10 Bästa Vandringsskor (2024): Bäst i Test

bäst i test vandringsskor guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du är som de flesta människor älskar du att tillbringa tid utomhus. Vad är bättre än en vacker dag med vandring i skogen eller bergen? Men något som snabbt kan förstöra din upplevelse är om du upplever obehag eller smärta i fötter. För ett smidigt och bekvämt sätt att bemöta detta behöver du ett par kvalitativa vandringsskor.

Osäker var du ska börja? Oroa dig inte, vi har allt du behöver! I den här guiden kommer vi att diskutera de 10 bästa vandringsskorna för 2022. Vi går igenom allt du behöver veta innan du köper dem, och ger dig några tips om hur du gör dem så bekväma som möjligt. 


De 10 Bästa Vandringsskorna är:


Bäst i Test Vandringsskor

Vikt:

Herr 360 g / Dam 315 g

Material:

Syntet

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Robust, Lätt Och Pålitlig Vandringssko

Bäst i vårt test blev Solomons X Ultra, som kombinerar en lätt och smidig känsla med en förvånansvärt robust prestation och hållbarhet.

Profilkonstruktionen ger imponerande grepp i nästan alla förhållanden, och den stabila konstruktionen med dämpade mellansula är perfekt för långa dagar på stigarna. Sammantaget rekommenderar vi starkt X Ultra för dagsturer, snabba toppar och till och med om du använder lättviktsryggsäckar.

De är mycket enkla och snabba att använda med Solomons snabba skosnören som sitter perfekt runt fötterna. Det gör det även enkelt att justera storleken något under dagarna då fötterna sväller ute på leden.

En av de få nackdelar vi kunde hitta med den här modellen är att GORE-TEX kan göra dina fötter lite varmare i varma klimat. Men på andra sidan får du fördelarna av en vattentät sko under våta förhållanden.

På det hela taget är de ett utmärkt val för nästan alla spårförhållanden och vandringar du kan stöta på och vi rekommenderar det starkt med tanke på de konkurrenskraftiga priset.

FÖRDELAR

 • Lätt och smidig
 • Bra hållbarhet
 • Mycket pålitliga

NACKDELAR

 • GORE-TEX blir något varm under varma klimat

Bästa Prisvärda Vandringsskor

Vikt:

Herr 460 g / Dam 388 g

Material:

Skinn/Syntet

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Bra Prisvärt Alternativ För Många Lägen

Moab GTX från Merrell är en bekväm och snygg sko som ger bra valuta för pengarna. Den är tillverkad av högkvalitativa material, men är ändå mycket prisvärd.

Den här modellen är perfekt om du letar efter en allround vandringskänga som även kan användas för andra aktiviteter som att gå ut med hunden eller lätt jogging. Den har en klassisk design med moderna uppdateringar, vilket gör den både snygg och funktionell.

En sak att tänka på är dock att den här skon inte är byggd för grov terräng. Om du planerar att göra någon seriös vandring eller trailrunning rekommenderar vi att du letar efter ett alternativ som passar dessa situationer bättre.

Vad har gjort den här skon så populär genom åren? Framför allt är det den lätta, men planterade känslan, den bekväma passformen och det attraktiva priset som får folk att komma tillbaka till denna storsäljare.

Men på det hela taget är Moab GTX ett utmärkt val om du letar efter en mångsidig och prisvärd känga som kommer att tjäna dig länge, och är väl lämpad i många olika situationer.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväma
 • Prisvärd med tanke på kvalitén

NACKDELAR

 • Inte byggda för tuff terräng

3. Salomon Men’s XA Pro 3D V8 Gore-Tex / Salomon Women’s XA Pro 3D V8

Bästa Vandringsskor Med Bra Ventilation


Bästa Vandringsskor Med Bra Ventilation

Vikt:

Herr 370 g / Dam300 g

Material:

Syntet

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Grym Andningsförmåga Med Snygg Och Effektiv Design

Solomon XA Pro är en känga som har utformats med god ventilation i åtanke. Den har stora nätpaneler på sidorna och framsidan av skon, vilket gör att dina fötter kan andas när du är ute på leden.

Passformen är mycket bekväm, och med en så lätt vikt passar dessa skor lika väl som till jobbet som på vandringsstigen. Den stora flexibilitet som detta förser dig med är mycket bra, särskilt med tanke på dess bra pris.

Den här modellen har också en mycket snygg design, vilket är perfekt om du vill se bra ut när du vandrar. Den enda nackdelen med den här skon är att den inte är helt vattentät, så du kanske vill överväga ett annat alternativ om du planerar att vandra i våta förhållanden.

