• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Älgstudsare (2024): Bäst i Test

5 Bästa Älgstudsare (2024): Bäst i Test

bästa älgstudsare bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du är en ivrig jägare som vill ta dig an storviltet i Sverige vill du ha en älgstudsare som är pålitligt, exakt och kraftfullt. Att välja rätt gevär kan vara en svår uppgift, eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till som kaliber, piplängd och verkningstyp.

I den här guiden ger vi en översikt över de olika typerna av jaktgevär som finns tillgängliga och ger rekommendationer om de bästa alternativen för jakt på större vilt i Sverige. Oavsett om du är en erfaren jägare eller nybörjare hoppas vi att den här guiden hjälper dig att hitta det perfekta geväret för ditt nästa jaktäventyr.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Älgstudsarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Älgstudsare: Sako 85 Finnlight 2 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Älgstudsare: Sauer 101 Classic XTA - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Älgstudsare Paket: Tikka T3x Lite Vapenpaket - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Halvautomat Älgstudsare: Benelli Argo E Battue - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Älgstudsare: Winchester XPR Stainless Cerakote - Läs Recension

1. Sako 85 Finnlight 2

Bäst i Test Älgstudsare


Sako 85 Finnlight 2

Piplängd:

51 cm

Kaliber:

.308

Vikt:

2.8 kg

Populär Och Träffsäker Älgstudsare Med Populärt Kikarsikte Och Ljuddämpare

Sako 85 Finnlight 2 är ett högkvalitativt jaktgevär som är utformat för precisionsskytte och tillförlitlig prestanda under en mängd olika förhållanden. Den har en lätt, men hållbar kompositskena som är perfekt för att bära med sig på långa jaktresor, samt en pipa i rostfritt stål som är motståndskraftig mot rost och korrosion. Många skulle nog kalla detta gevär en av världens bästa älgstudsare.

En av de utmärkande egenskaperna hos Finnlight 2 är dess mjuka och skarpa avtryckare, vilket gör det lätt att skjuta exakt och konsekvent. Geväret har också ett löstagbart magasin, vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt ladda om i fält.

När det gäller precision gör Finnlight 2 ingen besvikelse. Den kan konsekvent producera täta grupper på långa avstånd, vilket gör den till ett utmärkt val för skytte på långa avstånd eller jakt på storvilt. Den finns också i en mängd olika kalibrar, inklusive populära alternativ som .308 Winchester och .30-06 Springfield.

På det hela taget är Sako 85 Finnlight 2 en älgstudsare av högsta klass som lämpar sig för ett stort antal olika jakttillämpningar. Dess lätta konstruktion, pålitliga prestanda och utmärkta precision gör det till ett utmärkt val för både erfarna jägare och nybörjare.

FÖRDELAR

 • Helt vapenpaket
 • Fantastisk precision
 • Lätt och smidig design

NACKDELAR

 • Lite dyrare vapenpaket

2. Sauer 101 Classic XTA

Näst Bäst i Test Älgstudsare


Sauer 101 Classic XTA

Piplängd:

56 cm

Kaliber:

Finns i många olika

Vikt:

3.0 kg

Mycket Mångfunktionell Älgstudsare Som Fungerar Med Många Kalibrar

Sauer 101 Classic XTA är en annan högkvalitativ älgstudsare som är utformat för noggrannhet och tillförlitlighet i fält - oavsett vilken kaliber du vill använda dig av. Den har en elegant och snygg design med en klassisk skena i syntet och en kallhammarsmiddad pipa som är känd för sin precision och hållbarhet.

En av de utmärkande egenskaperna hos Classic XTA är dess otroliga multifunktionalitet, den kan användas med en rad olika kalibrar och ammunition. Det innebär att du enkelt kan välja modell utifrån den kaliber som du känner dig mest bekväm med att jaga älg, från 220 REM till .308 WIN.

När det gäller precision presterar Classic XTA exceptionellt bra. Det kan producera täta grupper på långa avstånd, vilket gör det till ett utmärkt val för storviltjakt eller skytte på långa avstånd. Kolven är också justerbar vilket gör det enkelt att justera gevärets prestanda efter dina behov.

