6 Bästa Vandringsstavar (2024): Bäst i Test

bäst i test vandringsstavar guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Vandring kan vara ett utmärkt sätt att njuta av naturen och samtidigt få lite motion. Men om du inte är van vid att vandra långa sträckor kan det också vara mycket tröttsamt. Ett sätt att göra din vandring bekvämare är att använda vandringsstavar. De tar inte bara bort en del av tyngden från dina fötter, utan hjälper dig också att navigera i knepig terräng.

I den här guiden tar vi en titt på sex av de bästa vandringsstavarna på marknaden för både dam och herr. Vi kommer också att diskutera vad du bör titta på när du köper ett par vandringsstavar, samt recensioner från vandrare som redan har provat dem!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 6 Bästa Vandringsstavarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vandringsstav: Black Diamond Trail Ergo Cork Trek Poles / Black Diamond Women's Trail Ergo Cork Trek Poles  - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Ultralätta Vandringsstav: Black Diamond Distance Carbon Z - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Vandringsstavar: Urberg Classic Hiking Pole G4 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Vandringsstav För Fyra Säsonger: Black Diamond Alpine Carbon Cork - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Hållbara Vandringsstavar i Kolfiber: Swix Sonic Mountain Pro - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Vandringsstav Med Stötdämpning: Black Diamond Trail Pro Shock / Women's - Läs Recension

Bäst i Test Vandringsstav

Typ:

Teleskopstav

Stavmaterial:

Aluminium

Vikt per stav:

256 gram

Grepp:

Kork (ergonomisk)

Stabil Och Hållbar Konstruktion Till Ett Mycket Bra Pris

Kolfiberskonstruktioner har blivit allt mer populära under senare år, men för de som letar efter ett mer prisvärd och hållbart alternativ rekommenderar vi starkt Black Diamonds Trail Ergo Cork.

För strax under 900 kronor får du en stabil konstruktion i aluminium som trots det låga priset inte snålar med funktionalitet. Faktum är att konstruktionen helt i aluminium bara är något tyngre flesta av kolalternativen nedan, men fortfarande tillräckligt robust för de flesta resor på smuts, sten och snö.

Trail har också Black Diamonds bekväma, ergonomiskt formade korkgrepp och pålitliga FlickLock-längdjusterare. All denna funktionalitet gör den mycket bekväm att använda, även under längre turer.

Den huvudsakliga nackdelen som vi ser med denna teleskopstav är att den inte går att fälla ihop särskilt kompakt, vilket gör det svårt att förvara de i mindre ryggsäckar för dagsvandringar eller liknande. Har du möjligheten att spänna fast de på utsidan av din ryggsäck bör det däremot inte vara några problem.

Allt som allt är black Diamond Trail Ergo Cork vår favorit bland vandringsstavarna på marknaden för ett mycket bra pris. Letar du efter ett ännu billigare alternativ finns Haglöfs nedan, men denna modell förser dig inte med samma typ av bekvämlighet eller funktionalitet.

FÖRDELAR

 • Hållbart materialval
 • Prisvärd
 • Bekväm att använda

NACKDELAR

 • Lite tyngre alternativ
 • Ganska lång hopfällbar längd

2. Black Diamond Distance Carbon Z

Bästa Ultralätta Vandringsstav


Bästa Ultralätta Vandringsstav

Typ:

Teleskopstav

Stavmaterial:

Kolfiber

Vikt per stav:

142 gram

Grepp:

Skum

Ultralätta Vandringsstavar För De Som Vill Resa Snabbt

På strax under 300 gram per par är Black Diamonds Distance Carbon Z ett av de lättaste vandringsstavarna på marknaden. Denna modell är extremt populära bland minimalister och lättviktspackare, vilket är lätt att förstå varför.

