10 Bästa Vandringsryggsäck (2024): Bäst i Test

bäst i test vandringsryggsäck guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Det finns ingen bättre känsla än att vara ute i naturen, omgiven av bara ljudet av prasslande löv och kvittrande fåglar. Oavsett om du är en erfaren vandrare eller bara har börjat, kan rätt utrustning göra hela skillnaden. Och en av de viktigaste utrustningsdelarna är din ryggsäck.

I den här guiden tar vi en titt på 10 av de bästa ryggsäckarna för vandring som finns på marknaden idag. Vi kommer också att ge några tips om vad du ska tänka på när du väljer ryggsäck, samt recensioner av enskilda produkter. Så oavsett om du förbereder dig för en episk vandringstur eller bara tar en dagsvandring med familjen har vi koll på vad du behöver!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 10 Bästa Vandringsryggsäckarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vandringsryggsäck: Osprey Atmos AG 65 / Osprey Aura AG 65 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Prisvärda Vandringsryggsäck: Osprey Rook 65 / Osprey Renn 65 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Stora Vandringsryggsäck: Fjällräven Kajka 85 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Allround Vandringsryggsäck: Gregory Paragon 58  / Gregory Maven 55 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Vandringsryggsäck: Sydvang Montana Hiking Pack 85L - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Vandringsryggsäck För Tung Packning: Gregory Baltoro 75 / Gregory Deva 70 - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Slitstarka Vandringsryggsäck: Fjällräven Keb 72 - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Anpassningsbara Vandringsryggsäck: Deuter Futura Air Trek 50+10 SL - Läs Recension 
 9. 9
  Bästa Ultralätta Vandringsryggsäck: Bergans Helium 55L - Läs Recension 
 10. 10
  Bästa Multifunktionella Vandringsryggsäck: Lundhags Gneik 54 - Läs Recension 

1. Osprey Atmos AG 65 / Osprey Aura AG 65

Bäst i Test Vandringsryggsäck


Ospret atmos ag 65

Vikt:

2190 gram

Volymkapacitet(er):

65 Liter , 50 Liter

Material:

Nylon

Tillgång:

Topp/sida

Mycket Pålitlig Ryggsäck För Alla Vandringsbehov

Osprey Atmos AG (och Aura AG för kvinnor) är vår bästa vandringsryggsäck i år och balanserar skickligt komfort, organisation och hållbarhet. Den nya upphängda nätryggpanelen, som ersätter det utskjutande skummet som finns på mer traditionella konstruktioner bidrar till att maximera både ventilation och komfort under turen.

Men det är inta allt som Ospreys Atmos gör bra. Designen är mycket välgenomtänkt med många välplacerade fickor, och extra dragkedjor längs med sidorna, vilket gör det otroligt smidigt att få tillgång till ryggsäckens innehåll utan att behöva gräva upp all packning.

Det kommer också med ett stöttande höftbälte i mycket hög kvalité som kan justeras utifrån din storlek och packning. Du kan också justera längden på ryggen, och den kommer också med ett integrerat regnskydd som hjälper dig skydda innehållet under blöta förhållanden.

Materialvalet är också mycket robust, med starkt ripstopnylon som tål en hel del stryk ute i naturen. Det är också optimerat för en lång hållbarhet, och du kan förvänta dig att använda denna vandringsryggsäck under många år. Allt detta gör Ospreys Atmos/Aura till ett grymt val för alla möjliga vandringstillfällen, från kortare endagsutflykter till veckovandringar.

Den enda nackdelen som vi ser med denna modell är att den är något dyrare än mer budgetorienterade alternativ. Men du kommer inte att hitta en bättre balans mellan vikt, bekvämlighet och funktionalitet än Ospreys Atmos och Aura.

FÖRDELAR

 • Robust och slitstarkt design
 • Mycket bra ventilation
 • Bekväm och smidig att använda

NACKDELAR

 • Lite dyrare än budgetalternativ

2. Osprey Rook 65 / Osprey Renn 65

Bästa Prisvärda Vandringsryggsäck


Bästa Prisvärda Vandringsryggsäck

Vikt:

1600 gram

Volymkapacitet(er):

65 Liter, 50 Liter

Material:

Polyester

Tillgång:

Topp

Prisvärt Och Effektiv Vandringsryggsäck

De allra flesta högkvalitativa vandringsryggsäckar kostar över 2000 kronor eller mer, men om du är villig att offra lite när det gäller komfort och funktioner kan du spara in en hel del pengar med en minimalistisk design som Osprey Rook (Osprey Renn för kvinnor).

För drygt 1600 kronor är Rook den mest prisvärda ryggsäcken på listan och råkar vara tillverkad av branschens ledande ryggsäckstillverkare, vilket är en bra kombination.

Dessutom har den en grundläggande upphängd ryggpanel för ventilation, är välbyggd och extremt tålig: 600D-materialen är bland de tjockaste vi har testat, och slår till och med den drygt sex kilo tunga Mystery Ranch Glacier nedan, vilket gör det till ett mycket robust alternativ att ta med sig på vandringsturen.

