8 Bästa Skidglasögon (2024): Bäst i Test

basta-skidglasogon-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Denna guide handlar om de bästa skidglasögonen och är skriven för skidåkare på alla nivåer som är intresserade av att förbättra sin upplevelse på berget.

Skidglasögon är ett oumbärligt tillbehör för varje skidåkare. På en klar, solig dag kan reflektionen från snön vara bländande, medan dimma, snöfall eller dåligt ljus kan göra det svårt att se terrängen. Ett par högkvalitativa skidglasögon kan drastiskt förbättra synligheten och därmed säkerheten och njutningen av skidåkningen.

Efter att ha spenderat över ett decennium på skidorter runt om i världen, och testat en mängd olika märken och modeller, har jag samlat en ovärderlig mängd kunskap om vad som gör ett par skidglasögon exceptionellt. Med rätt val kan du säkerställa optimal sikt under alla förhållanden.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Skidglasögon Är:

 1. 1
  Smith I/O Black: Bäst i Test Skidglasögon - Läs Recension 
 2. 2
  Oakley Flight Deck L: Näst Bäst i Test Skidglasögon - Läs Recension
 3. 3
  EQPE Vision Black: Bästa Billiga Skidglasögon - Läs Recension
 4. 4
  Smith 4D Mag: Bästa Svarta Skidglasögon - Läs Recension
 5. 5
  EQPE Sight Magnetic Black: Bästa Smidiga Skidgoggles - Läs Recension
 6. 6
  Bliz Flow: Bästa Skidglasögon För Glasögonbärare  - Läs Recension
 7. 7
  POC Fovea Clarity Comp: Bästa Tävlingsgoggles För Skidåkning  - Läs Recension
 8. 8
  Julbo Aerospace: Bästa Ventilerade Skidglasögon - Läs Recension

1. Smith I/O Black

Bäst i Test Skidglasögon


Smith-I-O-Black

Ramstorlek:

Medium

Linsform:

Sfärisk

Antal Linser Som Kommer Med:

2 st

Bekväma, Effektiva Och Lättanvända Skidgoggles För Alla Situationer

Smith I/O Black skidglasögon levererar oöverträffad komfort. Efter att ha provat många glasögon genom åren märker jag direkt skillnaden när en modell sitter exceptionellt bra på ansiktet, och dessa är inget undantag. Den bekväma passformen säkerställer att glasögonen sitter åt utan att skapa tryckpunkter, vilket är särskilt viktigt under längre dagar på berget.

Optik och Synfält
När det kommer till optik, levererar Smith I/O Black verkligen. Den sfäriska linsen ger en kristallklar bild som eliminerar varje spår av förvrängning. Kombinerat med den ramlösa designen får skidåkaren ett brett och obehindrat synfält. Detta är avgörande när man navigerar i varierande terräng och behöver se varje detalj för att ta de bästa besluten.

Linsbyte och Mångsidighet
Ett av de mest framstående dragen med Smith I/O Black är dess enkla system för att byta linser. Med två linser som följer med kan du snabbt anpassa dig till förändrade ljusförhållanden. Som någon som har stött på plötsliga väderomslag på berget, uppskattar jag verkligen hur smidigt och intuitivt det är att byta mellan linserna med detta system.

Slutsats
Även om det inte finns några uppenbara nackdelar med dessa skidglasögon, är det alltid viktigt att prova flera modeller för att hitta den som passar just ditt ansikte bäst. Men med Smith I/O Black kan du vara säker på att få en produkt av hög kvalitet som kommer att tjäna dig väl i många år framöver. Jag rekommenderar dem varmt till alla som söker topp-prestanda på berget.

FÖRDELAR

 • Fantastisk optik av hög kvalité
 • Bekväm passform som sitter åt bra
 • Ramlös design för brett synfält
 • Smidigt och enkelt system för att byta linser

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Oakley Flight Deck L

Näst Bäst i Test Skidglasögon


Oakley-Flight-Deck-L

Ramstorlek:

Stor

Linsform:

Sfärisk

Antal Linser Som Kommer Med:

1 st

Stora Skidglasögon Med Maximalt Synfält

Oakley Flight Deck L skidglasögon har en snygg premiumdesign som omedelbart sticker ut. Med sin stora ramstorlek erbjuder de ett extra brett synfält, något som jag har lärt mig att uppskatta särskilt under min tid med Smith I/O Black. Den här typen av design ger skidåkaren en känsla av frihet, där man inte känner några gränser för vad man ser, vilket är särskilt viktigt i terrängen.

