Bästa Vattenfilter För Vandring (2024): Bäst i Test

bäst i test vattenfilter vandring guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Vattenfilter kan vara en mycket viktigt verktyg att ha mid sig på längre vandringsturer eller utomhusaktiviteter. Oavsett om du campar, vandrar eller bara njuter av några dagar off-grid kan dessa filter hjälpa till att se till att du har tillgång till säkert och rent dricksvatten.

I den här guiden tar vi en titt på fem av de bästa vattenreningsfiltren på marknaden. Vi kommer också att diskutera vad du ska tänka på när du köper ett av dessa vattenrenare, samt hur du kan dra nytta av dem när du är ute i naturen!

För mer bakgrundsinformation, se våra köpråd för urvalet.


De 5 Bästa Vattenfilter För Vandring Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vattenfilter: Platypus Gravityworks 2L - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Vattenfilter: Katadyn BeFree Flaska Med Filter - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Robusta Flaskfilter: Lifestraw Universal Kit - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Stora Vattenfilter: MSR Guardian Gravity Purifier - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Lilla Vattenpumpfilter: MSR Trailshow Microfilter - Läs Recension

1. Platypus Gravityworks 2L

Bäst i Test Vattenfilter


Bäst i Test Vattenfilter

Typ:

Gravitationsfilter

Vikt:

310 g

Flödeskapacitet:

1.5 L/m

Livslängd filter:

1500 L

Ett Vattenfilter Perfekt För Grupper

Platypus GravityWorks är utan tvekan ett av de mest bekväma vattenfiltren på marknaden och har blivit ett viktigt verktyg för backpacking. Istället för att pumpa kräver det här systemet minimal ansträngning, kan filtrera upp till fyra liter vatten på en gång och har en snabb flödeshastighet på 1,75 liter per minut.

Gravitationen gör allt arbete: fyll helt enkelt den "smutsiga" reservoaren på 4 liter, häng den från en trädgren eller liknande och på bara några minuter har du fyra liter rent vatten att dricka.

Det här filtret är perfekt för stora grupper, men vi har haft glädje av det även på mindre utflykter när vi snabbt kunde hämta dagens vatten och fly tillbaka till lägret för att fylla individuella flaskor (den rena påsen fungerar även som vattenförvaring).

Men jämfört med några av de mer minimalistiska alternativen nedan är Platypus GravityWorks inget liten vattenfilter, med två påsar, ett filter och ett knippe slangar. Dessutom kan det vara besvärligt att hämta vatten om du inte har en någorlunda djup eller rörlig vattenkälla (i likhet med alla system som förlitar sig på en påse för att samla upp vatten).

De kommer även till ett något dyrare pris i jämförelse med de mer minimalistiska alternativen, men värdesätter du bekvämligheten av att kunna filtrera större mängder vatten snabbt och lätt är det enligt oss värt investeringen.

FÖRDELAR

 • Enkel och smidig användning
 • Kan filtrera och förvara större mängder vatten
 • Optimal för grupper

NACKDELAR

 • Lite svårt att fylla behållaren med vatten från grunda källor

2. Katadyn BeFree Flaska Med Filter

Näst Bäst i Test Vattenfilter


Näst Bäst i Test Vattenfilter

Typ:

Flaskfilter

Vikt:

63 g

Flödeskapacitet:

2 L/m

Livslängd filter:

1000L

Smidig Och Lätt Vattenfilter För Solovandraren

Katadyn BeFree är vårt favoritfilter för flaskor, med en extremt lätt vikt, enkel användning och en snygg, strömlinjeformad konstruktion. Med den medföljande HydraPak-flaskan gör BeFree det möjligt för dig att dricka som du skulle göra från vilken vanlig vattenflaska som helst, med vattnet som passerar direkt genom filtret på vägen till din mun.

BeFree är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha ett ultralätt och minimalistiskt vattenfiltersystem som är lätt att använda. BeFree har en snabb flödeshastighet på två liter per minut, vilket gör det till ett av de snabbaste filtren på marknaden av denna konstruktion.

Med BeFree kan du dock inte filtrera och lagra stora mängder vatten som några av de andra alternativen på den här listan. Om du letar efter ett vattenfilter att använda på längre vandringar eller vandringsresor med en större grupp rekommenderar vi något av gravitationsfiltren.

