• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Jaktradio (2024): Bäst i Test

5 Bästa Jaktradio (2024): Bäst i Test

bästa jaktradio bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Jakt är ett fantastiskt hobby, men det är oerhört viktigt att du skyddar dig själv när du är ute i naturen. Att ha en pålitlig kommunikationsform är en av de bästa formerna av skydd när du är ute på jakt.

Men vad händer när du befinner dig i ett avlägset område och det finns begränsad eller ingen tillgång till mobiltelefoni? Din mobiltelefon blir oanvändbar, det är vad som händer!

Därför bör varje jägare investera i en jaktradio, närmare bestämt en handhållen jaktradio som utnyttjar 155 eller 31 MHz, för att säkerställa att de alltid kan komma i kontakt med någon.

I denna guide tar vi en närmare titt på några av marknadens bästa jaktradio, för att du bättre ska kunna välja den modell som passar dig och din jaktstil bäst.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Jaktradior Är:

 1. 1
  Bäst i Test Jaktradio 155 MHz: Icom ProHunt D52 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Jaktradio Med Bluetooth: Lafayette Jaktpaket 155Mhz Bluetooth - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Smidiga Jaktradio: Albecom Albe-x5 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa 31 MHz Jaktradio: Zodiac Neo 31 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Jaktradio: Hunter F3 140/155 - Läs Recension

1. Icom ProHunt D52

Bäst i Test Jaktradio 155 MHz


Icom ProHunt D52

Frekvens:

155 MHz

Vikt:

230 gram

Kraftfull Och Effektiv Jaktradio För Alla Tillfällen

Först på vår lista hamnar Icoms ProHunt D52, mycket tack vare dess avancerade funktionalitet och smidiga användning. Radion fungerar både analogt och digitalt över 155 MHz analogt samt 14 extra digitala kanaler som fungerar helt felfritt. Den digitala funktionaliteten är mycket kraftfull med en fantastiskt räckvidd i jämförelse med andra analoga jaktradior och säkerställer även att kommunikationen hålls helt störningsfri från angränsade jaktlag och eventuella hundpejl.

Kommunikationsfärdigheterna är verkligen enastående men det är inte allt som denna produkt briljerar inom. Den är också otroligt smidig och enkel att använda, där du enbart behöver hålla koll på ett fåtal tydliga knappar på framsidan, samtidigt som den svenska menyn kan vara att uppskatta extra mycket.

Storleksmässigt är de även kompakt och smidig att ha med sig i fickan på vandringsjackan eller i sidofacket på jaktryggsäcken, och med en vikt på enbart 230 gram kommer du knappt att känna av den om du behöver vandra över längre sträckor.

Den kompakta konstruktionen innebär och ett slitstarkt skal som klarar av mycket användning och är även IP67-klassad och därmed vattentät - perfekt för jakt under tuffare förhållanden.

Den enda riktiga nackdelen med denna modell är att den är något dyrare än många av de budgetalternativen som finns ute på marknaden, men för denna typ av funktionalitet och kvalitet anser vi helt klart att det är värt det högre priset.

FÖRDELAR

 • Enkel att använda med svensk meny
 • Både digital och analog kommunikation
 • Liten, kompakt och lätt

NACKDELAR

 • Dyr modell

2. Lafayette Jaktpaket 155Mhz Bluetooth

Bästa Jaktradio Med Bluetooth


Lafayette Jaktpaket 155Mhz Bluetooth

Frekvens:

155 MHz

Vikt:

171 gram

Smart Och Fullständigt Jaktpaket Med Bluetooth Och Öronsnäcka

Är du ute efter ett fullständigt jaktpaket som kan täcka dina behov av jaktradio kan Lafayettes alternativ vara något för dig. Här får du nämligen en smidig liten jaktlåda som innehåller en jaktradio samt tillbehör som bland annat en öronsnäcka - och allt detta får du till ett relativt rimligt pris.

Lafayettes jaktradio har inte samma kraftfulla digitala radiofunktionalitet som ProHunt ovan, men kompenserar istället detta med hjälp av dess inbyggda Bluetooth som du enkelt kan koppla upp dig till andra enheter. Med det sagt kan den fortfarande använda båda analog och digital radio för att kommunicera, och kan till och med skicka iväg SMS.

