5 Bästa Löparryggsäck (2024): Bäst i Test

bäst i test löparryggsäck guide

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du är en erfaren löpare vet du hur viktigt det är att ha en bra ryggsäck för att bära dina förnödenheter ute på springturen. Du behöver inte bara något som är bekvämt och rymligt, utan det måste också vara tillräckligt hållbart för att klara kraven från utomhusaktiviteter.

I den här guiden tar vi en titt på fem av de bästa löparryggsäckarna på marknaden och ger dig all information du behöver för att göra ett välgrundat köp. Vi ger dig också några tips om hur du väljer rätt ryggsäck för dina behov, samt råd om hur du håller dig bekväm när du springer eller vandrar.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Löparryggsäckarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Löparryggsäck: Camelbak Ultra Pro Vest 34 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Multifunktionella Löparryggsäck: Camelbak Octane 10 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Löparryggsäck: Hellner Tamuk Running Backpack - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Minimalistiska Löparryggsäck: Camelbak Hydrobak Light - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Löparryggsäck För Fastpack: Ultimate Direction Fastpack 20 - Läs Recension

1. Camelbak Ultra Pro Vest 34

Bäst i Test Löparryggsäck


Bäst i Test Löparryggsäck

Kategori:

Hobby/Sport

Vikt:

160 gram

Volymkapacitet:

7 liter

Vattensystem:

Vattenflaskor (ingår)

Bekväm Och Effektiv Löparryggsäck Med Grym Ventilation

Om du letar efter ett flexibelt och ultralätt alternativ bör vår testvinnare Camelbak Ultra Pro Vest 34 stå högt upp på din lista. Det är en ultralätt träningsryggsäck tillverkad av mycket lätt men slitstarkt material och en mycket bekväm och andningsbar ryggpanel.

Passformen sitter tätt intill kroppen, då denna modell är något av en hybrid av ryggsäck och väst, vilket bidrar till minimal rörelse under springturen och en bekvämare passform. Detta bidrar ofta till att de kan kännas ganska varma, men tack vare den smidiga ryggpanelen, samt de ventilerade axelremmarna, gör att Camelbak Ultra Pro Vest 34 är mycket bekväm att bära även i varmt väder.

På framsidan hittar du även två bröstremmar som sitter brett och strategiskt utsatta, för att bidra till en så stabil passform som möjligt. De är också lätta att justera, vilket gör det lätt att hitta en position som är både bekväm och effektiv.

Vattensystemet bygger på två mjuka flaskor som sitter framtill på ryggsäckens axelremmar och är lätta att komma åt (de kommer med och behöver inte köpas separat). Ryggsäckens volym är sju liter, vilket räcker för de flesta kortare löprundor. Den har även en smidig bröstficka med dragkedja, som du kan använda för att förvara lite snacks eller mindre föremål som mobiltelefonen.

Totalt sett är Camelbak Ultra Pro Vest 34 är en mycket bekväm och effektiv ryggsäck som dessutom är ultralätt och andningsbar. Det är ett utmärkt alternativ för dem som letar efter en minimalistisk lösning som inte kompromissar med komfort.

FÖRDELAR

 • Bekväm och stabil passform runt kroppen
 • Ultralätt och smidig
 • Töjbart och slitstarkt material

NACKDELAR

 • Inte lika hållbart som många andra alternativ

2. Camelbak Octane 10

Bästa Ryggsäck För Dagsturer Med Tung Packning


Bästa Multifunktionella Löparryggsäck

Kategori:

Hobby

Vikt:

370 gram

Volymkapacitet:

10 liter

Vattensystem:

Ja, 2-liters reservoar

Smidig Och Hållbar Ryggsäck Perfekt För Flera Olika Sporter Och Aktiviteter 

Camelbak Octane är en mycket mångsidig ryggsäck som kan användas för en mängd olika aktiviteter, från löpning och vandring till mountainbike och skidåkning. Löparväskan kommer med en 10 liters komprimerbart lastutrymme vilket är tillräckligt för de flesta kortare utflykter där du behöver ha med dit vatten och några få verktyg eller plagg.

