• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 8 Bästa Jaktkängor (2024): Bäst i Test

8 Bästa Jaktkängor (2024): Bäst i Test

bästa jaktkängor bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Jaktkängor är en speciell typ av djur. Om dina kängor inte klarar av elementen är det troligt att du inte heller klarar av det.

Förutom att de bästa jaktkängorna är rejäla och väderbeständiga har de alla unika egenskaper. En bra passform beror nästan alltid på bäraren och de fötter han eller hon har med sig. Vissa kängor står dock över resten, så vi har sammanställt en varierad lista med alternativ för att hjälpa dig att begränsa ditt val.

När vi letade efter det bästa av det bästa dubblerade vi på att undersöka vad jägare bär för olika jaktstilar. Att hitta den bästa jaktstöveln för din specialitet kan vara skillnaden mellan en optimal dag i fält eller att gå tillbaka till bilen tomhänt för att dina fötter är olyckliga.

Från de bästa jaktkängorna för älgjakt till de varmaste kängorna för tuffa vintrar, du kommer garanterat att hitta något som fungerar i den här listan.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Jaktkängorna För Dam & Herr Är:

 1. 1
  Bäst i Test Jaktkängor: Crispi Titan Gore-Tex - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Jaktkängor med BOA-system: Alfa Jerpe APS GTX Men BOA / Alfa Jerpe APS GTX Women BOA - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Varma Jaktkängor: Lundhags Skare 2 Mid - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Höga Jaktkängor: Härkila Pro Hunter Light Hi GTX - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Lätta Jaktkängor: Nevada plus Gore-Tex - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Jaktkängor För Extrem Vinter: Crispi Svalbard Gore-Tex BC - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Mångsidiga Jaktkängor Herr: Meindl Men’s Dovre MFS Wide - Läs Recension
 8. 8
  Bästa Billiga Jaktkängor: Seeland Men’s Vantage Boot  - Läs Recension

1. Crispi Titan Gore-Tex

Bäst i Test Jaktkängor


Crispi Titan Gore-Tex

Höjd:

Höga

Yttermaterial:

Skinn

Vikt (per sko):

750 g

Kraftfulla Högskaftade Jaktkängor Med Fantastisk Funktionalitet För Jakt

Crispi Titan Gore-Tex är en högpresterande jaktkänga som helt enkelt tar andan ur en. Det höga skaftet på kängan ger en fullständig skydd och ger en känsla av stabilitet när man bär dem. Yttermaterialet på kängan är av skinn och det ger en otrolig hållbarhet och känsla av kvalitet.

En av de främsta fördelarna med Crispi Titan Gore-Tex är att de är helt vattentäta upp till 22 cm. Denna funktion är en viktig aspekt för jägare som ofta har att göra med stillastående vatten. Med denna känga behöver man inte oroa sig för att fötterna blir blöta och kan istället fokusera på jakten.

Kängan har också en bra passform med mjukt innerfoder som gör att fötterna känns bekväma och stödjande. Men en nackdel med dessa kängor är att de tenderar att bli relativt varma och har en begränsad andningsförmåga. Detta kan vara en nackdel i varmare väder, men de är fortfarande en utmärkt val för jägare som behöver en högpresterande känga.

Crispi Titan Gore-Tex kängorna är också helt tysta och perfekta för smygjakt, vilket är en stor fördel för jägare som vill komma nära sitt byte utan att störa dem. Dessa kängor har fantastisk funktionalitet och är en perfekt följeslagare för jägare som vill ha hög kvalitet och hög prestanda på sina kängor.

Sammanfattningsvis är Crispi Titan Gore-Tex högskaftade jaktkängor med fantastisk funktionalitet för jakt. Med sin höga skyddsnivå, vattentäthet, bra passform och tysta material är de en toppval för jägare som letar efter högpresterande kängor för sina jaktbehov.

FÖRDELAR

 • Fullständigt skydd tack vare det höga skaftet och kraftiga materialet
 • Helt vattentäta
 • Bra passform med mjukt innerfoder
 • Helt tysta perfekt för smygjakt

NACKDELAR

 • Tenderar att bli relativt varma, inte bra andningsförmåga

2. Alfa Jerpe APS GTX Men BOA / Alfa Jerpe APS GTX Women BOA

Bästa Jaktkängor med BOA-system


Alfa Jerpe APS GTX Men BOA

Höjd:

Höga

Yttermaterial:

Microfiber

Vikt (per sko):

600 g

Smidiga Och Lätta Jaktkängor Med BOA-system

Alfa Jerpe APS GTX Men/Women BOA jaktkängor är ett utmärkt val för jägare som söker efter smidiga och lätta kängor med enkel justerbarhet och optimal passform tack vare BOA-systemet. Det finns en separat modell för både män och kvinnor för en mer bekväm passform.