Sist men inte minst lyckas Rook väga in på strax över ett kilo, vilket gör det till ett mycket smidigt alternativ att ha med sig ute på vandringsleden. På pappret är det en jättebra affär.

Men den har däremot några nackdelar. För det första är fjädringssystemet inte lika bekvämt som många andra mer avancerade alternativ, så det är inte idealiskt om du planerar att bära mycket vikt. Men lyckas du packa med dig en lättare vikt är det ett utmärkt alternativ.

En annan nackdel är att organisationen inte är särskilt bra: det finns bara ett huvudfack med några fickor på sidan, vilket kan göra det lite jobbigt att packa och packa upp. Men på det hela taget det är en bra ryggsäck för priset.

Osprey Rook 65L (eller Osprey Renn 65 för kvinnor) är den bästa prisvärda vandringsryggsäcken du kan köpa. Den är välbyggd, lätt och mycket tålig, vilket gör den idealisk för alla typer av utomhusäventyr. Den enda nackdelen är att den inte är lika bekväm vid tyngre packning som vissa mer avancerade alternativ.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Pålitlig och slitstark
 • Lättviktsalternativ

NACKDELAR

 • Något obekväm vid riktigt tung packning
 • Inte den bästa förutsättningarna för organisation

3. Fjällräven Kajka 85

Bästa Ultralätta Sovsäck För Sommarbruk


Bästa Stora Vandringsryggsäck

Vikt:

3450 gram

Volymkapacitet(er):

85 Liter

Material:

Polyester

Tillgång:

Topp/sida/botten

Rejäl Vandringsryggsäck Med Avancerad Funktionalitet

Fjällrävens Kajka 85 är helt klart ett konkurrenskraftigt alternativ bland de tyngre modellerna som passar väl vid längre utflykter och resor. Den har en robust och hållbar design, med mycket uppmärksamhet på detaljer som gör den till en av de mer funktionella modellerna på marknaden. Den har till exempel ett integrerat regnskydd som enkelt kan sättas upp vid dåligt väder, samt sidofickor för snabb åtkomst till ofta använda föremål.

Trots det minimalistiska utseendet har insidan en rad olika användbara och avancerade funktioner, mycket likt alla Fjällrävens ryggsäckar för vandring. Du kan till exempel justera bältet, bröstremmen och ryggraden för att den ska passa dig perfekt.

En stor fördel med Kaja är dess förmåga att öppnas upp på tre olika sätt som alla kan resultera i olika resultat. Den har den klassiska fickan på toppen av ryggsäcken, men det finns även dragkedjor som kan utnyttjas för att kunna öppna upp väskan från sidan så som under ifrån.

Storleksmässigt är det en av de största modellerna på denna lista, och har en volymkapacitet på hela 85 liter, vilket gör det till ett utmärkt val för tillfällen då du har mycket packning att bära runt på, eller om du planerar en längre resa eller vandringsutflykt i framtiden.

Fjällräven Kajka 85 är dock inte utan nackdelar. På grund av den stora volymkapaciteten och slitstarka designen, väger Kajka runt 3.5 kilo, vilket definitivt är ett av de tyngre alternativen på marknaden.

Men om du letar efter en rejäl, robust och stor vandringsryggsäck så kan Fjällrävens Kajka vara det perfekta alternativet, även då det kommer att kosta dig en del att köpa tack vare det höga priset.

FÖRDELAR

 • Rejäl och slittålig design
 • Mycket avancerad funktionalitet
 • Grym förvaringsförmåga med många ingångar

NACKDELAR

 • Tungt alternativ, passar inte kortare utflykter särskilt väl
 • Dyr

4. Gregory Paragon 58 / Gregory Maven 55

Bästa Allround Vandringsryggsäck


Bästa Allround Vandringsryggsäck

Vikt:

3450 gram

Volymkapacitet(er):

58/55 Liter

Material:

Nylon

Tillgång:

Topp/sida

Perfekt Balans Mellan Vikt Och Prestanda

Gregorys Paragon/Maven är en välbalanserad vandringryggsäck som tar det bästa från flera världar. Den väger in på 1600 gram och klarar av 58 liter, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för lite mindre utflykter.

Du får inte samma nivå av stoppning eller organisation som Baltoro (Gregorys dyrare vandringsryggsäck som vi pratar om nedan), men ryggsäcken är lätt att justera, har gott om mesh längs ryggpanelen som hjälper dig att hålla dig sval, och ger en högkvalitativ känsla överlag med robusta dragkedjor och stödjande skum. Och Paragon snålar inte heller på användbara extrafunktioner, med funktioner som ett regnskydd, en stor framficka i mesh och en bred form.

Med en allrounddesign som hittar en trevlig balans mellan avskalade ultralätta modeller och tunga komfortorienterade ryggsäckar kan Paragon mäta sig med en ryggsäck som Osprey Atmos ovan. Även om Gregory väger mindre (den är nästan 1 kilo mindre), är Osprey den bättre ryggsäcken när det gäller komfort, yttre förvaring och ventilation. Vidare har Atmos en högre kvalitetskänsla och en mer hållbar konstruktion med ett tjockare tyg(210D x 500D jämfört med Paragons 100D).

