Spritkök Eller Gasolkök: Vilket Är Bäst?

spritkök eller gasolkök

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att ge sig ut på äventyr i naturen är både spännande och givande, men när det gäller att välja rätt kök för dina äventyr kan det bli klurigt. Oavsett om du är en erfaren friluftsentusiast eller nybörjare står du inför valet mellan två populära typer av kök: spritkök och gasolkök

I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelarna med båda alternativen, samt svarar på några vanliga frågor. 

Spritkök: Enkelt och Miljövänligt

Fördelar med Spritkök

 1. Miljövänligt: Spritkök använder förnybar bränslekälla, ofta etanol eller metanol. Detta innebär att utsläppen är betydligt mindre skadliga för miljön jämfört med gasolkök.
 2. Tyst drift: Spritkök är kända för sin tysta drift, vilket kan vara en fördel om du vill njuta av naturens lugn och ro.
 3. Enkel användning: Det är busenkelt att använda ett spritkök. Du behöver bara fylla brännaren med sprit, tända och börja laga mat.
 4. Låg vikt: Spritkök är ofta mycket lätta, vilket är en stor fördel om du vill spara vikt på ditt friluftsäventyr.

Nackdelar med Spritkök

 1. Låg effekt: Spritkök är inte lika effektiva som gasolkök, vilket innebär att det kan ta längre tid att koka vatten eller laga mat.
 2. Ingen temperaturkontroll: Spritkök erbjuder inte samma möjlighet till temperaturkontroll som gasolkök, vilket kan göra det svårare att laga vissa rätter.
olika typer av spritkök och gaskök

Gasolkök: Kraftfullt och Mångsidigt

Fördelar med Gasolkök

 1. Hög effekt: Gasolkök erbjuder hög effekt, vilket innebär att du kan koka vatten eller laga mat snabbare än med ett spritkök.
 2. Temperaturkontroll: Gasolkök ger dig möjlighet att justera lågans storlek och värme, vilket ger dig bättre kontroll över matlagningen.
 3. Mångsidighet: Gasolkök kan användas med olika typer av kärl och är därför mer mångsidiga än spritkök.

Nackdelar med Gasolkök

 1. Miljöpåverkan: Gasolkök använder gas som bränsle, vilket kan ha en negativ miljöpåverkan jämfört med spritkök.
 2. Vikt: Gasolkök är oftast tyngre än spritkök, vilket kan vara en nackdel om du vill spara vikt på ditt äventyr.
 3. Bullrig drift: Gasolkök kan vara högljudda under drift, vilket kan störa fridfullheten i naturen.

Vanliga frågor om Spritkök och Gasolkök

Vilket är bäst för långa vandringar, spritkök eller gasolkök?

Om vikt och miljöpåverkan är viktiga faktorer för dig, är spritkök ett bra alternativ för långa vandringar. Men om du värdesätter snabb matlagning och temperaturkontroll, kan gasolkök vara det bättre valet.

Är spritkök eller gasolkök bättre för kallt väder?

Gasolkök fungerar generellt bättre i kallt väder eftersom de har högre effekt och är mindre känsliga för låga temperaturer. Dock kan vissa spritkök fungera väl även vid kyla om de är utrustade med värmeväxlare eller förvärmningsanordningar.

Är det säkert att använda spritkök eller gasolkök inomhus?

Det rekommenderas generellt inte att använda spritkök eller gasolkök inomhus eftersom det kan leda till dålig ventilation och farliga nivåer av kolmonoxid. Om det är absolut nödvändigt att använda köket inomhus, se till att det finns god ventilation och använd en kolmonoxiddetektor.

Slutsats

Spritkök och gasolkök har sina egna unika fördelar och nackdelar, vilket gör valet mellan dem en fråga om personliga preferenser och behov. Om du värdesätter miljövänlighet, låg vikt och tyst drift, är spritkök det bästa alternativet för dig. Å andra sidan, om du föredrar hög effekt, temperaturkontroll och mångsidighet, kan gasolkök vara det bästa valet.

Ett hett tips är att köpa ett av Tangias frilufskök, varpå du ofta kan använda både deras gasbrännare och spritbrännare, för att på så sätt anpassa dig till situationen du står inför.

Oavsett vilket kök du väljer, se till att använda det på ett säkert sätt och respektera naturen under dina äventyr. Lycka till och njut av ditt friluftsliv!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.