5 Bästa Haspelspö (2024): Bäst i Test

bästa haspelspö bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du pratar med en erfaren fiskare kommer du snabbt att inse att rätt spö spelar en stor roll för deras framgång. Faktum är att ett bra fiskespö, en kvalitetslina, en utmärkt rulle och rätt bete är nästan lika viktigt som rå skicklighet och kunskap. Och det finns inget mer populärt fiskespö än det klassiska haspelspöt.

Men det finns ett gammalt talspråk om beten som vi även tycker passar bra för fiskespön: de flesta är gjorda för att fånga fiskare snarare än fiskar. Med marknadsföringshype och för många alternativ för att kunna utvärdera dem rättvist kan det vara en riktig huvudvärk att välja det bästa haspelspöt för dina behov.

Vi vill hjälpa till genom att ge dig den kunskap du behöver för att bedöma vad som är rätt för dig. Nedan hittar du en djupgående guide för val av haspelspö samt recensioner av några av våra favoriter.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Haspelspöna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Haspelspö: Daiwa Tatula Haspelspö - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Haspelspö För Gädda: Shimano Yasei Haspelspö Pike XH - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Haspelspö För Havsöring: ABU Sölv AG3 Havsöringsspö - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Haspelspö För Aborre: ABU Mass Beat 2 Haspelspö - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Teleskopiska Haspelspö: Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö - Läs Recension

1. Daiwa Tatula Haspelspö

Bäst i Test Haspelspö


Daiwa Tatula Spinnspö

Längd:

216, 222, 235 cm

Aktion:

Måttlig

Styrka:

Lätt/medel

Material:

Komposit

Robust Och Ultralätt Haspelspö Med Bra Balans

Daiwa är ett välkänt namn inom fiskevärlden, och deras Tatula-serie går inte att undvika - oavsett spötyp. Återigen levererar de långt över förväntningarna med sitt haspelspö, då den har allt man kan behöva i ett haspelspö som är mer åt det känsligare hållet.

Med en måttlig aktion passar den bra för många typer av fisketekniker, men vad som gör den så unik är dess lättare styrka, vilket är till stor del av deras unika materialval av HVF Nanoplus-klingor som vanligtvis bara funnits i dubbelt så dyra spön.

Dessa är otroligt lätta, där hela spöt knapp väger hundra gram, vilket gör det smidigt att både transportera och använda. Trots detta är spöt allt ifrån bräckligt, utan kompositmaterialet bidrar till en otroligt slitstark och även hållbar konstruktion som du kan lita på i många år framöver. Du behöver aldrig oroa dig för att spöt ska gå sönder, om du inte går efter de absolut största gäddorna såklart.

Med extra rullfäste och bra med spöringar från Fuji kan du också förvänta dig att fisket går som smör, och det bekväma handtaget i kork bidrar också till en premiumkänsla - även då det inte kostar allt för mycket. Den finns också i tre olika storlekar så att du kan avgöra vilken modell som passar ditt fiske bäst.

Den enda nackdelen är att den inte klarar av tyngre kastvikter, men det är heller inte dess uppgift. MEd andra ord har vi svårt att faktiskt poängtera en nackdel, då den har allt man kan tänkas behöva i ett haspelspö av hög kvalité - och detta till ett mycket förmånligt pris.

FÖRDELAR

 • Mycket stark för dess vikt
 • Ultralätt
 • Otroligt bra hållbarhet

NACKDELAR

 • Klarar inte av tyngre kastvikter

2. Shimano Yasei Haspelspö Pike XH

Bästa Haspelspö För Gädda


Shimano Yasei Haspelspö Pike XH

Längd:

250 cm

Aktion:

Snabb

Styrka:

Stark

Material:

Komposit

Kraftfullt Och Högkvalitativt Haspelspö Perfekt För Gäddfiske

Shimano är ett annat fiskemärke som vi älskar, och har fördragit deras spön i många år. Deras Yasei-serie är en av deras bättre, särskilt inom Haspelspöt-segmentet, och modellen Pike XH är speciellt framtagen för att du ska kunna fiska efter gädda på bästa möjligt sätt.