Optikens Kvalitet
När det kommer till optik, är Oakley ett märke som jag alltid har förknippat med hög kvalitet. Flight Deck L levererar på detta rykte. Den sfäriska linsen ger en skarp och klar bild, vilket gör att du kan se varje detalj på berget. Jämfört med Smith I/O Black är optiken nästan lika imponerande, även om de har sina egna unika styrkor.

Linsbyte och Användbarhet
Här kommer vi in på en av de större skillnaderna mellan Oakley Flight Deck L och Smith I/O Black. Oakley's system för linsbyte är lite äldre och kan upplevas som mer omständligt, särskilt om du är van vid det smidiga bytet hos Smith. Med endast en lins som medföljer blir detta en än mer framträdande svaghet, då du kan behöva investera i ytterligare linser för varierande ljusförhållanden.

Jämförelse och Reflektion
Efter att ha tillbringat mycket tid med båda dessa glasögon, kan jag säga att Oakley Flight Deck L definitivt är en stark konkurrent till Smith I/O Black. Medan de båda har sina egna unika fördelar och nackdelar, ger Oakley's extra breda synfält en känsla av rymd som är svår att matcha. Dock, om linsbyte och mångsidighet är en prioritet för dig, kan Smith I/O Black vara ett bättre val.

FÖRDELAR

 • Extra brett synfält
 • Mycket bra optik
 • Snygg premiumdesign av hög kvalité

NACKDELAR

 • Kommer enbart med en lins
 • Äldre och mer omständligt system för att byta linser

3. EQPE Vision Black

Bästa Billiga Skidglasögon


EQPE-Vision-Black

Ramstorlek:

Stor

Linsform:

Cylindrisk

Antal Linser Som Kommer Med:

1 st

Prisvärda Skidgoggles Med God Funktionalitet

EQPE Vision Black skidglasögon erbjuder en snygg och minimalistisk design som direkt fångar ögat. Med sitt spegelvisir ser de inte bara moderna ut, utan fungerar också bra i starkt ljus. Genom åren har jag märkt att designen spelar en stor roll för många skidåkare, inte bara för funktionaliteten utan också för känslan på berget. EQPE lyckas leverera både stil och funktion till ett överkomligt pris.

Optik och Synkvalitet
Trots den cylindriska linsformen, som kan vara lite annorlunda än den sfäriska formen som många av de dyrare märkena använder, erbjuder EQPE Vision Black en förvånansvärt klar och skarp bild. De immar inte igen, vilket är avgörande för en bra skiddag. Jämfört med premiumalternativen som Oakley Flight Deck L och Smith I/O Black saknar de kanske lite av den optiska kvaliteten, men för priset är de imponerande.

Komfort och Passform
En av de största bekymren med billigare skidglasögon brukar vara komforten, men EQPE Vision Black överraskar positivt här. Passformen är bekväm, och även om jag har burit mer lyxiga modeller, känner jag mig fortfarande tillfreds efter en hel dag med dessa på. De sitter bra på ansiktet utan att skapa tryckpunkter, vilket är avgörande för längre skidpass.

Material och Hållbarhet
Det är här EQPE Vision Black visar några kompromisser jämfört med dyrare alternativ. Medan de håller bra för priset, kan man märka att konstruktionen inte är lika robust som de premiumalternativ jag tidigare nämnt. Detta innebär inte nödvändigtvis att de inte kommer att hålla, men det kan vara värt att vara extra försiktig med dem för att förlänga deras livslängd.

