4 Bästa Fjällpulka (2024): Bäst i Test

basta-fjallpulka-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Denna guide är skapad för äventyrare och friluftsentusiaster som söker den bästa fjällpulkan för sina expeditioner.

Fjällvandring kan vara tufft, och att bära all utrustning på ryggen är inte alltid praktiskt. En högkvalitativ fjällpulka kan vara lösningen för att göra din vandring både bekväm och effektiv. Som en erfaren friluftslivare har jag provat flera olika typer av fjällpulkor under diverse förhållanden. Jag vet vilka funktioner och material som verkligen gör skillnad när du är ute i det vilda.

Läs vidare för att upptäcka vilka fjällpulkor som verkligen lever upp till förväntningarna och kan göra ditt nästa äventyr oförglömligt.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Fjällpulkorna Är:

 1. 1
  Fjellpulken Transporter 155 Complete: Bäst i Test Fjällpulka - Läs Recension 
 2. 2
  Acapulka Scandic Tour 100: Näst Bäst i Test Fjällpulka - Läs Recension
 3. 3
  Fjellpulken Childrens Pulk Complete: Bästa Fjällpulka För Barn - Läs Recension
 4. 4
  Fjellpulken Transporter 155: Bästa Billiga Fjällpulka - Läs Recension

1. Fjellpulken Transporter 155 Complete

Bäst i Test Fjällpulka


Fjellpulken-Transporter-155-Complete

Storlek:

155x50 cm

Vikt:

3.3 kg

Volym:

300 liter

Fullständigt Set Av Fjällpulka Med Bra Funktionalitet

Användarvänligheten hos Fjellpulken Transporter 155 Complete är oöverträffad, speciellt när det kommer till komfort. Selen är exceptionellt bekväm, även under längre turer. Som någon som har testat många olika fjällpulkor, kan jag verkligen uppskatta hur mycket en bekväm sele förändrar hela upplevelsen.

Material och Hållbarhet
När det gäller materialval och hållbarhet, har Fjellpulken inte snålat. Konstruktionen är lätt men slittålig, vilket är idealiskt för den som vill undvika onödig vikt men ändå ha en pulka som håller. Visst, den är inte lika robust som vissa av Acapulkas modeller, men den håller mer än väl för de flesta expeditioner.

Kapacitet och Funktionalitet
Med en volym på 300 liter är denna fjällpulka en riktig arbetsmyra. Jag har kunnat packa allt jag behöver för flerdagarsturer, inklusive mat, utrustning och sovsäck. Det fullständiga setet med pulka, väska samt drag och sele gör att du är redo att ge dig ut direkt, utan att behöva köpa tillbehör separat.

Prisvärdhet
När man väger in alla funktioner och fördelar, är Fjellpulken Transporter 155 Complete ett mycket prisvärt alternativ. För den som är seriös om sin friluftslivsinvestering och vill ha en pålitlig produkt utan att tömma plånboken, är detta ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Fullständigt set med pulka, väska samt drag och sele
 • Högkvalitativ konstruktion som är slittålig och lätt
 • Mycket bekväm sele att bära om man till exempel åker längdskidor
 • Prisvärt alternativ

NACKDELAR

 • Inte lika rejäl konstruktion som tex. Acapulkas alternativ

2. Acapulka Scandic Tour 100

Näst Bäst i Test Fjällpulka


Acapulka-Scandic-Tour-100

Storlek:

100x62 cm

Vikt:

3.8 kg

Volym:

200 liter

Rejäl Fjällpulka Som Är Enkel Att Manövrera

Acapulka Scandic Tour 100 imponerar direkt med sin hanterbarhet i tuff terräng. Dess kompakta storlek gör det enkelt att manövrera, något jag verkligen värdesätter som en erfaren fjällvandrare. Till skillnad från Fjellpulken Transporter 155, som är utmärkt för längre turer, finner jag Acapulka ideal för komplicerade terränger.

Material och Robusthet
När det gäller hållbarhet är Acapulka Scandic Tour 100 i en klass för sig. Den är byggd av glasfiberarmerad polyester, vilket gör den extremt robust. Som någon som har sett många pulkor fallera under tuffa förhållanden, uppskattar jag verkligen denna pulkas tålighet.

Kapacitet och Säkerhet
Trots sin mindre storlek, erbjuder pulkan en förvånansvärt generös volym på 200 liter. Säkerhetsremmarna är en annan stark punkt; de håller allt på plats även under hårda förhållanden. Detta är en fördel jag inte alltid ser, även i dyrare modeller.