Så om du letar efter en mycket lätt och välbalanserad vandringsryggsäck med många funktioner och en fantastisk design är Gregory Paragon ett bra alternativ. Men om du vill ha det allra bästa när det gäller komfort och ventilation bör du överväga att lägga de extra pengarna på Osprey Atmos.

FÖRDELAR

 • Lättviktsryggsäck
 • Slitstark konstruktion
 • Tål mycket vikt för dess storlek

NACKDELAR

 • Kunde varit lite bekvämare

5. Sydvang Montana Hiking Pack 85L

Bästa Billiga Vandringsryggsäck


Bästa Billiga Vandringsryggsäck

Vikt:

2850 gram

Volymkapacitet(er):

85 Liter

Material:

Polyester

Tillgång:

Topp/sida

Billig, Simpel Men Pålitlig Vandringsryggsäck

Sydvang Montana är en annan stor vandringssäck som rymmer hela 85 liter, vilket gör den mycket funktionell och attraktiv under längre äventyr eller då du behöver packa med dig mycket packning.

Precis som Kajka från Fjällräven har den många funktioner som gör den mycket praktisk. Det finns till exempel flera fack på insidan där du kan förvara olika saker, och det finns också ett integrerat regnskydd för att skydda dina tillhörigheter i dåligt väder. Yttersidan är även fylld med massa olika fickor och band som kan användas utifrån behov.

Dessutom är ryggsäcken tillverkad av robust polyester, vilket gör den hållbar och klarar mycket slitage. Även då den kanske inte är lika slitstark och hållbar som Kajka ovan, är det fortfarande ett mycket bra alternativ med tanke på att den kostar en tredjedel så mycket som Fjällrävens alternativ.

Det vadderade höftbältet och axelremmarna bidrar också till att göra ryggsäcken bekvämare att bära. Med det sagt upplever vi samma problem här, och det är att ryggsäcken kan kännas något obekväm med en väldigt tung packning. Du kan också komma åt innehållet både från topp och sida med hjälp av en smart placerad dragkedja.

Men om du är ute efter en funktionell och stor ryggsäck för vandring kan Sydvangs Montana absolut vara rätt val för dig.

FÖRDELAR

 • Billig
 • Stor och rymlig
 • Väl vadderat höftbälte och axelremmar

NACKDELAR

 • Relativt tung
 • Inte samma kvalité som premiumalternativ, till exempel Fjällräven Kajka ovan

6. Gregory Baltoro 75 / Gregory Deva 70L

Bästa Mångsidiga Sovsäck


Bästa Vandringsryggsäck För Tung Packning

Vikt:

2250 gram

Volymkapacitet(er):

72L, 75L, 78L

Material:

Nylon

Tillgång:

Topp/sida

Den Mest Bekvämaste Vandringsryggsäcken, Särskilt Vid Tung Packning

Gregory (Deva för dam) har genom åren fått ett mycket gott rykte för sin komfort och bekvämlighet, och deras flaggskeppsmodell Baltoro för män och Deva för kvinnor fortsätter traditionen. Dessa väskor är avsedda för att transportera tunga laster med ett starkt avlastningssystem, fast men stödjande stoppning och utmärkt organisation.

Med en ryggpanel helt i mesh är den senaste versionen den bäst ventilerade modeller från Gregory hittills, och den höftkramande höftbältet och de justerbara axelremmarna håller ryggsäcken stabil när man vandrar i ojämn terräng.

Vi uppskattar också den generösa förvaringslayouten för att transportera flera dagars last, inklusive nio ytterfickor, U-formad frontåtkomst till huvudfacket och massiva höftbältesfickor (som gjorts ännu större i den senaste uppdateringen) som lätt sväljer en stor smartphone eller liknande föremål. 

Gregory Baltoro finns i tre storlekar, varav den största har en volym på 78 liter. Vi tror däremot att 75L modellen skulle passa bäst för de flestas packbehov.

Även om det kan vara en av de dyrare ryggsäckarna på vår lista får du definitivt mycket värde för pengarna med Gregory Baltoro. Den är bekväm, har utmärkt funktionalitet och är perfekt för att bära tunga laster över Svåra terränger eller över flera dagar.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväm passform
 • Bra funktionalitet
 • Kommer i flera olika storlekar

NACKDELAR

 • Relativt tung
 • Något dyrare alternativ

7.  Fjällräven Keb 72

Bästa Slitstarka Vandringsryggsäck


Bästa Slitstarka Vandringsryggsäck

Vikt:

 2750 gram

Volymkapacitet(er):

72 Liter

Material:

Polyester/bomull

Tillgång:

Topp/sida

Mycket Slitstark Och Robust Vandringsryggsäck Perfekt För Kallare Klimat

Fjällrävens Keb är en robust och tålig ryggsäck som är perfekt för vandringar i kallare klimat eller när du behöver bära mycket utrustning. Den är tillverkad av robust polyester och bomull, vilket gör att den klarar mycket slitage och kyla.