Här får du en riktigt bra balans med både hög känslighet och styrka. Klingans material är skapat i kolfiber tillsammans med en nanoblandning, vilket resulterar i en otroligt starkt, men förvånansvärt lätt spö. Det innebär att du kan stå emot även större fiskar, utan att själva haspelspöt väger för mycket och tröttar ut dina händer och armar.

Aktionen är också mycket snabb, och den nedre delen av klingan är extra laddad för att ge dig den där extra kastkraften och komma längre. Den optimala kastvikten ligger också mellan 40-120 gram, vilket är optimalt och täcker nästan alla typer av gäddbeten.

Den är också ganska enkel att använda, samtidigt som det bekväma handtaget i EVA-skum bidrar till en bekväm hantering av spöt. Självklart kommer en sån här modell även med rullfästen och spöringar från Fuji i hög kvalitet.

FÖRDELAR

 • Riktigt kraftfullt haspelspö
 • Snabb aktion
 • Optimal kastvikt för gäddfiske

NACKDELAR

 • Begränsat användningsområde

3. ABU Sölv AG3 Havsöringsspö

Bästa Haspelspö För Havsöring


ABU Sölv AG3 Havsöringsspö

Längd:

274, 305 cm

Aktion:

Snabb - Måttlig

Styrka:

Medel

Material:

Kolfiber

Högkvalitativt Och Robust Haspelspö För Saltvattensfiske Med Lång Kastlängd

ABUs Havsöringsspö är tillverkat av riktiga havsöringsproffs runt om i Europa, och det märks av i dess otroligt välgenomtänkta design och funktionalitet. Letar du efter ett längre havsfiskespö som du kan kasta riktigt långt finns det få modeller som slår ABU Sölv AG3.

Den längre kastlängden är framför allt användbar för de som gillar att fiska längs med kusten och behöver komma ut lite längre för att nå fiskarna de är ute efter. Trots detta är den gjort i kolfiber vilket gör spöt en otrolig känslighet med lätt/medium aktion. Trots detta är det allt från ett svagt spö, utan den klarar av mycket tyngre fisk än vad man kan förvänta sig, utan några linbrott eller avkrokningar.

ABUs havsöringsspö är snabbt och lätt i aktion, och det finns även en viktlindad version som ger något extra kastlängd. Det är ett av de mest populära havsfiskespöna på marknaden, men kostar också en del att köpa in. Vill du spara in på pengar finns det även tidigare modeller i samma serie som presterar nästan lika bra.

FÖRDELAR

 • Finns i extra långa storlekar
 • Mycket känsliga
 • Långa kastlängder

NACKDELAR

 • Dyr modell

4. ABU Mass Beat 2 Haspelspö

Bästa Haspelspö För Abborre


Abu Mass Beat 2 haspelspö

Längd:

206, 116, 244 cm

Aktion:

Snabb - Måttlig

Styrka:

Medel - stark

Material:

Kolfiber

Robust Haspelspö i Olika Storlekar & Kastvikter

ABUs fiskespö är vårt förstahandsval om vi ska ut och fiska här i Sverige, både bland sjöar, floder och längs med kusten, då det är ett mycket pålitligt haspelspö som kan klara av en rad olika beten och fiskar. De är skapade i starkt kolfiber vilket för de både lätta och slittåliga, och är helt klart byggda för att hålla länge.

Mass Beat 2-serien kommer som både spinnspö och haspelspö, och båda modellerna levererar långt över dess rimliga prislapp. Det vi gillar bäst med dessa serie är däremot dess olika storlekar med kastvikter, vilket gör att du kan hitta en modell som passar perfekt för just den typen av fiske du är ute efter.

De mindre modellerna på 206 och 216 cm är perfekta för fiske av abborre, då de kommer med en snabb aktion vilket är perfekt för att känna av alla dragningar som sker i vattnet. De klarar också beten på runt 20-30 gram, så där bör du heller inte slå på några hinder för denna typ av fiske.

Vill du gå upp en storlek mot 244 cm får du istället en än mer robust modell som klarar av kastvikter på hela 120 gram, vilket är mer än tillräckligt för att fånga även de största gäddorna. Styrkan i dessa modeller har också trappats upp rejält, även då du förlorar viss aktion.