Den kommer med ett integrerat vätskesystem med en 2-liters reservoar, vilket är en godtycklig mängd för längre löpturer och äventyr. Camelbak Octane har också ett antal externa förvaringsmöjligheter, inklusive en ficka med dragkedja framtill, som är perfekt för att ha med sig en telefon eller energigel.

Ryggsäcken är tillverkad av ett lätt material, som är både starkt och andningsbart, och har vadderade axelremmar och en ventilerad ryggpanel för att säkerställa en god andningsförmåga. Det robusta materialvalet innebär en hållbar design som klarar mycket stryk, men innebär också en högre vikt på nästan 400 gram. Det är således inte det bästa valet om du försöker att springa snabbt.

Remmarna är lätt vadderade i mesh, precis som ryggen. Så den andas ganska bra samtidigt som den hanterar lite vikt mycket bra. Huvudfickan finns under luckan, som säkras med ett enda centralt lättviktsfäste och en rem i mitten. Den kommer även med dubbla bröstremmar som gör att du kan säkra en perfekt passform.

Allt som allt är Octane en mycket mångsidig träningsväska som du kan använda för många olika aktiviteter, vilket också gör det till ett bra prisvärt allroundalternativ för dig med en mindre budget. Om du däremot prioriterar lättviktsalternativ och fart är Camelbak Ultra Pro Vest 34 ovan bättre.

FÖRDELAR

 • Robust och hållbar design
 • Mycket packutrymme
 • Integrerat och smidigt vätskesystem

NACKDELAR

 • Väger lite mer än ultralätta alternativ
 • Begränsat med externa förvaringsmöjligheter

3. Hellner Tamuk Running Backpack

Bästa Billiga Löparryggsäck


Bästa Billiga Löparryggsäck

Kategori:

Hobby

Vikt:

260 gram

Volymkapacitet:

6 liter

Vattensystem:

Vattenflaska/Vätskeblåsa (köpes separat)

Prisvärd Och Bekväm Löparryggsäck Perfekt För Kortare Turer Då Och Då

Hellner Tamuk är en mycket prisvärd löparryggsäck som är perfekt för dig som inte behöver alla de dyrare modellernas klockor och visselpipor. Den har en smal och bekväm passform som är perfekt för korta turer där du bara behöver ha med dig vatten och lite snacks.

Tamuk är tillverkad av ripstop-nylon som är både lätt och flexibel, vilket gör den idealisk för dem som vill ha en minimalistisk lösning som inte kompromissar med komforten allt för mycket. Vattenblåsan (ingår inte) kan placeras en dedikerad hylsa i huvudfacket av ryggsäcken, men du kan även använda vattenflaskor placerade i fickorna framtill.

Ryggsäcken har också ett antal externa förvaringsmöjligheter framtill, med flera olika öppna fack du kan använda för vatten, snacks eller mindre föremål. Det finns också en nyckelring som du kan använda för att förvara dina nycklar säkert och inom räckhåll.

Passformen är som sagt bekväm, och materialet som kommer i kontakt med kroppen den är skapad helt i mesh vilket bidrar till en god ventilerande känsla. Du kan också justera denna passform tack vare bröstremmarna på framsidan.

Den huvudsakliga nackdelen med denna modell är dess hållbarhet. Då den kommer till ett mycket billigt pris, är materialvalet inte det bästa - vilket på sikt kommer resultera i viss slitage beroende på hur mycket du använder den. Men om du letar efter ett billigt alternativ att använda ute på kortare rundor då och då kan det vara ett bra val. Men om du letar efter något mer hållbart eller med fler förvaringsmöjligheter bör du överväga någon av de andra modellerna på den här listan.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Smal och bekväm passform
 • Smidig och lätt

NACKDELAR

 • Inte den mest hållbara modellen
 • Saknar viss extern organisationsmöjligheter

4. Camelbak Hydrobak Light

Bästa Minimalistiska Löparryggsäck


Bästa Minimalistiska Löparryggsäck

Kategori:

Hobby/Sport

Vikt:

170 gram

Volymkapacitet:

2.5 liter

Vattensystem:

Ja, 1.5 liters reservoar

Lättviktsväska För De Som Vill Ha Ett Smidigt Vätskesystem Ute i Naturen

Om du letar efter ett mycket minimalistiskt alternativ som inte rymmer mycket mer än ett vätskesystem och kanske några mindre föremål, är Camelbak Hydrobak Light alternativet för dig.

