• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Värmekikare (2024): Bäst i Test

5 Bästa Värmekikare (2024): Bäst i Test

bästa värmekikare bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Letar du efter den bästa kikaren med termisk bildbehandling? Den här guiden hjälper dig att investera dina pengar på ett klokt sätt och hjälper dig att spåra djur eller människor i mörkret till bästa möjliga pris.

En värmekikare kan användas för att upptäcka och observera djur i varierande terräng, men de kan också vara användbara för att upptäcka källor till värmeförlust och värmehållning i konstgjorda konstruktioner, samt för att användas som säkerhetsanordning. Genom att identifiera värmesignaturer är de mycket användbara för att upptäcka personer i miljöer där de annars skulle kunna vara dolda, till exempel.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Värmekikarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Värmekikare: Pulsar Merger LRF XP50 Värmekikare Med Laseravståndsmätare - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Värmekikare För Jakt: Leica Colonox View - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Värmekikare: Burrel NV-400 Digital Dag/natt Kikare - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Prisvärda Handhållen Värmekikare: AGM Taipan TM15 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Värmekikare Med Kamera: FLIR Breach PTQ136 - Läs Recension

Pulsar Merger LRF XP50 Värmekikare Med Laseravståndsmätare

Upptäcksavstånd:

1800m

Förstoring:

2.5-20x (8x zoom)

Sensor:

640x480 pixlar

Vikt:

800 gram

Extremt Högkvalitativ Värmekikare Med Avancerad Funktionalitet

Det är ingen hemlighet att Pulsar är branschledande på marknaden för termisk optik, då de även är vårt favoritmärke när det handlar om värmesikten. Deras engagemang för kvalitet genom förstklassiga komponenter och överlägsen prestanda förkroppsligas av den nyligen lanserade Pulsar Merger LRF XP50. Denna värmekikare sätter inte bara en ny standard för termisk handhållen teknik, utan gör det också på det mest ergonomiska och estetiska sättet.

Hjärtat i varje termisk optik är den termiska bildsensorn. Merger LRF är utrustad med en 640×480 pixelkärna som ger en fantastisk bildkänslighet som kan lösa temperaturkontraster på mindre än 25 millikelvins. För slutanvändaren innebär detta att du uppnår en otrolig bildupplösning och måldetektering på upp till 2 000 meter. Det blir ännu bättre - tack vare Pulsars engagemang för avancerade komponenter får du oöverträffad bildklarhet från kant till kant med AMOLED-skärmen.

Pulsar skyddar sin värmesensor i ett IPX7-klassat vattentätt hölje av magnesiumlegering med gummipansar. Den har en integrerad laseravståndsmätare som är exakt upp till 1 000 meter. Denna termiska optik är utrustad med en variabel digital zoom upp till 20x förstoring. Uppkoppling blir en standardfunktion, vilket gör att du kan strömma din termiska bildskärm direkt till din telefon via Stream Vision 2-appen. Det interna gränssnittet är effektivt och erbjuder användaren åtta olika termiska färgpaletter att välja mellan. En kanske undervärderad aspekt är en inbyggd sensor som hjälper till med batteriets livslängd. När du lyfter denna optik till ditt ansikte kommer displayen ur standby-läget utan fördröjning och återgår till standby när du släpper den ifrån dig.

Trots det höga priset är det mycket lättare att trycka på avtryckaren för den här enheten om du ofta använder värmekameror professionellt eller på fritiden. Med över 10 timmars batteritid och ett vattentätt hölje kommer Pulser Merger LRF att hålla dig på fältet fram till första ljuset.

FÖRDELAR

 • Bästa värmesensorn på marknaden
 • Bild-i-bild funktion
 • Mycket bra zoomförhållande

NACKDELAR

 • Dyr modell

2. Leica Colonox View

Bästa Värmekikare För Jakt


Leica Colonox View

Upptäcksavstånd:

3000m

Förstoring:

2.5-25x (10x zoom)

Sensor:

640x512 pixlar

Vikt:

400 gram

Extremt Högkvalitativ Värmekikare Med Avancerad Funktionalitet

Leica är ett annat varumärke som länge har producerat högkvalitativa optiska enheter, och har med sin Leica Colonox View även fastställt sig som en av de bättre alternativen på jaktmarknaden. Med en mycket imponerande detektionsområde på hela 3000 meter, kan du se längre med denna smidiga värmekikare än någon annan modell på marknaden. På hela 1000 meters avstånd kan du redan upptäcka vad det handlar om för djur, och på 500 meter kan du med säkerhet avgöra vad det är du ser.

