13 Bästa Vandringskängor (2024): Bäst i Test

bäst i test vandringskängor guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Det finns inget bättre än en bra vandring för att rensa huvudet och njuta av naturens skönhet. För att vara bekväm och kunna prestera utan någon smärta ute i vandringslederna behöver du ett par bra vandringskängor.

Alla kängor är inte designade lika bra, så vi har sammanställt en lista över de 13 bästa vandringskängorna för både dam och herr 2023. Vi ger dig också några tips om hur du väljer rätt kängor för dig och din situation, samt hur du gör dem bekvämare och hur du använder dem på rätt sätt under vandringen.


De 13 Bästa Vandringskängorna Är:

1. Lundhags Unisex Vandra II

Bäst i Test Vandringskängor


Bäst i Test Vandringskängor

Kategori:

Högskaftade / (Medlhöga)

Material:

Skinn/läder

Vikt:

1257 g

Vattentät:

Ja

Pålitliga Vandringskängor i Alla Lägen

Den bästa vandringskängan är Lundhags Vandra II vårt test. Det är en mycket pålitlig och robust vandringskänga som är perfekt för att bibehålla både prestanda och bekvämlighet under långa vandringar i skog eller fjäll.

Det är en så kallad 1-lager skalkänga vilket gör den relativt lätt och smidig att använda, samtidigt som den bidrar till en god andningsförmåga vid behov. Fördelen med 1-lagers skalkängor är att du enkelt kan manipulera värmen genom att använda värmande sockor eller andningsbara strumpor.

Med en modern och snygg design, och tack vare dess hållbara och slittåliga materialval, blir detta en av de bästa vandringskängorna du kan använda lika väl under längre skogsvandringar såsom fjällvandringen.

Modellen finns i både mellanhögt skaft och högt, där du själv kan välja vad som passar bäst för dina behov. Det högre skaftet kommer att bidra till skon stabilitet och hållbarhet, men en lägre sådan kan vissa finna mer bekvämt.

Undersulan är skapad i ett vattentätt cellgummi och yttersulan är belagd med en vattentät finish. Du behöver således inte oroa dig för att bli våt om fötterna under vandringen, även under tuffare regn.

Ovandelen är däremot tillverkat av skinn och läder, vilket är mycket slitstarkt men kan eventuellt läcka in lite fukt under mycket våta förhållanden.

Allt som allt är Lundhags Vandra II en mycket pålitlig vandringskänga som vi vet kan uppfylla mångas behov, oavsett utomhusaktivitet. Den kommer däremot till ett ganska högt pris, så om du letar efter mer prisvärda alternativ rekommenderar vi istället Haglöfs Skuta, som är nästa känga på vår lista.

FÖRDELAR

 • Snygg design
 • Finns även i mellanhög modell
 • Mycket pålitliga

NACKDELAR

 • Något dyra
 • Tar lite tid att gå in

Bästa Prisvärda Vandringskängor

Kategori:

Medlhöga

Material:

Mocka/skinn

Vikt:

 Herr 475 g / Dam 425 g

Vattentät:

Ja

Otroligt Prisvärda Vandringskängor

Om du letar efter ett par otroligt prisvärda vandringskängor rekommenderar vi Haglöfs Skuta Mid Proof Eco för både damer och herrar.

Även om de inte är lika slitstarka som några av de andra alternativen på den här listan är de fortfarande ett utmärkt val för vandringar i lätt till måttlig terräng. Och tack vare deras lätta design kommer de inte att tynga ner dig eller orsaka obehag under vandringen.

Med en extra bred framfot och extra stötdämpning i bakre fotpartiet gör det dess vandringsskor till ett mycket bekvämt alternativ, som även bidrar med lite extra spänst i stegen. Tillsammans med dess mycket lätta vikt på strax över 400 g är det ett utmärkt val av kängor att använda till vardagsbruk såväl som vandringen.

Överdelen är tillverkad av vattenresistent läder och mellansulorna är skapade med återvunnet EVA-skum för att bidra till att minska ditt koldioxidavtryck. Yttersulorna är också miljövänliga och tillverkade av 15 % återvunnet gummi.

Skon som helhet påstås vara vattentäta, vilket vi kan hålla med om i måttligt regn. Under tuffare väderförhållanden däremot kan denna modell däremot ha lite svårt att hålla ute all fukt och vatten.

Så om du letar efter ett billigt och glatt alternativ som fortfarande är miljövänligt, så är Haglöfs Skuta Mid Proof de perfekta vandringsskorna.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Mycket lätt
 • Bekväma

NACKDELAR

 • Inte samma hållbarhet som många andra alternativ
 • Tål inte tuff terräng lika väl

3. Meindl Performance Gore-tex

Bästa Flexibla Vandringskängor


Bästa Flexibla Vandringskängor

Kategori:

Högskaftade

Material:

Skinn

Vikt:

920 g

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Stabil Skinnkänga Då Prestation Är Viktigt

Meindl är ett tyskt företag som har tillverkat skor för utomhusbruk sedan 1928, så det är ingen överraskning att deras Performance GTX-modell hamnade på vår lista över de bästa vandringskängorna.

Med en snygg men robust design är Meindl Performance GTX perfekt för både män och kvinnor som behöver en känga som klarar av alla typer av terräng och klimat. Det är således perfekt för utomhusaktiviteter såsom vandring och jakt men har även blivit mycket populärt bland yrkesfolk såsom väktare, militärer och polis.

Överdelen är tillverkad av vattenresistent nubuckläder och sulan har en djup slitbana för extra grepp och stabilitet på halt eller ojämnt underlag. Stöveln har också ett Gore-Tex-membran för att hålla dina fötter torra i våta förhållanden.

