10 Bästa Regnjacka (2024): Bäst i Test

bäst i test regnjacka guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Det regnar, det öser ner och du har ingen regnjacka. Detta kanske inte verkar vara en stor sak för vissa människor, men om du fastnar i regnet utan ordentligt skydd kommer du snart att inse hur viktigt det är att ha en av dessa jackor. De håller dig inte bara torr, utan hjälper dig också att hålla dig varm under tuffare förhållanden.

I den här guiden tar vi en titt på 10 av de bästa regnjackorna för både dam och herr på marknaden just nu. Vi kommer också att diskutera vad man ska titta på när man köper en av dessa jackor, samt hur man får ut det mesta av dem!


De 10 Bästa Regnjackorna Är:


Bäst i Test Regnjacka

Vikt:

 Herr 230 g / Dam 200 g

Lager:

2.5L (GORE-TEX)

Vattenpelare:

28000 mm

Passar:

Vardag/vandring

Pålitlig Och Smidig Regnjacka För Alla Situationer

Haglöfs L.I.M Jacket har länge varit ett mycket populärt alternativ av regnjackor, och av goda anledningar. Den ultralätta, eleganta och diskreta designen gör den perfekt för vardagsbruk, vandringar och andra utomhusaktiviteter. Den är också mycket pålitlig och hållbar, vilket gör den till ett utmärkt val för alla situationer.

Materialet är primärt i polyamid med ett lager av GORE-TEX-membran som bidrar till en pålitlig prestanda ute i vildmarken och i springspåret. De har en vattenpelare på hela 28 000 mm, varpå du kan vara säker att hålla dig torr, även under värre skurar.

Den smarta designen har även lyckats eliminera så mycket onödigt som möjligt för att öka jackans prestation och minska dess vikt. Det resulterar i att det inte finns några sömmar på axlar, sidor eller ärmarnas insidor, vilket är både mer bekvämt och hållbart.

Dess sömmar är däremot inte extra förstärkta, vilket gör det möjligt för mindre fukt att tränga igenom jackan under länger perioder i blöta klimat. Sådana klimat kommer däremot vara svåra att hitta i Sverige, och du bör kunna förlita dig på Haglöfs L.I.M under de flesta förhållanden.

Med extra förböjda partier runt ärmar säkerställer du även att du får maximal rörelseförmåga, samtidigt som de prioriterat ett fåtal viktiga fickor för att spara på vikten.

Det hela resulterar i ett regnjacka som är svår att ta miste på, och den är vårt förstaval för användning både till vardags och vid lättare vandringsturer.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Snygg och diskret design
 • Pålitlig och hållbar

NACKDELAR

 • Inga förstärkta sömmar

Näst Bäst i Test Regnjacka

Vikt:

 Herr 394 g / Dam 360 g

Lager:

3L (H2No)

Vattenpelare:

20000 mm

Passar:

Vardag/vandring

Effektiv Regnjacka Som Presterar Bra Till Ett Rimligt Pris

Patagonia skakade om marknaden för regnjackor när Torrentshell 3L lanserades våren 2020. I ett stort skifte från tidigare generationer gick jackan från en 2,5-lagers konstruktion till en hardshell-liknande 3-lagers konstruktion, vilket gav den en rejäl prestandaökning.

Den senaste versionen är mer skyddande och hållbar, andas bättre och dess insida är bekvämare och mindre benägen att kännas kladdig tack vare ett tjockare foder.

Att en så högpresterande regnjacka kommer till ett så konkurrenskraftigt pris gör att det är ett av våra favoritval av regnjackor, särskilt om du letar efter ett något mer robust och stabilt alternativ än Haglöfs L.I.M.

Det är en skaljacka som kan utnyttjas både till vardags och för lättare utomhusaktiviteter, med ett tydligt fokus på att förse dig med god bekvämlighet utan att offra något i vägar av prestanda. Tack vara dess tredje lager, och dess microfleece-fodrade hals, gör det till en perfekt regnjacka i många tuffare situationer.

Den kommer även med två smidiga fickor, en huva som kan justeras på flera olika sätt och en invändig stormflikar och halkskydd. Den enda nackdelen är att det extra lagret gör jackan lite mindre rörlig än Haglöfs L.I.M, men den är fortfarande långt ifrån begränsande.

Sammanfattningsvis erbjuder Patagonia Torrentshell mycket värde för pengarna och är vårt toppval för en robust och skön regnjacka i 3-lagers konstruktion.

FÖRDELAR

 • Trelagerskonstruktion till bra pris
 • Snygg passform
 • Robust design

NACKDELAR

 • Lite mindre rörlighet än Haglöfs L.I.M

3. Tretorn Wings Rain Jacket

Bästa Billiga Regnjacka


Bästa Billiga Regnjacka

Vikt:

250 g

Lager:

2L

Vattenpelare:

8000 mm

Passar:

Vardag

Snygg Och Billig Regnjacka För Vardagsbruk

Det är inget hemlighet att regnet brukar slå till här i Sverige, och det händer inte bara när du är ute och vandrar på helgerna. Ibland kan skuren slå till, och då behöver du en pålitlig regnjacka du kan använda till vardags - och det är här Tretorns klassiska Wings regnjacka kommer in i bilden.