Katadyn BeFree är inte utan nackdelar. För det första har den en relativt kort livslängd jämfört med andra vattenfilter och den är känd för att täppa till mycket snabbare i smutsigt vatten. För det andra är BeFree ett av de dyrare vattenfiltren på marknaden.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Enkel och smidig att använda
 • Snabb flödeskapacitet

NACKDELAR

 • Relativt låg livslängd

3. Lifestraw Universal Kit

Bästa Robusta Flaskfilter


Bästa Robusta Flaskfilter

Typ:

Flaskfilter

Vikt:

102 g

Flödeskapacitet:

1.5 L/m

Livslängd filter:

4000L

Bekvämlig Och Smidig Vattenflaska Med Vattenfilter

Lifestraw Universal Kit är ett av de bästa vattenfiltren på marknaden och ett utmärkt alternativ för backpacking. Kitet levereras med en vattenflaska i standardstorlek, samt en mindre mjukflaska som kan användas för att förvara vatten när du är på språng.

Lifestraw Universal har också en lång livslängd, med ett filter som klarar upp till 4000 liter. Detta gör den till ett av de mest långlivade alternativen på den här listan.

En nackdel med Lifestraw Universal är att den väger mer än några av de andra alternativen på den här listan. Dessutom är Lifestraw Universal något skrymmande i jämförelse med mjukare vattenfilter, vilket gör det mindre idealiskt för ultralätta backpackers.

Men trots all sin bekvämlighet är LifeStraw Go inte otroligt mångsidig. Du får en flaska med filtrerat vatten, och det är ungefär allt. Men för korta äventyr eller för dem som gillar att filtrera sitt kranvatten är LifeStraw Universal ett av de mest praktiska och användarvänliga alternativen här.

FÖRDELAR

 • Enkel och smidig att använda
 • Lång livslängd
 • Mycket smidig design

NACKDELAR

 • Väger lite mer än andra flaskfilter

4. MSR Guardian Gravity Purifier

Bästa Stora Vattenfilter


Bästa Stora Vattenfilter

Typ:

Gravitationsfilter

Vikt:

520 g

Flödeskapacitet:

0.5 L/m

Livslängd filter:

3000L

Stort Gravitationsfilter För Större Mängder av Säker Vattenrening

MSR Guardian är ett av de bästa stora vattenfiltren på marknaden. Med en flödeshastighet på 0,50 liter per minut är det långsammare än något av de andra alternativen på den här listan.

Detta är då den har en mycket liten mikronstorlek på 0.02, vilket innebär att den även kan eliminera virus, och inte bara bakterier, proxzoa och annat. Du kan således vara helt säker med vattnet du dricker från detta redskap, vilket gör det till ett populärt alternativ för familjer som vill säkerställa säkert dricksvatten för barnen.

Den har även ett tvåstegssystem med aktivt kol som reducerar andra kemikalier, smaker och dofter, vilket gör att du får ett gott dricksvatten. Den har även en stor reservoar på 10 liter, vilket du kan fylla upp i handfat eller vattendrag, men kan vara lite otymplig att hantera - särskitl i grunt vatten.

En nackdel med MSR Guardian är att den väger mycket och är besvärlig att transportera i jämförelse med andra alternativ på den här listan. Guardian är dessutom ett av de dyrare vattenfiltren på denna lista.

FÖRDELAR

 • Stor 10L reservoar
 • 0.02 porstorlek, effektiv mot virus
 • Stabil och slitstark konstruktion

NACKDELAR

 • Väger mycket och är otymplig att transportera i jämförelse med andra alternativ
 • Dyr

5. MSR Trailshow Microfilter

Bästa Lilla Vattenpumpfilter


Bästa Lilla Vattenpumpfilter

Typ:

Pumpfilter

Vikt:

140 g

Flödeskapacitet:

1 L/m

Livslängd filter:

2000L

Perfekt För Utomhusaktiviteter Såsom Löpning Och Trailrunning

MSR Trailshot är ett av de bästa små vattenpumpsfiltren på marknaden. Det är ett supersmidigt vattenpumpningssystem som är snabbt och enkelt att använda - perfekt för aktiviteter på språng. Den kompakta designen innebär att den tar väldigt lite plats i din ryggsäck, vilket gör den idealisk för trailrunning eller andra utomhusaktiviteter där du behöver vara lätt och snabb på fötterna.