Den rymmer endast 2.5 liter totalt, varav 1.5 av dessa tas upp av vattenbehållaren som kommer med i priset. Det innebär att du endast har en liter utrymme för annat i ryggsäcken, vilket inte är särskilt mycket. Det resulterar däremot i en mycket avskalad och ultralätt modell som väger endast 170 gram. Du kan också lätt nå innehållet av ryggsäcken på språng tack vare slidöppningen.

Ryggsäcken är tillverkad av en MonoRip Mesh som är både lätt och andningsbar, vilket är perfekt för dig som vill undvika att bli alltför svettig på din löprunda. Ryggpanelen har också en ventilerad design som hjälper till med luftflödet och förhindrar att ryggen blir för varm.

Den minimalistiska designen innebär däremot en del uppoffringar, såsom dubbla bröstremmar för extra stabilitet. Det skulle självklart vara fördelaktigt med två, men den mycket lätta designen gör att en faktiskt fungerar relativt bra. Dock kan detta bli ganska obekvämt för vissa, särskilt för kvinnor.

Allt som allt är detta ett utmärkt alternativ för dem som prioriterar att ha en mycket lätt väska som inte rymmer mycket mer än en vattenbehållare. Den är dock inte särskilt lämplig för längre löprundor där du behöver ta med dig mer mat och utrustning.


FÖRDELAR

 • Ultralätt och minimalistisk design
 • Bra ventilationspanel längs med ryggen
 • Integrerat och smidigt vätskesystem

NACKDELAR

 • Inte särskilt mycket packutrymme (1 liter)
 • Begränsat med externa förvaringsmöjligheter

5. Ultimate Direction Fastpack 20

Bästa Löparryggsäck För Fastpack


Bästa Löparryggsäck För Fastpack

Kategori:

Fastpacking

Vikt:

590 gram

Volymkapacitet:

23.4 liter

Vattensystem:

Vattenflaskor

Robust Och Mycket Slitstarkt Löparväska Med Större Packutrymme

Fastpacking har vuxit otroligt i popularitet, där målet är att blanda långdistanslöpning med vandring. Det är inte ovanligt att övernatta en eller flera nätter under dessa aktiviteter, varpå det kräver en större löparryggsäck så klart.

Bästa löparväskan i denna kategori är enligt oss Ultimate Directions Pastpack 20, vilket är en mycket mångfunktionell och pålitlig ryggsäck som rymmer hela 23.4 liter. Det är självklart ganska överdrivet om du planerar att springa en kortare runda, men är bättre för de som planerar att springa en hel dag eller till och med över flera dagar.

Ryggsäcken är tillverkad av MonoRip Mesh som är mycket stark och reptålig. Den är också utformad för att vara bekväm att bära, med en justerbar ryggpanel så att du kan hitta den perfekta passformen för din kroppstyp. Remmarna är också väl vadderade och fördelar vikten jämnt på din rygg och dina axlar.

Det extra höftbältet, samt bröstremmarna bidrar också till en mer tät passform runt kroppen, vilket bidrar till att ryggsäcken hålls på plats, även under tuffare terräng. Ryggpanelen är även mycket bekväm och ventilerande vilket bidrar massivt till dess bekvämlighet över längre perioder - särskilt om den är tungt packad.

Den största nackdelen är dess vikt. Eftersom det handlar om en större modell som är skapat av mer robusta material, innebär detta också att den väger mer. För löpturerna vill vi självklart uppnå en så låg vikt som möjligt (för att förbättra din prestation så mycket som möjligt) men under längre äventyr behöver vi ofta ett större och mer robust alternativ såsom Fastpack 20 från Ultimate Direction.

Det hela kommer däremot till ett högre pris än mer minimalistiska modeller, men prioriterar du pålitlighet, mångsidighet och gott om packutrymme är det svårt att gå fel med denna modell.