På det hela taget är Sauer 101 Classic XTA ett utmärkt val för erfarna jägare eller nybörjare som letar efter en exakt och pålitlig älgskytt. Dess multifunktionalitet, justerbara kolv och robusta konstruktion gör den till en mycket mångsidig älgskytt som passar för många olika jakttillämpningar. Det är däremot en av de dyrare modellerna på marknaden, så för dig med en tajt budget finns det bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • Justerbar kolv
 • Multifunktionell
 • Robust och hållbar design

NACKDELAR

 • Ganska dyr modell

3. Tikka T3x Lite Vapenpaket

Bästa Älgstudsare Paket


Tikka T3x Lite Vapenpaket

Piplängd:

51 cm

Kaliber:

9.3x62

Vikt:

2.8 kg

Enkelanvänt, Smidigt & Populärt Vapenpaket

Tikka T3X Lite är förmodligen en av de mest populära älgstudsarna här i Norden, särskilt för nybörjare - oh detta är ingen slump. Det är nämligen ett jaktgevär som kan användas av både nybörjare och mer erfarna jägare, men det är mycket enkelt att använda och sätta ihop med utbytbara kikarsikten samt fästen som ingår i vapenpaketet.

Geväret är också enkelt att justera i både längd och höjd som gör att du kan använda den över hela årets olika jaktsäsonger utan problem, och kan därför också användas för att jaga en rad olika typer av vilt. Greppet är också mycket bekvämt och kan även bytas ut mot ett pistolgrepp om du föredrar detta.

En annan bra fördel med denna modell är dess extra skuminlägg i syntetkolvarna vilket bidrar till en mindre resonanseffekt vilket är perfekt för att kunna jaga sitt byte igenom skogen utan att göra särskilt mycket ljud.

T3X är tillverkad av en förstärkt glasfiberpolypropylen, och det bakre locket kan förses med ytterligare plattor för extra skydd. Den nya utformningen av ryggskyddet har också integrerade luftfickor som hjälper till att absorbera rekylen för förbättrad skjutnoggrannhet. Bakstyckshylsan i metall ger ökad hållbarhet och bakre skydd för extra säkerhet.

Allt som allt är det en otroligt funktionellt och smidig modell som kommer passa perfekt för dem som tar sina första steg på jakt, och är även vårt förstahandsval över de bästa jaktvapen för nybörjare.

FÖRDELAR

 • Multijusterbar kolv
 • Enkelt och smidigt att använda
 • Tyst användning

NACKDELAR

 • Inte den bästa precisionen

4. Benelli Argo E Battue

Bästa Halvautomat Älgstudsare


Benelli Argo E Battue

Piplängd:

35 cm

Kaliber:

.308

Vikt:

3.35 kg

Pålitlig Precision Med Denna Halvautomatiserade Älgstudsare

Benelli Argo E Battue är ett halvautomatiskt, kort älgstudsare som utformats för noggrannhet och tillförlitlighet i fält. Den har en elegant, ergonomisk design som garanterar bekväm skytte även efter långvarig användning. Det är faktiskt det enda vapen som fått högsta betyg i samtliga delar av NATO standard test för studsare: pålitlighet, uthållighet och precision.

Utseendemässigt gillar vi designen, och den kortare längden bidrar även till en relativt simpel hantering och transport, även då geväret i sig är åt det tyngre hållet. Det kommer även med dubbla snabbfäste för vapenrem på båda sidorna, så att bära den kan vara relativt bekvämt.

Argo E Battue har hög precision och en stark rekyl som minskar effekten av varje skott. Den halvautomatiska driften möjliggör snabba uppföljningsskott om det behövs, vilket ger dig en fördel i hektiska situationer.

På det hela taget är detta en utmärkt älgstudsare med en utmärkt nivå av noggrannhet, tillförlitlighet och prestanda som gör det lämpligt för både erfarna och nybörjarjägare. Den har också en tilltalande design som kommer att glädja estetiskt medvetna jägare. Dess vikt och skrymmande storlek kan dock göra den mindre än idealisk för dem som föredrar mindre vapen eller längre resor i fält.

