• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Camping
  • /
  • Tälta På Vinter: Din Guide Till Vintercamping Med Tips

Tälta På Vinter: Din Guide Till Vintercamping Med Tips

tälta på vintern guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: september 2024

När de flesta människor tänker på camping tänker de på sommarnöje i naturen. Men visste du att du kan campa på vintern också? Det är sant! Faktum är att många tycker att vintercamping är väldigt roligt.

Det finns dock några saker att tänka på när man planerar en vintercampingresa. I det här guiden kommer vi att diskutera allt du behöver veta om camping i vinterväder tillsammans med våra absolut bästa tips!

Här är en kort översikt över de viktigaste sakerna att tänka på när man är ute och tältar på vintern:

  • Välj rätt plats för ditt tält: Välj en plats som är väl skyddat från vind, men även i en säker distans från eventuella laviner och andra faror.
  • Klä dig korrekt: Följ lager-på-lager principen och klä dig med rätt typ av vinterkläder för att hålla dig varm och torr. Glöm inte att ta med dig användbara accessoarer såsom solglasögon, strumpor, vantar och mössa.
  • Använd rätt camping- och vandringsutrustning: Om du vill tälta under vintern kommer du att behöva ett robust tält samt särskilda sovsäckar, liggunderlag och annan utrustning utformade för minusgrader.
  • Drick och ät mycket mat: Att få i sig en tillräcklig mängd av bra näring och vatten är väsentligt för att hålla dig varm under kallare temperaturer. Ta med och gör varma måltider och drick mycket vatten.
  • Håll dig varm och förhindra skador: Frostskador är förmodligen något du vill undvika när du är ute och tältar på vintern, så lär dig mer om hur du undviker detta.

Varför Tälta Eller Campa På Vintern?

Det går inte att förneka att camping på vintern kan vara kallt och blött, särskilt om du bor i ett område med tufft vinterväder (något som inte är särskilt ovanligt i stora delar av Sverige).

tälta och campa på vintern

Men det är just dessa kalla och våta förhållanden som faktiskt kan göra vintertältning så roligt. Vintervädret som du oroar dig för skrämmer bort andra campare och chansen finns att du har hela campingplatsen för dig själv!

Och med den bästa vintercampingutrustningen (särskilt ett vintertält och en vintersovsäck) blir upplevelsen rent ut sagt mysig. Ta med dig en tältvärmare så kommer du att undra varför du väntade så länge med att campa på vintern!

Att Sätta Upp Ditt Tält & Läger På Vintern

Den största skillnaden från att tälta på sommaren och vintern är chansen att behöva sätta upp tältet på snö. När du nått din destination för dagen bör du ta lite extra tid för att hitta en optimal lägerplats. Här är några av sakerna att ha i åtanke när du väljer din campingplats (kom ihåg att även då allemansrätten gäller i Sverige, så finns det ofta särskilda regler för att tälta i naturreservat och områden.)

  1. Vindskydd: Ett naturligt vindskydd i form av träd, stenar och mycket mer kan göra din tältupplevelse betydligt mer bekvämt, och du behöver inte oroa dig för den kalla vinden lika mycket.
  2. Vattenkälla: Beroende på hur ni tältar, kan det vara bra att ha en vattenkälla i närheten. Är ni längre ut i vildmarken kan det vara en bra idé att utnyttja ett vattenfilter för att filtrera vattnet.
  3. Lavinrisk: Sätt aldrig upp ett tält i ett område som kan bli begravd av en lavin, såsom under en backe eller bergssluttning.
  4. Avskildhet: Det är alltid skönt att ha lite avstånd mellan ert läger och andra som är ute och tältar.
  5. Placera tältet för morgonsol: Om du planerar ut och placerar tältet i ett läge där du får morgonsol hjälper dig att värma upp dig och ditt sällskap bättre.

