10 Bästa Skaljacka (2024): Bäst i Test

bäst i test skaljacka guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

När vädret kräver det där lilla extra är det dags att börja tänka på att investera i en bra skaljacka. En skaljacka är perfekt för de kyliga dagarna när du behöver något som är lite mer vädertåligt än en vanlig jacka.

Vi har sammanställt en lista över de 10 bästa skaljackorna på marknaden just nu, så att du kan hitta den perfekta skaljackan för dina behov. Dessa jackor kommer i både dam- och herrmodeller, så det finns något för alla. Vi har också skrivit en separat guide till de bästa skaljackorna för dam som du kan läsa här.


De 10 Bästa Skaljackorna Är:


Bäst i Test Skaljacka

Vikt:

Herr 455 g / Dam 410 g

Lager:

3L (Gore-Tex Pro)

Vattenpelare:

28 000 mm

Passar:

Allround

Skaljackan Som Presterar När Det Behövs

Om du letar efter en skaljacka i högsta kvalitet, är denna modell från Arc'teryx definitivt något för dig. Arc'teryx är känt för att tillverka outdoorprodukter av högsta kvalitet, vilket oftast matchas av dess pris. Det British Columbia-baserade märket har länge varit vår favorit när det gäller förstklassiga väderskydd och regnkläder.

Arc'teryx tillverkar utan tvekan våra favorit av skaljackor. Du betalar ett högre pris än konkurrenterna, men det finns inget annat alternativ på marknaden som matchar dess kombinationen av prestanda, passform och bekvämlighet.

Bland de många alternativen i deras omfattande sortiment är Beta AR den perfekta skalsjackan för i princip alla, och är vårt bästa val för den här vintern.

Den beprövade designen är tillräckligt tuff för att klara brutala alpina förhållanden utan att kompromissa med komfort och andningsförmåga för allt från skidturer till vandring. Och Arc'teryx finslipade saker och ting ytterligare förra året med förbättrad hållbarhet och en RECCO-reflektor för lavinscenarier.

Den kommer i en stark trelagerskonstruktion som är behandlad för maximal vattentäthet och prestation under kallare förhållanden. Dess tygmaterial är inte särskilt hårt vävt, vilket även förser dig med en skön passform som är mycket bekvämt - utan att kompromissa på din rörelseförmåga.

Allt som allt är det är en exceptionell utrustning som håller dig torr och bekväm i många olika förhållanden, vilket gör den till vårt bästa val av bästa skaljacka för alla möjliga förhållanden. Den dyra prislappen gör det däremot kanske inte till ditt förstaval om du letar efter något simpelt att ha på dig under vintern.

FÖRDELAR

 • Presterar nästan bäst i varje kategori

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ som inte passar lättare behov särskilt väl

Näst Bäst i Test Skaljacka

Vikt:

Herr 615 g / Dam 520 g

Lager:

 2L (Gore-Tex)

Vattenpelare:

28 000 mm

Passar:

Allround

Mycket Prisvärd Skaljacka i Tvålagerskonstruktion

Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket är en mycket bekväm skaljacka som presterar förvånadsvärt bra på de flesta viktiga punkter, trots dess tvålagerskonstruktion. Det är skapat på ett mycket slitsarkt material som är laminerat med Gore-Tex-membran vilket gör den både vattentät och andningsbar.

Passformen är bra för de flesta och jackan är mycket bekväm att bära. Det vi gillar mest med Astral är dess rörelseförmåga. Stretchtyget som används gör det mycket lätt att röra sig i den samtidigt som den är helt justerbar. Det gör att du enkelt kan få en optimal passform som även skyddar mot kyliga vindar och fukt.

Astral har också ett mjukt och bekvämt innerfoder som känns bra mot huden. Det enda som vi inte är glada över är bristen på en konstruktion i tre lager, vilket skulle ha gjort den här jackan ännu mer robust i vissa kyligare förhållanden. Trots detta är den skapad i ett ganska rejält material, vilket gör det til lett av de mest robust alternativen på denna lista.

Trots detta är den skapat av ett ganska starkt tyg som bör hålla ute mycket kyla, samtidigt som det är enkelt att lägga till ett baslager eller mellanlager om så behövs. Att allt detta kommer till ett mycket bra pris, gör att Haglöfs Astral kommer in på en nära andraplats.

FÖRDELAR

 • Prisvärt
 • Mjuk Och Bekväm
 • Bra andningsförmåga

NACKDELAR

 • Ingen trelagerskonstruktion

Bästa Prisvärda Skaljacka

Vikt:

Herr 394 g / Dam 360 g

Lager:

3L (H2No)

Vattenpelare:

20000 mm

Passar:

Allround/Minimalistisk

Mångsidigt Och Flexibelt Alternativ Till Ett Grymt Pris

Urberg Bergsøya är vårt bästa prisvärda val av skaljacka. Den är mycket prisvärd och ger ändå bra prestanda i en mängd olika förhållanden. Designen är snygg och diskret, vilket gör den till ett bra val för dem som vill undvika det flashiga utseendet hos vissa andra skaljackor.

