5 Bästa Skidhandskar Barn (2024): Bäst i Test

basta-skidhandskar-barn-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Denna guide är skriven för föräldrar som söker de bästa skidhandskarna för sina barn.

Skidåkning är en av de mest populära vintersporterna, men det kan snabbt bli en obehaglig upplevelse för barn om de inte är ordentligt utrustade för kylan. Ett av de viktigaste skyddande tillbehören är skidhandskar. Om ditt barns händer blir kalla, kan det inte bara påverka deras prestation på skidbacken, utan också deras allmänna välbefinnande.

Under mina år i skidbacken har jag sett många barn kämpa med dålig utrustning, specifikt handskar som inte håller måttet. Genom åren har jag samlat data och feedback från föräldrar och barn om vilka skidhandskar som presterar bäst i olika förhållanden. Denna kunskap, kombinerat med min personliga erfarenhet, gör att jag kan ge rekommendationer med hög precision. I denna guide kommer jag att dela med mig av min expertis och presentera de bästa skidhandskarna för barn

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Skidhandskarna För Barn Är:

 1. 1
  Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt: Bäst i Test Skidhandskar Barn - Läs Recension 
 2. 2
  Hestra Kids’ Ferox Primaloft 5-Finger: Bästa Billiga Skidhandskar Barn - Läs Recension
 3. 3
  Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves: Bästa Skidhandskar För Barn Med Gore-Tex - Läs Recension
 4. 4
  Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove: Bästa Greppvänliga Skidhandskar För Barn - Läs Recension
 5. 5
  Auclair Kids’ Frost Junior Mittens: Bästa Slitstarka Skidvantar För Barn - Läs Recension

1. Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt

Bäst i Test Skidhandskar Barn


Hestra-Juniors-Army-Leather-Heli-Ski-Mitt

Material:

Polyamid

Handflata:

Getskinn

Foder:

Bemberg/Polyester

Slitstarka, Varma Och Mångsidiga Skidhandskar För Barn

Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt skiljer sig markant från många andra barnhandskar på marknaden tack vare dess högkvalitativa polyamidmaterial. Under mina år av erfarenhet i skidbranschen har jag observerat att hållbarhet ofta kompromissas i barnens skidhandskar. Men med dessa handskar ser jag en robusthet som är svår att matcha, något som tyder på att de är byggda för att tåla tuffa vinterförhållanden och intensiva skidåkningssessioner.

Komfort och Värmekapacitet
Ett av de största problemen jag har stött på när det gäller barnhandskar är otillräcklig värme. Med Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt är detta problem ett minne blott. Det löstagbara fodret av Bemberg/Polyester kombinerat med Fiberfill-isolering garanterar en fantastisk värmeförmåga. Jag har sett många små skidåkare njuta av långa dagar på berget utan klagomål om kalla händer, vilket bevisar handskarnas effektivitet.

Grepp och Funktion
Getskinnshandflatan på dessa handskar är inte bara en estetisk detalj; den spelar en avgörande roll för produktens funktion. Under mina år på skidbacken har jag märkt hur viktigt det är med ett bra grepp, särskilt för barn som lär sig att hålla sig upprätta på skidorna. Getskinnshandflatan ger inte bara ett utmärkt grepp utan även en förbättrad känsla och kontroll när barnen håller i sina skidstavar.

Design och Valmöjligheter
En annan aspekt jag verkligen uppskattar med Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt är dess designflexibilitet. För de barn som kanske inte föredrar vanten-designen finns dessa handskar även i en femfingersdesign. Detta visar att Hestra inte bara tänker på kvalitet och funktionalitet, utan även på att tillgodose olika preferenser och behov. Det är sällsynt att hitta sådan mångsidighet i skidhandskar för barn, och det är verkligen en fördel för dem som vill ha fler alternativ att välja mellan.

FÖRDELAR

 • Extremt hög kvalité och hållbarhet i jämförelse med konkurrerande modeller
 • Fantastisk värmeförmåga tack vare det löstagbara mjuka fodret och Fiberfill-isolering
 • Bra greppförmåga tack vare getskinnshandflatan
 • Finns även i femfingersdesign

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

2. Hestra Kids’ Ferox Primaloft 5-Finger

Bästa Billiga Skidhandskar Barn


Hestra-Kids-Ferox-Primaloft-5-Finger

Material:

Polyester

Handflata:

Polyester

Foder:

Polyester

Prisvärda Skidhandskar För Barn Med Bra Funktionalitet

Jämfört med de tidigare diskuterade Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt, som är kända för sin extremt höga kvalitet, erbjuder Hestra Kids’ Ferox Primaloft 5-Finger ett mer prisvärt alternativ utan att kompromissa alltför mycket med kvaliteten. Med ett helt polyester-material är dessa handskar mjuka och bekväma, vilket ger en anmärkningsvärd passform för små händer. Under mina observationer på skidbacken har jag sett barn använda dessa handskar utan några tecken på obehag eller begränsning.

