8 Bästa Campingmadrass (2024): Bäst i Test

bäst i test campingmadrass guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att komma ut i naturen på en campingresa kan vara både trevligt och uppfriskande, men något som snabbt kan förstöra dina äventyr är en dålig natts sömn. Då kan det vara bra att tänka över sina möjligheter, där det absolut mest bekväma alternativet är en campingmadrass.

I denna guide kommer vi att ta en närmare titt på de 8 bästa campingmadrasserna på marknaden. Vi ger dig också en översikt över vad du ska tänka på när du väljer ett liggunderlag, samt några tips och råd om hur du kan få en så bekväm sömn som möjligt när du är ute och campar.


De 8 Bästa Campingmadrasserna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Campingmadrass: Therm-a-Rest Mondoking 3D - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Billiga Stora Campingmadrass: Bestway Air Mattress - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Campingmadrass För Två: Exped Deepsleep Mat Duo 7.5 LW+ - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Ultralätta Lätta Campingmadrass: Sea to Summit Airmat Etherlight XT Insulated - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Campingmadrass Med Vardagskänsla: Outwell Dreamhaven Single - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Uppblåsbara Campingmadrass: Coleman Durarest Single - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Campingmadrass För Vinter Och Kyla: Sea to Summit Comfort Deluxe SI Regular - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Smidiga Campingmadrass: Roben Fjellguard 60 - Läs Recension

1. Therm-a-Rest Mondoking 3D

Bäst i Test Campingmadrass


Bästa Bekväma Liggunderlag

Typ:

Själuppblåsbar

Vikt:

2500 g

Dimensioner:

203 x 76 cm

R-värde:

7

Höjd:

11 cm

Överlägsen Bekvämlighet På Din Nästa Campingtur

Formeln är inte revolutionerande vid det här laget - en självuppblåsbart liggunderlag med en mjuk skumkärna - men resultatet är lyxig campingutrustning. Framför allt är MondoKing 3D rejält tjock, med hela 11 centimeter, och de vertikala sidoväggarna gör att du kan njuta av varje del av den sköna stora plattformen.

Tillsammans ger det en bekvämlighet som är på samma nivå som sängen där hemma. Skummet är mjukt och stödjande, och de starka tygerna är mjuka att röra vid och mycket rivningsbeständiga.

Jämfört med den tidigare versionen har den senaste MondoKing också Therm-a-Rests uppdaterade ventiler med dedikerade upp- och nedblåsningsfunktioner för att förkorta upp- och nedmontering, tillsammans med en förskjutande skumdesign som har minskat vikten med ungefär ett halvt kilo och som gör den lättare att packa ner.

Den väger drygt 2.5 kilo, vilket är betydligt lättare än många andra luftmadrasser, samtidigt som den snabba och enkla uppsättningen gör det till ett flexibelt och smidigt alternativ till klassiska luftmadrasser. Den självuppblåsbara förmågan innebär också att du slipper bära med dig en extra pump för att sätta upp madrassen innan du kan sova.

En annan stor fördel med denna lyxiga campingmadrass är att den kan utnyttjas året runt tack vare dess tjocka och slittåliga konstruktion. Underlaget är skapat i ett 75D polyester som tillsammans med de tjocka 11 cm av skum och luft att säkerställa att du håller värmen väl under vinterklimat.

Så om du letar efter ett extremt bekvämt alternativ som ger dig en god natts sömn oavsett årstid, är MondoKing definitivt en bra självuppblåsbar madrass för dig. Naturligtvis har denna komfortnivå ett pris, men om du har råd med den är den värd vartenda öre.

FÖRDELAR

 • Bekvämaste alternativet
 • Slitstarkt och pålitligt
 • Bra isolering från marken
 • Lätt och smidigt alternativ

NACKDELAR

 • Dyr

2. Bestway Air Mattress

Bästa Billiga Stora Campingmadrass


Bästa Billiga Stora Campingmadrass

Typ:

Uppblåsbar Luftmadrass

Vikt:

4600 g

Dimensioner:

191 x 137 cm

R-värde:

2.0

Höjd:

22 cm

Billig Men Multifunktionell Luftmadrass

Bestways luftmadrasser är bland de mest prisvärda alternativen på marknaden, och här är det ingen skillnad. För en ynka 400 kronor kan du få tillgång till en mycket smidig och multifunktionell luftmadrass som kan användas både hemma och på språng. För att sätta detta i jämförelse med andra alternativ, så kostar vissa självuppblåsbara alternativ såsom Mondoking 3D nedan närmare 4000 kronor.

