3 Bästa Knäskydd För MTB (2024): Bäst i Test

bästa knäskydd mtb bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Efter MTB-hjälmen är ett par av de bästa knäskydden för mountainbikecyklar förmodligen det klokaste skyddet att använda. Det beror på att dina knän i allmänhet är en av de första - och mest smärtsamma - kroppsdelarna som träffar marken vid en krasch.

Knäskydden varierar dock kraftigt. Vissa är superlätta ärmar som är mer till för att skydda mot skrapsår än mot stora slag, medan andra inte skulle se fel ut på en motocrosscykel. Polstringen kan variera från enkelt Kevlar-omslaget skum till högteknologiska material som är formbara tills de träffas och sedan verkar magiskt hårdna, och till hårdplastplattor som täcker stötdämpande material.

Vi har tagit dynorna i den här listan på både korta turer och längre terrängturer för att ta reda på vilka dynor som går obemärkt förbi på längre turer, och vilka som svettas mest. Även om skydd är viktigt är det mindre troligt att du bär dem om inte skyddet känns bra, så komforten har haft samma prioritet i våra recensioner.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Knäskydden För MTB Är:

 1. 1
  Bäst i Test Knäskydd För MTB: POC Joint VPD Air Knee - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Knäskydd För MTB: Sweet Protection Light Knee Pads - Läs Recension
 3. 3
  Bästa MTB Knäskydd För Barn: POC POCito Joint VPD Air Protector - Läs Recension

1. POC Joint VPD Air Knee

Bäst i Test Knäskydd För MTB


poc-joint-vpd-air-knee

Modell:

Unisex

Vikt:

372 g

Robust, Lätt Och Hållbart Knäskydd utrustat För MTB

POC Joint VPD Air Knee är en starkt rekommenderad produkt för mountainbikecyklister som letar efter ett högpresterande knäskydd. Den här unisexmodellen är utformad för att ge det ultimata skyddet för dina knän samtidigt som den tillåter ett fullt rörelseomfång.

En av de utmärkande egenskaperna hos POC Joint VPD Air Knee är dess lätta design. Med en vikt på bara 372 gram kommer den inte att tynga ner dig när du cyklar. Knäskyddets lågprofildesign säkerställer att det inte kommer att vara i vägen eller hindra dina rörelser, samtidigt som det ger ett tillräckligt skydd för dina knän.

En annan fördel med POC Joint VPD Air Knee är dess bekväma passform. Det halkskyddande materialet på insidan av skyddet kombineras med ett stretchigt material för att skapa en skön och bekväm passform som inte glider eller rör sig när du cyklar. Detta säkerställer att du kan fokusera på körningen utan att ständigt behöva justera ditt knäskydd.

Vissa cyklister kan dock tycka att POC Joint VPD Air Knee känns lite stel. Detta är en kompromiss för det extra skydd den ger, och för många cyklister kommer fördelarna att uppväga denna lilla nackdel.

På det hela taget är POC Joint VPD Air Knee ett utmärkt val för mountainbikecyklister som letar efter ett robust, lätt och hållbart knäskydd. Med sin låga profil och bekväma passform är det inte konstigt att denna produkt har utsetts till "Best in Test" av många cyklister och experter.

FÖRDELAR

 • Mycket lätta och smidiga att använda
 • Låg profil med tillräckligt skydd
 • Anti-slip på insidan med stretchigt material resulterar i en bekväm och bra passform

NACKDELAR

 • Kan kännas lite styva för vissa cyklister

2. Sweet Protection Light Knee Pads

Näst Bäst i Test Knäskydd För MTB


Sweet Protection Light Knee Pads

Modell:

Unisex

Vikt:

330 g

Bekväma Och Kraftfulla Knäskydd För Mountainbike

Sweet Protection Light Knee Pads är ett högpresterande alternativ för mountainbikecyklister som letar efter ett bekvämt och kraftfullt knäskydd. Den här unisexmodellen är utformad för att ge ett gott skydd för dina knän, utan att offra komfort.