Ryggsäcken är också mycket bekväm, med vadderade axelremmar och ett höftbälte som hjälper till att fördela vikten jämnt. Den har också externa fästpunkter för skidor och andra föremål, vilket gör den ännu mer mångsidig. Som vi tidigare nämnde är denna modell tjock, och passar bäst för vinterbruk eller i kallare miljöer.

En nackdel är dock att det inte är den mest ventilerade modellen på vår lista, så om du vandrar i varmt väder kanske du ska titta någon annanstans. Detta är eftersom den använder ett tjockt tygmaterial av både polyester och bomull, vilket gör en bra skyddande effekt, men försämrar ventilationsförmågan avsevärt.

Men om du behöver en tuff och pålitlig ryggsäck för att bära tunga laster eller i svåra förhållanden är Fjällräven Keb ett utmärkt val. Det är ett av de dyrare alternativen på denna lista, men den robusta designen bör hålla i många år framöver.

FÖRDELAR

 • Robust och otroligt slitstark design
 • Mycket bekväm
 • Externa fästen för skidor och liknande föremål

NACKDELAR

 • Ett av de dyrare alternativen
 • Inte den mest ventilerade modellen

8. Deuter Futura Air Trek 50+10 SL

Bästa Anpassningsbara Vandringsryggsäck


Bästa Anpassningsbara Vandringsryggsäck

Vikt:

2050 gram

Volymkapacitet(er):

55 Liter

Material:

Polyester

Tillgång:

Topp/sida

Smidig Och Anpassningsbar Vandringsryggsäck Med Hög Komfort

Den tyska tillverkaren Deuter har länge varit populära inom ryggsäckar, tillsammans med andra märken såsom Osprey och Gregory och har en rad olika premiummodeller i sitt sortiment.

Futura Air något mindre än vissa andra alternativ på denna lista, men rymmer fortfarande 60 liter, vilket bör vara tillräckligt för de flesta vandringsbehoven. Förvaringen är till synes oändlig - inklusive tillgång både från toppen och framsidan, ett praktiska fack med dragkedja på varje sida och fickor i bra storlek vid höfterna och toppen. Den expanderbara locket är också mycket användbart för att rymma en full last eller för att fästa saker och ting under utflyktens gång.

När det gäller avlastningssystem erbjuder Air Trek en riktigt bra blandning av vaddering och andningsförmåga: Vi har inget annat än beröm när det gäller komforten (den klarar en 15-kilos last med lätthet), och den hängande nätryggpanelen håller dig sval och bekväma även när temperaturen är högre.

Med extra anpassningar på både höftbältet, axelremmarna och den interna organisationen blir det ett mycket smidigt alternativ som lätt kan anpassas utifrån alla möjliga behov och utflykter.

Den enda nackdelen vi ser med denna modell är att den är relativt tung för dess storlek, vilket kan vara avskräckande för de som letar efter ett ultralätt alternativ. Men om du är okej med en vikt på 2 kilo, kan Deuters Air Trek vara ett av de smidigaste och mest funktionella alternativen på denna lista.

FÖRDELAR

 • Bra ventilation
 • Mycket bekväm
 • Bra anpassningsbara möjligheter

NACKDELAR

 • Relativt tungt för dess volymkapacitet

9. Bergans Helium 55L

Bästa Ultralätta Vandringsryggsäck


Bästa Ultralätta Vandringsryggsäck

Vikt:

1000 gram

Volymkapacitet(er):

55 Liter

Material:

Nylon

Tillgång:

Topp/sida

Ultralätt Och Smidig Ryggsäck För Snabba Vandringsturer

Om du är en av de som föredrar en ultralätt modell framför de tyngre mer robusta ryggsäckarna så kan Bergans Helium passa perfekt för dig. Den väger endast ett kilo, vilket helt klart är den minsta vikten på denna lista.

Den kommer även i en mellanstor men kompakt storlek som bidrar till en perfekt kombination av låg vikt, bra bekvämlighet och goda förvaringsmöjligheter. Det gör det till ett perfekt alternativ för vandring i varmare temperaturer, eller vid tillfällen då du inte behöver en särskilt tung packning.

Bergans Helium har en bra och bekväm passform, vilket underlättas av den lätta vikten och att den sitter nära ryggen. Detta ger också god stabilitet när du vandrar i ojämnare terräng. Ryggsäcken är tillverkad av slitstarkt polyestertyg, men eftersom den är så lätt är den inte lika tålig som några av de andra alternativen på den här listan.

