7 Bästa Backpacking Ryggsäck (2024): Bäst i Test

bästa backpacking ryggsäck bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Denna guide riktar sig till äventyrare och vandrare, som är på jakt efter de bästa backpacking ryggsäckarna att använda för sina framtida expeditioner. Vare sig du är en erfaren vandrare eller nybörjare, kommer denna guide att vägleda dig till det bästa valet.

Backpacking kan vara en underbar upplevelse, men det kan också vara oerhört utmanande om du inte har rätt utrustning. En dålig ryggsäck kan leda till obekvämligheter, smärta och även skada. Rätt backpacking ryggsäck, å andra sidan, kan förbättra din vandringsupplevelse genom att göra den mer bekväm och effektiv.

Som en erfaren vandrare och en frekvent backpacker, har jag testat en rad ryggsäckar genom åren. Utifrån mina egna erfarenheter från att ha backpackat i över ett år när jag var yngre, samt den kollektiva visdomen hos denna stora community, kommer jag att presentera de bästa backpacking ryggsäckarna som kommer att ge dig bästa möjliga komfort och prestanda för ditt nästa äventyr.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 7 Bästa Backpacking Ryggsäckarna Är:

 1. 1
  Osprey Atmos AG LT 65: Bäst i Test Backpacker Ryggsäck - Läs Recension 
 2. 2
  Thule Landmark 60L / Thule Landmark 60L Women’s: Näst Bäst i Test Backpacker Ryggsäck - Läs Recension
 3. 3
  Urberg Rogen 3.0: Bästa Billiga Backpacker Ryggsäck - Läs Recension
 4. 4
  Fjällräven Kajka 75: Bästa Stora Backpacker Ryggsäck - Läs Recension
 5. 5
  Osprey Men’s Farpoint 40 / Osprey Women’s Fairview 40: Bästa Liten Backpacker Ryggsäck - Läs Recension
 6. 6
  Osprey Women’s Fairwiev Trek 70: Bästa Backpacker Ryggsäck För Dam  - Läs Recension
 7. 7
  Osprey Farpoint Wheels 65: Bästa Backpacker Ryggsäck Med Hjul  - Läs Recension

1. Osprey Atmos AG LT 65

Bäst i Test Backpacker Ryggsäck


Osprey Atmos AG LT 65

Packvolym:

65 liter

Toppöppning:

Avtagbart Topplock

Yttermått:

39 x 32 x 90 cm

Vikt:

1925 g

Bekväm, Robust Och Mycket Funktionell Backpacker Ryggsäck

Från det ögonblick jag svingade Osprey Atmos AG LT 65 på min rygg, blev jag omedelbart imponerad av dess komfort och användarvänlighet. Bärsystemet är extremt bekvämt, vilket var tydligt även efter flera timmars vandring. Tack vare dess innovativa design, fördelar denna ryggsäck vikten effektivt över ryggen och höften, vilket minskar belastningen och gör det möjligt att bära tunga packningar över längre avstånd utan att uppleva obehag eller trötthet.

Utmärkta Förvaringsmöjligheter

Osprey Atmos AG LT 65 skiljer sig ut med dess överflöd av externa fickor. Fickorna längs bältet, baksidan och sidorna är lättillgängliga och perfekta för att hålla små föremål som du behöver ta fram snabbt, som kartor, vattenflaskor eller snacks. Dessutom, med en generös packvolym på 65 liter, kan denna ryggsäck enkelt rymma all nödvändig utrustning för en veckolång vandringstur.

Lättvikt och Ventilation

Vid en vikt på endast 1925 gram, tillhör Osprey Atmos AG LT 65 de lättare modellerna av ryggsäckar i sin klass, trots dess robusta konstruktion och generösa förvaringsutrymme. En annan funktion som jag verkligen uppskattade var dess fantastiska ventilationsförmåga. Ryggsäckens konstruktion tillåter luft att cirkulera fritt mellan ryggen och packningen, vilket håller ryggen sval och minskar svettbildningen, även under intensiva vandringar under varma förhållanden.

Tillägg och Bonusfunktioner

Utöver sin robusta konstruktion och användarvänliga design, kommer denna ryggsäck med flera tilläggsfunktioner som verkligen lyfter den till nästa nivå. Ett medföljande vattentätt regnskydd garanterar att din utrustning hålls torr även under oväntade regnskurar, vilket är ett oumbärligt tillägg för dem som gillar att vandra i olika väderförhållanden.

