10 Bästa Sovsäck (2024): Bäst i Test

bäst i test sovsäck guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

När nätterna börjar dra in och temperaturen börjar sjunka går tankarna naturligtvis till att hålla sig varm och bekväm när man tillbringar tid utomhus. Sovsäckar är en viktig del av en god natts sömn när du campar eller vandrar, och med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig.

I den här artikeln tar vi en titt på 10 av de bästa sovsäckarna som finns tillgängliga för närvarande och ger råd om vad du ska tänka på när du gör ditt köp. Letar du efter modeller som klarar av kyla bra har vi skrivit en separat guide till de bästa sovsäckarna för vintern, och vi har även en guide över de bästa sovsäckarna för vandringstillfällen du kan hitta här.


De 10 Bästa Sovsäckarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Sovsäck: Haglöfs Tarius -5 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Sovsäck: Marmot Trestles Elite Exo 15 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Ultralätta Sovsäck För Sommarbruk: Sea to Summit Spark SP1 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Prisvärda Sovsäck: Urberg 3S Sleeping Bag G5 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Sovsäck För Sidosovare: Big Agnes Sidewinder SL 20 - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Sovsäck För Fyra Säsonger: Pajak Core 550 - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Smidiga Sovsäck: Bergans Rondane Synthetic 700 - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Bekväma Sovsäck: Outwell Constellation Lux - Läs Recension 
 9. 9
  Bästa Sovsäck Kall Kyla: Sydvang Down Sleepingbag -12 - Läs Recension 
 10. 10
  Bästa Sovsäck Som Känns Som Ett Täcke: Outwell Contour - Läs Recension 

1. Haglöfs Tarius -5

Bäst i Test Sovsäck


Bäst i Test Sovsäck

Typ:

Mumieform

Vikt:

1793 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-5 °C / 0 °C

Fyllning:

Syntet

Prisvärt Allround-Alternativ Som Passar De Flesta Behov

Bäst i test hamnar Haglöfs Tarius, som är en mycket slitstark och pålitlig sovsäck som bör passa de flesta campingbehoven.

Det är en mumieformad sovsäck i syntet, vilket leder till att den är mycket slitstark och prisvärd i förhållande till många dunsovsäckar. Trots detta förser den dig med gott om värme under de lite kyligare veckorna, men är inte tillräckligt isolerad för att använda under vintern.

Men som en 3-säsoingsmodell fungerar den utmärkt under alla tre årstider, då du enkelt kan öppna upp sovsäcken med tvåvägsblixtlåset under varmare förhållanden. Om du däremot letar efter ett alternativ som du vet med dig endast kommer användas under sommaren, kan detta alternativ vara något överdriven. Då kan ett lättare alternativ vara att föredra, eftersom du inte behöver särskilt mycket isolering och värme.

Det smidiga med Haglöfs utbud är att du kan hitta samma modell med annorlunda temperaturgradering, vilket innebär att du kan välja det alternativ som passar dig bäst. Planerar du till exempel främst sommarutflykter kan Tarius +6 vara ett bättre val för dig. Ska du däremot ut mycket under vinterhalvåret kanske Tarius -18 är bäst.

Samtliga alternativ är skapade i samma slitstarka design av syntetfiber och är överlag ganska bekväma, särskilt med tanke på prislappen.

Om du letar efter ett mångsidigt och prisvärt alternativ är Haglöfs Tarius ett utmärkt val. Den är väl lämpad för användning under alla tre årstiderna och ger mycket värme, vilket gör den till ett bra allroundalternativ.

FÖRDELAR

 • Mumieformad med tvåvägsblixtlås
 • Prisvärt
 • Slitstarkt och hållbart

NACKDELAR

 • Lite tyngre och otympligare alternativ till lättviktssovsäckar
 • Något överdriven för enbart sommarbruk

2. Marmot Trestles Elite Exo 15

Näst Bäst i Test Sovsäck


Näst Bäst i Test Sovsäck

Typ:

Mumieform

Vikt:

1262 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-9.9 °C / -3.5 °C

Fyllning:

Syntet

Högpresterande Sovsäck i Syntet För 3-Säsongsbruk

Marknaden för camping-sovsäckar är verkligen fullpackad 2022, men Marmot's Trestles är ett annat beprövat alternativ till ett bra pris. Den här syntetiska sovsäcken har i stort sett allt: en temperaturklassning runt -5 för äkta tre-säsongsvärme, en DWR-finish som hjälper dig att hålla dig torr och en kvalitetskänsla och konstruktion som Marmot är känd för.

Mumieformen är smalare och mer begränsande än många av de rektangulära och halvrektangulära sovsäckarna på vår lista, men kompromissen är mycket mindre vikt och och packmått. I jämförelse med Marmots alternativ ovan, väger den endast 1260g, drygt ett halv kilo mindre. För drygt 1500 kr är det en hel del sovsäck för dina campingäventyr.

Men den lättare vikten gör även att du kan utnyttja denna modell bättre under kortare vandringsäventyr om så önskas. Trestles är en av de mer bekväma syntetiska sovsäckarna vi har använt, och det är vårt förstahandsval för alla som vill ha ett mångsidigt alternativ för tre säsonger som håller i många år.