Så om du letar efter ett ultralätt alternativ som ändå klarar av en ganska stor mängd vikt bör Bergans Helium stå högt upp på din lista. Tänk bara på att den inte är lämplig för att bära mycket tunga laster eller för vandringar i tuffa förhållanden.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Liten och kompakt
 • Bekväm och stabil under vandring i tuff terräng

NACKDELAR

 • Inte det mest slitstarka materialet
 • Klarar inte av tung packning

10. Lundhags Gneik 54

Bästa Multifunktionella Vandringsryggsäck


Bästa Multifunktionella Vandringsryggsäck

Vikt:

1640 gram

Volymkapacitet(er):

54 Liter

Material:

Polyester

Tillgång:

Topp/sida

Prisvärd Vandringsryggsäck För Många Tillfällen

Gneik 54 har länge varit ett av en av de mest populära ryggsäcksmodellerna från det svenska märket Lundghags, och av goda anledningar. Det är ett mångsidigt och prisvärt alternativ som kan användas för allt från korta dagsturer till längre flerdagsturer under både vinter- och sommartid.

En av de saker vi gillar bäst med Gneik 54 är dess design. Den är tillverkad av en robust men lätt polyestertyg och har en bekväm passform tack vare de vadderade axelremmarna och höftbältet. Ryggsäcken är också relativt liten och kompakt, vilket gör den lätt att bära utan att kännas alltför skrymmande.

Den har även en imponerade låg vikt på runt 1600 gram, vilket gör det till ett av de lättaste alternativen på marknaden. Men den är som sagt mindre än många av de större modellerna, så en viktbesparning är väntat.

När det gäller förvaring har Gneik 54 ett huvudfack och två mindre sidofickor, samt en extern ficka för regnskydd. Detta borde räcka till de flesta vandringstillbehör, men om du behöver mer utrymme kanske du vill titta på en av de större modellerna på marknaden då det definitivt är begränsat med ytterförvaring.

Allt som allt gör detta Lundhags Gneik 54 till ett mycket mångsidigt och flexibelt alternativ som kan användas i alla möjliga situationer där du inte behöver ett allt för stort packningsutrymme.


FÖRDELAR

 • Lättviktsalternativ
 • Robust och bekväm design

NACKDELAR

 • Begränsat med ytterfickor

Vandringsryggsäck - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Vikt

Volymkapacitet

Material

Tillgång

2495 kr

2190 gram

65L, 50L

Nylon

Topp/sida

1595 kr

1600 gram

65L, 50L

Polyester

Topp

4199 kr

3450 gram

85L

Polyester

Topp/sida/botten

2659 kr

1620 gram

58L

Nylon

Topp/sida

1595 kr

2850 gram

85L

Polyester

Topp/sida

3395 kr

2250 gram

72L, 75L, 78L

Nylon

Topp/sida

3699 kr

2750 gram

72L

Polyester/bomull

Topp/sida

2900 kr

2050 gram

55L

Polyester

Topp/sida

2095 kr

1000 gram

55L

Nylon

Topp/sida

1795 kr

1640 gram

54L

Polyester

Topp/sida

Ryggsäck För Vandring - Köptips

När det gäller att hitta den bästa ryggsäcken för dina vandringsbehov finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din vandringsryggsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vandringsryggsäckens Storlek Och Volymkapacitet

Det första att tänka på innan du köper in din vandringsryggsäck är hur mycket utrymme du kommer att behöva, vilket till stor del kommer att dikteras av hur länge du planerar att vara ute i naturen, samt under vilka förhållanden.

Behöver man packa mer sig ett större vandringstält, liggunderlag, sovsäck, mat och annan utrustning blir det lätt att få slut på utrymme i väskan, varpå du behöver en större modell.

vandringsryggsäck storlekar

Storleken benämns framför allt i liter, vilket då representerar hur många liter vatten ryggsäcken skulle kunna rymma. Det är inte ett perfekt mått över volymkapaciteten, men är en bra indikation på ungefär hur stor ryggsäcken i fråga är.

Rekommenderad Storlek För Vandringsryggsäckar 

Beroende på hur många dagar du kommer att vistas ute i naturen kommer storleken på ryggsäcken att spela en avgörande roll. De flesta brukar inte spendera mer än max några dagar ute i naturen åt gången, vilket är tidsspannet vi kommer fokusera på här. För endagsvandringar räcker det oftast med en mindre ryggsäck på 30-50 liter.

För flerdagsäventyr eller om du vill ha med dig extra utrustning, t.ex. ett större familjetält, rekommenderas en större ryggsäck på 40-60 liter. För längre turer som varar i flera dagar eller till och med veckor kan du behöva en ännu större ryggsäck på 60+ liter.

 • En natt: 30-50 liter
 • Helg (2-3 nätter): 40-70 liter
 • Längre utflykter (mer än 3 dagar: 60+ liter

Vikt Och Vikthantering

Att få plats med saker och ting i din vandringsryggsäck är självklart en viktig faktor, men det är också viktigt att få en grov uppskattning över den totala vikten av din packning.

Om du använder dig av mycket äldre utrustning, eller om du föredrar bekväma lösningar framför smidiga och lätta, kan det vara en bra idé att införskaffa en ryggsäck som klarar av den extra vikt som du kanske behöver bära med dig på vandringsturen.

Om du däremot är en av de som föredrar minimalistiska verktyg och redskap som väger lite, kan du också gå för en lättare vandringsryggsäck.

