8 Bästa Vandringsstrumpor (2024): Bäst i Test

bäst i test vandringsstrumpor guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Det finns ingen anledning att genomlida en lång vandring med blåsor på fötterna. Investera istället i ett par bra vandringsstrumporna, som kommer att göra din upplevelse mycket bekvämare och trevligare.

I den här guiden tar vi en titt på åtta olika par vandringsstrumpor, för att utse vilket det bästa paret är för din situation och förutsättningar. Vi förser dig även med information om vad du bör titta på när du köper dessa produkter, samt recensioner och komfortråd. Nu sätter vi igång!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Vandringsstrumporna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vandringsstrumpor: Darn Tough Men's Hiker Micro Crew / Darn Tough Women's Hiker Micro Crew  - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Vandringsstrumpor För Sommar: Smartwool Men's Run Zero Cushion / Women's Run Zero Cushion - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Vandringsstrumpor: Urberg Hiking Wool Sock G2 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Varma Vandringsstrumpor: Woolpower Socks Classic 600 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Tåstrumpor För Vandring: Injinji Trail Midweight Mini Crew - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Vattentäta Vandringsstrumpor: Urberg Waterproof Merino Socks - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Vandringsstrumpor Med Kompression: 2XU Vectr Merino Light Cushion Crew - Läs Recension
 8. 8
  Bästa Vandringsstrumpor För Barn: Urberg Kids' Merino Socks - Läs Recension

1. Darn Tough Men's Hiker Micro Crew / Women's Hiker Micro Crew

Bäst i Test Vandringsstrumpor


Bäst i Test Vandringsstrumpor

Längd:

Crew

Material:

61% Merinoull, 36% Nylon, 3% Spandex

Vaddering:

Lätt/medium

Mycket Bekväma Och Hållbara Vandringssockor i Merinoull

På en solklar förstaplats i vårt test över de bästa vandringsstrumporna hamnar Darn Touch Hiker Micro Crew - en perfekt vandringsstrumpa i merinoull som är både bekväm, effektiv och hållbar.

Med en mysig sömlös konstruktion och högkvalitativ merinoull är Darn Toughs strumpor helt enkelt de bästa. Crew-modellen kommer med en stickning av hög densitet som resulterar i utmärkt stoppning och andningsförmåga för praktiskt taget alla 3-säsongsaktiviteter. Merinoullet bidrar även till att den håller lukt borta enklare, vilket är ett stort plus.

Passformen är också superbekväm, inte överdrivet elastisk runt fotvalvet eller framfoten, och inte heller knyter den ihop sig eller skapar tryckpunkter. Man glömmer snabbt bort att man har på sig de och vi använder de ofta till vardags också.

Men inga vandringsstrumpor är perfekta, och det finns faktiskt nackdelar även med dessa. Även då vi gillar den lägre dämpningen av dessa strumpor så är det värt att nämna att vissa föredrar mer, särskilt under kallare temperaturer. Vi hade därför inte rekommenderat denna under vinterklimat.

Allt som allt är det däremot våra favoriter bland vandringsstrumpor, och vi har inte lyckats ta sönder våra sen vi köpte de för drygt 3 år sedan. Det säger något om hållbarheten av dessa strumpor. Du behöver däremot betala ett högre pris för det, där dessa är bland de dyrare modellerna på marknaden.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväma
 • Lätta och smidiga
 • Grym hållbarhet

NACKDELAR

 • Inte lika hög vaddering som vissa andra alternativ på denna lista
 • Dyr

2. Smartwool Men's Run Zero Cushion / Women's Run Zero Cushion

Bästa Vandringsstrumpor För Sommaren


Bästa Vandringsstrumpor För Sommaren

Längd:

Quarter

Material:

50% Merinoull, 46% Nylon, 4% Elastan

Vaddering:

Ultralätt

Små, Smidiga, Och Andningsbara Vandringsstrumpor För Sommaren

För vandring i varmt väder, trailrunning, eller om du planerar att använda vandringsstrumpor med dina sneakers, är en minimalt vadderad modell ett mycket smart val. Bland de olika ultralätta alternativen är Smartwools senaste Run Zero Cushion Ankle Socks vår favorit.

Med ett konkurrenskraftigt pris får du en bra, tätt åtsittande passform, utmärkt andningsförmåga och en mycket bekväm känsla. Ankelmodellen kommer även med en vadderad fotled som ger lite extra dämpning och stöd.