Den är belagd med GORE-TEX vilket förser dig med visst skydd, men i och med dess stora användning av mesh kan vatten komma igenom vilket gör det till ett något sämre alternativ vid tufft regn.

På det hela taget är XA Pro ett utmärkt val för alla som vill ha en sko med bra ventilation och en snygg design. Om du inte har något emot att offra lite vattentäthet för andningsförmåga kan detta vara de perfekta vandringsskorna för dig.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväma
 • Stilren design
 • Bra ventilation

NACKDELAR

 • Inte helt vattentäta

Bästa Vandringsskor i Skinn

Vikt:

Herr 472 g / Dam 398 g

Material:

Skinn

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Snygg Och Robust Vandringssko

Haglöfs Ridge GTX är en snygg och robust vandringssko som är perfekt för dig som gillar att se bra ut på leden. Den är tillverkad av högkvalitativt läder, så du vet att den kommer att hålla kvalitet och utseende länge.

Den har också bra stabilitet och stöd tack vare den styva sulan. Detta gör den idealisk för att bära en tung ryggsäck eller gå i ojämn terräng. Med ett utmärkt grepp till följd av den förstärkta sulan passar de även väl på våta underlag. Den har även GORE-TEX membran som hjälper ytterligare mot regn och fukt utifrån, vilket gör att den passar väldigt väl under sämre väderförhållanden.

Den enda nackdelen är att den kan bli ganska varma i varmt väder, så om du planerar att vandra på sommaren rekommenderar vi att du väljer ett annat alternativ eftersom materialvalet framför allt är skinn.

På det hela taget är Haglöfs Ridge GTX ett utmärkt val för alla som vill ha en slitstark och snygg vandringskänga som prioriterar säkerhet och stabilitet över flexibilitet. Det enda som skulle kunna förbättras är ventilationen, men om du kan hantera det är detta ett utmärkt alternativ för vandringsturer i våta eller kalla klimat.

FÖRDELAR

 • Väldigt snygga
 • Bra stabilitet och stöd
 • Vattentäta

NACKDELAR

 • Blir lätt varma
 • Något otympliga i jämförelse med vissa lättviktsalternativ

Bästa Flexibla Vandringsskor

Vikt:

Herr 480 g / Dam 380 g 

Material:

Skinn/syntet

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja (PROOF)

Billigt Och Flexibelt Alternativ För Vardagsbruk

Skuta är en av Haglöfs mest populära vandringsskor, och finns i både låg och hög modell. Här pratar vi om den låga versionen, vilket är ett par mycket prisvärda, beständiga och bekväma skor.

Huvudmaterialet är en blandning av läder och syntetmaterial, vilket gör den mycket andningsbar utan att tappa sin vattenavvisande effekt. Yttersulan är gjord av gummi, vilket ger dig bra grepp på hala ytor. Den har också en vattentät beläggning som hjälper till att hålla dina fötter torra i våta förhållanden.

Den största fördelen med den här skon är dess pris. Det är ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden, vilket gör den perfekt för dem som letar efter ett billigt och glatt alternativ för daglig användning. Den enda nackdelen är att det inte är den mest hållbara skon som finns, så om du planerar att vandra i tuff terräng rekommenderar vi att du väljer några andra mer robusta modeller.

Allt som allt är Haglöfs Skuta Low Proof ett utmärkt val för alla som vill ha ett billigt och flexibelt par vandringsskor för vardagsbruk och kortare vandringsturer. Det är inte det mest hållbara eller vattentäta alternativet, men det är ett bra val för dem som har en liten budget.

FÖRDELAR

 • Stilrena
 • Bra stabilitet och stöd
 • Billiga

NACKDELAR

 • Inte de mest hållbara
 • Lite tyngre än många andra alternativ

6. Altra Men’s Lone Peak 6 / Altra Women’s Lone Peak 6

Bästa Vandringsskor För Trailrunning


Bästa Vandringsskor För Trailrunning

Vikt:

Herr 300 g / Dam 248 g 

Material:

Syntet

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja (PROOF)

Ultralätta Vandringsskor Perfekta För Trailrunning

Altra Lone Peak är ett populärt val för trailrunners och ultralätta vandrare. Det är en av de lättaste skorna på marknaden, vilket gör den perfekt för dem som vill resa snabbt och lätt. Det har blivit mångas favorit tack vare dess minimalistiska och bekväma design.