En tyngre ryggsäck kommer oftast att vara bättre på att bära med sig tung utrustning tack vare dess mer robusta design, materialval och vaddering. Lättviktsalternativ har däremot en mindre robust design, vaddering och tygstruktur, vilket självklart innebär en lättare vikt, men även en sämre förmåga av att klara av tung packning.

vandringsryggsäck robust stor

Här är en grundlig uppskattning över hur tung ryggsäck du bör införskaffa dig beroende på hur tung packning du planerar att transportera:

 • 1-1.5 kg = 7-15 kg utrustning
 • 1.5-2.5 kg = 15 - 25 kg utrustning
 • 2.5+ kg = 20-40 kg utrustning

Ultralätta Vandringsryggsäckar

Varje år ser vi fler och fler ultralätta vandringsryggsäckar på marknaden och ute i lederna. Dessa modeller har oftast en något mindre funktionalitet i termer av extra fack, materialval och liknande.

Genom att undvika lite överflödiga funktioner, samt ett lättare materialval, lyckas dess lättviktsalternativ ofta spara in så mycket som 1-2 kg i vikt, vilket kan vara mycket värdefullt för den viktmedvetna vandraren.

Majoriteten av dessa modeller har oftast ett större innerfack för förvaring, samt några inner och ytterfickor för att förvara mindre föremål såsom mobil, plånbok eller vattenflaska.

Förutom en simplare förvaring sparar de extra vikt med tunna och slitstarka material med ett minimalistiska upphängningssystem som i allmänhet består av en sträng i aluminium och en ryggpanel av skum. Om du är intresserad av att lätta din last och inte har något emot en förenklad design kan en ultralätt ryggsäck vara ett bra alternativ.

Vi tenderar oftast att använda dessa alternativ under vandringstillfällen tack vare ess smidiga och lätta användning. De fungerar bra i de flesta situationer, men har en självklar nackdel som du behöver tänka på: Du kan inte packa för tungt.

Eftersom dessa alternativ ofta är tillverkade av lite tunnare material med sämre stabilitet det är viktigt att du inte överbelastar dem, eftersom du då kan skada ryggsäcken eller ännu värre, din rygg. De ultralätta ryggsäckarna är oftast inte skapade för att klarar av mycket mer än 20 kilo eller mindre.

ultralätt vandringsryggsäcl

Är du en erfaren lättviktsvandrare med en packning som är under detta borde det inte vara några problem, men om du precis börjat medultralätta och lättviktsalternativ rekommenderar vi att du byter ut ryggsäcken sist av allt

Börja med att införskaffa dig ett lättviktstält, ett lätt liggunderlag och sovsäck och andra redskap innan du byter ut själva ryggsäcken. En ultralätt ryggsäck kommer att vara helt värdelös om resten av din utrustning är för stor och tung för att packa ner i ryggsäcken.

Stoppning och Stöd

En bra vandringsryggsäck bör ha tillräckligt med stoppning för att skydda ryggen från att bli stött av pinnar och stenar, samt ge en viss komfort när du bär en tung last.

Mängden stoppning och typen av stöd beror till stor del på ryggsäckens storlek. Mindre ryggsäckar behöver kanske inte lika mycket stoppning de tenderar att inte vara lika tunga, medan större modeller behöver mer stöd för att fördela vikten jämnt.

En bra designad vandringsryggsäck kommer att placera den mesta vikten på dina höfter, medans axelremmarna bidrar med en mindre mängd vikt och ser till att ryggsäcken ligger nära mot din rygg för bättre stabilitet.

Denna sida är alltid vadderad med någon form av skum och tygblandning, vilket bidrar till en bekvämare upplevelse, men kommer naturligtvis att lägga till lite extra vikt på ryggsäcken.

Alla ryggsäckar som inte faller inom den ultralätta kategorin kommer generellt att använda sig av en skumvaddering som kan varierar något i stelhet. Mjukare vaddering kan oftast kännas extra bekvämt då du först testar ryggsäcken, men kan bli problematiskt om du behöver bära på en tyngre packning över längre sträckor då det inte förser dig med lika mycket stöd.

Hårdare vaddering är istället att föredra i dessa situationer, då skummet inte är lika komprimerbart som mjukare alternativ - och förser dig därmed med ett bättre stöd under vandringsturen.

vandringsryggsäck vaddering

Ultralätta modeller har sällan samma mängd vaddering som andra alternativ, vilket är ytterligare en anledning till att packa lätt. För att spara ner på vikten så väljer vissa av dessa alternativ att helt undvika vaddering, medans andra satsar på ett minimaliskt stöd.

Avlastningssystem

Avlastningssystemet är det som gör det möjligt att bära en ryggsäck överhuvudtaget och består av axelremmar, ett höftbälte och ofta en ram.

Axelremmarna ska sitta bekvämt och inte glida av, även när ryggsäcken är fullt lastad.

Höftbältet är till för att fördela vikten jämnare över kroppen och avlastar axlarna. Det ska sitta bekvämt runt dina höfter utan att vara för hårt åtdraget.