Öronsnäckan är också ett stort plus, då det möjliggör en smärtfri kommunikation mellan dig och resterande jaktlag utan att du behöver ta upp och hålla själva radion nära munnen, utan du kan istället höra vad dina kamrater säger även om du har händerna fulla. I fall då du redan är i en skytteposition med geväret i handen och ögonen fixerade på målet genom ditt kikarsikte kanske du inte vill behöva hålla i en radio, och då kan en öronsnäcka vara ovärderlig.

Storleken och designen på denna är snarlik ProHunt ovan men väger lite mindre (strax under 200 gram), så båda alternativen är mycket smidiga och enkla att transportera när man är ute och jagar.

Allt som allt är det ett relativt prisvärt fullständigt paket, även då det är dyrare än vissa budgetmodeller. I förhållande till Prohunt däremot sparar du in över 1000 kronor, så det är ett mycket attraktivt val för den som letar efter en högkvalitativ modell som inte kostar allt för mycket.

FÖRDELAR

 • Fullständigt paket
 • Inbyggd Bluetooth
 • Kommer även med en smidig öronsnäcka

NACKDELAR

 • Dyrare modell

3. Albecom Albe-x5

Bästa Smidiga Jaktradio


Albecom Albe-x5

Frekvens:

140/155 MHz

Vikt:

250 gram

Grym Allround Jaktradio För Alla Dina Jaktbehov

Albecoms Albe x5 är en annan grym jaktradio som har alla de grundläggande funktioner som man behöver i en robust och pålitlig radio. Med detta analoga alternativ kan du komma åt hela 7 jaktkanaler på 155MHz och 6 stycken kanaler över 140 MHz, samt alla VHF sjökanaler i Sverige. Den fungerar även över norska jaktkanaler om du är ute och jagar i Norge.

Även då du inte kan använda dig av en digital radio som de dyrare alternativen på denna lista får du fortfarande ett mycket kraftfullt alternativ som har en stark sändareffekt och fungerar över mycket långa avstånd.

Displayen är tydlig och visar exakt vilken kanal du befinner dig på, och med hjälp av de fåtal knappar som finns tillgängliga kan du snabbt och enkelt växla mellan olika kanaler vid behov.

Batteritiden på denna jaktradio är också imponerande, med en kapacitet som kan hålla jämna steg med flera av de ledade modellerna. Då den utnyttjar hållbara litiumbatterier som inte bör behöva ersättas på ett jämnt tag kan du räkna med att jaktradion kommer att fungera oavsett hur mycket tid du tillbringar utomhus.

Storleken på denna modell är dock lite större jämfört med de tidigare alternativen, så det kanske inte är det bästa valet för jakt om du bryr dig om hur mycket din packning väger. Men den robusta konstruktionen innebär däremot att det är en hållbar maskin som kommer att leverera under mycket lång tid.

FÖRDELAR

 • Fungerar över både 140 och 155 MHz
 • Lång batteritid
 • Vädertålig och hållbar

NACKDELAR

 • Lite större alternativ
 • Fungerar bara analogt

4. Zodiac Neo 31

Bästa 31 MHz Jaktradio


Zodiac Neo 31

Frekvens:

31 MHz

Vikt:

248 gram

Prisvärd Jaktradio För Frekvenser över 31 MHz

Zodiac Neos jaktradio är den bästa jaktradion du kan köpa för mindre pengar. Med denna modell som arbetar med frekvenser över 31 MHz kan du nå andra jaktradior som befinner sig inom ett stort antal kilometer från din jaktplats, och de starka sändareffekterna gör det möjligt att ta emot meddelanden från andra jägare djupt inne i skogen.

Det här är den billigaste jaktradion på denna lista, men den tillhandahåller fortfarande en stark sändareffekt som gör att jakten blir roligare och mer spännande. Om du är ute efter en billig jaktradio som fortfarande har god räckvidd borde du definitivt ta en titt på Zodiac Neo.

Den här jaktradion är varken speciell robust eller vattentålig, vilket kanske inte är det bästa valet för jakter om det finns risk för dåligt väder. Men om du jagar under bättre förhållanden är det ett bra val som ger dig jaktkontakt till en mycket låg kostnad.

Designen på jaktraden är också riktigt snygg, med en stilren look som inte tar upp alltför mycket utrymme i din jaktväska. Menyerna är relativt enkla att använda, så om du letar efter något som inte kommer att ta upp för mycket tid och energi bör du definitivt överväga Neo 31 jaktradio.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Enkel meny
 • Stark sändareffekt

NACKDELAR

 • Fungerar bara analogt
 • Inte särskilt vädertåligt

5. Hunter F3 140/155

Bästa Billiga Jaktradio


Hunter F3 140-155

Frekvens:

140/155 MHz

Vikt:

270 gram

Hunter F3 jaktradio är ett billigare alternativ som erbjuder mycket för jägarna med begränsad budgetar. Denna jaktradio kombinerar både 140 och 155 MHz kanaler, så att du kan nå jaktkompisarna inom ett stort område över båda frekvenserna.