FÖRDELAR

 • Extremt prisvärda
 • Snygg och minimalistisk design med spegelvisir
 • Immar inte igen något
 • Bra passform

NACKDELAR

 • Kommer enbart med en lins
 • Inte lika högkvalitativ konstruktion som premiumalternativ

4. Smith 4D Mag

Bästa Svarta Skidglasögon


Smith-4D-Mag

Ramstorlek:

Medium

Linsform:

Birdseye Vision

Antal Linser Som Kommer Med:

2 st

Högkvalitativa Och Snygga Skidgoggles i Svart Färg

Smith 4D Mag introducerar en ny linsform, Birdseye Vision, som jag måste säga ger en upplevelse som skiljer sig från allt annat jag har testat. Detta mycket breda synfält gör att du ser mer av terrängen både horisontellt och vertikalt. Det ger en nästan 3D-liknande upplevelse på berget, vilket är en game-changer. Jämfört med traditionella sfäriska eller cylindriska linser är skillnaden slående.

Linsbyte Och Användarvänlighet
Medan jag har pratat om linsbytessystemet hos andra märken, tar Smith 4D Mag detta till en ny nivå med sitt smidiga linsbytessystem. Med två linser som medföljer kan du snabbt anpassa dig till förändrade ljusförhållanden. Det är särskilt viktigt när man befinner sig på en bergstopp och ljusförhållandena plötsligt förändras.

Konstruktion och Optik av Högsta Klass
Smith är känt för sin optiska kvalitet, och 4D Mag är inget undantag. Den skarpa och klara bilden, tillsammans med den robusta konstruktionen, gör dessa glasögon till ett premiumval för dem som inte vill kompromissa med kvaliteten. Efter att ha testat både EQPE Vision Black och Oakley Flight Deck L, kan jag bekräfta att Smith 4D Mag står i en egen liga när det gäller konstruktion och optik.

Pris I Förhållande Till Värde
Det finns ingen tvekan om att Smith 4D Mag är ett dyrt alternativ. Men med den innovativa tekniken, den högkvalitativa optiken och den solida konstruktionen, känner jag att de är värda investeringen för den seriösa skidåkaren. Det är dock viktigt att väga priset mot dina egna prioriteringar på berget. Om du är ute efter det allra bästa och är redo att betala för det, kommer Smith 4D Mag inte att göra dig besviken.

FÖRDELAR

 • Mycket brett synfält tack vare nya linsformen
 • Smidigt linsbytessystem
 • Mycket högkvalitativ konstruktion och optik

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

5. EQPE Sight Magnetic Black

Bästa Smidiga Skidgoggles


EQPE-Sight-Magnetic-Black

Ramstorlek:

Medium

Linsform:

Cylindrisk

Antal Linser Som Kommer Med:

2 st

Prisvärda Skidgoggles Med Smidigt Magnetiskt Snabbfäste För Byta Av linser

EQPE Sight Magnetic Black introducerar en av de mest innovativa lösningarna jag har sett på marknaden: en magnetisk linsinfästning. Detta system tar bort allt krångel med att byta linser och gör det extremt snabbt och enkelt. Jämfört med andra goggles jag har testat, inklusive Smith 4D Mag, känns detta system mycket smidigare och effektivare, särskilt när du är på berget och vill byta lins snabbt.

Optik och Immotstånd
När det gäller optik, levererar EQPE Sight Magnetic Black. Trots den cylindriska linsformen är bilden klar och skarp. En av de största framgångarna med dessa goggles är dock att de inte immar igen, vilket ger en konstant klar sikt under alla förhållanden. Detta är en egenskap jag alltid letar efter, särskilt efter att ha upplevt problem med andra märken tidigare.

Estetik och Design
Med sin ramfria och snygga svarta design ser dessa goggles moderna och stilrena ut. Designen är inte bara estetiskt tilltalande, utan bidrar också till det breda synfältet som erbjuds av de cylindriska linserna. Efter att ha burit både Smith 4D Mag och Oakley Flight Deck L, uppskattar jag verkligen den slanka och stilrena känslan av EQPE Sight Magnetic Black.

Ljusgenomsläpp och Användbarhet
Den enda lilla nackdelen jag märkte var att glaset kan upplevas som något ljus, särskilt i mycket starkt solljus. Detta är något att beakta, särskilt om du oftast åker i områden med hög solintensitet. Trots detta, med de två linser som medföljer, kan du anpassa dig något till varierande ljusförhållanden. Om jämfört med tidigare modeller jag har testat, skulle jag säga att EQPE Sight Magnetic Black definitivt står ut när det gäller sin smidighet och estetik.

