• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Hagelgevär (2024): Bäst i Test

5 Bästa Hagelgevär (2024): Bäst i Test

bästa hagelgevär bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

När det gäller jakt kan rätt hagelgevär göra hela skillnaden för att du ska lyckas och njuta av sporten. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du väljer ett jaktgevär, till exempel vilken typ av vilt du ska jaga, vilken miljö du ska befinna dig i och dina personliga preferenser.

I den här guiden ger vi en översikt över de olika typerna av hagelgevär som finns på marknaden och lyfter fram några av de bästa valen för jakt.

Vi kommer också att diskutera viktiga egenskaper som du bör tänka på när du väljer ett jaktgevär och ge tips om hur du tar hand om och underhåller ditt hagelgevär för att se till att det fungerar på bästa sätt. Oavsett om du är en erfaren jägare eller nybörjare hoppas vi att den här guiden hjälper dig att hitta det perfekta hagelgeväret för dina jaktbehov.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Hagelgevären Är:

 1. 1
  Bäst i Test Hagelgevär: Blaser F16 Sporting 12/76 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Hagelgevär: Browning B525 Game 1 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Beretta Hagelgevär: Beretta Silver Pigeon 1 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Halvautomat Hagelgevär: Benelli M2 Comfortech - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Prisvärda Hagelbock: Winchester SXP Black Shadow - Läs Recension

1. Blaser F16 Sporting 12/76

Bäst i Test Hagelgevär


Blaser F16 Sporting 12-76

Kaliber:

12/76

Piplängd:

375 mm

Vikt:

3.1 kg

Fantastiskt Välbalanserad Hagelbock För Alla Tillfällen

Blaser är en tillverkare som inte borde behöva någon större presentation, de kommer från Tyskland och har ett utmärkt rykte för att tillverka högkvalitativa skjutvapen av olika och innovativa slag. Deras Blaser F16-modell har ett laserfokuserade på centraleuropeiska jaktförhållanden och traditioner som också fungerar mycket väl här i Sverige och Norden.

Det första jag lade märke till med F16 Sporting är kombinationen av mycket välkonstruerad och högglansig valnöt av klass 4 med matt metallarbete. Den perfekta designen för en över-under är en grund ram, och den uppnås här på 2,38 tum. Den har ett tydligt teutoniskt utseende i proportionen mellan pipa och ram vid slutstycket.

Funktionsmässigt är den svårslagen, med en fantastisk balans som uppnås tack vare den justerbara vikten på pipan, samt möjligheten att använda sig av både 12 och 87-kaliber.Varje del av låsmekanismen är vackert färdigställd, och du får chansen att njuta av det när du använder det intressanta balanseringssystemet på lagret. 

Avtryckaren är också extremt lätt att använda, vilket bidrar till en mycket bra träffsäkerhet, och detta kommer också med en extra säkerhetsfunktion som förhindrar dig från att avfyra två skott efter varandra.

F16 representerar ett utmärkt värde för pengarna, med mycket högkvalitativt trä, innovativa funktioner och Blaser-namnets prestige. Om du letar efter ett hagelgevär till ett medelpris behöver F16 övervägas noga, och det är helt klart vårt toppval i detta test, men kommer dessvärre till ett dyrt pris.

FÖRDELAR

 • Lätt och extra säker avtryckare
 • Grymt balanserad
 • Låg profil

NACKDELAR

 • Dyr modell

2. Browning B525 Game 1

Näst Bäst i Test Hagelgevär


Browning B525 Game 1

Kaliber:

12/76

Piplängd:

710 mm

Vikt:

3.3 kg

Bra Allround Hagelgevär Perfekt För Jakt

Om du letar efter en bra, solid hagelbössa som är perfekt för viltjakt och skjutning med en lerduvekastare skulle den nya Game 1 från Browning vara en seriös utmanare. Det finns visserligen liknande 12-kaliber-gevär som nu är tillgängliga för betydligt mindre, men Brownings B525 har fortfarande något över sig.

Den känns rätt och ser rätt ut, precis som din favoritvandringsjacka eller dagsryggsäck, så fort du plockar upp en B525 känns den som en gammal, trogen vän. Du träffar dina mål från första början, du behöver sällan eller aldrig vänja dig vid den och om du tar hand om den kommer den att hålla hela livet och lite till.