Vi älskar Z-Pole-tekniken: en hylsa på den övre delen flyttas ner från greppet, sektionerna glider ihop och ansluts, och en liten knapp sätter allt på plats. Från hopfällbar form till full längd tar ungefär två sekunder, och när stängerna är hopfällda är de betydligt kortare än de flesta teleskopiska konstruktioner. Detta kan göra en avsevärd skillnad för alla från resenärer och vandrare som vill förvara dem i sin väska till ultradistanslöpare som bär sina stavar under långa sträckor.

Greppen är gjorda av ett bekvämt och lätt skum och spetsarna har karbidinsatser för extra hållbarhet i stenig terräng. Korgarna är också mycket lätta att ta bort och byta ut. Generellt sett är det en mycket smidig och lätt modell med all funktionalitet du kan behöva ute i naturen.

Så varför fick den här modellen inte vår topplacering? För det första är de ganska dyra, särskilt i förhållande till ett så prisvärd alternativ som Trail Ergo Cork Trek Poles ovan. Längden är heller inte justerbar vilket kan vara lite irriterande, men du kan köpa stavarna i fyra olika längder.

Letar du däremot efter ett effektivt och framför allt lätt alternativ är Distance Carbon Z ett utmärkt alternativ. Planerar du däremot mycket vandring i tuff terräng kan det vara värt med ett mer hållbart alternativ.

FÖRDELAR

 • Ultralätta
 • Kompakt hopfällbar storlek
 • Smidiga att använda

NACKDELAR

 • Lite dyra
 • Inte samma hållbarhet som aluminiumstavar

3. Urberg Classisk Hiking Pole G4

Bästa Billiga Vandringsstavar


Bästa Billiga Vandringsstavar

Typ:

Teleskopstav

Stavmaterial:

Aluminium

Vikt per stav:

235 gram

Grepp:

Skum

Simpla, Effektiva Och Billiga Vandringsstavar För Simpla Behov

Urberg Classic Hiking Pole G är ett av de mest prisvärda alternativen på vår lista, men har ändå många funktioner som är användbara för vandring och och skogspromenader. Urberg riktar sig in på budgetsegmentet med detta par, och är helt klart det billigaste alternativet på denna lista.

Den är också ganska lätt och smidig för att vara en aluminium, vilket till stor del är på grund av den smala konstruktionen och lätta aluminiumet. Det gör de ganska smidiga att använda, men det försämrar även hela konstruktionens hållbarhet där det tunnare aluminiumet lättare kan böjas.

Men för att kosta så lite som det gör är det otroligt att du fortfarande får ett bra par teleskovstavar som kan användas perfekt för lite mer vardagligt bruk och kortare vandringsturer. I jämförelse med dyrare alternativ kanske den inte är lika bekväm att använda, då handtaget är väldigt rakt och skapat i lite billigare skummaterial. Du kan däremot justera längden vilket är en smidig funktionalitet att ha i ett par budgetstavar.

Totalt sett är det däremot en superbra produkt om man har en begränsad budget, och vill fortfarande ha ett par stavar som är tillräckligt bra för att kunna användas utan problem på kortare vandringar och skogspromenader. 

FÖRDELAR

 • Billiga
 • Ganska lätta och smidiga
 • Justerbar längd

NACKDELAR

 • Sämre kvalité och konstruktion
 • Inte de bekvämaste att använda

4. Black Diamond Alpine Carbon Cork

Bästa Vandringsstav För Fyra Säsonger


Bästa Vandringsstav För Fyra Säsonger

Typ:

Teleskopstav

Stavmaterial:

Kolfiber

Vikt per stav:

243 gram

Grepp:

Kork

Effektiva Vandringsstavar Som Klarar Tuff Terräng Och Vinter

Black Diamond Alpine Cork är ett av de mest hållbara och effektiva alternativen på marknaden, perfekt för alla som vill ha ett par stavar som klarar av all terräng och alla förhållanden. De är tillverkade av kolfiber vilket gör de lätta, men konstruktionen bidrar till en hållbarhet som inte går att mätas med något annat alternativ i just kolfiber.