En nackdel med den här stöveln är att den bara finns i en unisexmodell, så du kan behöva öka storleken om du har bredare fötter. Den är också lite dyrare, men vi tycker att den är värd investeringen om du behöver en slitstark och flexibel känga för alla dina utomhusäventyr.

FÖRDELAR

 • Stilren design
 • Stabila och hållbara
 • Bra markgrepp

NACKDELAR

 • Finns endast i unisex-modell
 • Dyra

4. Salomon Men’s Quest 4 Gore-Tex / Salomon Women’s Quest 4 Gore-Tex

Bästa Lätta Vandringskängor För Tuff Terräng


Bästa Vandringskängor För Tuff Terräng

Kategori:

Högskaftade

Material:

Skinn/syntet

Vikt:

 Herr 535 g / Dam 655 g

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Tåliga Vandringskängor För Tuffa Klimat

Om du letar efter ett par riktigt kraftiga och tåliga vandringskängor för seriösa vandringsturer, är Solomons Quest 4 ett utmärkt val. De här stövlarna är gjorda för tuffa klimat och tuff terräng, så de är perfekta om du behöver något som klarar alla typer av väder och förhållanden.

Överdelen är tillverkad av en kombination av läder och syntetiska material, vilket gör den både slitstark och andningsbar. Stöveln har även en vattenavvisande behandling för att hålla dina fötter torra i våta förhållanden.

Den fjärde generationen av Quest-modellen förser dig med en passform som är optimal för bekvämlighet och prestation, samtidigt som den håller hela foten och fotleden raka, även i tuffare ojämn terräng. Det extra stödet för fotleden och hälen hjälper även då du har tung packning, eller för de dagar då du måste lägga många mil under bältet.

En nackdel med den här stöveln är att den är lite tung och obekväm för allmän vandring. Men om du planerar att göra en seriös vandring i tuffa förhållanden är Solomons Quest ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Tålbar
 • Ger bra stöd för fotleden 
 • Bra dämpning och tuff sula

NACKDELAR

 • Lite tung och otymplig för allmän vandring

Bästa Bekväma Vandringskängor

Kategori:

Medelhöga

Material:

Skinn/syntet

Vikt:

453 g

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Mjuk Och Extra Vadderad Fotsula För Lättare Vandring

Hoka One One är ett relativt nytt märke inom vandringskängor, men deras Anacapa Mid GTX-modell har snabbt blivit en av mångas favoriter. Den här lätta och flexibla stöveln är perfekt för allmän vandring och promenader, med en stor fotsula som ger extra stöd och dämpning.

Hoka One One är mest kända för sina lätta och bekväma springskor, men de har på senare tid utvecklat sitt sortiment. Anacapa Mid GTX är ett bra alternativ för dig som vill ha en känga som är lätt och flexibel, men som ändå ger bra stöd, mycket likt deras andra springskor.

Vad som gör denna modell så speciell är dess mjuka och spänstiga sula, vilket tillsammans med dess robusta struktur leder till mycket bekväm vandring. Under kortare till lite längre vandringar är detta absolut ett av våra toppval, mestadels eftersom det känns så enkelt att gå i de.

För längre vandringar har vi viss oroa för hur väl yttersulan av gummi kan hålla upp i längden. Valet av gummi i denna situation bidrar till den ökade prestation du får ut av vandringskängan, men kommer på bekostnad av sulans hållbarhet. Detta är självklart något du kan laga om det blir ett problem, men det är värt att ha det i åtanke.

Överdelen är tillverkad av vattenresistent nubuckläder och sulan har en djup slitbana för extra grepp och stabilitet på hala eller ojämna ytor. Stöveln har också ett Gore-Tex-membran för att hålla fötterna torra i våta förhållanden.

En nackdel med den här stöveln är att den bara finns i färgglada alternativ, så om du föredrar ett mer neutralt utseende är detta kanske inte rätt val för dig. Men om du inte har något emot lite färg i ditt liv är Hoka One One Anacapa Mid GTX ett utmärkt val för en lätt och bekväm vandringskänga. 

FÖRDELAR

 • Lätta och smidiga
 • Extra stöd från stor fotsula
 • Mycket bra markgrepp

NACKDELAR

 • Finns endast i färgglada alternativ (för dam)
 • Något svagt skydd för yttersulan

Bästa Smidiga Vandringskängor

Kategori:

Medelhöga

Material:

Skinn

Vikt:

Herr 560 g / dam 475 g

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Lätt Och Bekväm Vandringskänga För Vardagsvandring

Lowas Renegade ser och känns som en traditionell vandringskänga men väger mycket mindre än de flesta andra alternativen på marknaden. Den här låga mellanhöga kängan är tillverkad av vattenavvisande nubuckläder och har ett Gore-Tex-membran som håller dina fötter torra i våta förhållanden.

Det som gör den här stöveln så speciell är dess extremt mjuka och bekväma gång. Sulan är mycket flexibel, vilket gör att det känns lätt och naturligt att gå. Detta är ett utmärkt val för kortare och längre vandringar där du inte behöver mycket stöd, men vi skulle inte rekommendera den för längre eller mer utmanande vandringar.

I jämförelse med den mer moderna designen av Solomons Quest 4, får du här istället lite mer bekvämlighet och smidighet. Vad du offrar för detta är däremot viss extra stabilitet, vilket inte är värt om du planerar att vandra med en större ryggsäck eller om du behöver mer skydd underifrån under steniga vandringsturer.

Renegade finns även i både herr- och dammodell, vilket alltid är uppskattat. Det är värt att notera att kvinnomodellen är betydligt lättare än herrmodellen.

En nackdel med denna känga är att det inte är den mest slitstarka vandringskängan på marknaden. Lädret kan börja visa tecken på slitage efter långvarig användning, och sulan är inte lika tjock som vissa andra alternativ.