Den inbyggda pumpen gör att det går snabbt och enkelt att blåsa upp och tömma den, medan dimensionerna i queen size (191x137 cm) gör att den är tillräckligt stor för att två personer ska kunna sova bekvämt.

Den här modellen är också mycket lätt, med en vikt på bara 4600 gram. Det innebär att den är lätt att flytta runt, även om du inte använder den medföljande förvaringsväskan. Det underlättar det delvis att flytta runt den i hemmet, och minskar utrymmet som krävs för att förvara den, men kan också bidra till att den är lättare att använda utanför hemmet.

Det slitstarka materialvalet tillsammans med det faktum att du inte behöver en elektrisk pump för att blåsa upp madrassen, gör det till ett mycket bra alternativ för utomhusbruk och camping. Om du vill undvika att behöva betala 10 gånger mer för ett alternativ såsom Mondoking 3D men fortfarande vill ha en bekväm och behaglig upplevelse i familjetältet, är Bestways madrass absolut värt investeringen.

En nackdel med den här madrassen är att den inte är lika hög som några av de andra alternativen på vår lista, den mäter bara 22 cm från marken. Detta minskar komforten något, men bör inte vara en brytningsfaktor för de flesta personerna.

Det är även värt att nämna att modeller kommer utan en integrerad pump, vilket självklart gör processen av att sätta upp den svårare. 

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Lätt och smidig att använda
 • Lätt och smidig att använda

NACKDELAR

 • Inte lika hög som andra luftmadrasser, vilket försämrar bekvämligheten något
 • Ingen pump ingår

3. Exped Deepsleep Mat Duo 7.5 LW+

Bästa Campingmadrass För Två


Bästa Liggunderlag För Två

Typ:

Självuppblåsbar

Vikt:

4480 g

Dimensioner:

197 x 132 cm

R-värde:

8.5

Höjd:

7.5 cm

Slitstarkt, Bekvämt Och Effektivt Campingmadrass För Två Personer i Alla Väder

Exped är ledande på marknaden för liggunderlag och deras DeepSleep-serie har en bra balans mellan värme, packbarhet och pris. Liksom många av våra andra favoritmodeller med självuppblåsande design, inklusive Therm-a-Rests MondoKing ovan, är DeepSleep bekväm med en tjock skumkonstruktion och vertikala sidoväggar.

Med en självuppblåsande design och lättillgängliga ventiler för uppblåsning och tömning, och en fluffig känsla med ett stretchigt övertyg som är både mjukt och ganska tåligt. DeepSleep skiljer sig dock verkligen från andra alternativ med sin kombination av värme och packbarhet.

Med ett R-värde på 8.5 kan du alltid känna dig säker på att du håller värmen under natten, även under mycket kalla vinterförhållanden. Detta tillsammans med dess mycket rymliga och bekväma sovyta, gör det till ett pålitligt alternativ för familjer, par eller vänner hela året runt.

Vi rekommenderar DeepSleep framför allt för de som letar efter ett mindre alternativ av luftmadrasser som inte är beroende på luftfyllning. Vårt förstaval av självuppblåsbara liggunderlag i denna kategori är däremot Mondoking tack vare dess otroliga bekvämlighet som kan utnyttjas både hemma och för utomhusbruk.

Men Expeds DeepSleep kommer på en nära andraplats, där den förser dig med mer utrymme - något som är fördelaktigt för par, vänner eller mindre familjer. Bekvämlighetsmässigt presterar den mycket väl, men den relativt tunna tjockleken (7.5 cm) gör att du får något mindre stöd än Mondoking, och särskilt högre luftmadrasser.

Om du letar efter ett mycket smidigt alternativ av självuppblåsbara madrasser för två personer och inte har något emot den något tunna tjockleken är DeepSleep definitivt värt att titta närmare på.

FÖRDELAR

 • Mycket slitstarkt och pålitligt
 • Mycket isolerande från marken
 • Rymlig och bekväm för två personer

NACKDELAR

 • Dyr

4. Sea to Summit Airmat Etherlight XT Insulated

Bästa Ultralätta Campingmadrass


Bäst i Test Liggunderlag

Typ:

Självuppblåsbar

Vikt:

460 g

Dimensioner:

183 x 55 cm

R-värde:

3.2

Höjd:

10 cm

Mycket Pålitlig Och Bekväm Campingmadrass För Sidosovaren

För sidosovare och de som rör sig mycket under natten är Sea to Summits Ether Light XT Insulated ett perfekt val av liggunderlag. Med hela 10 cm av dämpning från marken är Ether ett av de tjockaste liggunderlaget på den här listan samtidigt som det väger en respektabel 460 gram. Den kommer också med en smidig förvaringspåse i nylon för enkel transport

Det bidrar till att den är enkel att använda, och transportera tack vare dess lätta vikt och relativt lilla packyta. Lägger vi till det faktum att detta är en bekväm självuppblåsbar modell som faktiskt inte väger så mycket, är det lätt att se varför Ether Light XT blev vår testvinnare.

