7 Bästa Damasker & Gaiters (2024): Bäst i Test

bäst i test damasker guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Vandringskängor och vandringsskor är nästan perfekta. De är bra på att hålla vatten, damm och stenar borta, och skyddar dina fötter ute på leden. Men de har en stor brist: det finns ett stort hål där din fot går in. Det är därför du behöver ett par bra damasker; för att hålla regn, snö, damm och stenar borta från dina skor.

I den här guiden tar vi en titt på sju av de bästa damaskerna/gaiters som finns tillgängliga 2022. Vi ger dig också några tips om vad du ska tänka på när du köper ett par damasker, samt recensioner av enskilda produkter. Så oavsett om du letar efter ett par nya damasker att vandra i, springa, cykla i, eller att åka skidor i, läs vidare för att få reda på våra bästa tips!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 7 Bästa Damasker/Gaiters Är:

 1. 1
  Bäst i Test Damasker: Rab Muztag GTX Gaiter / Rab Muztag GTX Gaiter Womens  - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Lätta Damasker För Vandring: Outdoor Research Helium Gaiters - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Prisvärda Damasker: Urbergs Outdoor Gaiters - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Damasker För Vinterbruk: Outdoor Research Rocky Mountain Gaiters - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Damasker För Löpning: Salomon Trail Gaiters Low - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Damasker För Cykling: GripGrab Cycling Gaiter Rainy Wheather - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Damasker För Jakt: Härkila Moose Hunter 2.0 Silent Gaiters - Läs Recension

Bäst i Test Damasker

Bäst För:

Vandring, Klättring, Bergsbestigning, Jakt, Vinterbruk

Längd:

Full

Vikt per gaiter:

208 gram

Material:

Nylon

Pålitlig Och Robust Design Du Kan Lita På Året Runt

Vår testvinnare för 2022 är Rab Muztag Gore-Tex Gaiter, vilket är en otroligt mångsidigt par damasker som du kan lite på året runt. De väger strax över 200 gram, vilket inte är mycket mer än många lättviktsalternativ, trots att detta par kommer i full längd som skyddar hela underbenen.

Den lätta vikten och bekväma passformen resulterar i att de knappt märks av, och saktar inte ner dig något när du är ute på längre vandringsturer heller. Den långa längden är också perfekt för att ta sig igenom tuffare buskage, både på vintern och sommaren. Sett till längden tycker vi också att detta är det bekvämaste paret på marknaden, utan tvekan.

Den slutar just under knät, och fästs stabilt kring fotleden med de flesta skor och kängor. Det absolut bästa med denna modell är däremot dess användning av GORE-TEX PRO, vilket förser dig med en god ventilationsförmåga samtidigt som dessa är helt vattentäta. Du kan således använda de när du behöver gå i djup snö på vintern eller inte kraftigt regn på sommaren.

Själva bindningssystemet sitter åt bra, så du behöver inte oroa dig för att damaskerna ska hoppa omkring på fotleden under din aktivitet, då denna fästs på undersidan av foten. Det gör det däremot lite krångligare att få av denna än vissa smidigare alternativ, men det är något av en petitess enligt oss.

Men allt som allt är det en grymt mångsidig och multifunktionellt par av damasker som vi skulle rekommendera för de flesta utomhusaktiviteterna året om, och detta får du också till ett rimligt pris.

FÖRDELAR

 • Gore-tex Pro
 • Helt vattentät
 • Lätt vikt sett till dess längd

NACKDELAR

 • Lite krånglig att ta av

2. Outdoor Research Helium Gaiters

Bästa Lätta Damasker För Vandring


Bästa Lätta Damasker för vandring

Bäst För:

Vandring, Jakt

Längd:

Full

Vikt per gaiter:

74 gram

Material:

Nylon

Ultralätta Vandrings-damasker Med Hög Funktionalitet

Outdoor Research Helium Gaiters kommer in på en nära andraplats, och är förmodligen det bekvämaste vandringsalternativet på denna lista. Det är ett par damasker i full längd men i ultralätt vikt. Bindningarna är också utbytbara, så att du kan använda dem med en mängd olika skor och kängor, och de fästs säkert runt ankeln.