Detta är mycket tack vare dess kraftiga förstoringsmöjlighet där du kan zooma in hela vägen från 2.5 till 25x, vilket innebär att du får ett zoomförhållande på hela 10x - återigen bland de bästa på marknaden. Sensorn är även den mycket kraftfull så du kan säkerställa att du får en klar och tydlig bild med bra detaljer, även på längre håll.

Att all denna funktionalitet kommer i en mycket smidig, lätt och robust design som du enkelt kan bära med dig när du är ute och jagar är också enastående. Det är en handhållen modell som enkelt kan hänga runt nacken då du inte använder den, samtidigt som det är enkelt att ta upp den mot egna ögat och börja spana efter ditt byte snabbt och enkelt.

Den kommer också med all den avancerad funktionalitet man kan förvänta sig i en premium-modell som denna, där du till exempel kan spara bild och video direkt från dess kamera och föra över detta till din telefon. Det är också värt att nämna att modellen fungerar minst lika bra på dagen som under natten, så det är verkligen en jägares bästa vän.

Självklart kommer allt detta till ett ganska högt pris, men om du letar efter en värmekikare som kan avgöra om du lyckas identifiera ditt byte eller inte när du är ute och jagar är det helt klart vår starkaste rekommendation.

FÖRDELAR

 • Otroligt upptäcksavstånd
 • Kraftfull och tydlig bild
 • Liten och smidig

NACKDELAR

 • Dyr modell

3. Burrel NV-400 Digital Dag/natt Kikare

Bästa Billiga Värmekikare


Burrel NV-400 Digital Dagnatt Kikare

Upptäcksavstånd:

400m

Förstoring:

3.5-7x (2x zoom)

Sensor:

384x288 pixlar

Vikt:

750 gram

Billig Och Simpel Värmekikare För Hobbyjägaren

Om du letar efter en mycket simpel nattkikare med termisk funktionalitet kan Burrels NV-400 vara vattenkikaren för dig. Med ett pris för under 4000 kronor är det helt klart ett av de billigaste alternativen på marknaden, och perfekt för dig som behöver någon simpelt under lättare jaktäventyr.

Den har visserligen ett lägre upptäckningsavstånd än vad vissa andra modeller kan erbjuda, men med 400 meters avstånd kan du fortfarande se vad det handlar om för djur när du jagar, men bilden kommer rimligtvis inte alls vara i samma skarpa kvalité som hos de dyrare alternativen.

Du kan också välja att använda vederbörande vid dagsljus tack vare sin DAG/NATT-funktion, där du kan justera styrkan på IR-lampan och på så vis få en tydlig bild under alla ljusförhållanden.

Förstoringen är begränsad till enbart 3.5-7 gånger med ett zoomförhållande på 2, vilket helt klart är en av de sämre sådana på marknaden. Men återigen kan det räcka väl om du behöver ett simpelt alternativ på lägre avstånd.

Du kan även enkelt ladda vederbörande med vanliga AA-batterier, vilket är väldigt viktigt för att du ska kunna hålla den igång länge vid jaktlag. Tar batteriet slut kan du helt enkelt byta ut dessa och fortsätta använda kikaren utan några problem. 

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Laddas med AA-batterier
 • Enkel användning

NACKDELAR

 • Saknar avancerad funktionalitet
 • Begränsat förstoringsmöjlighet (dåligt zoomförhållande)

4. AGM Taipan TM15

Bästa Prisvärda Handhållen Värmekikare


AGM Taipan TM15

Upptäcksavstånd:

700m

Förstoring:

1x8x (8x zoom)

Sensor:

384x288 pixlar

Vikt:

290 gram

Smidig, Lätt Och Prisvärd Handhållen Värmekikare

AGM har ett stort sortiment av värmekameror, och ett av de mer populära alternativen är Taipan TM15-384 monokulärt. Även om det är en monokular är den lämpad för hjälmmontering för handfri användning av glasögon. Som en kikare med enbart ett öga används den bäst som en handhållen enhet, men med stativgängorna på kroppen kan den utrustas för hjälmmontering. Med lämpliga delar kan du uppnå handfri, goggle-liknande användning.