Det är det perfekta paret av vandringsstavar för de som vill kunna använda samma året om, från varma sommardagar till kallare expeditioner under vintern. Jämfört med valen ovan känns Alpine Carbon Cork märkbart kraftigare i handen, och den förstärkta konstruktionen är inte benägen att böjas under hård belastning.

Dessutom har Black Diamond utrustat modellen med alla sina toppkomponenter, inklusive de pålitliga FlickLock Pro-handtagslåsen i metall (de allra flesta konstruktioner använder plast), förstklassiga korkhandtag med skumförlängningar och en komplett tredelad kolfiberkonstruktion. Du betalar extra för stavarna, men det är svårt att slå på designens kvalitet eller tillförlitlighet.

För de flesta som enbart använder sina stavar under lättare promenader eller kanske vandringar under sommaren kan ett apr som Alpine Carbon Cork vara ganska överdrivet, särskilt med tanke på att de till exempel kostar mer än tre gånger så mycket som Urbergs alternativ ovan.

Men letar du efter vandringsstavar som presterar året om är det svårt att hitta ett bättre alternativ, men var beredd på att betala ett premiumpris för det.

FÖRDELAR

 • Mycket robust konstruktion
 • Mycket hållbara för kolfiber
 • Pålitliga även i tuff terräng

NACKDELAR

 • Dyra
 • Något överdrivna för vardagsbruk

Bästa Premium Vandringsstavar i Kolfiber

Typ:

Teleskopstav

Stavmaterial:

Kolfiber

Vikt per stav:

180 gram

Grepp:

Kork

Förvånansvärt Robusta Och Hållbara Vandringsstavar Sett Till Dess Låga Vikt

Swix Sonic Mountain Pro är ett av de lättaste alternativen på marknaden, och är helt skapad i kolfiber enligt det klassiska tredelade teleskopkonstruktionen. Det gör stavarna mycket lätta och smidiga att använda under längre vandringar, samtidigt som du kan fälla ihop de enkelt då du inte använder de.

Men låt dig inte luras av den lätta vikten, då denna modell är förvånansvärt robust och hållbar för dess mycket lätta vikt. Detta beror på den högkvalitativa kolfiber som Swix har använt i konstruktionen, vilket också gör dem starkare och mindre böjbara. Korkhandtagen är också mycket bekväma och ger ett bra grepp även när de är våta.

Jämfört med Black Diamond Alpine Cork ovan är Sonic Mountain Pro inte lika hållbara, men för de flesta räcker de mer än väl. De är också mycket lättare, vilket gör dem lättare att bära med sig på längre vandringar. Vi rekommenderar denna stav primärt om du planerar mycket bergsvandring eller klättring, där den lättare vikten kan vara en större fördel.

Detta kommer däremot till ett väldigt högt pris, bland de dyraste på marknaden. Men letar du efter ett mycket högkvalitativt par som också är lätta och smidiga, kan Swix Sonic Mountains Pro vara för dig.

FÖRDELAR

 • Ultralätta
 • Hållbar konstruktion trots låga vikt
 • Bekväma att använda under längre perioder

NACKDELAR


Bästa Vandringsstav Med Stötdämpning

Typ:

Teleskopstav

Stavmaterial:

Aluminium

Vikt per stav:

282 gram

Grepp:

Gummi

Smidiga Justerbara Trekkingstavar Med Extra Stötdämpning

Stötdämpning är inte ett måste för många vandrare och har några anmärkningsvärda nackdelar, bland annat ökad vikt och komplexitet. Men om du gillar den extra dämpningen när du är ute i naturen, är Black Diamonds Trail Pro Shock ett populärt alternativ.

Med en imponerande dämpning och kontroll av rekyl som är inbyggd i stavens handtag hjälper denna modell till att undvika en vanlig fallgrop för stötdämpande stavar: bottennapp och oförutsägbar rekyl. Systemet fungerar ganska sömlöst och reagerar bra på både lätta och hårda stötar. Resten av uppställningen är klassisk Black Diamond, med kvalitetsmaterial och komponenter som deras FlickLock Pro i metall.

