När du hamnar i en lavin kan rätt utrustning för lavinskydd vara skillnaden mellan liv och död. Oavsett om du åker skidor, snowboard, snöskor eller snöskoter är det viktigt att ha en fungerande och duglig lavinsändare för att överleva i händelse av ett ras. Men med så många alternativ på marknaden och ett växande sortiment av funktioner att välja mellan kan det vara svårt att veta var man ska börja.
I den här guiden tar vi en titt på tre av de bästa lavinsändarna och transceivers på marknaden idag. Vi kommer också att ge några tips om vad du ska titta på när du köper en av dessa enheter, samt recensioner av några av våra favoritmodeller. Slutligen kommer vi att erbjuda några råd och tips om välbefinnande för att göra dina utomhusaktiviteter bekvämare och säkrare.
För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.
De 3 Bästa Lavinsändare & Transceivers Är:
- 1Bäst i Test Lavinsändare: Arva Transceiver Neo Pro - Läs Recension
- 2Bästa Billiga Lavinsändare: Ortovox Zoom+ - Läs Recension
- 3Bästa Avancerade Lavinsändare: Mammut Barrybox S - Läs Recension
1. Arva Transceiver Neo Pro
Bäst i Test Lavinsändare
Räckvidd:
70 (80) meter
Vikt:
240 gram
Batteritid:
250 timmar
Högklassiga Funktioner Till Ett Rimligt Pris
En populär produkt i Arvas sortiment är Neo Pro, en lavinsändare som är specialbyggd för yrkesverksamma och fullmatad med funktioner och funktionalitet. I likhet med toppmodeller som Mammut Barryvox S får du en imponerande söksträcka på 80 meter (70 meter i digital) och funktioner på nästa nivå som ett U-Turn-larm och rörelseavkännande återgång till sändningsläge.
Allt detta kommer trots det till ett mycket prisvärt alternativ, särskilt i förhållande till dess funktionalitet sett till räckvidd, och batteritid. Du kan enkelt byta mellan analogt och digitalt läge och den är generellt sett mycket enkelt att använda, även för nybörjare.
Den enda nackdelen är att den saknar Bluetooth-anslutning, vilket gör det svårt att ansluta till andra enheter som din smartphone för extra funktionalitet. I de flesta fallen kan detta dock vara ganska överflödigt, och Arvas transceiver levererar starkt när det krävs.
Den har heller inte samma avancerade LCD-skärm som Barryvox S, och är i jämförelse inte lika stark på batterifronten. Men för att få denna premiumkvalité behöver du betala ett mycket dyrare pris, och på det hela taget är Arva Transceiver Neo Pro ett riktigt kap av lavinsändare.
FÖRDELAR
NACKDELAR
2. Ortovox Zoom+
Bästa Billiga Lavinsändare
Räckvidd:
40 meter
Vikt:
250 gram
Batteritid:
250 h
Billig, Simpel Men Effektiv Lavinsökare För Nybörjare
Det finns inte mycket enklare fyrar än Ortovox Zoom+, vilket är anledningen till att vi har valt den som vårt favoritalternativ för nybörjare. Ta en titt på enheten och du kommer att se vad vi menar: du får en intuitiv SÖK och SÄND-funktion, med en knapp för att växla mellan sändnings- och sökningslägen, en tydlig displayskärm och det är ungefär allt.
Men låt inte utseendet lura dig: Ortovox har fortfarande packat in en bra uppsättning funktioner, inklusive en indikator för flera grävningar och rörelseavkännande automatisk återgång, som växlar tillbaka sändaren till sändningsläget om ingen rörelse upptäcks på 2 minuter. Till råga på allt är Zoom+ kompakt och lätt (250 gram) och drivs av bara ett enda AA-batteri.
Den största nackdelen med Ortovox Zoom+ är att den inte har några av de avancerade funktioner som du hittar på dyrare modeller. Det finns till exempel ingen Bluetooth-anslutning och räckvidden är bara 40 meter. Men om du precis har börjat eller har en liten budget är detta fortfarande en bra alternativ som gör jobbet.