Det här är en snygg och billig regnjacka som gör jobbet bra när du pendlar eller går till affären varje dag. Den är tillverkad av ett lätt och vattentätt tyg av polyester, med tejpade sömmar som håller dig torr även i de kraftigaste regnskurarna.

Den har däremot en sämre vattentät förmåga än många andra alternativ, med en vattenpelare närmare 8000 mm. Det innebär att denna jacka primärt bör användas under kortare perioder, och är förmodligen inte ditt bästa val under vandringen.

Wings regnjacka har också en trevlig och avslappnad stil som gör den perfekt att ta på över dina vardagskläder. Den enda nackdelen är att den inte har någon dragkedja, vilket innebär att du måste stå ut med att fumla med knappar i regnet, vilket även ökar chansen att vatten och fukt penetrerar jackan.

Trots denna lilla brist är Tretorn Wings Rain Jacket fortfarande vår favorit bland billiga regnjackor på marknaden. Om du letar efter ett prisvärt alternativ som inte kommer att svika dig när vädret tar en sväng för det värre, det här är något för dig.

FÖRDELAR

 • Billig
 • Snygg och vardaglig stil

NACKDELAR

 • Ingen dragkedja

Bäst Högpresterande Regnjacka

Vikt:

Herr 300 g / Dam 270 g

Lager:

3L (GORE-TEX)

Vattenpelare:

10000 mm

Passar:

Vandring/Performance

Högpresterande Regnjacka För Krävande Aktiviteter

Om du letar efter en regnjacka i högsta kvalitet, är denna modell från Arc'teryx definitivt något för dig. Arc'teryx är känt för att tillverka outdoorprodukter av högsta kvalitet, vilket oftast matchas av dess pris. Det British Columbia-baserade märket har länge varit vår favorit när det gäller förstklassiga väderskydd och regnkläder.

Med en nyligen genomförd omkonfigurering av deras sortiment har de flyttat sina regnskydd från Zeta-kollektionen till den mångsidiga Beta-serien. Beta, som är ny för 2022, är en fantastisk allroundmodell för allt från vandring och camping till enstaka dagar ute med hunden.

Beta Jacket är tillverkad i en trelagerskonstruktion med GORE-TEX-laminat som är både andningsbart och vattentätt. Den har också en fin och bekväm passform med gott om utrymme för att använda något extra lager under den. Den enda nackdelen är prislappen - för 3699 kronor är det en av de dyraste regnjackorna på marknaden.

Men om du letar efter prestanda av högsta kvalitet i en regnjacka är Arc'teryx Beta Jacket definitivt värd investeringen. Med sin treskiktskonstruktion och fantastiska passform är det vårt val av den bästa högpresterande regnjackan på marknaden som passar alla möjliga utomhusaktiviteter, bland annat vandring, klättring, cykling och mycket mer.

FÖRDELAR

 • Trelagerskonstruktion
 • Högpresterande
 • Bekväm och diskret design

NACKDELAR

 • Dyr

Bästa Stretchiga Regnjacka

Vikt:

Herr 320 g / Dam 225 g

Lager:

2.5L (BD.dry)

Vattenpelare:

10000 mm

Passar:

Vardag/vandring

Mycket Bekväm Regnjacka Med Stor Stretchförmåga

Black Diamond är ett välkänt outdoor-märke som tillverkar allt från campinglampor till lättviktstält, men som är relativt ny inom regnjack-segmentet med StormLine Stretch.

De bra nyheterna, är att denna regnjacka är tillverkad med en mycket bekväm och vädertålig 2-5L konstruktion. Tack vara dess stora stretchförmåga, gör det StormLine till en av de mest bekväma regnjackorna på marknaden. Dess innersida känns mjukt och inte plastigt som är vanligt bland mer traditionella modeller.

Jackan är också välutrustad och konkurrenskraftigt lätt med två handfickor, en belagd dragkedja framtill. Endast 320 gram (herr) och 225g gram (dam) gör det mycket packbar och smidig - perfekt för längre vandringsutflykter.

Funktioner som en hjälmkompatibel huva, en ficka och dragkedjor ger StormLine en tydlig prestanda, men den stora passformen är inte idealisk för vandring i tuffare klimat. Det är lätt att lägga ett puffigt underlager under, men jackan var alldeles för lång och rymlig för oss när vi bar den över ett tunt baslager. 

Allt som allt är Black Diamond StormLine Stretch en av de mest bekväma regnjackorna på marknaden, med stor stretchförmåga och en mjuk insida. Den är också mycket välutrustad, men den stora passformen kanske inte är idealisk för alla. Detta kommer även till ett mycket rimligt pris, vilket gör att Black Diamond StormLine hamnar högt i vårt testresultat.