Det gör att det passar väl i en mängd olika situationer, från vardagligt bruk till vandringsresor i tuffare klimat. Designen är även något boxig, vilket tillåter både baslager och mellanlager under kallare temperaturer.

Bergsøya är tillverkad av ett tyg med fyravägsstretch som ger god rörlighet och flexibilitet. Den är också behandlad med en vattentät beläggning som stöter bort vatten och snö. Konstruktionen i tre lager är effektiv när det gäller att hålla ute kyla och vind, samtidigt som den har god ventilationsförmåga tack vare dragkedjor under armhålorna..

Den kommer självklart inte i samma kvalité som en skaljacka som Arc'teryx Beta Ar men för dess pris är den förvånansvärt robust och flexibel. Tyvärr låter materialet lite, vilket kan vara lite irriterande, men är inte så farligt.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärt
 • Snygg och diskret design
 • 4-vägsstretch

NACKDELAR

 • Låter lite

Näst Bäst i Test Regnjacka

Vikt:

 Herr 394 g / Dam 360 g

Lager:

3L (H2No)

Vattenpelare:

20000 mm

Passar:

Allround/Minimalistisk

Effektiv Regnjacka Som Presterar Bra Till Ett Rimligt Pris

Patagonia skakade om marknaden för regnjackor när Torrentshell 3L lanserades våren 2020. I ett stort skifte från tidigare generationer gick jackan från en 2,5-lagers konstruktion till en hardshell-liknande 3-lagers konstruktion, vilket gav den en rejäl prestandaökning.

Den senaste versionen är mer skyddande och hållbar, andas bättre och dess insida är bekvämare och mindre benägen att kännas kladdig tack vare ett tjockare foder.

Att en så högpresterande skaljacka kommer till ett så konkurrenskraftigt pris gör att det är ett av våra favoritval av regnjackor, särskilt om du letar efter ett något mer robust och stabilt alternativ än Haglöfs L.I.M nedanför men fortfarande vill åt ett lättare alternativ än Arc'teryx Beta Ar.

Det är en skaljacka som kan utnyttjas både till vardags och för lättare utomhusaktiviteter, med ett tydligt fokus på att förse dig med god bekvämlighet utan att offra något i vägar av prestanda. Tack vara dess tredje lager, och dess microfleece-fodrade hals, gör det till en perfekt regnjacka i många tuffare situationer.

Den kommer även med två smidiga fickor, en huva som kan justeras på flera olika sätt och en invändig stormflikar och halkskydd. Den enda nackdelen är att det extra lagret gör jackan lite mindre rörlig än Haglöfs L.I.M, men den är fortfarande långt ifrån begränsande.

Sammanfattningsvis erbjuder Patagonia Torrentshell mycket värde för pengarna och är ett av våra toppval för en robust och skön skaljacka i 3-lagers konstruktion.

FÖRDELAR

 • Trelagerskonstruktion till bra pris
 • Snygg passform
 • Robust design

NACKDELAR

 • Inte det bästa alternativet under kallare klimat

5. Haglöfs L.I.M Jacket Men / Haglöfs L.I.M Jacket Women

Bästa Minimalistiska Skaljacka


Bäst i Test Regnjacka

Vikt:

 Herr 230 g / Dam 200 g

Lager:

2.5L (GORE-TEX)

Vattenpelare:

28000 mm

Passar:

Minimalistisk

Pålitlig Och Smidig Skaljacka För Alla Situationer

Haglöfs L.I.M Jacket har länge varit ett mycket populärt alternativ av skal- och regnjackor, och av goda anledningar. Den ultralätta, eleganta och diskreta designen gör den perfekt för vardagsbruk, vandringar och andra utomhusaktiviteter. Den är också mycket pålitlig och hållbar, vilket gör den till ett utmärkt val för alla situationer.

Materialet är primärt i polyamid med ett lager av GORE-TEX-membran som bidrar till en pålitlig prestanda ute i vildmarken och i springspåret. De har en vattenpelare på hela 28 000 mm, varpå du kan vara säker att hålla dig torr, även under värre skurar.

Den smarta designen har även lyckats eliminera så mycket onödigt som möjligt för att öka jackans prestation och minska dess vikt. Det resulterar i att det inte finns några sömmar på axlar, sidor eller ärmarnas insidor, vilket är både mer bekvämt och hållbart.

Dess sömmar är däremot inte extra förstärkta, vilket gör det möjligt för mindre fukt att tränga igenom jackan under länger perioder i blöta klimat. Sådana klimat kommer däremot vara svåra att hitta i Sverige, och du bör kunna förlita dig på Haglöfs L.I.M under de flesta förhållanden.

Med extra förböjda partier runt ärmar säkerställer du även att du får maximal rörelseförmåga, samtidigt som de prioriterat ett fåtal viktiga fickor för att spara på vikten.

