• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • 5 Bästa Softshelljacka För Barn (2024): Bäst i Test

5 Bästa Softshelljacka För Barn (2024): Bäst i Test

bäst i test softshelljacka barn guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du letar efter en jacka som håller ditt barn varmt och bekvämt är en softshelljacka ett bra alternativ. Dessa jackor är perfekta för användning på vår och hösten, eftersom de ger isolering och skydd mot vind och regn. Under vintertiden kan dessa mjuka ytterplagg också bidra med en viss isolerande förmåga.

Det finns många olika softshelljackor på marknaden, så det kan vara svårt att avgöra vilken som är rätt för ditt barn. Därför har vi sammanställt den här guiden till de fem bästa softshelljackorna för barn, så att du kan köpa den som passar bäst. Letar du efter mer tips för att klä ditt barn? Läs vår guide till de bästa vandringskläder för barn här.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Softshelljackorna För Barn Är:

 1. 1
  Bäst i Test Softshelljacka: Didriksons Dellen Kids Jacket 4 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Billiga Softshelljacka För Barn: Nordbjørn Skanör Softshelljacka - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Tunna Softshelljacka För Barn: Bergans Kids Sjoa Light Softshell Jacket / Bergans Girl's Sjoa Light Softshell Jacket - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Fodrade Softshelljacka För Barn Med Fleece: Petite Chérie Jade Softshelljacka - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Praktiska Softshelljacka För Barn: Reima Finholma - Läs Recension

1. Didriksons Dellen Kids Jacket 4

Bäst i Test Softshelljacka


Bäst i Test Softshelljacka

Material:

92% Polyester, 8 Elastan

Huva:

Avtagbar

Fickor:

2st

Multifunktionell Softshelljacka För Ditt Barn Under Många Aktiviteter

Bäst i test hamnar Didriksons Dellen Kids Jacket 4, en uppgradering från deras tidigare versioner men en mer stabil konstruktion som är helt vindtät och även vattenavvisande.

Denna softshelljacka kommer i en 3-lagerskonstruktion som förser ditt barn med ett heltäckande vindskydd, samtidigt som yttermaterialet är impregnerat med en DWR-beläggning vilket gör att den klarar av lättar regn utan några problem.

Insidan är mjuk och bekväm, och passformen fungerar bra för både pojkar och flickor med ärmslut i resår så du enkelt kan justera den vid behov. Den kommer också med en huva som enkelt kan tas av, och de två främre fickorna kan stängas med hjälp av tryckknappar.

Det är ett lite dyrare alternativ sett till budgetmodellerna på denna lista, men lyckas du köpa dig en under en reaperiod finns det absolut ingen annan jacka som slår den prestationsmässigt i förhållande till dess pris.

FÖRDELAR

 • Bra allroundprestation
 • Slitstark och hållbar 3-lagerskonstruktion
 • Vindtät och vattenavvisande

NACKDELAR

 • Inte det billigaste alternativet

2. Nordbjørn Skanör Softshelljacka

Bästa Billiga Softshelljacka För Barn


Bästa Billiga Softshelljacka För Barn

Material:

100% Polyester

Huva:

Avtagbar

Fickor:

2st

Mjuk Och Bekväm Softshelljacka För Barn Till Ett Svårslaget Pris

Nordbjørn Skanör Softshell Jacket är en snygg och välsittande softshelljacka för barn som kommer till ett mycket bra pris. Den är tillverkad av 100 % polyester och har en smart design med två framfickor, elastiska manschetter och en avtagbar huva.

Tyget är tunt men känns mjukt och behagligt mot huden, vilket gör den till ett bra val för barn som inte gillar att bära tjocka lager av kläder. Den finns också i många olika färger så att du kan hitta en som ditt barn kommer att älska.

Även om den inte presterar lika bra som premiumalternativen på den här listan är det fortfarande ett bra budgetval som håller ditt barn varmt under vår- och höstdagar.

FÖRDELAR

 • Mjukt och fint tyg
 • Kommer i många olika färger
 • Mycket prisvärd

NACKDELAR

 • Presterar inte lika bra som premiumalternativen på denna lista

Bästa Tunna Softshelljacka För Barn

Material:

90% Polyester, 10% Elastan

Huva:

Avtagbar

Fickor:

3st

Ultralätt Och Teknisk Softshelljacka För Äldre Barn Och Tonåringar

Bergans Kids Sjoa Light Softshell Jacket och Bergans Girl's Sjoa Light Softshell Jacket är två ultralätta softshelljackor som är perfekta för barn som gillar att vara aktiva. De är tillverkade av 90 % polyester och har en mycket bra andningsförmåga, vilket gör dem bekväma att bära under långa dagar.

Den tekniska konstruktionen gör detta alternativ mest lämpat för äldre barn som kan använda det som vandringskläder under situationer då hållbarhet och prestation spelar större roll. Även då Kids-modellen fungerar bra som en unisex modell så finns det även som en specifik modell för flickor. Äldre tonåringar kan behöva en mer specialanpassad passform baserat på sitt kön, vilket är varför det finns två olika modeller som kan verka likadana.