En nackdel med MSR Trailshot är att den är lättare att gå sönder än några av de andra icke mekaniska alternativen på den här listan. Den innehåller några olika mindre delar som lättare kan gå sönder, särskilt om du inte är särskilt uppmärksam.

Dess kompakta storlek och lätta design gör det dock till ett idealiskt val för dem som behöver ett pålitligt vattenpumpfilter när de är på språng då vi upplever den som mer slitstark än andra mindre pumpsystem.

FÖRDELAR

 • Supersmidig vattenpumpsystem
 • Snabb och enkel användning perfekt för aktiviteter på språng
 • Kompakt design

NACKDELAR

 • Lättare att gå sönder än andra icke mekaniska alternativ

Vattenfilter - Köptips

När det gäller att hitta de bästa vattenreningsfilter för dina vandringsäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din vattenrenare, från användbara tips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vattenfiltrering Eller Vattenrengöring

Filtrering och rengöring används ofta synonymt när man pratar om vattenrening men det finns vissa distinkta skillnader mellan de två tillvägagångssätten som kan vara bra att förstå, för att hitta vad som passar dig bäst.

Den viktigaste skillnaden mellan de två metoderna är vilken grad av skydd de förser dig med. Vattenfilter använder oftast mikroskopiska porer/nät för att filtrera bort protozoa (såsom Giardia) och bakterier (Salmonella till exempel).

dricka vatten filtrerat

Vattenreningsfilter och system kommer också att eliminera mikroorganismer såsom protozoa och bakterier, men kommer även att eliminera skadliga virus. Virus är sällan något du stöter på från naturliga källor, vilket är varför de flesta vandrarna brukar välja att gå får ett smidigt vattenfilter över vattenreningstabletter.

Men om du reser i mindre utvecklade delar av världen eller om du bara vill vara extra försiktig (särskilt i områden med mycket trafik) är vattenrengöringstabletter ett bra alternativ att ha.

En annan fördel med vattenfilter är att de oftast kommer med en annan typ av filtrering som vattenrengöringstabletter inte kan åstadkomma. Den tar nämligen bort fysisk smuts, jord och annat skräp som kan finnas i vattnet.

Andra vattenrengöringsalternativ använder sig istället av kemikalier eller UV-strålning för att rengöra vattnet direkt från källan (utan att filtrera bort större partiklar såsom smuts och skräp.) Detta är extra värdefullt om du tar ditt vatten från en grumlig flod eller liknande, vilket förmodligen är fallet om du är ute och vandrar i naturen.

Modellkategorier av Vattenfilter

Vattenfilter kommer i några olika typer av modeller, som alla fungerar på lite olika sätt. De har alla sina unika för- och nackdelar, där vissa passar specifika situationer bättre än andra.

Gravitationsfilter

Vattenfiltreringssystem som förlitar sig på gravitation, är generellt större och passar således bäst för större sällskap, camping eller vid de tillfällen då du planerar att filtrera större mängder vatten med minimalt jobb.

De fungerar genom att använder en behållare (vanligtvis i form av en påse) som du fyller med vatten och sedan låter gravitationen göra sitt jobb genom att långsamt filtrera vattnet genom ett filter och slang. Vissa modeller kommer med en separat behållare som fylls upp med det renade vattnet, men andra har endast en slang du kan fylla din egna vattenflaska med.

vattenfilter gravitationsfilter

Gravitationsfilter är bra eftersom de är mycket lättskötta när du väl har satt upp dem, men de kan vara ganska otympliga och stora att transportera och hantera. De behöver delvis hitta en tillräckligt djup vattenkälla för att fylla upp den större behållaren. Sedan behöver du hitta en bra plats att hänga upp den vilket kan ta lite tid.

Vattenfilter Med Pump

En pumpdesign för ditt vattenfilter kan vara mycket smidigt och passar generellt bäst för mindre grupper (1-4 personer), och är särskilt effektiv om du behöver fånga upp vatten i grunda pölar eller bäckar.

De fungerar med hjälp av en enkelt mekanisk pump som drar vatten genom en slang och ett filter. Den största fördelen med den här typen av vattenfilter är att den är mycket mer mobila att använda än de gravitationsbaserade modellerna, som kan vara ganska besvärliga att sätta upp.

Pumpmodeller tenderar också att ha en högre flödeshastighet, vilket gör dem snabbare på att filtrera större mängder vatten. Men de kräver en viss ansträngning att använda, eftersom du ständigt måste pumpa handtaget för att vattnet ska strömma genom systemet.

