detta förmodligen vara ett smidigare och mer bekvämt alternativ framför löparryggsäckar. Men om du behöver lite mer packningsutrymme för mer avancerad terräng eller länga pass kan en löparryggsäck istället vara att föredra.

Löparbälte kan istället passa bättre för dig som endast behöver ha med dig några enstaka föremål och där en väst eller ryggsäck kan kännas överdrivet.

Vanliga Frågor Om Löparvästar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om västar för löpning, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om löparvästar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa löparvästen för dam och herr?

Den bästa löparryggsäcken är enligt vårt test Salomon ADV Skin 5 Set för herrar och ADV Skin 8 Women för damer.

Vad kostar en löparväst?

En bra löparväst kostar vanligtvis runt 1000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Det finns däremot budgetmodeller som kostar så lite som 300-400 kr.

Finns det några nackdelar med att använda en löparväst?

Den största nackdelen med en löparväst är att den kan vara dyrare än andra typer av vätskesystem. Dessutom tycker vissa människor att de är mindre bekväma än andra alternativ, till exempel löparbälten.

Hur tvättar jag min löparväst?

De flesta löparvästar är tillverkade av syntetiska material som kan tvättas i maskin på en skonsam tvättcykel. Det är dock alltid bäst att kontrollera skötselinstruktionerna innan du tvättar.

Kan jag använda en löparväst för andra aktiviteter?

Ja, det kan du! Löparvästar är också populära bland vandrare, cyklister och till och med klättring. Så om du letar efter en mångsidig utomhusutrustning kan en löparväst vara ett bra alternativ.

Sammanfattningsvis Om Västar För Löpning

Det finns inte en specifik löparväst som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 27

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.