FÖRDELAR

 • Lätta och smidiga
 • Mycket bekväma
 • Tillräckligt stabil för de flesta

NACKDELAR

 • Inte den mest hållbara konstruktionen

Bästa Ultralätta Vandringskängor

Kategori:

Lättvikts

Material:

Syntet

Vikt:

Herr 385 g / dam 315 g

Vattentät:

Ja

Snygg Och Ultralätt Vandringskänga Till Ett Bra Pris

Haglöfs L.I.M Mid Proof Eco är en mycket lätt känga som är utformad för vandring och vardagligt bruk. Stöveln är tillverkad av vattenavvisande syntetmaterial med ett membran för att hålla fötterna torra i våta förhållanden.

Det som gör den här stöveln så speciell är dess ultralätta konstruktion. Hela stöveln väger endast 315 gram för kvinnor och 385 gram för män, vilket gör den till ett av de lättaste alternativen på marknaden.

Trots sin låga vikt är L.I.M Mid Proof Eco fortfarande en mycket bekväm känga tack vare sin mjuka stoppning och flexibla sula. Detta är ett utmärkt val för kortare vandringar eller om du letar efter en vardagssko som du kan ta med dig ut på vandringen.

Den största nackdelen är att den här stöveln inte är särskilt hållbar eller stabil. Det syntetiska materialet är inte lika tåligt som läder eller skinn och sulan är inte lika tjock som många andra alternativ. Detta innebär att du kan behöva byta ut dessa tidigare än vad du skulle göra med en mer robust känga.

De passar heller inte särskilt väl under längre vandringar i tuffare klimat, då du snabbt kommer att märka av den avsaknade stabiliteten som ett par mer rejäla kängor bidrar med. Med det sagt är det ett mycket bra alternativ för någon som letar efter ett par lättare vandringskängor för vardagsvandring.

FÖRDELAR

 • Ultralätta
 • Bekväma
 • Prisvärda

NACKDELAR

 • Inte särskilt tålbara
 • Saknar viss avancerad funktionalitet

8. Lundhags Professional II

Bästa Premium Vandringskängor


Bästa Premium Vandringskängor

Kategori:

Högskaftade

Material:

Skinn/gummi

Vikt:

870 g

Vattentät:

Ja

Utvecklad För Proffsen i Extrema Miljöer

Lundhags Professional II är en känga som är utformad för proffs som måste vandra under extrema förhållanden. Den här högt skurna stöveln är tillverkad av en kombination av läder och gummi, vilket gör den både slitstark och isolerande.

Kängan är verkligen utvecklad för maximal funktion och stabilitet, utan att kompromissa på hållbarheten - vilket märks av. Med materialval av mycket hög kvalitet, och en robust vattentät suldesign kan du känna dig säker när du använder dig av dessa kängor.

Denna vandringskänga kommer endast i en Unisex-modell vilket vanligtvis är lite av en besvikelse. Vi upplever ofta att det är svårt att få till det så storlekarna sitter rätt på båda könen, men i detta fall har du lyckats väldigt bra. Följ storleksguiden så bör du hitta ett par som passar dig.

Ett par Lundhags Professional II-stövlar kostar en hel del pengar, men om du letar efter den bästa möjliga vandringskängan på marknaden är det den här. Om du inte behöver en sådan extrem nivå av prestanda finns det dock andra alternativ som kan vara mer lämpliga för dina behov. 

FÖRDELAR

 • Klarar extrema förhållanden
 • 3-lager design
 • Stabil och hållbar

NACKDELAR

 • Dyra
 • Passar inte vardagsvandring

9. Meindl Kansas GTX / Meindl Kansas Lady GTX

Mångsidig Vandringskänga


Mångsidig Vandringskänga

Kategori:

Mellanhöga

Material:

Skin

Vikt:

Herr 750 g / Dam 570 g

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Smidiga Och Bekväma Vandringskängor

Meindl Kansas är en mångsidig och bekväm vandringskänga som kan användas för en mängd olika aktiviteter. Stöveln är tillverkad av vattenavvisande läder med ett Gore-Tex-membran som håller dina fötter torra i våta förhållanden.

Det som gör den här stöveln så speciell är dess extremt bekväma och smidiga gång. Kansas har en uttagbar innersula, vilket innebär att du kan lägga till dina egna vid behov. Med dess stötdämpande mellansula bidrar den även till en bekväm vandring, även om det kan ta lite tid att gå in i kängorna.

Det här är också en av de mest andningsbara vandringskängorna på marknaden tack det goda fotklimatet inne i skon som effektivt transporterar bort svettpartiklar. Detta gör den till ett utmärkt val för vandringar i varmt väder eller om du tenderar att få svettiga fötter när du vandrar.

En nackdel med den här stöveln är att den inte är lika stabil och robust som några av de andra alternativen på denna lista. Det är inte heller den mest slitstarka vandringskängan, så den lämpar sig bäst för kortare vandringar eller lätta stigar.

Med det sagt är det ett utmärkt val för den som letar efter ett par bekväma och andningsbara vandringskängor som kan användas för en mängd olika aktiviteter.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväm
 • Löstagbar innersula 
 • Bra ventilation

NACKDELAR

 • Något stel i början
 • Något lätt alternativ för tuffare vandring

10. Meindl Dovre Extreme Gore-Tex

Rejäla Vandringskängor


Rejäla Vandringskängor

Kategori:

Högskaftade

Material:

Skin

Vikt:

980 g

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Mycket Robust Och Stabil Känga För Jakt Och Vandring

Meindl Dovre Extreme GTX är en högt skuret känga som är utformad för jakt och vandring i mycket tuff och bergig terräng. Stöveln är tillverkad av vattenavvisande läder med ett Gore-Tex-membran för att hålla fötterna torra i våta förhållanden.