En annan nackdel med pumpsystem är att de tenderar att vara tyngre, och kommer oftast ta upp lite mer utrymme i ryggsäcken.

Vattenflaskor Med Filtrering

Flaskfilter - även kallade klämfilter - fästs på pipen på en mjuk flaska eller en påse och filtrerar vattnet medan du dricker. Deras lätta och lättanvända design gör dem till ett utmärkt alternativ för viktmedvetna resor och ensamresenärer, dagvandrare, vandrare, löpare, cyklister och många fler.

Vi älskar de här filtren för deras mångsidighet - förutom att dricka ur flaskan eller påsen kan du också pressa vatten i en separat behållare för förvaring. Dessutom kan många flaskfilter även fungera som gravitationsfilter eller användas som sugrör för att suga vatten direkt från källan.

Tänk på att flaskfilter ofta är långsammare vid filtrering än en högpresterande pumpkonstruktion och kräver en hel del mer ansträngning än en gravitationsmodell. Och med särskilt kallt vatten kan dina händer också bli ganska kalla. 

Vattenfiltrering i Rör

Vattenfilter som kommer i designen av ett stort sugrör är ett populärt alternativ som används av vandrare, löpare och fler som föredrar att inte bära med sig på massa vatten då de är under rörelse.

vattenfilter sugrör vandring

Ett vattenfilter i rör tillåter dig istället att dricka vattnet direkt från källan, vilket filtreras genom sugröret när du suger upp vattnet. Dessa filter är mycket lätta och lätta att använda, men de har en långsammare flödeshastighet än andra modeller.

Om du använder dem i grunda vattenkällor kan du dessutom behöva gå ner på knä eller ligga på mage för att nå vattnet vilket kan vara lite obekvämt. Dessutom måste dessa typer av filter bytas ut oftare än andra modeller (med några månaders mellanrum i stället för med några års mellanrum).

I allmänhet rekommenderar vi inte enkla vattenfilter i rör för högpresterande användning ute på vandringsleden, men LifeStraw Go finns med på vår lista som ett trevligt fritidsalternativ.

Vattenrening Genom UV-ljus Eller Tabletter

Det finns som vi tidigare berört andra sätt att rengöra ditt vatten på, där de två mest populära alternativen är genom UV-filter för vattenrening eller kemikalier (vattenreningstabletter). Båda dessa metoder har sina för- och nackdelar, men vi rekommenderar i allmänhet att du använder ett vattenfilter för att få bästa möjliga resultat.

UV-ljus är mycket effektivt för att döda bakterier och virus i vatten, men det kräver batterier för att fungera och kan vara ganska långsamt - särskilt om du försöker rena stora mängder vatten.

Vattenreningstabletter är också ganska effektiva, men de kan ta upp till 30 minuter att verka och lämna en liten smak i vattnet. Dessutom filtrerar de inte bort sediment eller större partiklar från vattnet.

Vikt Och Storlek

Vattenfilter kommer i en mängd olika storlekar och vikter, från ultralätta alternativ designade för den viktmedvetna, till större modeller som kan filtrera större mängder vatten åt din grupp.

Storleken och vikten på det vattenfilter du behöver beror på hur du tänker använda det. Om du till exempel är en ultralätt backpacker som bara behöver dricka från bäckar och sjöar är ett litet, lätt vattenfilter ett bra alternativ.

storlek vattenfilter

Om du däremot reser med en grupp eller planerar att dricka från tvivelaktiga källor kan ett större pumpfilter som MSR Guardian Purifier vara ett bättre val.

Pumpar och gravitationssystem är de tyngsta och mest skrymmande och innehåller flera komponenter som förvaringspåsar och slangar. När du beräknar vikten på din anläggning bör du också tänka på din vattenförvaring (flaska, dunk osv.).

Kemikaliska alternativ, samt rördesigner kommer oftast vara de lättaste och smidigaste att använda.

Porstorlek

Porernas storlek refererar till de små öppningarna som finns inuti vattenfiltret, och mäts ofta i något som kallas för mikroner. Ju mindre porer ett visst filter har, ju mer partiklar kan det blockera.

Du behöver till exempel ett vattenfilter med porer som har 1 mikronstorlek för att blockera ut protozoa, 0.3 mikronstorlek för bakterier, och 0.02 mikronstorlek för att filtrera ut virus.