Andra anmärkningsvärda egenskaper är Sea to Summits distinkta Air Sprung Cells, ett R-värde på 3,2 som bör räcka för de flesta vandring och campingresor under sommaren. Dess tjocklek bidrar även till en god isoleringsförmåga även under senare höst där temperaturen börjar närma sig noll.

Den extra tjockleken bidrar även med att du har mer vaddering till marken, vilket är perfekt för större individer och de som föredrar att ligga på sidan. Om du är en av de så vet du hur obekvämt det kan vara att ligga på ett tunnt liggunderlag efter en lång dag ute i naturen.

De enda nackdelarna med denna modell är egentligen dess prislapp, vilket kan vara något hög för de som endast är ute och vandrar eller campar någon gång om året. Men värdesätter du kvalité och bekvämlighet är det definitivt värt priset. En annan nackdel är dess R-värde och isolering från marken, vilket generellt sett är mycket bra, men kan bli något kylig under vinterförhållanden.

Sammantaget är Ether en av de lyxigaste liggunderlagen på marknaden sett till dess bekvämlighet, användarvänlighet och hållbarhet.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväm
 • God isolering från marken tack vare den tjocka designen
 • Lätt och smidig att använda

NACKDELAR

 • Något dyr
 • Tål inte vinterklimat lika väl som vissa andra med högre R-värde

5. Outwell Dreamhaven Single

Bästa Campingmadrass Med Vardagskänsla


Bästa Campingmadrass Med Vardagskänsla

Typ:

Självuppblåsbar

Vikt:

2500 g

Dimensioner:

200 x 65 cm

R-värde:

6.6

Höjd:

7.5 cm

Högpresterande Och Bekväm Campingmadrass Med En Vardaglig Känsla

Outwell Dreamhaven är en av de madrasser som försöker erbjuda det bästa av två världar. Det är en självuppblåsbar madrass, men som förser dig med en bekväm känsla i klass med sängen där hemma.

De andra inbyggda funktionerna i Dreamhaven gör att den här madrassen är ett nöje att ta med sig på campingturen. Först och främst har vi Outwell Flat Hi-Flow-ventilerna som gör att den här mattan går så snabbt att blåsa upp och släppa ut luft. Sedan finns det internt det smarta sättet på vilket skummet har dessa horisontella luftkanaler inbyggda, vilket ökar stabilitet och bekvämlighet ytterligare.

Den har också ett högt R-värde och god isolering från marken, trots den relativt låga tjockleken på 7.5 cm. Det gör att du kan använda den nästan året om, men kan bli något kylig under riktigt kalla vinterklimat.

Men trots alla dessa fördelar finns det några nackdelar. För det första är den ganska tung för sin storlek med sina 2500 gram. Och för det andra tar den mycket plats när den är urladdad och måste bäras i en axelväska - om man jämför med andra campingmadrasser i liknande storlek. Den kommer trots allt med en smidig axelrem du kan utnyttja för att transportera den.

Men om du kan se förbi dessa mindre problem är Dreamhaven definitivt en av de bästa campingmadrasserna på marknaden.

FÖRDELAR

 • Snabb uppblåsning och tömning
 • Hög prestanda
 • Mjuk och bekväm

NACKDELAR

 • Relativt tung sett till dess storlek
 • Tar stor plats, transporteras med axelrem

6. Coleman Durarest Single

Bästa Billiga Uppblåsbara Campingmadrass


coleman-durarest-single-blue

Typ:

Uppblåsbar

Vikt:

1800 g

Dimensioner:

198 x 82 cm

R-värde:

2.0

Höjd:

22 cm

Mycket Prisvärd Uppblåsbar Luftmadrass För Snabba Campingresor

Coleman Durarest lever faktiskt upp till sitt namn. Det är en relativt smidig liten uppblåsbar luftmadrass som är väldigt bekvämt för priset du betalar. Den kompakta designen gör det perfekt för mindre campingtält, husbilar eller som gästsäng i hemmet. Det är också enkelt att packa undan vilket gör det ill ett mycket mångsidigt verktyg.