FÖRDELAR

 • Stor stretchförmåga
 • Lättvikt
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Lite stor i storleken

Bästa Tvålagersregnjacka

Vikt:

Herr 492 g / Dam 407 g

Lager:

2L (PROOF)

Vattenpelare:

10000 mm

Passar:

Vardag/vandring

Billig Men Effektiv Tvålagerskonstruktion

Haglöfs Buteo är ett bra alternativ om du letar efter en prisvärd regnjacka som inte snålar på funktioner eller prestanda. Den här minimalistiska designen är perfekt för dig som vill ha ett alternativ utan krusiduller som får jobbet gjort utan några klockor och visselpipor.

Buteo är tillverkad av en tvålagerskonstruktion, med ett vattentätt och andningsbart membran som är inlagt mellan ett yttre lager av slitstarkt tyg. Detta ger den ett bra skydd mot elementen, med en vattenpelare på 10000 mm.

Det är också ett av de tyngre alternativen på den här listan, med en vikt på 407 g för damversionen och 492 g för herrversionen. Detta gör den mindre än idealisk för långa dagar ute men passar utmärkt för vardagligt bruk eller kortare vandringar.

Haglöfs Buteo är ett utmärkt alternativ om du letar efter en prisvärd och effektiv regnjacka. Dess minimalistiska design innebär att den är perfekt för dem som vill ha ett alternativ utan krusiduller, och den tvåskiktade konstruktionen garanterar att du håller dig torr även i de kraftigaste regnskurarna.

FÖRDELAR

 • Prisvärt
 • Minimalistisk design

NACKDELAR

 • Något kort i längden
 • Tyngre än många andra alternativ på denna lista

7. Houdini Men’s BFF Jacket Houdini Women’s BFF Jacket

Bästa Multifunktionella Regnjacka


Bästa Multifunktionella Regnjacka

Vikt:

Herr 368 g / Dam 342 g

Lager:

2.5L (ATMOS)

Vattenpelare:

20000 mm

Passar:

Vardag/Vandring/Performance

Mångsidig Regnjacka Tillverkad Av Återvunnet Material

Houdini BFF är en mångsidig regnjacka som är perfekt för vardagsbruk eller vandringar. Den är tillverkad mestadels av återvunnet polyesterfibrer, samt ett polyestermembran helt fritt från flourkarboner, vilket bidrar till att minska dess miljö och hälsopåverkan. Jackan är även helt återvinningsbar.

Det är också ett av de mest vattentäta alternativen på den här listan, med en vattenpelare på 20 000 mm. Det innebär att du håller dig torr även i de kraftigaste skyfallen tillsammans med de tejpade och förstärkta sömmarna såväl som vattenavvisande blixtlås.

En annan bra egenskap hos BFF är den goda ventilationen. Detta tack vare meshpaneler och dragkedjor i armhålorna, som hjälper till att reglera din kroppstemperatur och förhindra att du blir för svettig.

Den enda nackdelen med BFF är dess prislapp. För nästan 3600 kronor är den ett av de dyrare alternativen på den här listan. Men om du är om du letar efter en mångsidig och miljövänlig regnjacka är den definitivt värd investeringen.

Houdini BFF är ett bra alternativ för dig som letar efter en mångsidig och miljövänlig regnjacka. Den är tillverkad av återvunnet material och är helt återvinningsbar, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som vill minska sin miljöpåverkan.

FÖRDELAR

 • Bra ventilationsförmåga
 • Mycket vattentätt
 • Tillverkad av återvunnet material

NACKDELAR

 • Dyr

 Detta tack vare meshpaneler och dragkedjor i armhålorna

Vikt:

Herr 305 g / Dam 247 g

Lager:

2.5L (NanoPro)

Vattenpelare:

10000 mm

Passar:

Vardag/vandring

Prisvärd Och Användbar Regnjacka

Marmot PreCip Eco Jacket är ett tidstypiskt väderskydd som har tillverkats i över 20 år med mycket bra prestanda för sin prislapp. Den är tillräckligt lätt för att bära med sig på längre vandrings- och klättringsturer, och den är tillräckligt ventilerad för aktiviteter som kräver mer energi, särskilt som en av de billigare alternativen.

I relation till många andra alternativ av regnjackor, skulle vi påstå att Marmot Precip fungerar relativt bra, särskilt för dess låga prislapp. Men i jämförelse med lite dyrare alternativ, kommer denna modell ha svårt att hålla ute all fukt och vatten under blötare förhållanden då de saknar tejpade sömmar. Yttermaterialet är även ganska tunt, vilket bidrar till en lätt vikt, men resulterar i en något sämre vattentät förmåga.