Kängorna är tillverkade av slitstarkt microfiber och har en Gore-Tex membran för god andningsförmåga och vattentäthet, vilket håller fötterna torra och bekväma i alla väder. Kängorna är också tysta vilket är perfekt för smygjakt, och materialet är lätt, vilket gör det lättare att röra sig.

På den negativa sidan är priset högt jämfört med andra alternativ, men det beror på BOA-systemet som är en av de största fördelarna med dessa kängor. De är inte heller lika välisolerade som vissa andra jaktkängor på marknaden, som Härkilas kängor.

Sammanfattningsvis, Alfa Jerpe APS GTX Men/Women BOA jaktkängor är ett utmärkt alternativ för jägare som letar efter smidiga, lätta och bekväma kängor med enkel justerbarhet och optimal passform. De är välkonstruerade med hög slitstyrka, god andningsförmåga, och är tysta under användning. Om man är beredd att betala för en högkvalitativ produkt med en enkel justerbarhet, så är dessa kängor definitivt ett bra val.

FÖRDELAR

 • Smidigt BOA-system för snabb och optimal passform
 • Separata modeller för dam och herr för bekvämast passform
 • Kraftig konstruktion med bra slitstyrka
 • Mycket lätta och tysta jaktkängor
 • Bra andningsförmåga med Gore-Tex membran

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Inte lika välisolerade som exempelvis Härkilas jaktkängor ovan

3. Lundhags Skare 2 Mid

Bästa Varma Jaktkängor


Lundhags Skare 2 Mid

Höjd:

Mellan

Yttermaterial:

Skinn/gummi

Vikt (per sko):

1270 g

Kraftiga Vinterkängor För Jakt Då Du Behöver Värme

Lundhags Skare 2 Mid är ett utmärkt val för den som behöver varma kängor för vinterjakt och andra kalla utomhusaktiviteter. Dessa kängor har en medelhög höjd och är tillverkade av en slitstark kombination av skinn och gummi. Detta ger kängorna en tuff yta som klarar av tuffa terrängförhållanden samtidigt som de är bekväma nog att bära hela dagen.

En av de största fördelarna med Lundhags Skare 2 Mid är dess isolerande förmåga, som håller fötterna varma och torra även under de kallaste förhållandena. Dessa kängor är idealiska för vinterjakt och andra utomhusaktiviteter som involverar mycket stillastående.

Kängorna är också mångsidiga och passar inte bara för jakt utan kan även som vandringsskor och för snöskovandring. Sulorna ger grymt bra grepp, vilket är mycket viktigt på snöiga eller isiga ytor. Tåskyddet ger extra skydd och stöd för dina fötter, vilket är en annan stor fördel.

En nackdel med dessa kängor är att de kan kännas tunga i jämförelse med andra alternativ på listan. De kan också bli varma om de används under varmare säsonger. Detta gör dem kanske inte till det bästa valet för sommar eller vårjakt.

Sammanfattningsvis är Lundhags Skare 2 Mid utmärkta vinterkängor för jakt och andra kalla utomhusaktiviteter. De är välisolerade, mångsidiga och slitstarka med bra grepp på sulorna. Nackdelarna är att de kan kännas tunga och varma vid användning under varmare säsonger.

FÖRDELAR

 • Välisolerade och värmande kängor
 • Mångsidig användning över olika aktiviteter, från jakt, vandring till snöskovandring
 • Slitstark och hållbar konstruktion
 • Grymt bra greppförmåga på yttersulorna med extra förstärkt tåskydd

NACKDELAR

 • Tunga kängor i jämförelse med andra alternativ på denna lista
 • Tenderar att bli varma vid användning under sommar och vår

4. Härkila Pro Hunter Light Hi GTX

Bästa Höga Jaktkängor


Härkila Pro Hunter Light Hi GTX

Höjd:

Höga

Yttermaterial:

Cordura

Vikt (per sko):

790 g

Höga Jaktkängor För Dig Som Behöver Maximal Täckning

Härkila Pro Hunter Light Hi GTX är en riktigt högpresterande jaktkänga med en hög höjd för maximal täckning. Yttermaterialet är gjort av Cordura, vilket ger en extremt slitstark produkt som klarar av att hantera de tuffaste terrängerna. Dessa kängor är utmärkta för jakt på varierande underlag, med bra grepp och stabilitet.

Dessa jaktkängor har en vikt på 790 gram per sko vilket gör dem lätta och smidiga att bära, samtidigt som de är tystlåtna, så de kommer inte att avslöja din position till viltet. Med det sagt kan kängorna kännas lite tunga jämfört med andra alternativ på marknaden.