Alla modeller kommer även med högt värderade Fuji-rullfästen och spöringar vilket bidrar till en allt mer hållbar design - ett stort plus. Handtaget är även gjort i EVA-skum men vi finner den något kort nertill, men det är egentligen bara en smaksak. Allt som allt är det ett fantastiskt spinnspö som helt klart är värd pengarna.

FÖRDELAR

 • Finns i flera olika storlekar med olika kastvikter
 • Hållbar design
 • Fuji-rullfäst och spöringar

NACKDELAR

 • Vi gillar inte handtaget särskilt mycket

5. Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

Bästa Teleskopiska Haspelspö


Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

Längd:

270-330 cm

Aktion:

Måttlig

Styrka:

Medelfast

Material:

Kolfiber

Pålitlig Och Mångsidigt Teleskopspö För Fiske På Språng

Shimano Vengeance Haspelspö är vårt favoritval av haspelspö i teleskopisk konstruktion, då kvalitén och hållbarheten är svårslagen av någon annan liknande modell på marknaden just nu. Den längre kastlängden gör det också till en av de mer mångfunktionella alternativen på marknaden som passar perfekt för tillfällen då du behöver en lite längre kastlängd om du fiskar från land.

Den finns i tre olika modeller där den mest robust har en längd på 330 cm, men som framför allt klarar drag upp till hela 80 gram, vilket är fantastiskt med tanke på dess smidiga teleskopkonstruktion.

När vi var ute och testade den tyckte vi heller inte den kändes mycket svagare än traditionella fiskespön och var riktigt överraskade över hur väl den klarade av även när tyngre fiskar nappade på betet.

Den mer robusta och hållbara designen innebär däremot att den är något tyngre, och framför allt så har den en längre transportlängd än de flest andra modeller på marknaden. Så länge du inte letar efter det mest kompakta och lätta alternativet är det däremot fortfarande tillräckligt liten (94 cm) i hopfällbart stadie för att få plats i de flesta ryggsäckarna utan problem.

Men i och med att den klarar tyngre fiske, stödjer både nylon och flätlinor, samt har ett bekvämt och greppvänligt korkhandtag gör att det hamnar på en solklar förstaplats för oss - och bör kunna användas i de flesta situationer som hobbyfiskaren kan befinna sig i.

FÖRDELAR

 • Slitstarkt materialval för tyngre beten
 • Lämpar sig för både nylon- och flätlinor
 • Bekvämt korkhandtag

NACKDELAR

 • Lite längre transportlängd i jämförelse med andra teleskopspön

Haspelspö - Produktjämförelse

Produkt

Längd

Aktion

Styrka

Material

216, 222, 235 cm

Måttlig

Lätt/medel

Komposit

250 cm

Snabb

Stark

Komposit

274, 305 cm

Snabb/Måttlig

Medel

Kolfiber

206, 116, 244 cm

Snabb - Måttlig

Medel - stark

Kolfiber

270-330 cm

Måttlig

Medelfast

Kolfiber

Haspelspö - Köptips

Att hitta rätt haspelspö för dig och dina fiskeändamål kan verka klurigt, men i grunden behöver det inte vara så mycket svårare än att närmare förstå dina egna behov, och hur du kan uppfylla dessa med hjälp av ett haspelspö. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på innan du köper hem din:

Typ Av Haspelspö

Det finns otroligt många typer av fiskespön, men haspelspön är förmodligen en av de mest populära alternativen. Bland kastspön har du både haspelspön och spinnspön, men dessa typer kan delas in i ytterligare underliggande kategorier.

skillnad kastspön

Det finns till exempel havsfiskespön, vilket i grunden är klassiska haspelspön (eller spinnspön) som är särskilt anpassade för havsfiske i saltvatten. Dessa tenderar att byggas i material som klarar av och håller bra mot korrosion som kan uppstå när den utsätts för saltvatten tex.

Det finns även teleskopspön som har vuxit massivt i popularitet i och med nya teknologisk utvecklar på fiskmarknaden. Dessa alternativ kan enkelt fällas ihop till en mycket mindre storlek, vilket gör dem både praktiska och lätta att transportera. Dessutom är teleskopiska haspelspön ofta ganska billiga, vilket kan vara ett stort plus om du bara vill testa haspelspöna utan att behöva spendera allt för mycket pengar.