En av de viktigaste fördelarna med Sweet Protection Light Knee Pads är deras utmärkta stötdämpande egenskaper. Dessa skydd är utformade för att skydda dina knän från stötar och bidra till att minimera skador vid en eventuell krasch. Den ergonomiska passformen på kuddarna, i kombination med deras goda stretch, säkerställer att de stannar på plats och ger ett konsekvent skydd även under de mest intensiva cykelturerna.

En annan fördel med Sweet Protection Light Knee Pads är deras bekvämlighet. Alla delar av kuddarna är avtagbara, vilket gör dem lätta att tvätta och hålla rena. Detta är särskilt användbart för cyklister som tillbringar mycket tid på sina cyklar och behöver tvätta sin utrustning regelbundet.

En potentiell nackdel med Sweet Protection Light Knee Pads är att de kan bli lite svettiga efter långvarig användning. Detta är dock ett vanligt problem med knäskydd och kan vanligtvis åtgärdas genom att bära lämpliga andningsbara kläder.

På det hela taget är Sweet Protection Light Knee Pads ett starkt rekommenderat alternativ för mountainbikecyklister som letar efter ett bekvämt och kraftfullt knäskydd. Med sina utmärkta stötdämpande egenskaper, ergonomiska passform och lätt att tvätta är de ett utmärkt val för cyklister på alla nivåer.

FÖRDELAR

 • Mycket bra stötdämpande egenskap
 • Ergonomisk passform med bra stretch
 • Alla delar är avtagbara, lätt att tvätta

NACKDELAR

 • Kan bli lite svettiga efter mycket användning

3. POC POCito Joint VPD Air Protector

Bästa MTB Knäskydd För Barn


POC POCito Joint VPD Air Protector

Modell:

Unisex - barn

Vikt:

290 g

Smarta Och Säkra Knäskydd För MTB Perfekt För Mindre Barn

POC POCito Joint VPD Air Protector är ett starkt rekommenderat alternativ för föräldrar som letar efter de bästa MTB-knäskydden för sina barn. Den här unisexmodellen är utformad speciellt för barn, med en lättviktsdesign och bekväm passform som gör den perfekt för unga cyklister.

En av de utmärkande egenskaperna hos POC POCito Joint VPD Air Protector är dess fantastiska ventilation. Detta hjälper till att hålla ditt barn svalt och bekvämt, även under intensiva cykelturer, och minskar risken för överhettning och obehag. Skyddets mjuka och bekväma passform i kombination med dess goda stretch gör det lätt för barn att bära den under längre perioder.

En annan fördel med POC POCito Joint VPD Air Protector är att den kan användas som både knä- och armbågsskydd. Denna mångsidighet gör det till ett bra alternativ för unga ryttare som precis har börjat och kanske ännu inte vet vilken typ av skydd de föredrar.

Den enda potentiella nackdelen med POC POCito Joint VPD Air Protector är att den kan vara något liten i storlek. Detta gör att den lämpar sig bäst för mindre barn, så det är viktigt att du noga överväger ditt barns storlek och ålder innan du gör ett köp.

Sammantaget är POC POCito Joint VPD Air Protector ett utmärkt val för föräldrar som letar efter smarta och säkra knäskydd till sina barn. Med sin fantastiska ventilation, bekväma passform och mångsidiga design är det det perfekta valet för unga ryttare som precis har börjat på spåren.

FÖRDELAR

 • Fantastisk ventilation
 • Mjuk och bekväm passform med bra stretch
 • Fungerar bra som både knä- och armbågsskydd

NACKDELAR

 • Lite små i storleken, passar bäst för mindre barn

Ska Jag Ha Knäskydd På Mig När Jag Cyklar Mountainbike?

Kort sagt, om du cyklar någon form av tekniska nedfarter där det finns en risk att du kan falla av är det värt att investera i några av de bästa knäskydden för mountainbikecykling. Om du ska ut på en lätt trailrunda vill du naturligtvis inte bära ett par tunga downhillskydd. Lyckligtvis erbjuder dock många märken ett varierat utbud av produkter så att du kan välja de bästa knäskydden för mountainbike för din körstil.

Skyddet beror på två saker: täckning och själva skyddspadderingen. Den skyddande stoppningen bör omsluta hela knäskålen, eftersom det är därför du har på dig skyddspolstren till att börja med. Skyddsskyddets ärmar ska också täcka områdena både ovanför och under själva knäskålen. 