FÖRDELAR

 • Extremt praktisk linsinfästning med magnetiskt fäste
 • Immar inte alls
 • Snygg ramfri design i svart färg

NACKDELAR

 • Vi upplevde glaset något ljus

6. Bliz Flow

Bästa Skidglasögon För Glasögonbärare


Bliz-Flow

Ramstorlek:

Stor

Linsform:

Cylindrisk

Antal Linser Som Kommer Med:

1 st

Prisvärda Skidglasögon Med Bra Passform För De Med Glasögon

Bliz Flow skidglasögon är en lösning som många glasögonbärare, inklusive jag själv, har letat efter. De är specialanpassade för att kunna bära vanliga glasögon under, vilket är en funktion som ofta saknas i många andra modeller. Denna anpassning eliminerar behovet av att skaffa specialgjorda skidglasögon eller kontaktlinser för de som redan bär glasögon, vilket är en stor lättnad.

Hållbarhet och Slitstyrka
Det som imponerar mest med Bliz Flow är deras slitstyrka och hållbarhet, särskilt med tanke på deras prispunkt. Linserna är extremt tåliga mot repor och skador, vilket är en viktig egenskap för de som tillbringar mycket tid på berget. Med tanke på min erfarenhet av att använda olika skidglasögon genom åren, rankar jag definitivt Bliz Flow högt när det gäller hållbarhet.

Ventilation och Immotstånd
Ett annat starkt inslag i Bliz Flow är deras väl genomtänkta ventilationssystem. Bra ventilation i ramen förhindrar imning, vilket säkerställer att du har en konstant klar sikt, oavsett förhållandena. Jämfört med tidigare modeller jag har testat, som EQPE Sight Magnetic Black, håller Bliz Flow sig imfri under längre perioder, vilket är avgörande för skidåkare.

Optik och Linsbyte
Medan Bliz Flow har många fördelar, är det viktigt att nämna några av de områden där de kan förbättras. Optiken är bra, men jämfört med premiumalternativ som Smith 4D Mag, kan man märka en skillnad i klarhet och skärpa. Dessutom kan processen att byta linser vara lite klurig, särskilt för dem som är vana vid snabbfästen som på EQPE Sight Magnetic Black. Trots dessa små nackdelar, för de som bär glasögon, är Bliz Flow ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Specialanpassad för att bära vanliga glasögon under
 • Extremt slittåliga och hållbara linser
 • Bra ventilering i ramen som förhindrar imning

NACKDELAR

 • Inte den bästa optiken i jämförelse med premiumalternativ
 • Lite svår att byta linser på

7. POC Fovea Clarity Comp

Bästa Tävlingsgoggles För Skidåkning


POC-Fovea-Clarity-Comp

Ramstorlek:

Stor

Linsform:

Sfärisk

Antal Linser Som Kommer Med:

1 st

Högkvalitativa Skidglasögon Anpassade För Höga Hastigheter i Backen

POC Fovea Clarity Comp skidglasögon står verkligen ut när det kommer till optik. Med sin sfäriska linsdesign erbjuder de en förhöjd kontrast, vilket är avgörande för tävlingsåkare som behöver skilja på varje nyans i snön under höga hastigheter. Som någon som har testat ett flertal skidglasögon, kan jag bekräfta att skärpan och kontrasten hos dessa goggles verkligen ger en fördel när varje sekund räknas.

Synfält För Tävling
Med sin stora ramstorlek erbjuder POC Fovea Clarity Comp ett imponerande brett synfält. Detta ger åkaren en oförhindrad vy av terrängen, vilket är avgörande för snabba beslut under tävlingar. Efter att ha jämfört med andra modeller som Smith 4D Mag och EQPE Sight Magnetic Black, känner jag att POC Fovea Clarity Comp ger den klarhet och sikt som krävs för tävlingsförhållanden.