Med en vikt på 74 gram per par känns de knappt av när du rör dig över terräng, men är fortfarande mycket effektiva för att skydda dig mot skräp, såväl som elementen. De är tillverkade av en kombination slitstarka nylonkombinationer med extra PU-beläggning vilket gör de ganska vattentäta, trots det tunna materialet.

Det otroligt tunna materialet har däremot vissa nackdelar. Till att börja med är detta par inte isolerat eller extra vadderat på något sätt, vilket innebär att de inte bidrar med särskilt mycket värme under kalla förhållanden. Det innebär också att du tappar viss hållbarhet, i och med att det lättare tunnare tyget lättare utsätts för slitage.

Kan du förbise detta, och planerar framför allt att använda dessa under de varmare månaderna av året, så är Outdoor Research Helium Gaiters helt klart ett av de bättre alternativen på marknaden.

FÖRDELAR

 • Ultralätta
 • Mycket bekväma och smidiga
 • Utbytbara bindningar

NACKDELAR

 • Inte isolerat
 • Inte den bästa hållbarheten

3. Urbergs Outdoor Gaiters

Bästa Prisvärda Damasker


Bästa Prisvärda Damasker

Bäst För:

Vandring, Vardagsbruk

Längd:

Full

Vikt per gaiter:

145 gram

Material:

Polyester

Billiga, Simpla Men Effektiva Damasker För Mindre Äventyr Och Till Vardag

Urberg Outdoor Gaiters är det mest prisvärda alternativet på den här listan och kostar strax över 200 kr, vilket är betydligt mindre än alla andra alternativ på denna lista. För det priset får du en heltäckande damask tillverkad av ett polyestertyg som är ganska tåligt och slitstarkt.

De väger 145 gram per par, vilket inte är det lättaste alternativet men är fortfarande mycket hanterbar, och de är mycket lätta att ta på och av tack vare det enkla bindningssystemet. Detta gör de perfekta för kortare utflykter eller till vardags, när du behöver skydda skorna från vatten eller skräp.

Det lägre priset innebär dock vissa kompromisser. Den viktigaste är att det är skapat i ett sämre materialalternativ, så du är något begränsad när det gäller vad du kan använda dem till. Vi hade till exempel inte rekommenderat dessa för teknisk bergsklättring med stegjärn, utan snarare en helg ute i spåret.

De är inte heller lika hållbara som några av de andra alternativen på den här listan, så de kanske inte håller lika länge om du planerar att använda de mycket.

Men om du letar efter något enkelt att fylla lättare behov, och gärna sparar in en hel del pengar från de dyrare alternativen, är Urbergs damasker absolut värda en närmare titt.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Lätta att använda

NACKDELAR

 • Sämre materialval
 • Inte den bästa hållbarheten

4. Outdoor Research Rocky Mountain High Gaiters

Bästa Damasker För Vinterbruk


Bästa Damasker För Vinterbruk

Bäst För:

Vintervandring, Skidor

Längd:

Full

Vikt per gaiter:

193 gram

Material:

Nylon

Varma Och Täckande Damasker För Vinteraktiviteter

Outdoor Researchs Rocky Mountain High Gaiters är några av de bästa vinterdamaskerna på marknaden. De är tillverkade av ett slitstarkt nylontyg som tål mycket slitage, samt är vadderade med en värmande isolering som håller dina ben bekväma i kalla förhållanden.

Själva täckningen av paret är också mycket bra, där de är speciellt tillverkade för att kunna fästas i större kängor och pjäxor vid behov. Så oavsett om du planerar fjällvandring eller en dag offpist, är detta alternativet för dig. Krokarna som fäster dem på dina kängor eller snöskor är också mycket robusta, så du behöver inte oroa dig för att de ska lossna under användning.

De väger 193 gram per par, vilket gör dem till ett av de tyngre alternativen på den här listan, men det är väntat med tanke på deras extra vaddering och förstärkning. Det gör att de känns lite större än många andra modeller, vilket vissa kanske inte gillar.