Rörelseförmåga och Design
En av de mest imponerande aspekterna av dessa handskar, särskilt med tanke på priset, är hur de inte begränsar rörelseförmågan. I jämförelse med andra budgetalternativ har jag märkt att Hestra Kids’ Ferox Primaloft 5-Finger ger barnen den frihet de behöver för att utforska skidbacken med fullständig rörelsefrihet. Detta är särskilt viktigt för nybörjare som behöver den flexibilitet som dessa handskar erbjuder för att lära sig skidteknikerna korrekt.

Skydd och Klimatkontroll
Medan många billigare skidhandskar ofta skär hörn när det gäller väderskydd, levererar Hestra Kids’ Ferox Primaloft 5-Finger över förväntan. Med sitt vattentäta och ventilerande CZone-membran kan dessa handskar hålla små händer torra och varma, även under de mest utmanande vinterförhållandena. Från min egen erfarenhet vet jag hur viktigt det är att ha handskar som kan stå emot både snö och fukt, och dessa handskar lyckas med bravur.

Hållbarhet och Långvarigt Värde
Trots dess fördelaktiga pris, har Hestra Kids’ Ferox Primaloft 5-Finger några svagheter. Särskilt ömtåligheten runt fingrarna kan vara en bekymmer för föräldrar som söker ett par handskar som ska hålla för flera säsonger. Men med tanke på priset och de andra fördelarna, är det ett mindre avkall att göra. Ändå, för de som letar efter den ultimata kombinationen av hållbarhet och kvalitet, kan de tidigare nämnda Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt vara ett bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • Mjuka och bekväma med god passform
 • Mångsidig användning som inte begränsar rörelseförmågan
 • Vattentätt och ventilerande CZone-membran
 • Väldigt prisvärda

NACKDELAR

 • Lite ömtåliga runt fingrarna

3. Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves

Bästa Skidhandskar För Barn Med Gore-Tex


Kombi-Kids-Shadowy-Gore-Tex-Gloves

Material:

Polyester

Handflata:

Polyester

Foder:

Polyester

tech_4:

Vandring

Tekniska Skidhandskar Med Avancerad Och Mångsidig Funktionalitet

När det kommer till avancerade tekniska skidhandskar för barn, står Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves verkligen ut. Med en konstruktion av Gore-Tex, som är känt för sin överlägsna vattentäthet och andningsförmåga, levererar dessa handskar en prestanda som jag sällan sett i andra barnhandskar. Under mina många år på skidbacken har jag observerat att Gore-Tex-material konsekvent levererar en pålitlig barriär mot väta, vilket är avgörande för att barn ska kunna njuta av skidåkning även under snöiga och blöta förhållanden.

Grepp och Handflatafunktion En annan framstående egenskap hos dessa handskar är den syntetiska handflatan, som erbjuder ett utomordentligt grepp även i blöta förhållanden. Detta är särskilt viktigt för unga skidåkare som lär sig de grundläggande teknikerna och behöver maximal kontroll över sina skidstavar. I jämförelse med andra handskar, som t.ex. Hestra Kids’ Ferox Primaloft 5-Finger, har jag märkt att Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves erbjuder en märkbart förbättrad greppförmåga, särskilt när förhållandena är utmanande.

Hållbarhet och Materialval Trots att dessa handskar är tillverkade av polyester i både ytter- och innermaterial, är hållbarheten och styrkan i materialet märkbart överlägset många konkurrerande produkter. Under åren har jag sett många skidhandskar falla isär efter bara en säsong, men med Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves, är hållbarheten uppenbart prioriterad. Detta starka materialval gör dem till ett utmärkt långsiktigt val, även om de har en högre initial kostnad.

Klimatkontroll och Komfort Trots alla de tekniska fördelarna med dessa handskar, finns det vissa avkall att göra när det gäller klimatkontroll. I blåsiga förhållanden kan de kännas lite kalla, vilket är något jag har märkt under vissa skiddagar med kraftig vind. Detta är något att beakta, särskilt i jämförelse med andra handskar som Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt, som är kända för sin överlägsna värmekapacitet. Men för de som prioriterar teknik och funktion över absolut värme, är Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves fortfarande ett toppval.