Pro Hunter Light Hi GTX kängorna har ett Gore-Tex membran som ger en bra vattentäthet, men det kan vara problem med andningsförmågan i dem, vilket kan leda till fuktiga fötter. Men om man jämför med andra höga kängor i samma prisklass så kan det ses som ett litet problem.

Sammanfattningsvis är Härkila Pro Hunter Light Hi GTX höga jaktkängor ett bra val för jägare som behöver maximal täckning på sina kängor. Dessa kängor är lätta, tystlåtna och har ett utmärkt grepp på olika underlag. Nackdelen med dessa kängor är den något begränsade andningsförmågan, men med tanke på dess kvalitet är det ett bra val för jägare som inte vill kompromissa på slitstyrka och hållbarhet.

FÖRDELAR

 • Riktigt höga kängor för maximal täckning
 • Extremt slitstarka
 • Bra grepp under varierat underlag
 • Lätta och tystlåtna jaktkängor

NACKDELAR

 • Inte den bästa andningsförmågan

5. Chiruca Nevada plus Gore-Tex

Bästa Lätta Jaktkängor


Nevada plus Gore-Tex

Höjd:

Mellan

Yttermaterial:

Cordura/skinn

Vikt (per sko):

800 g

Lätta Och Låga Jaktkängor För Mer Aktiv Jakt

Chiruca Nevada plus Gore-Tex är ett utmärkt val för dig som letar efter en lätt jaktkänga med god komfort och stabilitet. Dessa kängor är tillverkade av Cordura och skinn, vilket ger en slitstark och tålig konstruktion som klarar av olika terräng och underlag.

En av de största fördelarna med dessa kängor är deras lätta design, som gör dem idealiska för längre sträckor och mer aktiv jakt. De har också en bekväm passform som passar både män och kvinnor.

Kängorna är vattentäta tack vare Gore-Tex membranet, vilket ger bra skydd mot väta och fuktiga omständigheter. Konstruktionen ger också stabilitet och grepp på olika underlag.

En nackdel med dessa kängor är dock att de tenderar att bli lite kalla under extrem kyla, vilket kan vara ett problem för de som jagar i kallt klimat.

Jämfört med andra kängor i denna recension är Chiruca Nevada plus Gore-Tex ett utmärkt val för dig som söker en lättare och mer följsam känga för aktiv jakt. Men om du letar efter mer isolering och värme är det bättre att välja ett annat alternativ, som till exempel Lundhags Skare 2 Mid.

FÖRDELAR

 • Lätt design perfekt för längre sträckor
 • Följsam och bekväm passform för både dam och herr
 • Vattentät med Gore-Tex membran
 • Rejäl konstruktion med bra stabilitet

NACKDELAR

 • Tenderar att bli lite kalla under extrem kyla

6. Crispi Svalbard Gore-Tex BC

Bästa Jaktkängor För Extrem Vinter


Crispi Svalbard Gore-Tex BC

Höjd:

Höga

Yttermaterial:

Cordura/skinn

Vikt (per sko):

972 g

Kraftfulla Jaktkängor För Jakt i Extrem Vinter Och Snö

Crispi Svalbard Gore-Tex BC är en av de bästa alternativen för jakt under extremt kalla temperaturer. Dessa höga kängor är tillverkade av Cordura och skinn som ger en hög slitstyrka. En integrerad hög damask i kraftigt Cordura-material ger ytterligare skydd mot elementen. För att hålla fötterna varma och torra är jaktkängorna helt vattentäta med tejpade sömmar och extra klaff över dragkedjan.

Dessa kängor är extremt värmande och isolerande, vilket gör dem idealiska för jaktturer under kalla temperaturer. Men det finns en nackdel, de fungerar inte alls under varmare temperaturer, eftersom de blir extremt svettiga. De är också ett dyrt alternativ, vilket kan vara en nackdel för vissa jägare.

Jämfört med andra produkter som har recenserats tidigare i denna konversation, sticker Crispi Svalbard Gore-Tex BC ut genom sin höga slitstyrka och värmande egenskaper. De är dock mindre mångsidiga än andra produkter som är lämpliga för jakt under olika väderförhållanden.