Tillbehör och Prissättning
En liten nackdel med Acapulka Scandic Tour 100 är att den inte kommer med sele eller drag. Detta innebär en extra kostnad och ett extra inköpssteg. Även om det är ett dyrare alternativ, ger dess robusthet och funktionalitet valuta för pengarna för den som är beredd att investera.

FÖRDELAR

 • Mycket slittålig och hållbar konstruktion i glasfiberarmerad polyester
 • Liten och kompakt storlek som är lättare att hantera i tuffare terräng
 • Bra säkerhetsremmar som håller innehållet väl på plats

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ
 • Kommer inte med sele och likande för att dra den

3. Fjellpulken Childrens Pulk Complete

Bästa Fjällpulka För Barn


Fjellpulken-Childrens-Pulk-Complete

Storlek:

105x50 cm

Vikt:

11 kg

Volym:

-

Smidig Fjällpulka För Att Dra Barn Eller Bebis

När det kommer till att dra barn i en fjällpulka, är användarvänlighet och säkerhet två faktorer som inte kan kompromissas med. Fjellpulken Childrens Pulk Complete levererar på båda dessa punkter. Den ergonomiska passformen och extra stödet för rygg och nacke gör denna pulka till en favorit för familjeutflykter. Som någon som värderar säkerheten ovan allt, är jag imponerad.

Hållbarhet och Isolering
Hållbarheten i denna pulka är exceptionell, en faktor som alltid är viktig men blir ännu viktigare när det kommer till barn. Dessutom är pulkan värmande och isolerande, samtidigt som den har en viss andningsbarhet. Dessa egenskaper gör den till ett idealiskt val för barn.

Komplett Set Med Tillbehör
En av de stora fördelarna med denna pulka är att den levereras som ett fullständigt set. Det inkluderar allt du behöver: drag, sele och en vindskärm. Detta eliminerar behovet av att söka och köpa tillbehör separat, en tidsbesparande egenskap jag vet att föräldrar kommer att uppskatta.

Prissättning och Värde
Det går inte att komma ifrån att Fjellpulken Childrens Pulk Complete är det dyraste alternativet jag har testat i denna kategori. Men med tanke på den höga standarden på säkerhet, komfort och inkluderade tillbehör, är det en investering som ger mycket tillbaka. Det är en pulka som kommer att hålla i många år, och under många äventyr.

FÖRDELAR

 • Fullständigt sett med alla nödvändiga tillbehör som drag, sele och vindskärm
 • Mycket hållbar och säker konstruktion
 • Bekväm och ergonomisk passform som ger extra stöd för rygg och nacke
 • Värmande och isolerande, samt viss andningsbar förmåga

NACKDELAR

 • Dyraste alternativet vi testat

4. Fjellpulken Transporter 155

Bästa Billiga Fjällpulka


Fjellpulken-Transporter-155

Storlek:

155x50 cm

Vikt:

4 kg

Volym:

300 liter

Billig Och Simpel Fjällpulka

Fjellpulken Transporter 155 är en fjällpulka som levererar det mest grundläggande utan att tumma på kvalitet. Som en erfaren användare av fjällpulkor, kan jag verkligen uppskatta enkelheten i dess design. För de som inte vill spendera en förmögenhet men fortfarande vill ha en hållbar pulka, är detta ett utmärkt val.

Material och Hållbarhet
Trots sitt lägre pris använder Fjellpulken Transporter 155 slitstarka material som håller upp väl under utomhusbruk. Det är inte alltid man ser denna nivå av hållbarhet i budgetalternativ, och det ger definitivt produkten extra poäng i min bok.

Kapacitet och Funktionalitet
Med en volym på 300 liter är det ingen brist på utrymme i denna fjällpulka. Jag har kunnat packa allt jag behöver för kortare turer, och det har fungerat utmärkt. Däremot kommer den utan tillbehör som sele och drag, så det är något man bör vara medveten om och kanske planera för att köpa separat.

Glidförmåga och Manövrering
Om det är en svaghet med denna modell, så skulle det vara dess glidförmåga. Den är inte riktigt i samma klass som dyrare alternativ, vilket kan vara en faktor att beakta för de som är vana vid högpresterande pulkor. Trots detta har den anständig manövrering och gör jobbet väl för priset.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärt alternativ
 • Enkel och smidig konstruktion
 • Hållbar och slitstarka material

NACKDELAR

 • Kommer utan tillbehör
 • Inte den bästa glidförmågan i förhållande till deras dyrare alternativ

Fjällpulka - Produktjämförelse

Produkt

Storlek

Vikt

Volym

155x50 cm

3.3 kg

300 liter

100x62 cm

3.8 kg

200 liter

105x50 cm

11 kg

-

155x50 cm

3.3 kg

300 liter

Fjällpulka - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en fjällpulka, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper fjällpulka.

