• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Kläder
 • /
 • 5 Bästa Skidoverall För Herr & Dam: Bäst i Test (2024)

5 Bästa Skidoverall För Herr & Dam: Bäst i Test (2024)

bäst i test skidoverall herr dam

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att vara ute och åka skidor är en otroligt givande och rolig aktivitet att göra under vintern, men utan rätt utrustning eller skidkläder kan det snabbt bli kallt och obekvämt.

En robust, värmande och snygg skidoverall kan vara lösningen på dina problem. Dessa overaller är speciellt anpassade för att hantera vinter- och snömiljö på bästa möjliga sätt.

Vi har spenderat otaliga timmar ute i naturen under alla förhållanden och temperaturer, och vi vet vikten av att ha rätt klädsel när man är ute och åker skidor eller liknande. Det har också gett oss möjligheten att prova en rad olika modeller, vilket vi i denna guide har sammanfattat och jämfört mellan de mest populära alternativen.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Skidoverallerna För Dam & Herr Är:


Helly Hansen Men's ULLR Chugach Infinity Powder Ski Suit

Material:

Polypropen

Vikt:

1500 g

Vattenpelare:

12 000 mm

Avancerad Och Högpresterande Skidoverall För Herr

Bäst i test i herrkategorin hamnar Helly Hansens ULLR Chugach, en mycket vädertålig skidoverall som skriker hög kvalité. Även då den kostar betydligt mer än budgetmodeller, får du helt klart prestanda för pengarna.

Denna overall förser dig med maximal frihet med en avslappnad passform, vilket ger dig gott om utrymme för både baslager och mellanlager under. På ryggen finns även ett integrerat veck för att rymma ett ryggskydd vilket känns otroligt skönt och begränsar inte rörelseförmågan på något sätt.

Helly Hansen använder här sin LIFA Infinity Pro-teknik vilket är ett sätt att få vattentäta kläder (likt membran såsom Gore-Tex), men helt utan tillsatta kemikalier (till skillnad från Gore-Tex). Det är också något som sitter på, så de behöver inte oroa dig för att återapplicera någon behandling i framtiden för att den ska hålla sig vattentät.

Utöver detta är det mycket tydligt att denna modell är anpassad för seriösa skidåkare som gillar freeride- och offpiståkning. Den har några speciella områden som har extra ventilation, en hjälmkompatibel huva och några bra fickor (inkluderat en speciell signalficka för att ha till exempel en lavinsändare).

Allt som allt är det helt klart vår favorit av skidoverall för män, även då priset är något åt det dyrare hållet. Men är du ute efter kvalité är det rätt för dig.

FÖRDELAR

 • Bekväm och avslappnad passform
 • Högkvalitativ och hållbar design
 • Mycket bra skydd mot regn och vind

NACKDELAR

 • Dyrare modell

Helly Hansen Women's Courchevel Insulated Ski Suit

Material:

Polyamid

Vikt:

1660 g

Vattenpelare:

10 000 mm

Mycket Snygg & Effektiv Skidoverall För Damer

Mycket likt Helly Hansens herrmodell ovan, presterar Courchevel otroligt bra för skidåkare som letar efter något riktigt hållbart och effektivt. Priset är något högre än några av de andra alternativen på den här listan, men du får definitivt mycket skiddräkt för pengarna.

Först och främst är passformen och designen pricksäker och perfekt för både långa och små damer. Tyget är också tjockare än de flesta, vilket ger bra värme även i kallt väder. Den väger lite mer än herrmodellen, vilket till stor del är på grund av den extra isoleringen.

Helly Hansen har här använt sig av isolering av ankdun som gör ett utmärkt jobb med att fånga in värme, samtidigt som overallen fortfarande kan andas i viss mån. Detta innebär att du inte överhettas när du åker hårt, även om du har flera lager under dig. Med andra ord är det den perfekta skidklädseln för dig som tenderar att bli lite kall ute i backarna.