Den har en lång batteritid som hjälper till att maximera din jaktupplevelse, speciellt då den har en batterisparande funktion som gör det möjligt för dig att jaga fritt utan att behöva oroa dig för att jaktradion skall bli tom på energi.

Den stänger nämligen av sändaren automatiskt efter 60 sekunder för att undvika störningsproblem, samtidigt som den minskar batteriförbrukningen genom att den stängs av då den inte får någon signal mottagen eller används genom knapparna.

Designen på jaktraden är dock lite stora jämfört med de tidigare modellerna, så det går inte att undvika att den tar upp en hel del utrymme i jaktväskan. Dessutom kan du bara använda jaktradion på ett analogt sätt, vilket kanske inte är det bästa för jägare som föredrar de mer moderna digitala jaktradios. Men för priset är det verkligen svårslaget.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Bra batteritid med extra batterisparande funktionalitet

NACKDELAR

 • Större alternativ

Jaktradio - Köptips

Med så många olika alternativ av jaktradio på marknaden kan det vara svårt att förstå vilket som passar ens egna jaktbehov bäst. För att bättre förstå skillnaden på de olika modellerna finns det därför några viktiga egenskaper att hålla utkik efter. Här är de viktigaste:

Räckvidd

Räckvidden är förmodligen den viktigaste faktorn att ta hänsyn till. Räckvidden för din tvåvägsradio bör matcha storleken på det område som du och dina kompisar jagar på. Det innebär att om du jagar på stora ytor som domineras av tjockt buskage kommer en radio med lång räckvidd att komma väl till pass. Detta beror på att tjocka buskar orsakar signalblockeringar. Denna signalblockering kan göra kommunikationen nästan omöjlig.

jaktradio kommunikation

För att motverka signalblockering ska du välja en radio med lång räckvidd, eftersom längre räckvidd är lika med mer signaleffekt. De bästa tvåvägsradioapparaterna för jakt har normalt en räckvidd på mellan 10 och 50 mil. Det är viktigt att notera att den räckvidd som tillverkarna anger är baserad på tester som utförts under optimala förhållanden.

Därför är det klokt att välja en radio vars räckvidd är större än vad du behöver. På så sätt tar du hänsyn till alla yttre faktorer som kan hindra signalgenomslaget, t.ex. träd och kullar.

Frekevens - 155 Eller 31 MHz?

När du väljer jaktradio är det också mycket viktigt att veta vilken frekvens denna kan fungera på - antingen 155 MHz eller 31 MHz. Här handlar det om att veta vad resterande medlemmar av ditt jaktlag använder sig av, så att ni kan kommunicera ute i naturen.

Om du är osäker på vilken frekvens de använder sig av, eller om du jagar med flera olika jaktlag, kan det vara en bra idé att köpa en jaktradio som kan använda båda typer av frekvenser. Dessa tenderar att vara lika dyrare, men är däremot betydligt billigare än att köpa två separata enheter.

Batteritid

För att en jaktradio ska fungera ordentligt behöver den ström. Därför är batteritid en annan viktig faktor att ta hänsyn till. Tvåvägsradioapparater drivs antingen av uppladdningsbara batterier eller av engångsbatterier.

Det finns två typer av uppladdningsbara batterier; NiMH och NiCD. För apparater och verktyg för utomhusbruk är NiMH-batterier mer lämpliga. Anledningen är att de kan fungera vid olika temperaturer och inte heller lider av minnesförlust.

Förutom uppladdningsbara batterier kan jaktradioapparater också drivas av alkaliska eller litiumjonbatterier för engångsbruk. Litiumjonbatterier har vanligtvis en längre livslängd, håller längre och fungerar i olika temperaturer.

Välj därför radioapparater som drivs av antingen litiumjonbatterier eller uppladdningsbara NiMH-batterier.

Storlek & Vikt

Tvåvägsradioapparater som är lätta och smidiga är oftast de bästa för jakt. Dessa jaktradior bör ha en storlek som inte gör att de tar upp för mycket utrymme i jaktryggsäcken eller väger ner jägaren på något annat sätt.