Det som gör den här stöveln så speciell är dess extremt robusta konstruktion. Sulan är mycket tjock med en bred läst och hela stöveln känns mycket solid. Detta är ett utmärkt val för längre vandringar eller om du behöver extra stöd under fötterna.

Passformen av skon upplevs mycket bra, särskilt för individer med bredare fötter som kan behöva ytterligare utrymme. I och med dess robusta konstruktion kan de kännas något stela till en början, men efter att du gått in de kommer de sitta som en smäck. De finns även med mellanhög skafthöjd om detta är något du föredrar.

Köper du dessa behöver du däremot inte oroa dig för att byta ut dina vandringskängor under någon närmare framtid, då dessa är extremt hållbara. Den enda nackdelen med dessa stövlar är att de är ganska dyra. Om du inte behöver en så robust känga finns det andra alternativ som kanske passar bättre för dina behov. 

FÖRDELAR

 • Vatten- och vindtålig
 • Mycket stabil konstruktion
 • Robust och slitstark sula

NACKDELAR

 • Dyr
 • Överdrivet för allmänvandring

Vandringskängor Med Avancerad GORE-TEX

Kategori:

Medelhöga

Material:

Syntet

Vikt:

Herr 480 g / Dam 420 g

Vattentät:

Ja (GORE-TEX)

Multifunktionella Och Bekväma Vandringskängor

Alfa Mens Kvist Advance GTX är ett par lätta och bekväma vandringskängor som passar vardagliga promenader såväl som längre vandringsturer, även under tuffare klimat.

Kängorna är nämligen tillverkade av ett slitstarkt syntetiskt material med ett extra avancerad GORE-TEX-membran, vilket skyddar dina fötter från att bli våta även under regniga förhållanden.

Med en speciellt utvecklad yttersula förser den dig även med utmärkt grepp under de flesta förhållanden och på de flesta ytor. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att halka om du är ute på en våtare vandring med dessa skor.

Kängorna är också utformade för att vara bekväma, med en mjuk stoppning runt vristen och en flexibel sula som gör det lätt att gå. Den största nackdelen är att sulan är ganska platt, vilket innebär att du kan känna av några stenar på stigen.

Även då den har en lätt EVA-mellansula som förser dig med god dämpning och stabilitet, räcker detta inte riktigt till under riktigt steniga förhållanden. Planerar du en bergsresa eller fjällvandring kan det vara bättre att gå med ett alternativ som har en mer robust och skonsam sula.

Med det sagt är detta fortfarande ett utmärkt val för den som letar efter ett mångsidigt och väderbeständigt alternativ som de kan ta med sig på kortare eller längre vandringar.

FÖRDELAR

 • Mycket vädertåliga
 • Stilren design
 • Lätta och bekväma

NACKDELAR

 • Platt sula
 • Något lätt alternativ för tuffare vandring

12. Haglöfs Duality RT1 Men / Haglöfs Duality RT1 Women

Pålitliga Vandringskängor


Pålitliga Vandringskängor

Kategori:

Högskaftade

Material:

Skinn

Vikt:

Herr 1228 g / Dam 1024 g

Vattentät:

Ja

Pålitliga Skalkängor För Alla Lägen

Haglöfs Duality RT är en mycket pålitlig och robust känga som kan användas året runt, både på vintern och sommaren. Stövelns utformning gör att den kan fungera bra i många olika miljöer, oavsett om du vandrar i bergen eller bara går runt på stan.

Kängorna är tillverkade av högkvalitativt läder med ett vattentätt och andningsbart GORE-TEX-membran som håller dina fötter torra även när det är blött ute.

Det bästa med dessa kängor är deras innovativa utbytbara mellansulssystem. Det tillåter dig att byta mellan en mjuk och hård mellansula, vilket innebär att du i korta drag får två kängor för priset av ett, då du kan använda de året om i alla miljöer.

Trots detta förser den höga (men bekväma) passformen till en mycket bra stabilitet, som ger dig extra stöttning runt hälen och fotleden.

Den enda nackdelen med dessa stövlar är att de är ganska tunga, så om du letar efter ett lättviktsalternativ är detta inte rätt val för dig. Men om du behöver en pålitlig och robust känga som klarar av all terräng och alla väderförhållanden är Haglöfs Duality RT ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Prestanda året om
 • Pålitlig design
 • Bra passform

NACKDELAR

 • Ganska tunga och otympliga i jämförelse med många andra alternativ

13. Lundhags Mira 2

Populära Vandringskängor För Dam


Populära Vandringskängor För Dam

Kategori:

Högskaftade

Material:

Skinn

Vikt:

680 g

Vattentät:

Ja

Premiumkänsla i Vandringskängor För Damer

Lundhags Mira II är en högkvalitativ vandringskänga som är utformad speciellt för kvinnor. Stöveln är tillverkad av mjukt och smidigt läder, vilket gör den mycket bekväm att bära, utan att offra något stabilitet.

Trots att stöveln är gjord av läder i en mycket robust design är den fortfarande ganska lätt och kommer inte att tynga ner dig på längre vandringar. Den är också mycket välkonstruerad, med en robust sula som klarar alla typer av terräng.

En av de bästa sakerna med Lundhags Mira II är passformen. Kängorna är utformade för att omfamna dina fötter och ge stöd runt fotleden, vilket innebär att de är mycket bekväma att bära även på längre vandringar.

