17 Bästa Vandringsbyxor (2024): Bäst i Test

bästa vandringsbyxor guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

När du tänker på va du behöver ha med dig för vandringsutrustning, samt vad för vandringskläder är byxor något som oundvikligt bör komma upp. Ett par rejäla vandringsbyxor bör komma högt upp på din packlista, då de är betydligt mer effektiva än klassiska bomullsbyxor.

I den här guiden tar vi en titt på 17 av de bästa vandringsbyxorna på marknaden idag. Vi går igenom vad som gör varje par speciellt och hjälper dig att ta reda på vilket par som är rätt för dig. Nästan alla listade vandringsbyxor i denna guide kommer i både herr- och dammodeller, och har värderats på basis av båda könen. Vi har även skrivit en specifik guide till de bästa vandringsbyxorna för dam här.

Oavsett om du letar efter ett mångsidigt alternativ som kan användas för flera aktiviteter, eller en specifik stil som tillgodoser dina behov, har vi allt du behöver. Så utan vidare, låt oss komma igång!


De 17 Bästa Vandringsbyxorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vandringsbyxor: Fjällräven Men’s Vidda Pro Ventilated Trousers / Fjällräven Women’s Vidda Pro Ventilated Trousers - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Vandringbyxor: Lundhags Men’s Makke Pant / Lundhags Women’s Makke Pant - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Prisvärda Vandringsbyxor: Urberg Men’s Bjørndalen Hiking Pants / Urberg Women’s Bjørndalen Hiking Pants- Läs Recension
 4. 4
  Bästa Ultralätta Vandringsbyxor: Haglöfs Men’s L.I.M Fuse Pant Haglöfs Women’s L.I.M Fuse Pant - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Flexibla Vandringsbyxor: Haglöfs Men’s Rugged Mountain Pant Haglöfs Women’s Rugged Mountain - Läs Recension 
 6. 6
  Bästa Avancerade Vandringsbyxor: Fjällräven Men’s Keb Trousers / Fjällräven Women’s Keb Trousers - Läs Recension 
 7. 7
  Bästa Vattentäta Vandringsbyxor: Marmot Men’s PreCip Eco Pants / Marmot Women’s PreCip Eco Pants - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Vandringsbyxor Med Ventilation: Klättermusen Men’s Gere 2.0 Pants / Klättermusen Women’s Gere 2.0 Pants - Läs Recension 
 9. 9
  Bästa Vandringsbyxor För Vinter: Jack Wolfskin Men’s Activate Thermic Pants / Jack Wolfskin Women’s Activate Thermic Pants - Läs Recension 
 10. 10
  Bästa Vandringbyxor Med Stretch: Urberg Men’s Trollstein Stretch Hiking Pant Urberg Women’s Trollstein Stretch Hiking Pant - Läs Recension 
 11. 11
  Bästa Vandringsbyxor i Softshell: Columbia Montrail Men´s Maxtrail Pants / Columbia Women’s Maxtrail Pants - Läs Recension 
 12. 12
  För Alpina Äventyr: Klättermusen Andvare Pants Men´s / Klättermusen Andvare Pants Women’s - Läs Recension 
 13. 13
  Sköna Konverterbara Vandringsbyxor: The North Face Men’s Exploration Convertible Pant The North Face Women’s Exploration Convertible Pant  - Läs Recension 
 14. 14
  Bra Prisvärt Alternativ: Columbia Montrail Men’s Silver Ridge II Cargo Pant / Columbia Montrail Women’s Silver Ridge 2.0 Pant - Läs Recension 
 15. 15
  Bra Vattensäkert Alternativ: Haglöfs Barrier Pant Men / Haglöfs Barrier Pant Women  - Läs Recension 
 16. 16
  Bästa Billiga Vandringsbyxor: Jack Wolfskin Cold Canyon Pants  - Läs Recension 
 17. 17
  Snygg Jeans-liknande Vandringsbyxor: Khul Free Rydr Pants  - Läs Recension 