Den enda nackdelen vi ser med detta alternativ är att den är något dyrare i jämförelse med andra sovsäckar i syntet. Dunaltenrativ kan lätt sticka iväg i pris, men de flesta syntetiska alternativen brukar hålla sig strax under 1000 kronor. Med det sagt får du en grymt högpresterande sovsäck i syntet.

FÖRDELAR

 • Tål kyla väl
 • Mycket bekväm och värmande
 • Smidig transport

NACKDELAR

 • Dyrare syntetsovsäck
 • Något överdriven för enbart sommarbruk

3. Sea to Summit Spark SP1

Bästa Ultralätta Sovsäck För Sommarbruk


Bästa Ultralätta Sovsäck För Sommarbruk

Typ:

Mumieform

Vikt:

340 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

5°C / 9°C

Fyllning:

Gåsdun (850 fill power)

Ultralätt Sovsäck För Varma Sommarvandringar

Majoriteten av sovsäckarna på denna lista kommer att väga någonstans mellan 750-1500 gram och ha temperaturgradering som närmare sig noll grader celcius. Dessa alternativ är jättebra allround designer som fungerar under majoriteten av dina camping- och vandringsutflykter, men kan vara något överdrivna (både i vikt och värme) för de där varmare sommardagarna.

Under dessa förhållanden älskar vi att använda ett minimalistiskt alternativ såsom Sea to Summits Spark SP1, vilket väger så lite som 340 gram! Den minimala isoleringen innebär däremot att den endast bör utnyttjas under sommaren, då komforttemperaturen ligger på 5°C / 9°C.

Denna modell är också otroligt lätt att packa ner tack vara den optimala mumiepassformen, och tar inte mycket mer utrymme än en vattenflaska i ryggsäcken. Perfekt för de som är ute och vandrar eller som har begränsat med utrymme.

Trots det tunna materialet, är det förvånansvärt slitstarkt och flexibelt trots dess låga vikt. Med en mycket högkvalitativ fyllning av gåsdun med 850 fill power kan du förvänta dig optimal prestation av värme då det behövs, men även ventilation under varmare kvällar. Detta dun har även en DWR-beläggning som motverkar fuktbildning på insidan av ytterskalet.

Den huvudsakliga nackdelen är såklart att den inte har lika mycket fyllning som många andra 3 och 4-säsongsmodeller, vilket gör den mindre lämpad för vandring och camping under kallare förhållanden. Prislappen är också relativt hög i jämförelse med mer prisorienterade alternativ såsom Urberg 3S Sleeping Bag G5.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Bekväm Och hållbar
 • Lätt och smidig att använda

NACKDELAR

 • Lite tunn för campingbehov
 • Låter lite när man rör på sig

4. Urberg 3S Sleeping Bag G5

Bästa Prisvärda Sovsäck


Bästa Prisvärda Sovsäck

Typ:

Mumieform

Vikt:

1974 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-8.8 °C / -2.3 °C

Fyllning:

Syntet

Billig Sovsäck För Maximalt Värde För Pengarna

Urberg Sleeping Bag G är en syntetisk sovsäck som finns i flera olika längder. Det är ett bra alternativ om du vill ha en prisvärd och bekväm sovsäck för vår, sommar och höst. Den syntetiska fyllningen gör den vindtät och ganska varm, men den är inte lämplig för vinterbruk.

Men för resten av året kommer den förse dig med ett bra skydd, isolering och värme - och kommer att vara din go-to sovsäck under flera år framöver. Den bekväma insidan gör det mycket svårt att gå upp på morgonen.

Sovsäckens vikt är 1974 g, vilket är lite tungt och besvärligt för längre vandringar, men det är ändå hanterbart - särskilt om du planerar lättare campingutflykter. Men om du däremot behöver ett alternativ som också fungerar bra för vandringstillfällen skulle vi rekommendera ett lättviktsalternativ istället.

Den största nackdelen med den här sovsäcken är att det är lite knepigt att få in den i packpåsen, då den är ganska stor och otymplig (samtidigt som påsen är väldigt liten). Som tur är detta inte ett stort prestationsbaserat problem, så det är enkelt att titta mellan fingrarna.

På det hela taget är Urberg Sleeping Bag G ett bra alternativ om du letar efter en billig sovsäck som ger dig maximalt värde för pengarna. Den är bekväm, vindtät och varm - och kommer att hålla i många år framöver.

FÖRDELAR

 • Kommer i olika längder
 • Prisvärd
 • Bekväm och vindtät

NACKDELAR

 • Lite krångligt att få ner den i packpåsen
 • Lite tung och otymplig för längre vandring

5. Big Agnes Sidewinder SL 20

Bästa Sovsäck För Sidosovare


Bästa Sovsäck För Sidosovare

Typ:

Mumieform

Vikt:

1020 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

 -7 °C

Fyllning:

Dun/Syntet

Speciellt Designad Sovsäck För Dig Som Sover På Sidan

Big Agnes Sidewinder-serie, som lanserades förra året, riktar sig särskilt till en grupp campare: sidosovarna.