Den enda nackdelen med dessa stövlar är deras pris. De är ett av de dyrare alternativet i detta test men om du letar efter en högkvalitativ och bekväm känga är Lundhags Mira II ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Grym passform
 • Pålitlig design och konstruktion

NACKDELAR

 • Dyra
 • Endast för dam

Vandringskängor - Produktjämförelse

Produkt

Kategori

Vikt Herr/dam

Material

Vattentät

Högskaftade

1257 g

Skinn/läder

Ja

Högskaftade

920 g

Skinn

Ja (GORE-TEX)

Högskaftade

655/535 g

Skinn/syntet

Ja (GORE-TEX)

Högskaftade

870 g

Skinn/gummi

Ja

Högskaftade

980 g

Skinn

Ja (GORE-TEX)

Lättvikts

385/315 g

Syntet

Ja

Medelhöga

475/425 g

Mocka/skinn

Ja

Medelhöga

453 g

Skinn/syntet

Ja (GORE-TEX)

Medelhöga

560/475 g

Skinn

Ja (GORE-TEX)

Medelhöga

750/570 g

Skinn

Ja (GORE-TEX)

Medelhöga

480/420 g

Syntet

Ja (GORE-TEX)

Högskaftade

1228/1024 g

Skinn

Ja

Högskaftade

680 g

Skinn

Ja

Vandringskängor - Köptips

När det gäller att hitta de bästa vandringskängorna finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper vandringskängor, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vandringskängor Modellkategori

Lättviktskängor

De vandringskängorna som hamnar i lättviktarkategorin är, precis som namnet anger, de som är tillräckligt lätta och bekväma för att ta på en kortare promenad eller helgövernattning i skogen.

Med andra ord är det alternativ som prioriterar en lätt och smidig konstruktion framför prestation under mer extrema förhållanden. Dessa modeller brukar till exempel ofta ha någon form av vattenavvisande teknologi, men brukar ofta vara av en billigare typ (inte Gore-Tex).

lätta vandringskängor

Materialvalet brukar ofta luta mer åt det syntetiska hållet och förlitar sig ofta på material som nylon och mesh, blandat med läder. Detta håller nere priset såväl som vikten, vilket ofta uppskattas för individer som letar efter ett par lättare vandringskängor.

Det innebär däremot att de är mindre stabila i dess design i förhållande till tyngre och styvare alternativ i full läder. Stödet för din fotled och fot är även den begränsad till följd av detta, vilket är en nackdel vid ojämn och stenig terräng. Det positiva med detta är dock att du snabbt kan gå in de, vilket kan ta betydligt längre tid vid styvare alternativ i full läder.

Medelhöga Vandringskängor

Det här är det bästa allround valet för dig som letar efter ett par vandringskängor som fungerar under de flesta förhållanden. Kängorna i den här kategorin är fortfarande relativt lätta, men de ger mer stöd och stabilitet än de lätta modellerna.

De är det mycket behagliga och effektiva mellanalternativet av vandringskängor, och är nu för tiden mycket populära tack vara dess mångsidighet. Den ökande trenden mot dessa alternativ går i linje med det ökade intresset för kortare vandringsturer eller campingäventyr över helgen. Dessa personer letar då efter ett par lätta och bekväma vandringsskor som fortfarande förser de med god stabilitet och hållbarhet över hela året.

medelhöga vandringskängor

Kategorin har blivit allt större, och många av våra favoritkängor hamnar i denna kategori, såsom Haglöfs Skuta och Solomon Quest 4. Dess mer stabila konstruktion bidrar som sagt med en mer styv och fast passform, vilket kan kännas något obekvämt då du först prövar de men som snabbt går över då du börjat gå in skon.

De har också en bättre byggkvalitet och är tillverkade av material av högre kvalitet, med mindre besparingar av högkvalitativt läder. Detta innebär att de kommer att vara betydligt dyrare än sina lätta motsvarigheter, men de kommer också att hålla längre och prestera bättre under tuffare förhållanden.

Sett till dess väderskyddande funktionalitet, har de ofta en mer avancerad form av vattenavvisande membran, som i de flesta fallen är Gore-Tex (förkortas även GTX).

Om du letar efter ett par vandringskängor som klarar av de flesta terräng- och väderförhållanden är medelhöga vandringskängor rätt väg att gå.

Högskaftade Vandringskängor

Styvare högskaftade vandringskängor är sådana som är utformade för mer extrema förhållanden, till exempel bergsvandring eller långvariga jaktutflykter. De erbjuder den högsta nivån av stöd och stabilitet av alla de olika typerna de är de tyngsta och svåraste vandringskängorna, men de är också de tyngsta och svåraste att gå i.

Det höga skaftet ger ett utmärkt stöd för fotleden, vilket är viktigt när du går nerför branta sluttningar eller bär på en tung ryggsäck. Konstruktionen av dessa modeller är ofta mycket lik den för bergsklättringskängor och ger ett utmärkt grepp i alla typer av terräng, tack vare den styva sulan och det aggressiva klackmönstret.

vandringskängor högskaftade

De tillverkas nästan uteslutande av läder och har ett Gore-Tex-membran (eller liknande) som väderskydd. Detta gör dem betydligt dyrare än andra typer av vandringskängor, men det innebär också att de håller längre (läs många år) om de sköts ordentligt.

Ett sista tips rörande dessa styva vandringskängor: Ta inte med de direkt för första gången till en längre vandringsutflykt. Det är viktigt att du går in dessa skor ordentligt innan du beger dig iväg på större äventyr för att undvika en obekväm och skavsårsfylld resa.

Vikt

Som du kan se på våra testade produkter kan vikten av vandringskängor variera kraftigt från modell till modell. Det finns lätta alternativ såsom Haglöfs L.I.M som endast väger runt 400 gram, och det finns tyngre alternativ såsom Haglöfs Duality RT1 vilket väger över 1000 gram.

Som du kan tänka dig kommer denna massiva viktskillnad resultera i spridd prestation inom vissa områden. Till att börja med kommer en lättare modell generellt sett att förse dig med mindre skydd, stabilitet och hållbarhet i jämförelse med tyngre alternativ.