Taipan TM15-384 är en säljbar termisk eftersom den har en attraktiv prisnivå under 1 500 dollar. Den är överkomlig och därför kommer köparna att hitta sätt att maximera användningen av den. Oavsett om den är monterad eller används som handhållen har den 1x förstoring för en bred FOV på 17,5° - 13,1°.

Den har digital 2x, 4x och 8x förstoring, avståndsmätning och WiFi Hotspot för att ta bilder och videoinspelning på din telefon. Du kan utföra FFC-kalibreringar, Hot Track den hetaste värmesignaturen och växla mellan Fusion, White Hot, Black Hot och Red Hot paletter.

Den termiska kärnan har en sensor med 12 mikron, 50 Hz, 384x288 upplösning och en detektionsradie på 710 meter som är idealisk för jakt med tanke på prisnivån. Taipan har ett internt uppladdningsbart batteri som ger upp till 7,5 timmars drifttid. Med tanke på att den väger 0,64 lbs är det en lätt optik att ha monterad på huvudet under längre perioder.

Eftersom få har råd att köpa värmekikare som kostar upp mot 50 000 kronor AGM Taipan ett perfekt alternativ för de med en mindre budget.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och smidig att ha med sig
 • Prisvärd
 • Bra för jakt

NACKDELAR

 • Inte samma avancerad funktionalitet som premiumalternativ

5. FLIR Breach PTQ136

Bästa Värmekikare Med Kamera


FLIR Breach PTQ136

Upptäcksavstånd:

1000m

Förstoring:

1x4x (4x zoom)

Sensor:

320x256 pixlar

Vikt:

210 gram

Effektiv Värmekikare Med Kamera För Högsta Säkerhet

FLIR Breach PTQ135 är en multifunktionell enhet räknas dessa som de bästa termiska glasögonen för polis, säkerhet och professionell användning. Denna värmekikare har en inbyggd kamera som kan filma och ta bild när du behöver, och bildkvalitén är mycket bra.

Den kan användas som en handhållen värmekikare, men med sin optiska förstoring på 1x gör den till den perfekta uppsättningen termiska mörkerglasögon särskilt för användning under nattetid. Monterad på huvud/hjälmutrustning kan du använda den ena genom den termiska och använda ditt andra öga för naturlig syn. Nattblindhet bör inte vara ett problem eftersom PTQ136 har justerbara ljusstyrkeinställningar att leka med för komfort och bästa visningsbild.

Med en snabb uppdateringsfrekvens på 60 Hz, en hyfsad 320-sensor och 1-4x digital zoom kommer du att kunna följa mål och hålla ett öga på vad de håller på med. Men du måste vara medveten om att Breach termiska mörkerseende är utformad för användning på nära håll, vilket kanske gör de nmindre effektiv för jakttillfällen då du behöver upptäcka byten på långt avstånd. 

Ingen kommer att bryta igenom gränserna när du är utrustad med Breach termiska glasögon. Även om den är av brottsbekämpande kvalitet kommer PTQ136 att vara en värdefull tillgång för alla civila som vill förbättra sina försvars- och säkerhetsåtgärder. Ännu bättre är att den har det bästa priset du kan hitta för termisk nattseende teknik.

FÖRDELAR

 • Multifunktionell enhet
 • Kan monteras direkt mot en hjälm
 • Liten och smidig

NACKDELAR

 • Låg batteritid

Värmekikare - Produktjämförelse

Produkt

Upptäcksavstånd

Förstoring

Sensor

Vikt

1800m

2.5-20x (8x zoom)

640x480 pixlar

800 gram

3000m

2.5-25x (10x zoom)

640x512 pixlar

400 gram

400m

3.5-7x (2x zoom)

384x288 pixlar

750 gram

3000m

1x8x (8x zoom)

384x288 pixlar

290 gram

1000m

1x4x (4x zoom)

320x256 pixlar

210 gram

Skillnaden Mellan Värmekikare & Mörkerkikare

En värmekikare är ett dyrt verktyg, och det kanske inte nödvändigtvis är vad du letar efter, då det ofta förväxlas med vad vi kallar för nattkikare. Att bättre förstå skillnaden mellan dessa begrepp är därför viktigt.