Men i slutändan, om du letar efter en pålitlig älgstudsare som klarar tuff terräng utan att och erbjuder överlägsen noggrannhet, är Benelli Argo E Battue definitivt värd att titta på.

FÖRDELAR

 • Halvautomatisk
 • Kort längd på drygt en meter
 • Mycket pålitlig träffsäkerhet

NACKDELAR

 • Relativt tung och otymplig

5. Winchester XPR Stainless Cerakote

Bästa Billiga Älgstudsare


Winchester XPR Stainless Cerakote

Piplängd:

53 cm

Kaliber:

.308

Vikt:

3.2 kg

Billig (Under 10 000 kr) Och Simpel Älgstudsare För Enklare Jakter

Winchester XPR Stainless Cerakote är en otroligt prisvärd och enkel älgstudsare som kan göra dina jaktresor relativt stressfria. Den har en mållängd på 53 cm och en kaliber .308 vilket garanterar god precision även med de billigare konstruktionsmaterialen som används i detta vapen.

Trots att den är en av de mer prisvärda modellerna som finns är den fortfarande tillverkad av slitstarkt material som garanterar tillförlitlighet under spända situationer. Den syntetiska skänkeln garanterar också komfort vid skjutning och hjälper till att absorbera en del av rekylen vilket gör uppföljningsskott mycket lättare för de som är nybörjare på jakt.

På det hela är det däremot inte samma kvalitativa konstruktion som du kan hitta i andra dyrare alternativ, men för den som enbart letar efter något enkelt att använda någon gång per år kan det fortfarande få jobbet gjort på ett effektivt sätt.

Winchester är ett tidlöst varumärke som levererat bra studsare och gevär under många år, och deras XPR-modell är deras insats för att skapa en effektiv älgstudsare som alla kan ha råd med - och det har de lyckats otroligt bra med.

FÖRDELAR

 • Otroligt prisvärd
 • Bra pålitlighet i sin precision

NACKDELAR

 • Inte samma höga högkvalitativa konstruktion som dyrare modeller

Vad Är En Älgstudsare?

En älgstudsare är ett skjutvapen/gevär som enbart skjuter iväg en kula varje gång du pressar avtryckaren. Ordet studsare kommer från det tyska språket och används primärt för vapen med helstock. Här i Sverige använder vi däremot ordet studsare för de flesta typer av gevär - oavsett hur de ser ut.

Just älgstudsare används precis som namnet avslöjar främst under jakt av älgar här i Sverige och Norden, men kan självklart användas för att jaga annat vilt såsom vildsvin, hjort och annat.

bästa älgstudsaren

Älgstudsare - Köptips

Det finns många olika älgstudsare att välja mellan, så att få en bättre uppfattning av vad som skiljer de olika modellerna åt har vi därför sammanställt en köpguide med de viktigaste faktorerna att vara uppmärksam på.

Älgstudsares Kaliber

Ett gevärs kaliber avser storleken på den kula som avfyras. Kalibern uttrycks vanligtvis i tum eller millimeter och bestäms av kulans diameter. En större kaliber innebär en större kula, som kan leverera mer energi till målet och potentiellt resultera i ett effektivare skott.

När man jagar älg är det viktigt att välja en kaliber som kan leverera tillräckligt med energi för att avliva djuret på ett humant sätt. Älgar är stora och tuffa djur, så du vill ha en kaliber som är tillräckligt kraftfull för att effektivt kunna jaga dem. Några populära kalibrar för älgjakt är .30-06, .300 Winchester Magnum och .338 Winchester Magnum. Dessa kalibrar erbjuder en bra balans mellan kraft och noggrannhet och kan leverera tillräckligt med energi för att skjuta ner en älg på ett humant sätt.

Det är värt att notera att den kaliber du väljer också beror på vilken typ av jakt du planerar att bedriva. Om du till exempel ska jaga på längre avstånd kanske du vill ha en kaliber med en plattare bana och mindre fall över distansen. Om du ska jaga i tätt skydd eller på närmare avstånd kan en kaliber med en tyngre kula och mer energi vara effektivare.