Huvan kan stoppas undan om du vill bära en hatt eller om du använder jackan på stan, och de stora handfickorna rymmer utan problem nycklar, telefon och handskar. En sak som saknas är en bröstficka, som kan vara användbar för att ha med sig småsaker som läppbalsam eller en karta.

Även om det inte är den snyggaste vardagsdesignen är Marmot PreCip Eco Jacket fortfarande ett prisvärt alternativ som fungerar bra i dåligt väder. Den här modellen är en tidigare vinnare av vårt pris för bästa köp, och även om den inte längre har det priset är den fortfarande ett utmärkt regnskal för priset.

FÖRDELAR

 • Bättre ventilationsförmåga än många andra regnjackor
 • Mycket prisvärd

NACKDELAR

 • Ingen bröstficka
 • Inte den snyggaste vardagsdesignen

Bästa Regnjackan För Sommar

Vikt:

Herr 347 g / Dam 316 g

Lager:

3L (Cutan)

Vattenpelare:

20000 mm

Passar:

Vandring/Performance

Lätt Prestandafokuserad Regnjacka Perfekt För Varmare Dagar

Klättermusens Asynja Jacket är en högpresterande, lätt och smidig regnjacka som är perfekt för sommardagar. Den är tillverkad med en treskikts konstruktion som är andningsbar och vattentät, och den är också mycket lätt med endast 347 gram (herr) och 316 gram (dam). Det gör den mycket lätt och packbar, optimalt för tillfällen då dessa faktorer spelar stor roll

Den här modellen är också en av de dyrare regnjackorna på marknaden, men den är fullmatad med funktioner som gör den värd prislappen.

Det bekväma materialvalet gör det mycket skönt att använda regnjackan, samtidigt som det är skapat med ett vattentätt membran (Cutan) som tillsammans med de tejpade sömmarna håller ute regn och rusk. Denna är även helt fri från flourkarbon.

Climbing Mouse Asynja har en bra passform som gör att du kan röra dig fritt, och den har även en justerbar huva som är hjälmkompatibel. Det något stretchiga materialet bidrar till en bra rörelseförmåga och god ventilation, vilket gör att de passar väl under varmare sommardagar.

Fickorna är väl utformade och placerade så att de är lätta att komma åt även när du bär en ryggsäck, och dragkedjorna är vattenavvisande. Denna jacka levereras också med en säck för enkel förvaring och finns i flera olika färger.

Om du letar efter en högpresterande, lättviktig regnjacka för sommardagar är Climbing Mouse Asynja ett utmärkt alternativ. Den är perfekt för vandringar, klättringar och andra utomhusaktiviteter där du behöver kunna röra dig fritt. Prislappen är rejäl, men den här modellen har alla de funktioner du behöver i en toppklassig regnjacka.

FÖRDELAR

 • Trelagerskonstruktion
 • Hög prestanda
 • Lätt och smidig

NACKDELAR

 • Dyr

10. Women's Jack Wolfskin Jwp Coat

Bästa Ultralätta Regnrock För Dam


Bästa Ultralätta Regnrock För Dam

Vikt:

Dam 425 g

Lager:

2L (Texapore)

Vattenpelare:

20000 mm

Passar:

Vardag/Vandring/Performance

Snygg Och Lätt Regnrock För Kvinnor Som Vill Ha Extra Väderskydd

Jack Wolfskins Jwp Coat är ett något annorlunda alternativ ifrån resterande regnjackor på denna lista. Den huvudsakliga skillnaden är dess längd, där de regnjackor vi tidigare har berört har slutat vid midjan, medans Jwp Coat istället går längre ner över dina lår.

Detta ger dig extra skydd mot väder och vind, men samtidigt innebär det också att rocken är mindre smidig och har lite mindre rörlighet. Planerar du därmed mer tekniska eller krävande aktiviteter, skulle vi istället rekommendera en klassisk regnjacka.

Jwp Coat är tillverkad av återvunnet material och är därför både miljövänlig och hållbar. Den är också mycket packbar och lätt, vilket gör den perfekt för resor eller förvaring i ryggsäcken när du är ute på vandring. Texapore-skiktet gör den vattentät och andningsbar, medan tvålagskonstruktionen garanterar god hållbarhet.

Jwp Coat har en fast huva som kan justeras med dragband, samt en innerficka där du kan förvara småsaker som läppbalsam eller din telefon. Dragkedjorna är vattenavvisande, vilket ytterligare bidrar till det övergripande väderskyddet hos denna regnrock.

Jack Wolfskin Jwp Coat är en snygg och ultralätt regnjacka som ger ett bra väderskydd. Den är tillverkad av återvunnet material och är därför miljövänlig, och den är dessutom mycket packbar och lätt. Den enda nackdelen är den något högre prislappen, men den här kappan har allt du behöver i en bra regnjacka.