Ramdesign för Högre Hastigheter
En unik egenskap hos dessa skidglasögon är deras tätade ramdesign. Genom att minska ventilationen, är dessa glasögon optimerade för höga hastigheter där stark vind kan vara ett problem. Denna design minimerar störningar och håller ögonen skyddade, vilket är en detalj som jag verkligen uppskattar när jag är i backen och försöker nå mina snabbaste tider.

Användningstid och Imning
Det är viktigt att notera att medan POC Fovea Clarity Comp excellerar i tävlingsförhållanden, är de kanske inte det bästa valet för långa dagar på berget. På grund av den minskade ventilationen kan de lätt immar igen vid längre användning. Detta är en kompromiss för den förbättrade prestandan vid höga hastigheter, så det är viktigt att överväga dina prioriteringar när du väljer dessa goggles.

FÖRDELAR

 • Mycket bra optik för ökad kontrast
 • Brett synfält
 • Tätad ram för att minska ventilationen, vilket är viktigt under högre hastigheter

NACKDELAR

 • Inte gjorda för lång användning, då de lätt immar igen

8. Julbo Aerospace

Bästa Ventilerade Skidglasögon


Julbo-Aerospace

Ramstorlek:

Stor

Linsform:

Sfärisk

Antal Linser Som Kommer Med:

1 st

Kraftfulla Skidglasögon Med Extremt Bra Ventilation För Långa Dagar

Julbo Aerospace skidglasögon levererar när det kommer till klarhet och immotstånd. En av de största utmaningarna för skidåkare är glasögon som immar igen, men med Julbo Aerospace's effektiva anti-immbeläggning kan detta problem i stort sett elimineras. Från mina egna erfarenheter med en mängd olika glasögon kan jag intyga att denna beläggning verkligen gör skillnad, särskilt under längre och mer intensiva skiddagar.

Ventilationsprestanda
Det som verkligen skiljer Julbo Aerospace från konkurrenterna är dess överlägsna ventilationsförmåga. Med en unik design som möjliggör optimal luftflöde, håller dessa glasögon dig sval och klar oavsett förhållanden. Jämfört med andra modeller, som POC Fovea Clarity Comp, står Julbo Aerospace ut som den överlägsna vinnaren när det gäller ventilation.

Anpassningsbar Lins och Synfält
Trots att endast en lins medföljer, är den anpassningsbar för olika ljusförhållanden, vilket ger en viss grad av mångsidighet. Dessutom, med den sfäriska linsformen och den stora ramstorleken, får användaren nytta av ett brett och obehindrat synfält. Efter att ha provat både EQPE Sight Magnetic Black och Smith 4D Mag, känner jag att Julbo Aerospace erbjuder en av de mest omfattande vyerna på berget.

Pris och Användbarhet
Det finns inget att sticka under stol med, Julbo Aerospace är ett dyrare alternativ. Men med tanke på deras överlägsna ventilationsförmåga och kvalitet, kan priset vara värt det för många skidåkare. Den enda svagheten jag märkte var att linsen kan vara lite svår att byta ut. Medan detta inte är ett stort problem tack vare den anpassningsbara linsen, är det något att beakta om du är någon som ofta byter linser beroende på förhållandena.

FÖRDELAR

 • Extremt effektivt anti-immbeläggning
 • Mycket god ventilationsförmåga
 • Anpassningsbar lins för olika förhållanden
 • Brett synfält

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ
 • Kommer enbart med en lins (som är svår att byta ut)

Skidglasögon - Produktjämförelse

Produkt

Ramstorlek

Linsform

Antal Linser Som Kommer Med

Medium

Sfärisk

2 st

Stor

Sfärisk

1 st

Stor

Cylindrisk

1 st

Medium

Birdseye Vision

2 st

Medium

Cylindrisk

2 st

Stor

Cylindrisk

1 st

Stor

Sfärisk

1 st

Skidglasögon - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper ett par skidglasögon, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper skidglasögon.

Linsform

När man väljer skidglasögon är linsformen en av de mest centrala faktorerna att beakta. De två dominerande formerna på marknaden är sfäriska och cylindriska, och varje form har sina egna unika fördelar.