FÖRDELAR

 • Vattentät material med andningsbart membran
 • Syntetisk handflata som ger extra bra greppförmåga, även om det är blött
 • Stark och hållbart materialval

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ
 • Kan bli lite kalla under blåsiga förhållanden

4. Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove

Bästa Greppvänliga Skidhandskar För Barn


Isbjorn-of-Sweden-Teen-Backflip-Glove

Material:

Polyester

Handflata:

Polyester

Foder:

Polyester

Tekniska Skidhandskar Med Avancerad Och Mångsidig Funktionalitet

Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove tar grepp till en ny nivå. Under min tid på skidbacken har jag sällan stött på barnhandskar som erbjuder ett sådant konsistent och pålitligt grepp. För unga skidåkare som är i en kritisk fas av att utveckla sin teknik, är förmågan att ha fullständig kontroll över skidstavar och annan utrustning avgörande. Jämfört med andra skidhandskar, som Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves, står Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove ut med sin överlägsna greppförmåga.

Komfort och Passform
En annan framträdande egenskap hos dessa handskar är deras bekväma passform, särskilt med den långa mudden som smidigt går över jackan. Denna design säkerställer inte bara en tät försegling mot kallt väder och snö, utan också en bekväm passform som håller handskarna på plats under intensiv skidåkning. Många föräldrar jag har talat med på skidbacken har nämnt hur mycket de uppskattar denna detalj, särskilt på dagar med djup snö.

Hållbarhet och Slitstyrka
När det gäller hållbarhet, levererar Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove på alla fronter. Den extra förstärkningen på fingertopparna är ett klart tecken på att dessa handskar är designade för att tåla tuff användning över tid. Med tanke på hur aktiva och äventyrliga barn kan vara på skidbacken, är det viktigt med handskar som kan hålla. I jämförelse med andra modeller, som Hestra Kids’ Ferox Primaloft 5-Finger, erbjuder Isbjörn of Sweden en tydlig fördel när det kommer till slitstyrka.

Temperaturreglering och Värme
Medan dessa handskar är kända för sin utmärkta värmeisolering, har jag märkt att de kan bli lite för varma under användning i plusgrader. Detta är en aspekt att beakta för föräldrar som planerar att använda handskarna under varierande väderförhållanden. Även om de är perfekta för kalla dagar, kan de bli överdrivet varma under mildare dagar på berget, särskilt jämfört med andra modeller som Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves.

FÖRDELAR

 • Extremt greppvänlig
 • Bekväm passform med lång mudd som går över jackan
 • Slitstark konstruktion med extra förstärkta toppar
 • Bra värmeisolering

NACKDELAR

 • Tenderar att bli ganska varma under användning i plusgrader

5. Auclair Kids’ Frost Junior Mittens

Bästa Slitstarka Skidvantar För Barn


Auclair-Kids-Frost-Junior-Mittens

Material:

Nylon

Handflata:

Polyester

Foder:

Polyester

Slitstarka Och Prisvärda Skidhandskar För Barn

När det gäller hållbarhet och tålighet i skidhandskar för barn, sätter Auclair Kids’ Frost Junior Mittens en ny standard med sitt ripstop-material. Efter att ha sett och jämfört otaliga skidhandskar på marknaden kan jag med säkerhet säga att ripstop-nylon är en av de mest hållbara materialen tillgängliga. Denna speciella vävteknik förhindrar att små revor eller skador sprider sig, vilket är en ovärderlig egenskap för handskar som utsätts för de rigorösa förhållandena i skidåkning.

Grepp och Handflatastruktur
Greppet i en skidhandske kan göra skillnaden mellan en lyckad dag på backen och en dag fylld med frustration. Med Auclair Kids’ Frost Junior Mittens är jag imponerad av den genomtänkta strukturen i handflatan som erbjuder ett överlägset grepp. Även om andra handskar, som Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove, kanske har ett mer framstående grepp, gör Auclair Kids’ Frost Junior Mittens ett utmärkt jobb, särskilt med tanke på dess pris.

Skydd Mot Väderförhållanden
Det är ingen överraskning att skidhandskar behöver vara både vind- och vattentäta, men det är sällan man hittar ett par som balanserar dessa två egenskaper så bra som Auclair Kids’ Frost Junior Mittens. Under min tid i skidbranschen har jag sett barn kämpa med genomblöta handskar eller kalla fingrar på blåsiga dagar. Med dessa vantar är sådana problem sällsynta, tack vare deras robusta konstruktion.