FÖRDELAR

 • Robust och slitstark design
 • Mycket packutrymme
 • Väldigt mångfunktionell

NACKDELAR

 • Stor och otymplig för kortare springturer
 • Ganska dyrt alternativ

Löparryggsäck - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

Volymkapacitet

Vattensystem

969 kr

Hobby/Sport

160 gram

7 liter

Vattenflaskor

990 kr

Hobby

370 gram

10 liter

Ja, 2-liters reservoar

395 kr

Hobby

260 gram

6 liter

Vattenflaska/blåsa (löpes separat)

499 kr

Hobby/Sport

170 gram

2.5 liter

 Ja, 1.5 liters reservoar

1999 kr

Fastpacking

590 gram

23.4 liter

Vattenflaskor

Löparryggsäck- Köptips

När det gäller att hitta den bästa ryggsäcken för trailrunning och långdistanslöpning finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din löparryggsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Löparryggsäck - Modellkategorier

Löpningsaktiviteter kan ta många olika former, från kortare löpturer i stadsmiljö under lunchen till långdistansturer ute i skog och natur. Till följd av detta finns det många olika typer av löparryggsäckar som möter de olika behoven.

Hobby

Löparryggsäckar inte bara för de som springer ett ultramaraton varannan helg, utan kan också utnyttjas för hobbylöparen och nybörjaren. Men vad dessa personer kanske inte behöver är den mest funktionella, högpresterande modellen, då detta också kommer till ett premiumpris.

välja löparryggsäck

Den huvudsakliga skillnaden mellan de löparryggsäckar som hamnar i hobby-kategorin, och de som hamnar i sport-kategorin är prislappen. Alternativen i budgetkategorin kan ofta kosta mindre än hälften så mycket som mer högpresterande sådana, och är därför perfekt för de individer som inte behöver det bästa möjliga alternativet, utan nöjer sig istället med en billigare variant.

Många av dessa modeller är också mycket mångsidiga, och prioriterar ofta mer packutrymme och funktionalitet som kan vara användbart i en rad olika situationer, inte bara löpning. De kan således även användas för andra utomhusaktiviteter, såsom dagsvandringar och/eller cykling.

Sport

Sportmodeller är till skillnad från hobbymodeller skapade med prestanda som prioritet, och passar perfekt för den mer seriösa löparen som är villig att spendera lite mer för att få mindre viktfördelar och prestationsökningar.

Dessa premiummodeller är oftast mindre i storleken, där vikt och smidighet värderas myckethögt. På grund av detta har de oftast en mycket mindre volymkapacitet, ofta på bara några liter.

De har också färre funktioner än sina hobbymodeller och fokuserar istället på att ge löparen allt de behöver för att prestera på topp. Detta inkluderar ofta mer andningsbara tyger, bättre ventilation och lättare tillgång till vatten och mat.

Så oavsett om du planerar att tävla i ett ultra-marathon eller bara vill ta en längre tur i skogen under helgen, så kommer dessa högkvalitativa sportalternativ att förse dig med den bästa möjliga upplevelsen och prestandan, men kommer också till ett högre pris.

Fastpacks

På senare tid har det blivit allt mer populärt att blanda trailrunning med vandring - vilket resulterat i en mer extrem upplevelse som förlitar sig mycket på lättviktsutrustning inom både vandringskategorin och löparkategorin.

fastpacking löparryggsäck

Dessa aktiviteter innefattar ofta en eller flera nätters camping, vilket innebär att du behöver packa och transportera extra utrustning som tält och liggunderlag. På grund av detta, finns det ett behov av löparryggsäckar som klarar av en större volymkapacitet, vilket då möjliggör en större packning. Allt ifrån 10 till 40 liter går att hitta, där många av dessa alternativ kommer med mycket extra funktionalitet såsom öglor att spänna gångstavar eller isyxa.

Även då du inte kommer att kunna springa lika snabbt som du kanske skulle göra under tävlingsförhållanden (tack vare den extra vikten/storleken) är dessa fastpack-modeller designade för att röra sig med din kropp utan att studsa runt för mycket, och har gott om fickor och fack som är lättillgängliga under turen.