Sen finns det självklart pimpelspön, trollingspön och metspön, men dessa går inte in inom kategorin av kastspön.

Spöaktion

Ett haspelspös aktion beskriver var längs dess längd den börjar böja sig under belastning. Spön med snabb aktion är styva i större delen av sin längd och böjer sig nära spetsen. Däremot börjar långsamma spön ge efter närmare handtaget och rullstolen och böjer sig över en mycket större del av spöts längd.

Generellt sett kommer ett spö med snabb aktion att ge större känslighet vid spetsen, vilket gör att du lättare kan upptäcka fiskar som nappar på betet - det blir med andra ord känsligare. Och generellt sett ger ett spö med långsam verkan en bättre stötdämpning vid krokfästet.

Men snabbt är inte bättre än långsamt och långsamt är inte heller bättre än snabbt. Istället vill du verkligen matcha ditt spö med den fisketeknik du tänker använda.

När du fiskar med en enkelkrok är det bättre med ett haspelspö med snabb aktion. Men om du behöver lite mer tid för fisken att engagera sig, eller om du kastar ett trekrokigt bete, kan en långsammare aktion ofta vara bättre.

Kraft

Kraften av ett visst haspelspö beskriver hur mycket kraft som krävs för att böja stången. Tillsammans med dess aktion säger en stångs kraft en hel del om hur den kommer att fungera. Allt annat lika kommer en styvare ryggrad att öka kraften i din krokföring och möjliggöra längre kast.

Ultralätta haspelspön säger dig i stort sett allt du behöver veta: stommens kraft är ultralätt, vilket innebär att den kommer att böjas under mindre belastningar. Även med en snabb aktion kommer en tvåkilosfisk att böja ditt spö i en parabolisk båge.

Nu kanske du tänker att ultralätt betyder "svagt". Inget kan vara längre från sanningen. Ultralätt och lätt är inte synonymer för svagt, men tungt betyder mycket, mycket starkt. Lite krångligt kanske men så är det.

När du ökar kraften, genom att gå uppåt på skalan från lätt, till måttlig och till tung, ökar du också styrkan. Större fiskar kräver ett tyngre spö, men precis som när det gäller aktion vill du anpassa spöet till det du fiskar.

kraft haspelspön

Tunga kraftspön är utformade för de största och elakaste fiskarna där ute: havsöring, haj, monstergädda, enorm myskfisk - den sortens saker. Medelstarka spön har däremot en styv ryggrad för utmärkta krokningar och fungerar riktigt bra på arter som kungsfisk, tonfisk, stor abborre och gädda. Ofta kommer svaret på frågan "vilken fisk är jag ute efter" att kunna diktera hur kraftfullt spö du behöver.

Längd

Längden på ett haspelspö är också viktigt att ta i beaktning och generellt sett kommer längre spön att tillåta längre kast, men desto mindre exakt blir kasten. Kortare spön är dödligt exakta, men kaststräckan blir lidande av det.

Om du vet att du kommer att stå utanför ett grunt område och behöver kasta ganska långt för att nå fisken kan ett längre spö vara det bästa valet. Detta gäller även vid fiske längs med stranden, eller om du står och vadar, till exempel.

Många haspelspön kommer i en storlek runt 213 cm, vilket är en väldigt mångsidig längd som klarar av många olika typer av fiske, och det är generellt vad vi rekommenderar för ett bra allround haspelspö.

Lina & Kastvikt

Ett spö kommer nästan alltid att ha en angiven lin- och betesvikt markerad nära spolen. Och även om du kan överskrida dessa gränser kommer prestandan att bli lidande - inget vi rekommenderar.

Föga förvånande varierar dessa vikter med stångens kraft och verkan, och talar om för dig vad som kastar och fiskar bäst med just det spöet.

Material

Moderna fiskespön kan tillverkas av en mängd olika material, men kolfiber och glasfiber är helt klart de mest populära alternativen. Vissa har en kompositkonstruktion, där mer än ett material används genom dess ryggrad.