Materialet är en blandning av merinoull och nylon, med lite elastan för stretch vilket kändes otroligt bekvämt under vårt test. Merinoullet bidrar till värme- och fukthanteringen, medan nylontyget gör strumporna både tåliga och lättare. Med andra ord presterar den fantastiskt trots sin mindre design.

Den mycket minimala designen innebär däremot att dämpningen är mycket låg. Detta kommer delvis att kännas av i fötterna under längre vandringsturer, men innebär också att tyget är lite tunnare och därmed mindre hållbar. De kommer inte att hålla lika länge som många andra alternativ på denna lista, men Run Zero Cushion är ett trevligt alternativ för sommaren när du inte behöver allvarlig stoppning och tjocklek.

FÖRDELAR

 • Ultralätta och smidiga
 • Mycket god ventilationsförmåga
 • Bra fukthanteringsförmåga

NACKDELAR

 • Saknar nästan vaddering vilket känns av under längre vandringar

3. Urberg Hiking Wool Sock G2

Bästa Billiga Vandringsstrumpor


Bästa Billiga Vandringsstrumpor

Längd:

Crew

Material:

77% Merinoull, 22% Polyamid, 2% Elastan

Vaddering:

Lätt/Medium

Prisvärd, Bekväm Och Effektiv Vandringsstrumpor Från Urberg

Urberg producerar en rad olika kläder och redskap relaterat till vandring med ett mycket förmånligt pris. Och i samma anda har de tagit fram sina Hiking Wool Socks G2, ett par mycket robusta och bekväma vandringsstrumpor till ett mycket billigt pris. Detta var länge vårt Go-To val då budgeten var lite mer tajt.

Till skillnad från Darn Tough får du här ett par vandringsstrumpor i 76% merinoull för halva priset, vilket helt klart är en stor fördel för dig med en begränsad budget. Alla har inte möjligheten att bränna några hundralappar på vandringsstrumpor, särskilt inte om du har andra vandringskläder att köpa.

Men trots den låga prislappen så är vi glatt överraskande över dess bekväma passform, särskilt det extra stödda sulan, vilket bidrar med extra bekvämlighet under längre vandringsturer. I övrigt är dämpningen ganska bekväm, och längden är Crew, vilket vi föredrar under 3-säsongsbruk.

Hur tyget är vävt är däremot en annan femma, och är förmodligen där Urberg har sparat in lite på produktionskostnaden. Dessa strumpor är inte lika tätt vävda som till exempel Darn Tough ovan, vilket innebär att de inte besitter samma slitstarka och hållbara konstruktion. Här gäller det att göra en avvägning mellan pris och hållbarhet.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda trots merinoull
 • Mjuka och sköna
 • Kan enkelt tvättas många gånger i tvättmaskin

NACKDELAR

 • Inte lika hållbart vävt som premiummodeller

4. Woolpower Socks Classic 600

Bästa Varma Vandringsstrumpor


Bästa Billiga Vandringsstrumpor

Längd:

Crew

Material:

64% Merinoull, 36% Polyamid

Vaddering:

Tjock

Värmande Och Bekväma Vandringsstrumpor i Hållbar Design

Woolpower är ett välkänt varumärke inom vandring och friluftsliv, och deras Classic 600 vandringsstrumpor har länge varit favoriter bland både professionella och amatörvandrare. De är mycket värmande tack vare den tjocka merinoullen, men detta kostar på andningsförmågan under varierande temperaturer. Det är också anledningen till varför den hamnar på vår topplista över de bästa varma vinterstrumporna.

Dessa strumpor finns i flera olika dämpningsgrader, med LITE, 200 och 400 om du letar efter modeller som skulle passa bättre på sommarmånaderna. Men denna är gjord av Woolpowers varmaste material och kommer som en unisex-modell i några olika storlekar.

Konstruktionen är väldigt tålig och hållbar. Materialet är en blandning av merinoull och polyamidfiber, vilket gör strumporna mycket slitstarka. Det finns även ett par lättare versioner av dessa vandringsstrumpor, men den tunga dämpningen har sin egen charm under vinterhalvåret när du vill hålla fötterna varma.

