• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 3 Bästa Eftersökslampa (2024): Bäst i Test

3 Bästa Eftersökslampa (2024): Bäst i Test

bästa eftersökslampa bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du har skadat ett rådjur, en älg eller något annat vilt djur allvarligt, är det din skyldighet att spåra upp djuret och skörda det, även om det är mörkt ute.

Oavsett om du spårar djur under natten, utför sök- och räddningsinsatser efter mörkrets inbrott, skrämmer bort björnar från lägret eller snokar runt i jakttältet är en ordentlig ficklampa en viktig del av din jaktutrustning.

För att hjälpa dig att välja rätt alternativ har vi granskat produkter i jaktsortimentet för att jämföra och kröna den bästa eftersökslampan som finns tillgängliga idag. Som ett resultat har vi listat ner branschens bästa eftersökslampor, samt de köptips du behöver för att hitta rätt modell för dina behov.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Eftersökslamporna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Eftersökslampa: NewTORCH T5G 2.0 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Eftersökslampa: Nitecore MH25GT Hunting Kit - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Eftersökslampa: Jaktkit Hunting Flashlight L2 G/W - Läs Recension

1. NewTORCH T5G 2.0

Bäst i Test Eftersökslampa


NewTORCH T5G 2.0

Ljuseffekt:

1200 lumen (vit), 170 lumen (grön)

Batteritid:

195-250 minuter

Vikt:

165 gram

Fullständigt Eftersökskit Med All Funktionalitet Du Behöver

NewTORCH T5G 2.0 är ett perfekt eftersökspaket för dig som letar efter något mycket funktionellt och smidigt, och som inte kostar allt för mycket. Här får du allt ifrån en kraftfull och kompakt eftersökslampa, tillsammans med ett snabbfäste för att montera det mot ditt vapen (fungerar även tillsammans med ljuddämpare), uppladdningsbara batterier och laddar, samt fjärrströmsbrytare - allt du behöver för en lyckad jakt.

Själva ljuset är mycket kraftigt och kan producera upp till 1200 lumen av vitt ljus, vilket är bland de kraftigare alternativen på marknaden. Det resulterar i att du kan se riktigt bra på hela 265 meters avstånd, men ljuset i sig är även relativt brett vilket underlättar att se vilt över ett större område.

Du kan enkelt ändra detta ljus till grönt om du inte vill skrämma upp ditt byte genom att enkelt vrida ficklampan, vilket gör den mycket enkel och multifunktionell i alla jaktsituationer. Det finns även två olika ljuslägen du kan välja på för att förlänga lampans totala batteritid från 3 timmar och 15 minuter till 4 timmar och 30 minuter. Även då detta inte är den bästa batteritiden, är den fortfarande mycket bra sett till dess funktionalitet.

Designen är också kompakt och enkel att förvara om du inte har användning för den, samtidigt som hela enheten är mycket slagtålig och hållbar, samt klarar vatten och fukt mycket väl tack vare dess IPX7 benämning.

FÖRDELAR

 • Prisvärt eftersökskit
 • Enkelt val av ljusets färg
 • Kraftfullt ljus med bra belysningsavstånd

NACKDELAR

 • Begränsad batteritid

2. Nitecore MH25GT Hunting Kit

Näst Bäst i Test Eftersökslampa


Nitecore MH25GT Hunting Kit

Ljuseffekt:

1000 lumen (vit)

Batteritid:

60-2160 minuter

Vikt:

143 gram

Kraftfull Eftersökslampa Med Avancerad Och Batterisparande Funktionalitet

Nitecores MH25GT Hunting kit är mycket likt NewTORCH alternativ i det avseendet att du får en kraftfull eftersökslampa tillsammans med alla de saker du behöver för att kunna utnyttja denna på bästa sätt under varierade jaktsituationer.

Även här får du en bra eftersökslampa, batterier, vapenfäste och fjärrlösare, men även två olika filter (rött och grönt) samt ett större fodral där du kan förvara det hela kitet när du inte använder det.