FÖRDELAR

 • Extremt bekvämt bärsystem som fördelar vikten bra över rygg och höft
 • Gott om externa fickor längs med bälte, baksida och sida
 • Relativt lätt modell under 2 kilo med god ventilationsförmåga på ryggen
 • Medföljande vattentätt regnskydd

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Thule Landmark 60L / Thule Landmark 60L Women’s

Näst Bäst i Test Backpacker Ryggsäck


Thule Landmark 60L

Packvolym:

60 liter

Toppöppning:

Dragkedja

Yttermått:

45 x 33 x 55 cm

Vikt:

1840 g

Smart Och Smidig Backpacker Ryggsäck Som Kan Användas Som Kabinväska

Thule Landmark 60L lyfter fram en distinkt nivå av komfort och användarvänlighet. Precis som när jag testade Osprey Atmos AG LT 65, var det uppenbart från första början att denna ryggsäck har utformats med vandrarens komfort i åtanke. Med ergonomiska axelremmar och ett bekvämt midjebälte, gjorde det att även tunga packningar kändes lätta. Dock märkte jag att när båda ryggsäckarna är kopplade till varandra, kan viktbalansen kännas lite baktung.

Flexibilitet och Förvaring

Vad som särskiljer Thule Landmark 60L från andra ryggsäckar jag har testat är dess smarta avtagbara dagsryggsäck. Detta skapar en oslagbar flexibilitet för backpackers som önskar göra kortare dagsutflykter utan att behöva bära hela sin packning. Den har tydliga fack för en laptop och ett SafeZone-fack, vilket gör den perfekt för digitala nomader eller dem som bär med sig värdefulla föremål.

Lättvikt och Resvänlig

Med en vikt på endast 1840 gram är Thule Landmark 60L något lättare än Osprey Atmos AG LT 65, vilket är märkbart under längre vandringar. En annan stor fördel med denna ryggsäck är dess kabinvänliga storlek. När dagsryggsäcken är bortkopplad, kan huvudryggsäcken enkelt användas som en kabinväska, vilket gör det enklare för resenärer att hålla sig inom bagagerestriktioner.

Konstruktion och Design

Thule Landmark 60L är inte bara en funktionell ryggsäck, den är också välkonstruerad och hållbar. Liksom med Osprey Atmos AG LT 65, blev jag imponerad av kvaliteten på materialen och de robusta dragkedjorna. Dessutom, med bekväma ryggpaneler och en väl genomtänkt layout, har denna ryggsäck mycket att erbjuda för den moderna vandraren.

FÖRDELAR

 • Smidig avtagbar dagsryggsäck för mindre äventyr på resan
 • Tydliga fack på insidan för laptop, samt SafeZone-fack för säker förvaring av små värdesaker
 • Kan användas som en kabinväska om man kopplar bort dagsryggsäcken
 • Sköna ryggpaneler med ergonomiska axelremmar och midjebälte

NACKDELAR

 • Viktbalansen känns lite baktung när båda ryggsäckarna bärs på ryggen

3. Urberg Rogen 3.0

Bästa Billiga Backpacker Ryggsäck


Urberg Rogen 3.0

Packvolym:

65 liter

Toppöppning:

Avtagbart Topplock

Yttermått:

40 x 32 x 95 cm

Vikt:

2285 g

Prisvärd Och Effektiv Ryggsäck För Backpacking

Urberg Rogen 3.0 är en prisvärd ryggsäck som imponerar med sin komfort och passform. Medan vikten kan vara något högre än de tidigare recenserade ryggsäckarna Thule Landmark 60L och Osprey Atmos AG LT 65, kompenserar Urberg Rogen 3.0 detta med dess otroligt stabila och hållbara konstruktion tack vare dess aluminiumram. De många justeringsmöjligheterna gör det också enkelt att anpassa ryggsäcken till individens kroppstyp och vandringsstil.

Funktionell Design och Förvaring

Urberg Rogen 3.0 sticker ut med sitt avtagbara topplock, som kan användas som en praktisk midjeväska - en finess jag inte sett i många andra ryggsäckar. Denna funktion erbjuder stor flexibilitet för de som kanske vill separera vissa föremål från resten av sin packning. Med sin generösa packvolym på 65 liter, är denna ryggsäck lika kapabel att bära tung utrustning som sina dyrare konkurrenter.

