4 Bästa Hundpejl (2024): Bäst i Test

bästa hundpejl bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

GPS-tekniken är en stor prestation av mänsklig uppfinningsrikedom som vi inte kan tänka oss att leva utan, och den har förbättrat våra liv och våra hundars liv enormt. Med en hundpejl kan vi veta exakt var vår hund befinner sig på fältet eller om den väljer att lämna gården. 

När det gäller de bästa GPS-pejlarna för hundar finns det många valmöjligheter för hundägare. Och med en sund konkurrens på en het marknad som riktar sig till hundägarnas olika behov kan det verka skrämmande om du hoppar in på den här marknaden för första gången.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Hundpejlarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Hundpejl: Garmin Alpha 200i - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Hundpejl: Garmin Alpha 100 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Hundpejl Med 4G: Tracker Artemis Easy - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Hundpejl Som Fungerar Direkt i Mobilen: WeHunt GPS Plus - Läs Recension

1. Garmin Alpha 200i

Bäst i Test Hundpejl


Garmin Alpha 200i

Typ:

GPS-spårning

Uppdateringsintervall:

2.5 sekunder

Spårningsräckvidd:

14.4 km

Vikt:

280 gram

Högkvalitativ GPS-enhet Som Kan Spåra Upp Till 20 Hundar

För dem som redan är övertygade om att Garmin-produkter är de bästa och som behöver ett allt-i-ett alternativ för att spåra och träna sina hundar, är Alpha 200i bättre än alla andra alternativ på marknaden. Den är kompatibel med Garmin TT 15X-halsbanden, som har upp till 8 timmars batteritid och 9 mils räckvidd.

Garmin har förbättrat de funktioner som vann fans i Alpha 100 (se recension nedan) och åtgärdat de vanligaste svagheterna i den enheten, nämligen funktionerna för e-halsband/träning i fält. Den tidigare enhetens beroende av pekskärmen för att ändra stimuleringsnivåerna var en nackdel för många av oss.

Men vi gillar verkligen Alpha 200i:s effektivare aktivering av stimulering som jag tror tjänar jakthundsägare bättre som använder den för att kommunicera med sina hundar på situationsanpassade sätt. Det är en spelförändring för ägare av pekande hundar vars träningssystem är beroende av kommunikation med tysta kommandon (e-halsband).

För att öka 200i:s heltäckande karaktär har Garmin lagt till inReach-funktionen till Alpha 200i (du kan dock välja bort och spara pengar med Alpha 200 eller 100 om du inte behöver inReach), så att enheten kan fungera som en satellitkommunikator och SOS-enhet för nödsituationer med en prenumerationstjänst från Garmin.

Vi tyckte dock att dessa funktioner kräver en komplicerad inställning och en brant inlärningskurva. Om du behöver fullfjädrade kartfunktioner och vill att din enhet ska kunna göra allt, är Alpha 200i svår att slå.

FÖRDELAR

 • Mycket avancerad GPD-funktionalitet
 • Enkel och tydlig användning
 • Kan justeras helt utifrån dina behov

NACKDELAR

 • Dyrare modell som inte inkluderar själva spårningshalsband

2. Garmin Alpha 100

Näst Bäst i Test Hundpejl


Garmin Alpha 100

Typ:

GPS-spårning

Uppdateringsintervall:

2.5 sekunder

Spårningsräckvidd:

14.4 km

Vikt:

250 gram

Äldre Garmin -Enhet Med Bra Funktionalitet Till Ett Lägre Pris

Alpha 100 är ännu en bra hundpejl och spårningsenhet från Garmin, och är företrädaren till 200i ovan. Med den här spårningsenheten behöver du absolut inte oroa dig för att hitta en separat hundpejl eftersom den levereras tillsammans med ett halsband och en handhållen enhet, vilket gör den lätt till ett av de bästa GPS-hundhalsbanden.