I slutändan beror rätt kaliber för älgjakt på dina specifika behov och preferenser. Det är en bra idé att göra din forskning och ta hänsyn till de faktorer som nämns ovan för att avgöra vilken kaliber som passar bäst för din jaktstil och dina behov.

Piplängd

Ett gevärs pipa är det metallrör genom vilket kulan rör sig när den avfyras. Längden på pipan kan ha betydelse för gevärets precision och prestanda.

I allmänhet kan en längre pipa vara mer exakt än en kortare pipa eftersom den gör att kulan kan färdas en längre sträcka innan den lämnar pipan. Detta kan ge kulan mer tid att stabilisera sig och flyga rakt, vilket resulterar i ökad precision.

En längre pipa kan dock också vara mer besvärlig att bära med sig, särskilt om du ska jaga i tät buske eller över ojämn terräng. En kortare pipa kan vara mer manövrerbar och lättare att hantera i dessa situationer.

jaga med älgstudsare

När du väljer längden på pipan till ditt jaktgevär är det viktigt att ta hänsyn till både noggrannhet och komfort. En längre pipa kan vara mer exakt, men om den är för lång och besvärlig för att du ska kunna använda den bekvämt är den kanske inte det bästa valet. Å andra sidan kan en kortare pipa vara lättare att hantera, men om den offrar för mycket precision är den kanske inte det bästa valet för älgjakt.

Aktion

Ett gevärs funktion är den mekanism som laddar, avfyrar och skjuter ut patronen. Det finns tre huvudtyper av gevär: bultmekanism, halvautomat och spakmekanism.

Bolt-action-gevär har en bult som måste manövreras manuellt för att ladda och skjuta ut varje patron. De är i allmänhet mer exakta än andra typer av gevär eftersom de har färre rörliga delar och en styvare rörelse. De kan dock vara långsammare att skjuta flera skott, eftersom bulten måste manövreras manuellt mellan varje skott.

Halvautomatiska gevär har en mekanism som automatiskt laddar och skjuter ut patronen efter varje skott. De kan skjuta flera skott snabbt, men är kanske inte lika exakta som bultgevär eftersom de har fler rörliga delar och en mindre styv rörelse.

Hävstångsgevär har en spak som används för att ladda och skjuta ut patroner. De erbjuder en bra balans mellan noggrannhet och snabbhet, eftersom de kan skjuta flera skott snabbt men fortfarande har en relativt styv rörelse.

Vikt

Ett gevärs vikt kan påverka både precisionen och användarkomforten. Ett tyngre gevär kan vara mer stabilt och exakt eftersom det har mer massa, vilket bidrar till att minska rekylen och rörelsen i pipan när geväret avfyras. Detta kan resultera i mer exakta skott, särskilt på längre avstånd.

Ett tyngre gevär kan dock också vara mer besvärligt att bära runt på, särskilt om du ska jaga hela dagen. Ett lättare gevär kan vara lättare att bära och hantera, men det kan också vara mindre stabilt och mindre träffsäkert på grund av ökad rekyl och rörelser i pipan.

När du väljer vikten på ditt jaktgevär ska du ta hänsyn till både precision och komfort. Ett tyngre gevär kan vara mer exakt, men om det är för tungt för att du bekvämt ska kunna använda det hela dagen är det kanske inte det bästa valet. Å andra sidan kan ett lättare gevär vara lättare att hantera, men om det offrar för mycket precision är det kanske inte det bästa valet för älgjakt.

världens bästa älgstudsare

Magasinstorlek

Magasinkapaciteten hos ett gevär avser det antal patroner som kan rymmas i magasinet. Med ett gevär med större magasinkapacitet kan du skjuta fler skott innan du måste stanna och ladda om.

Detta kan vara viktigt när du jagar älg, eftersom de är stora och tuffa djur som kan kräva flera skott för att fällas. Om du måste stanna och ladda om efter varje skott kan det störa ditt mål och göra det svårare att effektivt jaga djuret.

Å andra sidan kan ett gevär med mindre magasinkapacitet vara lättare och lättare att bära med sig, men du måste stanna och ladda om oftare, vilket kan störa ditt mål och göra det svårare att fälla djuret.