Längden på piporna i kombination med den allmänna känslan hos denna utvecklade Browning gör det möjligt för skytten att enkelt växla mellan ett snabbt handhavande hagelgevär med gång och ett mättdrivet fågelgevär med 12-kalibers pipa, och balansen och den fysiska utformningen av Game One passar bra ihop med båda stilarna.

Liksom sina föregångare så snart du håller i och monterar denna B525 erbjuder den en bra passform och ett bra grepp direkt ur lådan, den kommer upp korrekt, nio gånger av tio ser den vart du är, har inga felsteg och ser bra ut. Tänk logiskt; om B525 inte sålde skulle Browning sluta tillverka dem, så säger inte det dig hur bra de är? 

FÖRDELAR

 • Grym träffsäkerhet
 • Mångsidig användning inom jakt
 • Mycket fint tillverkat

NACKDELAR

 • Dyrare modell
 • Ganska stor

3. Beretta Silver Pigeon 1

Bästa Beretta Hagelgevär


Beretta 686 Silver Pigeon I

Kaliber:

12

Piplängd:

710/760 mm

Vikt:

3.2 kg

Snyggt Och Pålitligt Beretta Hagelgevär

Om Browning inte är din typ av hagelgevär är Beretta Silver Pigeon en annan ikonisk över-under-vapen för fältet. Den italienska dubbelhagelbössan har ett rykte om sig att vara ett välbalanserat, snabbspetsat hagelgevär som är exakt, pålitligt och vackert.

Som sagt är designen mycket vacker, vilket inte är ovanligt bland Berettas utbud, och den kommer också med en vapenlåda där du enkelt kan förvara den vid transport. Inkluderat kommer också 5 st olika chokers och en chokernyckel vilket gör det enkelt för dig att justera chokers vid behov.

Beretta Silver Pigeon 1 är ett gediget hagelgevär som har testats och visat sig vara tillförlitligt, exakt och bekvämt med sina smala dimensioner. Den kommer också med några trevliga detaljer som en säkerhetsglidare på avtryckarskyddet som förhindrar oavsiktliga urladdningar.

Konstruktionen av 686 använder motsatta trunnions (utsprång) monterade på mottagarväggarna där piporna svänger, vilket eliminerar behovet av underkrokar för att bilda ett gångjärn. Resultatet är ett mer kompakt arrangemang som vissa skyttar älskar för instinktiv inriktning och en låg profilerad siktlinje. Den här älskade klassikern är en trotjänare på upplandsfälten och kommer att hålla under många många år framöver.

FÖRDELAR

 • Vacker design
 • Smidig användning
 • Kommer med låda och helt kit

NACKDELAR

 • Dyrare modell

4. Benelli M2 Comfortech

Bästa Halvautomat Hagelgevär


Benelli M2 Comfortech

Kaliber:

12/20

Piplängd:

660/710 mm

Vikt:

3.3 kg

Halvautomatiserat Hagelgevär Med Bra Träffsäkerhet

Om du är på jakt efter ett hagelgevär som du kan använda dig av när du jagar mindre vilt eller vilt som är snabba i sin rörelse kan Benellis M2 Comfortech vara det perfekta svaret. Det här halvautomatiska hagelgeväret är snabbt och exakt tack vare det innovativa Comfortech-systemet som minskar den kännbara rekylen och mynningsstegringen, så att du kan hålla dig på målet även efter upprepade skott.

Benelli M2 Comfortech är precis som namnet avger en otroligt bekväm modell som sitter bra mot axeln även när du behöver avfyra ett flertal skott i rad, och med en förhöjd spång och något längre kolv är det perfekt för intensiva jaktsituationer.