Detta kommer i en handhållen enhet med en 3-tums färgskärm tillsammans med ton- och vibrationsvarningar. Enheten ramar upp till en räckvidd på 9 mils avstånd. Du kan också ställa in varningar för när din hund passerar den virtuella gränsen som ställts in med dess geofence-funktion. Du kan omedelbart kalla upp din hund när du får varningarna. 

Den här enheten kan spåra så många som 20 hundar. Och med hjälp av den förinstallerade kartan kan du enkelt och snabbt upptäcka var din hund befinner sig utan att enheten krånglar. Detta är inte bara en spårningsenhet utan den fungerar även som en träningsenhet för dina hundar.

Spåra varje rörelse av din hund med den här enheten! Den handhållna Alpha 100-enheten mäter hastighet, avstånd samt din hunds riktning. Enheten innehåller ett uppladdningsbart Li-ion-batteri med en batteritid på upp till 20 timmar. 

Den enda riktiga nackdelen med denna modell är vad gällande stimuleringskommunikationen med dina hundar, vilket inte är lika bra som 200i-modellen. Men om du är ute efter att spara lite pengar och fortfarande vill ha en förstklassig Garmin-enhet är Alpha 100 en grym modell.

FÖRDELAR

 • Snabb och enkel att sätta upp
 • Enkel och tydlig användning
 • Bra GPS-funktionalitet

NACKDELAR

 • Ganska dyr (men billigare än 200i-versionen)

3. Tracker Artemis Easy

Bästa Hundpejl Med 4G


Tracker Artemis Easy

Typ:

Mobil Spårning (2G/3G/4G)

Uppdateringsintervall:

3 sekunder

Spårningsräckvidd:

-

Vikt:

393 gram

Effektiv Och Lättanvänd Hundpejl Med Spårning Över 4G

Medans Garmin använder sig av GPS-spårning har Tracker istället valt att använda det mobila nätet för att spåra hundarna ute i vildmarken. Detta gör den framför allt genom att koppla upp hundpejlen mot 2G eller 3G nätverket och på så visa platslokation direkt i appen som man kan ladda ner till telefonen.

Inom en snar framtid kommer detta nätverk helt att ersättas av 4G, vilket denna modell är redo för att börja utnyttja till 100% - en bra framtidsinvestering med andra ord för dig som inte vill förlita dig på GPS. Täckningen är också fantastiskt tack vare den inre integrerade antennen som sitter direkt i hundpejlen.

Mjukvaran utvecklas också kontinuerligt, och detta görs automatiskt för att alltid säkerställa att GPS-pejlen fungerar på ett optimalt sätt. Den kommer också med ett förinstallerat SIM-kort som är förbetald under det första året, så att du enkelt kan börja använda den direkt efter köp.

GPS-enheten kommer också med ett kraftfullt batteri som håller länge, även då appen du laddar ner på mobilen tenderar att dra ganska mycket batteri där. Det kan därför vara en bra idé att ta med en liten powerbank eller vevladdare om du planerar att vara ute och jaga under längre perioder.

FÖRDELAR

 • Använder sig av mobila nätverket
 • Väldigt lättanvänd app i mobilen
 • Bra batteritid

NACKDELAR

 • Relativt dyr modell

4. WeHunt GPS Plus

Bästa Hundpejl Som Fungerar Direkt i Mobilen


WeHunt GPS Plus

Typ:

Mobil Spårning (2G/3G/4G)

Uppdateringsintervall:

5 sekunder

Spårningsräckvidd:

-

Vikt:

182 gram

Liten Och Kompakt GPS-pejl Som Är Enkel Att Använda

WeHunt GPS Plus är den perfekta hundpejlen för dig som inte vill bry sig om att behöva hantera ett halsband, och helst flesta använder appen i telefonen direkt. Detta hundspårningssystem har nämligen utvecklats för att vara enkel att använda med alla smartmobiler, så fort du har laddat ner deras app.