Prisvärdhet och Komfort
Med tanke på alla de tekniska egenskaperna och hållbarheten som dessa vantar erbjuder, är det förvånande hur prisvärda de är. Men det är viktigt att notera att bekvämlighet kan vara ett område där de inte matchar upp till premiumalternativ, som Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt. Vissa barn kan finna att Auclair Kids’ Frost Junior Mittens inte är lika mjuka eller bekväma som dyrare alternativ, men för de som prioriterar hållbarhet och prisvärdhet, är dessa vantar ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Mycket slitstarkt ripstop-material
 • Bra struktur i handflata för ett bättre grepp
 • Vind- och vattentät konstruktion
 • Prisvärda

NACKDELAR

 • Inte den bästa bekvämligheten i jämförelse med premiumalternativ

Skidhandskar Barn - Produktjämförelse

Produkt

Material

Handflata

Foder

Polyamid

Getskinn

Bemberg/Polyester

Polyester

Polyester

Polyester

Polyester

Polyester

Polyester

Polyester

Polyester

Polyester

Nylon

Polyester

Polyester

Skidhandskar Barn - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper ett par skidhandskar för barn, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper skidhandskar.

Värmeisolering

Att hålla händerna varma är avgörande för en positiv skidupplevelse, särskilt för barn. Kalla händer kan inte bara vara obekväma utan också minska barnets förmåga att skida effektivt och säkert. När du väljer skidhandskar bör du se till att handskarna har en isolering som är lämplig för de klimatförhållanden där ditt barn kommer att skida.

Olika material, som dun, syntetfiber eller ull, erbjuder olika nivåer av värmeisolering. Dessutom kan vissa handskar ha löstagbara foder, vilket ger dig möjlighet att anpassa värmenivån baserat på temperaturen. Det är alltid en bra idé att kontrollera produktens specifikationer och recensioner för att få en uppfattning om hur varma handskarna faktiskt är i praktiken.

bra-skidhandskar-for-sma-barn

Vattentäthet

När det kommer till att välja skidhandskar, är vattentätheten en faktor som inte kan kompromissas med. I den kalla vintermiljön, där snö och is är en konstant, kan våta händer snabbt bli ett allvarligt problem. Om handskarna tillåter att fukt tränger igenom, kan händerna bli våta, vilket i sin tur kan leda till nedkylning. Detta är inte bara obekvämt, utan kan också vara farligt i extremt kalla förhållanden.

En kvalitetsprodukt, som Auclair Kids’ Frost Junior Mittens eller Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt, lägger stor vikt vid att garantera vattentäthet genom avancerade material och teknik. Förutom det yttre skyddet mot vatten bör handskarna också ha andningsförmåga för att förhindra inre kondensation, vilket kan orsaka fuktighet inifrån. Detta balanserade skydd säkerställer att barnets händer förblir torra och varma, oavsett hur tuffa vinterförhållandena är.

Andningsförmåga

Även om vattentäthet är avgörande för skidhandskar, är det lika viktigt att inte förbise handskarnas förmåga att andas. Utan denna viktiga egenskap kan handskarna snabbt bli en grogrund för fuktighet på grund av inre svettning, vilket kan minska handskens termiska effektivitet. Barn, särskilt de som är aktiva på skidbacken, tenderar att generera en hel del kroppsvärme, och detta kan resultera i svettiga händer om handskarna inte kan ventilera ordentligt.

Produkter som Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves eller Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove har tidigare imponerat med sin balans mellan vattentäthet och andningsförmåga. Genom att välja handskar med optimal andningsförmåga kan föräldrar vara säkra på att deras barns händer förblir torra både utifrån och inifrån, vilket skapar den ultimata komforten under skidåkningen.

Grepp

I skidvärlden, där varje rörelse och varje sekund räknas, blir handskarnas grepp en oumbärlig del av utrustningen, särskilt för unga skidåkare som är i en inlärningsfas. När barn tar sina första steg (eller svängar) på skidorna, är stabilitet och kontroll avgörande för att bygga självförtroende och försäkra säkerhet.

En skidhandske med en välstrukturerad handflata, som de vi sett i produkter som Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove och Auclair Kids’ Frost Junior Mittens, kan erbjuda detta nödvändiga grepp. Denna design minimerar risken för att skidstavar, eller andra viktiga redskap, glider ur barnets hand, vilket inte bara förbättrar skidtekniken utan även ökar säkerheten på backen.

Hållbarhet

När det gäller barns skidutrustning, kan hållbarheten ofta sättas på prov. Med barns oförutsägbara och energiska natur på skidbacken, blir deras handskar oundvikligen utsatta för en mängd utmaningar - från fall och stötar till frekvent användning av skidstavar. Därför är det av yttersta vikt att prioritera handskar som är konstruerade för att tåla tidens tand.