Storlek Och Volymkapacitet

Innan du bestämmer vilken löparryggsäck som passar bäst för dig är det viktigt att ha dess volymkapacitet i åtanke. Minimalistiska modeller kan ha ett så litet utrymme att de inte håller mycket mer än 2 liter innehåll, medans andra fastpack-modeller kan rymma så mycket som 20-30 liter (lika mycket som en dagsryggsäck).

Som du kan tänka dig kommer dessa olika modeller att prestera och kännas mycket olika, och passar specifika situationer speciellt bra. Det finns däremot många olika faktorer som avgör vad som är rätt storlek för dig.

Saker som väder, distans, miljö, svårighetsgrad osv spelar självklart en avgörande roll i hur mycket utrustning och förnödenheter som du kan behöva.

An annan mycket viktig faktor att tänka på är om du har tillgång till vattendrag, bäckar eller andra vattenkällor under din löptur. Om du planerar att vara ute en hel dag är det väsentligt att du får i dig tillräckligt med vätska, vilket du rimligtvis behöver släpa med dig om du inte har tillgång till några alternativa vattenkällor.

Om du däremot vet att det finns ett flertal sådana vattenkällor längs med din rutt, kan du istället använda dig av en mindre löparryggsäck och förlita dig på ett bra vattenfilter för att rena vattnet innan du dricker det. 

löparryggsäckar hobbykategori

Majoriteten av löpare väljer ofta en mindre löparväst eller ryggsäck med en volym på 1,5-7 liter, vilket är tillräckligt för att bära någon liter vatten, snacks och ett extra lager.

Överväg däremot en ryggsäck med högre kapacitet (7 till 14 liter) för heldagslöpningar som kräver mer mat och vatten. Vi tycker att dessa ryggsäckar är de mest mångsidiga - packa dem fulla när du behöver utrymmet eller använd de externa kompressionsband för att dra storleken av ryggsäcken då du har mindre packning.

Planerar du med övernattning eller om du har med dig utrustning för teknisk terräng (t.ex. rep och sele) vill du troligen ha en ryggsäck med större kapacitet. Här finns det modeller som rymmer hela vägen upp till 20-40 liter.

Vätskesystem

En av de huvudsakliga funktioner med löparryggsäckar är att ha enkel och snabb tillgång till vatten, som du kan dricka smidigt utan att behöva stanna upp. Det är inte alla löparryggsäckar som har ett smidigt system för detta, men många av de mer moderna alternativen utnyttjar en vattenreservoar som sparas i ryggsäcken, som sedan är kopplat till ett sugrör som hänger ut över din axel.

På så sätt kan du dricka när du är på språng utan att behöva stanna upp eller pilla med en vattenflaska. Det är också fördelaktigt då du kan ta med dig en större mängd vatten under turer där du inne förväntar dig ha tillgång till någon vattenkälla.

Många av dessa behållare rymmer ofta 1-3 liter, vilket är betydligt mer än vad en liten vattenflaska skulle kunna rymma. Planerar du en lång dag ute i naturen skulle vi starkt rekommendera en vattenbehållare före vattenflaska, då de är enklare att använda.

vätskesystem löparryggsäck

Reservoarer gör det dock svårt att kontrollera hur mycket vatten du har kvar, de är tidskrävande att fylla på och kan vara svåra att stoppa in i en full packad ryggsäck. De koncentrerar också vikten på ryggen i stället för på framsidan (som löparväskor ofta gör), vilket kan vara en nackdel för vissa.

Förvaring Och Organisation

En av de viktigaste poängerna med löparryggsäckar är en smidig och organiserad förvaring av viktiga ägodelar och verktyg. Det finns ett antal faktorer att tänka på när du packar din löparryggsäck, bland annat tillgänglighet till utrustningen (du vill kunna nå alla viktiga saker utan att ta ut massa packningen), säkerhet (värdesaker i fickor med blixtlås jämfört med öppna fickor) och viktfördelning - det är trots allt bekvämare att ha en välbalanserad packning.