En nackdel är däremot att du först behöver aktivera ett abonnemang via det inbyggda SIM-kortet för att denna spårning ska fungera, vilket kan vara lite krångligt om du inte gjort det förut, och kommer att kosta dig extra. Du behöver däremot inte hålla koll på någon fysisk GPS-enhet, utan sköter istället allt direkt i din mobiltelefon.

Appen fungerar tillsammans med WeHunt hundpejl som kopplas till mobilen via det mobila nätverket. När du har gjort det här kan du enkelt spåra hunden direkt via appen som är mycket enkel att använda. Har dina jaktkamrater samma enhet kan du enkelt dela med dig av din hunds plats och se de andra hundarna direkt i appen, vilket är en fantastisk funktion att ha.

Om du är ute efter en hundpejl som är väldigt billig och samtidigt har kompakta dimensioner, men fortfarande har bra funktioner för att hitta hundar bör WeHunt vara ett bra alternativ. Den här modellen innehåller dock inte så många funktioner som andra hundpejl-modeller, men den här modellen är till för dig som vill hitta hunden snabbt och smidigt.

FÖRDELAR

 • Mycket kompakt och lätt design
 • Enkel att använda direkt med app i telefonen
 • Trådlös laddning

NACKDELAR

 • Behöver aktivera abonnemanget själv

Vad Är En Hundpejl?

En hundpejl är ett spårningsenhet som vanligtvis sätts på hundens halsband, eller agerar som ett eget hundhalsband. Dessa spårare använder globala positioneringssystem eller GPS för att spåra din hund i realtid och ger dig tillgång till deras fysiska plats på en karta via en app eller webbplats på din mobiltelefon. För att allt detta ska fungera ansluter GPS-pejlar vanligtvis till mobilnätverk eller enheter med nätverksanslutning.

Fördelar Med Att Använda En Hundpejl

Den mest uppenbara fördelen med ett spårningssystem för jakthundar är att det gör det möjligt att snabbt lokalisera din jakthunds position när du är ute på jakt. Vissa GPS-halsband berättar också om din hunds jaktstil och beteende och låter dig veta om den rör sig, stannar, är trädbevuxen eller om den skäller.

Dessa enheter är vanligtvis expanderbara och gör att du kan para ihop fjärrkontrollen med ytterligare halsband för att spåra flera hundar. Vissa spårare har också en inbyggd e-halsband, vilket är särskilt användbart om du behöver träna och kommunicera med din fågelhund över långa avstånd.

En annan bra sak med GPS-pejl är att de är tysta. De ger inte ifrån sig några pipande ljud och skrämmer därmed inte fåglarna.

hundpejl jakt

Hundpejl - Köptips

Det finns mycket att tänka på innan man köper en hundpejl, från funktionalitet, design till pris. För att underlätta din köpprocess har vi därför skrivit följande köpguide, där du kan hitta information kring de viktigaste faktorerna att ha i beaktning inför ditt val av hundpejl.

Användningsområde

Vanligast är att man använder en hundpejl när man är ute och jagar med sin hund, men vi vet med oss att vissa även letar efter ett alternativ att spåra sin hund när man går utan koppel i skogen eller liknande.

Även vilken typ av jakt du planerar att bedriva med din hund kan ha en stor påverkan på vad för funktionalitet du behöver från din hundpejl, så detta är en viktig fråga att besvara innan du köper en modell.

Var uppmärksam på vad dina jaktkompisar använder för att få bästa möjliga funktionalitet utifrån din hundpejl. Till exempel använder de flesta av de fågelhundskamrater jag jagar med Garmin-enheter. Jag har lärt mig lika mycket från mina jaktkompisar om de enheter jag äger, före och efter köpet, som jag har lärt mig från någon annan källa. Genom att använda samma märke av utrustning som de gör kan vi arbeta tillsammans och spåra varandra och våra hundar.