Så här fungerar det: Den unika kokongliknande formen är tillräckligt avslappnad för att man ska kunna röra sig och använder strategiskt placerad dun- och syntetisk isolering som minimerar tryckpunkter och kall luft i sovsäcken (två vanliga problem för sidosovare som använder traditionella mumieformade sovsäckar).

Säckens huvuddragkedja är också placerad ur vägen så att den inte gräver sig in i sidan när du sover. Den integrerade huvan och fotutrymmet är särskilt utformade för att hålla dig bekväm och varm i just den positionen.

Allt detta sagt, om du sover på ryggen eller är någon som vänder och vrider sig under natten har Sidewinder ganska begränsad användning. Den speciella designen kommer inte att vara lika bekväm i någon annan position, och den är dyrare än många andra syntetiska mumiesäckar på marknaden, inklusive Marmot Trestles 15 ovan.

Men om du är en sidosovare och har haft svårt att hitta en mumiesäck som fungerar för dig kan Sidewinder vara den perfekta lösningen. Sl-versionen kommer även till en lättare vikt och med extra dunfyllning, vilket gör det till ett riktigt stabilt allround alternativ.

FÖRDELAR

 • Perfekt passform för sidosovare
 • Bekväm och värmande
 • Lätt och smidig

NACKDELAR

 • Dyr
 • Inte särskilt bekväm för ryggsovare

6. Pajak Core 550

Bästa Mångsidiga Sovsäck


Bästa Mångsidiga Sovsäck

Typ:

Mumieform

Vikt:

900 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-9 °C / -3°C

Fyllning:

Ankdun

Mångsidigt Åretrunt-Sovsäck För Alla Möjliga Äventyr

Flexibilitet och mångsidighet är två ord vi vill lyfta i relation till Pajaks Core 550. Det är en mumieformad sovsäck som kan användas på olika sätt beroende på säsong.

På sommaren kan du till exempel öppna dragkedjan och använda den som ett täcke. I svalare väder kan du bära den som en poncho i lägret. Och i riktigt kallt väder kan du stänga den helt och använda den som en traditionell mumieväska.

Hemligheten ligger i konstruktionen: Core 550 använder fyllning av ankdun för maximal värme, men med strategiskt placerad syntetisk isolering för att se till att dunet förblir torrt och behåller sitt loft även när det är fuktigt. Det är en lätt sovsäck som är avsedd för lättare vinteraktiviteter, men som tack vare dess fill power på 700, presterar den även väl året runt.

Resultatet är en mångsidig utrustning som är tillräckligt lätt (bara 900 g) och packbar för att kunna tas med på alla äventyr, camping som vandring. Även fast isoleringen förser dig med lite för mycket värme under de varma sommardagarna, är det mycket bekvämt och enkelt att hålla en rimlig temperatur inuti sovsäcken.

Allt som allt resulterar det i en modell som klarar av nästan alla möjliga aktiviteter, året runt. Om du letar efter ett beständigt alternativ som du vill kunna använda, oavsett situation, är Core 550 ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Mångsidig åretrunt-sovsäck
 • Bekväm och värmande
 • Lätt och smidig

NACKDELAR

 • Något dyr
 • Lite varm under riktigt varma sommardagar

7.  Bergans Rondane Synthetic 700

Bästa Smidiga Sovsäck


Bästa Smidiga Sovsäck

Typ:

Mumieform

Vikt:

1360 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-2 °C / 4°C

Fyllning:

Syntet

Prisvärd Sovsäck Som Kan Användas I Alla Möjliga Situationer

Bergans är ett annat populärt företag inom utomhusutrustning och ligger i framkanten när det kommer till sovsäckar. Rondane Synthetic 700 är ett av deras mest robusta alternativ i syntet, som är goda nyheter för dig som letar efter ett hållbart och prisvärt alternativ.

Rondane är tillverkad med syntetisk isolering, vilket innebär att den inte är lika lätt eller packbar som dun, men den har fördelen att den är mer motståndskraftig mot fukt och mindre benägen att förlora sitt loft med tiden. Den är också lite billigare än de flesta dunsovsäckar på marknaden trots att den är mycket funktionell.

Trots att Rondane är tillverkad med syntetisk fyllning är den fortfarande en mycket komprimerbar sovsäck, tack vare sitt lilla packmått och den medföljande kompressionssäcken. Det är också en av de längre mumiepåsarna på marknaden, så om du är lång eller gillar att röra dig under natten är det ett bra val.

När det gäller värme har Rondane en temperatur på upp till -2 °C, vilket gör den till ett bra val för användning under tre årstider. I termer av nackdelar hittar vi inga uppenbara sådana, men den presterar däremot inte lika bra som många andra alternativ på marknaden, varpå den hamnar närmare mitten av listan.