Det hela resulterar i en mycket liten och lätt skaljacka som primärt kan användas för skydd mot regn och vind, eller som ett nödaleternativ nedpackat i ryggsäcken tack vare dess mycket låga vikt och kompakta storlek.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Snygg och diskret design
 • Pålitlig och hållbar

NACKDELAR

 • Inga förstärkta sömmar

Bästa Skaljacka Med Stretch

Vikt:

Herr 524 g / Dam 467 g

Lager:

3L (GORE-TEX)

Vattenpelare:

30000 mm

Passar:

Allround

Högfunktionell Skaljacka I Stretchigt Eco-Shell

Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket är ett mycket tekniskt och avancerat plagg som erbjuder stor flexibilitet och stretch. Den är också tillverkad med låg miljöpåverkan i åtanke, vilket alltid är en bonus och något som vi gärna håller utkik för.

Det huvudsakliga materialet som används i jackan är polyester, som har behandlats med en fluorkarbonfri impregnering. Detta gör den både vatten- och smutsavvisande som kan användas hela året om. Jackan är också andningsbar, vindtät och har genomgående tejpade sömmar som inte släpper in någon fukt.

Den har också två handfickor med dragkedja, en innerficka för värdesaker samt en huva som kan justeras så att den sitter tätt runt ansiktet. Det är verkligen ett bra allround alternativ av skaljacka som kommer att hänga med under många år framöver tack vare det hållbara konstruktionen.

På det hela taget är Fjällräven har gjort ett utmärkt jobb med Keb Eco-Shell Jacket och det är verkligen en av de bästa stretchiga skidjackorna på marknaden. Med en prislapp på drygt 5500 kr är den dock något dyr och det finns definitivt bättre alternativ i samma prisklass såsom Arc'teryx Beta Ar.

FÖRDELAR

 • Tekniskt avancerad
 • Mycket rörlig med god stretch
 • Låg miljöpåverkan

NACKDELAR

 • Något dyr, finns bättre alternativ i samma prisklass

Bäst Högpresterande Regnjacka

Vikt:

Herr 300 g / Dam 270 g

Lager:

3L (GORE-TEX)

Vattenpelare:

10000 mm

Passar:

Allround/minimalistisk

Högpresterande Skaljacka För Krävande Aktiviteter

Med en nyligen genomförd omkonfigurering av deras sortiment har de flyttat sina regnskydd från Zeta-kollektionen till den mångsidiga Beta-serien. Beta, som är ny för 2022, är en fantastisk allroundmodell för allt från vandring och camping till enstaka dagar ute med hunden.

Till skillnad från Beta AR-modellen som vi tidigare nämnde är detta ett mer nerskalat alternativ, som också kommer till ett lägre pris för de på en tajtare budget.

Beta Jacket är tillverkad i en trelagerskonstruktion medGore-Tex-laminat som är både andningsbart och vattentätt. Den har också en fin och bekväm passform med gott om utrymme för att använda något extra lager under den.

Men om du letar efter prestanda av högsta kvalitet i en skaljacka är Arc'teryx Beta Jacket definitivt värd investeringen om du inte riktigt har råd med AR-modellen. Med sin treskiktskonstruktion och fantastiska passform är det ett av våra val av den bästa högpresterande skaljackorna på marknaden som passar alla möjliga utomhusaktiviteter, bland annat vandring, klättring, cykling och mycket mer.

FÖRDELAR

 • Trelagerskonstruktion
 • Lätt och smidig
 • Bekväm och diskret design

NACKDELAR

 • Inte lika robust eller vädertålig som Beta Ar versionen

8. Houdini Men’s BFF Jacket / Houdini Women’s BFF Jacket

Bästa Multifunktionella Skaljacka


Bästa Multifunktionella Regnjacka

Vikt:

Herr 368 g / Dam 342 g

Lager:

2.5L (ATMOS)

Vattenpelare:

20000 mm

Passar:

Allround

Mångsidig Skaljacka Tillverkad Av Återvunnet Material

Houdini BFF är en mångsidig skaljacka som är perfekt för vardagsbruk, skidåkning, eller vandringar. Den är tillverkad mestadels av återvunnet polyesterfibrer, samt ett polyestermembran helt fritt från flourkarboner, vilket bidrar till att minska dess miljö- och hälsopåverkan. Jackan är även helt återvinningsbar vilket är ett stort plus.

Det är också ett av de mest vattentäta alternativen på den här listan, med en vattenpelare på 20 000 mm. Det innebär att du håller dig torr även i de kraftigaste skyfallen tillsammans med de tejpade och förstärkta sömmarna såväl som vattenavvisande blixtlås.

En annan bra egenskap hos BFF är den goda ventilationen. Detta tack vare meshmaterialet och dragkedjorna i armhålorna, som hjälper till att reglera din kroppstemperatur och förhindra att du blir för svettig. Detta, tillsammans med dens mycket lätta vikt gör det til lett mycket smidigt alternativ av skaljacka som passar aktiviteter som kräver mycket rörelse, till exempel skidåkning.