Hur Du Sätter Upp Ett Tält i Snö

Om du är tvungen att sätta upp tältet direkt på snön finns det några viktiga steg att genomföra när du sätter upp detta. Om du inte sätter upp den på snö kan du sätta upp tältet precis som du vanligtvis brukar göra. Men är du på snö bör du tänka på följande:

sätta upp tält på vinter snö
  • Börja med att packa ner snön: Att placera ditt tält direkt på pudersnö kommer förmodligen leda till att detta smälter under natten, vilket kan göra det hela mycket obekvämt. Att trampa ner och "packa" ihop snön under lägerplatsen är ett bra sätt att undvika detta på. Ett hett tips är att använda ett par snöskor för att underlätta detta jobb avsevärt.
  • Bygg en snövägg: Om det är vindigt och du inte kan hitta något bra naturligt skydd mot detta kan du istället bygga en vägg runt ditt läger eller tält av snö. Är inte det möjligt kan det vara en bra idé att
  • Använd dig av vintertältpinnar: Vanligt tältpinnar kommer förmodligen inte göra särskilt mycket i snön. Här kan du istället använda dig av speciella tältpinnar anpassade för just detta. Har du inte tillgång till detta kan du fylla några packpåsar med snö och begrava dessa under snön för att hålla uppe tältets linor.
  • Undvik vassa föremål nära tältet: Undvik att ha alla dina vassa föremål i eller nära tältet, såsom isyxa, stegjärn och mycket annat. En riven tältduk under en vinterstorm kan snabbt bli farligt. Här kan du läsa mer om hur du förbereder och reparerar en tältduk.

Hur Du Väljer & Klär Dig Rätt För Camping Under Vintern

Att ha på sig rätt kläder när man är ute på vintern är väsentligt för att hålla din kroppstemperatur inom en bekväm och hälsosam nivå. Det absolut viktigaste att tänka på är att utnyttja lager-på-lager principen och använda sig av flera lager för att bibehålla och reglera din kroppsvärme. Här är en grov överblick över de olika lager du bör tänka på:

  • Baslager: Det här är det lagret som sitter närmst din kropp, och är i vår mening bland de viktigaste. För vintercamping är det förmodligen bättre att gå för en tjockare modell av underställ, vilket kommer kunna hålla dig varm och bekväm även i minusgrader. Leta efter underställ i merinoull eller eventuellt polyester för bästa möjliga effekt. Du kan lära dig mer om hur du väljer rätt underställ här.
  • Mellanlager: Mellanlagret är det isolerade lagret, och är framför allt vad som kommer att tillåta dig bibehålla värma på insidan av dina kläder. Generellt sett är tjockare fleecetröjor eller motsvarande jackor populära inom denna kategori.
  • Ytterlager: Det sista och yttersta lagret skyddar dig mot väder och vind, regn, snö med mera. Därför är det viktigt med en bra vinterjacka eller skaljacka. Ett Gore-Tex-membran eller ett annat vattentätt/andningsbart membran är ofta en bra idé att leta efter i en vinterjacka då detta kommer hålla dig torr utan att förhindra ventilationsförmågan allt för mycket.

Utöver detta är det självklart viktigt att tänka på vilka skor du använder. Ett par robusta och värmande vinterskor är förmodligen ditt bästa val, men planerar du att vandra längre sträckor (utan att behöva gå i särskilt mycket snö) kan ett par vandringskängor vara att föredra då de oftast är lättare och mer smidiga att använda.

Annars kan det också vara en bra idé att ta med sig solglasögon för skydd mot solen, vantar och mössa för extra värme på dessa utsatta områden, och till sist, ett par robusta vandringsstrumpor.

Använd Dig Av Rätt Vinterutrustning

Den viktigaste (och lättaste) regeln när man är ute och tältar på vintern är att hålla sig varm och torr. Att ha rätt utrustning med sig kommer att göra detta jobb avsevärt mycket lättare, särskilt om du planerar att vara ute i kylan under längre perioder. Här är några av de viktigaste redskapen att ha med sig.

tälta vinter camping med skidor

Ett 4-säsongstält

Det första att tänka på är att köpa ett beständigt tält som är anpassad för att användas året runt. Dessa modeller tenderar att hantera vind, snö och regn bättre än 3-säsongstält. 3-säsongstält kan också fungera så länge du inte slår upp läger på en plats med mycket vind, eller om du campar under extrem kyla.

4-säsongstält är däremot bättre anpassade för vinterförhållanden med kraftiga tältpinnar som klarar av tuffare vind och mer snö.

Kom också ihåg att det kan vara skönt med extra utrymme i tältet, då du förmodligen har med dig lite mer utrustning än om du var ute och tälta på sommaren.