När det gäller specifikationer är det en ganska vanlig luftmadrass. Den är tillverkad av PVC och har en tjocklek på 22 cm. Den har också ett R-värde på endast två, så den kommer inte att göra dig någon nytta i vinterförhållanden. Däremot är den perfekt för sommarens campingresor.

Trots det låga priset är den faktiskt bekväm att sova på. Hemligheten ligger i det faktum att Coleman har använt en annan typ av PVC än den som vanligtvis finns i uppblåsbara madrasser. Liggunderlaget är också extra fodrat vilket bidrar ytterligare.

Den största nackdelen här är att den inte kan mäta sig med några av de andra alternativen på denna lista när det handlar om hållbarhet och slitstyrka. Det behöver du vara medveten om. Men som alltid får du oftast vad du betalar för.

Letar du därmed efter en enkel, mångsidig luftmadrass för dina campingutflykter, men inte förväntar dig använda den särskilt mycket, kan Colemans Durarest vara något för dig.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Relativt bekväm

NACKDELAR

 • Har inte samma slitstyrka och hållbarhet som vissa andra alternativ på denna lista
 • Tenderar att tappa lite luft under natten

7. Sea to Summit Comfort Deluxe SI

Bästa Campingmadrass För Vinter Och Kyla


Bästa Liggunderlag För Vinter Och Kyla

Typ:

Själuppblåsbar

Vikt:

1840 g

Dimensioner:

183 x 64 cm

R-värde:

6.5

Höjd:

10 cm

Tålig Men Smidig Campingmadrass Perfekt För Vinterbruk

Comfort Deluxe SI är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha ett pålitlig och bekväm campingmadrass för vinterbruk. Den breda och värmande designen gör den perfekt för kallare nätter, och den tjocka isoleringen garanterar att du håller dig varm hela natten.

Med en fluffig 10 centimeters tjocklek och ett R-värde på 6,5 kan den konkurrera med premiumalternativ som Therm-a-Rest MondoKing 3D (11; R-värde: 7) , både när det gäller värme och övergripande komfort.

Comfort Deluxe underskrider Mondoking 3D i pris med cirka 1000 kronor och är över ett kilo lättare., vilket gör det till ett smidigare och bättre alternativ när du behöver transportera det längre sträckor Sammantaget är det en mycket väl avrundad konstruktion som effektivt balanserar dämpning, komfort, vikt och kostnad.

Detta gör att det passar utmärkt för vinteraktiviteter, där du inte är villig att spendera lika mycket för ett lyxigt alternativ såsom Therm-a-Rest Mondoking 3D, men fortfarande vill ha en tjockt och bekvämt underlag som skyddar mot kyla.

Varför har vi Sea to Summit Comfort Deluxe SI rankad här och inte högre upp? Enkelt uttryckt är det svårt att sticka ut på en så konkurrensutsatt marknad. Den tidigare nämnda MondoKing får ett litet övertag i tjocklek och värme, och den är dessutom längre och bredare. Alternativt kostar Expeds DeepSleep Mat 7,5 ovan cirka 1000 kronor mer och har ett högre R-värde på 8,5, även om den är lite mindre dämpad med en tjocklek på 7.5 cm.

Allt som allt är sea to Summit Comfort Deluxe SI är ett bra alternativ för dig som letar efter en pålitlig och bekväm campingmadrass som fungerar väl i kyliga förhållanden, och som inte kostar lika mycket som andra alternativ i samma kategori. Det är också en av de lättaste och mest packbara konstruktionerna på den här listan, vilket gör den idealisk för vandringsresor i vinterklimat.

FÖRDELAR

 • Bred och värmande design
 • Bekväm och isolerande

NACKDELAR

 • Väger lite mer än andra lättviktsalternativ
 • Något dyr

8. Roben Fjellguard 60

Bästa Smidiga Campingmadrass


Bästa Smidiga Liggunderlag

Typ:

Självuppblåsbar

Vikt:

893 g

Dimensioner:

180 x 55 cm

R-värde:

3.0

Höjd:

9 cm

Snabb, Smidig Och Bekväm Campingmadrass

Roben Fjellguard 60 är ett av de bästa självuppblåsande liggunderlagen på marknaden, och det är lätt att förstå varför. Den erbjuder en bra balans mellan komfort, värme och användarvänlighet, vilket gör den till ett utmärkt val för allt från familjecampingresor till vandringsäventyr. Den mycket låga prislapp gör det även till ett attraktivt val för den budgetmedvetne personen.