Trail Pro Shock är ett bra val om du vill ha extra komfort och stöd av stötdämpning, men de är tunga med 282 gram per stav. De har också en relativt lång hopvikt längd på 65 centimeter. Detta gör de lite mer otympliga, men det är oftast priset du behöver betala för extra stötdämpning.

Är du villig att stå ut med den extra vikten är Black Diamond Trail Pro Shock ett högkvalitativt alternativ som kommer att tjäna dig väl på alla dina äventyr.

FÖRDELAR

 • Extra stötdämpning
 • Utbytbara toppar och bra korg för vinterbruk
 • Hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Ganska tunga
 • Lång hopfälld längd
 • Dyra

Vandringsstavar - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Typ

Material

Vikt

Grepp

862 kr

Teleskopstav

Aluminium

256 gram

Kork

699 kr

Teleskopstav

Kolfiber

142 gram

Skum

229 kr

Teleskopstav

Aluminium

235 gram

Skum

499 kr

Teleskopstav

Kolfiber

243 gram

Kork

359 kr

Teleskopstav

Kolfiber

180 gram

Kork

149 kr

Teleskopstav

Aluminium

282 gram

Gummi

Vandringsstavar - Köptips

När det gäller att hitta de bästa vandringsstavarna finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper dina stavar, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vandringsstavar - Modellkategori

Det finns som sagt flera olika typer av vandringsstavar, och vi har valt att dela upp dessa utifrån hur de går att vika ihop. Denna egenskap säger nämligen mycket om stavens överliggande prestation och dess bästa användningsområde.

Dessa stavar faller inom en av tre kategorier: teleskopstavar, hopfällbara stavar, och fasta stavar. Alla tre kommer med unika för- och nackdelar, och bör därför vara en av de första valen du tar innan ditt köp av vandringsstavar.

Teleskopstavar

Teleskopstavar med två eller tre sektioner är förmodligen det mest populära alternativet på marknaden och är kända för sin hållbarhet och användbarhet. Dessa olika sektioner kan delas upp för att lättare kunna transportera stavarna då du inte behöver de, och kan sedan kopplas samman för att skapa en längre och mer användbar stav.

teleskopstavar vandringsstav

Dessa sektioner fästs ofta samman med hjälp av ett skruvsystem eller fästen längs med staven. Vi föredrar fästen, då skruvmodeller kan vara lite mer frustrerande att använda om du råkar fästa den för hårt, eller om den går upp och blir lösare under din vandringstur.

En av de största fördelarna med teleskopstavar är deras förmåga att justera sin längd utifrån behov. Om du till exempel är på väg ner i en brant backe kan det vara smart att förlänga stavarna för att få mer bekvämt och naturligt stöd.

Nackdelen med teleskopstavarr är istället att de ofta är lite tyngre och mer otympliga än hopfällbara vandringsstavar. De är också dyrare, vilket kanske inte är optimalt om du har en liten budget.

Hopfällbara Stavar

Hopfällbara eller vikbara vandringsstavar erbjuder många av samma fördelar som teleskopstavar, men med den extra fördelen att de är lättare att packa och bära. Dessa stavar är utformade för att kunna vikas ihop i mindre delar, vilket gör dem mycket smidiga och lätta att använda.

Dessa modeller kommer också med distinkta sektioner som kan kopplas loss från varandra och sedan vikas ihop, precis som de flesta tältpinnarna fungerar. Då teleskopstavar kanske kan delas upp i två eller tre sektioner för att spara utrymme, kan fällbara alternativ oftast delas upp i betydligt fler delar, vilket resulterar i en mindre och lättare packning.

På grund av dess mycket lätta vikt och packbarhet är hopfällbara vandringsstavar ett mycket populärt alternativ hos de som lägger prioritet på vandringsutrustningen vikt. Det är rimligtvis mycket populärt bland de som till exempel kör trailrunning, klättring eller liknande fysiska aktiviteter där en lättare vikt kan vara mycket fördelaktig.