Skyddspaddor finns i flera olika former, varav de vanligaste är hårda skal och mjuka skal. Hårda skal ger det bästa skyddet mot vassa föremål och hårda stötar, men de är ofta inte lika bekväma. Mjuka skal använder teknik som gör det möjligt att ha en flexibel pad som hårdnar vid en stöt. Detta verkar snabbt ta över som branschstandard. 

Vissa skyddskläder har endast skyddande stoppning över knäskålen, medan andra även har stoppning på sidorna och på andra ställen. Det är upp till dig att avgöra vad du föredrar. 

cykla mou

Knäskydd För MTB - Köptips

Innan man bestämmer sig för att köpa ett par knäskydd för MTB finns det mycket att tänka på. Med så många olika alternativ på marknaden finns det vissa faktorer som är bra att hålla utkik efter.

Typ Av Knäskydd

Även om moderna knäskydd är större och lättare än någonsin tidigare och samtidigt ger ökat skydd genom nya material som D30, finns det fortfarande många saker att tänka på när det gäller knäskydd. Ingen vill bära knäskydd hela dagen när de bara träffar några få knepiga ställen, men du skulle vilja ha en lätt ärm med stoppning för de svåra ställena.

Olika knäskydd är avsedda för olika ändamål. Det finns dock en hel del överlappningar mellan kategorierna. Det finns endast två certifierade skyddsnivåer för knä- och armbågsskydd, EN1621-1 CE nivå 1 och EN1621-1 CE nivå 2, vilket vi förklarar lite mer nedan. Under tiden finns här de stora dragen för de olika typerna av knäskydd.

Cross Country

Detta är de lättaste och minst skyddande knäskydden - och de mest pedalvänliga. Cross Country-knäskydd, som ibland kallas knäärmar, ger ett begränsat skydd och är avsedda för cyklister som bara behöver skydd under korta sträckor och för cyklister som behöver skydd med maximal ventilation. 

Trail

De flesta cyklister vill ha knäskydd i enduro- eller trail-stil. Dessa är bekväma och bör erbjuda minst nivå 1-skydd. De flesta kommer att sitta på plats tack vare grepp på låret och de långa ärmarna. Dessa skydd ska också ha åtminstone ett visst skydd på knäets insida och utsida. Många av dessa kuddar kommer att använda ett tjockare skum eller viskoelastiskt material för att ge skydd men är ändå pedaltåliga. 

Utför

Knäskydd för nedförsbacke ger det bästa skyddet. De är utformade för hårdare och större stötar, till exempel när du faller från en dubbelsvart stig. De är inte nödvändigtvis lika bekväma eller ventilerade som andra alternativ. De erbjuder mer omslutande skydd och är vanligtvis säkrade med en rem för att förhindra att de faller ner på skenande spår. Vissa av dessa kuddar är mjuka, med tjockare lager av skum, medan andra har hårda plasthättor på sig för att ge bättre skydd. De bästa erbjuder skydd av nivå 2.

Skyddsgrad

Alla de testade knäskydden har någon form av skyddspolstring. Vissa använder bara grundläggande polyuretanskum, medan andra använder flera typer av skum eller skumbehandlingar som D30 eller hårdplast för att öka skyddet (mer om det nedan). En del knäskydd skyddar i första hand knäskålen. Andra modeller erbjuder ett mer omslutande skydd för större delar av benet. 

Skuminsatser

Raid och andra har också skuminsatser på sidan av skyddet samt D30 över knäskålen. Dessa kuddar skyddar knäets insida och utsida från att slå mot cykelramen, träd, stenar eller annat som du kan slå mot vid en krasch. Avtagbara Dynor

Vissa kuddar har avtagbara kuddar, vilket gör det lättare att tvätta dem och byta ut en trasig eller skadad kudde. Andra har kuddar som är fastsydda i knäskyddet. Vi har inte haft några problem med någon av de båda fästsätten. 