Det finns radioapparater på marknaden med olika storlekar och vikter, så se till att välja den som passar din stil bäst. I allmänhet tenderar dessa enheter att vara mycket kompakta i storleken, så det borde inte vara ett allt för stort problem.

Utseende

Det finns många olika kamouflagemönster för olika naturtyper. En jaktradio med kamouflagemönster hjälper dig att smälta in i miljön. När du till exempel jagar behöver du en jaktradio med ett färgmönster av mossig ek så att den smälter lätt in i miljön.

jaga i naturen med jaktradio

Du kanske också vill överväga att köpa en jaktradio med unika men likartade mönster så att de lätt kan identifieras i din grupp.

Slittålig & Hållbarhet

Moder natur är oförutsägbar och därför måste du alltid vara förberedd. Detta innebär att du måste använda utrustning som klarar av naturens vrede i alla dess former.

Den jaktradion ska vara vattentät och tillräckligt robust för att inte sluta fungera, även under tuffare väder. Detta gäller särskilt om du jagar i ett område som är utsatt för kraftiga regn.

En vattentät enhet är oftast att föredra, då det kan vara svårt att förhindra enheten från att bli blöt i situationer då vädret slår om snabbt.

Vädervarningar

Eftersom Moder Natur är oförutsägbar har jag funnit att radioapparater som ger tillgång till NOAA:s väderprognoser är mycket användbara. Med dessa radioapparater får du varningar om eventuella väderförändringar.

Det finns vissa radioapparater som är inställda på NOAA:s väderkanal och därmed får du all väderprognosinformation på radion. På det hela taget är vädervarningsfunktionen en mycket användbar funktion att ha på en tvåvägsradio.

Extra Funktionalitet

För att försöka vara konkurrenskraftiga introducerar tillverkarna ständigt nya funktioner. Vissa av dessa funktioner kan du klara dig utan medan andra kan vara till stor hjälp. Den röststyrda sändningsfunktionen (VOX) är en sådan funktion. Denna funktion gör det möjligt att använda en tvåvägsradio handsfree.

jaktradio ute på jakt

VOX-funktionen sänder ditt meddelande så snart du börjar prata. För en jägare kan detta vara en mycket användbar funktion, särskilt om du har mycket utrustning att hantera. Denna funktion kan dock vara betungande eftersom den måste paras ihop med ett headset och en mikrofon.

Bluetooth-kompatibilitet är en annan funktion som kan vara användbar. Även om den inte är lika viktig som andra på den här listan är den ändå värd att överväga. 

Vibrationsläge är en ny funktion som hjälper radion att vibrera när du tar emot signaler och sändningar på radion. Denna funktion finns endast i vissa av de nya walkie talkie-modellerna beroende på vilken produkt du köper. Dessa nya modeller har vanligtvis andra trevliga funktioner som en LCD-skärm (Liquid Crystal Display) som gör det lätt att göra inställningar som talvolym, kanalinställningar och roger-beep.

De använder litiumjonbatteri eftersom det är tillräckligt starkt för att driva radion trots dess starka tilläggsfunktioner. Du bör också veta att du kan stänga av vibrationsläget om det är nödvändigt eller om det är dina favoritinställningar.

Vanliga Frågor Om Jaktradio

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en jaktradio, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av radioenheter, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa jaktradion?

Den bästa jaktradion är enligt vårt test Icom ProHunt D52, en mycket funktionell jaktradio som fungerar både analogt och digitalt.

Vad kostar en jaktradio?

En jaktradio kostar vanligtvis mellan 1000-7000 kronor, beroende till stor del på den funktionalitet som den har, samt vilken typ av radioteknik den utnyttjar.

Vilken frekvens använder man med en jaktradio?

I Sverige använder man sig antingen av frekvensen 155 MHz, 140 MHz, eller 31 MHz.

Varför ska man använda en jaktradio?

En jaktradio är ett viktigt verktyg för jägare som ger dem möjligheten att kommunicera med jägarpartner under jakten. Det gör det lättare att hålla koll på sina jaktkamrater, samt ta del av viktiga uppdateringar om jaktvillkor och väderförhållanden.

Även om en jaktradio inte är det enda verktyget som behövs för att lyckas med jakten, hjälper det jägare att kommunicera på ett effektivt och säkert sätt över långa sträckor

Sammanfattningsvis Om Jaktradio

Att köpa den bästa jaktradion för dina jaktbehov kan ibland vara en utmaning, men med de rätta verktygen kan du ta reda på vilken som passar dina jaktkrav bäst.  Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 41

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.