Axelfickor

Axelfickor är en av de mest distinkta fördelarna med löparväskor och löparvästar, och är perfekta för att förvara vatten, snacks, energibars eller geléer och andra småsaker som du lätt kan nå när du är på språng.

Olika modeller har mycket olika design när det kommer till dessa förvaringsfack, men där ett av de mest populära alternativen är en öppen ficka som kan förvara en mjuk vattenflaska som du lätt kan dricka ur när du är ute och springer.

Vissa modeller har till och med vattensäkra fickor med dragkedja för mer värdefulla saker såsom en mobiltelefon eller GPS.

axelfickor vätskesystem löparryggsäck

Huvudfack(bakre)

Alla löparryggsäckar kommer att ha ett stort huvudfack (till skillnad från löparvästar) vilket är mycket värdefullt för att kunna bära med sig en viss packning utöver några snacks och vatten.

Många alternativ tillåter dig ofta att komma åt innehållet av huvudfacket från sidan, vilket gör det möjligt att ta ut och packa tillbaka föremål utan att behöva ta av sig ryggsäcken.

Extern Organisation

De flesta kanske vill undvika att ha så mycket utrustning som möjligt på utsidan av löparväskan, men om du behöver vara ute under en lång dag kan det vara viktigt med extra möjlighet att fästa mer utrustning längs med ryggsäcken.

De mest populära alternativen här är antingen extra fästen för gåstavar, eller öglor och kedjor som du kan använda för att fästa annan utrustning, t.ex. en hjälm, klätterutrustning eller till och med en sovsäck.

Vissa löparväskor kommer också med extra kompressionsband som du kan använda för att komprimera innehållet av ryggsäcken, vilket oftast gör det mer bekvämt att springa med på grund av mindre rörelse.

Dessa band kan också användas för att fästa på ytterligare utrustning eller extra plagg på löparryggsäcken om det skulle behövas. Det kan kännas lite osäkert med tanke på att du planerar att springa en längre sträcka, men dess band är generellt sett ganska säkra att använda, även i tuffare terräng.

Vikt

Löparryggsäckar är självklart designade och tillverkade för att förse dig med maximal funktionalitet och bekvämlighet med en minimal viktpåverkan. Därför är de flesta av dem tillverkade av lätta och ofta vattenavvisande material. Vikten varierar också beroende på ryggsäckens kapacitet och om den har ett vätskesystem eller inte.

tävling löparryggsäckar

En liten löparryggsäck med en volym på cirka två liter väger någonstans mellan 100 och 300 gram, medan ett större alternativ som rymmer 14 liter kan väga upp till 500 gram. Som du kan se är det en ganska stor skillnad i vikt, vilket är något du bör tänka på när du väljer en löparryggsäck.

Men som med all friluftsutrustning leder lättare alternativ på bekostnad av hållbarhet och komfort. Tunnare tyger är mer benägna att riva, sträcka sig ur form eller bilda hål vid användning, och de bär inte upp en full packning lika bra som mer robusta material.

Om du planerar att köra lite fartträning eller tävling är en lättare ryggsäck självklart fördelaktig. Men om du bara ska ta en lång löprunda i bergen och inte har något emot att bära lite extra vikt kan en större och bekvämare ryggsäck vara ett bättre alternativ.

Komfort Och Passform

Ryggsäckar för löpning är utformade för att sitta bra och nära kroppen så att de inte rör sig för mycket när du springer. Detta är naturligtvis en viktig faktor, eftersom du inte vill att din ryggsäck ska hoppa upp och ner eller svänga från sida till sida när du springer.

En välsittande ryggsäck fördelar vikten jämnt över axlar och rygg och bör inte orsaka några skavsår eller obehag. Många modeller har justerbara remmar som du kan använda för att få en perfekt passform, medan andra har en mer fast utformning.

När det gäller komfort föredrar vissa människor en mjukare, mer flexibla ryggsäckar, medan andra föredrar ett mer styvt alternativ. Det handlar egentligen om personliga preferenser, men vi rekommenderar att du provar några olika modeller innan du fattar ett beslut.