FÖRDELAR

 • Extremt robust konstruktion med hög slitstyrka
 • Integrerad hög damask i kraftigt Cordura-material
 • Helt vattentät med tejpade sömmar och extra klaff över dragkedjan
 • Mycket värmande och isolerande

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Fungerar inte alls under varmare temperaturer, blir extremt svettigt

7. Meindl Men’s Dovre MFS Wide

Bästa Mångsidiga Jaktkängor Herr


Meindl Men’s Dovre MFS Wide

Höjd:

Mellan

Yttermaterial:

Skinn

Vikt (per sko):

930 g

Mångsidiga Friluftskängor För Män Med Bred Passform

Meindl Men's Dovre MFS Wide är en högpresterande och mångsidig jaktkänga som är byggd för att passa breda fötter. Med sitt yttre i skinn och en robust konstruktion ger denna känga utmärkt stöd och komfort för att hålla fötterna skyddade under hela jaktdagen. Dessutom kräver den minimal inbrytningstid vilket gör att du kan använda dem direkt ut ur lådan.

En av de stora fördelarna med denna känga är dess breda passform som gör den lämplig för användare med bredare fötter. Kängorna är också mycket bekväma att bära och har bra fotledsstöd för att förhindra skador eller olyckor.

När det gäller greppet på olika ytor visar dessa kängor också en hög prestanda. Med en bra yttre sula har de en stark greppförmåga på varierande terräng, med undantag för is där greppet kan vara något sämre.

Nackdelarna med denna känga inkluderar dess tyngd. Med en vikt på 930 g per sko kan de kännas lite tunga i längden. Dessutom är de inte lika välisolerade eller skyddade som andra alternativ på denna lista, så om du letar efter en känga för extremt kalla förhållanden kan detta inte vara det bästa valet.

Sammanfattningsvis är Meindl Men's Dovre MFS Wide en högkvalitativ och mångsidig jaktkänga med en bekväm passform och utmärkt grepp på varierande ytor. Med sin robusta konstruktion ger de bra stöd och skydd under en hel dag av jakt. Om du har breda fötter kan denna känga vara det bästa valet för dig.

FÖRDELAR

 • Extra breda med bekväm passform
 • Kraftig konstruktion med bra fotledsstöd
 • Bra passform som inte behöver gås in mycket
 • Riktigt bra grepp på varierat underlag (sämre på is däremot)

NACKDELAR

 • Inte samma typ av skydd eller isolering som många andra alternativ på denna lista
 • Relativt tunga kängor

8. Seeland Men’s Vantage Boot

Bästa Billiga Jaktkängor För Herr


Seeland Men’s Vantage Boot

Höjd:

Mellan

Yttermaterial:

Syntet

Vikt (per sko):

538 g

Billiga Och Lätta Jaktkängor För Herr

Seeland Men’s Vantage Boot är ett prisvärt alternativ för män som söker efter jaktkängor som är både lätta och tunna. Dessa kängor är idealiska för aktiv jakt där man rör sig mycket och behöver en bekväm passform. Yttermaterialet är tillverkat av syntet och ger bra andningsförmåga med någorlunda vattentätt membransteknik.

Den klassiska kamouflagemönstringen är passande för jakt och ger en visuell fördel när man närmar sig sitt byte. Även om dessa kängor inte håller samma kvalitet som dyrare alternativ, erbjuder de ändå en riktigt bra balans mellan prestanda och pris.

När det gäller nackdelar tenderar dessa kängor att bli kalla under vintern och har inte samma typ av skydd och isolering som dyrare modeller på marknaden. Det är dock en mycket prisvärd produkt och om man inte planerar att använda kängorna under extremt kalla väderförhållanden kan de vara ett bra alternativ.

I jämförelse med Meindl Men’s Dovre MFS Wide som är en annan mångsidig jaktkänga, så är Seeland Men’s Vantage Boot mycket tunnare och lättare, men erbjuder inte samma nivå av skydd eller isolering som Meindl. Sammanfattningsvis är Seeland Men’s Vantage Boot en riktigt bra budgetalternativ för män som söker efter prisvärda och lätta jaktkängor.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Extremt tunna och lätta jaktkängor för aktiv jakt
 • Bra andningsförmåga med någorlunda vattentätt membransteknik
 • Klassiskt kamouflage

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité som dyrare alternativ
 • Tenderar att bli kalla under vintern

Jaktkängor - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Höjd

Yttermaterial

Vikt (per sko)

888 kr

Höga

Skinn

750 g

1200 kr

Höga

Microfiber

600 g

1195 kr

Mellan

Skinn/gummi

1270 g

1445 kr

Höga

Cordura

790 g

895 kr

Mellan

Cordura/skinn

800 g

499 kr

Höga

Cordura/skinn

972 g

1200 kr

Mellan

Skinn

930 g

995 kr

Mellan

Syntet

538 g

Jaktkängor - Köpguide

Att hitta rätt jaktkängor för dina specifika behov kan vara svårt. Vi har tagit bort gissningarna genom att låta denna lista över de bästa jaktkängorna genomgå samma rigorösa krav. Med vad är det som utgör en bra jaktkänga egentligen? Följande är de faktorer som vi anser är viktigaste att komma ihåg innan man köper ett par jaktkängor.