De är inte heller helt vattentäta, så om du räknar med att använda dem i riktigt djup snö eller slask kan du kanske leta efter ett annat alternativ. Men på det hela taget erbjuder de bra täckning och värme för vinteraktiviteter och är definitivt värda att överväga om det är vad du behöver.

FÖRDELAR

 • Prisvärda
 • Värmande vaddering
 • Förstärkta krokar för fästning i pjäxa/kängor

NACKDELAR

 • Ganska bulkiga och stora
 • Inte helt vattentäta

Bästa Damasker För Löpning

Bäst För:

Löpning, Cykling, Längdskidor

Längd:

Kort

Vikt per gaiter:

60 gram

Material:

Syntet

Smidiga, Bekväma Men Framför Allt Lätta Damasker För All Sorts Löpning

Salomon Trail Gaiters Low är några av de bästa löpardamaskerna på marknaden. De är tillverkade av ett lätt syntetiskt tyg som är mycket bekvämt att bära och som inte alls begränsar din rörelseförmåga.

De har också reflekterande detaljer som ökar din synlighet i svaga ljusförhållanden, vilket alltid är en bonus när du är ute på leden eller bara joggar i stan.

Med bara 60 gram per par är de det överlägset lättaste alternativet på den här listan, vilket gör dem idealiska för löpare som vill minimera vikt och bulk. De uppnår detta framför allt genom att utnyttja en mycket kortare design, vilket rimligtvis innebär mindre täckning över hela benet.

Deras lätta konstruktion innebär dock att de inte är särskilt bra mot vatten och snö, och det är inte vattentätt alls. Så om du letar efter något som håller dina fötter torra i våta förhållanden bör du kanske leta någon annanstans. Med det sagt bör de klara av lättare regn och fukt utan problem.

Men letar du efter ett lätt och smidigt alternativ för att skydda dina fötter under trailrunning och annan löpning är Salomon Trail Gaiters Low för dig. Värt att nämna är också att denna modell fungerar utmärkt för alla typer av fysiska aktiviteter då du prioriterar en lätt vikt och prestanda över ett mer heltäckande skydd.

FÖRDELAR

 • Ultralätta
 • Bekväm och rörelsebefriande passform
 • Reflekterande detaljer för ökad synlighet

NACKDELAR

 • Inte särskilt bra mot vatten och snö
 • Begränsat användningsområde

Bästa Damasker För Cykling

Bäst För:

Cykling, Löpning, Längdskidor

Längd:

Kort

Vikt per gaiter:

90 gram

Material:

Neopren

Smidiga Och Kompakta Damasker För Cykling Som Är Vattentäta

GripGrab Cycling Gaiter Rainy Weather är en av de bästa cykeldamaskerna på marknaden. Den är tillverkad av ett lättviktigt neoprenmaterial som är mycket bekvämt att bära och inte begränsar din rörelsefrihet alls. De sitter mycket tätt runt din vad- och fotled, så att de inte rör sig eller skaver när du trampar.

Den har också en vattentät beläggning som håller dina fötter torra i våta förhållanden, vilket alltid är en bonus när du är ute och cyklar i regn eller bara joggar runt på stan. Det är den största fördelen med detta alternativ över Salomon Trail Gaiters Low ovan, men den kompakta storleken är bekvämare för cyklister.

Med bara 90 gram per par är de det ett av de lättaste alternativet på den här listan, vilket gör dem idealiska för cyklister som vill minimera vikt och bulk. De uppnår detta främst genom att använda en mycket kortare design, vilket rimligen innebär mindre täckning över hela benet.

Deras lätta konstruktion innebär dock att de inte är lika hållbara som några av de andra alternativen på den här listan, och de är inte heller särskilt hållbara, särskilt om du använder de mycket. Men för alla cyklister är GripGrab Cycling Gaiter Rainy Weather är ett bra alternativ om du vill ha en vattentät och lätt damask.