Hårdplast

Vissa knäskydd har ett lock av hårdplast. I den här omgången testade vi inte någon av dem. Forskning visar att moderna viskoelastiska material ger ett bättre stötskydd än hårda plastskal. 

typer av knäskydd för mtb

Längd

Längden på dina knäskydd kommer även det spela en avgörande roll i hur de presterar och känns av - särskilt under längre MTB-turer. Vi har testat större modeller som skyddar större delen av benet, samtidigt som vi testat mindre alternativ som enbart skyddar knäskålen.

I slutändan fann vi att en längd som är lite längre än en bara knät gav en betydande täckning samtidigt som den var bekväm och satt på plats, tack vare greppen och resåren på lårsidan av ärmen. Dessa kuddar täcker nedre delen av låret och en del av skenbenet. Baserat på din längd och tjockleken på dina ben kanske du vill ha en längre eller kortare ärm.

Längre ärmar kan hjälpa till att hålla benen varmare i kallare väder och ge mer kompression, men de kan också vara svårare att bära med andra kläder eftersom de kan överlappa varandra. Kortare ärmar ger inte mycket täckning över knäskålen och under övre skenbenet och är i princip bara ett benskydd. 

Material

Det material som används i knäskyddet är en annan mycket viktig faktor, då det kommer att ha en direkt påverkan på dess prestation. bekvämlighet och hållbarbet. Material som andas hjälper till att hålla kroppstemperaturen reglerad, medan hårdare material som hårdplast ger bättre skydd.

Viskoelastiska material som D30 ger ett bra stötskydd utan att kompromissa med komforten eller rörelsefriheten. Kuddens konstruktion påverkar också dess prestanda: tjockare lager ger mer dämpning och kan absorbera mer energi vid en krock.

Slutligen måste man också ta hänsyn till banden som håller knäskyddet på plats. Det är viktigt att de är bekväma och justerbara så att du kan hitta en säker passform utan att kompromissa.

Passform

Knäskydd är som skor - det kan vara svårt att veta om de passar ordentligt eller inte förrän du har testat de. De flesta företag som tillverkar knäskydd har storleksguide som rekommenderar mått ovanför och under knät. Vanligtvis rekommenderar de mellan 5-10 cm ovanför det böjda knät och runt den största delen av vaden.

Det enklaste sättet att mäta omkretsen på dina ben för att hitta knäskydd i rätt storlek är med skräddarband. Men om du inte har något sådant kan du använda tejp eller paracord som du lindar runt ditt ben och sedan mäta längden med en linjal eller ett måttband. 

När det gäller knäskydd fann vi att storleken stämmer överens med de påstådda storlekarna på nästan alla testade modeller. Vi blev dock förvånade över att vår primära testare var en stor eller extra stor i de flesta knäskydd och att många företag inte erbjöd mycket i form av större storlekar, särskilt eftersom han känner till större ryttare med mycket större ben. Även om vissa företag erbjuder herr- och damversioner av knäskydden är unisex i storlek det mest vanliga. 

testar knäskydd för mtb bästa

Vikt

Vikten av dina knäskydd är också något som kan vara bra att tänka på. Generellt sett vill de flesta som cyklar mountainbike ha utrustning som är lättviktigt men som också ger bra täckning vid olyckor. Vikten på knäskydden varierar ganska mycket, vissa modeller väger så lite som 30 gram medan andra lätt kan uppgå till 900 gram eller mer. Ju tyngre knäskydd, desto mindre bekväma kan de vara när de bärs under långa perioder och särskilt när man trampar uppför backar.

I vår granskning av MTB-knäskydd fann vi att modellerna med det bästa skyddet väger vanligtvis i mitten av intervallet, mellan 350-450 gram. Vi fann också att tyngre skydd tenderade att vara mer skrymmande och ibland svåra att få plats under byxor eller andra kläder.

Hållbarhet

Om materialet spricker eller går sönder är det ett tecken på att dina knäskydd har nått slutet av sin livslängd. Det är också en bra indikation på att det är dags att börja leta efter ersättningar. Hållbarheten hos knäskydd beror till stor del på materialets och konstruktionens kvalitet, så var uppmärksam på recensioner och betyg när du gör ditt köp.