Houdini BFF är ett bra alternativ för dig som letar efter en mångsidig och miljövänlig skaljacka. Den är tillverkad av återvunnet material och är helt återvinningsbar, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som vill minska sin miljöpåverkan.

FÖRDELAR

 • Bra ventilationsförmåga
 • Mycket vattentätt
 • Tillverkad av återvunnet material

NACKDELAR

 • Ingen trelagerskonstruktion

Bästa Skaljacka För Alpina Äventyr

Vikt:

Herr 452 g / Dam 422 g

Lager:

3L (GORE-TEX)

Vattenpelare:

28000 mm

Passar:

Alpint

Högpresterande Skaljacka För Kalla Vinterklimat

Norrøna kanske inte är ett varumärke som är känt av alla ännu, men det norskbaserade friluftsföretaget har ett seriöst sortiment av robusta ytterkläder av hög kvalitet.

Deras flaggskeppsmodell är Trollveggen, som går i nära kamp med många toppmodeller som Arc'teryx Beta ovan. Det här Gore-Tex Pro-skalet är avsett för högalpina äventyr med en lång skärning, ett rejält 70-denier-ytmaterial (och det känns ännu tuffare i verkligheten), en hjälmkompatibel huva och överdimensionerade dragkedjor i gropen.

Vidare har Norrøna inkluderat genomtänkta detaljer som en sekundär huvuddragkedja som gör att du kan bredda passformen runt bålen med cirka 1,5 tum för att rymma tjocka mellanskikt. Sammantaget har vi funnit att Trollveggen är ett seriöst kapabel skaljacka som utmärker sig i våta och tuffa vinterförhållanden.

Om du letar efter en skaljacka i toppklass för alpina äventyr är Norrøna Trollveggen ett utmärkt alternativ. Den är utformad speciellt för kalla klimat och har en lång skärning och ett slitstarkt tyg som håller dig varm och torr även under de hårdaste förhållandena. Den enda nackdelen är det höga priset, som kanske inte är värt det för vardaglig användning.

FÖRDELAR

 • Perfekt balans mellan vikt och hållbarhet
 • Mycket vatten- och vindtät
 • Smidig och smart design

NACKDELAR

 • Hög prislapp för vardagsbruk

Bra Allround Alternativ

Vikt:

Herr 360 g / Dam 304 g

Lager:

3L (DB.Dry)

Vattenpelare:

20000 mm

Passar:

Allround/Minimalistisk

Högpresterande Skaljacka För Kalla Vinterklimat

Black Diamond är ett välkänt outdoor-märke som tillverkar allt från campinglampor till lättviktstält, men som är relativt ny inom skaljack-segmentet med HighLine Stretch.

Den senaste designen från Black DIamond innehåller en 3-lagers variant av deras egenutvecklade BD.dry-membran och har en liten mängd stretch i nylonkonstruktionen som gör det mycket bekvämt. Trots detta lyckas de hålla nere vikten avsevärt genom en smart design.

Highline håller sig till BD:s rötter med en klätterhjälmskompatibel huva (den är för liten för en vanlig skidhjälm) och innehåller användbara funktioner som dragkedjor i armhålorna, handfickor och en hög krage.

För snabba och lätta alpina turer när du behöver ett skal med god rörlighet och när vädret inte kommer att vara för hårt, kan Highline säkert göra susen. Det är därför en av våra favoriter när det handlar alpina turer i gott väder, då det förser oss med allt vi behöver för dessa förhållanden till ett mycket bra pris.

Den huvudsakliga nackdelen har däremot med dess val av vattentätt membran, som är ett egetutvecklat alternativ. Missförstå oss inte, det är fortfarande mcyket effektivt, men kan inte mäta sig med kvaliten du får av ett bra Gore-Tex skydd.

På det hela taget är det en bra skaljacka som ger bra valuta för pengarna, men om du letar efter det bästa av det bästa bör du leta på annat håll.


FÖRDELAR

 • Bekväm och funktionell stretch
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Inte lika effektiv som ett alternativ med Gore-Tex

Skaljackor - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Passar

Vikt (Herr/Dam)

Vattenpelare

Lager

2694 / 2682 kr

Allround

615 g / 520 g

28 000 mm

2L (Gore-Tex)

3595 kr

Allround

368 g / 342 g

20000 mm

2.5L (ATMOS)

1888 / 1140 kr

Minimalistisk

230 g / 200 g

28000 mm

2.5L (GORE-TEX)

3199 kr

Allround/Minimalistisk

360 g / 304 g

20000 mm

3L (DB.Dry)

5495 / 5799 kr

Allround

455 g / 410 g

28000 mm

3L (Gore-Tex Pro)

5699 / 1140 kr

Allround

524 g / 467 g

30000 mm

 3L (GORE-TEX)

3699 kr

Allround/minimalistisk

300 g / 270 g

10000 mm

3L (GORE-TEX)

5999 kr

Alpint

452 g / 422 g

28000 mm

3L (GORE-TEX)

1995 kr

Allround/Minimalistisk

394 g / 360 g

20000 mm

3L (H2No)

1799 kr

Allround/Minimalistisk

394 g / 360 g

20000 mm

3L (H2No)

Vad Är En Skaljacka?