Du kan läsa mer om diverse tältmodeller och vad som skiljer dessa åt i vår guide till att välja rätt tält här.

En Bra Ryggsäck

När du är ute och campar, vandrar och tältar under vintern kommer du att behöva utrymme för mer utrustning och kläder, vilket rimligtvis även innebär att du behöver en större ryggsäck.

Som tur är finns det gott om robusta vandringsryggsäckar i större modeller, så att hitta en som fyller dina behov bör inte vara särskilt svårt.

Sikta på att köpa en ryggsäck som rymmer minst 60 liter, men i många fall kommer en 80-liters modell vara att föredra. Planerar du att ha med dig skidor, snöskor, stegjärn eller andra större föremål rekommenderar vi att du fäster dessa på utsidan av ryggsäcken.

En Varm Sovsäck

Att tälta på vintern innebär en sak med säkerhet - du kommer att behöva sova i ett kallare klimat och temperatur än vad du vanligtvis är van vid. För att säkerställa att du håller dig varm under natten är det en bra idé att investera i en sovsäck som klarar dessa temperaturer.

Många vintersovsäckar kommer ofta med en specifikation kring vilken temperatur den klarar av att hålla dig varm, men vi rekommenderar alltid att gå för ett något varmare alternativ än vad du tror du behöver. Du kan alltid öppna upp sovsäcken eller ta av dig mer kläder om du blir för varm.

Här är några saker att tänka på när du väljer en sovsäck för vintercamping:

  • Sovsäckar för kallt väder har generösa mängder gåsdun eller syntetisk isolering. Dun är ett populärt val på grund av dess överlägsna värme-viktförhållande. Se bara till att hålla den torr (när den är våt förlorar dunet mycket av sin isolerande förmåga).
  • Vintersovsäckar kännetecknas av att de har dragrör bakom dragkedjorna, dragkragar ovanför axlarna och huvor som hjälper till att hålla värmen i sovsäcken.
  • Om du inte är säker på att din sovsäck är tillräckligt varm kan du lägga till ett sovsäcksfoder. Dessa ger extra värme samtidigt som de minimerar slitaget och håller påsen renare. Det extra lagret kan ge cirka 5-10 grader mer värme.

Ett Isolerande Liggunderlag

Sovsäcken är viktigt för att hålla din kropp varm, men utan ett effektivt och isolerande liggunderlag är minst lika viktigt för att isolera dig från den kalla och eventuellt våta marken.

Precis som vid sovsäckar finns det många modeller specifikt anpassade för vinteranvändning, så att hitta en modell som fungerar bra bör inte vara särskilt svårt.

Ett hett tips är att använda sig av två liggunderlag för att minska värmeförlusten. Första använder du dig av ett tunnare och mer kompakt alternativ under, varpå du använder en mer värmande modell att ligga på.

R-värdet på liggunderlag kommer att ge dig en bra uppfattning hur bra isolerande förmåga den har. Ett högre R-värde innebär således en bättre isoleringsförmåga och är därför bättra för användning under vintern.

Ett Stormkök

För att kunna tillaga varma måltider när du är ute och campar behöver du ha med dig ett stormkök. Detta är också bra för att kunna smälta snö och använda som vatten.

Det finns två huvudsakliga typer av stormkök; de som utnyttjar gas och de som har flytande bränsle.

stormkök koktid sjudande

Stormkök med flytande bränsle drivs med vit gas, som brinner varmt och rent och fungerar bra i temperaturer under noll grader. Men de tenderar att vara tyngre och långsammare att koka än spishällar och du måste vanligtvis starta dem innan du kan laga mat. Vissa kan också drivas med blyfri bilbensin, fotogen, flygbränsle och/eller diesel, vilket gör dem till ett bra val för internationella resor.

Stormkök är lätta, kompakta och går snabbt att koka, men de fungerar inte alla bra i kallt väder. Om du bestämmer dig för att använda en stormkök för vintercamping, se till att den har en inbyggd tryckregulator.

I kallt väder kan behållare tappa trycket och ge en svag låga. En tryckregulator hjälper till att motverka detta. Om du håller bränslebehållaren varm genom att förvara den i sovsäcken på natten och i en jackficka när du är ute på lägret och ska laga mat, kan det också bidra till att spisen fungerar bättre.