När det gäller funktioner finns det gott om fickor (inklusive en innerficka för värdesaker), extra ventilationsområden, avtagbar huva och bälte, samt en medföljande damasker.

På det hela taget är det en mycket komplett skiddräkt som uppfyller alla krav på både funktion och stil.

FÖRDELAR

 • Bekväm och avslappnad passform
 • Högkvalitativ och hållbar design
 • Mycket bra skydd mot regn och vind

NACKDELAR

 • Dyrare modell

3. Swedemount St. Anton Ski Suit

Bästa Billiga Skidoverall Herr


Swedemount St. Anton Ski Suit

Material:

Vandring

Vikt:

1100 g

Vattenpelare:

8 000 mm

Prisvärd Skidoverall För Herr Med Bekväm Passform

Swedemount St. Anton är den mest prisvärda skiddräkten på den här listan, men låt dig inte luras att tro att den inte är ett bra plagg. Den är faktiskt ganska imponerande för priset, särskilt när det gäller passform och komfort. Trots att den kostar en fjärdedel så mycket som Helly Hansens herrmodell ovan, får du fortfarande ett stabilt skidplagg du kan lita på.

Den här overallen har ett mycket stretchigt tyg som gör den bekväm att bära, även om du har flera lager under dig. Den är också justerbar på flera ställen (midja, ben och armar), så att du kan få en perfekt passform. När det gäller vattentäthet är den inte riktigt lika bra som några av de dyrare modellerna på den här listan, men den håller dig ändå torr i de flesta situationer, och med förstärkta partier behöver du inte oroa dig för att bli blöt.

En trevlig funktion är den avtagbara huvan, vilket alltid är praktiskt att ha. På det hela taget är det en bra skiddräkt för män som letar efter något prisvärt men ändå av god kvalitet. Letar du däremot efter något mer robust och isolerande, rekommenderar vi Helly Hansen Men's ULLR Chugach Infinity Powder Ski Suit ovan.

FÖRDELAR

 • Billig
 • Stretchig och bekväm passform
 • Bra justeringsmöjligheter

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité som de dyrare modellerna

4. Helly Hansen Mono Material Powder Suit

Bästa Billiga Skidoverall Dam


Helly Hansen Mono Material Powder Suit

Material:

Polyester

Vikt:

1165 g

Vattenpelare:

10 000 mm

Prisvärd Skidoverall För Damer Med En Lättare Konstruktion

Helly Hansen Mono Material Powder Suit är den mest prisvärda skiddräkten på den här listan, men låt dig inte luras att tro att det inte är ett bra plagg. Den är faktiskt ganska imponerande för priset, särskilt när det gäller passform och komfort. Trots att den kostar en fjärdedel så mycket som Helly Hansens herrmodell ovan får du ändå ett robust skidplagg som du kan lita på.

Den här overallen har ett mycket stretchigt tyg som gör den bekväm att bära, även om du har flera lager under dig. Den är också justerbar på flera ställen (midja, ben och armar), så att du kan få den perfekta passformen. När det gäller vattentäthet är den inte riktigt lika bra som några av de dyrare modellerna på listan, men den håller dig ändå torr i de flesta situationer.

En trevlig funktion är den avtagbara huvan, som alltid är praktisk att ha. På det hela taget är det en bra skiddräkt för kvinnor som letar efter något prisvärt men ändå av god kvalitet. Om du däremot letar efter något mer isolerat och robust rekommenderar vi Helly Hansen Women's ULLR Chugach Infinity Powder Ski Suit ovan.