Jaktsäsong

När det gäller jakt är valet av rätt kängor avgörande för att säkerställa en bekväm och säker jaktupplevelse. Valet av kängor är också beroende av säsongen och det specifika klimatet för den plats där jakten äger rum. I den här guiden kommer vi att titta närmare på de bästa kängorna för jakt i varmt väder, mellansäsongen och kallt väder.

starka hållbara jaktkängor

Kängor för jakt i varmt väder i början av säsongen

Vädret under den tidiga jaktsäsongen kan vara mycket varmt. För att hålla fötterna bekväma och torra under jakten i varmt väder i början av säsongen är det viktigt att välja kängor utan isolering och som andas för att undvika överhettning. Ett andningsbart material som Gore-Tex kan hjälpa till att hålla fötterna torra. Detta är särskilt viktigt under varma förhållanden, eftersom fuktiga fötter kan leda till obehag och blåsor.

Kängor för jakt mitt i säsongen

Mellansäsongen, som ofta innebär höstregn i många klimat, kräver vattentäta kängor för att hålla fötterna torra. Det är också viktigt att välja en sula som kan ge tillräckligt med grepp på våta underlag för att undvika olyckor. Kängor för jakt mitt i säsongen bör också vara mångsidiga nog att klara av kalla förhållanden såväl som middagsvärme. Således är det viktigt att leta efter isolering som kan hålla fötterna varma och samtidigt vara andningsbar, så att överhettning undviks.

Kängor för jakt vid kallt väder i slutet av säsongen

Kalla vinterväder i slutet av säsongen kräver en annan typ av kängor för jakt. För att hålla fötterna varma och torra i snö och is behöver du kängor med en tjock isolering som kan hantera både kyla och våta förhållanden. Denna isolering bör också vara andningsbar för att undvika överhettning, vilket är särskilt viktigt eftersom fuktiga fötter kan leda till kalla fötter. Det är också viktigt att välja en sula med bra grepp för att undvika att halka i snö och is.

Skafthöjd

När du väljer kängor för jakt är det viktigt att överväga längden på jaktkängorna . Längden på jaktkängorna påverkar stödets nivå för fotlederna och hur mycket av benet som täcks och skyddas av kängorna.

Lågt skurna kängor är ett bra val för bågskyttejägare som behöver smidighet för att förfölja sitt byte. Dessa kängor ger inte mycket stöd för fotlederna, men de är lätta och flexibla.

Ankelhöga kängor är ett bra val för nästan alla jakttillämpningar. Ankelstödet är viktigt för att förhindra skador på fotlederna och dessa kängor ger tillräckligt med stöd för de flesta jägare.

Knähöga kängor är ett utmärkt val när du behöver extra skydd för benen och när du vill hålla skräp och smuts utanför dina kängor. Dessa kängor ger det högsta skyddet, men de kan vara tunga och mindre smidiga än lägre kängor.

Komfort & Bekvämlighet

Komfort är en av de viktigaste faktorerna att överväga när du väljer kängor för jakt. Att stå eller gå runt i skogen under en lång dag kan ta en påfrestning på fötterna och om dina kängor inte är bekväma kan det snabbt förvandla jakten till en plågsam upplevelse. En av de viktigaste sakerna att tänka på när det gäller komfort är att hitta en passform som passar dina fötter och som känns bekväm under hela dagen. Det finns ingen universell passform för kängor, och det är därför det är viktigt att prova på olika stilar och märken för att hitta rätt för dig.

Utöver passformen är det också viktigt att tänka på kängans dämpning och stötdämpning. Några av de mest bekväma kängorna på marknaden har dämpningssystem som hjälper till att minska belastningen på fötterna när du går och står. Detta är särskilt viktigt om du har några fotproblem eller lider av smärta.

Sist men inte minst, jaktstrumpor kan också ha stor påverkan på din fotkomfort. Jaktstrumpor är designade för att hålla fötterna torra, friska och bekväma under långa dagar i skogen. En bra jaktstrumpa kommer att ha en tjock och stödjande dämpning, ventilation för att hålla fötterna torra och stöd för att förhindra blåsor och andra skador.

ute på jakt med kängor

Det är viktigt att komma ihåg att komfort är subjektivt och varierar från person till person. När du väljer kängor för jakt bör du alltid fokusera på att hitta en passform och stil som passar just dig och din fotform. Att ha bekväma kängor och jaktstrumpor kommer att göra att du kan koncentrera dig på jakten och njuta av naturen utan att distraheras av fotproblem.