På det hela taget är Rondane ett utmärkt alternativ för dem som vill ha en funktionell och prisvärd sovsäck som kan användas i alla möjliga situationer. Om du letar efter ett slitstarkt alternativ som inte kostar dig mycket är Bergans Rondane ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Mycket slitstarkt
 • Liten packvolym med kompressionspåse
 • Lång i modellen

NACKDELAR

 • Inga uppenbara, men presterar självklart inte lika bra som premiumalternativ

8. Outwell Constellation Lux

Bästa Bekväma Sovsäck


Bästa Bekväma Sovsäck

Typ:

Rektangulär

Vikt:

3000 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

 -8 °C / -2°C

Fyllning:

Syntet

Lyxkänsla Ute i Naturen Med Denna Bekväma Sovsäck

Outwell Constellation Lux är en stor och bekväm sovsäck som är perfekt för dig som vill känna av hemmakänslan när du campar eller vandrar. Det är ett av de få rektangulära alternativen på denna lista, vilket rimligtvis reflekteras av dess vikt och storlek.

Med en rymlig design och mycket stoppning är det en av de mest bekväma sovsäckarna på marknaden. Det tillåter dig att röra på dig obehindrat under natten, till skillnad från andra tajtare mumieformade alternativ.

Den större storleken och den helt neddragna dragkedjan innebär också att den kan slås upp och användas som ett täcke eller tillsammans med en annan sovsäck, vilket gör den ännu mer mångsidig.

Nackdelen är dock att den är ganska tung och skrymmande, så det är inte det bästa alternativet om du letar efter en lätt sovsäck att ta med på långa vandringar. Men om du inte har något emot att bära lite mer vikt är Constellation Lux definitivt värd att överväga. En mycket mer bekväm sovsäck är svår att hitta.

FÖRDELAR

 • Stor och bekväm vaddering
 • Rymlig design
 • Kan öppna och användas som täcke eller med en annan sovsäck

NACKDELAR

 • Tung och otymplig

9. Sydvang Down Sleepingbag -12

Bästa Sovsäck För Vinter


Bästa Sovsäck För Vinter

Typ:

Mumieformad

Vikt:

2000 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-16 °C / -12°C

Fyllning:

Ankdun

Värmande Sovsäck Perfekt För Kalla Vinterdagar

Sydvang Down Sleepingbag -12 från Fjällräven är en välisolerad sovsäck som är perfekt för vinterbruk. Den är tillverkad med ankdun och impregnerad med en miljövänlig PFC-fri impregnering, vilket gör den motståndskraftig mot fukt och klarar även de tuffaste förhållandena.

Värmekragen kan justeras för att ge extra värme runt halsen, och huvan kan dras åt för att ytterligare skydda mot kylan. Det inre materialet samt den värmande isolerande känslan bidrar till en mycket bekväm och behaglig temperatur under vinterförhållanden.

Det är en premiumsovsäck som är designad för fjällvandringar och andra utomhusaktiviteter i minusgrader, och består därför primärt av ankdun men med extra syntet specifikt placerade på utrymmen för extra värmestöd. Yttermaterialet är även slitstarkt ripstop nylon som gör att du kan lite på kvalitén och hållbarheten många år framöver.

Sovsäcken lämpar sig inte för användning på våren och sommaren, eftersom den då blir för varm. Den är också ganska dyr, men om du letar efter en bra vintersovsäck är Sydvang Down Sleepingbag -12 definitivt värd att överväga.

FÖRDELAR

 • Tål kyla mycket väl
 • Impregnerat dun
 • Justerbar värmekrage

NACKDELAR

 • Relativt dyr
 • Passar inte vår/sommar

10. Outwell Contour

Bästa Sovsäck Som Känns Som Ett Täcke


Bästa Sovsäck Som Känns Som Ett Täcke

Typ:

Mumieformad

Vikt:

1500 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-10 °C 

Fyllning:

Syntet

Vardagskänslan, Fast Ute i Naturen

Med Outwell Contour får du en vardaglig känsla, även när du är ute i naturen. Den har en överdragsliknande känsla som är mjuk och bekväm, och den är också tillräckligt varm för de flesta förhållanden. Från sekunden att du lägger dig i den märker du direkt att den känns annorlunda än de vanliga mumieformade prestationssovsäckarna.

Här får du istället en rymlig design med gott om utrymme för att röra dig under natten. Du drar sedan fast överkastet med dragkedjan för en liknande känsla till täcke. Den inbyggda kudden är en trevlig detalj som gör den ännu bekvämare att sova i, och den stora storleken innebär att den kan användas som filt eller täcke vid behov.

Det är dock inte den bästa sovsäcken för hårdare klimat eller längre vandringar, eftersom den inte har särskilt hög prestanda och kan vara ganska skrymmande att bära. Men om du letar efter en mysig sovsäck för avslappnad camping eller vardaglig användning är Outwell Contour definitivt värd att överväga.