Piputslaget är också minimalt och snabbt, samtidigt som viktfördelningen är perfekt för att hålla ett jämnt sikte.  Önskas ytterligare justering är det otroligt enkelt att använda de utbytbara stödet och bakkappor som finns som tillval. (Dessa byts ut helt utan verktyg)

Allt som allt är det verkligen en fantastiskt bekväm modell som enkelt kan avföra ett flertal träffsäkra skott i rad, vilket gör den perfekt för alla jägare. Dess diskreta design gör den också till ett bra val för dem som letar efter något som är estetiskt tilltalande också

Det här halvautomatiska hagelgeväret är något dyrare än sina motsvarigheter med en enda pipa, men de extra funktionerna och precisionen gör det värt att överväga för alla som letar efter en pålitlig jaktpartner.

FÖRDELAR

 • Enkel och bekväm att använda
 • Diskret design
 • Kommer med låda och helt kit

NACKDELAR

 • Dyrare modell

5. Winchester SXP Black Shadow

Bästa Prisvärda Hagelbock


Winchester SXP Black Shadow

Kaliber:

12

Piplängd:

710 mm

Vikt:

3.0 kg

Mycket Prisvärd Och Effektiv Hagelgevär

Winchester SXP Black Shadow har en 71 centimeters pipa med fullriflad pipa och TRUGLO fiberoptiska järnsikten. Den levereras med borrning och gängor för optikfästen, så att du kan lägga till ett kikarsikte eller ett rödpunktssikte.

SXP är känd för sin snabba och smidiga verkan som matar ut och matar snabbt. Den är också lätt att underhålla. För att fältsortera krävs bara att man vrider av magasinrörets lock och trycker ut avtryckaraggregatets stift. Bulthållaren sitter fast på baksidan av handlingen tills du trycker ner den bakre tändstiftet - så att du inte tappar den av misstag.

När du väl har tagit ut den kan du rengöra bult, tändstift och bultbärargrupp. På tal om enkel nedtagning: pluggen kan enkelt tas bort utan verktyg. En annan funktion som snigeljägare kommer att uppskatta är den effektiva rekylkudden, som tar bort en del av stinget från 12-kalibers vapen.

Winchester SXP väger endast 3 kilo, vilket gör den utmärkt att bära med sig i fält hela dagen, mindre bra för att hantera rekylen. Det är också en enkel och pålitlig kulsprutepistol som rymmer fem kulor och är lätt att underhålla. För rådjursjägare som spenderar hela dagen med att fortfarande jaga genom skogen och vill ha ett prisvärt pumpgevär är detta ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Smidig användning

NACKDELAR

 • Inte samma högkvalitativa konstruktion
 • Tuff rekyl

Hagelgevär - Produktjämförelse

Produkt

Kaliber

Piplängd

Vikt

12/76

375 mm

3.1 kg

12/76

710 mm

3.3 kg

12

710/760 mm

3.2 kg

12/20

660/710 mm

3.3 kg

12

710 mm

3.0 kg

Hagelgevär - Köptips

Jag har försökt att presentera några av de bästa alternativen ovan, men det finns bokstavligen tusentals mycket bra hagelgevär som du kan köpa ända sedan början av 1900-talet. Så chanserna är mycket goda att du kommer att överväga att köpa ett som inte finns med på listan ovan.

Vad behöver du veta för att köpa det bästa hagelgeväret för dig? Låt oss dela upp det i de viktigaste faktorerna att tänka på:

Vad & Vart Ska Du Jaga

Den första faktorn att ta hänsyn till är vilken typ av vilt du ska jaga. Olika typer av hagelgevär lämpar sig bättre för olika typer av vilt. Ett hagelgevär med ett tätare mönster (vilket innebär att skottet är mer koncentrerat) är till exempel bättre för mindre, snabbgående vilt som fåglar, medan ett hagelgevär med ett lösare mönster är bättre för större, långsammare vilt som vattenfåglar.

hagelbössa jakt

Det är därför en bra idé att veta med sig i förväg hur man planerar att använda sitt hagelgevär innan man bestämmer sig för att köpa en modell.

Typ Av Hagelgevär

Handlingsformen är den mekanism som används för att ladda, avfyra och skjuta ut patroner från ett hagelgevär. De vanligaste typerna är pumpmekanism, halvautomat och break-open. Var och en har sina för- och nackdelar så det är viktigt att undersöka dem noggrant innan du fattar ditt beslut.