Trots sin låga vikt erbjuder den fortfarande bra dämpning och stöd tack vare EVA-mellansulan. Yttersulan är tillverkad av gummi, vilket ger dig ett bra grepp på hala ytor. Ovandelen är tillverkad av syntetmaterial, som är mycket andningsbart och hjälper till att hålla dina fötter svala i varmt väder.

En nackdel med den här skon är att den inte är det mest hållbara alternativet, så om du planerar att vandra i tuff terräng eller långa sträckor rekommenderar vi att du väljer en mer robust modell. En annan sak att tänka på att Lone Peak inte är en vattentät sko, så om du vandrar i våta förhållanden rekommenderar vi att du väljer ett annat alternativ.

På det hela taget är Altra Lone Peak ett utmärkt val för ultralätta vandrare och trailrunners som letar efter en bekväm och minimalistisk sko. Det är inte det mest hållbara eller vattentäta alternativet, men det är ett bra val för dem som vill resa lätt och snabbt längs leden.

FÖRDELAR

 • Ultralätta
 • Bra dämpning och stöd
 • Bra ventilation

NACKDELAR

 • Inte de mest hållbara
 • Inte byggda för långa tuffa vandringsturer

7. TrekSta Bolt Boa Gore-Tex

Bästa Billiga Vandringsskor


Bästa Billiga Vandringsskor

Vikt:

Herr 460 g / 430 g Dam 

Material:

Syntet

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Billig Och Simpel Vandringsko

TrekSta Bolt Boa GTX är ett utmärkt val för dig som letar efter en prisvärd och enkel vandringssko. Det är ett av de billigaste alternativen på marknaden, vilket gör den perfekt för dem som har en budget.

Huvudmaterialet är syntetiskt, vilket gör den mycket andningsbar och lätt. Yttersulan är gjord av gummi, vilket ger dig bra grepp och dragkraft på hala ytor. Mycket bättre kvalitet än så här kan du inte hitta för samma pris.

En nackdel med den här skon är att den inte är det mest hållbara eller stabila alternativet, så om du planerar att vandra i grov terräng rekommenderar vi att du väljer en annan modell.

Den har ventilerande meshpanel samt GORE-TEX-membran vilket gör den både andningsbar och vattentålig. Vi upplever däremot att den inte tål tuffare regn särskilt väl, då det är lätt att bli våt om fötterna.

Allt som allt, TrekSta Bolt Boa GTX är ett utmärkt val för dig som letar efter en prisvärd och enkel vandringssko. Det är inte det mest hållbara eller stabila alternativet, men det är ett bra val för dem som har en budget och vill ha en lätt och bekväm sko.

FÖRDELAR

 • Billiga
 • Lätt och bekväm dämpning
 • Prisvärda

NACKDELAR

 • Inte de mest hållbara eller stabila
 • Inte jättebra under våta förhållanden

Bästa Ultralätta Vandringsskor

Vikt:

Herr 325 g / 265 g Dam 

Material:

Syntet

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja (PROOF)

Diskreta Och Lätta Vandringsskor För Dagsaktiviteter

Haglöfs L.I.M Low Proof är ett utmärkt val för dig som letar efter en ultralätt och diskret sko. Det är en av de lättaste skorna på marknaden, som knappt känns av de trots en hel dag av aktiviteter.

Huvudmaterialet är syntetiskt, vilket gör den mycket andningsbar och lätt. Det lätta tyget bidrar även till en mycket god ventilation och diskret design som passar lika väl in på kontoret som ute i skogen. Yttersulan är gjord av gummi, vilket ger dig bra grepp och dragkraft på hala ytor.

Den har däremot inte den mest stabila konstruktionen, då de valt att prioritera flexibilitet och den lätta vikten. Det resulterar i en något ojämn sko om du planerar att vandra med mycket packning eller genom tuffare landskap.

Prestationsmässigt är den mycket likt trailrunningskon Altra Lone Peak 6 men kommer med en något hårdare sula som passar bättre för vandring och vardagspromenader än löpning i skogen. Haglöfs L.I.M Low Proof har ett PROOF-membran som gör den både vattenavvisande och ventilerande. Vi fann dock att den inte klarar tuffare väderförhållanden särskilt bra och är inte det bästa valet om du planerar att vandra i våta förhållanden.

På det hela taget är Haglöfs L.I.M Low Proof ett utmärkt val för dig som letar efter en ultralätt och diskret sko. Den är inte den mest stabila det är ett bra alternativ för dem som vill ha en rejäl och pålitlig vandringssko, men det är ett bra val för dem som letar efter ett lätt och bekvämt alternativ.