Nattkikare med Night Vision

Vad som kallas för mörkerkikare eller nattkikare är passiva enheter som kräver omgivande ljus för att fungera. De kan ha en kortare detektionsradie än termisk optik, men deras igenkänningsradie är långt överlägsen den termiska på grund av dess förmåga att visa detaljer som ansiktsdrag, kläder och andra detaljer som liknar vad du skulle se med ett naturlig syn.

nattkikare night vision

Termisk Nattkikare (Värmekikare)

Termisk syn (värmekikare) är, som tidigare nämnts, en aktiv anordning som elektroniskt registrerar och visar temperaturdata för att skilja levande mål från icke levande mål i både dagsljus och natt. Du kan inte se detaljer som vid nattsyn, men du kan upptäcka även den minsta kroppsdel eller ett dolt mål med termisk syn.

värmekikare värmesyn

Värmekikare - Köptips

Innan du bestämmer dig för vilken termisk nattkikare som passar bäst för dig och din situation finns det några faktorer att hålla utkik efter. Att jämföra de bästa alternativen är smart så att du inte köper en modell som inte passar eller fungerar för dig.

Värmesensor

Kvaliteten och kapaciteten hos en termisk optik börjar med värmesensorns storlek och känslighet. Sensorns upplösning mäts i pixlar. Aktuella förstklassiga sensorkomponenter mäter 640×480 eller 384×288.

Lika viktigt som pixeldimensionerna är sensorns termiska känslighet. Termisk känslighet mäts i millikelvin (mK). Detta mått, som ofta kallas Noise Equivalent Temperature Difference (NETD), bestämmer kvaliteten på den bild som sensorn kan producera tack vare sin förmåga att skilja mellan små variationer i värmeenergi.

En sensor som kan upptäcka temperaturskillnader på 50 mK är bra, men en som kan upptäcka mindre än 30 mK är utmärkt. När den termiska informationen har tagits emot skickas den till den inbyggda bearbetningsenheten som omvandlar data till en intern display och ger dig en bild som du förstår. 

Detektionsområde

Detektionsområdet är värmekikarens förmåga att definiera ett visst mål på längre avstånd. Vissa modeller kan till exempel upptäcka ett djur eller liknande på så mycket som 2000 meter, medans andra (ofta billigare) modeller enbart kan definiera ett mål på omkring 800 meter.

Hur du planerar att använda din värmekikare är därför mycket viktigt att tänka på, så att du köper en modell med tillräckligt långt detektionsområde.

Förstoring

Det finns mycket få termiska kikare med 1x förstoring, eftersom de flesta har en optisk förstoring i mellanklassen och digital zoomfunktion. Vad är skillnaden mellan optisk och digital förstoring?

Kortfattat är optisk förstoring det som linserna fångar på avstånd för att ge en förstorad bild. Detta kan vara fast eller justerbart mellan låg och hög styrka. Digital förstoring är i huvudsak en zoomfunktion som fångar bilden av det som sensorn visar och skalar upp den förstorade vyn av bildens centrum.

Även om tekniken för digital zoom har förbättrats avsevärt under åren är upplösningen inte lika bra som optisk zoom eftersom megapixlarna sträcks ut för att ge en större bild. Följaktligen kan bildkvaliteten försämras ju högre digital förstoring du använder.

Färgpaletter

Flera färgpaletter gör det möjligt att på bästa sätt särskilja mål mot bakgrunden. Både brottsbekämpare och jägare är beroende av apparatens förmåga att uppfatta värmesignaturer från levande mål för snabb och säker upptäckt. Behovet av att växla mellan färgpaletter kan vara användbart när förhållandena förändras.

 • White Hot - visar kallare objekt i svart och varmare objekt i vitt. Bra för stadsområden.
 • Black Hot - motsatsen till White Hot. Visar kallare objekt i vitt och varmare objekt i svart. Utmärkt för brottsbekämpning, jägare och för verklighetstrogna bilder.
 • Sepia - använder White Hot-paletten som bas med en nyans av guldfärger för längre perioder av glasögonblick för att minska ansträngningen för ögonen.
 • Rainbow - färgstark palett som de flesta förknippar med värmekameror. Gör det möjligt att upptäcka värmeenergi som visas med röda och orange nyanser. Kan även upptäcka små temperaturförändringar.