Med "Break action" måste du manuellt bryta upp pipan för att ladda och avlägsna kammaren, medan hagelgevär med pumpfunktion kan ladda och avlägsna kammaren med hjälp av en glidande framstycke. Halvautomatiska hagelgevär laddar och lossar automatiskt kammaren vid varje skott.

Andra mindre vanliga verkningsmekanismer är bultmekaniska hagelgevär och enkelskjutande hagelgevär. Och överljud (eller mindre vanliga side-by-sides), även kända som dubbla pipor, har två pipor som avfyras efter varandra när avtryckaren trycks ned.

Här handlar det till stor del på hur snabbt du vill kunna avfyra ett flertal skott. Jagar du efter mindre och snabbt vilt som fåglar kan till exempel ett semiautomatiskt hagelgevär vara att föredra för att kunna avlossa ett flertal skott inom spannet av några sekunder.

Kaliber

Kalibern på ett hagelgevär avser pipans diameter. Det är ett mått på hur många blykulor av pipans storlek som motsvarar ett pund. Ja, det är ett idiotiskt sätt att mäta något. Men det är vad vi har. En mindre siffra är alltså lika med en större tunna.

För de flesta jägare kommer du att välja mellan en 12-kaliber och 20-kaliber, med andra, mindre vanliga storlekar som 16-kaliber, 28-kaliber och .410-kaliber, som faktiskt är ett mått som är relaterat till gevärsstorlek och är mycket litet. Den vanligaste och mest mångsidiga kalibern är 12-kaliber, medan 20-kaliber har en lättare rekyl och lämpar sig bättre för mindre fåglar.

Längd På Pipan

Längden på pipan kan påverka hagelgevärets hantering och precision. Kortare pipor är i allmänhet lättare att manövrera i trånga utrymmen och är bra för jakt på höglandsfåglar, medan längre pipor ger mer stabilitet och är bättre för skytte på långa avstånd.

Återigen handlar det om preferens och typ av jaktstil. En avsågad hagelbössa kanske kan vara bra och effektiv att använda under drevjakter på till exempel vildsvin, men kommer snabbt att frustrera dig om du försöker att jaga hjort på längre avstånd.

jakt med hagelbössa

Choke

Chocken (kallat trångborrning på svenska) på ett hagelgevär är en begränsning i den sista delen av pipan som hjälper till att kontrollera hur kulorna sprids i ett "mönster". Vanliga chokes, från den mest öppna till den snävaste är: förbättrad cylinder, modifierad och full.

Det finns många andra chokevarianter, men i korthet använder jägare öppna chokes som en förbättrad cylinder när de förväntar sig nära skott och vill att kulorna ska spridas snabbt. Full choke håller mönstret tätt för längre skott. Modifierad faller i mitten.

Många moderna hagelgevär använder utbytbara chokes som du enkelt kan byta även i fält. Dessa ökar hagelgevärets mångsidighet. De flesta nya jägare eller skyttar bör om möjligt köpa ett hagelgevär med utbytbara chokes.

Hagelgevärets Skänkel

Med skänkeln på ett hagelgevär avses den del som du håller mot axeln. Skänkelns form och storlek kan påverka hagelgevärets passform och komfort, så det är viktigt att prova olika stilar och storlekar för att hitta den som fungerar bäst för dig.

Ammunitionskapacitet för hagelgevär

Magasinkapaciteten hos en hagelbössa är det antal patroner som den kan rymma samtidigt. Detta är vanligtvis antingen två, tre eller fem omgångar. Om du vill jaga större vilt, t.ex. hjortar, kan du behöva ett hagelgevär med fler skott så att du kan avfyra flera skott snabbt.

Om du förstår de olika typerna av hagelgevär och de funktioner som finns tillgängliga kan du lättare välja rätt hagelgevär för dina behov. Ta dig tid att undersöka och hitta ett som passar din budget, dina krav och dina behov.

Storlek & Vikt

Storleken och vikten på ditt hagelgevär är en annan viktig faktor att ta hänsyn till. Det finns olika typer av hagelgevär, från mycket lätta modeller som är lätta att bära med sig under jakten till tyngre modeller som ger större stabilitet när du skjuter.