FÖRDELAR

 • Täck-liknande känsla
 • Bekväm och varm
 • Inbyggde kudde

NACKDELAR

 • Inte särskilt högpresterande i tuffare klimat
 • Stor packning som är lite krånglig att transportera längre sträckor

Sovsäckar - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Typ

Vikt

Komforttemperatur Herr/Dam

Fyllning

999 kr

Mumieform

1793 g

-5 °C / 0 °C

Syntet

1520 kr

Mumieform

1262 g

-9.9 °C / -3.5 °C

Syntet

3414 kr

Mumieform

340 g

5°C / 9°C

Gåsdun (850 fill power)

895 kr

Mumieform

1974 g

-8.8 °C / -2.3 °C

Syntet

3695 kr

Mumieform

1020 g

-7 °C

Dun/Syntet

3254 kr

Mumieform

 900 g

-9 °C / -3°C

Ankdun

1399 kr

Mumieform

1360 g

-2 °C / 4°C

Syntet

1199 kr

Rektangulär

3000 g

-8 °C / -2°C

Syntet

3295 kr

Mumieform

2000 g

-16 °C / -12°C

Ankdun

695 kr

Rektangulär

1500 g

-10 °C 

Syntet

Sovsäck - Köptips

Att ha en bra sovsäck är bland det viktigaste att skriva upp på din packlista inför vandringen eller camping. Det är en väsentlig del av både vandringsutrustningen och campingutrustningen för att hålla dig varm och torr under natten.

När det gäller att hitta den bästa sovsäcken finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din sovsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Modellkategori - Form

Sovsäckar kommer i lite olika former, men fallet generellt inom två kategorier: rektangulära säckar som förser dig med gott om utrymme och den mer slimmade mumie-designen.

Rektangulära Sovsäckar

Rektangulära sovsäckar har tidigare varit det mest populära alternativet, särskilt för de som primärt använder det under campingförhållanden. Dessa alternativ förser dig med mer utrymme att röra dig på inuti sovsäcken, och kan oftast öppnas upp hela vägen ner till slutet för att kunna användas som ett täcke för en eller två personer.

rektangulär sovsäck

Dessa alternativ saknar ofta isolering och skydd för huvudet, så det är viktigt att planera med det i åtanke. Vill du ha skydd och vaddering kan en campingkudde fungera mycket bra. Detta är ännu viktigare under kallare klimat då du vill undvika att ligga direkt mot den kalla marken.

En nackdel med rektangulära sovsäckar är att de oftast är större, vilket innebär att de väger mer och tar upp mer utrymme i ryggsäcken. Detta kan vara problematiskt om du planerar att använda din sovsäck under vandringsturer, där vikt och utrymme är mycket viktigt.

Mumie-formade Sovsäckar

Den här sovsäcksvarianten är speciellt utformad för att ta upp så lite utrymme som möjligt, och därmed även sänka vikten av sovsäcken. Den gör detta genom att ta bort material vid axlar, höfter och fötter för att få en form som efterliknar din kropp.

Fördelen med ett avsmalnande snitt är att det inte finns något extra utrymme för kyla att smyga sig in. Och med en kvalitetshuva som du drar runt huvudet kan du verkligen maximera potentialen för temperaturklassificering. Om du befinner dig på högre höjder eller i kallare temperaturer är en mumiesovsäck ett utmärkt alternativ.

Tack vare den mindre vikten och packmåttet, är mumieformade sovsäckar också det mest populära alternativet för vandrare.

Hybrider

De sista sovsäckarna faller i mellan de andra två kategorierna, då de ofta delar attribut och funktionalitet med både mumie-formade och rektangulära sovsäckar.

När det gäller dimensioner är de vanligtvis rymligare än vanliga mumiesovsäckar (särskilt vid axlar och höfter) men inte överdrivet generösa som vissa rektangulära modeller.

På det hela taget erbjuder halvrektangulära väskor vanligtvis en bra blandning av komfort och vikt, där överflödigt material sparas bort samtidigt som de ger tillräckligt med utrymme för att rulla runt under natten.

Temperaturmått

Hur varm din sovsäck är självklart en mycket viktig faktor att ta i beaktelse. Det sista du vill ska hända är att du fastnar med ett alldeles för tunn och sval sovsäck under vinterklimat, eller en tjock och värmande modell under sommaren.

Det är därför mycket viktigt att först tänka på hur du planerar att använda sovsäcken innan du köper en som passar dig.

sovsack vinter

Standardiserat Mått - EN 13537

De flesta tillverkarna använder sig idag av ett standardiserat temperaturmått, vilket följer den Europeiska normen EN 13537. Målet med denna branschöverenskommelse är att sovsäckars temperatur ska kunna mätas på ett standardiserat sätt, för att lättare jämföra olika alternativ.

Med mycket utomhusutrustning, såsom till exempel familjetält, pratar man ofta om temperaturer i termer av antingen 2, 3, eller 4-säsongsbruk, vilket då representerar vilket typ av temperatur utrustningen klarar av.

Men i och med denna standardisering av temperaturmått för sovsäckar pratar man istället i termer av komforttemperatur och extremtemperatur.

 • Komforttemperatur Dam: Lägsta temperatur för att en kvinna ska kunna beräknas sova bekvämt utan att det blir för kallt.
 • Komforttemperatur Herr: Lägsta temperatur för att en man ska kunna beräknas sova bekvämt utan att det blir för kallt.
 • Extremtemperatur: Den lägsta temperaturen för att en kvinna ska kunna beräknas överleva utan livshotande skador under sex timmar.