FÖRDELAR

 • Lätt och packbar
 • Mycket vattentätt
 • Tillverkad av återvunnet material

NACKDELAR

 • Något dyr
 • Sämre rörelseförmåga i jämförelse med kortare modeller

Regnjackor - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Passar

Vikt (Herr/Dam)

Vattenpelare

Lager

1888/1140 kr

Vardag/Vandring

230 g / 200 g

28000 mm

2.5L (GORE-TEX)

1799 kr

Vardag/Vandring

394 g / 360 g

20000 mm

3L (H2No)

595 kr

Vardag

250 g

8000 mm

2L

3699 kr

Vandring/Performance

300 g / 270 g

10000 mm

3L (GORE-TEX)

1695/1140 kr

Vardag/Vandring

320 g / 225 g

10000 mm

2.5L (BD.dry)

999/1400 kr

Vardag/Vandring

492 g / 407 g

10000 mm

2L (PROOF)

3595 kr

Vardag/Vandring/Performance

368 g / 342 g

20000 mm

2.5L (ATMOS)

899 kr

Vardag/Vandring

305 g / 247 g

10000 mm

2.5L (NanoPro)

3595 kr

Vandring/Performance

347 g / 316 g

20000 mm

3L (Cutan)

2199 kr

Vardag/Vandring/Performance

425 g

20000 mm

2L (Texapore)

Regnjacka - Köptips

När det gäller att hitta den bästa regnjackan för dina utomhusäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper dina regnkläder, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Regnjackor - Modellkategori

Vardaglig Användning

När du bor i ett land som Sverige, är en regnjacka och andra regnkläder en väsentlig del av din garderob, nästan året om. Allt ifrån dagliga ärenden, hundpromenader till pendling kan under regniga förhållanden kräva en effektiv regnjacka.

I dess situationer vill du förmodligen prioritera en mer avslappnad och bekväm design som fungerar väl med resterande outfit och underlager.

regnjacka vardaglig användning

Du kommer inte att se tillägg som hjälmkompatibla huvor eller utsatta, vattenavvisande blixtlås i den här kategorin, och jackor för daglig användning prioriterar inte viktbesparingar eller packbarhet (de är faktiskt ofta ganska tjocka och slitstarka). Därför är jackor för daglig användning antingen budgetorienterade eller utformade med stilen i åtanke.

Vandring

Att ha med sig rätt regnkläder på vandringen är ett absolut måste, då man aldrig vet när vädret förändras. Se därför alltid till att du har något plagg som är vattentåligt i din packlista över vandringskläder.

När du är ute på vandringslederna vill du ha regnkläder, och framför allt en regnjacka som är utformad för att skydda dig från väder och vind samtidigt som den är bekväm och andningsbar. De får heller inte ta upp för mycket packutrymme i ryggsäcken eller väga för mycket.

Vandringsjackor är byggda för att vara så lätta som möjligt, för att primärt användas under kraftigare skurar då din vanliga skaljacka inte räcker till. Anledningen till varför du förmodligen inte skulle vilja vandra i endast en regnjacka, är då det vattentäta tyget även leder till att dess ventilationsförmåga försämras.

På vandringsleden är det därmed bäst att endast utnyttja en riktigt vattentät regnjacka om du måste, för att lätt och smidigt packa ner den i packningen under bättre förhållanden.

Cykling

En bra cykelregnjacka måste vara både vattentät och vindtät för att skydda dig från elementen när du är ute på cykeln. Men den måste också vara tillräckligt andningsbar för att du inte ska överhettas, vilket är anledningen till att många cykelregnjackor har ventilationsöppningar eller nätpaneler.

cykel regnjacka

Andra viktiga egenskaper för cykel - de har reflekterande detaljer som hjälper dig att hålla dig synlig i svagt ljus, samt en smal passform som inte fastnar i cykelramen eller är i vägen när du trampar.

Vattentätt Eller Vattenavvisande?

Ingen plagg kommer någonsin att kunna förse dig med ett totalt skydd mot fukt och vatten, men många av regnjackorna på marknaden listas som antingen vattentäta eller vattenavvisande.

Många av de lättare regnjackorna, skaljackorna, och softshelljackor och är ofta vattenavvisande, vilket betyder att de kan skyddar dig mot lätt regn och fukt. De är däremot inte vattentäta, och kan bli blöta under längre perioder under regn.

Vattentäta regnjackor har ett extra insytt laminerat lager som till exempel Gore-Tex, vilket simpelt sagt blockerar fukt från att penetrera under de flesta förhållanden. Dessa modeller kommer ofta med extra vattentäta tejpningar längs med sömmarna på insidan av jackan.

Vattenpelare

Du kanske också märker av att vissa regnjackor listar ett visst mått för hur vattentätt en viss modell är, vilket representeras av ett nummer mellan 0 och 20 000 mm eller mer. Vattenpelare är helt enkelt mängden vatten som kan hängas upp över en viss yta av tyget innan det börjar sippra igenom.

tufft regn regnjacka

En regnjacka med en vattenpelare på 5 000 mm kan till exempel hålla motsvarande cirka fem meter vatten på ytan innan det börjar läcka igenom. De flesta vattentäta regnjackor har en vattenpelare på mellan 10000 och 20000 mm.