FÖRDELAR
NACKDELAR
3. Mammut Barrybox S
Bästa Ultralätta Lavinryggsäck
Räckvidd:
70 (95) meter
Vikt:
210 gram
Batteritid:
300 timmar
Avancerad Lavinsändare För Yrkesproffsen
De flesta av lavinsändarna här är avsedda för fritidsanvändare, men skidguider och lavinproffs behöver ytterligare funktionalitet. Det handlar bland annat om bättre sökräckvidd, längre batteritid och högre bearbetningshastighet, detaljerad grafik på skärmen och moderna funktioner som en vändningsindikator för att hålla sökningen i rätt riktning.
Mammut Barrybox S är en klar vinnare i vårt test i denna kategori, då den är fullspäckad av avancerad och användbar funktionalitet. Dess räckvidd är 70 meter, men kan förlängas till hela 95 meter i analogt läge, och har en batteritid på hela 300 timmar.
Den har också ett snabbt och kraftfullt system med tre antenner som kan lokalisera ett begravt offer på bara några sekunder, samt en integrerad GPS-modul för att markera var offren befinner sig.
Den enda nackdelen är priset, då den definitivt inte är billig. Men om du är en lavinproffs som behöver det allra bästa, då är mammut Barrybox S är det enda alternativet i våra ögon.
FÖRDELAR
NACKDELAR
Lavinsändare - Produktjämförelse
Produkt | Ca Pris | Räckvidd | Vikt | Batteritid |
---|---|---|---|---|
3799 kr | 70 (80) meter | 240 gram | 250 timmar | |
2795 kr | 40 meter | 250 gram | 250 timmar | |
4699 kr | 70 (95) meter | 210 gram | 300 timmar |
Vad Är En Lavinsändare?
En lavinsändare, även kallat transceiver, är en väsentlig del av din lavinutrustning när du är ute i bergen eller håller på med vintersport. I korta drag är det en elektrisk enhet som tillåter dig att hitta, och bli hittad i fallet av att du eller en vän råkar ut för en lavin.
Dessa lavinsändare fungerar genom att skicka och motta signaler över en elektromagnetisk frekvens (standard är 457 hKz). Alla moderna varianter utnyttjar tre antenner och fungerar digitalt med AA eller AAA-batterier.
Det viktigaste med lavinsändare är att alla i ditt sällskap har med sig varsin transceiver, vilket kan förvaras antingen i ryggsäcken (kanske till och med lavinryggsäcken för extra säkerhet) eller i någon ficka. På det sättet kan resterande sällskap lokalisera den begravda personen i fall av en snölavin.
Lavinsändare & Transceivers - Köptips
När det gäller att hitta det bästa lavinsändare finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper den, från tips till de olika typerna som finns på marknaden.
Hobby Eller Proffs?
Lavinsändare kan generellt sett delas upp i två olika kategorier beroende på vilken målgrupp tillverkarna försöker att nå: de för vanliga snowboard- och skidåkare och de för proffsen, såsom skidguider, räddningsuppdrag och liknande.
De flesta varianter faller inom hobbysegmentet, vilket tenderar att vara mer avskalade och minimalistiska i dess design och funktionalitet. Om du är ny till denna typ av utrustning är enklare oftast bättre. Det sista du vill är att behöva byta inställningar och slösa tid på att hitta sökläget om det skulle uppstå en nödsituation.
Och med mindre komplexitet kommer oftast en mindre prislapp, vilket är en stor anledning till varför de flesta åkarna som kanske inte nödvändigtvis kräver särskilt stor funktionalitet nöjer sig med dessa billigare alternativ. I 99% av fallet behöver du helt enkelt inte spendera ett premiumpris för lavinsändare, då grundfunktionaliteten är det viktiga.