FÖRDELAR

 • Billig
 • Lätt och smidig passform
 • Slitstark och hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Inte den snyggaste designen
 • Inte den bästa isoleringsförmågan

Skidoverall För Herr & Dam - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Material

Vikt

Vattenpelare

10 000 kr

Polypropen

1500 g

12 000 mm

13 000 kr

Polyamid

1660 g

10 000 mm

2500 kr

Polyester

1100 g

8 000 mm

 4 500 kr

Polyester

1165 g

10 000 mm

Skidoverall För Dam Och Herr - Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper ett en skidoverall. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för dig och din situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

Värme & Isolering

En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man köper en overall för skidåkning är hur varm och isolerande denna är ute i backarna. En av de huvudsakliga anledningarna till att använda en overall från första början är dess goda isolerande förmåga, och kommer därför bibehålla värmen mycket bra.

skidoverall herr och dam

De olika modellerna på marknaden har olika grader av isolering, och det är därför viktigt att tänka på vilka förhållanden du kommer att använda den i. Om du bara ska åka skidor i mycket kallt väder behöver du en modell med bra isolering, där tjockare modeller ofta kommer prestera bättre än tunnare sådana.

Om du å andra sidan tenderar att bli varm när du åker skidor, kommer en tunnare modell rimligtvis att kännas mer bekvämt.

Andningsförmåga & Ventilation

Det är också viktigt att tänka på hur andningsbar overallen är. Om du är en särskilt aktiv skidåkare behöver du en overall som kan transportera bort fukt och svett bra, så att du blir blöt och fryser eller känner dig obekväm när du är ute och kör i backarna.

Den största nackdelen med att använda sig av en overall för skidor istället för ett par skidbyxor och en skidjacka är att dessa overaller ofta tenderar bli varma, och de har inte samma ventilationsmöjligheter, i och med att det är ett helt plagg över hela kroppen istället för två separata.

Detta innebär att det är svårare att ta av och sätta på sig enskilda plagg utifrån hur varm du känner dig. Med en overall handlar det mer om allt eller inget, även då vissa modeller inkluderar vissa tekniska detaljer som motverkar detta något.

Vattentätning & Vindtätning

Det är också viktigt att din skidoverall är vattentät och vindtät, eftersom detta skyddar dig från väder och vind när du är ute i backen. Det sista du vill är att bli blöt och kall när du försöker roa dig

De flesta skidoveraller är tillverkade av vattentäta och vindtäta material, men det är viktigt att kontrollera specifikationerna innan du köper för att se till att så är fallet. Många dyrare modeller tenderar att utnyttja vattentäta membran (som tex. Gore-Tex), vilket förser din overall med en mycket bra vattenavvisande förmåga, utan att detta påverkar dess ventilationsförmåga allt för negativt.

skidoverall väder värme

Tillsammans med en yttre DWR-behandling som håller vattendroppar borta, kan du få ett plagg som är mycket vatten- och snötät. Billigare modeller däremot utnyttjar ofta mindre effektiva lösningar, samtidigt som dessa inte alltid kommer med förstärkta sömmar.

Design & Passform

När det gäller designen och passformen är det viktigt att din skidoverall sitter bra men inte för tajt. Om den sitter för löst kommer den att släppa in kall luft och snö, vilket naturligtvis inte är optimalt. Men om den är för tajt kommer den att begränsa din rörelseförmåga och vara mycket obekväm

De flesta företag använder ett standardstorleksschema, men det är alltid bäst att kontrollera de specifika måtten innan du köper.

Det är också värt att notera att många skiddräkter är utformade för att bäras med lager under, så du kanske vill gå för en något större modell. För att bibehålla värmen under kallare temperaturer måste du använda dig av lager-på-lager principen, så det är viktigt att lämna utrymme under overallen för åtminstone ett underställ och ett mellanlager.

Skidoveraller har blivit lite mer populärt de senare åren, men det finns fortfarande ett begränsat antal modeller på marknaden, men som tur är finns det några olika val för både dam och herr. Dessa modeller skiljer sig något åt i passformen, där dam-modeller tenderar att vara smalare i midja och axlar än herr-modeller.