Stabilitet och Hållbarhet

Med sin robusta aluminiumram, ger Urberg Rogen 3.0 enastående stabilitet och hållbarhet, vilket är särskilt värdefullt för långa vandringsturer på krävande terräng. Trots att det är en budgetryggsäck, skärs det inte hörn när det gäller byggkvalitet. Även under intensiva vandringsförhållanden, stod denna ryggsäck upp till utmaningen och visade lite tecken på slitage.

Utseende och Estetik

Det är värt att notera att designen av Urberg Rogen 3.0 kanske inte passar alla. Jämfört med de mer moderna och stilrena designerna hos Osprey Atmos AG LT 65 och Thule Landmark 60L, kan Urberg Rogen 3.0 kännas lite daterad. Men för vandraren som är mer fokuserad på funktionalitet och prisvärdhet än estetik, kan detta vara ett mindre problem.

FÖRDELAR

 • Extremt prisvärd ryggsäck
 • Otroligt stabil och hållbar tack vare aluminiumram
 • Topplock kan tas av och användas som en praktisk midjeväska
 • Många justeringsmöjligheter för att få en bra passform

NACKDELAR

 • Utseendemässigt är vi inget fan

4. Fjällräven Kajka 75

Bästa Stora Backpacker Ryggsäck


Fjällräven Kajka 75

Packvolym:

75 liter

Toppöppning:

Avtagbart Topplock

Yttermått:

37 x 27 x 80 cm

Vikt:

3300 g

Avancerad Backpacking Ryggsäck Med Funktionell Design

Fjällräven Kajka 75 lyfter fram en ny standard när det kommer till komfort och bärsystem. Detta blev tydligt när jag jämförde det med de tidigare granskade modellerna som Urberg Rogen 3.0, Thule Landmark 60L och Osprey Atmos AG LT 65. Med dess avancerade bärsystem, fördelar Kajka 75 vikten otroligt väl, vilket gör den extremt bekväm att bära, även vid högre vikter. Trots sin relativt höga vikt, känns belastningen betydligt mindre än vad man skulle förvänta sig.

Rymlighet och Organisation

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med Fjällräven Kajka 75 är dess rymlighet. Med en packvolym på 75 liter, erbjuder den mer än tillräckligt med utrymme för långa expeditioner. Organisationen är också funktionell, vilket gör det lätt att hitta och sortera din utrustning. Trots sin storlek, kändes ryggsäcken aldrig klumpig eller svårhanterlig, vilket är ett testamente till Fjällrävens utmärkta designarbete.

Material och Hållbarhet

Det råder ingen tvekan om att Fjällräven Kajka 75 är byggd för att tåla testet av tid. Den är konstruerad av högkvalitativa material som ger en hög slitstyrka, vilket gör den idealisk för tuffa vandringsförhållanden. När jag jämförde den med de tidigare testade ryggsäckarna, märkte jag att den klart och tydligt stod ut i denna aspekt.

Vikt och Pris

Som förväntat med en ryggsäck av denna storlek och kvalitet, är Fjällräven Kajka 75 en av de tyngre modellerna på marknaden. Men som jag nämnde tidigare, gör det fantastiska bärsystemet att detta knappast känns under användning. Dessutom, detta är ett dyrare alternativ jämfört med andra ryggsäckar jag har granskat, men för de som letar efter en rymlig, robust och pålitlig ryggsäck för långa vandringsturer, är det en investering som är väl värt att överväga.

FÖRDELAR

 • Mycket rymlig och funktionell organisation
 • Högkvalitativa material med hög slitstyrka
 • Avancerat bärsystem som fördelar vikten otroligt väl
 • Extremt bekväm att bära, även vid högre vikter

NACKDELAR

 • Väldigt dyrt alternativ
 • Tyngre modell än andra modeller

5. Osprey Men’s Farpoint 40 / Osprey Women’s Fairview 40

Bästa Liten Backpacker Ryggsäck


Osprey Men’s Farpoint 40

Packvolym:

40 liter

Toppöppning:

Dragkedja

Yttermått:

35 x 23 x 55 cm

Vikt:

1600 g

Liten Och Smidig Backpacker Ryggsäck

Osprey Men’s Farpoint 40 och Women's Fairview 40 är anmärkningsvärda för deras lilla och kompakta storlek, vilket är en stor fördel för dem som föredrar lättare packningar eller för dem som ofta reser med flyg. Till skillnad från större ryggsäckar som Fjällräven Kajka 75, passar dessa ryggsäckar perfekt som kabinväskor, vilket gör dem till ett utmärkt val för frekventa resenärer.