Spårningsfunktion

Om du inte har någon GPS-spårare eller om du har en måste du veta vilka typer av spårare som finns tillgängliga och hur de fungerar. Dessa spårare använder olika typer av system och teknik för att peka ut platsen. Låt oss ta en titt på detta här: 

 • Mobil spårning: Dessa använder sig av en sändare som vanligtvis fästs på hundens halsband. Denna sändarenhet har ett chip på insidan för att ta emot en signal från GPS-satelliterna, som sedan skickar lokaliseringskoordinaterna till den smartphone som spåraren är ansluten eller registrerad på. Genom att använda mobilnätsanslutningen på telefonen kan du få tillgång till platsen antingen via en app eller en webbplats. 
 • Wi-Fi-spårare: Den här fungerar på samma sätt som en mobilspårare. Skillnaden är att den använder en Wi-Fi-anslutning för att bestämma var hunden eller modulenheten som är fäst vid halsbandet befinner sig. Detta trådlösa nätverk använder de Wi-Fi-torn som finns i närheten för positionsreferens. Detta är bra för att öka lokaliseringsnoggrannheten. 
 • GPS-spårare: Denna typ av spårare innehåller vanligtvis en GPS-enhet och ett halsband i paketet. De kräver ingen extra månadsavgift - de är självförsörjande. De fungerar genom anslutning till GPS-satelliterna och genom anslutningsanordningen - halsband. En av de bästa enheterna av denna typ är Garmin Alpha.
 • Bluetooth-spårare: Dessa fungerar genom att koppla sändaren till en smartphone. Sändaren fästs sedan på hundens halsband. En smartphone-app används för att kontrollera avståndet och riktningen för halsbandet. Dessa är bra för korta avstånd eftersom den har begränsad räckvidd för anslutning på grund av att den är ansluten till Bluetooth och inte till ett mobilt nätverk.
jaga med hundpejl

Avståndsspårning

Hur långt din hundpejl kan spåras är också extremt viktigt att i beaktning, särskilt om du är ute och jagar med din hund. Springer din hund iväg flera hundra meter kan det till exempel vara mycket svårt att hitta den med hjälp av klassisk Bluetooth-spårning, men detta behöver inte nödvändigtvis vara ett problem om du använder dig av GPS-spårning.

Generellt sett är längre spårningsavstånd dyrare men är också en funktion som alltid är bra att ha, i fall din hund springer iväg långt. Men om du vet med dig att din hund håller sig inom relativt nära avstånd till dig, även när du är ute och jagar, kan du spara in pengar genom att köpa en modell med lägre avståndsspårning.

Hållbarhet & Vattentålighet

Hållbarhet och vattentäthet är viktiga egenskaper att tänka på när du köper ett GPS-halsband till din jakthund, eftersom de garanterar att halsbandet klarar av de hårda förhållanden som det utsätts för när det är ute på fältet.

Ett slitstarkt halsband kommer att kunna stå emot det slitage som följer av regelbunden användning, och ett vattentätt halsband kommer att se till att det fortsätter att fungera som det ska även om din hund blir våt eller måste simma. Dessutom skyddar ett vattentätt halsband även halsbandets inre komponenter från fuktskador, vilket skulle kunna leda till att det går sönder.

Sammantaget är det viktigt att ha ett hållbart och vattentätt GPS-halsband till din jakthund för att se till att du hela tiden kan hålla koll på var din hund befinner sig och att halsbandet fortsätter att fungera som det ska i alla väderförhållanden.

Batteritid

En hållbar och lång batteritid är avgörande för alla elektroniska enheter, oavsett användningsområde, men det är ännu viktigare när det handlar om GPS-enheter - särskilt de som sitter på din hund. En bra batteritid är det som avgör om du kan rädda eller förlora din hund.

Alla spårare har numera ett internt batteri som kan laddas. Batteriets livslängd och full laddning beror på dess kapacitet. Vissa håller i timmar och andra i flera dagar med en bra laddning. De hundpejl som har högre batterikapacitet kräver också lite högre pris generellt sett.

hundpejl jakten

Passform & Bekvämlighet

Det är viktigt att tänka på komfort och passform för en GPS-tracker för din jakthund, eftersom ett bekvämt och välsittande halsband säkerställer att din hund kan bära hundpejlen utan obehag eller irritation.