Skidor Eller Snöskor

Planerar du en campingutflykt längre bort från civilisationen kommer du att behöva ta dig över större ytor av snö, vilket kan vara betydligt mer krävande än vad man först tror.

Om det bara är några centimeter snö över marken klarar du dig nog bra med bara dina skor, men det kan vara bra att använda sig av broddar om underlaget är halt.

Men om du beger dig in i ett område med mycket snö däremot, kommer du att behöva något hjälpmedel för att ta dig över denna snö enkelt.

Snöskor är ett mycket populärt val eftersom de är relativt billiga och lätta att använda. De fungerar genom att sprida din vikt över en större yta, så att du inte sjunker ner i snön. Detta gör det mycket lättare att gå genom djup snö.

Skidor är ett annat alternativ, men de kräver lite mer skicklighet för att användas effektivt. Om du planerar att göra någon terrängskidåkning du behöver ett par bra turskidor och bindningar.

Turskidor är smalare än alpina skidor, så de är lättare att gå med, men de är fortfarande tillräckligt breda för att ge bra flytning i djup snö.

Släde

För längre resor och expeditioner drar vissa vintercampare en släde eller pulka. Med en släde kan du minska vikten på ryggen och bära mer utrustning, vilket är perfekt när du har med dig mycket utrustning och kläder.

En släde är inte praktisk i all terräng (branta sluttningar och smala stigar kan vara svåra), så undersök din rutt och stigarnas beskaffenhet i förväg.

Säkerhetsutrustning

Det är alltid viktigt att ha med sig rätt säkerhetsutrustning när man är ute i naturen långt från civilisationen. Under vintern, och om du tältar i ett område som kan utsättas för laviner, finns det några viktiga redskap att ha med sig som kan rädda dig eller någon i ditt sällskaps liv.

lavinsändare bästa

En lavinsändare är det viktigaste att ha med sig. Denna lilla sändare är perfekt för att hitta människor som begravts i en lavin. De kan både skicka och ta emot signaler, så har hela sällskapet varsin har ni bäst chans.

Andra användbara föremål är en spade, som kan användas för att gräva upp människor ur snön, och en uppblåsbar ryggsäck med luftkuddar. Dessa ryggsäckar har luftkuddar som utlöses när du drar i en sladd, vilket hjälper dig att hålla dig på snöytan om du fastnar i en lavin.

Hur Du Skyddar & Undviker Köldskador

Frostskador (frysning av vävnader) och hypotermi (när kroppstemperaturen sjunker under det normala) är ett allvarligt problem vid vintercamping. För att förebygga dem måste du aktivt ta hand om dig själv och dina vandringspartners. Här är några sätt att göra det:

  • Håll dig varm, bli inte varm: Genom att klä dig på rätt sätt kan du hålla en behaglig temperatur, vilket är mycket enklare än att försöka värma upp dig efter att ha blivit för kall.
  • Försök inte att vara tuff: Om du känner att dina fingrar eller tår börjar bli kalla, stanna upp och ta dig tid att titta till dem och värma upp dem. Att placera kalla fingrar i armhålorna eller kalla tår på en partners varma mage är bra sätt att värma upp. Det är också effektivt att använda paket med handvärmare och tåvärmare.
  • Håll ett öga på dina vänner: Fråga regelbundet dina vänner hur de mår och om du ser bleka fläckar i ansiktet på din vän eller om de börjar bli klumpiga på stigen, få dem att stanna upp och täcka över utsatt hud eller lägga till ett varmt isolerande lager.

Hur Du Startar En Eld i Snö

För att hålla dig varm, särskilt i minusgrader, kan det vara en bra idé att tända en brasa i lägret som kan värma och torka både dig och dina kläder.

Tyvärr gör regn, snö och vind detta jobb relativt svårt, men med rätt knep kan de flesta göra upp en mysig brasa att sitta vid under kvällen.

  1. Börja med att bygga en plattform: Välj en platt plats som är någorlunda skyddad från vinden, varpå du kan bygga en mindre plattform av stenar och pinnar.
  2. Starta Elden: Placera det lättaste materialet (det som brinner enkelt) ovanpå plattformen. Sedan kan du placera ditt tändmaterial runt detta som du sedan kan tända med hjälp av en tändare, tändstål eller liknande.
  3. Tillsätt mer bränsle: Det sista steget är att addera mer ved och bränsle till elden. Så fort den har börjat tagit fart kan du placera större grenar och vedbitar på elden, som kommer att brinna längre och skapa mer glöd. Använd endast ved som redan har fallit eller som kommer från döda träd. Den här veden brinner inte bara bättre än levande ved, utan den minimerar också din påverkan på campingen.