Som du ser tar dessa mått vissa viktiga faktorer i åtanke, som till exempel vilket kön du är. Män tenderar nämligen att vara varmare, och kan oftast klara av en något lägre komforttemperatur än kvinnor.

För att välja rätt sovsäck för dig bör du försöka få en uppfattning om den allra kallaste temperaturen som du kommer att uppleva under natten. När du har den siffran är det en bra idé att lägga till en liten buffert (vi gillar 5-7 grader extra) för att undvika att du fryser.

Ostandardiserade Mått

Tyvärr är det så att alla tillverkare inte följer den Europeiska normen, vilket innebär att dessa alternativ inte använder samma standardiserade mått av temperaturhantering. Det leder rimligtvis till problem i och med det blir svårare att jämföra.

Därför finns det stora skillnader när du väl använder de ute i verkligheten. En anledning till detta är formen på många sovsäckar. En rektangulär sovsäck med en bred öppning i ena änden behåller inte värmen på samma sätt som en sluten mumieväska.

De flesta använder sig istället av den klassiska 1,2,3, eller 4-säsongsbenämningarna för att indikera dess temperaturförmåga. Här är en generell överblick över vilka temperaturer som är kopplade till de olika säsongerna:

Säsong

Komforttemperatur

1 säsong

+5 till + 9 °C

2 säsong

-1 till +4 °C

3 säsong

-9 till 0 °C

4 säsong

-15 till - 9 °C6

Du kan på så sätt göra en grov jämförelse mellan alternativ som följer EN 13537 och de som inte gör det, men ta det hela med en nypa salt.  

Andra faktorer att ta hänsyn till är din ålder - människor sover vanligtvis inte lika varmt ju äldre de blir - och om du sover kallt eller varmt. De flesta camparna håller sig till de varmare månaderna för sina utomhusäventyr, vilket är varför många av våra alternativ på denna lista primärt inriktar sig på den årstiden.

Fyllning Och Isolering

Vad din sovsäck är fylld med och hur fyllningen fördelas har stor betydelse för både sovsäckens vikt och dess värmeförmåga. De vanligaste fyllningarna är dun och syntet, och i några få modeller används en kombination av båda två.

Sovsäckar i Syntet

Sovsäckar lämpliga för campingutflykter domineras primärt av syntetiska alternativ på grund av dess praktiska användningsförmåga och prisvärda design. Eftersom vikt och packbarhet inte spelar lika stor roll vid lättare campingutflykter är den helt enkelt bättre att gå för en billigare sovsäck i syntet istället för dun.

Majoriteten av sovsäckarna som använder sig av ett syntetiskt material fylls av polyester, vilket är ett slitstarkt och relativt billigt material. Dessa kommer oftast i två olika varianter med antingen korta eller långa polyesterfiber.

liggunderlag vintercamping

Att använda kortare polyesterfibrer resulterar i en hårdare och tätare tygkonstruktion som håller värme bättre. Dessa fibrer är oftast tunnare än långa polyesterfiber, och resulterar i ett mjukare och bekvämt material.

Långa polyesterfiber är istället tjockare, och förser dig istället med mer spänst och hållbarhet. Nackdelen är däremot att designen blir lite mer styv, vilket kan försvåra förmågan att packa ner den litet i din ryggsäck.

En av styrkorna med hos syntetsovsäckar är dess förmåga att, till skillnad från dun, klarar av att bevara ganska mycket värme trots att den är blöt eller fuktig. De tenderar också att torka snabbare än dunalternativ.

De huvudsakliga nackdelarna med syntetiska alternativen är att de tenderar att vara både tyngre och mer otympliga att packa ner, samtidigt som de slits ut snabbare. Detta gör att syntetiska alternativ inte är lika populära bland vandrare, som värderar alla tre högt.

Fördelar Med En Syntetsovsäck:

 • Bibehåller värme bättre i fuktigt väder
 • Billigare än dunsovsäckar
 • Lämpar sig för de med allergi till dunalternativ.

Nackdelar Med En Syntetsovsäck:

 • Tyngre än dunsovsäckar
 • Tar mer plats än dunsovsäckar
 • Sämre hållbarhet än dunsovsäckar

Sovsäckar i Dun

Det andra alternativet till syntetisk fyllning är en fyllning av dun - vilket kommer från antingen en gäss eller ankor. Dess sovsäckar förser dig med den bästa värmegivande förmågan sett till dess vikt, och är oftast mycket lätta att packa ner till en liten storlek. Detta har gjort det till ett mycket populärt alternativ för vandrare över hela världen.

dunsovsack 1

Men det är inte riktigt ett mirakel: dun är inte särskilt andningsbart och förlorar lätt sin fluffighet när det blir blöt, vilket innebär att det inte längre kan hålla dig varm. Men så länge det dunet inte blir fuktigt, och lyckas behålla sin volym, kommer det att hålla dig mycket varm, även under de kallaste temperaturerna.

Denna förmåga av att bevara spänsten i dunet (även kallat loft) brukar klassificeras enligt "fill power" i produktbeskrivningen av olika sovsäckar i dun. Det är i grunden ett mått som mäter hur mycket volym som fylls upp av en viss mängd dun.