Om spåraren är obekväm eller sitter dåligt kan din hund försöka ta bort den eller bli upprörd, vilket kan leda till att du förlorar kontrollen över din hunds position. En välsittande spårare kommer också att sitta säkert på plats, vilket förhindrar att den faller av eller försvinner.

En bekväm spårare gör dessutom att din hund kan fokusera på jakten utan att distraheras av obehag eller irritation från halsbandet. 

Storlek & Vikt

En skrymmande hundpejl kan göra din hund lätt irriterad på enheten, vilket vi gärna vill undvika. Eftersom dessa hundpejlar ofta sitter på hundhalsband måste de vara tillräckligt kompatibla för att hunden ska känna sig bekväm med den.

Lätta och små hundpejlar anses vara bäst eftersom de inte är tunga för halsen och minskar risken för att falla av på grund av tyngden. En lättare modell kan också vara att föredra då det tynger ner hunden i en mindre utsträckning.

I andra fall när du behöver packa ner enheten i din vandringsryggsäck eller jaktryggsäck kan storleken och vikten också ha en påverkan. Mindre och lättare modeller kommer vara lättare att transportera men dessa hundpejlar tenderar ofta att vara ganska små, så detta är sällan ett stort problem.

Kompatibilitet Med Mobila Appar 

De bästa jaktspårarna har sina egna handhållna GPS-enheter. Detta gör att de kan spåra platserna snabbare och mer exakt.

Men en del av dem låter dig visa lokaliseringsuppspåraren och andra data med hjälp av mobilappar. Att kontrollera denna kompatibilitet är det rätta att göra.

Extra Funktionalitet

Det finns så många funktioner integrerade i jaktspårare till skillnad från vanliga hundspårare. Några av dessa funktioner är aktivitetsspårning som endast gäller för jakthundar.

Det kan också finnas olika kartor som är både förinlästa och offline. Dessutom kan det finnas jaktkalendrar också. Men kom ihåg att kontrollera funktionens relevans för ditt behov innan du köper dem utifrån specialfunktionerna.

Vanliga Frågor Om Hundpejl

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en hundpejl, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av GPS-enheter, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa hundpejlen?

Den bästa hundpejlen är enligt vårt test Garmin Alpha 200i, en otroligt funktionell GPS-enhet som kan spåra upp till 20 hundar på samma gång.

Vad kostar en hundpejl?

En hundpejl kostar vanligtvis mellan 5000-10000 kronor, beroende till stor del på den funktionalitet som den har, samt vilken typ av spårningsteknik den utnyttjar.

Är GPS-pejlar värt pengarna?

Om du är en seriös hundjägare är GPS-pejlar värda investeringen. Som jag nämnde tidigare innebär GPS-spårare inte att din hund inte kan gå vilse, men om den är vältränad är risken för det mycket mindre. 

Kan jag använda vanliga GPS-hundhalsband för hundar vid jakt?

Vanliga GPS-halsband för hundar är utmärkta för att spåra sällskapshundar eftersom de kan ge dig valpens position i realtid och vissa gör det även möjligt för dig att övervaka deras hälsa. Men de är inte lämpliga för jakt. Anledningen är att de behöver mobiltäckning för att fungera, och det kommer att finnas svarta fläckar i jaktområdet som inte ens har en pålitlig mobiltjänst.

Kan jag spåra min hund med min telefon?

Så länge din GPS-spårare för hund har smartphonefunktioner som Tracker Artemis Easy kan du använda din telefon för att spåra din hund.  

Sammanfattningsvis Om Hundpejlar

En hundpejl är ett elektroniskt verktyg som möjliggör det för dig att spåra dina hundarna plats när ni är ute och jagar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 37

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.