Det kan vara ett massivt problem om du planerar att gå på en lång vandringsutflykt eller kortare sådan med massiv packning, där stabilitet och hållbarhet är absolut väsentligt. 

vandringsskor mycket packning

För den alldagliga vandraren som mestadels vandrar lite kortare över helgerna är detta inte samma problem, där de ofta föredrar lättare alternativ på grund av dess flexibilitet. 

Det finns däremot visst utrymme för att ta ner vikten av en vandringskänga, utan att tappa särskilt mycket i termer av kvalitet och hållbarhet - genom ett smart designval.

Vi rekommenderar generellt att hålla nere vikten så mycket som möjligt på dina kängor, men om du behöver ett par rejäla sådana kommer ett tyngre val självklart vara att föredra.

Stabilitet

Vandringskängor är generellt sett designade för att förse dig med en så stabil och bekväm upplevelse som möjligt.

För att förverkliga detta involverar vandringskängor ofta en robust hårdplast mellan lagret av yttersulan och innersulan. Denna plastbit kan variera i storlek och längd, vilket i sin tur kommer att påverka hur styv och stabil skon upplevs.

Fördelen med en mycket styv modell är att den förser dig med bättre stabilitet för hål och fotled, vilket hjälper dig och dina vader under vandringsturen. Det är ofta varför du ser mer tekniska modeller som också är mycket styva, då tuffare vandringar (och till och med bergbestigningar) ofta kräver mer avancerade skor och verktyg.

I motsatt ända har vi lättviktskängorna som ofta undviker denna extra hårdplast helt och hållet, för att förse dig med en lättare och mer flexibel sko. Detta är enligt oss ett bättre val för alla som letar efter ett par smidiga vandringskängor.

Men ju längre resor du planerar, och ju mer packning du behöver bära, ju styvare och mer stabila kängor kommer du att behöva. Delvis för att förbättra hållbarheten av skon, men även för att förse dig med ett ökat fotstöd. Vet du med dig att du kommer ha en stor och tung vandringsryggsäck med dig, kommer stabiliteten av dina kängor att spela en stor roll.

Väder- Och Vattenskydd

Alla modeller i vår guide har ett någon form av vattentätt och andningsbart membran. Detta är en viktig del av alla moderna vandringskängor, eftersom det skyddar dina fötter från både vatten och fukt (svett) samtidigt som de fortfarande kan andas.

vandringsskor vatten fukt

Det är idag normen att vandringskängor har denna funktionalitet, då det inte finns något värre än en våta fötter under vandringen. Detta är extra viktigt eftersom våta fötter är en av de främsta orsakerna till att folk får problem under vandring, vilket ofta orsakar blåsor som kan förstöra hela resan.

Det finns som sagt ett flertal av vattentäta membran som används. De flesta väljer oftast att gå efter ett alternativ med Gore-Tex, vilket är både hållbart, vattentätt och mycket andningsbart, vilket är perfekt för alla som vill vandra i alla väderförhållanden.

De är det mest populära märket av vattentätt membran och är även det dyraste alternativet. Resultatet av detta är att många billigare modeller ofta väljer att använda ett billigare membran. Många av dessa alternativ är lika effektiva som Gore-Tex, men många har ofta en något sämre vattenavvisande förmåga.

Utöver detta membran, brukar även många vandringskängor bli behandlade med en vattenavvisande beläggning som förbättrar kängans skydd mot större droppar och vattenpölar.

Många väljer även att göra detta själv, ofta med en DWR-beläggning (durable water repellent) som appliceras på utsidan av kängan. Denna behandling behöver vanligtvis återigen appliceras efter några tvättar, men det är relativt billigt och enkelt att göra.

Ventilation Och Andningsförmåga

Som vi nämnde är en av de viktigaste sakerna i en vandringskänga att den andas. Detta beror på att dina fötter svettas mycket under vandringen, och om denna fukt inte får komma ut kan det leda till blåsor och andra obehagliga problem.

Därför har de flesta vandringskängor någon form andningsbart membran som bibehåller ett gott fotklimat inne i skon. Detta gör att dina fötter kan andas samtidigt som de hålls torra.

ventilation vandringskängor

Men oavsett vad du hör kommer en högre grad av skydd mot vatten alltid innebära något sämre ventilationsförmåga. Genom att hindra vatten från att tränga in från utsidan kan mindre fukt (din svett) snabbt och enkelt komma ut från insidan, vilket innebär att alla former av vattentäta skor kan lätt bli varma under sommarmånaderna.

Det finns dock stora skillnader mellan olika vandringskängor när det gäller deras förmåga att ventilera.

Generellt kan du förvänta dig att större högskaftade vandringskängor med en Gore-Tex linning kommer prestera sämst när det handlar om ventilation och andningsförmåga. Med andra ord är dessa modeller förmodligen värst under varma sommardagar. på andra sidan är lättare och lägre modeller med lite eller ingen Gore-Tex ofta mycket bättre på att ventilera. Detta beror på att de har färre lager som kan fånga upp värme och fukt.

Dessutom har många av dessa modeller också större öppningar i toppen av stöveln, vilket ytterligare förbättrar ventilationen. Så om du letar efter en sval och ventilerande vandringskänga är det ofta en bra idé att välja en låg modell utan Gore-Tex linning.

Naturligtvis finns det alltid undantag från den här regeln, eftersom vissa tillverkare lyckas skapa Gore-Tex-kängor som andas väldigt bra. Men i allmänhet är det något du bör ha i åtanke när du väljer ditt nästa par vandringskängor.

Komfort

Ett annat viktigt övervägande när du väljer vandringskängor är komfort. Du kommer trots allt att ha dem på dig under långa perioder, så det är viktigt att de sitter bra och inte orsakar obehag.