Bäst i Test Vandringsbyxor

Material:

65% Polyester, 35% Bomull

Vikt:

 590 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Bekväma Och Slitstarka Vandringsbyxor

Den här friluftsbyxan är tillverkad i Fjällravens tuffa G-1000-material som består av 35% bomull, vilket är tyngre än flera andra alternativen på den här listan. Tjockleken av G-1000-materialet bidrar till att du kan röra dig genom buskar och glida över stenar utan att oroa dig för att det ska gå sönder. Helt enkelt kan man säga att slitstyrkan och hållbarheten inte kan slås av något annat par.

Dess design är tekniskt utvecklad gjort på ett dubbeltyg över säte och knän som ger dig extra förstärkning. Passformen är normal, och sitter bra på de flesta. Du kan även anpassa byxans nederdel med hjälp av remmar och knappar utifrån aktivitet och behov.

Den kommer med hela sju stycken fickor, vilket förser dig gott om förvarings- och organiseringsmöjligheter. En av dessa är speciellt anpassad för att bära en karta, vilket gör det enkelt och smidigt för dig att dra upp den.

Vi har valt att krona Vidda Pro Ventilated som vinnare i vårt test (det finns även en klassisk modell). Den kommer till ett något dyrare pris men inkluderar både zip mellan låret och knät för ökad ventilation och ett extra stretchigt material som gör det mer flexibelt.

Den har en viss vattenavvisade effekt, och klarar mildare regn mycket väl. Vid tuffare skurar blir de lätt blöta snabbt, och är därför inte vårt förstaval vid riktigt blöta förhållanden.

Fjällräven Vidda Pro är ett bra alternativ för dig som letar efter ett par tuffa och bekväma vandringsbyxor som håller i många säsonger. Deras flexibla och slitstarka design gör de bra för många situationer, men är inte det bästa valet för dig som planerar att vandra längre sträckor under varma förhållanden. I dessa situationer behöver du ett tunnare par.

FÖRDELAR

 • Pålitliga och hållbara
 • God ventilation
 • Många fickor

NACKDELAR

 • Något tjockare material som inte passar längre sträckor i värmen

2. Lundhags Men’s Makke Pant / Lundhags Women’s Makke Pant

Näst Bäst i Test Vandringbyxor


Näst Bäst i Test Vandringbyxor

Material:

65% Polyester, 35% Bomull

Vikt:

 580 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Pålitliga Och Robusta Vandringsbyxor

På en nära andraplats hamnar Lundhafs Makke Pants, vilket delar många funktioner med Fjällräven Vidda Pro Ventilated. De är tillverkade av en materialmix som är en blandning av 65 % polyester och 35 % bomull, vilket är optimerat för maximal rörelsefrihet och slitstyrka. Det gör dem tåliga och hållbara, men också relativt lätta.

Till skillnad från Vidda Pro däremot, har dessa byxor endast fyra fickor, men dessa är generellt sett större än de du hittar på Vidda Pro. De har också en dragkedja på låret för ventilation och ett extra stretchigt tyg som gör dem mer flexibla. Det gör att du har god ventilation under varmare dagar

En fördel Makke Pants har jämfört med Vidda Pro Ventilated är att de är tillverkade av ett softshellmaterial. Det innebär att de är mer vattenavvisande och klarar tuffare förhållanden än sin motsvarighet. Detta gör dem dock något mindre andningsbara, så de är inte idealiska för riktigt varmt väder.

Passformen sitter ganska tajt intill kroppen, och är ganska små i storleken. Vi rekommenderar därför att du köper en storlek större än vad du brukar.

Lundhags Makke Pants är ett bra val för dig som vill ha tuffa, bekväma och vattentåliga byxor som fortfarande är relativt lätta. De är något mindre andningsbara än Vidda Pro Ventilated, men klarar tuffare förhållanden.