Vanligtvis har vattenfilter avsedda för vandring och utomhusaktiviteter en mikronstorlek runt 0.1-0.2 vilket för de effektiva mot bakterier och protozoa, men inte virus. Eftersom virus är så små till sin storlek är UV-strålning eller kemikaliska alternativ bättre för att eliminera dessa.

Vattenflöde

Vattenflödet är den hastighet med vilken vattnet strömmar genom filtret, och mäts oftast i termer av liter vatten per minut. Detta påverkas av ett antal faktorer, t.ex. porstorleken på filtret och vilken typ av filter du använder.

I allmänhet har gravitationsfilter en långsammare flödeshastighet än pumpfilter, men de är mycket enklare att använda eftersom du inte behöver göra något arbete - låt bara gravitationen göra sin sak.

vattenfilter hur de fungerar

Pumpfilter har vanligtvis snabbare flödeshastighet, men kräver en viss ansträngning från din sida för att få vattnet att flöda. Vissa modeller levereras också med ett förfilter som kan hjälpa till att öka flödeshastigheten.

Tänk på att de flödeshastigheter som anges av tillverkarna endast uppnås under optimala förhållanden (dvs. klart vatten), och du måste hålla koll på filterunderhållet för att hålla allting igång ordentligt (mer om detta nedan).

Eftersom UV-alternativ och tabletter inte filtrerar vattnet så har de inte heller något vattenflöde. Du behöver däremot vänta en viss tid innan vattnet är säkert att dricka, vilket kan vara allt mellan 15 minuter till 4 timmar.

Livslängd och underhåll

Livslängden för ett vattenfilter bestäms vanligtvis av hur mycket vatten du kan filtrera innan det behöver bytas ut eller rengöras. MSR Guardian Purifier har till exempel en livslängd på cirka 16 000 liter, vilket innebär att den kan rena cirka 700 liter per dag i 22 dagar innan den behöver ersättas.

På andra sidan kan en liten Sawyer Mini filtrera cirka 378 000 liter vatten innan den behöver bytas ut - det motsvarar att filtrera cirka 16 000 liter per dag i över två år!

Naturligtvis är detta bara uppskattningar och din användning kan variera beroende på hur rent eller smutsigt vattnet är som du filtrerar. Dessa estimeringar är oftast optimistiskt framtagna under optimala förhållanden, så ta det med en nypa salt.

användning livslängd vattenfilter

Förutom att byta ut själva filtret måste du också regelbundet rengöra smutsvattenbehållaren och rören (gravitationsfilter) eller pumpen (pumpfilter). Vissa tillverkare rekommenderar att du gör detta varje gång du använder filtret, medan andra rekommenderar att du gör det med några dagars mellanrum.

Som med allt annat är det alltid en bra idé att läsa tillverkarens anvisningar noggrant för att se till att du använder och rengör vattenfiltret på rätt sätt.

Förfiltrering

Förfiltrering är processen att filtrera vattnet innan det går in i huvudvattenfiltret. Detta kan göras med ett enkelt kaffefilter, en ren trasa eller till och med genom att låta vattnet sjunka i några minuter så att sedimenten hinner lägga sig på botten.

Även om förfiltrering inte är strikt nödvändigt kan det kan bidra till att förlänga vattenfiltrets livslängd genom att förhindra att sediment och andra stora partiklar täpper till det.

Vissa modeller kommer med inbyggda förfiltreringssystem, vilket rimligtvis är något som vi värdesätter extra. Vid särskilt smutsiga vattenkällor kan förfiltrering vara en bra idé även om du använder ett filter för att behandla vattnet, eftersom det minskar risken för förstoppning.

Kompatibilitet Med Flaskor Och Behållare

Nästan alla typer av vattenfiltreringsystem har något sätt att kopplas ihop direkt med antingen en vattenflaska eller andra vattenbehållare. Vanligtvis sker detta genom en enkel slang eller fäste som fåt plats i de flesta moderna vattenflaskor.

Det finns också några modeller som levereras med adaptrar för att passa olika typer av vattenbehållare. Vissa system (vanligtvis gravitationsfilter) levereras med egna vattenbehållare, vilket kan vara praktiskt om du inte har något annat att använda. Dessa är dock ofta dyrare och inte alltid lika hållbara som vanliga vattenflaskor.