Med ett R-värde på 3.0 lämpar sig Robens Fjellguard framför allt för tresäsongsbruk, men dess tjocklek bidrar till en ganska god isolering från marken under dig, och kan tillsammans med ett tunn skummadrass under hålla dig varm även under kyligare förhållanden.

Dess stora styrka ligger i hur enkel den är att få upp efter en lång dag av utomhusaktiviteter, då du knappt behöver göra något alls. Detta sker också väldigt fort vilket är en adderad bonus.

Robens tenderar också att skina när det kommer till bekvämlighet, vilket även är fallet här. Med 9 cm av vaddering under dig är det svårt att inte vara bekväm, även om du sover på sidan.

Den enda nackdelen med den här campingmadrassen är att den är relativt skrymmande och tung när den är packad, så den kanske inte är det bästa valet om du letar efter ett mycket lätt och kompakt alternativ. Men om vikten inte är ditt största bekymmer är Robens Fjellguard definitivt ett av de bästa självuppblåsande liggunderlagen på marknaden.

En extra detalj att anmärka är att denna modell endast är 180 cm lång, så är du längre än det kan du eventuellt behöva gå med ett längre alternativ.

FÖRDELAR

 • Bekväm och värmande
 • Bra isolering från marken
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Relativt tung och otymplig packning

Campingmadrasser - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Typ

Vikt

Dimensioner

R-värde

Höjd

3799 kr

Självuppblåsbar

4480 g

197 x 132 cm

8.5

7.5 cm

379 kr

Uppblåsbar Luftmadrass

4600 g

191 x 137 cm

2.9

22 cm

999 kr

Självuppblåsbar

893 g

180 x 55 cm

3.0

9 cm

2085 kr

Självuppblåsbar

460 g

183 x 55 cm

3.2

10 cm

2745 kr

Själuppblåsbar

1840 g

183 x 64 cm

6.5

10 cm

3995 kr

Själuppblåsbar

2500 g

203 x 76 cm

7.0

11 cm

1195 kr

Självuppblåsbar

2500 g

200 x 65 cm

6.6

7.5 cm

665 kr

Uppblåsbar

1350 g

189 x 65 cm

2.0

17 cm

Campingmadrass- Köptips

En campingmadrass är ett viktig del av din campingutrustning och bör förmodligen vara med på din packlista om du inte har något annat alternativ till liggunderlag.

När det gäller att hitta den bästa campingmadrassen för dina utomhusäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din campingmadrass, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Campingmadrasser - Modellkategorier

Det finns några olika typer av campingmadrasser för dig att välja mellan, där alla har sina unika för- och nackdelar. För att underlätta processen av att välja rätt typ för dig, tar vi en närmare titt på vad som åtskiljer de från varandra.

Självuppblåsbart Liggunderlag

Denna modelltyp har varit ett populärt val ända sedan 1970-talet då Therm-a-Rest släppte sitt första självuppblåsbara liggunderlag. Insidan av underlaget är fyllt med ett öppet cellskum som expanderar och fylls med luft när du öppnar ventilen (därav namnet "självuppblåsbart"). 

liggunderlag självuppblåsbara

I jämförelse med ett liggunderlag som innehåller endast luft har ett självuppblåsbart liggunderlag en fluffigare känsla tack vare det öppna cellskummet, även om den inte komprimeras lika litet och är tyngre. För camping när komfort är viktigare än vikt och packningsstorlek är självuppblåsbara liggunderlag våra favoriter.

Uppblåsbara Liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag förlitar sig helt och hållet på luft som som fyllning och du måste därför fylla den med luft för att den ska ta form. Oftast gör du detta genom att blåsa eller pumpa in luft genom en ventil.

Den främsta fördelen med dessa typer av liggunderlag är att du sparar i både vikt och packstorlek i din ryggsäck, två viktiga faktorer när det kommer till vandring och längre utomhusutflykter. De kan väga så lite som hälften av vad en självuppblåsbart liggunderlag kan väga. Det är även det minsta alternativet sett till packningsutrymmet, då du enkelt kan rulla ihop de till en mycket kompakt storlek.

Den huvudsakliga nackdelen är att detta oftast kommer på bekostnad av bekvämlighet i jämförelse med andra alternativ. De saknar den där fluffiga och stödjande känslan du får med självuppblåsbara liggunderlag.