FÖRDELAR

 • Pålitliga och hållbara
 • Bra stretch
 • Softshell

NACKDELAR

 • Något tjockare material som inte passar längre sträckor i värmen

Bästa Prisvärda Vandringsbyxor

Material:

65% Polyester, 35% Bomull

Vikt:

 650 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Billiga Men Effektiva Vandringsbyxor

Urberg Bjørndalen vandringsbyxor är ett bra val för dig som har en mindre budget. Det är ett par slitstarka friluftsbyxor som är skapade med ett vävt tyg av polyester och bomull, samt extra stretchiga partier över stuss, knän och nedre delen av byxbenet vilket leder till en mycket bra rörelseförmåga.

Dessa byxor har fyra fickor, varav två med dragkedja, vilket ger dig gott om förvarings- och organisationsmöjligheter. Vi gillar att fickorna på denna modell är diskreta men smidigt placerade, vilket gör de enkla att använda i alla lägen. Den finns till och med en speciell invändig ficka för mobilen.

Passformen sitter ganska bra, och bör passa de flestas preferenser. Midjan kan även justeras och kommer med bälteshällor.

Urberg Bjørndalen vandringsbyxor är ett bra val för dig som vill ha ett par bra byxor utan att behöva betala allt förmycket. De är slitstarka, har bra stretch och flexibilitet och har gott om fickor.

I jämförelse med lite dyrare alternativ såsom Fjällräven Vidda Pro Ventilated och Lundhags Makke Pant får du däremot inte samma kvalitet eller hållbarhet. Här är det ett fall av att du får mer om du betalar mer. Med det sagt är Urbergs fortfarande ett grymt val för de flesta personer, men letar du efter ett par högkvalitativa vandringsbyxor rekommenderar vi ett dyrare alternativ.

FÖRDELAR

 • Prisvärda
 • Bra stretch
 • Smidiga fickor

NACKDELAR

 • Något sämre kvalitet än tidigare alternativ

Bästa Ultralätta Vandringsbyxor

Material:

93% Polyamid, 7% Elestan

Vikt:

236 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Lätta Och Stretchiga Vandringsbyxor För Varma Dagar

Haglöfs L.I.M Fuse Pant är vårt bästa val för dig som vill ha ett par ultralätta vandringsbyxor. De är tillverkade av ett lätt och stretchigt tyg som består av 93 procent polyamid och endast sju procent elastan. Det resulterar i en av de lättaste byxorna på marknaden, med en total vikt på strax under 250 gram.

Detta gör dem väldigt bekväma att bära, samt ger dig full rörelsefrihet tack vare det mycket stretchiga materialet längs med hela byxorna. Även då materialvalet gör de lätta och stretchiga, handlar det om ett väldigt tunt tyg som inte är särskilt isolerande under kallare klimat.

För varmare sommardagar däremot, kan du inte be om ett bättre alternativ. Det tunna tyget bidrar nämligen med en god ventilationsförmåga, vilket tillsammans med det stretchiga tyget gör det till ett perfekt val för varma soldagar ute i naturen.

Dessa egenskaper innebär att Haglöfs L.I.M hamnar som vårt förstaval om året är att röra sig snabbt och lätt över varmare klimat. Förvånansvärt nog är den även relativt robust, och visade inga direkta tecken på förfall efter några vandringsturer.

Allt som allt är Haglöfs L.I.M Fuse Pant vårt bästa val för dig som vill ha ett par ultralätta och stretchiga byxor för varmare väderförhållanden. De är mycket bekväma, andningsbara och prisvärda. De är dock inte lämpliga för kallare klimat.

FÖRDELAR

 • Prisvärda
 • Ultralätta
 • God ventilation

NACKDELAR

 • Inte designade för kyla

Bästa Flexibla Vandingsbyxor

Material:

95% Polyamid, 5% Elestan

Vikt:

800 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Tåliga Vandringsbyxor Med Mycket Bekväm Stretch

Haglöfs Rugged Mountain Pant är vårt bästa val för dig som vill ha ett par slitstarka och flexibla vandringsbyxor. De är tillverkade av ett tyg med fyravägsstretch som består av 95 % polyamid och 5% elestan, vilket gör det mycket stretchbart.