Woolpower Socks Classic 600 är dock inte helt perfekt för alla, då de som sagt primärt riktar sig mot vinterbruk. De kan bli väldigt varma och lite svettiga under vandring i vår och sommar, då de helt enkelt är för tjocka för dessa temperaturer.

Att de är så pass tjocka innebär också att de tar upp mycket plats i skon/kängan, så välj gärna någon storlek större än vad du brukar för att säkerställa att de får plats i dina skor.

FÖRDELAR

 • Supervärmande och bekväma
 • Finns även i lättare versioner
 • Kan tvättas i tvättmaskin upp till 60 grader

NACKDELAR

 • Blir lätt varma och lite svettiga i varma klimat
 • Ganska tjocka (tar mycket plats i skor/kängor)

Bästa Tåstrumpor För Vandring

Längd:

Crew

Material:

39% Coolmax, 58% Nylon, 2% Elastan

Vaddering:

Medium

Smidiga Tåstrumpor Perfekt Skapad För Vandring

Vi vill direkt påpeka att Injinji-strumporna är långt ifrån de mer traditionella modellerna ovan, och det polariserande utseendet kommer att vara tillräckligt för att avskräcka många vandrare. Däremot är dessa tåstrumpor faktiskt mycket bekväma att ha på sig när man vant sig.

Och vi ska erkänna att vi också var skeptiska innan vi provade dem, men vi har kommit att uppskatta några av prestandafördelarna som dessa typer av strumpor kan bidra med.

I huvudsak använder Injinji i stället för en vanlig strumpa en femtåig design som påstås minska risken för blåsor och värmepunkter. Vid användning har vi inte lidit av några obehag, och separationen har gjort att våra tår har varit torra även efter långa och soliga dagar på leden (även om denna modell är lite tjockare än andra).

Den unika tådesignen kommer däremot även med vissa unika nackdelar. Den huvudsakliga sådana är att dessa strumpor är svårare att få på sig än andra vandringsstrumpor, så är du någon som gillar att snabbt och enkelt dra på vandringsstrumporna när du ska gå kanske Injinji inte är rätt val för dig

Men om du vrider på den andra vägen och väljer Injinji vandringsstrumpor för deras unika egenskaper, kommer du inte att bli besviken. De är rejäla vandringsstrumpor som erbjuder en anmärkningsvärd segregering mellan tårna vilket bidrar till mindre svett och skavsår. De känns däremot lite annorlunda, så var förberedd på att det kan kännas lite obehagligt till en början.

FÖRDELAR

 • Tådesign, vilket kan vara bra mot skavsår
 • Robust och slitstark design

NACKDELAR

 • Svårare att få på sig än andra strumpor.
 • Kan kännas lite konstigt om man är ovan vid tåskor

Bästa Vattentäta Vandringsstrumpor

Längd:

Crew

Material Yttertyg:

65% Nylon, 27% Polyester , 8% Elastan

Material Innertyg:

44% Merinoull, 22% Polyamid, 30% Polyester, 4% Elastan

Vaddering:

Medium

Vattentäta Vandringsstrumpor Med En Dubbel Tygkonstruktion

Urberg Waterproof Merino Socks är vandringsstrumpor som presterar som bäst under våta förhållanden. Vare sig du är ute och vandrar i åskregn, eller åker snöskor på vintern, så kan dessa vattentäta strumpor hålla dina fötter och tår varma och torra hela dagen.

Dessa vandringsstrumpor är vattentäta upp till skaftet, och detta åstadkoms med hjälp av en dubbel tygkonstruktion. Det yttre lagret är ett vattenavvisande skal av polyamidfiber, och under det finns ett mycket absorberande innertyg av mjukare och mer teknisk blandning av merinoull och polyester.

Dessa har även en 100% PU vattentätt membran mellan de två lagren, som förhindrar vatten att komma in från utsidan, men samtidigt tillåter fukt att transporteras ut från insidan. I och med att innertyget är gjort i ett lätt material av bland annat merinoull tillåter detta en ganska bra ventilerande förmåga för dess tjocklek.

På grund av detta är det bäst lämpat på vinter, höst och eventuellt vår om du vet med dig att det kommer bli blött. De blir däremot väldigt varma under högsommaren, eftersom de är gjorda av två tygmaterial som är vattentätt.

Dess tekniska egenskaper kommer också till ett premiumpris, så det är inte för dig på en tajt budget.