Den största skillnaden ligger däremot i de ess ljusfunktionalitet. Denna modell har till exempel inte en inbyggd grön lampa som NewTORCH har, utan utnyttjar istället det separata filtret som kommer med för att producera grönt eller rött ljus. Detta är självklart inte lika smidigt och enkelt att byta, men ger dig däremot möjligheten att använda både grönt och rött beroende på vad det är du jagar.

Eftersökslampan är också förprogrammerade med en rad olika ljusstyrkenivåer som gör att du enkelt kan dryga ut dess batteritid avsevärt, från 60 minuter på maximal styrka, till 50 lumen under hela 36 timmar.

Själva ljusstrålen är däremot lite snävare än många andra modeller och därmed mer riktad på håll vilket leder till ett imponerande belysningsavstånd på hela 452 meter, men det är således svårare att se lika brett på närmare håll.

FÖRDELAR

 • Helt eftersökskit med fodral
 • Många ljusinställningar med bra batteritid
 • Mycket bra belysningsavstånd

NACKDELAR

 • Ganska snävt ljus

3. Jaktkit Hunting Flashlight L2 G/W

Bästa Billiga Eftersökslampa


Jaktkit Hunting Flashlight L2 GW

Ljuseffekt:

600 lumen (vit)

Batteritid:

180 minuter

Vikt:

120 gram

Prisvärd Och Kompakt Eftersökslampa Som Får Jobbet Gjort

Om du är ute efter ett billigare alternativ, och inte har något emot ett mindre starkt ljus, kan Jaktkits Hunting Flashlight vara något för dig. Detta är den bredare versionen av deras klassiska eftersökslampa som vi föredrar tack vare dess bredare ljusfält.

Ljusets effekt är på 600 lumen som uppnår ett belysningsavstånd på runt 150 meter vilket är mycket bra med tanke på dess lägre pris, men är kanske inte lika starkt som de andra alternativen på denna lista. Men för hobbyjägaren som letar efter vilt i skogen är detta oftast betydligt mer än vad som faktiskt behövs.

Självklart kommer den med både vitt och grönt ljus som du enkelt kan ställa in på själva konstruktionen, och det medföljer även batterier, ett pipfäste för din studsare, samt en taktisk fjärrströmsbrytare.

Batteritiden är också helt okej på runt 3 timmar, oftast tillräckligt för jakt på natten, och det breda ljuset bidrar verkligen till att man ser sin omgivning mycket bättre än de med en snävare profil.

Överlag ett bra alternativ för den som inte är ute efter en eftersökslampa av premiumkvalité och som istället letar efter ett billigare men ändå kraftfullt eftersöksalternativ. Att den också är bland de lättare och mer kompakta alternativen på marknaden är också ett stort plus i vår bok.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Liten och smidig design
 • Brett ljusfält

NACKDELAR

 • Inte samma styrka i ljuset som premium-alternativ

Vad Är En Eftersökslampa?

En Eftersökslampa används primärt för att förbättra dina chanser att spåra ett skadat vilt, och detta gör den genom att förse dig med så goda förutsättningar som möjligt i mörker.

Dessa bör därför ha ett kraftfullt vitt ljus för att du ska kunna identifiera blod och andra spår på ett så effektivt sätt som möjligt. Detta är då vitt ljus kräver en mindre effekt för att kunna uppnå en bra skärpa för oss människor - till skillnad från till exempel grönt ljus.

eftersökslampa grönt ljus

Skillnaden Mellan En Eftersökslampa Och Jaktlampa

Det finns en hel del förvirring kring skillnaden mellan en eftersökslampa och jaktlampa. I praktiken är det samma sak, särskilt med tanke på vilken typ av teknik som används för dessa typer av ficklampor idag.

Skillnaden däremot är att jaktlampans primära syfte är att bidra med ljus under själva jakten, för att ge dig som jägare den bästa möjliga chansen att bedöma jaktsituationen. Och detta ska helst göras utan att skrämma det jagande viltet, vilket innebär att grönt ljus är att föredra, mycket likt den typen av ljus som åtelbelysning använder sig av.

Men som vi tidigare nämnde kommer många av modellerna på marknaden med mer tekniskt funktionalitet, och många av dessa kan utnyttja både vitt och grönt ljus, vilket betyder att de kan fungera som både eftersökslampa och jaktlampa.