När det gäller passform är det viktigt att se till att den ryggsäck du väljer är kompatibel med din kroppstyp. Om du är lång och smal, till exempel, kan du har svårt att hitta en ryggsäck som inte glider ner på ryggen när du springer.

trailrunning dam löparryggsäck

Hur Du Justerar Passformen

När du har hittat rätt storlek och form vill du justera den - inte bara första gången, utan varje gång du bär västen. Det finns två primära justeringspunkter: på framsidan av kroppen och på varje sida.

Om vi börjar framtill har de flesta löparryggsäckar en eller två remmar, och vi föredrar i allmänhet en rem ovanför bröstet och en nedanför. Dessa ska sitta tillräckligt hårt för att hålla västen på plats, men inte vara för hårt för att bli obekvämt.

Sedan har vi sidojusteringarna, som för belastningen närmare din kropp. Ge dessa en bra, lika stor dragning i var och en av dem och sträva efter att få västen så nära som möjligt utan att kompromissa med komforten.

Detta bör resultera i en bekväm ryggsäck som sitter tätt intill kroppen och inte studsar runt när du springer.

Löparryggsäckar För Dam

Det är viktigt att också nämna att många populära löparryggsäckar kommer i specifika modeller för dam. Generellt sett så skiljer sig kvinnliga överkroppar ganska mycket från manliga, både i storlek och passform.

Dessa modeller är oftast designade för smalare axlar och ett större bröstomfång, och har ofta något modifierade förvaringsmöjligheter som sitter mer bekvämt på kvinnor.

Men många alternativ kommer istället i unisex-modeller, vilket i vissa fall fungera mycket bra och i andra inte lika så. Dessa alternativ kan däremot komma i olika storleksalternativ, så håll utkik efter en bra storlek för dig om det finns tillgängligt.

Nedan följer en lista över de fem bästa ryggsäckarna för löpning, baserat på våra egna tester och undersökningar. Vi har även inkluderat några hedersomnämnanden som inte riktigt klarade sig.

löparryggsäck dam

Andningsförmåga Och Ventilation

Att vara ute och springa är (som du förmodligen redan vet) en intensiv aktivitet som ofta leder till en hel del svett. Det är således viktigt att en löparryggsäck kan hantera detta på ett effektivt sätt.

Vi vill vara tydliga med att ingen löparryggsäck kommer att resultera i noll svett, men vissa modeller är betydligt mer bekväma att använda än andra tack vare smarta design- och materialval.

De flesta löparväskorna har en ryggpanel av något tunnt andningsbart material, ofta mesh eller liknande. De modeller som har en extra vaddering mellan detta mesh och ryggsäckens innehåll kommer att förse dig med ytterligare ventilation, och är förmodligen det bästa valet för dig som tenderar att svettas mycket.

Det är faktiskt en av de större fördelarna med en löparryggsäck över löparvästar, då västar ofta sitter så pass tätt inpå kroppen att de tenderar att bli varmare. Ryggsäckar har ofta lite mer vaddering vilket kan hjälpa hantera fukten bättre.

En sista poäng här har att göra med ryggsäckens färg. En svart ryggsäck kommer att bli varmare än andra alternativ, så vill du minimera värmeuppbildningen av färgvalet är ljusare färger bättre.

Löparryggsäck, Löparväst Eller Löparbälte?

I denna artikel har vi fokuserat på löparryggsäckar, vilket skiljer sig från andra populära vätskesystem såsom löparvästar och löparbälten och vätskebälte för löpning.

Den största skillnaden mellan löparryggsäckar och klassiska ryggsäckar är just passformen, och hur ryggsäcken vilar mot kroppen. Istället för att fördela vikten över axlarna och höften, fästs löparryggsäckar högre upp på kroppen vilket resulterar i mindre rörelse och studsande när du är ute och springer.

I slutändan kommer löparryggsäckar och löparvästar att ha mycket lik funktionalitet då de är byggda med samma mål i åtanke. Båda modeller prioriterar en nära passform längs med överkroppen för att undvika onödigt studsande när du är ute på språng, samtidigt som de både har direkt tillgång till vatten och/eller näring som du kan använda utan att stanna upp.