Återigen handlar det om personliga preferenser och vilken typ av jakt du ska bedriva. Ett lättviktigt hagelgevär är bra för höglandsfåglar, men kanske inte är lämpligt för andjakt i blåsiga förhållanden.

jaktvapen för nybörjaren

Hur Du Gör Ditt Hagelbössor Mer Träffsäker

En modern hagelgevärsladdning är fullt kapabel att leverera dödlig prestanda på avstånd långt bortom 40 meter. Men kan ditt hagelgevär för hjortjakt sätta projektilen där den ska gå? Med dessa fyra tips kan du göra din hagelbock mer träffsäker.

Fäst Pipan

Skjutvapen är inte gevär. Piporna är lätta att ta bort och toleranserna är inte snäva där den glider in i mottagaren. Pipan rör sig. Den vibrerar, och man behöver inte vara vapensmed för att förstå att en pipa som rör sig inte kommer att ge konsekventa spridningar av skotten.

Ett sätt är att borra ett hål genom sidan av mottagaren och genom pipans skaft och sedan sätta in en insektsskruv till cirka fem gängor djupt. Resultatet är en pipa som inte vinglar.

Fixa Avtryckaren

Det är nästan omöjligt att skjuta bra med de läskiga och tunga avtryckare som är typiska för de flesta tillverkade hagelgevär. Att köpa och byta ut avtryckaren till en lättare modell kommer att förbättra din träffsäkerhet avsevärt.

Använd Ett Bättre Kikarsiktsfäste

På ett hagelgevär behöver du ett fäste som inte skjuter sig löst och som inte böjer sig eller går sönder. Ett robust kikarsiktsfäste är därför ett måste för att du ska slippa behöva justera och fixa till det mellan skotten.

Minska Rekylen

För att ta bort stinget från min hagelbössan kan man installera en rekylkudde och sätta en stålplugg i skänkeln för att öka dess vikt. Hagelbössor är aldrig ett nöje att skjuta, men dessa ändringar gjorde stor skillnad och var utan tvekan en del av anledningen till att träffsäkerheten förbättrades.

Vanliga Frågor Om Hagelgevär

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett hagelgevär, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av hagelbössor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa hagelgeväret?

Det bästa hagelgeväret är enligt vårt test Blaser F16 Sporting 12/76, ett starkt och otroligt funktionellt hagelgevär.

Vad kostar en hagelbock?

En hagelbock kostar allt från 6000-100000 kronor, beroende till stor del beror på det material som används, samt den funkt9onalitet som finns på hagelbössan. Om du letar efter en prisvärd men pålitlig modell är det värt att kolla in några av de mer budgetvänliga märkena.

Hur fungerar det att köpa vapen online?

Du kan köpa licenserade vapen online så länge du har möjlighet att påvisa att du har en licens för denna typ av vapen. Online-shopparna kommer att hjälpa dig med detta efter att du har lagt din beställning.

Vad är en pipchoke?

En pipchoke är en anordning som stramar åt eller ändrar spridningen av pellets från ett hagelgevär efter att de har avfyrats.

Den används ofta för att jaga fåglar eller andra små djur och kan justeras för att skapa ett tätare eller bredare mönster av kulor.

Hur ska jag rengöra mitt hagelgevär?

Du ska använda varmt tvålvatten och en gammal tandborste för att skrubba bort all smuts och skräp från ditt gevär. Var noga med att komma in i alla vrår för att se till att du får bort all smuts. Använd sedan en mjuk trasa för att torka av pistolen och se till att den är helt torr innan du förvarar den.

Hur ofta ska jag olja mitt hagelgevär?

I allmänhet bör du olja ditt hagelgevär varje gång du rengör det. Detta hjälper till att skydda den mot korrosion och hålla de rörliga delarna igång. Se till att du använder en lätt olja som vapenolja eller WD-40 och att du använder den sparsamt. För mycket olja kan dra till sig smuts och damm, vilket kan orsaka uppbyggnad i pistolen med tiden.

Sammanfattningsvis Om Hagelgevär

Ett hagelgevär kan vara det perfekta jaktvapnet för dig som jagar bland annat vildsvin, fåglar och annat vilt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 33

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.