Det låter ju sjukt bra, men detta test är lite konstigt i och med att det inte motsvarar något förhållande du någonsin kommer möta på ute i naturen, och kan därför ge lite av en missvisande bild när det kommer till regnjackor.

Andra faktorer såsom förstärkta sömmar kommer att spela en markant roll i hur väl en viss regnjacka presterar under kraftigt regn, och det kan inte räddas av en hög vattenpelare.

Med det sagt kan det ge en bra indikation över hur kraftigt och vattentätt materialet är som används av jackan, vilket generellt ger en hyfsat god indikation över hur de kan prestera i verkligheten också. Men basera inte ditt beslut på bara det.

Tyglager

För att skapa en vattentät regnjacka som klarar av att motstå fukt från att penetrera från utsidan, samtidigt som den tillåter svett och varm luft att frigöras inifrån, krävs det en kombination av tyglager.

Du kommer ofta se detta under beskrivningen av många regnjackor, och här tar vi en närmare titt på skillnaden mellan de vanligaste: 2L, 2.5L och 3L.

2-Lager

De här jackorna är de mest grundläggande i sin design, och består oftast av ett yttre vattentätt skal, och ett tunt mesh-lager för att skydda ytterlagrets beläggning. De är inte särskilt andningsbara och kan vara lite otympliga, vilket gör att de passar bäst för vardaglig och avslappnad användning.

Dessa kommer oftast till det billigaste priset, och kommer generellt sett inte vara särskilt lätta, utan fokuserar istället på lite tyngre och vattentäta material.

2.5-Lager

En jacka med 2.5L tillägger ett tunt lager av tyg under det vattentäta ytterlagret. Fördelen med detta är att du inte längre behöver ett innerlager av mesh som du hittar i 2L-modeller.

Resultatet blir en bättre ventilationsförmåga, såväl som viktbesparningar och mindre packmått - vilket gör det till ett mycket populärt alternativ för vandrare, cyklister och klättrare.

regnjacka innersida

Den enda nackdelen med dessa alternativ är att dess insida inte känns lika bekvämt som hos 3L-modeller, men det finns vissa nyare alternativ som bryter denna norm.

3-Lager

Konstruktionen av en verkligt vattentät regnjacka. Dessa modeller har ett tredje lager, ofta Gore-Tex, som är laminerat på ytterskalet och ett innerfoder.

Detta förhindrar att fukt sipprar in samtidigt som svett och värme kan luftas ut, vilket ger en bättre vattentålighet och hållbarhet.

Rimligtvis lägger detta till något ytterligare i vägar av vikt och packbarhet, men kommer också ofta att kännas mer bekväma, både under vandringen och för vardagsbruk.

Tyvärr ökar även prislappen vid 3-lagersjackor, där de flesta kommer att använda sig av de mer populära vattentäta membranen såsom Gore-Tex. Det finns billigare alternativ till dessa, men de är inte lika populära.

Vattenavvisande Beläggning (DWR)

Utöver ett vattentätt membran (såsom Gore-Tex), kommer regnjackor också att få en vattenavvisande beläggning (ofta kallat DWR). Detta appliceras på tygets yttersta lager och fungerar genom att stöta bort vatten i stället för att absorbera det.

Det är detta som ger din regnjacka den där "pärlande" effekten när vattendroppar landar på den, eftersom de helt enkelt sitter ovanpå tyget i stället för att sippra in. Denna behandling kommer så småningom att slitas bort genom användning och tvätt, men kan ganska enkelt appliceras på nytt.

reegnjacka vattentätt beläggning

En sak att notera är att denna behandling inte gör jackan vattentät, utan istället gör den mer vattenavvisande - vilket gör att den bättre klarar lätta skurar eller torra snöfall. En vattenavvisande beläggning med ett vattentätt membran kommer således ge dig bästa chansen att hållas torr.

Vikt Och Packbarhet

När det gäller vikt och packbarhet måste man göra en avvägning. Ju fler lager och funktioner en jacka har, desto större och tyngre blir den. Det är därför du ofta ser regnjackor som är utformade för ultralätt vandring eller långdistanscykling vara tillverkade av mycket tunna material.

Om du däremot behöver en jacka för vardagligt bruk eller korta vandringar i dåligt väder kan en något tyngre modell med fler funktioner vara bättre lämpad. I slutändan handlar allt om vad du behöver jackan till och hur mycket du är villig att bära.

Ventilation Och Andningsförmåga

En av de viktigaste sakerna att leta efter i en regnjacka är god ventilation och andningsförmåga.

När du är aktiv stiger din kroppstemperatur och du börjar svettas. Om din jacka inte kan ventilera ut denna fukt kommer du snabbt att börja känna dig varm och obekväm.

regnjackor ventilation

De flesta regnjackor har någon form av dragkedja eller ventilationsöppningar på ryggen som gör att du kan öppna upp jackan och låta värme och fukt komma ut. Vissa modeller har också nätpaneler under armarna som tjänar samma syfte.