Den största nackdelen med hopfällbara vandringsstavar är dock att de inte klarar av samma typ av vikt som teleskopstavar, och kan sällan justeras i längd eller liknande.

Fasta Vandringsstavar

Den sista kategorin av vandringsstavar är de i full längd som inte går att fälla ihop eller bryta ut i separata sektioner. I dagens modern klimat är dessa alternativ extremt ovanliga att se bland vandrare eftersom de är svåra att packa och transportera då du inte använder de.

natur skog vandringsstavar

De har heller ingen möjlighet att justera längden eller liknande, men förser dig oftast med en mycket stabil och hållbar design som klarar av mer vikt än andra alternativ. Dess simpla struktur innebär också att dessa modeller kan vara mycket lätta, eftersom det krävs mindre rörliga delar.

Om du letar efter en vandringsstav som kan ge dig mest stabilitet och stöd är en fast stav förmodligen det bästa alternativet för dig. Tänk dock på att dessa modeller blir svårare att transportera och packa när du inte använder dem.

Materialet På Dina Vandringsstavar

Nästa sak du bör tänka på när du köper vandringsstavar är materialet som de är tillverkade av. De vanligaste alternativen är aluminium och kolfiber, men det finns även andra material att tänka på. Det är heller inte ovanligt att se en blandning av dessa material i samma stavar.

Aluminium

Aluminium är det mest populära valet för vandringsstavar eftersom det är lätt, hållbart och relativt billigt att använda. Det är också korrosionsbeständigt, vilket alltid är bra när du är ute på vandringslederna.

Fördelen med att använda stavar tillverkade i aluminium är helt klart dess hållbarhet, samtidigt som du kan få ett bra par stavar för en bråkdel av premiumalternativ i kolfiber.

Den största nackdelen med aluminium är att det inte är lika stabila eller lätta som stavar i kolfiber, vilket innebär att det kanske inte klarar av att hantera samma mängd vikt.

Kolfiber

De dyrare och mer högkvalitativa modellerna på marknaden kommer ofta vara skapade i kolfiber, vilket är ett mycket lätt och kraftfullt materialval. De är oftast lättare och mer styva än aluminiumalternativ, men är också dyrare att köpa.

kolfiber vandringsstav

En nackdel med kolfiber är att om det går sönder, så bryts staven av helt. Aluminiumalternativ kan böjas om du lägger för mycket tryck på den, men kolfiber kan brytas av helt istället för att böjas, och det är således viktigt att tänka på detta.

Styrkan av staven (och chansen att den går sönder) kan självklart minska genom att öka tjockleken av staven, men dt kommer självklart på bekostnad av en lite tyngre vikt.

Vandringsstavars Handtag

Hur bekvämt och effektivt ett visst grepp är kommer framför allt att avgöras av vandringsstavens handtag, och vad denna är skapad av, hur den är utformad, samt dess handledsöglor.

Grepp - Material

Handtagen på vandringsstavar är nästan alltid tillverkade i antingen plast, skum eller kork - där de alla har vissa för- och nackdelar.

Personligen föredrar vi här på Outdoorproffs ett handtag i kork då vi finner det både bekvämt men också mycket användbart. De känns bra mot handen, och leder bort svett och fukt effektivt. Själva passformen kommer även att utformas utifrån din hand efter en viss användning, och är perfekta för att använda under längre vandringar och alla årets månader.

På en nära andraplats hamnar skumalternativ. Oftast är dessa skapade i EVA-skum, vilket är mjukt, stötdämpande, samtidigt som de kan transportera bort fukt och svett hyfsat bra. Vi föredrar dessa alternativ under de varmare månaderna på året.

Det sista alternativet är handtag i plast, vilket du ofta kan hitta i riktigt billiga vandringsstavar eftersom det också är billigt att tillverka. Från erfarenhet har vi funnit att dessa alternativ passar bäst under de kallare månaderna av året eftersom de kan motstå regn och snö enkelt, men är inte lika effektiva på att hantera svett.