För att vara helt ärlig, så finns det inte en tydlig definition av vad skaljackor faktiskt är som är universellt accepterad. På engelska använder man ofta orden "hardshell"-jackor, vilket ger en relativt tydlig beskrivning över dess funktionalitet.

Den absolut viktigaste faktorn som urskiljer skaljackor från till exempel softshelljackor är dess väderskydd. Skaljackor är specifikt designade för att klara av både regn och vind under tuffare förhållanden, och passar således perfekt för tuffare äventyr i fjäll, berg och liknande.

Det är en av anledningarna varför så många väljer att ha med en skaljacka i sin packlista över vandringskläder. Det fungerar nämligen som ett starkt ytterskal enligt lager på lager principen, och skyddar dig från regn, vind och snö.

hardshell skaljacka

Utöver detta kommer de flesta skaljackor att tillverkas av en 3-lagerskonstruktion, där det inre materialet och ytterlagret vävs ihop med hjälp av ett vattentätt membran (såsom GORE-TEX). Detta differentierar de primärt från vanliga regnjackor, som oftast kommer i en 1 eller 2, lager för att spara på tillverkningskostnaden och vikten.

Det är kombinationen av hållbarhet, vädertålighet och andningsförmåga som gör skaljackor till ett så populärt alternativ vid skidåkning, alpina äventyr, bergsklättring och vandring under vinterhalvåret.

Men det kommer däremot till ett något högre pris än andra typer av jackor (såsom softshell, eller regnjackor), där du lätt kan spendera några tusen på en bra modell. Dessa produkter är däremot tillverkade för att hålla länge, och du behöver förhoppningsvis inte oroa dig för att köpa en ny jacka på väldigt länge.

Skaljacka- Köptips

När det gäller att hitta den bästa skaljackan för dina utomhusäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din skaljacka, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Modellkategori

Skaljackor kan som sagt användas för många olika utomhusaktiviteter, vilket även innebär att de individuella modellerna kommer variera något i funktionalitet för att försöka bemöta dessa behov. Vi har valt att kategorisera dessa skaljackor i tre distinkta grupper: För alpint bruk, allround användning och minimalistisk.

För de flesta kommer ett allround-alternativ att vara bäst, men de modeller inom den alpina och minimalistiska kategorin att fylla upp de luckor som allround alternativ inte alltid kan fylla.

Minimalistiska Skaljackor

De minimalistiska skaljackorna är designade för att komma i en så lätt vikt som möjligt, vilket gör det enkelt att packa, transportera och använda.

Dessa alternativ är vanligtvis skapade med ett tunnare ytterlager, och kommer sällan med extra funktionalitet såsom fickor/ventilerade luckor och mer. De är dock ett bra alternativ för dem som vill få ut det mesta av sin skaljacka utan att bära med sig extra vikt i ryggsäcken eller på kroppen.

minimalistisk liten skaljacka

Det tunnare ytterlagret resulterar däremot också i att dessa alternativ inte kan konkurrera med resterande skaljackor när det kommer till väderskydd och hållbarhet. Vi skulle därmed inte rekommendera det för någon som förväntar sig tuffa vindiga/regniga förhållanden eller om du planerar att vandra under vintertid.

Det passar däremot alldeles utmärkt för vandrare och klättrare, samtidigt som det enkelt kan användas som en nödlösning under hårda skurar då de är lätta och kompakta.

Allround Skaljackor

Om du letar efter en skaljacka, men är osäker på under vilka förhållanden du kan behöva den, är ett allround alternativ ditt bästa val. Dessa skaljackor har ett brett användningsområde, från vandring till klättring, och ligger i allmänhet mellan alpina och minimalistiska alternativ när det gäller vikt, materialtjocklek, funktioner och kostnad.

Dessutom har de flesta allroundmodellerna på vår lista lite smalare passformer som passar bra för både skogsbruk och stadsbruk (alpina och minimalistiska skal är ofta snyggare) och är ganska kompromisslösa med ett komplett utbud av fickor och vissa extra funktioner.

Alpina Skaljackor

För alla som ger sig ut i bergen på vintern är en alpina skaljacka ett måste. Dessa modeller har utformats med hållbarhet och väderskydd i åtanke och är därför vanligtvis tillverkade av hårdare material med ett tjockare yttre lager. 

skaljacka vinter vandring

Alpina och tekniska alternativ är utformade med en sak i åtanke: att ge maximalt skydd mot elementen under mycket krävande förhållanden. Detta leder ofta till sämre andningsförmåga, men om du bara är aktiv under korta perioder eller i kallt väder är detta inget problem (kan till och med vara en fördel).