Sfäriska linser, som namnet antyder, har en form som liknar en del av en sfär. Denna design är inte bara estetiskt tilltalande, utan den erbjuder också en teknisk fördel: en utökad horisontal och vertikal sikt. Denna ökade siktvidd ger åkaren en panoramavy av omgivningarna, vilket kan vara särskilt värdefullt i snabbt skiftande terräng eller trånga skogspartier. Dessutom, tack vare sin form, har sfäriska linser en minskad optisk förvrängning, vilket ger en klarare och mer verklighetstrogen bild av omgivningen. Men denna högre kvalitet kommer ofta till ett högre pris. I mina tidigare recensioner, särskilt när jag diskuterade modeller som Smith 4D Mag, framhävde jag ofta de optiska fördelarna med sfäriska linser.

Å andra sidan har cylindriska linser en plattare design, vilket ger dem en mer retro eller klassisk look. Även om de kan erbjuda en något mer begränsad sikt jämfört med sfäriska linser, har tekniken bakom cylindriska linser förbättrats markant de senaste åren. De kan nu erbjuda en skarp och klar sikt som tillgodoser behoven hos de flesta skidåkare. Ett exempel från mina tidigare recensioner är EQPE Sight Magnetic Black, som, trots sin cylindriska design, erbjuder en utmärkt sikt på berget.

bra-skidglasogon-for-dam-och-herr

Linsfärg och Ljusgenomsläpp (VLT)

Linsfärgen i skidglasögon är inte bara en estetisk detalj - den spelar en avgörande roll i hur du uppfattar din omgivning på berget. Varje linsfärg har specifika egenskaper som kan förbättra kontrasten och synligheten under specifika ljusförhållanden.

Där kommer VLT, eller Visible Light Transmission, in i bilden. VLT anger hur mycket ljus en lins släpper igenom, mätt i procent. En lins med hög VLT-procentandel (t.ex. 70%) kommer att släppa igenom mer ljus och är därför bättre lämpad för mörka, molniga dagar. Omvänt kommer en lins med låg VLT (t.ex. 15%) att släppa igenom mindre ljus, vilket gör den idealisk för soliga dagar med starkt solljus.

Till exempel, under mina tidigare recensioner av produkter som POC Fovea Clarity Comp, nämnde jag ofta hur specifika linsfärger och VLT-värden var särskilt effektiva under vissa förhållanden. Mörka linser, som grå eller svart, med lågt VLT, är optimala för klara, soliga dagar eftersom de hjälper till att minska bländning och ögonbelastning. Å andra sidan, ljusare linser, som gult eller rosa, med högt VLT, förhöjer kontrasten på molniga eller snöiga dagar, vilket hjälper skidåkare att skilja terrängdetaljer.

Valet av linsfärg och VLT bör baseras på de ljusförhållanden du oftast stöter på när du åker skidor. Genom att förstå och välja rätt kombination kan du optimera din sikt och därmed din skidupplevelse.

Linsbytessystem

Skidbackarna bjuder på en kalejdoskop av ljusförhållanden - från den bländande ljusstyrkan av en klar vinterdag till det dämpade gråa ljuset av en snöig eftermiddag. För att navigera genom dessa skiftande förhållanden behöver skidåkare utrustning som kan anpassa sig lika snabbt som vädret kan förändras. Här kommer fördelen med ett effektivt linsbytessystem in i bilden.

Med ett snabbt och enkelt linsbytessystem kan du anpassa dina skidglasögon till den rådande belysningen genom att byta linsen på bara några sekunder. Istället för att kämpa med att lossa och sätta fast linser under kalla och ibland klumpiga förhållanden, tillåter dessa system en sömlös övergång som sparar tid och ansträngning.

Jag kommer ihåg när jag recenserade EQPE Sight Magnetic Black, ett exempel på skidglasögon som verkligen lyfte fram fördelarna med ett magnetiskt linsbytessystem. Med sådana innovationer blir linsbytet nästan omedelbart, vilket gör att du kan återgå till åkningen snabbare än någonsin.