 • Grafit är starkt, styvt och ultralätt. På grund av sin höga styvhet är den också ganska känslig, och den utgör ett utmärkt och hållbart val för ett spö.
 • Glasfiber är tyngre än grafit och vanligtvis billigare. Det är inte riktigt lika känsligt eller styvt, men det kan vara otroligt starkt, vilket gör att det förtjänar en plats i din fiskearsenal. Särskilt för crappie är detta inte nödvändigtvis en nackdel, eftersom dämpade krokningar är idealiska.
 • Kolfiber är det styvaste, starkaste, lättaste och dyraste materialet som används för stångämnen. Dess prestanda är oöverträffad, men är också dyrare.

Spöringar

Spöringarna är de ringar som sitter med längs haspelspöt, och har faktiskt en större betydelse än vad många tror. När du slåss mot fiskar på din lina tar spöringarna emot denna belastning och delar den med deras antal (ungefär).

Friktionen mellan linan och guide-materialet kan bli intensiv, och om dessa spöringar inte är tillverkade av material av högsta kvalitet och verkligen är utformade för att prestera, kommer de att slita på linan och äventyra även de starkaste flätlinorna.

Handtag På Haspelspöt

Därefter har vi stavhandtaget, som du troligen kommer att stöta på mest. Stavhandtag finns vanligtvis i två materialtyper, kork och EVA-skum.

Sportfiskare anser i allmänhet att kork är ett bekvämare och varmare material under kalla dagar. Dessutom överför kork vibrationer tre gånger så mycket vibrationer som skum, vilket gör det känsligare än skum. 

Med det sagt kan EVA-skum vara mer bekvämt i varmare temperaturer, och det tenderar att ge en riktigt bra grepp.

Vanliga Frågor Om Haspelspön

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett haspelspö, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskespön, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är det bästa haspelspöt?

Det bästa haspelspöt är enligt vårt test Daiwa Tatula Haspelspö, ett mycket bekvämt, effektivt och prisvärt alternativ.

Vad kostar ett haspelspö?

Ett haspelspö tenderar att kosta allt ifrån 200 till 5000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen. Ett högkvalitativt haspelspö behöver däremot inte kosta dig mycket mer än 1000-2000.

Är ett endelat spö bättre än ett tvådelat?

Numera är ett enbensspö inte särskilt mycket bättre än ett två-delat spö, även om vissa seriösa sportfiskare inte håller med. Nya tvådelade spön passar ihop på ett mycket mer strömlinjeformat sätt än för flera år sedan, eftersom moderna spånmaterial inte behöver metallhylsor för att fästa ihop delarna. Dagens tvådelade spön är känsliga och smidiga nog för att passa de flesta sportfiskares kast och fångst. Även om det förmodligen kommer att finnas en liten platt fläck i spöets flex, kommer många sportfiskare inte att märka det när de fiskar.

Vilket är det bästa haspelspöt för alla typer av fiske?

Det bästa allroundhaspelspöet för det mesta av sötvattenfiske skulle vara ett mellantungt haspelspö som är dimensionerat runt 213 cm. Det här haspelspöet kommer att ha kraft nog att kasta ut baskärl, fånga större abborre och dra upp fisk ur tungt skydd, men kan också kasta små, lätta beten och lockbete för liten abborre, öring och pannfisk.

Det bästa allroundspinnspöet för allt fiske är svårt att peka ut eftersom de finns i många olika storlekar och kan användas för att fånga en mängd olika fiskarter. Ett ultralätt havsöringspö skulle till exempel inte fungera för fiske längs med stranden.

Det bästa allroundhaspelspöet för det mesta av sötvattenfiske skulle vara ett mellantungt haspelspö som är dimensionerat runt 213 cm. Det här haspelspöet kommer att ha kraft nog att kasta ut baskärl, fånga större abborre och dra upp fisk ur tungt skydd, men kan också kasta små, lätta beten och lockbete för liten abborre, öring och pannfisk.

Det bästa allroundspinnspöet för allt fiske är svårt att peka ut eftersom de finns i många olika storlekar och kan användas för att fånga en mängd olika fiskarter. Ett ultralätt havsöringspö skulle till exempel inte fungera för fiske längs med stranden.

Sammanfattningsvis Om Haspelspön

Haspelspön är förmodligen den mest populära typen av kastspön som används av fiskare över hela världen för att fiska varierad fisk. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 43

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.