Denna fill power kan variera från allt mellan 450 och 900, där de mest exklusiva alternativen ofta har över 800. Generellt brukar man kunna säga att 500-550 är mycket god kvalité.

Som vi tidigare nämnde kan detta dun komma från antingen ankor eller gäss. Gåsdun är generellt att föredra då de är något kraftigare än ankdun, vilket tillåter de att uppnå en högre fill power, såväl som att utöka materialets livslängd.

Den huvudsakliga nackdelen med dunalternativ är att de kommer till ett högre pris, vilket är väntat i och med dess ökade prestationsförmåga och dyrare materialval. En annan nackdel med dessa alternativ är att vissa kan vara allergiska mot dun, eller eventuellt föredra att inte använda sig av animaliska produkten.

Fördelar med en sovsäck med dun:

 • Lättvikt
 • Komprimerbar
 • Bättre värmeförmåga

Nackdelar med en sovsäck med dun:

 • Dyrt
 • Presterar sämre om den blir fuktig eller blöt
 • Inte bra vid allergi/för vegan

Vikt Och Packbarhet

Vi har berört både vikt och packbarhet något i förhållande till vilken fyllning din sovsäck har, men det finns även andra faktorer som kan påverka den totala vikten och packförmågan av en sovsäck.

Men vare sig vikten ens är något du behöver bekymra dig för kommer primärt att dikteras av hur du väljer att använda den. Campar du i ett familjetält, där du har kört ut till lägerplatsen med en bil eller liknande, behöver du inte riktigt bekymra dig om varken vikten eller packbarheten av din sovsäck.

sovsäck packyta

Men om du planerar att gå mycket längre sträckor med all packning på ryggen kan varje gram och centimeter spela roll. Som vi nämnt tidigare kommer de bästa alternativen av lätta sovsäckar att vara mumieformade alternativ som använder sig av en dunfyllning.

Syntetiska sovsäckar är vanligtvis tillverkade av tjockare tyg och kräver mer isolering för att ge tillräcklig värme, vilket kan leda till en överraskande stor packvolym och vikt.

Vi rekommenderar alltid att du tar en närmare titt på dessa mått innan du bestämmer dig, oavsett om du planerar att vandra eller campa, för att ge dig en bättre uppfattning över dess storlek och vikt.

Linning Och Komfort

Insidan av din sovsäck kommer vara en avgörande faktor i hur bekväm den är att ligga i, och kan variera kraftigt från modell till modell. Vi har generellt funnit att komfort och pris ofta är direkt korrelerat med varann.

Vissa alternativ kommer med en luftig linning i flanell, medans andra har mjukare material såsom fleece. De dyrare alternativen har ofta en högre kvalitet och bekvämare linning.

Många väljer istället billigare modeller, särskilt om de inte är ute och utnyttjar den särskilt mycket. Men är du en av de som spenderar många nätter om året ute i din sovsäck, kan en uppgradering vara värt varenda krona.

Dragkedja

Olika typer av sovsäckar kommer ofta att ha olika funktionalitet när det kommer till dragkedjor. Mumieformade alternativ kommer ofta med en dragkedja som är 3/4 av längden på sovsäcken, vilket betyder att du inte kan öppna upp de hela vägen för att användas som täcke, eller i kombination med en annan sovsäck.

Är du ute och campar med en partner rekommenderar vi därför att du skaffar en sovsäck som du kan öppna upp hela vägen, då du har möjligheten att använda dessa tillsammans med din partners sovsäck.

dragkejda sovsäck

Vissa sovsäckar kommer helt utan möjligheten att öppna upp de, men dessa tenderar inte att vara särskilt populära. Den smala huvudöppningen gör det både krångligt och tidskrävande att komma in och ut ur sovsäcken, men det bidrar däremot till en bättre värmeisolering.

Extra Funktionalitet

Majoriteten av sovsäckar är minimalistiska i sin design, men det finns en del extra funktionalitet i vissa av de dyrare alternativen på marknaden.

Det vanligaste är förmodligen då de kommer med en inbyggd kudde eller liknande, som är perfekt för de som inte vill släpa med sig en separata campingkudde, eller för de som gillar att kudden ligger stilla under natten.

Många andra modeller kommer med en integrerad ficka för mindre saker som mobilen eller pannlampan, och extra dragrör runt kragen för att fånga in värme blir allt vanligare. 

Dubbla Sovsäckar

Tro det eller ej, men det finns faktiskt sovsäckar som är designade för två personer. Dessa är generellt dubbelt så stora som de klassiska alternativen och fungerar ofta som ett bra argument för att få med partnern på första campingtrippen.

Men som vi tidigare nämnde är det möjligt att helt enkelt sätta ihop två klassiska sovsäckar i varandras dragkedja för att skapa en större som passar lika bra för ett par. Det gör att vi generellt inte rekommenderar sovsäckar för två personer, då ni helt enkelt kan utnyttja två vanliga istället.

sovsäck dubbla

De är utan tvekan rymliga och lite billigare än att köpa två enskilda sovsäckar, men vi har aldrig varit med om ett scenario där det inte har fungerat lika bra att dra ihop två stycken med dragkedja - och det ger dig flexibiliteten att campa ensam också.