Design & Bekvämlighet

Det är viktigt att se till att geväret passar dig bra och är bekvämt att hålla och skjuta, eftersom det kan ha stor betydelse för din precision och din glädje av jakten.

Ett gevär som inte passar dig bra kan vara svårt att hålla stadigt och sikta exakt, vilket kan resultera i missade skott eller skott som inte är effektiva för att fälla djuret. Ett gevär som är obekvämt att använda kan också vara mindre roligt att skjuta, vilket kan göra jaktupplevelsen mindre rolig överlag.

För att se till att ditt gevär passar dig bra och är bekvämt att använda bör du ta hänsyn till följande faktorer:

 • Draglängd: Detta avser avståndet mellan avtryckaren och gevärets kolv. Ett gevär med en för kort eller för lång draglängd kan vara svårt att hålla och sikta exakt.
 • Skänkelutformning: Skänkelns utformning (den del av geväret som du håller i) kan påverka hur geväret passar och känns. Fundera över om du föredrar en traditionell, tumhålsformad eller justerbar skena och om den känns bekväm i dina händer.
 • Spolkudde: Rekylkudden (den del av geväret som absorberar rekylen när geväret avfyras) kan påverka gevärets komfort när du skjuter. En rekylkudde som är för hård eller för mjuk kan vara obekväm att använda.
 • Vikt: Som tidigare nämnts kan gevärets vikt påverka dess komfort vid användning. Tänk på om gevärets vikt känns bekväm och hanterbar för dig att hålla och skjuta.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du se till att ditt gevär passar dig bra och är bekvämt att använda, vilket kan förbättra din precision och din glädje av jakten.

Extra Funktionalitet & Tillbehör

En annan bra sak att hålla ögonen öppna för är om älgstudsaren du planerar att köpa kommer med annan funktionalitet eller tillbehör. Det kan handla om allt från ett rejält benstöd du kan använda för att öka träffsäkerheten, kikarsikte för att kunna identifiera och sikte på vilt på längre av stånd, eller kanske en ljuddämpare som kan skydda dina öron från det höga ljud som många av dessa gevär skapar.

Dessa tillbehör kan ge extra bekvämlighet och göra din jaktupplevelse mycket roligare genom att ge dig en fördel i fält. Glöm inte att också använda dig av ett bra par skytteglasögon för att skydda dina ögon!

Vanliga Frågor Om Älgstudsare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en älgstudsare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av gevär, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa älgstudsaren?

Den bästa älgstudsaren är enligt vårt test Sako 85 Finnlight 2, en mycket prisvärd och effektiv älgstudsare för alla dina jaktbehov.

Vad kostar en älgstudsare?

En älgstudsare kostar allt från 10000-100000 kronor, beroende till stor del beror på det material som används, samt den funktionalitet som finns på geväret. Om du letar efter en prisvärd men pålitlig modell är det värt att kolla in några av de mer budgetvänliga märkena.

Hur fungerar det att köpa vapen online?

Du kan köpa licenserade vapen online så länge du har möjlighet att påvisa att du har en licens för denna typ av vapen. Online-shopparna kommer att hjälpa dig med detta efter att du har lagt din beställning.

När licensen har verifierats kan du välja det gevär du vill ha och få det skickat till din adress. Processen är vanligtvis okomplicerad och säker.

Vilken är den bästa kalibern/ammunition för älgjakt?

Vilken kaliber som är bäst för älgjakt beror på flera faktorer, till exempel storleken på det vilt du siktar på, din egen styrka och skytteförmåga samt miljöförhållanden som terräng. Generellt sett är ett gevär med större kaliber (t.ex. .30-06 eller .308 Winchester Magnum) lämpar sig bättre för större vilt som älg. En mindre kaliber, t.ex. .270 Winchester, kan vara effektiv för jakt på mindre vilt. I slutändan beror det bästa valet av kaliber på dina egna preferenser och din skyttestil.

Sammanfattningsvis Om Älgstudsare

Oavsett om du letar efter ett kraftfullt vapen för att ta ner storvilt eller om du bara vill ha något pålitligt och bekvämt att använda, behöver du en pålitlig älgstudsare. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 43

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.