Hållbarhet & Slitstyrka

När du åker skidor vill du ha en overall som klarar av att ta stryk - det är trots allt inte ovanligt att man faller då och då. Därför är hållbarhet en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer en skidoverall.

skidoverall snowboard

Ett sätt att bedöma hållbarhet är att titta på de material som används i overallens konstruktion. I avancerade plagg används till exempel ofta tuffa material på områden som är utsatta för slitage, till exempel axlar, höfter och armbågar.

Dessutom har dessa premiummodeller ofta förstärkta sömmar i kritiska områden. Om du letar efter en slitstark skidoverall rekommenderar vi att du väljer en overall med en tuff ytterhölje och förstärkta sömmar.

Vikt

Vikten på en viss skidoverall är förmodligen inte en av de mest avgörande faktorerna, men det kan vara bra att ha koll på skillnaden mellan olika modeller. Tyngre skidoveraller tenderar ofta att komma i tjockare och mer robusta material, och ger därför en viss indikation kring hur stor och tjock overallen i fråga är.

Lättare skiddräkter är däremot ofta tillverkade av tunnare och mer andningsbara material. Detta kan vara användbart om du letar efter en dräkt som inte gör dig för varm när du åker skidor i varmare förhållanden.

Det är dock värt att notera att vikten på en skidoverall inte alltid är en indikation på dess kvalitet - vissa mycket lätta modeller är fortfarande mycket hållbara och välgjorda.

Funktionalitet & Egenskaper

När det gäller funktionalitet och egenskaper finns det några saker som du måste tänka på innan du köper din skidoverall. En av de viktigaste sakerna är om du vill ha en modell med dragkedja eller med knäppning, vilket alltid kommer på framsidan över bröstet. Detta ger dig en minimal möjlighet att öppna upp plagget för bättre ventilation.

Modeller med knäppning har funnits längre, och de är oftast också billigare. Den största fördelen med dessa är att de är lättare att ta på och av, vilket kan vara mycket användbart när du är ute i backen och behöver göra frekventa justeringar

Modeller med dragkedja anses ofta vara modernare och ger en bättre passform , samt att de är mer vatten- och snöresistenta. Den största nackdelen med dessa är att de kan vara svårare att ta på sig, särskilt om du har handskar.

Vanliga Frågor Om Skidoverall För Dam & Herr

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en skidoverall, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av skidkläder, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa skidoverallen för dam?

Den bästa skidoverallen för dam är enligt vårt test Helly Hansen Women's Courchevel Insulated Ski Suit, en mycket hållbar, bekväm och effektiv overall för skidbackarna.

Vilken är den bästa skidoverallen för herr?

Den bästa skidoverallen för herr är enligt vårt test Helly Hansen Men's ULLR Chugach Infinity Powder Ski Suit, en mycket hållbar, bekväm och effektiv overall för skidbackarna.

Vad kostar en skidoverall?

En bra skidoverall kommer att kosta dig runt 10 000 kronor. Däremot finns det budgetalternativ som kan kosta så lite som 2000 - 4000 kronor om du letar efter något mer simpelt.

Vilka är de bästa materialen för en skidoverall?

De bästa materialen för en skidjacka är Gore-Tex eller andra vattentäta och andningsbara material samt dun eller syntetisk isolering.

Vad är skillnaden mellan en skidoverall för män och kvinnor?

Skidoveraller för kvinnor är vanligtvis utformade för att passa en kvinnas kroppsform bättre, med en smalare siluett och kortare ärmar. 

Hur ska en skiddräkt sitta?

En skidjacka ska sitta bra, men inte för tätt. Den ska vara tillräckligt lång för att täcka din bakdel, och ärmarna ska vara tillräckligt långa för att täcka dina handleder när du sträcker ut armarna.

Vilka är de bästa märkena för skidoveraller?

Det finns många bra märken som tillverkar skidoveraller, men några av våra favoriter är Helly Hansen, Columbia och Patagonia.

Sammanfattningsvis Om Skidoverall

En bra skidoverall kan vara otroligt bekväm och effektiv under de mer seriösa alpina dagarna .Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.