FÖRDELAR

 • Näst intill vattentäta
 • Mycket bekväma och mjuka

NACKDELAR

 • Väldigt dyra
 • Blir ganska varma under sommarförhållanden

7. 2XU Vectr Merino Light Cushion Crew Socks

Bästa Vandringsstrumpor Med Kompression


Bästa Vandringsstrumpor Med Kompression

Längd:

Crew

Material:

21% Merinoull, 24% Acrylic, 44% Nylon, 11% Lycra

Vaddering:

Lätt/medium

Vandringsstrumpor Med Graderad Kompression, Perfekt För Löpning

2XU är världsledande inom kompressionskläder, och har med sitt eget framtagna graderad kompression dominerat det segmentet av marknaden inom sport och löpning.

Vectr Merino Light Cushion Crew är en av deras kompressionsstrumpor som framför allt är designade för löpning och trailrunning, med strategiskt placerad kompression som kan förbättra din prestation och minska tröttnat i musklerna.

De har även ventilationsområden placerade längs med foten, vilket bidrar till en mycket bra ventilationsförmåga. Det gör de perfekta för våren och sommaren om du är ute och springer trailrunning eller kanske bara tar en vandring över helgen.

Även då de innehåller viss merinoull så dominerar fortfarande polyester denna sko, vilket innebär att den kan bygga upp en viss lukt och svett efter ett tag, särskilt om du är ute och löper med de under en längre tid.

De är också relativt tunna, och kan bli lita kalla om du använder de på vintern. I minusgrader rekommenderar vi istället något mer robust, såsom Woolpower Socks Classic 600 ovan.

Men vill du ha ett par vandringsstrumpor med kompression är Vectr Merino Light Cushion Crew för dig. Den eftertraktade kompressionen kommer däremot till ett lite högre pris än många andra budgetmodeller på denna lista.

FÖRDELAR

 • Högpresterande graderad kompression
 • Extra ventilationsområden
 • Anatomisk design med bra temperaturreglering

NACKDELAR

 • Något dyra
 • Kan bli lite kalla vid lägre temperaturer

8. Urberg Kids' Merino Socks

Bästa Vandringsstrumpor För Barn


Bästa Vandringsstrumpor För Barn

Längd:

Crew

Material:

80% Merinoull, 18% Polyamid, 2% Elastan

Vaddering:

Medium

Högpresterande Och Värmereglerande Vandringsstrumpor i Merinoull För Små Äventyrare

Urberg Kids' Merino Socks är vandringsstrumpor i en mycket tålig och värmereglerande merinoullsblandning, som gör dem lämpliga för vandring eller andra aktiviteter under de kalla och varma förhållanden.

Med majoriteten merinoull kommer dessa strumpor att reglera temperaturen bra, samt transportera fukt så ditt barn slipper springa runt med svettiga fötter. Ett stort plus är också att de inte luktar illa vilket är lätt hänt annars.

Den slitstarka designen (i jämförelse med vanliga bomullsstrumpor) är också mycket slitstark och klarar därför med mycket lek och äventyr innan de behöver ersättas. I jämförelse med andra vandringsstrumpor på denna lista däremot, är dess vävning ganska simpel, vilket innebär att de inte kommer vara lika hållbara.

Det bör däremot inte vara något stort problem med tanke på dess otroligt låga pris för under 100 kronor. De kommer också i flera storlekar så du enkelt kan köpa nya i och med att ditt barn växer.


FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Mjuka och bekväma
 • Slitstarka

NACKDELAR

 • Inte den bästa hållbarheten

Vandringsstrumpor - Produktjämförelse

Produkt

Längd

Material

Dämpning

Crew

61% Merinoull, 36% Nylon, 3% Spandex

Lätt/medium

Quarter

50% Merinoull, 46% Nylon, 4% Elastan

Ultralätt

Crew

77% Merinoull, 22% Polyamid, 2% Elastan

Lätt/medium

Crew

64% Merinoull, 36% Polyamid

Tung

Crew

39% Coolmax, 58% Nylon, 2% Elastan

Medium

Crew

44% Merinoull, 22% Polyamid, 30% Polyester, 4 Elastan

Medium

Crew

21% Merinoull, 24% Acrylic, 44% Nylon, 11% Lycra

Lätt/medium

Crew

80% Merinoull, 18% Polyamid, 2% Elastan

Lätt/medium

Vandringsstrumpor - Köptips

När det gäller att hitta de bästa vandringsstrumporna finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper dina strumpor, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vandringsstrumpor - Modellkategori