Vissa ryggsäckar har också en inbyggd ram som hjälper till att stödja ryggsäckens vikt och hålla den nära kroppen. Detta kan vara riktigt bra , särskilt om du bär en tung last.

Det sista som kan vara viktigt är en bröstbensrem, vilket är ett band som går över bröstet och hjälper till att fördela vikten jämnt och förhindrar också att ryggsäcken studsar runt för mycket när du går.

Du kanske inte behöver alla dessa funktioner, men att införskaffa en vandringsryggsäck utan höftbälte och bröstbensrem är lite som att köpa en bil utan motor. De kanske ser bra ut men kommer inte prestera särskilt väl när du behöver.

Hållbarhet Och Slitstyrka

Ryggsäckar tillverkade för vandringssyften är generellt sett väldigt robusta i sin konstruktion. Det beror på att de måste tåla mycket slitage och kunna skydda innehållet från väder och vind.

Den vanligaste typen av tyg som används vid tillverkningen av ryggsäckar är polyester. Detta beror på att det är starkt och lätt, samtidigt som det är motståndskraftigt mot vatten och vind. Andra material som ibland används är nylon och canvas, som har liknande egenskaper men kan vara något tyngre.

När det gäller hållbarhet bör du också uppmärksamma ryggsäckens sömmar. Det är detta som håller ihop allting, så om det inte är gjort på rätt sätt kan din ryggsäck falla isär i sömmarna - bokstavligen talat.

En bra tumregel är att dubbla sömmar alltid är bättre än enkla sömmar , och de stångsydda sömmarna är de bästa av alla. Dessa finns vanligtvis bara på dyrare ryggsäckar, men de är värda att betala för om du har råd.

En annan sak att hålla utkik efter är förstärkningar på punkter med hög belastning, t.ex. på ryggsäckens botten, där det är mest sannolikt att den kommer i kontakt med stenar och annat vassa föremål.

Vissa ryggsäckar har även ett regnskydd, som är ett extra skydd mot väder och vind. Om du planerar att vandra i våta eller snöiga förhållanden är det värt att skaffa en ryggsäck med inbyggt regnskydd.

Förvaringsmöjligheter

När du är ute i naturen och måste bära med dig alla dina saker på ett och samma ställe är det viktigt att kunna organisera dessa. Det är här flera olika fack och fickor kan hjälpa dig avsevärt.

förvaring vandringsryggsäck

Huvudfack

I princip varenda vandringsryggsäck därute kommer att ha en större öppning på toppen- vilket kan vara problematiskt om du letar efter något som ligger packat i botten.

Extra placeringar för att ta sig in i ryggsäcken via botten och sidorna är därför ett stort plus eftersom det tillåter dig att hitta vad du letar efter utan att behöva packa om hela ryggsäcken. Dessa extra ingångar kan självklart lägga till lite vikt, men kommer nästan alltid att vara värt det. Vissa modeller har till exempel en lång dragkedja som kan öppna upp ryggsäcken likt en resväska.

Externa Fickor

Många ryggsäckar har flera yttre fickor där du kan förvara saker som du behöver komma åt snabbt, till exempel en karta, kompass, snacks eller din telefon. Vissa modeller har också nätfickor på sidorna där du kan förvara vattenflaskor eller andra föremål som behöver vara inom räckhåll.

Andra användbara yttre organisationsalternativ inkluderar mindre fickor direkt på bältet för små föremål och yttre fästpunkter för vandringsstavar, isyxa eller liknande.

Inre Fack Och Fickor

Förutom huvudfacket har de flesta vandringsryggsäckar också ett eller flera innerfack där du kan förvara mindre föremål. Detta kan vara riktigt användbart för att organisera dina saker och se till att de inte försvinner i ryggsäckens botten. Vissa ryggsäckar har till och med specialiserade fack för saker som våta kläder eller ett första hjälpen-kit.

Kompressionsband

Många ryggsäckar designade för vandring kommer med extra kompressionsband som kan tajta till och minska ryggsäckens storlek något. Detta resulterar ofta i att ryggsäcken hålls närmare intill kroppen och bidrar med ytterligare balans ute på stigarna.

Kompressionsremmar finns vanligtvis på sidorna och botten av ryggsäcken, men vissa modeller har dem även på framsidan. Modeller med dessa band på både toppen och botten kommer att förse dig med bästa möjliga prestanda.

Annars kan dessa band vara mycket användbara för att transportera längre saker som inte får plats på insidan av din ryggsäck. Exempel på detta kan vara tältpinnar eller vandringsstavar.

Ventilation

Att vara ute och vandra i varmare temperaturer kan vara trevligt, men kan lätt bli mycket varmt och svettigt. Är du någon som tenderar att bli varm under vandringsturerna, eller om du planerar en tur mitt i sommaren, kommer extra ventilation längs med ryggpanelen och höftbältet att vara mycket bekvämt.

vandringsryggsäck meshpanel

Men att hitta en stabil modell som också bidrar med en god ventilationsförmåga är svårt, eftersom många ryggsäckar är designade för att sitta så nära din rygg som möjligt för bättre stabilitet.