Skumgummi

De klassiska liggunderlagen innehåller oftast ett slutet cellskum. Dess liggunderlag är inte uppblåsningsbara, utan behöver endast rullas ut för att användas. Den största fördelen är såklart att det är mycket smidigt att använda, samtidigt som du minskar chansen för att råka ut för en punktering eller liknande i liggunderlaget.

De stora nackdelarna med dessa modeller är däremot bekvämligheten, då det är den minst bekväma typen av liggunderlag på marknaden och är generellt inget vi rekommenderar.

De är oftast ganska tunna (några enstaka centimeter) vilket innebär att du lättare kan känna av ojämnheter, stenar och liknande från marken under liggunderlaget. Men är du någon som inte har någon problem att sova direkt på marken, så kan ett billigt alternativ i skumgummi vara något för dig.

Liggunderlag Eller Luftmadrass?

Med mycket utrymme i ett campingtält, har du helt plötsligt förmågan att lyxa till det lite med en lite annorlunda sovupplevelse. Här kan du välja mellan ett mindre liggunderlag, eller en större luftmadrass.

luftmadrass campingmadrass

Fördelen med luftmadrasser är att du kommer högre upp från marken, vilket förser dig med bättre insolation och gör det lättare att komma upp och ner ur madrassen. En tältsäng kan självklart göra detta jobb ännu bättre, men kräver oftast mer utrymme samtidigt som det är svårare att transportera.

En större storlek är också att föredra för familjer eller par, vilket är vanligare att hitta bland luftmadrasser än liggunderlag. Och om du försöker att spara in lite pengar kan en luftmadrass också användas för gäster hemma, särskilt om du väljer en större modell.

När det kommer till bekvämlighet, kan luftmadrasser självklart prestera mycket bra, men vi anser fortfarande att vinnaren är självuppblåsbara alternativ, tack vare dess skuminnehåll.

Tjocklek Och Bekvämlighet

Generellt kan man säga att tjockare campingmadrasser är mer bekvämare än tunna motsvarigheter. Men det finns naturligtvis en gräns för hur tjock en campingmadrass kan vara och fortfarande vara praktiskt för utomhusbruk. Detsamma gäller för luftmadrasser.

Naturligtvis varierar detta också från person till person och vad du är van att sova på. Om du har problem med att sova på tunna madrasser hemma, vill du förmodligen ha något tjockare när du campar också. Det viktigaste är att du hittar en tjocklek som fungerar för dig så att du kan få en god natts sömn.

tjocklek liggunderlag

Vi tycker personligen att självuppblåsbara alternativ är det bästa valet här, då dess luft- och skumkombination bidrar till en bekväm och stödjande underlag som är riktigt skönt att sova på.

Med det sagt finns det vissa uppblåsbara alternativ som förlitar sig enbart på luft som också är mycket bekväma. Dessa alternativ tenderar också att vara billigare, och kan vara bättre för dig som letar efter ett alternativ endast planerar att använda några gånger.

Storlek: Längd Och Bredd

Storleken av din campingmadrass kommer att variera något beroende på vad du planerar att använda den för. De campingmadrasser som är tillverkade specifikt för campingsyften brukar vara något större i storleken än till exempel liggunderlag som är utvecklade för vandringsbruk.

Storleken varierar också beroende på om du letar efter ett underlag för en eller två personer. Om du planerar att använda den för två personer behöver du naturligtvis en större storlek vilket även tar mer plats och är tyngre.

liggunderlag camping för två

Men i allmänhet tror vi att de flesta människor (som sover ensamma) kommer att vara nöjda med en mellanstor campingmadrass som är ungefär 183 centimeter långt och 60 centimeter brett. Detta borde vara tillräckligt för att de flesta ska kunna sova bekvämt på sidan eller till och med på magen om de vill.

Vill du ha en större luftmadrass för två personer däremot, bör du leta efter alternativ som är åtminstone 100 cm breda. Många av de alternativ vi rekommenderar tenderar att vara så breda som 130, vilket förser dig med gott om utrymme.

Isolering Och R-värde

R-värde är ett begrepp som ofta slängs runt i diskussioner kring campingmadrasser. I grund och botten är det ett mått av värmemotstånd där R:et refererar till det engelska begreppet "resistance".