Om du är en skidåkare som regelbundet står inför olika ljusförhållanden eller bara vill ha flexibiliteten att anpassa dina glasögon baserat på ditt humör eller din outfit, är investeringen i skidglasögon med ett effektivt linsbytessystem en game-changer. Det ökar inte bara din komfort och prestanda på berget, utan det ger dig också friheten att anpassa din utrustning efter dina behov.

Synfält

Synfältet i skidglasögon är inte bara en fråga om estetik eller design; det spelar en avgörande roll i din övergripande skidupplevelse. Ett brett synfält - den visuella zonen som dina ögon kan uppfatta utan att röra på huvudet - ökar din perifera sikt. Detta innebär att du kan se mer av din omgivning, både på sidorna och upp och ner, utan att vrida nacken eller luta huvudet.

Varför är detta så viktigt? På skidbacken, där situationer snabbt kan förändras, ger en utvidgad perifer sikt dig möjlighet att snabbt upptäcka andra skidåkare eller snowboardåkare, undvika hinder och reagera på varierande terräng. Det blir särskilt viktigt i trånga eller trädbevuxna områden, där varje sekund räknas när det kommer till att göra split-second beslut.

I mina tidigare recensioner av skidglasögon, som EQPE Sight Magnetic Black och Smith 4D Mag, betonade jag alltid vikten av ett generöst synfält. Dessa toppmodeller förstår betydelsen av att inte bara fokusera på linsens klarhet, men också hur mycket av terrängen en åkare kan se.

Passform

När det kommer till skidglasögon är passformen kritisk. Det är inte bara en fråga om estetik, utan också om funktion och komfort. Ett par skidglasögon som sitter perfekt på ditt ansikte kommer att ge dig självförtroende och komfort, oavsett hur länge du är på berget. En optimal passform garanterar att glasögonen följer ditt ansiktes konturer utan att lämna några utrymmen där kall luft eller snö kan tränga in.

Inte bara det, skidglasögonen bör också integreras sömlöst med din skidhjälm. En dålig kombination av hjälm och glasögon kan skapa obekväma tryckpunkter eller till och med lämna delar av ditt ansikte exponerade för elementen. Vi har alla sett skidåkare som ständigt justerar sina glasögon, och detta är ofta på grund av en dålig passform.

När jag tidigare recenserade produkter som Julbo Aerospace och POC Fovea Clarity Comp, var det tydligt att märken prioriterar passform högt. De förstår vikten av en nära, bekväm passform som fortfarande tillåter fri rörlighet och inte hindrar din sikt.

hogkvalitativa-skidgoggles

Skidglasögon för Glasögonbärare

Att bära glasögon under skidglasögon kan ofta kännas som en utmaning. Kombinationen kan leda till oönskad imning, tryckpunkter eller till och med en kompromiss i synfältet. Men för de som är beroende av sina vardagsglasögon för att se klart på backen, är det viktigt att hitta en lösning som fungerar.

Det finns skidglasögon på marknaden som specifikt är designade för att bäras över vanliga glasögon, ofta refererade till som "OTG" (Over The Glasses). Dessa glasögon har en större inre ram för att rymma glasögonen och speciella kanaler i skumramen för skalmarna, vilket minimerar trycket mot ansiktet. Denna design säkerställer att dina vardagsglasögon sitter bekvämt under skidglasögonen, samtidigt som den bibehåller en tät och säker passform för att undvika imning.

I mina tidigare recensioner, särskilt när jag tittade på produkter som Bliz Flow, framhävde jag ofta hur dessa OTG-modeller skiljer sig från standard skidglasögon. Den genomtänkta designen och de särskilda justeringarna som görs för att rymma glasögon garanterar att även glasögonbärare kan njuta av en problemfri dag på berget.

Immskydd

En av de mest frustrerande upplevelserna för skidåkare är när deras glasögon dimmar. Inte bara förstör det njutningen av en perfekt skiddag, men det kan också utgöra en verklig säkerhetsrisk. När sikten blir begränsad av imma, blir det svårt att skilja terrängens nyanser, identifiera hinder eller ens se andra åkare, vilket kan leda till olyckor.