FÖRDELAR

 • Ultralätta
 • Prisvärd
 • Diskret Design

NACKDELAR

 • Inte särskilt stabila under tuffare terräng
 • Klarar inte regn särskilt bra

9. Lundhags Bjerg Low

Bästa Eleganta Vandringsskor


Bästa Eleganta Vandringsskor

Vikt:

Herr 720 g

Material:

Syntet

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja

Snyggt Alternativ För Både Dejt Och Vandring (Eller både och?)

lundhags Bjerg Low är ett utmärkt val för dig som letar efter en snygg och modern vandringssko. Det är enligt oss det snyggaste alternativen på marknaden, med en ren och enkel design som kommer att se bra ut både på och utanför vandringsleden.

Huvudmaterialet är syntetiskt, vilket gör den mycket andningsbar och lätt. Yttersulan är gjord av gummi, vilket ger dig bra grepp och dragkraft på hala ytor. Trots dess högkvalitativa materialval upplever vi att själva klacken av skon känns något svag i vissa lägen. Utöver det har den en mycket robust sula som känns stabil i de flesta situationer

Lundhags Bjerg Low har dessutom ett vattentätt och andningsbart membran, vilket gör den till ett utmärkt val för dig som vill vandra under alla förhållanden. Den finns dock bara i herrstorlekar och är ganska tung jämfört med andra alternativ på marknaden.

På det hela taget är Lundhags Bjerg Low ett bra val för dem som letar efter en snygg och modern vandringssko. Den är välgjord med bra material, men den finns bara i herrstorlekar och är ganska tung.

FÖRDELAR

 • Mycket snyggt alternativ
 • God stabilitet och stöd
 • Rejäl sula

NACKDELAR

 • Något svag i klacken
 • Tunga
 • Finns endast i herrmodell

10. Keen Targhee III

Bästa Breda Vandringsskor


Bästa Breda Vandringsskor

Vikt:

Herr 600 g / Dam 600 g

Material:

Skinn/Syntet

Yttersula:

Gummi

Vattentät:

Ja (KEEN)

Bra Kombination Av Kvalité Och Pris

Keen Targhee III för män och kvinnor är bra vandringsskor för dem med bredare fötter. De är bekväma direkt ur lådan och har en bra passform som stämmer med storleken. Huvudmaterialet är gjort av en blandning av skinn och syntet, som är både slitstarkt och andas, medan yttersulan är gjord av gummi för bra grepp.

De här skorna är också vattentäta, vilket gör dem till ett bra val för dem som vill vandra i alla förhållanden. De är dock lite tunga jämfört med andra alternativ på marknaden.

Sammantaget är Keen Targhee ett bra par vandringsskor för dem med bredare fötter. De är bekväma, vattentäta och har en bra passform som är trogen motstorlek. De är dock lite tunga jämfört med andra alternativ på marknaden.

FÖRDELAR

 • Bekväm med god passform
 • Vattentäta

NACKDELAR

 • Lite tunga

Vandringsskor - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Vikt Herr/dam

Material

Yttersula

Vattentät

1500 kr

360/315 g

Syntet

Gummi

Ja (GORE-TEX)

1500 kr

460/388 g

Skinn/Syntet

Gummi

Ja (GORE-TEX)

1595 kr

370/300 g

Syntet

Gummi

Ja (GORE-TEX)

1299 kr

472/398 g

Skinn

Gummi

Ja (GORE-TEX)

999 kr

480/380 g

Skinn/syntet

Gummi

Ja (PROOF)

1845 kr

300/248 g

Syntet

Gummi

Nej

749 kr

460/430 g

Syntet

Gummi

Ja (GORE-TEX)

1049 kr

325/265 g

Syntet

Gummi

Ja (PROOF)

1799 kr

720 g

Skinn/läder

Gummi

Ja

1900 kr

600/600 g

Skinn/syntet

Gummi

Ja (KEEN)

Vandringsskor - Köptips

När det gäller att hitta de bästa vandringsskorna finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper vandringsskor, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vandringsskor Modellkategori

Klassiska Vandringsskor

Detta är förmodligen den modell som de flesta är bekanta med, vilket i grunden är ett par skor som används för utomhusaktivitet som slutar precis under ankeln. Dessa skor passar perfekt för personer som spenderar mycket tid på benen, och särskilt för de som spenderar mycket tid i naturen, där hållbarhet och funktionalitet är viktigt.

vandringsskor natur

Bäst i vårt test kom den klassiska vandringskon Solomon X Ultra 4, vilket är ett mer robust och stelt alternativ av vandringsskor i jämförelse med till exempel trailskor. De klassiska modellerna bidrar däremot med bättre skydd och stabilitet under vandringen, men kommer på bekostnad av ett par tyngre och mindre flexibla skor.