De som jobbar i områden med lavinschans kan däremot dra nytta av en mer avancerad modell som kommer med ytterligare värdefull information och funktionalitet att bemästra. Oavsett prislapp och funktionalitet, kommer den transceiver du kan hantera fungera bäst.
Digital Eller Analog Signal?
Alla moderna lavinsändare använder idag av en digital signal, men det finns några premiumaltenrativ som tillåter dig att använda både digitala och analoga signaler.
Det viktiga att förstå är att analoga sändare kan fånga upp sändningssignaler på längre avstånd med hjälp av ljudöverföringar (de flesta sändarna med analog kapacitet har ett hörlursuttag).
Innan en digital sändare kan känna igen dessa ljudsignaler som en signal kan ditt öra uppfatta dem. Men i slutändan är detta bara mindre detaljer och kommer troligen inte att ha någon betydelse i ett stressigt scenario i det verkliga livet, och den goda nyheten är att digitala lavinsändare är mycket snabbare och enklare att använda än de av den analoga sorten.
Signaler: SÖK och SÄND
Lavinsändare har tre huvudsakliga signaler: SÖK, SÄND och AV. Varje lavinsändare kommer att ha sända (transmit, varav namnet transceiver) som standardinställning i fallet att en medlem i sällskapet skulle bli begravd i en lavin.
Då kommer sändaren att skicka ut sin signal, som resten av gruppen kan plocka upp genom att byta över till SÖK-läget. I detta läge kommer du antingen att få ljudbaserade eller illustrativa direktioner åt vilket håll den signalerar.
De flesta modellerna har en liten skärm som visar pilar och siffror, samt en liten högtalare som informerar dig om personens läge utan att du behöver titta på skärmen.
Vissa skärmar är självklart mer detaljerade och kan visa avancerad statistik och information över personens plats och läge, men är självklart svårare att använda - särskilt när adrenalinet flödar och du försöker hitta din vän.
Den sista inställningen är självklart när du stänger av din lavinsändare, vilket du bör göra när du inte befinner dig i bergen eller i närheten av områden med risk för laviner för att spara på batteriet. Kom däremot ihåg att sätta på den nästa gång det är dags att bege sig ut för ett åk.
Sökstyrka Och Bredd
Många av de populära tillverkarna av lavinsändarna har en maxlängd av sökstyrka på ungefär 60 meter, vilket då är den maximala längden du kan plocka upp en signal ifrån.
Vissa budgetmodeller har en lägre signalstyrka som endast sträcker sig 30-40 meter, vilket självklart är negativt ifall du separeras ifrån ditt sällskap. Men här gäller det att göra ett avvägande mellan pris och funktionalitet.
De flesta lavininstruktörer brukar följa och dela ut lektioner baserade på en 40 meters radius, vilket innebär att de flesta budgetmodeller även fungerar bra i dessa fall.
Hur långt bort(svag) signalen är kommer också att påverka hur lätt det är att lokalisera den, då du kanske upptäcker en signal 60 meter bort, men att den studsar runt och försvinner beroende på vilket håll du står åt.
Oavsett är det en bra idé att först lära sig hur man använder och utnyttjar lavinsändarna. I en nödsituation finns det inte nödvändigtvis tid att lära sig enheten, och detta bör prioriteras innan resan tar plats.
Batteri Och Batteritid
När det gäller batterier fungerar de flesta lavinsändare på marknaden idag med AA- eller AAA-batterier. Vissa modeller använder litiumbatterier, som har en längre livslängd men också är dyrare. Fördelen med dessa alternativ är att du är laddningsbara, till skillnad från AA/AAA-batterier.
Den genomsnittliga batteritiden för en lavinsändare är cirka 200 timmar när den används i sändningsläge och upp till 1000 timmar när den används i mottagningsläge, vilket bör ge dig godtyckligt med tid. Kom däremot att byta ut batterier med jämna mellanrum, och det kan vara en bra idé att ta med sig ett extra par.