Material

När du väljer kängor för jakt är materialet som kängorna är tillverkade av en viktig faktor att överväga. Olika material har olika egenskaper som kan påverka kängans hållbarhet, bekvämlighet och prestanda.

 • Gummi är ett vanligt material för jaktkängor eftersom det är hållbart, vattentätt och lätt att rengöra. Nackdelen med gummi är att det inte andas, vilket gör det mindre lämpligt för långa sträckor eller för varmt väder.
 • Läder är ett annat vanligt material för jaktkängor eftersom det är slitstarkt och anpassar sig efter din fot med tiden. Läder är bekvämt och idealiskt för långväga vandring och jakt.
 • GORE-TEX är ett material som är vind- och vattentätt samtidigt som det är mycket andningsbart. Detta gör GORE-TEX till ett utmärkt val för jaktkängor eftersom det håller fötterna varma och torra samtidigt som det tillåter fukt att passera ut ur kängan.
 • Nylon är ett annat material som möjliggör maximalt luftflöde och gör kängorna lätta och bekväma. Nylon är ett utmärkt val för jaktkängor för varmt väder eftersom det kan anpassa sig till dina fötters form och ger maximal komfort.

Många av rekommendationerna på listan kombinerar flera av dessa material för att ge kängor med de mest mångsidiga egenskaperna. Kängor som innehåller både nylon och läder ger till exempel en perfekt kombination av hållbarhet och komfort.

Hållbarhet & Slitstryka

Hållbarhet är en annan viktig faktor att överväga när man väljer kängor för jakt. Jaktmiljön kan vara ganska tuff, och kängor som inte är tillräckligt robusta kan brytas ner eller slitas ut snabbt. När du väljer kängor för jakt är det därför viktigt att leta efter en kvalitetsprodukt som kan klara av de tuffa kraven som jaktstigar och terräng kan utsätta dem för.

Det finns flera faktorer som påverkar kängors hållbarhet, inklusive materialet som kängorna är gjorda av, kvaliteten på sömmarna och den övergripande designen. När du letar efter kängor för jakt bör du titta efter kängor som är tillverkade av slitstarka material som läder eller syntetiskt material som Gore-Tex. Dessa material är tåliga nog för att motstå repor och skador som kan uppstå under jakten.

Sömmarna är också viktiga att överväga när man väljer kängor för jakt. Dåliga sömmar kan orsaka skador på kängorna och göra dem mindre hållbara. Därför är det viktigt att leta efter kängor med sömmar som är starka och hållbara nog för att motstå slitage.

Den övergripande designen av kängorna är också viktig för att säkerställa hållbarhet. Kängor med förstärkta tå- och hälskydd, robusta sulor och stabila spännen och snörningssystem är vanligtvis tåligare än andra kängor. De bör också ha bra grepp och bra dragkraft, särskilt om du ska använda dem på hala eller steniga ytor.

Vattentäthet

Att välja jaktkängor innebär att det ät viktigt att ha kängor som är vattentäta. Det finns många olika tekniker och material som används för att göra kängor vattentäta, men några av de bästa metoderna är användning av vattentäta och andningsbara membran som Gore-tex.

Gore-tex-tekniken tillåter svett att läcka ut samtidigt som den håller fötterna torra från utsidan, vilket är idealiskt för jägare som behöver hålla fötterna torra under långa perioder av aktivitet. Genom att använda Gore-tex kan fötterna andas och svettas utan att vattnet kan tränga igenom.

tjocka varma jaktkängor

Om du regelbundet har att göra med stillastående vatten, bör du överväga ett helt vattentätt material som gummi eller neopren. Dessa material hindrar helt vattnet från att tränga igenom och är idealiska för jakt i områden med mycket vatten och fukt.

Andningsförmåga

Andningsförmåga är en annan viktig faktor att överväga när man väljer kängor för jakt. Att ha kängor som tillåter luftflöde och ventilation kan hjälpa till att hålla fötterna torra och bekväma under jakten. Blöta fötter kan inte bara vara obekväma, utan också orsaka blåsor och andra problem.

När du letar efter kängor med god andningsförmåga bör du titta på material som andas, till exempel Gore-Tex. Gore-Tex är en membran som är vanligt i jaktkängor och som tillåter fukt att passera ut ur kängan, samtidigt som den hindrar vatten från att tränga in i kängan.

Det är också viktigt att leta efter kängor som har god ventilation. Kängor med andningsbara paneler eller ventilationssystem kan hjälpa till att luftflödet i kängan och hålla fötterna torra och bekväma. Detta är särskilt viktigt om du har naturligt svettiga fötter, eftersom fuktiga fötter kan leda till problem med blåsor och andra skador.