Storlek och Volym

Storleken och volymen på en fjällpulka är inte bara siffror på ett papper; de är avgörande för hur mycket du faktiskt kan ta med dig på ditt äventyr. Från tjocka vintersovsäckar och campingtält till mat och personlig utrustning, varje objekt tar upp utrymme. Om du väljer en för liten pulka, riskerar du att inte kunna få med allt du behöver, vilket kan sätta en käpp i hjulet för din resa.

Å andra sidan kan en för stor pulka vara klumpig och svår att manövrera, särskilt i trånga eller ojämna områden. Jag har personligen upplevt hur en överdimensionerad pulka kan bli mer till besvär än till hjälp i svår terräng.

Det är också viktigt att tänka på viktfördelningen inom pulkans utrymme. En pulka med bra volym men dålig design kan leda till ojämn viktfördelning, vilket gör den svårare att dra.

Därför är det kritiskt att välja en pulka vars storlek och volym är anpassade inte bara efter mängden utrustning du planerar att ta med, utan också efter den typ av terräng och de förhållanden du kommer att möta. Detta är en aspekt jag alltid tar med i beräkningen när jag recenserar fjällpulkor, eftersom rätt storlek och volym kan göra eller bryta en framgångsrik tur.

bra-fjallpulka

Vikt

När det gäller fjällpulkors vikt, är det en fin linje mellan komfort och hållbarhet. En lättare pulka kan vara som en dröm att dra, särskilt på längre turer eller över utmanande terräng. Du sparar energi och kan fokusera mer på din omgivning istället för att kämpa med utrustningen.

Men det finns en baksida. Lättare material kan vara mindre slitstarka, vilket leder till en ökad risk för skador som sprickor eller trasiga delar, särskilt i svåra förhållanden. Jag har stött på situationer där en lättare pulka inte höll måttet i robust terräng, vilket ledde till komplikationer.

Vikt blir därför en balansakt. Det handlar om att hitta den optimala blandningen av lätt att dra och hållbar nog att stå emot de påfrestningar som terräng och väder kan medföra. Detta är en faktor som jag alltid beaktar i mina recensioner, eftersom en felaktigt vald pulka kan bli en tung börda i ordets rätta bemärkelse.

Så innan du gör ditt val, fundera på vad som är mest kritiskt för din tur. Är det lättare att hantera en pulka på platta sträckor, eller behöver du en som kan hålla för de tuffa förhållandena i en fjällmiljö? Välj en vikt som ger dig en god mellanväg mellan dessa två extremfall.

Material

Materialval i en fjällpulka är inte bara en fråga om estetik eller kostnad; det är kritiskt för produktens långsiktiga hållbarhet. När du är ute i naturen, utsätts din pulka för allt från extrem kyla och snö till klippor och stenar. Därför är robusta material som glasfiberarmerad polyester inte bara en lyx, utan nästan en nödvändighet.

Denna typ av material erbjuder en hög nivå av slitstyrka utan att lägga till för mycket extra vikt, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som är seriösa om sina utomhusaktiviteter. Det är en observation jag har gjort i många av mina produktrecensioner; pulkor som använder högkvalitativa material tenderar att prestera bättre och hålla längre.

Men det handlar inte bara om att välja den tuffaste pulkan på marknaden. Materialen måste också vara lämpliga för den specifika användningen. Till exempel kan en pulka designad för barn inte bara fokusera på robusthet; den måste också vara säker och fri från giftiga material.

Terränganpassning

När det gäller att välja en fjällpulka, är terränganpassning en faktor som ofta blir undervärderad. Inte alla pulkor är skapade lika, och vissa modeller är definitivt bättre lämpade för svårare terräng än andra. Detta är inte bara en fråga om komfort, utan också om säkerhet och effektivitet under ditt äventyr.

Om du planerar att navigera genom skogsmark, snåriga stigar eller ojämna bergsområden, behöver du en pulka som kan hantera dessa utmaningar utan att fastna eller välta. Jag har erfarenhet av pulkor som har varit utmärkta på platta ytor men problematiska i ojämn terräng, vilket kan sätta en hel expedition på spel.