Trailskor

Om det är fart du är ute efter, kan ett par trailskor skor vara rätt val för dig. De har blivit allt mer populära under senare år tack vare dess höga prestanda och funktionalitet och samtidigt lätta vikt.

De passar därmed för lättare vandringar, men erbjuder inte samma skydd eller stabilitet som klassiska vandringsskor. Altra Lone Peak var den bästa trailrunningskon i vårt test, med en bekväm passform och bra grepp.

De förser dig däremot inte med samma stabilitet och skydd, vilket kan bli ett stort problem om du till exempel bär på en tung vandringsryggsäck eller vandrar över hala och vassa stenar.

Den klara fördelen med trailskor är självklart att de passar bättre för träning såsom löpning och trailrunning, samtidigt som de fungerar bra under lättare vandringsförhållanden.

Vikt

En av de absolut viktigaste avgöranden du bör ta handlar om skons vikt. Nya modeller som har både tufft och tunt material har lett vägen för nya lättare vandringsskor som har växt i popularitet lika snabbt.

Det är ingen överraskning att folk väljer lättare smidigare alternativ över tuffare och större vandringsskor i läder om deras specifika situation inte kräver det. Dessa lättare alternativ är som sagt ofta betydligt mer flexibla och lätta att använda, vilket passar den allmänna personen väl. Men vad händer om du behöver ett par tuffare skor? Då är det bäst att välja något som Solomon X Ultra, som är gjord för svårare vandringar och ger extra stöd. Dessa skor är dock också betydligt tyngre än andra modeller på marknaden.

vandringsskor vikt

Många av våra val på denna lista väger in på mindre än 500 gram - vilket i jämförelse med tyngre vandringskängor är häften så tungt. Även då den mindre vikten kan vara behagligt, kan det ofta leda till att skons hållbarhet försämras något över många vandringsturer.

Men för personen som letar efter ett smidigt alternativ att använda på helgerna eller under arbetet, fungerar lättare alternativ alldeles utmärkt, och är vårt huvudsakliga val.

Om du letar efter ett ultralätt alternativ rekommenderar vi Haglöfs LIM Low Proof. Det är en av de lättaste modellerna som finns tillgängliga men erbjuder ändå bra stabilitet tack vare sin låga tyngdpunkt. Detta gör den till ett perfekt val för dem som vill röra sig snabbt på sin vandring utan att offra säkerheten.

Stabilitet

Som vi precis nämnde i relation till vandringsskors vikt, går marknaden iväg från mer traditionella styva modeller för att fylla kundernas behov av lättviktsalternativ. Det lättare tygvalet leder ofta till att skons stabilitet och hållbarhet påverkas, vilket är den självklara nackdelen.

Med det sagt är många av de bättre vandringsskorna på marknaden designade för att bibehålla en viss stelhet tack vara den interna konstruktionen. Det är denna robusta konstruktion som urskiljer vandringsskor från normala springskor eller crosstrainers.

vandringsskor dam

För en dagsvandring eller kortare campingutflykt skulle vi därför rekommendera något lätt och prisvärt alternativ, såsom Merrell Moab 2. Det är en bra vandringssko som förser dig med god stabilitet, trots dess låga vikt (och pris).

En viktig detalj att komma ihåg är att ju tyngre packning du behöver bära på, eller ju tuffare klimat du vandrar i, blir stabilitet och hållbarhet en viktigare faktor. I dessa fall är en mer robust modell något att föredra, där vi skulle rekommendera ett par rejäla vandringsskor eller Solomon X Ultra 4.

Väder- Och Vattenskydd

En annan viktig fråga att ställa dig själv är om du behöver vattentäta skor eller inte. I teorin är vattentäta skor en grym funktion att ha, vilket kan skydda dig i alla möjliga förhållanden.

I verkligheten är det däremot inte lika lätt, då extra vattenskydd alltid kommer att påverka skon ventilationsförmåga. Det betyder att om du hellre går för ett par vattentäta skor, kan det även innebära att denna sko är mindre effektiv när det kommer till att transportera bort fukt från insidan av skon. Du kanske förstå vad detta leder till under varma förhållanden.

vandringsskor vattentata

Det finns ett flertal av vattentäta membran som används på vandringsskor. De flesta väljer oftast att gå efter ett alternativ med Gore-Tex, vilket är både hållbart, vattentätt och mycket andningsbart - ett perfekt alternativ för alla som vill vandra i alla väderförhållanden.