Komfort och Hantering

Trots sin mindre storlek, erbjuder Osprey Farpoint 40 och Fairview 40 en överraskande nivå av komfort. De bekväma och vadderade handtagen på toppen och sidan gör det lätt att lyfta och bära dessa ryggsäckar, vilket är en viktig aspekt att tänka på när man reser på flygplatser eller andra trånga utrymmen. Denna smidighet är något som jag inte hittade i lika hög grad i de tidigare recenserade ryggsäckarna.

Konstruktion och Hållbarhet

Med sin robusta och högkvalitativa konstruktion, visar dessa ryggsäckar en lång hållbarhet trots sin mindre storlek. Materialvalen och byggkvaliteten står i linje med vad vi kan förvänta oss av Osprey, och jag upplevde samma känsla av tillförlitlighet och robusthet som jag tidigare noterade med Osprey Atmos AG LT 65.

Kapacitet och Lagringsutrymme

En potentiell nackdel med Osprey Farpoint 40 och Fairview 40 är att de inte kan rymma lika mycket som större ryggsäckar för backpacking. Med en packvolym på 40 liter, kan dessa ryggsäckar vara otillräckliga för längre expeditioner eller för resenärer som behöver packa mycket utrustning. Men för dem som prioriterar minimalism och smidighet, är dessa ryggsäckar svåra att slå.

FÖRDELAR

 • Liten och kompakt storlek som fungerar som kabinväska
 • Bekväma och vadderade handtag på toppen och på sidan
 • Robust och högkvalitativ konstruktion med lång hållbarhet

NACKDELAR

 • Rymmer inte lika mycket som större ryggsäckar för backpacking

6. Osprey Women’s Fairwiev Trek 70

Bästa Backpacker Ryggsäck För Dam


Osprey Women’s Fairwiev Trek 70

Packvolym:

70 liter

Toppöppning:

Dragkedja

Yttermått:

41 x 36 x 68 cm

Vikt:

2100 g

Bekväm Och Funktionell Backpacking Ryggsäck För Damer

Osprey Women's Fairview Trek 70 är anpassad specifikt för kvinnor, med en design som ger exceptionell bärkomfort. Ryggsäckens anpassade passform för damer är en betydande styrka. Även under långa vandringar, märkte jag att ryggsäcken kändes skön och välbalanserad, vilket avsevärt reducerade trötthet och obekväma tryckpunkter.

Organisation och Förvaring

Denna ryggsäck erbjuder gott om interna och externa fack och fickor, vilket gör den otroligt praktisk för organisationen av dina saker. Till skillnad från Urberg Rogen 3.0, är de interna facken i Fairview Trek 70 mer varierade och genomtänkta. Från mindre fickor för värdesaker till större fack för kläder och utrustning, finns det en plats för allt.

Design och Utseende

En ytterligare fördel med denna ryggsäck är dess snygga och stilrena design. Även om utseendet är en subjektiv faktor, anser jag att Fairview Trek 70 överträffar många andra ryggsäckar på marknaden, inklusive Thule Landmark 60L, när det gäller estetik.

Skydd och Hållbarhet

En potentiell svaghet med Fairview Trek 70 är att den inte är vattentät. Även om det inte nödvändigtvis är ett problem för alla resenärer, kan det vara en betydande nackdel för de som ofta backpackar i regniga eller fuktiga miljöer. En lösning skulle kunna vara att komplettera med ett vattentätt överdrag, vilket jag fann vara en framgångsrik strategi när jag använde Osprey Atmos AG LT 65.