FÖRDELAR

 • Lättviktsalternativ
 • Bekväm och diskret passform
 • Vattentäta

NACKDELAR

 • Inte särskilt täckande
 • Begränsat användningsområde

Bästa Damasker För Jakt

Bäst För:

Jakt, Vandring, Vinterbruk

Längd:

Full

Vikt per gaiter:

240 gram

Material:

Polyester/Fleece

Tysta Och Kamouflerande Damasker För Jägaren

Härkila Moose Hunter 2.0 Silent Gaiters är några av de bästa jaktdamaskerna på marknaden. De är tillverkade av ett slitstarkt polyester/fleece-material som är mycket bekvämt att bära och som inte begränsar din rörelseförmåga alls.

Det mjuka materialet bidrar även till en helt tyst rörelseförmåga, så att du inte skrämmer iväg potentiella byten när du rör dig igenom buskade eller liknande. De har också ett kamouflagemönster som hjälper dig att smälta in i din omgivning, vilket alltid är en bonus när du är ute på jakt.

Den största nackdelen med dessa damasker är att de är ganska dyra, men om du menar allvar med jakt är de definitivt värda investeringen. De är inte heller särskilt vattenavvisande, så om du planerar att tillbringa mycket tid i våta förhållanden kanske du vill titta på annat håll.

Men för alla jägare som vill ha en slitstark och kamouflerad damask som möjliggör tyst rörelse är Härkila Moose Hunter 2.0 Silent Gaiters ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Kamouflerande
 • Tyst och fri rörelseförmåga
 • Slitstarkt material

NACKDELAR

 • Dyra
 • Klarar inte vatten särskilt bra

Damasker - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Bäst För

Längd

Vikt

Material

795 kr

Vandring, Klättring, Bergsbestigning, Jakt, Vinterbruk

Full

208 gram

Nylon

699 kr

Vandring, Jakt

Full

74 gram

Nylon

229 kr

Vandring, Jakt

Full

145 gram

Polyester

499 kr

Vintervandring, Skidor

Full

193 gram

Nylon

359 kr

Löpning, Cykling, Längdskidor

Kort

60 gram

Syntet

149 kr

Cykling, Löpning, Längdskidor

Kort

90 gram

Neopren

820 kr

Jakt, Vandring, Vinterbruk

Full

240 gram

Polyester/Fleece

Vad Är Damasker/Gaiters?

Damasker (också kallat enligt det engelska ordet gaiters), är en typ av ytterplagg som täcker överdelen av skorna och underbenen. De sträcker sig vanligtvis från sidorna av skorna upp till mitten av låren, men det finns också kortare modeller som enbart skyddar vaderna. De är tillverkade av robusta, (och ofta)vattentäta och slitstarka material som polyester eller nylon.

Syftet med damasker är att förse dig med extra skydd för dina fötter, fotleder och underben. De förseglar skons överdel för att hålla smuts, sand, kvistar, stenar, lera osv. borta.

De hjälper också till att hålla fötterna torra genom att förhindra att snö eller vatten tränger in i skorna när du vandrar eller utför någon annan form av utomhusaktivitet. Även de mest vattentäta kängorna blir våta så småningom. Gaiters hjälper till att hålla fötterna rena och torra.

bästa damasker vandring

Nät Behövs Damasker?

Damasker och gaiters är inte alltid nödvändigt, beroende på vad för typ av utomhusaktivitet du sysslar med. De är däremot mycket användbara under vissa förhållanden, där några sådana situationer skulle kunna vara:

 • Djup snö - Damasker kommer att försegla av toppen av dina skor eller kängor, vilket förhindrar snö från att tränga in från ovansidan för att sedan göra dina strumpor blöta. Det är således ett perfekt alternativ för att hålla fötterna varma och torra under vinteräventyr, särskilt om du använder dig av snöskor.
 • Mycket buskage - Om du går genom mycket långt gräs eller annan växtlighet hjälper damaskerna dig att hålla strumporna och byxorna rena, samtidigt som de skyddar dina ben från vasst buskage och liknande.
 • Våta förhållanden - Som nämnts ovan hjälper damaskerna till att hålla fötterna torra även i de mest vattentäta skorna. Om du vandrar i våta förhållanden kan de göra hela skillnaden mellan våta och torra fötter.
 • Vandring med mycket grus och skräp - Om du ofta vandrar på grusvägar eller stigar med många små stenar och annat skräp kan damasker hjälpa dig att hålla dina skor och strumpor rena och förhindra att stenarna kommer in i dina skor.