De har en huva som kan tas av när det inte behövs, och tre framfickor för förvaring av småsaker .

Detta är det dyraste alternativet på den här listan, men om du har råd och letar efter en teknisk softshelljacka för barn så kommer du inte att bli besviken.

FÖRDELAR

 • Lätt och smidig
 • Mycket bra andningsförmåga
 • Kommer i en specifik modell för flickor

NACKDELAR

 • Dyraste alternativet

4. Petite Chérie Jade Softshelljacka

Bästa Tunna Och Lätta Softshelljacka


Bästa Fodrade Softshelljacka För Barn

Material:

100% Polyester

Huva:

Avtagbar

Fickor:

2st

Supermjuk Och Bekväm Softshelljacka Med Fleecefoder

Petite Chérie Jade Softshelljacka är en mycket mjuk och bekväm softshelljacka för barn som är perfekt för kalla vinterdagar. Den är tillverkad av 100% polyester och har en fleecefodrad konstruktion som gör den extremt värmande och skön.

Det tjockare tyget håller värmen bättre än många tunnare alternativ, men innebär också att ventilationsförmågan försämras avsevärt. Denna jacka kommer snabbt bli varm om ditt barn rör på sig mycket under mildare temperaturer.

Den finns i flera olika tryck, alla lika fina, och har två framfickor med dragkedja. Dragkedjan på denna jacka känns dock lite svagare än på några av de andra alternativen på den här listan, där vi under testet hade lite svårt att få upp den hela vägen.

FÖRDELAR

 • Kommer i fina tryck
 • Mycket mjukt och bekväm fodring
 • Värmande med isolerande

NACKDELAR

 • Inte särskilt bra andningsförmåga
 • Dragkedjan känns lite svag

5. Reima Finholma

Bästa Praktiska Softshelljacka För Barn


Bästa Praktiska Softshelljacka För Barn

Material:

100% Polyester

Huva:

Avtagbar

Fickor:

2st

Tekniskt Softshelljacka För Barn Som Presterar Bra i Regn Och Rusk

Reima Finholma är en teknisk softshelljacka för barn som presterar otroligt bra under vår och höst. Den är tillverkad av 100% polyester och har en slitstark konstruktion som gör den lämplig för aktiviteter såsom vandring, löpning eller andra utomhusaktiviteter.

Konstruktionen är en hybrid mellan en softshelljacka och skaljacka, då dess stretchiga yttertyg, tillsammans med det vattentäta och andningsbara membranet resulterar i en ganska vattentät jacka. För mildare regnskurar håller den definitivt måttet, och har trots detta en mycket god ventilationsförmåga.

Det tunnare tyget bidrar däremot inte särskilt mycket i termer av värme under vintern, och andningsförmågan försämrar även dess isoleringsförmåga. Men för ett praktiskt alternativ under vår och höst är det perfekt, även då det är ett av de dyrare alternativen på marknaden.

FÖRDELAR

 • Slitstark och hållbar design
 • Vattentät
 • Hög prestation

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

Softshelljackor Barn - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Material

Huva

Fickor

600 kr

92% Polyester, 8 Elastan

Avtagbar

2st

299 kr

100% Polyester

Avtagbar

2st

999 kr

90% Polyester, 10% Elastan

Avtagbar

3st

249 kr

100% Polyester

Avtagbar

2st

899 kr

100% Polyester

Avtagbar

2st

Vad Är En Softshelljacka?

Precis som namnet antyder är en softshelljacka tillverkad med ett flexibelt och mjukt ytterlager som har blivit ett populärt alternativ till traditionella skaljackor. Det finns ingen bestämd definition av softshelljackor, och många olika produkter faller således inom denna kategori. Däremot tenderar alla softshelljackor att vara tillverkade i nylon eller polyester, vilket ger de en stretchigare känsla.

Yttertyget är som sagt väldigt mjukt, men är också relativt slitstarkt, medans det inre tyget ofta är gjort av en fluffigare polyester fleece som förser dig eller ditt barn med bra värme.

Softshelljackor är däremot inte designade för att skydda ditt barn mot kraftigt regn, snö eller vind, utan fokuserar istället på att balansera dess skyddande egenskaper med annan funktionalitet som ventilation och rörelsefrihet.

På grund av detta är det ett bra alternativ under lite mildare klimat om ditt barn rör på sig mycket. Att gå utan ett ytterlager kanske inte är rimligt, men en mer robust skaljacka kan förhindra han eller hons rörelsefrihet och eventuellt bli för varm.

softshell jacka bäst

Softshelljacka För Barn - Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper en softshelljacka till ditt barn. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för er situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

Vatten- och Vindskydd

En av de huvudsakliga anledningarna till varför så många väljer bort softshelljackor är eftersom dessa inte förser ditt barn med samma typ av skydd mot regn och vind som regnjackor, vindjackor eller skaljackor.