Grepp - Form

Kollar vi bortom materialvalet så har också vandringsstavarnas handtagsform en viktig roll i dess bekvämlighet. Formen av detta handtag kan nämligen förbättra både bekvämligheten och prestationen beroende på hur den är formad, men är i slutändan ett val som bör tas utifrån dina personliga preferenser.

grepp vandringsstavar

Den huvudsakliga faktorn att tänka på är om vandringsstavarna har ett ergonomiskt handtag eller inte. Dessa handtag brukar vara vinklade framåt något (ofta runt 15 grader) med målet att närmare efterlikna den naturliga positionen som dina händer befinner sig i under vandringen.

Men som du kanske kan tänka dig kommer detta skilja sig stort från individ till individ. Vad som känns naturligt för dig kanske känns onaturligt för någon annan.

Med det sagt tenderar vi att välja ergonomiska handtag över raka, men vi rekommenderar att du först testar (om möjligt) innan du går igenom med ditt köp.

Grepp - Handledsband

En annan vanlig funktionalitet som du kan hitta på nästan alla vandringsstavar är ett extra handledsband, vilket kan hjälpa dig genom att förse dig med mer kraft och stöd utan att behöva greppa tag allt för hårt med händerna. Detta kan vara mycket användbart på längre vandringar eller i tuff terräng då dina armar börjar bli trötta.

Vissa föredrar att undvika handledsband helt och hållet men om du vill ha en rekommenderar vi att kolla efter en modell som känns bekväm och inte skaver mot huden då du är i rörelse.

Vikt

Vikten av din vandringsstav är en annan viktig punkt att tänka på, och är för vissa det absolut viktigaste. En lättare vandringsstav kommer nämligen att trötta ut dina armar långsammare, vilket är en gigantisk fördel under långa dagar ute i vildmarken.

Under kortare vandringsturer kanske inte några gram märks av, men över en mycket lång sträcka kommer du att lyfta stavarna tusentals gånger. Då är det lättare att förstå hur till och med mindre viktminskningar kan vara mycket fördelaktiga.

Även då lättare stavar kan vara bra för att röra sig snabbare och smidigare över terrängen, kommer det också på bekostnad av hållbarhet. Ultralätta vandringsstavar kanske är bra i vissa lägen, men skaften är alldeles för tunt konstruerade för att klara av tuffare terräng eller vinterklimat. Det absolut läskigaste med ultralätta alternativ är att oroa sig för att skaftet ska brytas av.

Packstorlek

Vi nämnde tidigare att de olika typerna av vandringsstavar kan fällas ihop på olika sätt, för att lättare kunna transportera de när du inte använder de. Hur packbar en vandringsstav är oftast inte högst på vår prioritetslista, men vi föredrar absolut alternativ som kan fällas ihop över de med ett hård skaft.

packstorlek vandringsstavar

De hopfällbara vandringsstavarna är ditt absolut bästa val om du letar efter en kompakt packstorlek. Många av dessa är tillräckligt små för att smidigt få plats i en dagsryggsäck.

Men alla bryr sig inte om packstorleken, vilket förmodligen är varför teleskopstavar med tre sektioner fortfarande är den mest populära kategorin. Dessa kan oftast fällas ihop till en längs som du kan förvara i de flesta vandringsryggsäckar.

De med två sektioner kanske du kan få plats med i en resväska, men inte så mycket mindre än så. Hela stavar kan du glömma helt och hållet om du behöver resa över flera dagar.

Hållbarhet

Hållbarhet och vikt går nästan alltid hand i hand när det handlar om vandringsstavar. Ju starkare material, desto tyngre stolpe. Om en tillverkare vill sänka vikten på ett par stavar är det första hen kommer att göra är att minska diametern av materialet som används.

Så om du letar efter ett ultralätt alternativ som klarar mycket slitage kan du vara chanslös. Men det betyder inte att det inte finns några bra alternativ där ute - det beror bara på vad du prioriterar.