FÖRDELAR

 • Extremt hög bärkomfort med anpassad passform för damer
 • Gott om interna och externa fack och fickor
 • Snygg och stilren design

NACKDELAR

 • Inte vattentät

7. Osprey Farpoint Wheels 65

Bästa Backpacker Ryggsäck Med Hjul


Osprey Farpoint Wheels 65

Packvolym:

65 liter

Toppöppning:

Dragkedja

Yttermått:

41 x 36 x 68 cm

Vikt:

2800 g

Smart Backpacking Ryggsäck Med Hjul

Osprey Farpoint Wheels 65 sticker ut i kategorin för ryggsäckar med hjul tack vare dess stora och slitstarka hjul. Detta är en uppdatering jämfört med många andra ryggsäckar på marknaden, och det ger användaren en betydande fördel när det gäller rörlighet. Hjulen hanterar både steniga och ojämna ytor mycket bra. Dessutom har Farpoint Wheels 65 ett integrerat bärsystem, vilket innebär att du också kan bära den bekvämt som en ryggsäck.

Förvaring och Material

När det gäller förvaringsutrymme, står Farpoint Wheels 65 starkt. Med en packvolym på 65 liter, är det gott om utrymme för all din utrustning. Jag märkte under testningen att det var lätt att packa effektivt och organisera mina saker, mycket likt erfarenheten jag haft med Osprey Women's Fairview Trek 70. Dessutom är materialet både slitstarkt och vattenavvisande, vilket är en stor fördel.

Komfort och Bärbarhet

Även om Farpoint Wheels 65 erbjuder bekvämligheten av att rulla, är den inte lika bekväm att bära som en ryggsäck jämfört med andra alternativ. Till exempel, när jag bar Osprey Atmos AG LT 65, kände jag att bärkomforten var mer avancerad och anpassad för långa sträckor.

Pris och Värde

En av de största nackdelarna med Farpoint Wheels 65 är priset. Det är en lite dyrare modell jämfört med många andra ryggsäckar för backpacking. Men med tanke på dess mångsidighet, hållbarhet och unika funktion av att kunna rullas, tror jag att det kan vara en lönsam investering för den rätta resenären.

FÖRDELAR

 • Stora och slitstarka hjul
 • Integrerat bärsystem som också tillåter dig att bära den bekvämt som ryggsäck
 • Gott om utrymme
 • Slitstarkt och vattenavvisande material

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell
 • Inte lika bekväm att bära som ryggsäck som andra alternativ

Backpacking Ryggsäck - Produktjämförelse

Produkt

Packvolym

Toppöppning

Yttermått

Vikt

65 liter

Avtagbart Topplock

39 x 32 x 90 cm

1925 g

60 liter

Dragkedja

45 x 33 x 55 cm

1840 g

65 liter

Avtagbart Topplock

40 x 32 x 95 cm

2285 g

75 liter

Avtagbart Topplock

37 x 27 x 80 cm

3300 g

40 liter

Dragkedja

35 x 23 x 55 cm

1600 g

70 liter

Dragkedja

41 x 36 x 68 cm

2100 g

65 liter

Dragkedja

41 x 36 x 68 cm

2800 g

Backpacker Ryggsäck - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper ryggsäck för backpacking, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper en backpacking ryggsäck.

Storlek & Kapacitet

Att fatta rätt beslut om storleken och kapaciteten på din ryggsäck är lika viktigt som själva destinationen för din backpacking-resa. Denna faktor är direkt knuten till hur mycket komfort och bekvämlighet du kommer att uppleva under din resa. När allt kommer omkring, kommer din ryggsäck att bli din konstanta följeslagare, så dess storlek och kapacitet måste vara anpassade till dina individuella krav och förväntningar.

Om din plan är att genomföra en kort utflykt, kanske en helgresa till ett närliggande naturreservat, kan det vara mer fördelaktigt att överväga en mindre ryggsäck. Att välja en mindre ryggsäck hjälper dig att hålla packningen till ett minimum, vilket kan leda till en lättare och mer behändig ryggsäck. Detta gör att du kan röra dig snabbare och mer smidigt, vilket kan vara avgörande om du planerar att göra mycket vandring eller backpacking i kuperad terräng.

Å andra sidan, om du står inför en lång resa, kanske en månads lång expedition genom flera länder eller kontinenter, kommer ditt behov att förändras dramatiskt. I dessa fall kommer en större ryggsäck med högre kapacitet att vara mer passande. Dessa ryggsäckar, ofta med en volym på 60 liter eller mer, kan rymma allt du behöver för din resa - kläder för olika väderförhållanden, campingutrustning, matförråd och andra nödvändigheter. En större ryggsäck tillåter dig också att vara mer självförsörjande och oberoende under din resa, vilket kan vara ett betydande plus om du planerar att utforska avlägsna eller mindre befolkade områden.