Att maximera användningen av en färgpalett är till stor del en fråga om preferenser. Det krävs övning och kunskap om hur din termiska anordning fungerar för att bli effektiv på att upptäcka mål och temperaturförändringar på alla avstånd.

handhållen värmekikare för jakt

Display-Skärm

Displayen är den bakre delen av dessa apparater - den del som tar emot den omvandlade IR-energin som våra hjärnor förstår. Termisk optik har kommit långt från den gamla LCD-skärmen (LCD) som gav oss medioker men användbar bildbehandling. Moderna termiska kikare använder OLED- och AMOLED-teknik.

Att ha en förstklassig termisk sensor är förlorat om man saknar de inbyggda datorprocessorer och de banbrytande bildskärmsfunktioner som maximerar bildkvaliteten. AMOLED ger överlägsen ljusstyrka och upplösningsförmåga vid minskat strömbehov, vilket ytterligare gynnar batteritiden. 

Batteritid

Batteritiden är en annan sak att tänka på, i och med att ditt värmekikare behöver elektricitet för att fungera korrekt. De flesta enheterna på marknaden tenderar att ha en batteritid på ungefär 6-7 timmar, men det finns även modeller som har så mycket som 15 timamrs batteritid.

Är du ute på jakt under en lång dag kan det till exempel vara fördelaktigt att köpa en modell emd längre batteritid, så att du inte behöver oroa dig för att den ska sluta fungera mitt i vad som kan bli ett viktigt läge.

Storlek & Vikt

Enligt vad vi har sett är termiska kikare i allmänhet stora och tunga. De kommer att vara omkring 15-30 cm långa och 1 kilo eller tyngre i vikt. Det finns många komponenter som ingår i tillverkningen av en termisk mörkerkikare, och om man dessutom lägger till batterivikt eller släpar runt på batteripaket, så blir det hela lite extra.

Om enheten är tung, har hög effekt och flera funktioner, se till att den kan monteras på ett stativ för att maximera användningen och få bästa möjliga bildkvalitet.

Hållbarhet

Med allt som en termiskt nattkikare har att erbjuda kan du säkert förstå att det handlar om mycket ömtålig optik. Även om de flesta modeller är relativt väderbeständiga, är det ändå inte teknik som du vill utsätta för långvarigt dåligt väder, eftersom de flesta kikare endast är vattenresistenta. Tänk på byggkvaliteten för att se till att den håller, och en bra garanti för reparation/ersättning från ett välrenommerat märke är också viktigt att tänka på.

Vanliga Frågor Om Värmekikare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en värmekikare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av värmekikare, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa värmekikaren?

Den bästa värmekikaren är enligt vårt test Pulsar Merger LRF XP50 Värmekikare Med Laseravståndsmätare, en otroligt kapabel och avancerad värmekikare med fantastisk funktionalitet.

Vad kostar en värmekikare?

En värmekikare kostar oftast mellan 20000-50000 kronor, men det finns även vissa billiga modeller som kan så lite som 4000-5000 kronor.

Kan värmekameror se i mörker?

Värmekikare hindras inte av bristen på omgivande ljus. Eftersom den använder IR-energi spelar tiden på dygnet ingen roll. Ett övervägande att tänka på är termisk eller IR-korsning. Detta är ett fenomen som inträffar två gånger om dagen. Termisk crossover är bristen på kontrast mellan ett objekt och dess omgivning. Detta kan inträffa tidigt på morgonen och tidigt på kvällen då den avgivande IR-energin blir jämnare under en kort tidsperiod. Nederbörd dämpar också kontrasten av IR-energi. 

Vad är skillnaden mellan termisk och infraröd strålning?

Både termisk och infraröd används i allmänhet synonymt. Värmeenergi upptar det infraröda spektrumet av ljus. Våglängder för termisk energi mäts i mikrometer. Det är de längre våglängderna som termiska kikare använder för att komponera en infraröd bild. De kortare våglängderna i "Mid-IR" används av vanliga hushållsartiklar, t.ex. fjärrkontroller till TV:n.

Sammanfattningsvis Om Värmekikare

En värmekikare kan vara ett fantastiskt redskap om du till exempel är ute och jagar i begränsat ljus.  Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 22

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.