Om du planerar att göra om du vandrar mycket på vintern rekommenderar vi att du letar efter ett par stavar med tjockare skaft som kan ta stryk. Eller om du kommer att använda dina stavar främst på lätta stigar kan du kanske komma undan med något som är lite mindre hållbart.

Många tillverkare försöker att förbättra stavens hållbarhet och vikt genom att blanda aluminium och kolfiber. Aluminiumet placeras ofta i botten av staven för att skydda den mot stötar och liknande, medans det övre partiet är gjort helt i kolfiber för att spara in vikt.

Vinteranvändning

Att ha ett par bekväma vandringsstavar för sommarbruk är bra, men för någon som bor i Sverige kan det vara riktigt smidigt att införskaffa sig ett par som du kan använda året om. En riktig stabil modell kan användas både på vandringsutflykter under sommaren, och tillsammans med snöskorna på vintern.

vinter vandringsstavar

Men vad är det som gör en viss stav bättre lämpad för vinterbruk? Kategorin av vandringsstavar som briljerar extra mycket här är teleskopstavar, då dessa ofta är robusta och styvt designade - vilket är bättre för upp- och nedförsbackar.

En bredare fot är ett måste om du planerar att resa över någon form av snö. Utan dessa fotar kommer vandringsstavarna att penetrera snön direkt och du sjunker då ner i snön.

Stötdämpning

Att ha lite stötdämpning i sina vandringsstavar är alltid en bra idé. Den lilla dämpningen i dessa stavar kan göra under för dina knän och handleder i det långa loppet.

Men som du kommer märka är denna typ av stötdämpning inte särskilt populära bland vandringsstavar, då den extra vikten som det medför innebär en större nackdel över längre sträckor.

Att ha en till del av staven som kan strula är också en ökad huvudvärk, och något du absolut inte vill tänka på 10 mil ute på fjället.

Vandringsstavar För Damer

Majoriteten av vandringsstavar kommer i en unisex-modell, men ett fåtal inkluderar även en specifik modell anpassad för kvinnor. Vad som skiljer dessa från unisexmodeller är oftast ett smalare grepp avsedd för mindre händer, samt en kortare maximal längd.

I praktiken är detta mycket smidigt, och om du vet om att du inte behöver en längre stång kommer en kortare modell väga mindre, samt vara bättre att packa undan i ryggsäcken.

Vanliga Frågor Om Vandringsstavar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en vandringsstavar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av gåstavar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa vandringsstavarna?

De bästa vandringsstavarna är enligt vårt test Black Diamond Trail Ergo Cork Trek Poles / Women's, en mycket prisvärd och bra allroundmodell för många situationer.

Vad kostar vandringsstavar?

Vandringsstavar kostar allt ifrån 500 till 2000 kronor beroende på vilken typ av modell du köper. 

Behöver jag speciella stövlar för att gå med stavar?

Du behöver ingen särskild utrustning för att använda vandringsstavar, bara ett par bra vandringsskor eller vandringskängor.

Hur väljer jag rätt storlek på vandringsstaven?

Det bästa sättet att välja rätt storlek är att mäta avståndet från handleden till marken. De flesta tillverkare har en storleksguide som du kan använda för att hitta den perfekta passformen.

Vad är det bästa sättet att förvara mina vandringsstavar när jag inte använder dem?

De flesta vandringsstavar levereras med en förvaringspåse eller ett fodral som du kan använda för att förvara dem säkert när de inte används. Alternativt kan du linda in dem i en handduk eller ett tyg för att skydda dem från repor.

Behöver jag särskilda spetsar till mina vandringsstavar?

Vilken typ av spets du behöver beror på vilken terräng du ska gå på. Om du till exempel planerar att gå mycket på steniga stigar kan du överväga att skaffa hårdmetallspetsar.

Sammanfattningsvis Om Vandringsstavar

Det finns inte ett specifik spar vandringsstavar som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 56

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.