Ett annat sätt att säkerställa god andningsförmåga är att välja jaktstrumpor som är speciellt utformade för att hålla fötterna torra och friska. Dessa strumpor är vanligtvis tillverkade av material som andas och transporterar bort fukt från fötterna, så att fötterna kan förbli torra och bekväma under hela jakten.

Värme & Isolering

När du väljer kängor för jakt är det viktigt att överväga om du vill ha en isolerad eller oisolerad känga. Isolering kan hjälpa till att hålla fötterna varma under kalla förhållanden, men kan också orsaka överhettning och obekväma fötter i varmare förhållanden.

Om du jagar under kallt väder eller i snöiga förhållanden kan du vilja överväga en isolerad känga. Isolering kan vara tillverkad av olika material, såsom syntetiskt material eller naturligt material som dun eller ull. Kängor med högre grad av isolering är idealiska för jakt i extremt kalla förhållanden.

Men om du jagar i varmare förhållanden kan en oisolerad känga vara bättre. En oisolerad känga kommer att andas bättre, vilket gör det möjligt för fukt att passera ut ur kängan och hålla fötterna torra och bekväma.

Det är viktigt att notera att alla har olika krav när det gäller isolering eftersom vissa människors fötter löper kallare än andra. Så, när du väljer kängor för jakt bör du överväga vilken nivå av isolering som är lämplig för dina behov och de klimatförhållanden du kommer att jaga i.

Stabilitet & Grepp

Att välja ett par jaktkängor med god stabilitet och grepp är avgörande för en jägares säkerhet och prestation under jaktaktiviteter. När du jagar går du ofta på ojämna, hala eller instabila ytor, och därför behöver du kängor som kan ge dig stabilitet och grepp.

Stabilitet är viktigt eftersom det kan hjälpa dig att undvika skador på fotlederna, som kan vara smärtsamma och påverka din förmåga att jaga i framtiden. Kängor med bra stabilitet kan också hjälpa dig att bära tunga laster, eftersom de ger stöd åt dina fötter och minskar risken för skador.

sula jaktkängor

Grepp är också avgörande när du väljer kängor för jakt. Att ha bra grepp på underlaget kan hjälpa dig att undvika fall och olyckor, vilket är särskilt viktigt när du går på hala ytor som t.ex. stenar, grus och vått löv.

När du väljer kängor för jakt är det viktigt att välja ett par med rätt grepp för den specifika typen av terräng som du kommer att jaga i. Till exempel kan kängor med kraftigt mönstrade sulor vara bra för lera och lös jord, medan kängor med knoppsulor kan fungera bättre på steniga ytor.

Färg & Kamouflage

När du väljer kängor för jakt kan det vara viktigt att överväga om du behöver kamouflage på dina kängor. Skor och jaktkläder i kamouflage kan hjälpa dig att dölja dig bättre och minska risken att viltet upptäcker din närvaro.

Det finns goda chanser att färgen på dina jaktkängor inte kommer att vara avgörande för att undvika att vilt upptäcker dig. Men när du jagar djur med skarpa ögon, som kalkoner, kan det vara viktigt att ha kamouflage på dina kängor för att undvika att bli upptäckt.

Innan du börjar leta efter kängor, bör du därför bestämma om du behöver kamouflage på dina kängor. Om du behöver det kommer det att begränsa dina alternativ en del och du bör söka efter kängor som matchar dina kamouflagemönster och som ger bra skydd och komfort.

Tysta Material

När det gäller smygjakt är det viktigt att ha jaktkängor som är tysta och luktfria. Detta beror på att en jägare som försöker närma sig sitt byte på nära håll inte vill att hans eller hennes närvaro ska avslöjas på något sätt, eftersom detta skulle skrämma bort bytet och förstöra chansen att få en ren skottbild.

Tysta material är viktiga eftersom jaktkängor som gör mycket ljud när man rör sig kan vara mycket störande för viltet, särskilt om man försöker närma sig det på nära håll. Kängor med tysta material kan göra det möjligt för en jägare att röra sig tyst och smidigt, vilket minskar risken för att skrämma bort bytet.

Luktfria material är också viktiga när man väljer jaktkängor för smygjakt. En jägare kan ha på sig en mängd olika jaktkläder och utrustning som har doft eller lukt, vilket kan avslöja deras närvaro för viltet. Om jaktkängorna också har en stark lukt kan detta också skrämma bort bytet. Kängor med luktfria material kan minska risken för att viltet upptäcker jägarens närvaro och ger därför en större chans att lyckas med jakt.