Det finns en rad olika strumpor, och dessa kan generellt sätt kategoriseras utifrån dess längd. Här är de vanligaste:

Crew-strumpor

Crew är den vanligaste höjden på vandringsstrumpor, och brukar ofta gå upp mellan 10-15 cm över hälen - eller några centimeter över ett par vandringsskor.

vandringsstrumpor crew

Vi och många andra tycker att denna höjd är optimal för vandring då det skyddar dina ben lite från skräp, vegetation och stenar samtidigt som de inte är överdrivet varma.

Vandringsbyxor tenderar ofta att vara ganska tunga, så det extra skyddet för fotleden och nedre delen av vaden kan vara mycket fördelaktigt. Detta är ännu viktigare om du använder dig av vandringsshorts istället för långa byxor.

Quarter-strumpor

Quarter Socks (kvartstrumpor) sitter just över hälen och fotleden, men fortsätter inte längre upp längs med benen likt Crew-modeller. 

vandringsstrumpor quarter

Vi gillar att använda dessa typer av strumpor under varmare sommardagar då de oftast är mindre och tunnare än längre strumpmodeller. Detta bör fungera väl ute på spåret så länge du inte har ett par vandringsskor eller kängor som är högre än strumporna. Med störst sannolikhet kommer detta leda till att skon skaver mot huden.

Dessa modeller brukar också vara mycket populära bland löpare och de som springer trailrunning. Trailskor är oftast i exakt samma höjd som dessa kvartsstrumpor.

No-Show-strumpor

Vill du gå ännu ett steg lägre med dina strumpor finns det även No-show-modeller. Om du har lågt sittande vandrings- eller löparskor ska en no-show-strumpa stiga strax ovanför kragen av skorna och ändå ge stoppning och skydd mellan ankeln och skon.

vandringsstrumpor no show

Det är viktigt att komma ihåg att dessa strumpor inte skyddar lika mycket, och chansen att du får i en lite sten eller något sånt i skon är betydligt högre än vid andra modeller. Ett sätt att motverka detta på vore att använda ett par damasker.

Vi tenderar att undvika dessa no-show modeller när vi är ute och vandrar, då fördelarna sällan väger mer än nackdelarna.

Långa strumpor

De längsta strumporna går oftast upp en bra bit över vaderna, i vissa fall så långt som upp till knäna.

vandringsstrumpor full längd

Genom att skydda en större del av dina ben är det ett utmärkt val för dig som planerar att vandra ute i vildmarken eller genom högt buskage eller gräs. De kan också vara mycket användbara när du letar efter lite extra värme under vintervandringen.

Men i de flesta situationer kommer ett par crew-strumpor att förse dig med tillräckligt skydd, och långa strumpor är ofta ett överdrivet val - särskilt under varmare förhållanden.

Kompressionsstrumpor

Ett annat populärt alternativ är att använda sig av ett par kompressionsstrumpor, vilket ofta hyllas för dess förmåga att minska träningsvärk och trötthet i musklerna.

Det används primärt av idrottare, men inom vandringssfären har vissa valt att använda dessa typer av strumpor under längre sträckor eller under kallt väder, då det extra stödet kan bidra till mindre värk och bättre blodflöde i benen.

Vi har inkluderat 2XU Vectr socks ovan som ett grymt val av kompressionsstrumpor du kan använda under vandringen. Dessa kompressionsmodeller brukar ofta vara lite dyrare än vanliga bomullsstrumpor men ligger ofta i samma prisklass som andra vandringsstrumpor i merinoull.

Vandringsstrumpor - Material

Moderna vandringsstrumpor är ofta gjorda av en blandning tyger, där merinoull och polyester förmodligen är de mest populära materialen som används.

Merinoull

Merinoull har på senare år snabbt tagit över marknaden, och det är nästan svårare att hitta ett par vandringsstrumpor idag som inte innehåller något merinoull. Detta magiska tyg kommer från en speciell typ av får - merinofåren - som ofta bor i tuffare klimat runt om i världen.

merinofår merinoull

Ullet i sig är mycket bekvämt, hanterar fukt väl, samtidigt som den presterar bra när det kommer till temperaturreglering och ventilation. Allt detta gör merinoull till ett mycket eftertraktat materialval för oss som gillar att spendera tid utomhus.