I de flesta situationer kommer en bra softshelljacka däremot att klara av lättare regn och vind utan några problem, särskilt om du impregnerar den med någon form av DWR-beläggning.

Kontinuerligt regn och fukt kommer tillslut att ta sig igenom jackan hur som helst eftersom de inte har något membran som GORE-TEX, samtidigt som sömmarna oftast inte är vattentäta.

Vet du med dig att du och ditt barn kommer befinna er under mycket våta eller fuktiga förhållanden skulle vi därför inte rekommendera en softshelljacka i första hand. Under dessa förhållanden kommer en skaljacka eller regnjacka att prestera mycket bättre.

Andningsförmåga Och Ventilation

Andningsbarheten är en av softshell-materialets främsta styrkor, och är ofta en av de huvudsakliga anledningarna till att folk väljer softshell-plagg. Många barn föredrar detta då e tenderar att röra på sig mycket utomhus, och bygger snabbt upp kroppsvärmen.

regn-softshelljacka-barn

Olika softshelljackor kommer självklart prestera olika bra även här, men de tunnare modellerna tenderar att ha bättre ventilation. Det är viktigt att vara uppmärksam att ett större luftflöde också kommer försämra dess värmeisolerande förmåga, så att hitta en modell med en bra balans mellan ventilation och värme är viktigt.

Värme Och Tjocklek

Olika softshelljackor kan drastiskt variera i tjocklek, och är således olika varma. Tunnare modeller förser ditt barn med minimal isolering (men maximal ventilation), medans tjockare alternativ med polyester fleece på insidan kommer att vara varmast.

Återigen handlar det om att hitta en jacka som passar ditt barns behov. Är tanken att använda denna softshelljacka under vintern här i Sverige kan ett tjockare alternativ vara att föredra.

Om du däremot letar efter en jacka som ditt barn kan ha på sig när han eller hon åker skidor till exempel, kommer en tunnare modell förmodligen vara mer bekvämt, eftersom det tillåter bättre ventilation.

Oavsett tjocklek är det viktigt att komma ihåg att softshelljackor bara är ett lager, och du kommer att behöva utnyttja lager på lager principen och matcha med ett underställ och andra lager för att hålla ditt barn varm och belåten under minusgrader.

Passform Och Bekvämlighet

Passformen på softshelljackor för barn tenderar att vara lite åt det större hållet, men detta varierar självklart från modell till modell.

passform softshelljacka barn

Oavsett har dessa jackor ett extra stretchigt yttermaterial, vilket innebär att det i de flesta fall är lätt att ta på sig ett extra lager under dem. Planerar du att använda softshelljackan under vintern kan det vara smart att gå för en större storlek, för ytterligare utrymme av lager.

De bästa softshelljackorna enligt oss är de som har en kroppsnära passform, då det oftast är dessa modeller som presterar bäst.

Bekvämlighet är också viktigt, och här syftar vi framför allt på det inre tyg som används, då det är detta tyg som kan komma i kontakt med ditt barns hud. En mjuk liner av fleece är förmodligen det bästa om du letar efter det mjukaste och skönaste alternativet. Det stretchiga ytterlagret kommer också bidra till en bättre flexibilitet.

Vanliga Frågor Om Softshelljackor För Barn

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en softshelljacka för ditt barn, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av jackor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa softshelljackan för barn?

Den bästa softshelljackan för barn är enligt vårt test Didriksons Dellen Kids Jacket 4, en prisvärd och mycket robust jacka som passar för många olika aktiviteter.

Vad kostar en softshelljacka för barn?

En softshelljacka för barn kan kosta så lite som 250 kronor, men då får du oftast budgetmodeller. Mer tekniska alternativ kan kosta så mycket som 1000 kronor.

Vad är softshellmaterial?

Softshellmaterial är ett tyg som har en mjuk, stretchig och smidig yta. Det är inte vattentätt men besitter andra bra egenskaper såsom god ventilation och mildare skydd mot vind, regn och snö.

Är softshellmaterial vattentät?

Nej, softshellmaterial är inte vattentät i sig. Dock kan det vara behandlat för att göra det motståndskraftigt mot regn och snö.

Är softshellmaterial vindtät?

Nej, softshellmaterial är inte vindtät i sig. Dock kan det vara behandlat för att göra det motståndskraftigt mot regn och snö, vilket ger det en viss form av vindskydd.

När ska man ha en softshelljacka?

En softshelljacka är ett ytterlager som passar bra under aktiviteter såsom bergsklättring, vandring och skidåkning. De är oftast ganska lätt och smidig att ha på sig, och ger dig bra skydd mot vind och väder, vilket gör det till populära vandringsjackor och skidjackor.

Sammanfattningsvis Om Softshelljackor För Barn

En bra softshelljacka känns fantastiskt, samtidigt som den förser ditt barn med bra skydd från vädret. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och ditt barn bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 24

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.