Damasker - Köptips

När det gäller att hitta ett par högkvalitativa damasker finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper dina gaiters, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Damasker Modellkategorier

Alla damasker och gaiters fyller i grund och botten samma funktion: att hålla vätska och andra föremål utanför skorna. Men vilket typ av damasker som passar dig bäst kommer till stor del att avgöras hur och i vilket klimat du planerar att använda de.

Här är de huvudsakliga modelltyperna av damasker, där de ofta är designade utifrån aktivitetsområde. Med det sagt finns det fortfarande stora överlappande funktionalitet mellan dessa modeller.

Damasker För Vandring

Att bege sig ut och vandra i naturen är en mycket populär fritidsaktivitet, både på sommaren och även vintern. Damasker skapade med vandring i åtanke brukar generellt sett vara ganska lätta, tunna och ventilerande - perfekt på sommaren då du behöver ta dig över längre sträckor.

Vandring damasker

Utöver det brukar de förse dig med ett ganska grundläggande skydd mot stenar, skräp och lättare regn under ganska snälla förhållanden. Med det sagt finns det vissa modeller inom denna kategori som är helt och hållet vattentäta, vilket skyddar väl vid tuffare regnfall eller mot snön på vintern.

Detta är den största kategorin av damasker, då många väljer en sådan modell att inkludera i sin packlista över vandring eller dagsturer

Damasker För Fjällbestigning

För de som gillar att bege sig ut under lite tuffare förhållanden i berg/fjällmiljö krävs oftare högre krav på vandringsutrustning och vandringskläder, och damasker är inget undantag. Gaiters utvecklade för bergsmiljöer är oftast mer robusta och tjockare i sin design, vilket bidrar till en mer slittålig och hållbar produkt som klarar av tuffare miljöer utmärkt.

Det tjockare tyget brukar också vara både vattentätt och vindtätt, och kan således klara de flesta förhållanden mycket väl. Det innebär däremot att de oftast är lite tyngre än vandringsmodeller, men det ökade skyddet väger upp för det under tuffa förhållanden.

Om du planerar att använda snöskor eller stegjärn eller liknande skulle vi starkt rekommendera en damasker designad för vintermiljö, då det är ett perfekt supplement för att undvika våta fötter.

Damasker För Jakt

Damasker som används under jakt skiljer sig inte allt för mycket från vanliga damasker tillverkade för vandring. Den största skillnaden är att de finns i ett mycket bredare utbud av kamouflagekulörer och mönster, vilket gör dem perfekta för att gömma sig i skogen.

De tenderar också att vara lite mer robusta än vanliga vandringsmodeller, eftersom du ofta möter tuffare terräng när du är ute och jagar. Vissa modeller har dessutom till och med inbyggda knäskydd för att ge ytterligare skydd mot elementen.

Damasker För Löpning Och Trailrunning

En annan mer unik kategori berör de modeller som är speciellt utvecklade för löpare, och följer rimligtvis en mer minimalistisk och lätt design. Tanken är att de inte ska störa löparens rörelser, och många modeller är därför utformade för att sitta nära foten och är sällan särskilt höga.

damasker löpning

De är också mycket andningsbara, vilket är viktigt för löpare som ofta bygger upp mycket värme och svett under sina träningspass. Det innebär däremot oftare en tunnare tygkonstruktion som inte klarar regn och fukt lika bra.

Det huvudsakliga syftet med dessa produkter är att hålla grus, stenar och annat skräp utanför trailskorna eller löparskorna, men kanske inte nödvändigtvis vatten. Vissa vandrare som bryr sig mycket om vikten kan också utnyttja ett par gaiters inom denna kategori.