De är det mest populära märket av vattentätt membran och är även det dyraste alternativet. Resultatet av detta är att många billigare modeller ofta väljer att använda ett billigare membran. Många av dessa alternativ är lika effektiva som Gore-Tex, men många har ofta en något sämre vattenavvisande förmåga.

Utöver detta membran, brukar även många vandringsskor bli behandlade med en vattenavvisande beläggning som förbättrar kängans skydd mot större droppar och vattenpölar.

Ventilation Och Andningsförmåga

Som vi nämnde är en av de viktigaste sakerna i ett par vandringsskor dess förmåga att den andas. Detta beror på att dina fötter svettas mycket under vandringen, och om denna fukt inte får komma ut kan det leda till blåsor och andra obehagliga problem.

Därför har de flesta vandringsskor någon form andningsbart membran som bibehåller ett gott fotklimat inne i skon. Detta gör att dina fötter kan andas samtidigt som de hålls torra. 

vandringsskor ventilation

De skor som presterar bäst i denna kategori har ofta ett tunt material med mycket mesh, då detta förbättrar luftflödet markant. Detta leder i sin tur till att du kyler ner fötterna något, samtidigt som ditt fotsvett transporteras bort, så du slipper få svettiga fötter.

Som vi nämnde tidigare kommer ett par vattensäkra vandringsskor ofta ha en sämre ventilationsförmåga. Det finns självklart undantag, men kan generellt appliceras. På grund av det, kan det enligt oss vara värt att tänka över om man verkligen behöver vattentäta vandringsskor eller inte.

Komfort

Självklart är komfort en viktig faktor när du väljer alla typer av skor. Vandringsskor är inte annorlunda, och det är viktigt att välja ett par som sitter bra och inte skaver.

En av de viktigaste sakerna att leta efter i en bekväm vandringskänga är en bra passform. Det innebär att skon varken ska vara för stor eller för liten. Om skon är för stor kommer din fot att glida runt inuti, vilket kan leda till blåsor. Om den på andra sidan är för liten kommer den att klämma ihop din fot och göra det svårt att gå 

Det är därför viktigt att du väljer en storlek som passar bra och som du känner dig bekväm att gå i. En annan sak att tänka på är att dina fötter ofta svullnar när du går långa sträckor, så det kan vara värt att skaffa ett par lite större skor om du planerar att göra längre vandringar. 

vandringsskor-bekvämlighet

Ett av de vanligaste problemen med vandringsskor är att de ofta känns ganska stela och obekväma när du börjar bära dem. Detta beror på att de först måste gås in. För många av de lättare alternativen på denna lista upplever vi inte samma ingångsperiod, vilket till stor del har att göra med dess mer flexibla materialval.

Ett bra sätt att gå in styvare vandringsskor är att bära dem runt huset några timmar varje dag tills de känns mer bekväma. Du kan också prova att ha dem på kortare vandringar innan du ger dig ut på en längre resa.

När de väl är inbrutna bör de dock vara mycket bekvämare och lättare att gå i. Om dina vandringsskor fortfarande ger dig problem efter att du har gått in i dem kan det vara värt att överväga ett annat par.

Det är också viktigt att välja rätt modell. Om du till exempel har breda fötter är det ofta en bra idé att välja en känga med en bredare ovandel. Detta garanterar att dina fötter har tillräckligt med utrymme och inte känns trånga.

En annan sak att tänka på är innersulan. Detta är den avtagbara delen av skon som du står på, och den kan ofta göra stor skillnad när det gäller komfort. En bra innersula ger bra stöd och dämpning för dina fötter, vilket kan bidra till att minska tröttheten.

Om du ska vandra mycket är det också värt att investera i ett par bra innersulor. Det finns många olika alternativ, så det är definitivt värt att ta sig tid att hitta ett par som passar just dina fötter om du ofta upplever obehag efter mycket gående.

Material

Här syftar vi framför allt på materialet som används för skons övre del, vilket är tyget som till stor del kommer att skydda dig mot regn, men även förse dina fötter med ventilation. 