Dessutom är alpina modeller också några av de dyraste på marknaden eftersom de använder mer tekniska material och ofta har ett större utbud av funktioner, t.ex. huvor som passar över hjälmar och ett större antal fickor.

Vattentäta Och Vattenavvisande Skaljackor

Kvalitén och prestationen av en skaljackas vattensäkerhet kommer primärt att utgå från det vattentäta membranet som lamineras mellan ytter- och innerskalet. Gore-Tex är marknadsledare i denna kategori, och det är ingen överraskning att du kommer se detta märke i många populära skaljackor.

Detta membran består av mikroskopiska porer som är för små för att vattendroppar ska kunna passera igenom, men tillräckligt stora för att vattenånga (svett) ska kunna komma ut. Detta gör att du kan hålla dig torr och bekväm på insidan samtidigt som du är skyddad från väder och vind på utsidan.

regnjacka innersida

Andra vattentäta membran är eVent, h2No och DryVent, som erbjuder liknande nivåer vattentätning med något olika egenskaper. Till exempel är eVent mycket andningsbart men inte lika hållbart som Gore-Tex, medan DryVent är billigare men inte heller lika andningsbart.

Vattenpelare

Du kanske också märker av att skaljackor ofta listar ett mått för hur vattentätt en viss modell är, vilket representeras av ett nummer mellan 0 och 20 000 mm eller mer. Vattenpelare är helt enkelt mängden vatten som kan hängas upp över en viss yta av tyget innan det börjar sippra igenom.

En skaljacka med en vattenpelare på 5 000 mm kan till exempel hålla motsvarande cirka fem meter vatten på ytan innan det börjar läcka igenom. De flesta vattentäta skaljackorna har en vattenpelare på mer än 10000 mm.

Det låter ju sjukt bra, men detta test är lite konstigt i och med att det inte motsvarar något förhållande du någonsin kommer möta på ute i naturen, och kan därför ge lite av en missvisande bild när det kommer till dess vattenavvisande förmåga.

Andra faktorer såsom förstärkta sömmar kommer att spela en markant roll i hur väl en viss skaljacka presterar under kraftigt regn, och det kan inte räddas av en hög vattenpelare.

Med det sagt kan det ge en bra indikation över hur kraftigt och vattentätt materialet är som används av jackan, vilket generellt ger en hyfsat god indikation över hur de kan prestera i verkligheten också. Men basera inte ditt beslut på bara det.

Vattenavvisande Beläggning (DWR)

Utöver ett vattentätt materialval (såsom Gore-Tex), kommer skaljackor också att få en vattenavvisande beläggning (ofta kallat DWR). Detta appliceras på tygets yttersta lager och fungerar genom att stöta bort vatten i stället för att absorbera det.

Det är detta som ger din regnponcho den där "pärlande" effekten när vattendroppar landar på den, eftersom de helt enkelt sitter ovanpå tyget i stället för att sippra in. Denna behandling kommer så småningom att slitas bort genom användning och tvätt, men kan ganska enkelt appliceras på nytt.

skaljacka gore tex vattentät

En sak att notera är att denna behandling inte gör skaljackan vattentät, utan istället gör den mer vattenavvisande - vilket gör att den bättre klarar lätta skurar eller torra snöfall. En vattenavvisande beläggning med ett vattentätt membran kommer således ge dig bästa chansen att hållas torr.

Vikt Och Packningsförmåga

En annan viktig aspekt när du väljer skaljacka är vikten, eftersom den har stor betydelse för hur lätt den är att packa ihop och bära med dig när du är på språng. Med det sagt behöver vikten och packstorleken inte vara en prioritet beroende på hur du planerar att använda den.

Modeller som är tillverkade av lättare material som nylon eller polyester är i allmänhet mer packbara än de som är tillverkade av tyngre material. De senare ger dock bättre skydd vid dåliga väderförhållanden och är ofta något mer bekväma och varma.

En bra tumregel om du letar efter ett lättare alternativ är att välja den lättaste modellen du kan hitta som fortfarande erbjuder de funktioner och det skydd du behöver. På så sätt tyngs du inte ner i onödan när du vandrar eller klättrar, men du är ändå skyddad från elementen om vädret vänder till det sämre.

Planerar du däremot att använda din skaljacka för skidåkning, så kanske vikten inte spelar särskilt stor roll. Då kan det vara mer värdefullt att ta ett tyngre alternativ som förser dig med en mer bekväm och värmande upplevelse.