Damasker För Cykling

Damasker som är utformade för cykling är ofta mycket lika de som används för löpning, eftersom de måste vara både lätta och andningsbara. Den största skillnaden är att de oftast är lite kortare, eftersom du inte behöver lika mycket täckning när du cyklar.

De är, som man kan förvänta sig, gjorda för att användas tillsammans med ett par cykelskor och erbjuder liknande skydd mot grus, stenar och annat skräp som kan komma in i dina skor.

De är ofta tillverkade av en lättviktig och andnings meshmaterial som inte stör din trampning, och vissa modeller har till och med reflekterande detaljer för att öka din synlighet i dåliga ljusförhållanden.

Damasker För Skidåkning (Snölås)

En sista kategori som vi vill lyfta fram är damasker som är utformade för vintersporter som skidåkning och snowboarding. De är, som namnet antyder, gjorda för att användas i kalla miljöer där du ofta kommer att stöta på snö och is.

Snölås är i grunden en typ av damasker, som vid skidåkning eller liknande vintersport spänns fast kring vristen för att täta kring pjäxans kant. På så vis kan du säkerställa att ingen snö eller vatten tar sig in i pjäxan.

snö pjäxa damasker

Av denna anledning tenderar de att ha en mycket robust konstruktion med ett vatten- och vindtätt tyg som kan hantera fukt från utsidan. De är också ofta vadderade på insidan för att ge extra värme och isolering.

De är dock inte alltid särskilt andningsbara, vilket kan vara ett problem i varmare förhållanden eftersom dina fötter kan bli ganska svettiga. Därför är det viktigt att välja en modell som har god ventilation om du planerar att använda dem i sådana förhållanden.

Damaskens Längd

En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man köper hem ett par damasker är hur långa dessa bör vara, vilket är nära relaterat till användningsområdet.

En optimal längd kommer till stor del bero på hur mycket skydd du behöver. Om du till exempel bor i ett område med mycket snö behöver du ett längre par som täcker mer av benet för att hålla snön borta.

Om du däremot huvudsakligen använder dem i varmare förhållanden kan en kortare modell vara ett bättre val. Ju mer du prioriterar flexibilitet och rörelseförmåga, ju kortare bör dina gaiters vara. I allmänhet kan man säga att ju längre modellerna är bättre på att hålla vatten och skräp borta, medan de kortare modellerna erbjuder mer flexibilitet.

Här är de tre huvudsakliga valen du har när det kommer till damaskernas längd:

 1. Kort Längd: Dessa är de lägsta modellerna, och är framför allt designade för trailrunning, sommarvandringar och cykling, där du behöver inte lika mycket skydd mot väder och vind.
 2. Halvlängd: De här skorna är lite längre och ger mer täckning, vilket gör dem till ett bra val för vandringar, jaktutflykter och liknande under relativt snälla förhållanden.
 3. Full längd: Dessa modeller är de längsta och ger mest skydd mot väder och vind. De används ofta för vinteraktiviteter såsom skidåkning och bergbestigning, där det huvudsakliga målet är att skydda mot regn och fukt.
storlekar damasker längd

Storlek

Att hitta rätt storlek på dina damasker är viktigt för att du ska kunna spänna åt de tätt runt dina skor, kängor eller stövlar. Om du har ett par damasker som är för stora kommer dessa att släppa in skräp, vatten och snö i skon, och en för liten modell kan vara svår att röra sig i.

Din första prioritet bör alltid vara att hitta en så optimal passform som möjligt, som du kan spänna åt tätt runt fotleden utan att den sitter för tajt runt resten av benet. När du testar damasker är det viktigt att göra detta tillsammans med ett par vandringsskor eller vandringskängor för att se hur det känns.

När du tar på dig dem bör du vara uppmärksam på hur damaskerna känns runt fotlederna och underbenen för att avgöra om de kommer att skava och orsaka obehag. När de är rätt dimensionerade ska damaskerna sitta bra utan att vara obekväma, och de ska sitta fast ordentligt på skorna utan att åka uppåt när du rör dig.

Vikt Och Packbarhet

En annan viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer ett par damasker är vikten och packbarheten. Om du bara ska använda dem på korta dagsturer är vikten inte lika viktig som vid längre jaktresor eller liknande.