Ett högre R-värde indikerar på en bättre skyddande förmåga från den kalla marken under. Det finns inte alltid med ett från tillverkarna, men i de tillfällen då det kommer med är det ett hjälpsamt mått att hålla utkik efter.

liggunderlag vintercamping

CampingUnder de varmare månaderna på året (vår/sommar/tidig höst) kan du oftast använda dig av en campingmadrass som nästan saknar isolering helt och hållet (R-värde mellan 1-3). För tresäsongsbruk rekommenderar vi att du åtminstone införskaffar ett liggunderlag med R-värde av minst 3.

Planerar du att spendera tid ute i naturen under vintern och kallare klimat kan det vara en bra idé att köpa ett underlag med minst 5 i R-värde. Under dessa förhållanden kan det också vara en bra idé att utnyttja en extra mindre lager under ditt campingmadrass för extra skyddande och isolerande effekt.

Vikt Och Packstorlek

Vikten och packstorleken på ditt campingunderlag är två andra viktiga faktorer att ta hänsyn till. Om du planerar att vandra mycket vill du spara så mycket vikt som möjligt, vilket innebär att du måste välja ett lättare och mer packbart alternativ.

Men om du bara letar efter något att använda vid bilcamping eller familjecamping är storlek och vikt inte lika viktigt eftersom du inte behöver bära det särskilt långt. I dessa fall är komforten ofta viktigare än vikt eller packningsstorlek. En campingmadrass som väger lite mer men som förser dig med extra bekvämlighet är därmed ganska fördelaktiga.

Packstorlek är också ett viktigt övervägande eftersom det kommer att diktera hur lätt campingmadrassen är att transportera. En större campingmadrass som inte packas ner särskilt litet kan vara ganska svårt att få plats i ett litet tält eller till och med i din ryggsäck.

Under campingresor brukar dessa vara tillräckligt lätta att transportera för att inte behöva tänka på logistiken allt för mycket - särskilt de alternativ som förlitar sig enbart på luft.

Slittålighet Och Hållbarhet

Om man bortser från vikten för en sekund så brukar faktiskt majoriteten av campingmadrass att vara mycket slitstarka och pålitliga. Tygmaterialet för campingmodeller är ofta robust men bekvämt, och deras tjocklek gör det mycket svårt att faktiskt punktera.

liggunderlag

Vandringsalternativ utnyttjar ofta ett tunnare tyg för att spara vikt och packyta, vilket rimligtvis även ökar chansen att råka punktera ett hål i den under dina utflykter. Uppblåsbara campingmadrasser har också en liten risk för att det med tiden uppstår ett långsamt läckage.

Därför rekommenderar vi att du väljer en campingmadrass som är tillverkat av slitstarkt tyg och har en tillräckligt tjock konstruktion för att motstå punktering och läckage. Men om vikten är ditt främsta bekymmer kan du behöva offra lite hållbarhet för att spara in några gram.

Det är ofta undersidan av campingmadrassen som utsätts för mest missbruk, så det är en bra idé att titta på just den tjockleken. Slutligen spelar materialkvaliteten roll, så du kan förvänta dig att ett dyrare alternativ med liknande denierhalt ger överlägsen hållbarhet.

Ventiler Och Uppblåsbarhet

De flesta campingmadrasser är självuppblåsande och har en välkänd vridventil. När du öppnar ventilen kan dynan utföra sin självuppblåsande magi och expandera skummet. Beroende på modell kan du behöva blåsa några extra andetag eller inte för att få mattan helt uppblåst.

En del ultralätta uppblåsbara liggunderlag för vandring har en liten inbyggd fotpump som gör det lite lättare att blåsa upp dem. Dessa är ofta dyrare, men de kan spara dig några dyrbara andetag när du sätter upp lägret efter en lång vandringsdag.

De flesta campingmadrasser har också en integrerad deflationsventil som gör att du snabbt och enkelt kan släppa ut allt luft i dina madrass. Dessa är vanligtvis envägsventiler, så du måste öppna dem helt och hållet för att få jobbet gjort snabbt.

ventiler liggunderlag

Pumpar

Vissa luftbaserade liggunderlag kommer med dedikerade pumpar som gör det mycket enkelt att sätta upp och använda ditt liggunderlag. Det hjälper även i det avseendet att det förhindrar fukt från att komma in på insidan av ditt liggunderlag, vilket kan leda till mögel om det inte torkas ut på rätt sätt.

I vissa fall kommer själva förvaringspåsen av liggunderlaget agera som en pump, vilket innebär att du varken behöver offra dyrbar vikt och packutrymme i ryggsäcken.