Dessutom bör du överväga pulkans form och design. Vissa modeller har speciella egenskaper som förbättrar stabiliteten och manövrerbarheten i svår terräng, såsom förstärkta bottenplattor eller anpassade dragmekanismer.

bra-fjallpulka-for-barn

Ergonomi

Ergonomi i en fjällpulka kan verka som en mindre detalj jämfört med faktorer som hållbarhet eller kapacitet. Men när du är mitt i en flerdagarstur, blir ergonomins betydelse kristallklar. Bekväma selar och välplacerade handtag kan göra en märkbar skillnad, inte bara i hur trött du blir, men också i din allmänna njutning av turen.

Selarna bör vara justerbara för att kunna anpassas till olika kroppsstorlekar och klädlager. De bör också vara vadderade där de kommer i kontakt med kroppen för att minimera skav och obehag. Jag har använt pulkor med dålig ergonomi och känner alltför väl till konsekvenserna det kan ha på en längre resa.

Handtag och andra greppunkter på pulkan bör också vara utformade med användarkomfort i åtanke. De bör vara lätta att greppa och inte orsaka någon form av obehag, särskilt under längre perioder av användning.

Tillbehör

När du väljer en fjällpulka är det viktigt att inte bara titta på pulkan i sig, utan också på de tillbehör som kan eller inte kan följa med. Tillbehör som sele, drag och eventuella fack eller väskor kan dramatiskt påverka din upplevelse.

Pulkor som kommer med ett komplett set av tillbehör erbjuder en bekvämlighet som inte kan underskattas. Du slipper leta efter kompatibla delar, och du är redo att bege dig ut på ditt äventyr direkt efter köpet. I mina recensioner har jag ofta märkt att dessa fullständiga set ofta också är mer kostnadseffektiva än att köpa varje del separat.

Å andra sidan erbjuder pulkor utan tillbehör en större flexibilitet. Du kan anpassa din uppsättning med exakt de delar du föredrar, även om det kan innebära mer tid och ansträngning för att hitta rätt kombination. Det kan också vara en smart väg att gå om du redan har vissa tillbehör och inte behöver ett helt nytt set.

Säkerhetsfunktioner

Säkerheten i en fjällpulka går utöver dess hållbarhet och materialval; det inkluderar även de mekanismer som håller din last säkert på plats. Säkerhetsremmar och andra förankringssystem är inte bara en finess, de är en nödvändighet—särskilt om du beger dig ut i ojämn eller utmanande terräng.

Utan tillförlitliga säkerhetsfunktioner riskerar du att lasten rör sig eller till och med faller ur pulkan, vilket kan leda till skador på utrustningen och potentiellt farliga situationer. Jag har sett för många exempel på dåligt säkrade pulkor som har lett till onödiga komplikationer under utflykter.

Det är också viktigt att dessa säkerhetsfunktioner är enkla att använda. I en kritisk situation, eller när du är trött och sliten, vill du inte kämpa med komplicerade remmar eller lås. Användarvänlighet i säkerhetsfunktioner är därför något jag alltid lägger märke till i mina produktrecensioner.

Vanliga Frågor Om Fjällpulka

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en fjällpulka, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fjällpulkor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa fjällpulkan?

Den bästa fjällpulkan är enligt vårt test Fjellpulken Transporter 155 Complete, ett fullständigt kit med all funktionalitet du kan behöva när du är ute på fjällen.

Vad kostar en fjällpulka?

Priset för en fjällpulka kan variera stort beroende på vad du letar efter. Billiga alternativ som Fjellpulken Transporter 155 kostar så lite som 1500 kronor, men här får du verkligen bara en fjällpulka och inget annat. För ett fullständigt kit som Fjellpulken Transporter 155 Complete behöver du betala mer än 7 000 kronor, men här får man även medföljande väska och system som ger dig all funktionalitet du behöver.

Vad är en fjällpulka?

En fjällpulka är en släde designad för att transportera utrustning eller personer över snö- och isbelagda terränger, oftast i samband med skidåkning eller vandring i fjällen.

Hur skiljer sig en fjällpulka från en vanlig pulka?

En fjällpulka är speciellt utformad för tuffare terräng och klimatförhållanden. Den är ofta mer robust och kommer med olika tillbehör som selar och drag för att göra den lättare att hantera på längre turer.

Är det svårt att dra en fjällpulka?

Det beror på flera faktorer som pulkans vikt, terräng och din egen kondition. Men generellt sett är de designade för att vara så lättdragna som möjligt.

Sammanfattningsvis Om Fjällpulka

En bra fjällpulka är ett måste om du har mycket att transportera över snön. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 10

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.