Vikten och hur lätt den är att packa ner smidigt i vandringsryggsäcken eller skidryggsäcken kan vara en sak att tänka på, särskilt om du planerar att ta med dessa under en längre utflykt där varje gram av packning är viktig.

Vikten av damaskerna kommer också att påverka hur smidiga de är att använda. Om du hittar ett par för tunga damasker kan det vara svårt att använda dem och de kan till och med ramla av skorna om du inte är försiktig.

damasker förslutning bindningssystem

Om du å andra sidan väljer en modell som är för lätt kanske den inte ger tillräckligt skydd mot väder och vind eller skräp. Allt handlar således om vad du kräver under dina framtida situationer.

Material Och Funktionalitet

Materialvalet av ett par damasker kommer till stor del att avgöra dess vikt, hållbarhet och framför allt funktionalitet. Det är således viktigt att tänka på, och det finns några huvudsakliga tyger som brukar användas:

Vattenavvisande och ventilerande membran

Dyrare damasker brukar ofta utnyttja någon form av membran som förser dig med en vattenavvisande men samtidigt ventilerande förmåga. Gore-tex är det absolut mest populära alternativ inom denna kategori, vars mål är att tillåta vatten kondensera inifrån (hanterar ditt svett) utan att tillåta vatten att penetrera från utsidan.

Polyester eller nylon

Billigare damasker fokuserar istället på andra typer av tyger, ofta polyester eller nylon Dessa material är generellt sett ganska slitstarka och billiga, och tillsammans med en beläggning också vattenavvisande. Nackdelen med dessa alternativ är att de inte har samma ventilerande förmåga som till exempel Gore-tex.

Fleece/Polyester

Mindre minimalistiska modeller för löpning och cykling brukar istället tillverkas av ett mjukare polyestertyg. Detta är lättare och har mer stretch, vilket är perfekt för aktiviteter där du behöver full rörlighet. Tyget är också vanligtvis mer andningsbart, men inte alltid vattenavvisande.

Hur Du Använder Damasker

Damasker är ganska simpla att använda, men det är viktigt att de sitter på rätt för att verka så effektivt som möjligt. Så oavsett om du är redo för din nästa vandring eller inte kan det vara bra att få en kort genomgång över hur detta går till.

Alla gaiters och damasker kommer inte att se eller fungera exakt likadant, vilket innebär att följande steg kan variera lite beroende på vilken modell du använder.

 1. Positionera dina damasker så att fästet och öppningen sitter på framsidan.
 2. Placera foten innanför damasken och dra upp den så att den täcker benet.
 3. Dra åt fästet längst upp för att hålla damasken på plats.
 4. Se till att den sitter år bra runt dina skor eller kängor.
 5. Upprepa med den andra benet.
 6. Och så är det klart! Det är verkligen inte komplicerat, men se till att du tar dig några minuter för att bekanta dig med dessa steg.

Vanliga Frågor Om Damasker

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av damasker, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa gaiters, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka damasker är bäst?

De bästa damaskerna är enligt vårt test Rab Muztag GTX Gaiter för herr och Rab Muztag GTX Gaiter Womens för dam, en prisvärd och flexibel modell.

Vad kostar ett par damasker?

Damasker kostar vanligtvis mellan 300 - 1000 kronor, beroende på vilken typ av modell du köper. 

Hur vet jag om ett par damasker passar mig?

De flesta damasker använder sig av din skostorlek för att identifiera rätt storlek. De flesta modeller kommer i flera storlekar mellan 36 - 47 i skostorlek.

Var kan jag köpa damasker?

Du kan hitta damasker i de flesta sportbutiker eller online från återförsäljare som Outnorrth.se.

Vilka är de olika typerna av damasker?

Det finns tre huvudtyper av damasker: löpning, cykling och vandring. Var och en har sina specifika egenskaper, så det är viktigt att välja rätt för dina behov.

Sammanfattningsvis Om Damasker

Det finns inte ett specifik spar damasker som kommer att passa allas förutsättningar och situation. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 12

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.