Eftersökslampa - Köptips

Eftersom det finns många olika eftersökslampor på marknaden med varierad funktionalitet, är det viktigt att närmare förstå vad som utskiljer de olika modellerna åt. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter:

Ljusstyrka

Enkelt uttryckt är lumen ett mått på ljusstyrka. Titta på vårt diagram nedan för att hjälpa dig att visualisera ljusstyrkan längs detta intervall.

Ungefärlig ljusstyrka i lumen:

 • 1 - 10: Bäst för användning på nära håll, t.ex. matlagning, genomgång av utrustning och läsning.
 • 11 - 50: Låg ljusstyrka, lyser upp den närmaste omgivningen men inte så mycket annat.
 • 50 - 200: Låg till medelhög ljusstyrka för vandring och användning runt lägret.
 • 200 - 500: Medelhög ljusstyrka, lämplig för att följa blodspår.
 • 500 - 1 000: Medelhög till hög ljusstyrka, bra för att spåra djur på avstånd.
 • 1 000 - 2 000: Hög ljusstyrka, används inom militären och vid sök- och räddningsuppdrag.
 • 2 000-4 000: Extrem ljusstyrka, lika stark som de flesta bilars strålkastare.
 • 4 000+: Ljusstyrka på "förmodligen överdriven" nivå, avsedd för otroligt svåra situationer.
eftersökslampa ljusstyrka

Avstånd

En ficklampas kaststräcka mäter det längsta avstånd som strålen kan nå och mäts vanligtvis i meter.

Om du till exempel har en ficklampa med en nominell räckvidd på 500 meter och du lyser med den mot en lada på 400 meters avstånd, ska strålen vara synlig på ladan. Om du lyser med samma ficklampa mot en lada på 600 meters avstånd ska strålen försvagas och försvinna innan den träffar ladan.

Kastavståndet beror främst på hur koncentrerad din ljusstråle är. Spotlights, eller mer koncentrerade strålar, kommer att ha större kaststräckor, medan strålkastare med bredare strålar kommer att ha kortare kaststräckor. Många ficklampor på den här listan gör det möjligt för användaren att växla fram och tillbaka mellan spotlights och floodlights.

Batteritid

Drifttiden, eller hur länge du kan förvänta dig att lampans batteri ska fungera, mäts i timmar och minuter. Ju högre mängd lumen din lampa avger, desto lägre blir dess drifttid (och vice versa). En lampa med flera olika ljusstyrkor kommer att ha flera olika drifttidsklassificeringar.

Hållbarhet & Väderskydd

Jakt är tufft för utrustningen, det är ingen hemlighet. När vi gjorde den här listan gjorde vi vårt bästa för att inkludera produkter som är kända för sin hållbarhet och väderbeständighet. Ingen har tid för en lampa som flimrar och stängs av efter några minuter i regnet.

Du vill inte heller ha en lampa som går sönder om du tappar den på en sten eller backar över den med bilen. Alla produkter på den här listan är byggda för utomhusbruk och bör klara sig bra under svåra förhållanden.

IPX-klassningen, som avgör hur väderbeständig din ficklampa är, är ett annat bra värde att hålla utkik efter. Om du jagar i ett torrt klimat kan du klara dig med att ta med en IPX4-klassad lykta, medan du om du jagar i ett vått och fuktigt klimat vill ta med dig något som är klassat IPX6 eller bättre.

Vikt & Storlek

Som en ultralätt vandrare och jägare håller jag vikten på min packning så låg som möjligt samtidigt som den är bekväm. Tunga packningar kan leda till ömma knän, rullande anklar och dränerad energi. Vi jägare behöver all hjälp vi kan få, så varför skulle vi vilja släpa runt på en tung packning hela dagen?

Därför är det viktigt att tänka på en ficklampas vikt innan man bestämmer sig för den. Sök efter en lampa med tillräckligt med lumen för din jakt och nollställ dig på modeller inom ett rimligt viktintervall.