Passformen är mycket bekväm tack vare elastan-innehållet i tyget, och de har en ledad knäkonstruktion som ger full rörelsefrihet. Midjan kan justeras med kardborreband, och det finns även bältesöglor om du vill använda ett bälte.

De här Haglöfs-byxorna har många fickor, varav fyra med dragkedja, så du har gott om alternativ för förvaring och organisering. De två framfickorna är ganska små, men de under det är mycket rymliga. Det finns också en ficka med dragkedja på låret som är perfekt för din telefon eller andra värdesaker.

Materialet och tjockleken av tyget är något mer robust än tidigare alternativ, vilket gör att den tål regn och vind mycket bra, men innebär också att dess ventilationsförmåga försämras något. Tack vare de stora nätpanelerna på sidorna av benen förbättras den något. De är dock inte lika ventilerande som några av de andra alternativen på den här listan, så de är inte idealiska för riktigt varma sommardagar.

Allt som allt är Haglöfs Rugged Mountain Pant ett utmärkt val för dig som vill ha ett par slitstarka och flexibla vandringsbyxor. De är bekväma, har gott om fickor och är mycket vattentåliga. De är dock inte det bästa valet för riktigt varma sommardagar.

FÖRDELAR

 • Mycket tålig
 • Grym fyrvägsstretch
 • Diskreta och bekväma

NACKDELAR

 • Inte den bästa ventilationen

Bästa Avancerade Vandringsbyxor

Material:

65% polyester, 35% bomull

Vikt:

640 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Tekniskt Avancerad Vandringsbyxa För Optimal Prestation

Fjällräven Keb Trousers är vårt bästa val för dig som vill ha bästa möjliga prestanda från dina vandringsbyxor. De är tillverkade av en hållbar och pålitlig blandning av polyester och bomull, vilket gör dem mycket mångsidiga.

Passformen är perfekt tack vare de artikulerade knäna och det kilade skrevet, och de har en hög midja som ger bra täckning. Midjan kan justeras med ett bälte, så att du kan få den perfekta passformen. Den kommer även i en separat kortare modell, där benen är 5 cm kortare.

De här byxorna från Fjällräven har fyra minimalistiska fickor, vilket vi gillar. De förser dig fortfarande gott om utrymme för att förvara den viktigaste utrustningen, utan att ta upp allt för mycket utrymme eller vikt.

Tyget är mycket andningsbart och har bra ventilation tack vare de stora nätpanelerna som kan öppnas med en dragkedja på sidorna av benen. Keb Trousers är också behandlade med en vattenavvisande beläggning, så de håller dig torr i lätt regn men klarar inte tuffare skurar lika väl.

På det hela taget är Fjällräven Keb Trous ers är de bästa vandringsbyxorna för dig som vill ha bästa möjliga prestanda. De är tillverkade av högkvalitativa material, har en bra passform och är mycket andningsbara. De är dock ganska dyra. Men letar du efter de mest avancerade byxorna på marknaden är dessa ditt val.

FÖRDELAR

 • Slitstarka och pålitliga
 • Mångsidig
 • Hög kvalitet

NACKDELAR

 • Dyra

Bästa Vattentäta Vandringsbyxor

Material:

100% Ripstopnylon

Vikt:

233 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Vattentäta Vandringsbyxor För Skurar Och Regnäventyr

Marmots PreCip Eco är ditt val av vattentäta vandringsbyxor, då de är skapat i ett slitstarkt ripstopnylon, som är hållbart, lätt och mycket vattentätt. Materialet är också behandlat med en vattenavvisande finish, så att du håller dig torr i lätt regn och skurar.