När det gäller andningsförmåga finns det två huvudfaktorer att ta hänsyn till: det vattentäta membranet och den vattenavvisande beläggningen. Gore-Tex anses i allmänhet vara det bästa alternativet när det gäller andningsförmågamen det finns andra alternativ på marknaden som är nästan lika bra.

Det är också värt att notera att de flesta regnjackor har bättre ventilation och andningsförmåga när du rör dig än när du står stilla. Så om du planerar att vandra eller cykla mycket i dåligt väder, se till att välja en jacka som klarar uppgiften.

Huvor

En annan viktig funktion att titta efter är en en bra huva. Nästan alla regnjackor kommer med en huva, men vissa är speciellt utformade för att få plats över en cykelhjälm eller klätterhjälm. Stilen på denna design kan också variera kraftigt, så håll utkik för att hitta rätt val för dig.

För dig som inte planerar att använda din regnjacka över någon typ av hjälm, kan en smidigare design vara att föredra, för att sitta åt bättre i kraftigare vindförhållanden. Större huvor kommer generellt kräva mer stöd för att hållas tajt runt ansiktet.

huvor regnjacka

Denna funktion är viktig, oavsett storleken på huvan, då vindiga förhållanden snabbt kan förvandla din utflykt till en mardröm. En bra huva hjälper dig att hålla vind och regn borta från ansiktet så att du kan fokusera på det du ska göra.

Fickor

En annan sak att tänka på när du väljer en regnjacka är antalet och placeringen av fickor. De flesta modeller har minst två fickor, men vissa kan ha fyra eller fler. Ultralätta modeller skippar ofta fickor helt och hållet för att minska vikten, men mer vandringsorienterade modeller har ofta flera stycken.

Du får ofta två handfickor och en bröstficka (antingen på insidan eller utsidan av skalet), vilket är bra för de små saker som du behöver ha med dig dagligen, som telefon eller plånbok.

Placeringen av dessa fickor kan också variera, där vissa jackor har dem placerade högt upp på bröstet och andra lägre ner på höfterna. Allt handlar om personliga preferenser, men det är värt att tänka på hur du kommer att använda jackan innan du fattar ett beslut.

Stretchiga Jegnjackor

Under de senaste åren har det kommit allt fler vattentäta regnjackor med inbyggd stretch. Detta kan vara en bra funktion, eftersom det ger större rörelsefrihet och gör jackan bekvämare att bära.

regnjacka stretch bäst

Det är dock värt att notera att dessa jackor vanligtvis är mindre vattentäta än sina icke-sträckta motsvarigheter. Detta beror på att det stretchiga materialet ofta inte är lika tätt vävt, vilket innebär att vatten lättare kan sippra igenom.

Så om du behöver en mycket vattentät jacka kan du kanske hålla dig till en icke-stretchmodell. Men om du värdesätter komfort och rörelsefrihet framför allt kan en stretchig regnjacka vara rätt val för dig.

Hur Är Det Med Softshelljackor Och Skaljackor?

Traditionella softshelljackor är inte helt vattentäta. Även då de kan vara skapade i ett vattentåligt material, med en bra vattenavvisande DWR beläggning, så är de inte tejpade i sömmarna. Detta kommer under kraftigare regnfall leda till att viss fukt och vatten sipprar igenom.

 • Softshelljackor är oftast något tjockare än regnjackor, vilket i och för sig förser dig med lite extra värme. Det täcker däremot inte upp för dess sämre förmåga under kraftigare regnskurar, varpå en regnjacka är att föredra. Softshelljackor är istället att föredra om du letar efter en mer andningsbart ytterlager som är vattenavvisande.
 • Vattentäta skaljackor är istället designade för att klara av mer extrema förhållanden såsom tungt regn och mycket vind. Detta gör de även tyngre och bulkigare i passformen, men tyger har en betydligt mindre chans att absorbera fukt än jackor i softshellmaterial.

Som ett resultat av deras robusta konstruktion, används dessa hardshell-jackor inom allt från skidåkning till bergsklättring. Priset på dessa alternativ tenderar att skena iväg tack vare dess avancerade tygval. Vissa av regnjackorna på denna lista kan eventuellt klassas som en hardshell-jacka.

Regnjacka - Skötselråd

Hur Du Tar Hand Om Din Regnjacka

När du har hittat den perfekta regnjackan är det viktigt att veta hur du tar hand om den. På så sätt kan du förlänga dess livslängd och se till att den fungerar på bästa sätt.