Några gram här och där kanske inte verkar vara en stor sak, men de räknas upp. Köp inte en tyngre lampa än du behöver, särskilt inte om du ska köra långa sträckor i vildmarken.

eftersökslampa för jakt

Fäste & Typ Av Eftersökslampa

De flesta eftersökslamporna kan fästas direkt till ditt vapen, vare sig det är ett gevär, pistol eller hagelbössa. Men för att kunna göra detta krävs det att också har ett vapenfäste som är kompatibel med just din eftersökslampa.

Alla alternativ som vi har tagit fram i denna guide kommer med ett vapenfäste som du enkelt kan montera på ditt val av gevär, men många modeller kommer utan detta - vilket innebär att du behöver köpa till ett separat sådant.

Smidiga och kompakta fästen för eftersökslampan kommer ofta vara att föredra då den tar mindre plats och väger mindre. Att springa efter ett vildsvin i mörkret kan vara svårt som det är, och med en otympligt fäste kan det göra situationen betydligt svårare än vad det behöver vara.

Hur Du Monterar Din Eftersökslampa

Vi rekommenderar att eftersökslampan monteras på pipan nära mynningen så att pipan inte skymmer ljuskäglan. Nackdelen är att lampan kan påverka skjutvapnets träffpunkt. Det måste givetvis kontrolleras på skjutfältet men våra tester har visat att förändringar i träffbilden ofta är försumbara jämfört med de måttliga skjutavstånd som det normalt handlar om vid förföljelse eller jakt på natten.

Det är också en bra idé att ha lampan fast monterad. På så sätt vet du att den finns där när du behöver den. Dessutom är vapnet laddat och redo att användas med ljuset på. en sak mindre att oroa sig för när det är dags för sökning.

En trevlig bieffekt är att skotten ofta blir tätare med sökarljuset monterat. Detta beror på att den ökade vikten i slutet av pipan minskar den svängning som uppstår när kulan roterar i pipan. Det är alltid bättre att montera eftersökslampan ordentligt även om de tar längre tid.

Fästen För Vapen Med Ljuddämpare

Om du vill montera en eftersökslampa på ett vapen som använder en ljuddämpare krävs det ett mer specialiserat fäste då pipan på vapnet kommer vara betydligt bredare (i och med ljuddämparen).

Precis som med vapen utan ljuddämpare vill du nämligen montera ljuset så nära pipan som möjligt, gärna precis bakom ljuddämparen så att lampan kan sticka fram under den.

Vanliga Frågor Om Eftersökslampor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en eftersökslampa, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av ficklampor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa eftersökslampan?

Den bästa eftersökslampan är enligt vårt test NewTORCH T5G 2.0, ett fullständigt eftersökskit med en kraftfull och smidig eftersökslampa.

Vad kostar en eftersökslampa?

En eftersökslampa kostar allt från 600-2000 kronor, beroende till stor del beror på den funktionalitet som lampan kommer med. Självklart kommer färdiga eftersökskit vara något dyrare än enbart en eftersökslampa.

Är vitt eller grönt ljus bäst för eftersök?

Den bästa eftersökslampan har ofta ett vitt eller grönt ljus - men helst båda. Grönt ljus kan vara bättre på kortare avstånd eftersom det inte stör ögonen lika mycket som ett vitt eftersöksljus. Att ha båda alternativen är ett bra val, eftersom det ger dig många olika användningsmöjligheter.

Kan jag montera en eftersökslampa på ett skjutvapen?

Ja, det går faktiskt att montera eftersökslampor på ett skjutvapen. Eftersom eftersökslampan ofta är mycket lättare och kompaktare än ett jaktljus eller ett fickljus är det ett bra alternativ när man behöver ett ljus som inte tar upp för mycket plats eller vikt. 

Kan man montera en eftersökslampa med ett vapen som använder en ljuddämpare?

Det finns eftersöksfästen som är speciellt gjorda för ett skjutvapen som har ett ljuddämpare. Dessa eftersöksfästen är mer robusta och säkrare eftersom de måste bära extravikten från ett ljuddämpare. De är ett bra val för ett vapen som använder ett ljuddämpare.

Sammanfattningsvis Om Eftersökslampor

En bra eftersökslampa är ett måste för att spåra ett vilt eller skadad djur under mörker när du är ute och jagar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.