Men oavsett om du väljer en liten eller stor ryggsäck, kom ihåg att den optimala storleken och kapaciteten alltid är den som bäst passar dina individuella behov och resplaner. Det finns ingen one-size-fits-all när det gäller ryggsäckar för backpacking - det är viktigt att du noggrant överväger dina personliga behov och förväntningar när du väljer vilken ryggsäck som är bäst för dig.

olika typer av backpacking ryggsäckar

Fack & Organisation

En välstrukturerad och effektiv packningsrutin kan göra hela skillnaden när du är på resa. Att behöva gräva genom en enda stor ficka kan vara frustrerande, särskilt när du behöver hitta den där lilla laddaren eller toalettartiklarna snabbt. Det är här som en välorganiserad ryggsäck med flera fack och fickor kommer in i bilden.

En ryggsäck med flera fack tillåter dig att dela upp dina tillhörigheter i olika sektioner. Detta gör att du kan organisera dina saker på ett sätt som är logiskt för dig. Du kan till exempel ha en sektion för kläder, en för mat och snacks, en för tekniska prylar och laddare, och en annan för viktiga dokument och värdesaker. Det gör packningen enklare, effektivare och mer systematisk.

Ytterfickor är också användbara för att hålla mindre föremål som du behöver snabb åtkomst till, som vattenflaskor, kartor, solglasögon eller solskyddskräm. Vissa ryggsäckar erbjuder till och med speciella fack för vissa föremål, som sömnduk, vandringsstavar, tält eller sovsäckar.

Ett ytterligare plus med flera fack och fickor är att det hjälper till att balansera vikten av ditt packning på ett mer effektivt sätt. Om du till exempel placerar de tyngsta föremålen i mitten och närmast din rygg, kan det hjälpa till att förbättra viktfördelningen och minska påfrestningen på din rygg.

Kort sagt, flera fack och fickor i din ryggsäck är inte bara en praktisk egenskap utan också en hjälp för att skapa en bättre backpackingupplevelse. Med ordning och reda i ditt packning kan du spendera mindre tid på att leta efter saker och mer tid på att njuta av din resa.

Tillgänglighet

Det finns ingen känsla som att vara mitt i en spännande utflykt och behöva stanna, ta av ryggsäcken och vända upp och ner på alla dina saker bara för att hitta den där lilla föremålet du behöver just nu. Tillgänglighet i en ryggsäck går hand i hand med dess organisation, och det är något som kan förbättra hela din resa dramatiskt.

En ryggsäck med flera öppningar eller yttre fickor gör det möjligt för dig att komma åt dina tillhörigheter snabbt och enkelt. Istället för att gräva igenom en enda stort fack kan du bara öppna en specifik ficka och få tag på vad du behöver. Oavsett om det är en vattenflaska, en karta, en solkräm, en jacka eller ett mellanmål, kan allt nås på några sekunder om det är ordentligt organiserat i lättillgängliga fickor.

En viktig aspekt av tillgänglighet är också placeringen av dessa öppningar och fickor. Sidofickor är perfekta för vattenflaskor eller andra föremål som du kan behöva ta fram medan du går. Fickor på höftbältet är idealiska för små föremål som du behöver ha åtkomst till utan att stanna, som snacks, en kamera eller din mobiltelefon. En toppöppning kan vara bra för större föremål som inte används ofta, medan en panelöppning ger dig snabb åtkomst till huvudfacket och alla dess innehåll.

Det är också viktigt att överväga om det finns speciella fack för vissa föremål. En ryggsäck med en dedikerad ficka för en bärbar dator eller en kamera kan skydda dessa dyra föremål och göra dem lättare att komma åt.

Vikt

Vikten på din ryggsäck är en kritisk faktor att överväga inför din backpacking-resa, då den spelar en väsentlig roll för både din komfort och mobilitet under ditt äventyr. Även om det kan tyckas lockande att välja den lättaste ryggsäcken på marknaden, är det viktigt att balansera denna viktminskning med faktorer som robusthet, hållbarhet och de funktioner du behöver på din resa.

