Hur Du Lagar Trasiga Gummistövlar

laga gummistövlar

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Gummistövlar är ett mångsidigt och slitstarkt skoalternativ för en mängd olika utomhusaktiviteter, från trädgårdsarbete till fiske och vandring. Men även de tuffaste gummistövlarna kan med tiden utveckla hål eller läckor.

I den här guiden går vi igenom stegen för att lappa ihop dina gummistövlar och hålla dem i toppskick inför nästa äventyr. Vi tar upp både tillfälliga och permanenta lappningsalternativ samt tips för att förebygga framtida skador på dina stövlar.

I slutet av den här guiden kommer du att ha kunskaperna och verktygen för att hålla dina gummistövlar i gott skick i många år framöver.

Vad Du Behöver För Att Laga Gummistövlar

Här är en lista över vad du behöver för att laga en trasig gummistövel:

Du behöver bara använda följande:

 • Gummicement: Detta är ett starkt lim som fungerar bra för att laga gummiytor. Det finns på de flesta järnaffärer eller skoreparationsbutiker.
 • Lappmaterial: Du kan använda en plåster som är gjord speciellt för gummi, eller så kan du använda en gummibit från en gammal innerslang eller ett annat gummiföremål. Lappen ska vara något större än det hål eller den reva du försöker laga.
 • Sax: För att klippa plåstret till rätt storlek.
 • En ren, torr trasa: För att torka av området runt hålet eller revan innan du applicerar plåstret.
 • En rulle eller ett slätt föremål: För att trycka fast lappen på stöveln och se till att den får ett bra fäste.
 • En hårtork (valfritt): För att värma lappen och gummiytan runt hålet innan du applicerar lappen. Detta hjälper plåstret att fästa bättre.
 • Gummistövelskydd (valfritt): En vattentät spray (impregneringsspray) eller ett vax för att täcka lappen och skydda den från att bli blöt.
 • Sandpapper (valfritt): För att göra gummiytan runt hålet grov om den är slät, så att lappen fäster bättre.

Genom att ha alla dessa saker redo kan du lappa ihop dina gummistövlar snabbt och effektivt.

Hur Du Lagar Dina Gummistövlar - Steg För Steg

Här är en steg-för-steg-guide om hur du lagar en trasig gummistövel:

 1. Rengör området runt hålet eller revan. Använd en ren, torr trasa för att torka av gummiytan. Se till att området är fritt från smuts, damm och skräp.
 2. Skär lappmaterialet till rätt storlek. Lappen ska vara något större än det hål eller den reva du försöker laga.
 3. Slipa upp gummiytan runt hålet om den är slät med hjälp av sandpapper. Detta gör att plåstret fäster bättre.
 4. Applicera gummicement på lappen och området runt hålet eller revan. Använd en liten borste eller ditt finger för att sprida cementet jämnt.
 5. Värm lappen och gummiytan runt hålet med en hårtork (valfritt men rekommenderat).
 6. Tryck lappen på stöveln och använd en rulle eller ett slätt föremål för att trycka ner den ordentligt och se till att den får ett bra fäste.
 7. Låt cementet torka helt och hållet. Detta kan ta flera timmar eller över natten, beroende på vilken typ av cement du använder.
 8. Applicera ett gummistövlarskydd (valfritt) för att täcka lappen och skydda den från att bli blöt.
 9. När lappen har torkat testar du stöveln genom att fylla den med vatten för att se till att det inte finns några läckor.

Genom att följa dessa steg bör du kunna lappa ihop dina gummistövlar och hålla dem i toppskick inför nästa äventyr. Kom ihåg att lappning är en tillfällig lösning och försök alltid att använda en lapp med samma eller liknande gummimaterial som dina stövlar.

Sammanfattningsvis Om Att Lappa Gummistövlar

Sammanfattningsvis är det relativt enkelt att laga en trasig gummistövel och kan göras med några få grundläggande verktyg och material. Gummistövlar är ett mångsidigt och slitstarkt skoalternativ som kan användas för en mängd olika utomhusaktiviteter. Men även de tuffaste gummistövlarna kan med tiden utveckla hål eller läckor.

Genom att följa de steg som beskrivs i den här guiden kan du lappa ihop dina gummistövlar och hålla dem i toppskick inför nästa äventyr. Kom ihåg att alltid testa stöveln genom att fylla den med vatten för att se till att det inte finns några läckor efter lappningen.

Försök också att använda en lapp med samma eller liknande gummimaterial som dina stövlar, och överväg att använda ett gummistövlelskydd för att skydda lappen från att bli blöt. Med dessa tips och tricks kommer dina gummistövlar att vara redo för alla äventyr.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 17

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.