Men alla pumpsäckar är inte lika bra, och vissa modeller är mycket mer funktionella och bekväma att använda än andra. För att vara ärlig är skillnaderna ganska minimala, och vi uppskattar alltid att spara tid och energi efter en lång dag på vandringsleden.

Hur Du Packar Och Transporterar Din Campingmadrass

När du har valt den perfekta campingmadrassen är det dags att fundera på hur du bäst transporterar och förvarar den. Om du campar med bil är detta vanligtvis ingen stor sak eftersom du bara kan slänga den i baksätet på ditt fordon.

campingmadrass transport

Men om du vandrar eller cyklar räknas varje uns, så du vill ta dig tid att lära dig hur du packar och bär din nya madrass på rätt sätt.

Det första du bör tänka på är vilken typ av förvaringssäck som följer med campingmadrassen. Numera har de flesta tillverkare en packsäck som hjälper till att minska volymen på madrassen

Expeds mattor har till exempel en integrerad pump som fungerar som en stoppsäck, medan andra företags säckar är lite mer än en glorifierade förvaringspåsar. Om du har ont om utrymme kan du investera i en separat kompressionssäck för att minska storleken på madrassen ytterligare

Skötselråd - Campingmadrass

Förvaring Av Campingmadrasser

De flesta brukar inte vara ute och sova i naturen året om. För att förvara din campingmadrass säkert då du inte använder den, rekommenderar vi att du lämnar den utrullar med ventilen öppen. Detta kommer att bidra till att skummet i madrassen hålls fluffigt och i bra form.

Om du förvarar dessa ihoprullade kommer dess form att blir överdrivet kompakt, vilket kommer att påverka komforten och prestandan när du väl använder den i framtiden. När du är redo att packa ihop den för lågsäsongen ska du rengöra och torka sovunderlaget innan du förvarar det på ett svalt och torrt ställe.

Uppblåsbara luftmadrasser är lite av en annan femma, och är betydligt enklare att förvara under lågsäsongen. Allt du behöver göra är att avlägsna all luft från underlaget och rulla ihop den. Vi rekommenderar att du förvarar den i den medföljande förvaringsväskan för att hålla den ren och skyddad.

campingmadrass bekvämlighet tjock

Hur Du Underhåller Din Campingmadrass

Liggunderlag och många campingmadrasser är relativt lätt att ta hand om, men det finns några saker du bör tänka på. För det första bör du undvika att använda vassa föremål på eller i närheten av din campingmadrass. Detta inkluderar knivar, saxar och allt annat som potentiellt kan punktera tyget.

För det andra, använd inga starka kemikalier eller rengöringsmedel på din campingmadrass. Dessa kan skada materialet och påverka dess prestanda. I stället rekommenderar vi att du vid behov gör en punktrengöring med mild tvål och vatten.

Slutligen ska du se till att regelbundet kontrollera din campingmadrass för att se om det finns några hål eller läckor. Om du hittar några, du kan helt enkelt lappa ihop dem med reparationstejp. Med lite omsorg kommer ditt campingmadrass att hålla i många år framöver.

Vanliga Frågor Om Campingmadrasser

Vi har gått igenom allt du behöver veta om campingmadrasser, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om madrasser för camping, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är den bästa campingmadrassen?

Den bästa campingmadrassen är enligt vårt test Therm-a-Rest Mondoking 3D, en mycket bekväm och smidig självuppblåsbar madrass.

Vad kostar campingmadrasser?

En campingmadrass kostar vanligtvis mellan 400 och 4000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Vad är skillnaden mellan en luftmadrass och ett liggunderlag?

Den största skillnaden mellan en luftmadrass och ett liggunderlag är att en luftmadrass vanligtvis är mycket tjockare, vilket gör den bekvämare. Sovmattor är också i allmänhet lättare och mer kompakta, vilket gör dem lättare att bära med sig när du campar.

Hur rengör jag min campingmadrass?

Vi rekommenderar att du vid behov rengör din campingmadrass med mild tvål och vatten. Använd inte starka kemikalier eller rengöringsmedel på materialet, eftersom det kan skada det.

Var kan jag köpa en campingmadrass?

Du kan köpa en campingmadrass i de flesta friluftsbutiker och hos onlineåterförsäljare som Outnorth och Outdoorexperten.

Sammanfattningsvis Om Campingmadrasser

Det finns inte ett specifik liggunderlag som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Om du letar efter andra sovalternativ, skulle vi rekommendera ett liggunderlag, luftmadrass eller till och med hängmatta och tältsäng.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 25

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.