Det finns några saker att tänka på när det gäller komfort. Först och främst måste du se till att stöveln har rätt storlek. Om stöveln är för liten kommer den att orsaka blåsor och andra problem. Om den på andra sidan är för stor kommer den att vara obekväm och svår att gå i. 

vandringskänga knyta skosnöra

Det är också viktigt att välja rätt modell. Om du till exempel har breda fötter är det ofta en bra idé att välja en känga med en bredare ovandel. Detta garanterar att dina fötter har tillräckligt med utrymme och inte känns trånga

En annan sak att tänka på är innersulan. Detta är den avtagbara delen av kängan som du står på, och den kan ofta göra stor skillnad när det gäller komfort. En bra innersula ger bra stöd och dämpning för dina fötter, vilket kan bidra till att minska tröttheten.

Om du ska vandra mycket är det också värt att investera i ett par bra innersulor. Det finns många olika alternativ, så det är definitivt värt att ta sig tid att hitta ett par som passar just dina fötter om du ofta upplever obehag efter mycket gående.

Slutligen är det också viktigt att du går in i dina kängor innan du ger dig ut på en lång vandring. Detta innebär att du ska ha på dig kängorna några gånger, gärna genom att gå runt i huset i några dagar eller till och med veckor för att vänja dem vid dina fötter. På så sätt kan du förebygga blåsor och andra problem.

Material

Här syftar vi framför allt på materialet som används för skons övre del, vilket är tyget som till stor del kommer att skydda dig mot regn, men även förse dina fötter med ventilation.

I många fall kommer vandringskängor komma i en blandning av syntetiskt (oftast nylon), mesh eller lädermaterial. Det finns självklart undantag, där vissa premiumalternativ kan komma i ren läderkonstruktion.

Här är de huvudsakliga skillnaderna mellan de vanligaste materialvalen:

Syntetiskt Nylon Och Mesh

Vävt nylon eller meshpanel är vanligt bland billigare och lättare vandringsskor då de förser dig med god ventilation, samt är billigare att tillverka. De är inte det bästa alternativet när det kommer till stabilitet men kommer att bidra till en lägre vikt för skorna. 

De kommer också vara bättre på att absorbera vatten och fukt än läderalternativ. Även här finns det undantag såsom Solomon Quest 4, som har ett syntetiskt material på par med andra skinnalternativ.

Nubukläder Och Mocka

Nubuck- och mockaläder är två av de vanligaste materialen som används vid tillverkning av vandringskängor. De ger bra stabilitet och stöd och är dessutom mycket hållbara, vilket är varför de är så populära.

vandringskängor material läder

De är dock inte lika andningsbara som syntetiska alternativ, vilket innebär att de kan vara lite varmare att bära under sommarmånaderna. Det är däremot betydligt bättre alternativ än full-grain läder på denna punkt.

Full-grain Läder

Full-grain läder är det material av högsta kvalitet som du hittar på vandringskängor. Det är extremt tåligt och slitstarkt, men det förser dig inte mycket i vägar av ventilation.

Det är dock också det tyngsta alternativet, vilket gör det mindre lämpligt för kortare och enklare utflykter men kanske passar bättre vid längre vandringar eller jakter över tuff terräng.

Mellansula

Det är inte ovanligt att man har med sig en ryggsäck full med packning när man är ute och vandrar, och det kan utsätta foten för en hel del stress över hel dag.

För att motverka detta har vandringskängor en mellansula, som tillsammans med en yttersula spelar en avgörande roll i dämpningen och absorbering av kraft då du går. Beroende på vilken design av innersula en känga har, kommer den ha vissa unika färdigheter som lämpar sig väl vid specifika situationer.

vandringskängor sula stabilitet

EVA

De flesta vandringskängorna (förutom tyngre modeller) använder sig av EVA-skum, vilket är ett mjukt material som är bra på att absorbera kraft utan att väga särskilt mycket. Det är också mycket bekvämt och används ofta i löparskor.

PU (Polyuretan)

Några vandringskängor använder polyuretan i stället för EVA-skum, som är ett fastare material. Det är inte lika bra på att absorbera kraft men är mer hållbart, vilket gör det till ett bra val för tyngre modeller.

Yttersula Och Grepp

Yttersulan på dina vandringskängor är vad som kommer de kommer mest i kontakt med marken, och därför måste de vara mycket tåliga och hållbara.

Materialet som används för detta är vanligtvis gummi, som kan variera i tjocklek beroende på hur tuff terrängen du vandrar i är.

En av de viktigaste aspekterna av en stövels yttersula är dess klackmönster eller slitbana. Det är detta som ger dig grepp när du går på olika underlag, från lera till stenar. Ju djupare och aggressivare klackmönstret är, desto bättre grepp får du, men desto tyngre blir också kängorna; något att tänka på om du letar efter en lättare modell.

Majoriteten av dessa yttersulor använder sig även av någon form av vattentätt membran, oftast GORE-TEX för att förhindra att dina fötter blir blöta.

Skosnören

En sista sak att tänka på när du väljer vandringskängor är skosnörena. Det kan tyckas vara en liten detalj, men den är faktiskt viktig.

Rätt skosnören kan göra stor skillnad när det gäller komfort och prestanda. Om du till exempel väljer för korta skosnören blir de svåra att knyta och kan lätt lossna. Om de å andra sidan är för långa blir de svåra att hantera och kan trassla in sig.

Se därför till att du väljer en bra längd på dina snören, och se också till att de är gjorda av ett hållbart material. På så sätt kan du se till att de håller i många vandringar framöver.

Vandringskängor Eller Vandringsskor?

En av de viktigaste frågorna när det kommer till att välja rätt vandringsutrustning är vilken typ av sko du letar efter. I denna guide har vi primärt berört vad som kallas för vandringskängor, vilket ofta handlar om mer robusta alternativ som har ett högre skaft.

vandringsskor vandringskängor

Vandringsskor är istället lättare och mer flexibla, och sitter ofta lägre runt foten. Båda har sina respektive för- och nackdelar, men det är fullt möjligt att använda båda alternativen omväxlande bland dina utomhusaktiviteter.