Lätta ryggsäckar är utmärkta för de som värdesätter rörlighet och komfort över allt annat. När du har en lättare ryggsäck på ryggen kan du lättare navigera genom trånga passager, klättra upp för branta backar och utforska nya stigar utan att bli nedtyngd. Den reducerade vikten kan också bidra till mindre trötthet över tid, vilket gör att du kan vandra längre sträckor utan att behöva ta lika många pauser. Emellertid kan lätta ryggsäckar ibland kompromissa med robusthet, vilket betyder att de kanske inte står emot tuffa väderförhållanden och hård användning lika bra som deras tyngre motparter.

Å andra sidan, en tyngre ryggsäck kan ge dig tryggheten av hållbarhet och extra funktioner. Dessa ryggsäckar är ofta tillverkade av starka, slitstarka material och har robusta konstruktioner som kan stå emot allt från skarpa klippor till oväntade regnskurar. De erbjuder också ofta fler fickor, remmar och fack för bättre organisation och tillgänglighet. Men det finns en kompromiss: extra vikt kan leda till extra belastning på dina axlar, rygg och ben, vilket kan göra längre vandringar mer utmanande och tröttande.

Komfort

När det kommer till att välja den perfekta ryggsäcken för din backpackingresa, är bekvämligheten av största betydelse. Ingen önskar att spendera dagarna med att bära en ryggsäck som skaver, trycker eller gör ont. En väl anpassad och bekväm ryggsäck kan förbättra din resupplevelse betydligt och göra dina resor mer njutbara och minnesvärda.

Ett centralt element i bekvämligheten är vaddering och stöd. Välgjorda ryggsäckar erbjuder tjockt, mjukt material som vilar mot ryggen, vilket hjälper till att distribuera vikten jämnt och minimera trycket på specifika punkter. Axelbanden bör också vara väl vadderade för att förhindra skav och obehag runt axlarna och överarmarna. För bästa möjliga passform, leta efter ryggsäckar med justerbara axelband och midjebälten - dessa kan anpassas till din kroppsform och storlek, vilket ger bättre balans och stöd.

Det är också värt att tänka på andningsförmågan hos ryggsäcken. Ryggsäckar med ventilerande ryggpaneler eller nätmaterial kan hjälpa till att minska svett och öka komforten under varmare dagar eller vid intensiva aktiviteter. Det kan göra stor skillnad för din upplevelse, särskilt om du reser till varma klimat eller planerar att vandra mycket.

bra backpacking ryggsäck

Justerbarhet

Backpacking innebär ofta långa dagar med en ryggsäck fastspänd på ryggen. Här spelar anpassningsförmågan i en ryggsäck en avgörande roll. Justerbara band och remmar är inte bara praktiska, de är en nödvändighet för att ge bästa möjliga bärkomfort.

En ryggsäck som erbjuder omfattande justerbarhet låter dig skräddarsy passformen specifikt för din kroppsform och storlek. Detta handlar inte bara om att kunna justera axelbandens längd, utan även om att kunna ändra ryggsäckens höjd och bredd. I vissa modeller kan du till och med justera bälten runt midjan och bröstet för att bättre fördela vikten och minimera påfrestningen på din rygg och axlar.

Ryggsäckar med hög anpassningsförmåga ger också flexibiliteten att ändra passformen baserat på vad du bär. Om du har en dag då du bär extra mycket utrustning kan du justera remmarna för att ge större stöd och balans. Om du istället har en lättare dag kan du dra åt remmarna för att hålla ryggsäcken närmare din kropp och förhindra att den guppar när du rör dig.

Tänk på att korrekt anpassning av en ryggsäck kräver en viss nivå av förståelse för hur vikt distribution fungerar och vilka delar av kroppen som är bäst lämpade för att bära last. Att ta sig tid att lära sig hur man justerar remmarna kan göra en enorm skillnad i din upplevelse under backpackingresan. Den bästa ryggsäcken fö

Väderskydd

Som en frekvent backpacker har du säkerligen lärt dig att vädret inte alltid spelar på din sida. Du kan stöta på allt från blåsande ökenvindar till plötsliga tropiska störtregn, och ditt bagage måste kunna stå emot alla dessa väderförhållanden. Här kommer vikten av väderskydd i en ryggsäck in i bilden.