Material Och Bekvämlighet

En klagomål man ofta hör i relation till skaljackor är att de kan kännas väldigt stela, och att de låter väldigt mycket. Det är sant i fall av de modeller som använder sig av ett riktigt slitstarkt och hållbart material, vilket lätt resulterar i mycket ljud under aktiviteter som innefattar mycket rörelse, såsom skidåkning och vandring.

skaljacka andningsförmåga

De kan också kännas något obekväma och förhindra din rörelseförmåga, vilket kan vara förödande under vissa situationer ute på leden. Det är dock något som många är villiga att offra för att få en riktig vädertålig skaljacka som kan skydda dig oavsett klimat.

Med det sagt, har det under senare år kommit allt fler alternativ som är tillverkade i ett mer stretchigt material, vilket bemöter båda klagomålen ovanför. Dessa modeller är vanligtvis dyrare, men de är värda investeringen om du planerar att använda din skaljacka mycket.

Passform

När det gäller passform finns det två viktiga saker du måste tänka på: din kroppstyp och hur skaljackan ska användas.

Om du till exempel planerar att använda jackan för klättring vill du ha en smal passform som inte är i vägen när du sträcker dig efter grepp eller säkringar. Om du däremot letar efter en skaljacka att ha på dig på din dagliga pendeltågstur, är en lösare passform bekvämare och gör det möjligt för dig att lägga upp ett lager under.

Ofta kommer passformen av en viss skaljacka direkt att reflektera dess användningsområde, och i slutändan gäller det att välja ett alternativ som passar just dig och dina förutsättningar.

Ventilation Och Andningsbarhet

Ett av de största bekymren som folk har med skaljackor, är att de kan göra dig ganska svettig om den saknar en god andningsförmåga.

Därför är det viktigt att leta efter en modell med god ventilation om du planerar att bära den under långa perioder eller i varmare väder. Det vanligaste sättet att uppnå detta är genom pit-zips (ventilationsluckor under armarna) som gör att du kan reglera din temperatur mer effektivt.

regnjackor ventilation

Vissa modeller har också nätfoder på insidan som bidrar till att förbättra luftflödet och förhindra den där "kladdiga" känslan när du bär vattentäta kläder. Om du ofta tycker att du blir för varm när du bär regnkläder ska du leta efter en av dessa modeller.

Materialet har stor betydelse för andningsförmågan, särskilt om ventilationen inte är bra. Vandring kan vara otroligt intensivt när det går uppför och att ha kondensbildning på insidan av din skaljacka kan vara lika farligt i kallt väder när du vandrar, så andningsförmågan är avgörande.

Funktioner

När det gäller funktioner finns det några saker som du kanske vill överväga:

Huva

En bra huva är viktig i dåliga väderförhållanden och kan göra hela skillnaden när det gäller att hålla sig torr och bekväm. Leta efter en huva som är justerbar och passar bra över huvudet utan att skymma din syn allt för mycket.

Planerar du att använda din skaljacka under alpina förhållanden är det också viktigt att se till att skaljackans huva är hjälmkompatibel, så att du kan använda huvan över hjälmen. Om du däremot inte planerar att använda en hjälm med din skaljacka, kan det vara smartare att gå för en smalare passform som sitter bättre runt ditt huvud.

huvor regnjacka

Fickor

Skaljackor har vanligtvis flera fickor som är bra för att förvara småsaker som din telefon eller nycklar. Vissa modeller har även en innerficka där du kan förvara värdesaker som ditt pass eller din plånbok.

Vart dessa är placerade kommer att variera något från modell till modell, där vissa är optimerade för klättring och liknande, med något obekväma placeringar för vardagsanvändning.

Manschetter 

Justerbara manschetter är en bra egenskap som gör att du kan dra åt eller lossa passformen runt handlederna. Detta kan vara till hjälp för att hålla kylan ute eller förhindra att vatten rinner nerför armarna.

Vissa modeller har också innermanschetter som hjälper till att stänga ute elementen ännu mer. Dessa är ofta gjorda av ett mjukt material som fleece eller mikrofleece, vilket kan vara mycket bekvämt och förhindra skavningar när man bär skaljackan under långa perioder.

Fåll

En justerbar fåll är en annan användbar funktion som gör att du kan anpassa jackans passform. Detta är särskilt användbart för att förhindra att vind och regn kommer in i jackan.

Vissa modeller har också en drop-tail fåll, som är längre baktill än framtill. Detta ger extra täckning och kan vara bra för att hålla ryggen varm och torr.

regnjacka stretch bäst

Hur Är Det Med Softshelljackor Och Regnjackor?

Traditionella softshelljackor är inte helt vattentäta. Även då de kan vara skapade i ett vattentåligt material, med en bra vattenavvisande DWR beläggning, så är de inte tejpade i sömmarna. Detta kommer under kraftigare regnfall leda till att viss fukt och vatten sipprar igenom.

Softshelljackor är oftast något tjockare än regnjackor, vilket i och för sig förser dig med lite extra värme. Det täcker däremot inte upp för dess sämre förmåga under kraftigare regnskurar, varpå en regnjacka är att föredra.