Valet av material kommer ha en direkt påverkan på skons stabilitet, väderskydd och andningsförmåga, vilket gör det till ett av de viktigaste faktorerna att tänka på. För det mesta är vandringsskor tillverkade av en mix av nylon, mesh och läder för att skapa ett slitstarkt men flexibelt material.

vandringsskor material

Här är de huvudsakliga skillnaderna mellan de vanligaste materialvalen:

Syntetiskt Nylon Och Mesh

Vävt nylon eller meshpanel är vanligt bland billigare och lättare vandringsskor då de förser dig med god ventilation, samt är billigare att tillverka. De är inte det bästa alternativet när det kommer till stabilitet men kommer att bidra till en lägre vikt för skorna. De kommer också vara bättre på att absorbera vatten och fukt än läderalternativ.

Nubuckläder

Nubuckläder är vanligare bland mer slitstarka och robusta alternativ. De är dyrare men ger dig bättre stabilitet i ojämn terräng. De är också vattenavvisande, vilket gör dem till ett bra val om du planerar att vandra i våta förhållanden. Det är däremot sämre under varmare förhållanden då det inte förser dig särskilt mycket i vägar av ventilation.

Mellansula

Det är inte ovanligt att man har med sig en ryggsäck full med packning när man är ute och vandrar, och det kan utsätta foten för en hel del stress över hel dag.

För att motverka detta har vandringsskor en mellansula, som tillsammans med en yttersula spelar en avgörande roll i dämpningen och absorbering av kraft då du går. Beroende på vilken design av mellansula en sko har, kommer den ha vissa unika färdigheter som lämpar sig väl vid specifika situationer.

vandringsskor vandring lätt

EVA

De flesta vandringsskorna (förutom tyngre modeller) använder sig av EVA-skum, vilket är ett mjukt material som är bra på att absorbera kraft utan att väga särskilt mycket. Det är också mycket bekvämt och används ofta i löparskor.

De kommer ofta i olika hårdhetsgrader, allt ifrån mycket mjuka till mer fasta. Planerar du att lägga många mil under bältet rekommenderar vi generellt de fastare alternativen, medans de mjukare kan fungera bättre under en kortare dagsvandring.

TPU

Några vandringsskor använder polyuretan i stället för EVA-skum, som är ett fastare material. Det är inte lika bra på att absorbera kraft men är mer hållbart, vilket gör det till ett bra val för tyngre modeller.

De vandringsskor som använder sig av TPU är oftast mer robusta och hållbara, men även förser dig även med mindre dämpning. Eftersom både EVA och TPU är bra val tillverkas de flesta skorna av EVA-skum då detta är ett billigare alternativ.

Yttersula Och Grepp

Yttersulan på dina vandringsskor är vad som kommer de kommer mest i kontakt med marken, och därför måste de vara mycket tåliga och hållbara. Materialet som används för detta är vanligtvis gummi, som kan variera i tjocklek beroende på hur tuff terrängen du vandrar i är.

vandringskor sula

Precis som GORE-TEX dominerar marknaden av vattentäta paneler, dominerar Vibram en liknande roll inom yttersulor. De har nämligen några av de bästa alternativen, som förser dig med ett mycket bra grepp även under våta förhållanden.

En av de viktigaste aspekterna av en skos yttersula är dess klackmönster eller slitbana. Det är detta som ger dig grepp när du går på olika underlag, från lera till stenar. Ju djupare och aggressivare klackmönstret är, desto bättre grepp får du, men desto tyngre blir också skorna; något att tänka på om du letar efter en lättare modell.

Majoritet av dessa yttersulor använder sig även av någon form av vattentätt membran, oftast GORE-TEX för att förhindra att dina fötter blir blöta.

Vandringsskor Eller Vandringskängor?

En av de viktigaste frågorna när det kommer till att välja rätt vandringsutrustning är vilken typ av sko du letar efter. I denna guide har vi primärt berört vad som kallas för vandringsskor, vilket vi definierar som de alternativ som slutar just under fotknölen.

vandringsskor vandringskängor

Vandringskängor är istället större och tyngre alternativ som alltid stabiliserar fotleden över fotknölen. Dessa förser dig ofta med med ett par styva och robusta kängor som passar bättre under tuffare miljöer och situationer.

Båda har sina respektive för- och nackdelar, men det är fullt möjligt att använda båda alternativen omväxlande bland dina utomhusaktiviteter. 

Sedan finns det även trailskor som vi nämnde tidigare, vilket är en mer minimalistisk och lätt alternativ till vandringsskor.

Tips För Bättre Komfort

Nu när vi har gått igenom alla egenskaper hos en vandringssko är det dags att prata om komfort. Om dina skor inte är bekväma kommer du trots allt inte att njuta av din vandring.