Sett till strumpor, och specifikt vandringsstrumpor är detta materialval mycket effektiv, särskilt med tanke på att de ofta tar längre tid att bygga upp en illaluktande lukt. Bomullsstrumpor är däremot tyngre, absorberar vätska och fukt, och torkar också betydligt långsammare.

Med det sagt så finns det inga vandringsstrumpor som är gjorda helt i merinoull. Du kommer att märka de, men de flesta strumporna innehåller oftast mellan 30-80% procent, medans resten oftast utgörs av nylon, polyester eller spandex.

Denna procentandel bör heller inte förväxlas med kvalité eller tjocklek. En viss strumpa kanske innehåller 70%+ merinoull, men behöver inte vara bättre, eller tätare än andra strumpor som endast innehåller 61% merinoull. Ett bra exempel är Darn Toughs Micro Crew, vars vävning är tätare, vilket innebär att de håller sin form bättre samt håller längre.

Polyester

Polyester brukar också prestera ganska bra när det kommer till ventilation och andningsbarhet men det finns några stora och tydliga nackdelar i relation till merinoull.

Vi fördrar nästan alltid att ha vandringsstrumpor i merinoull över polyester - fram för allt då polyesterstrumpor tenderar att lukta ganska illa efter några timmars vandring. Merinoull är ett naturligt material som kommer från får, medans polyester kommer från plastfibrer som har tagits fram syntetiskt.

vandringsstrumpa polyester

En av fördelarna med polyester är däremot att de inte brukar absorbera vatten lika mycket som merinoull, vilket innebär att de oftast torkar snabbare. Utöver denna aspekt presterar polyesterstrumpor generellt sämre än strumpor i merinoull - särskilt när det handlar om utomhusaktiviteter.

Tjocklek Och Värme

En viktig faktor att tänka på är hur tjocka dina strumpor är, och då även hur varma de är. Olika strumpor är ofta designade för olika ändamål, allt ifrån sommarturer till toppturer under vintern.

Tjockleken brukar ofta benämnas i namnet av strumporna, där vanliga alternativ är ultralätta, lättvikt, medelvikt osv. Dessa skrivs oftast ut på engelska hos globala tillverkare (lightweight, midweight etc).

För all vandring i tresäsongsförhållanden rekommenderar vi en lättviktsmodell vilket kommer att förse dig med en stabil mängd dämpning och isolering mot normala temperaturer.

Planerar du att vandra i lite kallare klimat, eller om du föredrar mer dämpning så kan en midweight/heavyweight-modell vara att föredra. Dessa modeller kan däremot kännas överdrivna om du planerar att vandra under sommaren, och kan kännas ganska varma under varma temperaturer.

Komfort Och Passform

Komfort är viktigt, och det är få saker som kan förstöra en vandring snabbare än vandringsstrumpor som inte passar ordentligt, vilket lätt kan leda till besvärliga skavsår.

Det finns två huvudsakliga orsaker till vandringsstrumpor som inte passar: antingen är de för små, och dras ofta upp över eller vid sidan av vaden. Alternativt kan de vara för stora, och orsaka att du släpar ben en vid vandring.

vandringsstrumpor vandring värme

En regel som går att följa är att välja strumpor som är en storlek större än vad du normalt bär, framför allt om du planerar långa och intensiva vandringar. Med en storlek större är det dock viktigt att tänka på att välja ett par strumpor som har en tillräckligt bra passform, annars kan de lätt bli för vida och släpa ben vid vandring.

Damspecifika Vandringsstrumpor

Som du också kan se i vår lista säljer många tillverkare vandringsstrumpor i två separata modeller - en för herr och en för dam. Generellt sätt brukar dessa inte skilja sig åt särskilt mycket, men dammodeller brukar ofta komma i andra färger och mindre storlekar.

Fokusera istället på storleken, och lägg inte allt för mycket tid och energi på att försöka hitta en specifik dammodell. Unisex-modeller brukar generellt sätt prestera mycket bra för både män och kvinnor.

Hållbarhet Och Slitstyrka

Har du någon erfarenhet av vandringsstrumpor så vet du kanske om att många billigare modeller tenderar att gå sönder ganska snabbt. Slitstyrka och hållbarhet är ofta nära relaterat till tillverkaren av strumporna, där vissa lyckats bättre än andra.