Hur Du Går In Dina Nya Jaktkängor

Även de bäst tillverkade jaktkängorna kan gnugga dina fötter på fel sätt om du inte hittar rätt passform och inte får in dem ordentligt innan du ger dig ut på fältet.

Köp nya kängor i god tid så att du har gott om tid att göra dem redo för jakten. När du handlar, prova kängorna med samma strumpor som du kommer att ha på dig i fält. Om du beställer på nätet bör du mäta längden och bredden på dina fötter och jämföra dem med tillverkarens storlekstabell - du kommer troligen inte att ha samma storlek från märke till märke.

Börja bära dina nya kängor hemma direkt, återigen med de strumpor du kommer att ha på dig under jakten. Ta på dig dem när du kratta gården, gör ärenden eller går ut med hunden.

Arbeta långsamt upp till att ta på dig dem innan du åker på spaningsturer eller längre vandringar med en tyngre jaktryggsäck. Notera alla potentiella ställen där det kan uppstå värmepunkter eller blåsor - använd moleskin eller Leukotape här för att förebygga problem under jakten.

Du kan behandla styva, strama läderöverdelar med ett balsam eller mjukgörare för att få mer följsamhet. Om passformen fortfarande inte är helt rätt efter flera veckors användning kan du överväga att byta ut strumporna eller investera i inläggssulor för en mer skräddarsydd passform.

Vanliga Frågor Om Jaktkängor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par jaktkängor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kängor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa jaktkängorna?

Den bästa jaktkängorna för dam och herr är enligt vårt test Crispi Titan Gore-Tex, då detta är de jaktkängor som vi upplevde presterade på topp, samtidigt som det var en av de mer bekväma och mångsidiga alternativen.

Vad kostar jaktkängor?

Jaktkängor kan kosta allt ifrån 1000 kronor hela vägen upp mot 7000 kronor, vilket till stor del kommer att bero på vilken kvalité och funktionalitet du letar efter.

Hur höga ska jaktkängor vara?

Det beror på jakten och den terräng du ska vistas i. De som jagar i kuperad och bergig terräng kanske föredrar en kortare känga. Jägare i ormland gillar i allmänhet en högre känga. Och de som jagar runt eller nära stående vatten kanske också vill ha en högre känga.

Hur länge ska jaktkängor hålla?

Vissa tillverkare erbjuder ett års garanti, men kängorna bör hålla minst två eller tre säsonger med måttlig användning, troligen längre. Naturligtvis varierar livslängden beroende på kängornas utformning och på hur ofta de används.

Är skinnkängor bra för jakt?

Vissa jägare föredrar läder. Andra gillar gummi. Vissa jägare föredrar andra alternativ. Men ja, läderskor är bra för jakt.

Ska jaktkängor vara tätt eller löst sittande?

Jaktkängor ska sitta bra runt fotlederna och vristen, samtidigt som du har jaktstrumpor på dig. Helst ska det finnas lite utrymme runt tårna, vilket bidrar till att hålla fötterna varma. Du vill inte att de ska sitta löst, eftersom det leder till blåsor.

Vilket membran är det bästa för att hålla mina fötter torra?

För att hålla dina fötter torra är ett vattentätt och andningsbart membran, såsom Gore-tex, det bästa alternativet. Detta material låter svett läcka ut samtidigt som det håller vattnet ute, vilket håller fötterna torra inifrån och ut.

Är det värt att investera i en dyrare modell eller kan jag spara pengar med en billigare variant?

Det beror på dina behov och budget. En dyrare modell kan ha högre kvalitet, bättre material och mer funktioner, men det betyder inte nödvändigtvis att det är det bästa alternativet för dig. Det är viktigt att hitta en modell som passar dina behov och budget.

Hur kan jag göra mina kängor luktfria för att undvika att skrämma iväg viltet?

För att undvika att skrämma iväg viltet är det viktigt att göra dina kängor luktfria. För att göra detta kan du använda luktfria tvättmedel och deodoranter som är speciellt utformade för jaktkängor. Du kan också undvika att använda parfymerade produkter och hålla dina kängor torra.

Hur ska jag underhålla mina kängor för att förlänga livslängden?

För att förlänga livslängden på dina kängor är det viktigt att underhålla dem regelbundet. Detta inkluderar att hålla dem rena och torra, behandla eventuella fläckar och sprickor och applicera vattenavvisande medel. Det är också viktigt att förvara dina kängor på en torr och sval plats när de inte används.

Sammanfattningsvis Om Jaktkängor

Ett par rejäla jaktkängor är det första du bör tänka på innan du beger dig ut på jakt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 41

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.