När du hittar om du har valt de bästa knäskydden för dig ska du se till att ta hand om dem ordentligt så att de håller så länge som möjligt. Följ tillverkarens anvisningar för rengöring och förvaring av dina knäskydd och se till att inspektera dem ofta för att upptäcka eventuella tecken på slitage eller skador.

Underhåll

Knäskydd klarar av att ta stryk på vandringsleden och med rätt skötsel kan de hålla i tre eller fler år, men de behöver skötas när de inte bärs. Och de kan bli stinkande efter flera svettiga turer, så de behöver tvättas med tiden. Det finns många olika typer av material i knäskydd, bland annat skum och silikongrepp, som gör dem svåra att tvätta. 

Många tillverkare rekommenderar att man tvättar dem för hand och låter dem lufttorka. Om vadderingen är avtagbar bör den tas ut och tvättas separat. Om du vill tvätta dem i en maskin ska du inte använda en maskin med centralomrörare. Tvätta dem på finmaskigt med ett milt tvättmedel i kallt eller kallt vatten och låt dem lufttorka efteråt. 

Knäskydd, särskilt de med mjukt skum som dessa, ska hålla i flera säsonger och genom flera stötar. Inspektera dem ändå efter en allvarlig krasch för att se till att inget skräp har letat sig in under tyget på knäskydden och att skummet i knäskydden inte är sönderrivet eller rivet. När absorptionsförmågan på kuddarna börjar försvagas och de inte håller sig på plats är det dags att byta ut dem. 

Vanliga Frågor Om Knäskydd För MTB

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par knäskydd för mountainbiking, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av knäskydd, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa knäskyddet för MTB?

Det bästa knäskyddet för MTB är enligt vårt test POC Joint VPD Air Knee, ett par hållbara, slitstarka och bekväma knäskydd.

Vad kostar ett knäskydd för MTB?

Priset för ett knäskydd för MTB ligger oftast runt 500-1000 kronor beroende på modell och storlek, mend et finns även betydligt dyrare alternativ med mer avancerad funktionalitet.

Vilka är fördelarna med att bära knäskydd på MTB?

Knäskydd för MTB kan skydda dina knän från stötar och skador när du åker i tuff och utmanande terräng. Knäskydd kan också ge extra dämpning och stöd till dina knän, vilket bidrar till att förebygga knäsmärta och andra knärelaterade problem.

Vilka typer av knäskydd är lämpliga för MTB?

För MTB rekommenderas knäskydd som är hållbara, lätta och flexibla. Leta efter knäskydd som är tillverkade av andningsbara material, till exempel mesh och neopren, som ger möjlighet till ventilation och förhindrar svettbildning. Överväg dessutom att välja knäskydd med justerbara remmar för en säker och bekväm passform.

Hur väljer jag rätt storlek på knäskydd för MTB?

För att välja rätt storlek på knäskydd för MTB ska du mäta omkretsen på ditt knä på den bredaste punkten och jämföra den med den storlekstabell som tillverkaren tillhandahåller. Det är också viktigt att prova knäskydden innan du köper dem för att se till att de sitter bra och inte glider ner under körningen.

Kan jag ha knäskydd över mina byxor när jag cyklar MTB?

Ja, du kan ha knäskydd över byxorna när du cyklar MTB. Det rekommenderas dock att du väljer knäskydd med låg profil för att undvika att de blir ihopknölade eller stör din trampning.

Hur tar jag hand om mina MTB-knäskydd?

För att hålla dina MTB-knäskydd i gott skick är det viktigt att följa tillverkarens skötselanvisningar. Detta kan omfatta handtvätt och lufttorkning, undvika användning av starka tvättmedel och kemikalier samt förvara knäskydden på ett svalt och torrt ställe.

Är knäskydd för MTB lämpliga för andra utomhusaktiviteter?

Ja, knäskydd för MTB kan även användas för andra utomhusaktiviteter som innebär stötar och fall, t.ex. skateboarding, BMX-åkning och rullskridskoåkning. Det är dock viktigt att välja knäskydd som är särskilt utformade för den typ av aktivitet du utför.

Sammanfattningsvis Om Knäskydd För MTB

När du är ute i skogen och cyklar mountainbike är det viktigt att ha på sig rätt skyddsutrustning, och ett bra knäskydd är bland det viktigaste. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.