Men letar du efter lite extra bekvämlighet med partnern så är det ett utmärkt mysigt alternativ.

Sovsäckar För Dam

Vissa sovsäckar kommer i specifika dammodeller, men enligt vår erfarenhet är detta mer ett marknadsföringsknep än något annat.

Den största skillnaden mellan herrars och kvinnors sovsäckar är ofta färgen, men som vi alla vet kan kvinnor lika gärna bära en grön eller blå sovsäck som män kan bära en rosa.

Med det sagt kan vissa dammodeller vara något kortare än herrmodellerna, men mycket mer än så ser vi inte.

I slutändan handlar det om personliga preferenser, och vi skulle råda dig att helt enkelt välja den sovsäck som du gillar utseendet och känslan av mest - oavsett om den marknadsförs som avsedd för män eller kvinnor.

Sovsäckar För Barn

Om du har ett mindre barn, så rekommenderar vi starkt att du väljer en sovsäck som matchar han eller hennes längd då detta har en direkt påverkan på hur enkelt sovsäcken håller värme.

Detta är inte särskilt viktigt om du endast planerar att campa med ditt barn på sommaren, men under vinter är det viktigt att sovsäcken inte är allt för stor och rymlig.

Men att behöva köpa nya sovsäckar varje år är självklart något vi vill undvika, då det kräver både tid och pengar. Därför finns det vissa smarta modeller som tillåter dig att justera längden, så du kontinuerligt kan förlänga den i takt med att ditt barn växer.

Läs vår fullständiga guide till de bästa sovsäckarna för barn här.

Sovsäck - Tillbehör

Liners Och Kompressionspåsar

Om du tenderar att bli kall under natten, eller om du planerar en natt i kallare väder, kan det vara en bra idé att lägga till en sovsäcksliner. De agerar i praktiken som ett extra lakan du har inuti sovsäcken.

Dessa liners är skapade av mjuka material såsom fleece, bomull, polyester, etc. och kan öka din komfort och extremtemperatur med 2-5 grader. Precis som ett vanligt lakan så agerar det också som ett skyddande lager mellan dig och sovsäcken, vilket kan förlänga dess livslängd avsevärt.

sovsäckar liner

De är oftast ganska billiga, men de är helt valbara. Du måste inte utnyttja en liner för att använda dig av en sovsäck.

Glöm Inte Liggunderlag

Om du någonsin har legat direkt mot marken under kallare väder, så vet du exakt hur viktigt det är att isolera dig själv från marken under dig med hjälp av ett liggunderlag.

Du kanske tror att din sovsäck räcker till, men det är viktigt att komma ihåg att när du ligger i den så kommer du att trycka ihop isoleringen (vilket särskilt är fallet vid dunfyllning), vilket påverkar dess förmåga att värma dig.

Det är därför viktigt att välja ett bra liggunderlag eller campingmadrass som kommer att skydda dig från marken, och som kommer att göra din campingupplevelse mycket bekvämare.

Under sommaren, om du har gott om utrymme i ett större familjetält, kan du använda dig av större luftmadrasser som inte har någon form av isolering. Men blir det kallt däremot, är det bättre att utnyttja ett liggunderlag eller campingmadrass med extra isolering från kylan. 

Vanliga Frågor Om Sovsäckar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om sovsäckar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om sovsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa sovsäcken?

Den bästa sovsäcken är enligt vårt test Haglöfs Tarius -5, som är en mycket bekväm, pålitlig och prisvärd sovsäck i syntet.

Vad kostar en sovsäck?

En sovsäck kostar vanligtvis mellan 800 och 3000 kronor, men det finns även alternativ som kostar mer/mindre än så. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Hur varm sovsäck behöver man?

Hur varm sovsäck du behöver beror på en rad olika saker, men framför allt när du planerar att använda dig av sovsäcken. Planerar du att använda den under vår/sommar/höst bör den ha en komforttemperatur runt 0°C. Om du planerar att använda den på vintern bör den ha en komforttemperatur på cirka -15 °C.

Vilken är den mest bekväma sovsäcken?

Den mest bekväma sovsäcken är den som passar dig bäst. Se till att välja en sovsäck med bra passform, så att du har det bekvämt även när du ligger ner.

Hur tvättar jag min sovsäck?

De flesta sovsäckar kan tvättas i maskin på skonsam tvätt, men se till att läsa skötselanvisningarna innan du tvättar dem. Dunfyllda sovsäckar ska inte läggas i torktumlaren, eftersom det kan skada dunet. Istället bör de hängas upp för att torka. Syntetiskt fyllda sovsäckar kan gå i torktumlaren på låg värme.

Sammanfattningsvis Om Sovsäckar

Det finns inte en specifik sovsäck som kommer att passa allas förutsättningar och situationer, särskilt då dina förhållanden kan förändras mycket beroende på om du vandrar eller campar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

I detta test har vi försökt att fånga upp en bredd av olika typer av sovsäckar, men om du letar efter lite mer specifika guider har vi även det. Missa inte våra andra tester över diverse sovsäckar:

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 52

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.