Andra Campingtips För Tältning Under Vintern

Vid det här laget har du förhoppningsvis en bra uppfattning över vad som krävs för att tälta bekvämt under vintertid i kallare miljöer. Men trots det kommer vi här med en rad användbara tips, som kan göra dina vinteräventyr än mer behagliga.

tälta på vinter brasa temperatur värme
  • Ät varm och kaloririk mat: När du är ute i kylan förbränner kroppen mer kalorier för att hålla sig varm. För att kompensera för detta är det viktigt att äta kaloririk och fet mat som ger dig den energi du behöver. Samtidigt vill du dock inte äta för mycket eftersom det kan få dig att känna dig trög.
  • Träna innan du går till sängs: Att krypa in i sovsäcken när man är kall är ett säkert sätt att rysa hela natten. Gör 50 jumping jacks, jogga på plats eller jaga dina vänner runt lägret. När hjärtat pumpar och du känner dig varm, lägg dig i sovsäcken och dra ihop den ordentligt.
  • Gå och kissa när du behöver det: Genom att tömma blåsan behöver kroppen använda lite mindre energi för att hålla sig varm. Om tanken på att ta dig ur din varma sovsäck mitt i natten känns outhärdlig kan du använda en kissflaska. Kvinnor kan använda en tratt för att gå ner i flaskan.
  • Fyll en flaska med varmt vatten: Skapa en liten värmare som räcker långt in på natten genom att koka en liter vatten och hälla det i din vattenflaska i hårdplast (använd inte en metallflaska - den blir för varm). Skruva fast locket ordentligt, se till att den inte läcker och släng den i din sovsäck. Om du håller flaskan nära magen eller mellan benen kommer du att bli riktigt varm, men var försiktig - flaskan kommer till en början att vara ganska varm.
  • Förvara dina skor inne i tältet: Om du tar med dig dina skor i tältet blir de några grader varmare än om du lämnar dem utomhus. Det gör dem lite behagligare att ta på sig på morgonen. Om dina stövlar har ett foder som går att ta ut kan du hålla dem varma på natten genom att lägga dem i din sovsäck. Samma sak gäller för strumpor och skosulor.
  • Sov i rena kläder: Med tiden kan kroppsoljor, svett och smuts beröva din sovsäck dess isolerande förmåga. Byt till rena långa underkläder och strumpor när du sover.
  • Använd din kropp som en torktumlare: Om dina handskar eller strumpor blir blöta, lägg dem ovanpå ditt underställ på axlarna, i armhålorna eller i byxornas midjeband där din kroppsvärme torkar dem.
  • Förvara dina flaskor upp och ner: Om du förvarar dina flaskor upp och ner är det mindre sannolikt att flaskans toppar fryser igen. Se bara till att flaskornas lock är ordentligt fastskruvade så att de inte läcker.
  • Börja med fullt laddade batterier: Vinternätterna är långa, så se till att batterierna i pannlampan, GPS:en och mobiltelefonen är nya eller helt laddade före en utflykt och ta alltid med dig extra batterier. Litiumbatterier fungerar bra i kallt väder, men de kan överbelasta vissa apparater, t.ex. pannlampor (kontrollera produktens bruksanvisning för att se om de är kompatibla). Alkaliska batterier bör fungera i alla apparater, men de töms snabbare.
  • Håll elektroniken varm: Kalla förhållanden kan leda till att batterierna blir urladdade. När du inte använder den kan du förvara saker som pannlampa, mobiltelefon, GPS och extra batterier i din sovsäck eller i en jackficka nära kroppen.
  • Säkra ditt läger: Innan du lämnar lägret för dagen eller går och lägger dig på natten ska du se till att allt som lätt kan blåsa iväg eller begravas av snö är undanlagt och säkrat. Ställ skidorna eller snöskorna upprätt så att de inte försvinner under ett snötäcke och se till att saker som spis, spade och vattenflaskor är undanlagda där du kan hitta dem.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 26

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.