Skaljackor är det bästa av båda världarna i termer av vind och väderskydd. Det är både vattentätt, förmodligen i samma utsträckning (om inte bättre i vissa fall) än regnjackor, och är mer slitstarka än shortshelljackor.

Softshelljackor är däremot mer bekväma och kan passa vardagligt bruk betydligt bättre än en skaljacka. 

Skaljacka - Skötselråd

Hur Du Tar Hand Om Din Skaljacka

Det är viktigt att du tar hand om din skaljacka om du vill att den ska hålla en god kvalité under många år framöver. De flesta skaljackor är tillverkade av syntetiska material, vilket innebär att de torkar snabbt och inte behöver tvättas lika ofta som andra typer av kläder.

Om din jacka blir blöt är det viktigt att du hänger upp den för att torka så snart som möjligt. Lägg den inte i torktumlaren eftersom det kan skada tyget.

Om du ändå behöver tvätta din jacka ska du använda ett milt tvättmedel och tvätta den på ett skonsamt sätt. Det är också en bra idé att linjetorka eller lufttorka jackan i stället för att lägga den i torktumlaren.

Det är också en bra idé att behandla jackan med ett vattenavvisande beläggning för att hjälpa till att hålla tyget vattenavvisande. Detta är det är särskilt viktigt om du bor i ett område med mycket nederbörd.

När du förvarar din jacka ska du se till att hänga upp den eller vika ihop den snyggt. Lämna den inte hopskrynklad eftersom det kan skada tyget. Om du tar hand om din jacka kommer den att hålla i många år och ge dig skydd mot väder och vind. Skaljackor är en viktig utrustning för alla friluftsentusiaster.

regnjacka skötselråd

Hur Du Rengör Din Skaljacka

Du bör alltid följa tillverkarens anvisningar när du rengör din skaljacka. De flesta kan tvättas i maskin på en skonsam cykel med ett milt tvättmedel, men det är alltid bäst att kontrollera etiketten först. Du bör undvika att använda mjukgörare eller blekmedel och hänga jackan för att torka i ett välventilerat utrymme.

När den är torr, förvara den på en sval och mörk plats. Undvik att förvara jackan i plastpåsar eller behållare eftersom detta kan leda till att tyget försämras med tiden.

Om din skaljacka är särskilt smutsig eller fläckig kan du göra den fläckvis ren med ett milt tvättmedel och vatten. Kontrollera först etiketten för att se om tyget är förbehandlat mot fläckar.

Om inte kan du behandla det med en liten mängd milt tvättmedel blandat med vatten. Använd en mjuk borste eller trasa för att arbeta in blandningen i fläcken och skölj sedan med rent vatten. Låt jackan lufttorka i ett välventilerat utrymme. Lägg den inte i torktumlaren eftersom detta kan skada tyget. Upprepa denna process tills fläcken är borta. Du kan också använda en kommersiell fläckborttagare, men testa alltid först på ett litet, diskret område av tyget.

Vanliga Frågor Om Skaljackor

Vi har gått igenom allt du behöver veta om skaljackor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om skaljackor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa skaljackan?

Den bästa skaljackan är enligt vårt test Arc'teryx Beta Ar, som presterar bäst i nästa nalla kategorier. Det är däremot relativt dyrt, och ett billigare alternativ vore Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket.

Vad kostar en skaljackor?

Skaljackor kostar vanligtvis mellan 1500 och 8000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Vad är skillnaden mellan en skaljacka och en skidjacka?

En skidjacka är utformad för användning i kalla, snöiga förhållanden, medan en skaljacka är utformad för användning i våta, regniga förhållanden. Båda jackorna har vanligtvis ett vattentätt och andningsbart membran, men en skidjacka har också isolering för att hålla dig varm i kalla temperaturer.

Vilka är några av de bästa egenskaperna hos en skaljacka?

Några av de bästa egenskaperna hos en skaljacka är: vattentäthet, vindskydd, andningsförmåga. Dessa funktioner ser till att du är bekväm i olika väderförhållanden .

Vilka olika typer av material används i skaljackor?

De vanligaste materialen som används i skaljackorär Gore-Tex. Gore-Tex är ett vattentätt, vindtätt och andningsbart material som ofta används i avancerade regnjackor. eVent är ett annat vattentätt, vindtätt och andningsbart material, men det är inte lika slitstarkt som Gore-Tex. 

Vilka olika typer av förslutningar används i skaljackor?

Den vanligaste typen av förslutning som används i skaljackor är en dragkedja. Vissa regnjackor har dock även kardborreknäppning eller tryckknappar.

Vilka olika typer av huvor används i skaljackor?

Det finns två huvudtyper av huvor som används i skaljackor: fasta och avtagbara. Fasta huvor är permanent fastsatta på jackan, medan avtagbara huvor kan tas av när de inte behövs. Vissa skaljackor har också justerbara huvor, så att du kan dra åt eller lossa dem efter behov.

Sammanfattningsvis Om Skaljackor

Det finns inte en specifik skaljacka som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 52

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.