En effektiv anti-immbeläggning, ofta baserad på kemiska föreningar, appliceras på insidan av linsen för att förhindra att vattenmolekylerna klumpar ihop sig och skapar imma. Denna beläggning fungerar genom att sprida vattenmolekylerna över linsens yta, vilket gör att de snabbt kan avdunsta och därmed förhindra imbildning.

När jag tidigare granskade produkter som Smith 4D Mag och Bliz Flow, var jag alltid uppmärksam på hur de hanterade frågan om imning. Många moderna skidglasögon kombinerar anti-immbeläggning med strategiskt placerad ventilation. Denna ventilation tillåter luftcirkulation, vilket hjälper till att reglera temperaturen inuti glasögonen och ytterligare minska risken för imning.

Hällbarhet & Slitstyrka

Skidbacken är inte en plats för skör utrustning. Mellan snabba utförslöpor, isiga förhållanden och oväntade fall, behöver dina skidglasögon vara redo att möta alla typer av utmaningar. Därför är hållbarhet och en solid konstruktion inte bara eftersträvansvärda kvaliteter - de är avgörande för en optimal skidupplevelse.

Högkvalitativa material spelar en central roll i detta. Polykarbonatlinser, till exempel, är kända för sin motståndskraft mot repor och stötar, medan flexibla rammaterial kan anpassa sig till olika ansiktsformer utan att förvrängas eller brytas. Dessa material tillsammans med en väl genomtänkt konstruktion ser till att glasögonen inte bara sitter bekvämt, men också står emot de påfrestningar som kan uppstå under en dag på berget.

I tidigare recensioner, som när jag granskade POC Fovea Clarity Comp och Julbo Aerospace, lyfte jag ofta fram byggkvaliteten och hållbarheten som nyckelfaktorer. Dessa modeller, och andra liknande högpresterande skidglasögon, investerar i premiummaterial och innovativ design för att säkerställa att produkten inte bara presterar under optimala förhållanden, men också när saker blir tuffa.

Vanliga Frågor Om Skidglasögon

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par skidglasögon, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av skidglasögon, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa skidglasögonen?

De bästa skidglasögonen är enligt vårt test Smith I/O Black, ett par skidglasögon med extremt bra funktionalitet och bekvämlighet, utan att kosta allt för mycket.

Vad kostar skidglasögon?

Skidglasögonen tenderar att kosta från så lite som 500 kronor, upp till så mycket som 4000 kronor - vilket helt och hållet beror på dess kvalité och funktionalitet.

Vad är skillnaden mellan polariserade och icke-polariserade skidglasögon?

Polariserade skidglasögon har en speciell beläggning som reducerar bländning från reflekterande ytor, som snö. Dessa är särskilt användbara i starkt soliga förhållanden. Icke-polariserade glasögon saknar denna beläggning men kan fortfarande erbjuda UV-skydd och andra egenskaper.

Är det möjligt att ha receptbelagda skidglasögon med styrka?

Ja, det finns skidglasögon som kan anpassas med receptbelagda linser. Det finns också insatser för vanliga skidglasögon som håller dina receptbelagda linser, vilket gör det lättare att byta mellan olika skidglasögon.

Varför är ventilation viktigt i skidglasögon?

Ventilation hjälper till att reglera temperaturen inuti glasögonen och minskar risken för imbildning. Bra ventilation säkerställer att varm, fuktig luft kan fly och ersättas med kall, torr luft, vilket hjälper till att hålla din sikt klar.

Vad menas med dubbla linser i skidglasögon?

Dubbla linser innebär att glasögonen har två linser med ett luftrum emellan. Denna design hjälper till att minska imning eftersom den inre temperaturen balanseras bättre, vilket minskar temperaturskillnaden mellan insidan och utsidan av glasögonen.

Kan jag använda mina skidglasögon för andra aktiviteter, som mountainbiking eller vandring?

Medan skidglasögon primärt är designade för skidåkning, kan de användas för andra aktiviteter som kräver ögonskydd. Kom dock ihåg att de kanske inte erbjuder samma prestanda eller passform som specialiserade sportglasögon för andra sporter.

Sammanfattningsvis Om Skidglasögon

Ett bra par skidglasögon är ett måste om du är och åker skidor eller snowboard. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 34

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.