Vill du ha ett ännu mer minimalistiskt alternativ kan vandringssandaler också vara mycket bekväma under varma sommardagar.

Tips För Bättre Komfort

Nu när vi har gått igenom alla egenskaper hos en vandringskänga är det dags att prata om komfort. Om dina kängor inte är bekväma kommer du trots allt inte att njuta av din vandring. Det finns några saker du kan göra för att se till att dina kängor är så bekväma som möjligt .

Först och främst ska du se till att du väljer rätt storlek. Om dina kängor är för små blir de mycket obekväma och kan orsaka blåsor. Om de å andra sidan är för stora blir de svåra att gå i och kan också orsaka blåsor. För att hitta rätt storlek är det bäst att gå till en butik och prova olika par kängor tills du hittar den perfekta passformen. Ett annat tips kan va att ha på sig två par strumpor när du är ute och vandrar.

När du har hittat rätt storlek är det viktigt att du går in dina kängor innan du ger dig ut på vandringen. På så sätt kan du undvika obehag eller smärta som kommer av nya skor. För att vänja in dina stövlar är det bara att ha dem på sig i huset några timmar varje dag tills de känns bekväma. Du kan också gå runt kvarteret några gånger eller ta med dem ut på korta vandringar.

Utnyttja gärna de vandringsstrumpor som du kommer att göra i verkligheten också för att få en så bra uppfattning över känslan som möjligt.

När du väl har gått in dina kängor finns det några saker du kan göra för att se till att de är bekväma även på längre vandringar.

 1. Ta först och främst med dig några extra strumpor. På så sätt kan du byta till torra strumpor om dina fötter börjar bli svettiga.
 2. För det andra ska du se till att du snörar dina kängor ordentligt. Om de är för lösa kommer de att gnugga och orsaka blåsor. Men om de sitter för hårt kommer de att vara obekväma och begränsa blodflödet till dina fötter.
 3. Slutligen är det alltid en bra idé att ha med sig några plåster eller liknande om du skulle få blåsor.

Vanliga Frågor Om Vandringskängor

Vi har gått igenom allt du behöver veta om vandringskängor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om vandringskängor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa vandringskängorna för män? 

De bästa vandringskorna för män beror lite på vad du letar efter. Letar du efter ett bra prisvärt allround alternativ rekommenderar vi Haglöfs Skuta. Letar du efter ett par robusta vainglorious rekommenderar vi Lundhags Lundhags Vandra II. Vill du ha ett par lätta kängor rekommenderar vi Haglöfs L.I.M

Vilka är de bästa vandringskängorna för dam?

De bästa vandringskorna för dam beror lite på vad du letar efter. Letar du efter ett bra prisvärt allround alternativ rekommenderar vi Haglöfs Skuta. Letar du efter ett par robusta vandringskängor rekommenderar vi Lundhags Lundhags Vandra II. Vill du ha ett par lätta kängor rekommenderar vi Haglöfs L.I.M

Vad kostar ett par vandringskängor?

Priset på vandringskängor varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Du kan dock räkna med att betala mellan 1000 och 5000 kronor för ett par bra vandringskängor.

Hur länge håller ett par vandringskängor?

Med rätt skötsel kan ett par vandringskängor hålla i många år. Det är dock viktigt att hålla ett öga på skorna och eventuellt reparera eller byta ut sulan om så behövs.

Hur rengör jag mina vandringskängor? 

Det är viktigt att rengöra dina vandringskängor för att förlänga deras livslängd. För att rengöra dem är det bäst att ta bort skosnörena och fodret och borsta bort all smuts och skräp. Du kan sedan använda en mild tvål och vatten för att rengöra stövelns utsida och låta dem lufttorka helt innan du lägger undan dem.

Hur går jag in i nya vandringskängor? 

Det bästa sättet att lära känna nya vandringskängor är att de är lättast att använda. De måste bara vara bekväma och ge ordentligt stöd. När du har dessa två egenskaper i åtanke faller de andra aspekterna av stöveln på plats. Prova dem för storlek, gå runt lite och se till att de ger dina fötter det stöd de behöver innan du tar med dem ut på en vandring.

Hur knyter jag mina vandringskängor?

När du knyter dina vandringskängor är det viktigt att se till att de sitter bra men inte för hårt. Du bör också undvika lösa skosnören som kan fastna i något. Ett bra sätt att knyta kängorna är att använda metoden "hällås". Det innebär att du trär skosnörena runt hälen och sedan knyter dem i en dubbelknut i toppen.

Kan jag ha mina vandringskängor på mig i snö?

Ja, du kan ha vandringskängor på dig i snö. Se bara till att de är vattentäta och har bra grepp. Beroende på underlag kan du behöva använda dig av ytterligare verktyg såsom snöskor, broddar eller stegjärn.

Vilka strumpor ska man använda till vandringskängor?

De bästa strumporna för vandringskängor är sådana som transporterar bort svett och håller fötterna torra. Syntetiska strumpor eller strumpor i ull är vanligtvis de bästa materialen för detta. Du bör också undvika bomullsstrumpor, eftersom de kan hålla kvar fukt och orsaka blåsor. De bästa alternativen är i vår mening de vandringsstrumpor som är skapade i merinoull.

Vad mer behöver jag ha på mig till vandringen förutom vandringskängor?

Förutom kängor måste du också ha lämpliga vandringskläder för förhållandena. Detta inkluderar baslager, mellanlager och ytterlager enligt lager på lager principen. Kolla även in vår packlista för vandring för mer info.

Sammanfattningsvis Om Vandringskängor

Det finns inte ett specifikt par av vandringskängor som kommer att passa allas förutsättning ar och budget. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilket par som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 47

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.