Ryggsäckar med inbyggda regnskydd eller de som är gjorda av vattentäta material är inte bara bra vid regn, de skyddar även dina tillhörigheter från damm, sand och andra yttre element. Ett regnskydd som kan dras ut från en liten ficka på ryggsäcken och täcka hela din packning är en praktisk egenskap som kan göra skillnad när en oväntad skur träffar.

Dessutom, ryggsäckar som är tillverkade av vattentäta eller vattenavvisande material ger ett extra lager av skydd. De håller dina värdefulla tillhörigheter torra och säkra, oavsett om det är elektronik, kläder eller viktiga dokument. Men kom ihåg, det finns en skillnad mellan vattentät och vattenavvisande. Vattentäta ryggsäckar erbjuder det mest omfattande skyddet och kan stå emot även kraftiga regn, medan vattenavvisande ryggsäckar endast avleder vatten till en viss gräns och kan bli blöta under kraftigare regn.

Hållbarhet

På resande fot blir din ryggsäck oundvikligen utsatt för alla typer av utmaningar - allt från att kastas in och ut ur transportmedel, ständig packning och uppackning, till att stå emot alla möjliga väderleksförhållanden. Således blir hållbarhet en nyckelfaktor när man väljer den bästa backpackingryggsäcken.

Ryggsäcken du väljer bör vara tillverkad av kvalitativa och hållbara material, så att den kan stå emot de tuffa utmaningar som följer med att resa. Det finns flera typer av material som ofta används inom ryggsäcksindustrin, såsom nylon och polyester, vilka båda är känt för sin slitstyrka. Dessa material är ofta behandlade med en vattenavstötande beläggning för att ge extra skydd mot regn och snö.

Sömmarnas kvalitet är också en kritisk aspekt att tänka på. En ryggsäck kan ha det mest hållbara tyget i världen, men om sömmarna inte är starka kommer den snabbt att falla isär. Sömmar bör vara dubbla eller tredubbla för maximal hållbarhet. Ytterligare, titta på dragkedjornas kvalitet, eftersom de ofta är de första komponenterna som går sönder. YKK-dragkedjor anses generellt vara bland de bästa på marknaden.

När det gäller att välja en ryggsäck för backpacking, är det viktigt att tänka på hållbarhet som en långsiktig investering. Även om en mer hållbar ryggsäck kanske kostar mer initialt, kommer den sannolikt att hålla mycket längre än en billigare variant, vilket gör den mer kostnadseffektiv på lång sikt. En hållbar ryggsäck kommer inte bara att ge dig ro i sinnet under resan, men även bidra till en mer hållbar och ansvarsfull konsumtion genom att minimera behovet av att ständigt köpa nya ryggsäckar.

Vanliga Frågor Om Backpacking Ryggsäck

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en backpacker ryggsäck, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av ryggsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa backpacker ryggsäcken?

Den bästa backpacker ryggsäcken är enligt vårt test Osprey Atmos AG LT 65, en mycket mångsidig, funktionell och prisvärd ryggsäck perfekt för backpackingresor.

Vad kostar en ryggsäck för backpacking?

Priset för en backpacking ryggsäck tenderar att kosta någonstans mellan 1500-2500 kronor.

Är det möjligt att ta med sin ryggsäck för backpacking som handbagage på flyget?

Detta varierar beroende på storleken på din ryggsäck och flygbolagets regler. Generellt sett bör ryggsäckar med en kapacitet på 40 liter eller mindre kunna tas med som handbagage. Men det är alltid bäst att dubbelkolla med ditt specifika flygbolag.

Behöver jag en ryggsäcksskydd?

Detta beror på vart du planerar att resa. Om du kommer att vara i områden med kraftiga regn eller snö kan ett ryggsäcksskydd vara en bra investering för att skydda dina tillhörigheter. Vissa ryggsäckar kommer med ett inbyggt skydd.

Kan jag använda en vandringsryggsäck för backpacking?

Ja, många vandringsryggsäckar fungerar bra för backpacking, särskilt om du reser i vildmarken eller går på långa vandringar. Men kom ihåg att vandringsryggsäckar kanske inte har alla funktioner som backpacking-ryggsäckar har, som ett större antal fack för organisering och tillgänglighet.

Sammanfattningsvis Om Backpacking Ryggsäck

När du är ute på en backpacking-resa är en stor och bra ryggsäck ett måste. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 44

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.