Här är några tips:

 • Se till att tvätta din regnjacka regelbundet, enligt tillverkarens anvisningar. Detta kommer att avlägsna all smuts och smuts som kan täppa till tyget och minska dess andningsförmåga.
 • Undvik om möjligt att lägga regnjackan i torktumlaren. Värmen kan skada tyget och få det att förlora en del av sina vattentäta egenskaper. Häng i stället upp den för att lufttorka.
 • Om din regnjacka blir våt på insidan, se till att hänga upp den så snart som möjligt så att den kan torka ut helt och hållet.
 • Om du inte använder din regnjacka under en längre tid ska du förvara den på ett svalt och torrt ställe. På så sätt förhindrar du att tyget försämras.
 • Om möjligt ska du undvika att förvara din regnjacka eller regnoverall i en plastpåse. Plasten kan fånga upp fukt och få tyget att mögla.
regnjacka skötselråd

Hur Du Lagar Din En Trasig Eller Skadad Regnjacka

Om din regnjacka skadas är det viktigt att du reparerar den så snart som möjligt. Annars blir skadan bara värre och jackan kanske inte längre kan skydda dig från väder och vind.

Här är några tips för att reparera en trasig eller skadad regnjacka:

 • Om tyget är sönderrivet ska du försöka sy ihop delarna igen. Om du inte vet hur man syr kan du använda ett tyglim eller en strykbar lapp.
 • Om den vattentäta beläggningen är skadad kan du försöka reparera den med en vattentät spray. Detta hjälper till att göra jackan vattenavvisande igen.
 • Om det finns ett hål i din regnjacka kan du försöka lappa ihop det med en tygbit eller en lapp. Du kan också använda ett tyglim eller ett strykbart plåster.
 • Om blixtlåset är trasigt kan du försöka laga det med hjälp av ett reparationskit för blixtlås. Alternativt kan du byta ut dragkedjan mot en ny.

Vanliga Frågor Om Regnjackor

Vi har gått igenom allt du behöver veta om regnjackor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om regnjackor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa regnjackan?

Den bästa regnjackan för dam och herr är enligt vårt test Haglöfs L.I.M Jacket Men / Haglöfs L.I.M Jacket Women’s, en mycket lätt, tålig och bekväm regnjacka.

Vad kostar regnjackor?

Regnjackor kostar vanligtvis mellan 500 och 5000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Vad är skillnaden mellan en regnjacka och en vattentät jacka?

En regnjacka är utformad för att hålla dig torr vid lätt till måttligt regn. De är vanligtvis tillverkade av vattenavvisande eller vattentäta material och har ofta en huva för att skydda ditt huvud från regnet. En vattentät jacka däremot är utformad för mer extrema förhållanden, till exempel kraftigt regn och starka vindar. De är vanligtvis tillverkade av vattentäta material och har ofta ytterligare funktioner som tejpade sömmar och stormluckor.

Vilka är de olika typerna av regnjackor?

Det finns tre huvudtyper av regnjackor: softshell, hardshell och ultralätt. Softshelljackor är tillverkade av vattenavvisande eller vattentäta material, men de andas också och är därför idealiska för aktiviteter som vandring och löpning. Hardshelljackor är tillverkade av vattentäta material, så de ger det bästa skyddet mot väder och vind. Ultralätta regnjackor är tillverkade av lätta material, så de är perfekta för vandring eller klättring.

Vad är den viktigaste funktionen i en regnjacka?

Den viktigaste egenskapen hos en regnjacka är dess vattentäthet. Detta bestäms vanligtvis av den typ av material som används och av jackans konstruktion. Många regnjackor har till exempel tejpade sömmar och har ofta en vattentät dragkedja för att förhindra att vatten tränger in.

Vad ska jag titta på när jag köper en regnjacka?

När du köper en regnjacka bör du ta hänsyn till faktorer som vikt, packbarhet, vattentäthet, vattenskydd och andningsförmåga. Du bör också se till att jackan är bekväm att bära och att den har en huva för att skydda huvudet från regn.

Vilka olika typer av material används i regnjackor?

De vanligaste materialen som används i regnjackor är Gore-Tex, eVent och vattentät nylon. Gore-Tex är ett vattentätt, vindtätt och andningsbart material som ofta används i avancerade regnjackor. eVent är ett annat vattentätt, vindtätt och andningsbart material, men det är inte lika slitstarkt som Gore-Tex. Vattentät nylon är ett lätt, vattentätt material som ofta används i budgetregnjackor.

Vilka olika typer av förslutningar används i regnjackor?

Den vanligaste typen av förslutning som används i regnjackor är en dragkedja. Vissa regnjackor har dock även kardborreknäppning eller tryckknappar.

Vilka olika typer av huvor används i regnjackor?

Det finns två huvudtyper av huvor som används i regnjackor: fasta och avtagbara. Fasta huvor är permanent fastsatta på jackan, medan avtagbara huvor kan tas av när de inte behövs. Vissa regnjackor har också justerbara huvor, så att du kan dra åt eller lossa dem efter behov.

Sammanfattningsvis Om Regnjackor

Det finns inte en specifik regnjacka som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 38

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.