Dess skärm kommer alltid att visa hur mycket batterikapacitet som är kvar, förhoppningsvis i procent (vi föredrar detta) men i vissa fall som mindre pluppar.
Själva batteritiden kan variera ganska mycket från modell till modell däremot, där vissa till exempel klarar av 400 timmar, till skillnad från 200. Skillnaden är stor, och är viktig att tänka på innan du tar ditt beslut. Föredrar du en modell med längre batteritid som du behöver oroa dig mindre för, eller är en billigare variant värd besväret att byta batterierna oftare?
Med det sagt är även de lägsta batteritiderna tillräckligt långa för att räcka under en hel säsong för de flesta individer. En modell som klarar av ungefär 250 timmar borde räcka väl om du enbart byter batteriet i slutet av varje säsong.
Vikt Och Storlek
Lavinsändare och transceivers är tillräckligt små för att få plats i din hand och väger generellt sett runt 200-300 gram. Dess vikt kanske inte är särskilt viktigt för de flesta, men storleken kan ha en avgörande roll om du letar efter ett kompakt alternativ.
De mer minimalistiska designerna är oftast tillräckligt små för att enkelt och bekvämt få plats i jackfickan eller byxfickan, vilket är smidigt om man inte har med sig någon skidryggsäck eller lavinryggsäck.
Några av de större modellerna har däremot oftast större skärmar med mer lättläst information, vilket kan vara värdefullt i nödsituationer. I slutändan handlar det mycket om preferens och vad som faller inom ens budget.
Hållbarhet Och Vattentålig
När du är ute i snön får din lavinsändare troligen ta emot en hel del stryk. Det är viktigt att den klarar terrängens och väderförhållanden utan att sluta fungera, och det gäller även för fukt och vatten.
De flesta modeller på marknaden är utformade för att vara tåliga och hållbara, och vissa kan till och med tåla att tappas från en höjd eller köras över av en bil. Vattentäthet är också en viktig aspekt, eftersom du inte vill att din sändtagare ska kortslutas om den blir våt.
Även då vissa alternativ har viss vattenavvisande egenskaper rekommenderar vi att förvara den säkert och utom räckhåll av snö och fukt, antingen i ryggsäcken eller i en ficka med dragkedja.
Till skillnad från säkerhetsutrustning som ett rep eller en krockkudde har lavinsignaler inte heller någon fastställd livslängd. Med det sagt är det absolut nödvändigt att din utrustning är i gott skick.
Många tillverkare såsom Mammut rekommenderar att byta ut varje lavinsändare efter 3000 timmar av användning, medans andra rekommenderar en längre sådan. Håll utkik efter extra garanti innan ditt köp om du vill säkerställa att din sändare fungerar som den ska under många år framöver.
Vanliga Frågor Om Lavinsändare Och Transceivers
Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av lavinsändare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.
Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om transceivers, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.
Den bästa lavinsändaren är enligt vårt test Arva Transceiver Neo Pro, en prisvärt men mycket effektivt verktyg.
En lavinsändare eller transceiver kostar vanligtvis mellan 3000-6000 kronor beroende på hur avancerad funktionalitet du kräver.
Batteritiden i en lavinsändare eller transceiver varierar beroende på modell, men de flesta har en livslängd på cirka 200-400 timmar. Vissa modeller har utbytbara batterier, medan andra är uppladdningsbara.
Om din lavinsändare eller transceiver går sönder ska du kontakta tillverkaren så snart som möjligt . De flesta tillverkare har en garanti- eller reparationstjänst som du kan använda i dessa fall.
De flesta tillverkare rekommenderar att du byter ut din lavinfyr var 3000:e användningstimme, men detta kan variera beroende på modell. Kontrollera med tillverkaren innan du gör ett köp för att se hur ofta de rekommenderar att den byts ut.
Sammanfattningsvis Om Lavinsändare Och Transceivers
Det finns inte en specifik lavinsändare som kommer att passa allas förutsättningar och behov. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.