Katadyn Hiker to water bottle

När du väljer ett vattenfilter är det viktigt att se till att det är kompatibelt med den typ av behållare som du planerar att använda det med. Gravitationsfilter och pumpfilter har vanligtvis inga problem att passa de flesta vattenflaskor och andra behållare. UV-system och tabletter behöver vanligtvis en egen särskild flaska eller behållare.

Smak Och Lukt

De flesta vattenreningsfilter kan eliminera bakterier, protozoa, och ibland även virus, men de kommer inte nödvändigtvis att förändra smaken av vattnet du dricker.

Det kanske inte är ett massivt problem om du får ditt vatten från fjäll- och bergströmmar, men kan bli problematiskt om du dricker från sämre vattenkällor. Vissa vattenfilter kan dessutom förbättra smaken på vattnet genom att avlägsna klor och andra kemikalier. Detta gäller särskilt aktivt kolfilter, som ofta används i avancerade vattenfiltreringssystem.

Om du är orolig för smaken eller lukten av ditt dricksvatten är det viktigt att välja ett filter som är utformat för att avlägsna dessa föroreningar. Annars kan du överväga att använda en annan typ av behandling, till exempel kokning eller vattenreningstabletter.

Användarvänlighet

Användarvänligheten hos ett vattenfilter är ett viktigt övervägande, särskilt om du planerar att använda det i en nödsituation.

Gravitationsfilter och pumpfilter är vanligtvis lite krångligare att använda, och kräver oftast lite mer tid och energi för att producera dricksvatten. Rörskonstruktioner och flaskfilter är generellt betydligt enklare och snabbare att använda för att filtrera mindre mängder vatten på språng.

För att rena vatten när du är ute och vandrar är det därför viktigt att du vet på förhand hur du gör, samt att du har rätt redskap för jobbet. Glöm därför inte att skriva upp ett vattenfilter på din packlista inför nästa vandringsresa. Det är en väsentlig del av din vandringsutrustning såväl som campingutrustning.

Vanliga Frågor Om Vattenfilter

Vi har gått igenom allt du behöver veta om vattenfilter, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att du använder de på bästa sätt.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om vattenfilter, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa vattenfiltret?

Det bästa vattenfiltret är enligt vårt test Platypus Gravityworks 2L, som är ett effektivt system designat för grupper. För solovandraren rekommenderar vi istället den lätta och smidiga Katadyn BeFree.

Vad kostar ett vattenfilter?

Vattenfilter kostar vanligtvis mellan 500 och 4000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktionalitet.

Kan jag använda ett vattenfilter utan elektricitet?

Ja, de flesta typer av vattenfilter kan användas utan elektricitet. Gravitationsfilter, pumpfilter rör- och flaskfilter kan användas utan el. UV-system behöver däremot elektricitet för att fungera korrekt.

Tar vattenfilter bort bakterier?

Ja, vattenfilter kan ta bort bakterier från vattnet. Detta sker vanligtvis genom en filtreringsprocess som avlägsnar bakterierna från vattnet när det passerar genom filtret.

Tar vattenfilter bort virus?

Ja, vissa typer av vattenreningsfilter kan avlägsna virus från vatten, även då detta inte är särskilt vanligt. Detta sker vanligtvis genom ultrafiltrering, som avlägsnar virusen från vattnet när det passerar genom filtret.

Vilka är nackdelarna med att använda ett vattenfilter?

En av de största nackdelarna med att använda ett vattenfilter är att det kan ta lång tid att producera dricksvatten. Gravitationsfilter och pumpfilter kan ta en viss tid att producera filtrerat vatten, och detta kan vara ett problem om du befinner dig i en nödsituation och behöver dricksvatten snabbt.

En annan nackdel med ett vattenfilter är att det kan vara svårt att rengöra och underhålla det. Detta gäller särskilt för pumpfilter, som ofta måste demonteras och rengöras regelbundet.

Slutligen kan vattenfilter vara dyra. Kostnaden varierar beroende på märke, kvalitet och funktionalitet, men de kan ofta vara ganska kostsamma.

Hur ofta ska jag byta ut mitt vattenfilter?

Det beror på vilken typ av vattenfilter du har, och självklart hur mycket du använder det. Se tillverkarens anvisningar för ditt specifika vattenfilter för mer information.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 27

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.