Det finns några saker du kan göra för att se till att dina skor är så bekväma som möjligt .

 1. Först och främst ska du se till att du väljer rätt storlek. Om dina vandringsskor är för små blir de mycket obekväma och kan orsaka blåsor. Om de på andra sidan är för stora blir de svåra att gå i och kan också orsaka blåsor.
 2. För att hitta rätt storlek är det bäst att gå till en butik och prova olika par vandringsskor tills du hittar den perfekta passformen.
 3. När du har hittat rätt storlek är det viktigt att du får in dina skor innan du ger dig ut på vandringen. På så sätt kan du undvika obehag eller smärta som kommer av nya skor.
 4. För att vänja in dina vandringsskor är det bara att ha dem på sig i huset några timmar varje dag tills de känns bekväma. Du kan också gå runt kvarteret några gånger eller ta med dem ut på korta vandringar.

När du väl har fått in dina skor finns det några saker du kan göra för att se till att de är bekväma även på längre vandringar.

 1. Ta först och främst med dig några extra strumpor. På så sätt kan du byta till torra strumpor om dina fötter börjar bli svettiga.
 2. För det andra ska du se till att du snörar dina vandringsskor ordentligt. Om de är för lösa kommer de att gnugga och orsaka blåsor. Men om de sitter för hårt kommer de att vara obekväma och begränsa blodflödet till dina fötter.
 3. Slutligen är det alltid en bra idé att ha med sig några plåster eller liknande om du skulle få blåsor. 

Vanliga Frågor Om Vandringsskor

Vi har gått igenom allt du behöver veta om vandringsskor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om vandringsskor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe. 

Vilka är de bästa vandringsskor för män?

De bästa vandringskorna för män beror lite på vad du letar efter. I vårt test hamnade Solomon X Ultra 4 på en förstaplats.

Vilka är de bästa vandringsskorna för dam?

De bästa vandringskorna för dam beror lite på vad du letar efter. I vårt test hamnade Solomon X Ultra 4 på en förstaplats.

Vad kostar ett par vandringskor?

Priset på vandringsskor varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Du kan dock räkna med att betala mellan 500 och 4000 kronor för ett par bra vandringsskor. 

Hur länge håller vandringsskor?

Med rätt skötsel kan dina vandringsskor hålla i flera år. Se bara till att rengöra och konditionera dem regelbundet och glöm inte att byta ut sulorna när de börjar slitas ut.

Vilka är de bästa vandringsskorna för breda fötter?

Det finns några olika märken som tillverkar vandringskängor speciellt för breda fötter. Men om du letar efter en specifik modell rekommenderar vi Keen Targhee III.

Kan jag använda mina löparskor för vandring?

Även om du tekniskt sett kan använda dina löparskor för vandring, rekommenderar vi det inte. Löparskor är de är utformade för löpning på jämna ytor, medan vandringskängor är utformade för ojämn terräng. Så om du planerar att vandra på allvar är det bäst att investera i ett par bra vandringskängor.

Kan jag använda mina vandringskängor för andra aktiviteter?

Ja, du kan använda dina vandringskängor för andra aktiviteter som vandring och på jobbet. Se bara till att de passar bra och är bekväma.

Vad ska jag göra om mina vandringskängor börjar göra ont i fötterna?

Om dina vandringskängor orsakar smärta är det första du bör göra att kontrollera storleken. Se till att de inte är för små eller för stora. Om de är rätt storlek ska du se till att du snörar dem ordentligt. Och slutligen, om de fortfarande orsakar dig smärta, bör du överväga att investera i ett par andra skor.

Vilka strumpor ska man använda till vandringsskorr?

De bästa strumporna för vandringsskor kommer att vara vandringsstrumpor i merinoull, då dessa transporterar bort svett och håller fötterna torra. Syntetiska strumpor eller strumpor i ull är vanligtvis de bästa materialen för detta. Du bör däremot undvika bomullsstrumpor, eftersom de kan hålla kvar fukt och orsaka blåsor.

Vad mer behöver jag ha med med till vandringen?

Rätt vandringskläder och vandringsutrustning är väsentligt när du är ute i naturen under en längre tid. Du kan läsa vår packlista för vandring här.

Sammanfattningsvis Om Vandringsskor

Det finns inte ett specifikt par av vandringsskor som kommer att passa allas förutsättningar och budget. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilket par som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.5 / 5. Antal Röster: 48

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.