Med det sagt finns det vissa skillnader mellan löparvästar och ryggsäckar. Löparvästar kommer att sitta tajt runt överkroppen genom att gå runt dina armar både ovanifrån över axlarna såväl som under armhålan - precis som en vanlig väst. Löparryggsäckar kommer istället att förlita sig på mer definierade och robusta axelremmar. Löparvästar är däremot sällan utrustad med ett dedikerat huvudfack för förvaring.

Det innebär att löparvästar ofta passar bäst vid tillfällen då du inte behöver bära med dig särskilt mycket utrustning och kommer att vara tillverkade för att hålla en mindre mängd volym - vilket resulterar i en lättare och mer bekväm passform som passar perfekt för löpning.

Löparryggsäckar däremot kommer att kunna transportera mer utrustning men kommer också att vara lite mer obekväm under löpturen då de lättare studsar runt på ryggen. Fördelen är att dessa modeller ofta kan användas för andra aktiviteter såsom cykling eller vandring.

löparryggsäck och löparväst

Ett löparbälte tar tanken bakom ett minimalistiskt vätskesystem till nästa nivå, då modellerna sällan är större än ett vanligt bälte, som kan hålla mindre prylar och vätska, utan att ta upp särskilt mycket utrymme eller vikt.

Så vilket är bäst för mig?

Teknologin bakom dessa löparverktyg utvecklas konstant, vilket på senare tid har lett till att definitionen mellan en löparväst och löparryggsäck nästan har försvunnit, då många produkter befinner sig någonstans emellan de två alternativen. Men i slutändan handlar det om funktionalitet, så vi ska inte lägga för mycket tid på att definiera termologin.

Det är svårt att gå fel med en löparväst om du springer mycket distanslöpning. Men om du behöver lite mer packningsutrymme för mer avancerad terräng eller länga pass kan en löparryggsäck istället vara att föredra.

Vanliga Frågor Om Löparryggsäckar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om ryggsäckar och väskor för löpning, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om löparväskor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den löparryggsäcken?

Den bästa löparryggsäcken är enligt vårt test Camelbak Ultra Pro Vest 34, en högkvalitativ, ultralätt modell.

Vad kostar en löparryggsäck?

En klassisk löparryggsäck kostar vanligtvis mellan 600-1200 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Det finns dyrare alternativ än detta dessa modeller är oftast fokuserade på fastpacking.

Vilken storlek av löparväska ska jag välja?

När det gäller ryggsäckar för löpning avser storleken vanligtvis kapaciteten i liter. För korta löprundor räcker det oftast med en ryggsäck med en kapacitet på cirka två liter. Om du planerar att göra längre löprundor eller behöver ta med dig mer utrustning ska du leta efter något med större kapacitet.

Hur vet jag om ryggsäcken är bekväm?

Det bästa sättet att testa hur bekväm en ryggsäck är är att prova den och springa en runda. Men om det inte är möjligt, se till att kontrollera att remmarna är justerbara och vadderade och att ryggpanelen andas. Titta också efter funktioner som bröstremmar och höftbälten som kan hjälpa till att fördela vikten jämnt.

Vad är skillnaden mellan en löparväst och en löparryggsäck?

Den största skillnaden mellan en löparväst och en löparryggsäck är att en väst vanligtvis är lättare och mer minimalistisk, medan en ryggsäck har mer utrymme och funktioner. Västar är också ofta bättre lämpade för varmt väder eftersom de inte har lika mycket material som kan stänga in värme.

Behöver jag en specialväska för trailrunning?

Om du planerar att springa i terräng, kanske du behöver en speciell utformad väst för det. Dessa modeller har vanligtvis mer utrymme för extra utrustning och vatten, samt funktioner som ett inbyggt vattenskydd.

Hur rengör jag min löparryggsäck?

Du kan vanligtvis tvätta din löparryggsäck för hand med tvål och vatten. Men kontrollera skötselinstruktionerna först för att vara säker. Du bör också regelbundet tvätta reservoaren om du har en sådan, för att förhindra att bakterier från bygga upp.

Sammanfattningsvis Om Ryggsäckar För Löpning

Det finns inte en specifik löparryggsäck som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 17

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.