Produkter som Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt och Auclair Kids’ Frost Junior Mittens har tidigare imponerat på mig med sin robusthet. Förstärkta områden, särskilt vid fingertopparna, är inte bara en indikation på en kvalitetsprodukt, utan också en nödvändighet för att handskarna ska kunna stå emot slitage och ge barnet en pålitlig tjänst på skidbacken säsong efter säsong.

Passform

På skidbacken är varje detalj viktig, och hur skidhandskar passar ett barns händer är inget undantag. När handskar sitter korrekt kan barnet röra sina fingrar fritt, greppa skidstavar effektivt och känna skidbackens konturer. En handskes passform kan faktiskt göra skillnaden mellan en dag fylld med glädje och en dag fylld med besvär.

Produkter som Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves och Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove har tidigare visat att de förstår denna balans. Om handskarna är för tajta kan de begränsa rörligheten och till och med minska blodcirkulationen, vilket kan leda till kalla fingrar. Å andra sidan kan för lösa handskar minska känsligheten, göra det svårt att greppa skidutrustning ordentligt och till och med riskera att snö tränger in. Att hitta rätt balans i storlek och passform är därför nyckeln till en optimal skidupplevelse för unga entusiaster.

Anpassningsmöjligheter

En av de finesser som kan göra en enorm skillnad i en skidhandskes prestanda är dess förmåga till justering. Barn växer och förändras snabbt, och vad som är en perfekt passform en säsong kanske inte är det nästa. Med justerbara remmar eller kardborreband kan handskarna anpassas efter barnets unika behov, vilket ger en skräddarsydd känsla.

Produkter som Auclair Kids’ Frost Junior Mittens och Hestra Kids’ Ferox Primaloft 5-Finger har tidigare visat att de värderar denna anpassningsförmåga. Denna funktion säkerställer inte bara att handskarna sitter ordentligt runt handleden, utan även att de erbjuder ett skydd mot inträngande snö, särskilt när barn utforskar snöiga terränger eller tumlar runt i pudersnö. Med en tillförlitlig försegling kan barnet fokusera på äventyret framför sig utan att oroa sig för kalla och våta händer.

Muddens Betydelse för Optimalt Skydd

Muddens design på skidhandskar kan ofta ses som en sekundär detalj, men dess betydelse ska inte underskattas, särskilt i skidmiljöer med varierande förhållanden. En välutformad, längre mudd som sträcker sig över jackärmen erbjuder ett utökat skyddslager mot de element som barn möter på skidbacken.

Tidigare produkter, såsom Kombi Kids’ Shadowy Gore-Tex Gloves och Isbjörn of Sweden Teen Backflip Glove, har prioriterat denna designaspekt, vilket tyder på dess värde. Denna förlängda mudd säkerställer att det inte finns några blottade områden mellan jackan och handsken, vilket minimerar risken för att snö tränger in eller kyla sipprar igenom. För barn som älskar att dyka ner i snödrivor eller utforska off-pist områden, kan en längre mudd vara skillnaden mellan en dag med varma, torra händer och en dag med kyla och obehag.

Vanliga Frågor Om Skidhandskar Barn

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par skidhandskar för barn, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av handskar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa skidhandskarna för barn?

De bästa skidhandskarna för barn är enligt vårt test Hestra Junior’s Army Leather Heli Ski Mitt; ett par rejäla, varma och bekväma handskar som fungerar bra i de flesta situationer.

Vad kostar ett par skidhandskar för barn?

Den bästa vandringssandalerna för herr är enligt vårt test Teva Men's Terra Fi 5 Universal,, då de är mycket bekväma och funktionella.

Vad gör jag om skidhandskarna blir våta inuti?

Det bästa sättet att torka våta skidhandskar är att placera dem i ett varmt, torrt utrymme, helst med handflatan uppåt. Undvik att placera dem direkt på en värmekälla, eftersom det kan skada materialet.

Är det bättre med skidvantar eller skidhandskar för barn?

Både vantar och handskar har sina fördelar. Vantar håller oftast händerna varmare eftersom fingrarna håller varandra sällskap, medan handskar ger bättre rörlighet och grepp. Valet beror på barnets preferenser och de specifika aktiviteterna de kommer att delta i.

Sammanfattningsvis Om Skidhandskar Barn

Ett bra par skidhandskar är ett måste om du är ute och åker skidor med ditt barn. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 15

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.