Smartwool använder sig till exempel av mjukare material, vilket i vår erfarenhet har inneburit en sämre hållbarhet överlag. Andra tillverkare såsom Darn Tough är däremot inte lika mjuka och bekväma, men är sjukt slitstarka och håller flera år.

vandringsstrumpor olika

Oavsett vilket märke du väljer, är vi övertygade om att du kommer bli förvånad över hur länge ett par robusta vandringsstrumpor för 200 kronor kan hålla. Har du några par strumpor i rotation kan du lätt förvänta dig att de håller sig i några säsonger, vilket jämfört med bomullsstrumpor är otroligt långt.

Ska Man Använda Linerstrumpor?

Linerstrumpor är tunna och lätta strumpor som är specifikt designade för att användas som ett lager mellan din fot och ditt andra par vandringsstrumpor. Tanken är att detta ska bidra med en bekvämare upplevelse med mindre chans för skavsår och liknande.

Vi tycker däremot inte detta är ett bra val, utan bör endast ses som en sista utväg om du upplever många problem med skavsår. Ett bättre förstaval är att införskaffa ett bra par vandringsstrumpor i merinoull istället för bomull, samt se till att du har ett par stabila och välsittande vandringsskor.

På dagens marknad börjar dessa vandringsstrumpor bli så sofistikerade att linerstrumpor börjar bli mindre och mindre populärt bland vandrare och friluftsentusiaster.

Om du däremot försökt dessa andra alternativ och vill prova ett par linerstrumpor, kan det vara ett bra sätt att öka stoppningen och skyddet mellan foten och skon.

Linerstrumpor bärs under dina vandringsstrumpor och har många likheter med modellerna ovan, men är tunnare och kostar i allmänhet ungefär hälften av priset. Om du vill prova dem ska du se till att kombinera linerstrumpa och ytterstrumpa på rätt sätt: Du bör använda en liner i merinoull med en merinostrumpa eller en syntetiskt liner med en syntetisk strumpa. 

Vanliga Frågor Om Vandringsstrumpor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av vandringsstrumpor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av strumpor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa vandringsstrumporna?

De bästa vandringsstrumporna är enligt vårt test Darn Tough Men's Hiker Micro Crew / Darn Tough Women's Hiker Micro Crew tack vare dess otroliga slitstyrka och hållbarhet samt bekväma känsla.

Vad kostar vandringsstrumpor?

Vandringsstrumpor kan kosta så lite som 100 kronor, men det finns även mer avancerade modeller som kostar så mycket som 500 kronor. De flesta vandringsstrumpor använder sig av merinoull vilket gör de dyrare än vanliga strumpor i syntetiska material.

Hur tvättar jag mina vandringssockor?

Nästan alla vandringsstrumpor kan tvättas i en tvättmaskin på lägre värme utan problem, inklusive de strumpor som innehåller merinoull. Titta alltid på tvättanvisningarna först, men en cykel på 30-40 grader borde inte vara någon fara. Du kan läsa mer om att tvätta merinoull här.

Hur viktigt är storleken på vandringsstrumporna?

Storleken på vandringsstrumporna spelar ingen roll för funktionen, utan det viktiga är att du har en bekväm och snygg passform. För små eller stora strumpor kan däremot öka chansen att du utvecklar skavsår, så det kan vara något att tänka på.

Kan jag använda vandringsstrumpor som löparstrumpor?

Det finns vandringsstrumpor som är avsedd för både vandring och löpning, men inte alla. Många löparstrumpor är designade med löpning i beaktning, och har ofta mer kompression och funktionalitet som kan vara fördelaktigt när du löper.

Många vandringsstrumpor är helt enkelt för stora och otympliga att springa i, men vissa modeller såsom 2XU Vectr Socks fungerar minst lika bra att springa i som att vandra i.

Kan vandringsstrumpor förstöra mina vandringsskor?

Nej, vandringsstrumporna kommer inte att förstöra dina vandringskor. Det finns vissa vandringsstrumpor som är lite tjockare och mer polstrade, och dessa kan påverka passformen i dina vandringsskor något efter mycket användning.

Sammanfattningsvis Om Vandringsstrumpor

Det finns inte ett specifik spar vandringsstrumpor som kommer att passa allas förutsättningar och situation. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 12

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.