Vissa modeller använder sig av meshpaneler som gör ett passivt arbete med att förbättra luftflödet, men du kommer förmodligen fortfarande att svettas längs med ryggsäcken där den är i kontakt med din rygg.

Andra alternativ har mer avancerat tillvägagångssätt för att förbättra ventilationen, men kommer således till ett högre pris också. Dess alternativ kan vara värda pengarna om du värderar att hålla dig kyld och sval, men kommer som sagt att kosta mer.

Väder- och Regnskydd

En annan viktig faktor att tänka på när du är ute och vandrar har att göra med vädret och regnet, och hur detta kan ställa det rejält om du inte är väl förberedd.

Många av de föremål som vi ofta förvarar i vår vandringsryggsäck är oftast känsliga mot fukt och vatten, och att hålla innehållet av ryggsäcken är väsentligt.

De bra nyheterna är att de flesta moderna vandringsryggsäckarna kommer i ett slitstarkt material som tål både vind och regn relativt väl. Detta tillsammans med en extra DWR-impregnering gör att vissa alternativ klarar av regn riktigt väl. Med det sagt kommer ett kontinuerligt nedfall av regn ofta att penetrera ryggsäcken efter en viss tid.

I dessa fall kan vi starkt rekommendera ett regnskydd för ryggsäcken, vilket förser dig med ett extra vattensäkert lager mellan ryggsäcken och de yttre elementen. Ett annat tillvägagångssätt vore att vattensäkra innehållet av ryggsäcken med hjälp av plastpåsar och liknande.

Vandringsryggsäckens Passform

En av de viktigaste sakerna för att njuta av en vandringsutflykt är att se till att din ryggsäck sitter på bra och är bekvämt.

De flesta moderna ryggsäckarna kommer ofta i två modeller, en anpassad för kvinnor och en för herrar. De kan också komma i olika storlekar beroende på hur stor packning du planerar att använda.

vandringsryggsäck dam

Modellerna mellan damer och herrar varierar framför allt i termer av längd och specifika mått kring axlarna och höften. Modeller för herrar är generellt tillverkade för individer med lite bredare axlar och smalare höfter, medans dam-modeller istället är smalare vid axlarna och bredare vid höfterna.

Dam-modeller är oftast något mindre i storleken och koncentrerar majoriteten av vikten runt höfterna, då kvinnor generellt har en lägre tyngdpunkt än män.

Axelremmarna och höftbältet är också anatomiskt formade och vadderade och har en smalare storlek. I slutändan kommer de flesta kvinnor att tycka att en damspecifik ryggsäck passar bättre än en herrmodell, men vi rekommenderar alltid att du provar innan du köper. Och det är nästan självklart att du alltid bör välja den packning som erbjuder den bästa passformen i alla avseenden, oavsett könsbeteckning.

Och när du väl har valt din storlek finns det fortfarande en hel del möjligheter att justera, både innan du tar på dig packningen och när den är lastad. I de flesta fall kan du justera kroppslängden med god marginal, och i de flesta ryggsäckar kan du också justera höftbältets höjd.

Hur Du Packar Din Ryggsäck För Vandring

När du har valt rätt ryggsäck för dina behov är det dags att börja fundera på hur du packar din vandringsryggsäck på bästa sätt.

I allmänhet rekommenderar vi att du följer dessa enkla steg:

 • Börja med att packa de tyngsta sakerna först och placera dem så nära ryggen som möjligt. Detta hjälper till med stabilitet och viktfördelning.
 • Packa lättare föremål i toppen och på utsidan av ryggsäcken där de är lätt åtkomliga.
 • Använd kompressionsremmar för att minska ryggsäckens storlek och hålla allt på plats.
 • Se till att alla värdefulla föremål antingen finns på din person eller är säkert förvarade så att de inte försvinner.

Vanliga Frågor Om Vandringsryggsäckar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om vandringsryggsäckar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om vandringsryggsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa vandringsryggsäcken för herr/dam?

Den bästa vandringsryggsäcken är enligt vårt test Osprey Atmos AG 65 för herr och Osprey Aura AG 65 för dam.

Vad kostar en vandringsryggsäck?

En vandringsryggsäck kostar vanligtvis mellan 1500 och 4000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på storlek, märke, kvalitet och funktioner.

Vad ska jag tänka på när jag köper en vandringsryggsäck?

När du vill köpa en vandringsryggsäck är det viktigaste att se till att den är bekväm. Du bör också tänka på ryggsäckens storlek, vikt och funktioner.

Hur justerar jag min vandringsryggsäck?

De flesta vandringsryggsäckar kan justeras när det gäller kroppslängd och höftbälteshöjd. Detta gör att du kan få en perfekt passform för dina individuella behov.

Sammanfattningsvis Om Vandringsryggsäckar

En vandringsryggsäck är en absolut väsentlig del av din packlista över vandringsutrustning och är ofta värt att spendera lite extra på. Letar du efter mindre alternativ rekommenderar vi vår guide till de bästa ryggsäckarna för dagsturer.

Det finns inte en specifik vandringsryggsäck som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 52

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.