Passformen är relativt pösig och atletisk, vilket gör dem perfekta för dig som vill röra dig snabbt och lätt. Dem har däremot endast tre fickor, och de är inte särskilt stora, vilket innebär att ud inte har särskilt mycket utrymme för förvaring och organisering i byxorna.

Marmot PreCip Eco-byxorna är dock inte särskilt andningsbara, så de lämpar sig bäst för korta vandringar i regniga väderförhållanden. Om du planerar att göra någon ansträngande aktivitet i varmt väder rekommenderar vi att du väljer ett annat par byxor med bättre ventilation.

Men vi rekommenderar generellt aldrig att enbart förlita sig på ett par regnbyxor såsom Marmots PreCip då deras vattentäta och avvisande tyg även innebär att de blir extremt instängda och varma under vandringsturer. Dess lätta vikt och kompakta storlek gör de däremot möjliga att enkelt packa ner i ryggsäcken, för att dra fram under de där tuffa skurarna.

Men sett till dess vattenavvisande förmåga, kommer du ha svårt att hitta ett bättre alternativ i samma prisklass. Det gör det till ett måste under vandringsturer med mycket regnfall.

FÖRDELAR

 • Vattentäta
 • Billiga
 • Lätta

NACKDELAR

 • Inte ventilerande
 • Begränsat med fickor

Bästa Vandringsbyxor Med Ventilation

Material:

95% Polyamid, 5% Elestan

Vikt:

810 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Mångsidiga Och Tåliga Vandringsbyxor Med God Ventilationsförmåga

Gere är en mångsidig och bekväm byxa med många funktioner som gör den perfekt för vandring i många olika väder. Huvudmaterialet är tillverkat av en blandning av polyamid och elastan, vilket gör byxorna andningsbara, stretchiga och bekväma att bära. De känns inte långt ifrån som att ha på sig ett par vanliga jeans.

Men det som verkligen skiljer Gere-byxorna från andra vandringsbyxor på marknaden är deras ventilationssystem. Byxorna har två stora ventilationsöppningar på sidorna av benen som kan öppnas för att låta luften cirkulera och kyla ner dig när det börjar bli varmt. Många andra modeller har liknande funktionalitet, men vi upplever att Fjällräven laverar den bästa.

Detta gör dem mycket flexibla i när du kan använda de, och det robusta och lite tjockare tyget gör att du kan utnyttja de både under kyligare höstdagar och varmare sommardagar.

Den enda nackdelen med Gere-byxorna är priset, som är högt för ett par vandringsbyxor. Men med tanke på deras mångsidighet och hållbarhet anser vi att de är värda investeringen om du letar efter ett rejält par som kommer hålla under en lång tid framöver.

FÖRDELAR

 • God ventilation
 • Mycket bekväma
 • Mångsidig

NACKDELAR

 • Dyra

Bästa Vandringsbyxor För Vinter

Material:

 64% Polyamid, 27% Polyester, 9% Elestan

Vikt:

415 g

Passar:

Vinter/Höst

Robusta Och Värmeisolerande Vandringsbyxor För Vinterförhållanden

Jack Wolfskin Activate Thermic Pants är vårt bästa val för dig som vill ha ett par robusta och isolerande vandringsbyxor för vinterförhållanden. De är tillverkade av en blandning av 64 % polyamid, 27 % polyester och elastan, vilket gör dem både vattentäta, stretchiga, men framför allt värmande.

Detta är ett mycket bekvämt material att bära, eftersom det ger full rörelsefrihet samtidigt som det är mycket isolerande tack vare den höga andelen polyamid. Byxorna är också fodrade med ett borstat tyg på insidan, vilket ytterligare bidrar till deras komfort och isolerande egenskaper.

Precis som Marmot PreCip Eco-byxorna är Jack Wolfskin Activate Thermic-byxorna dock inte särskilt andningsbara, så de lämpar sig bäst för vandringar i kyligare och kallt väder under höst och vinterhalvåret. Om du planerar att utföra ansträngande aktiviteter i varmt väder rekommenderar vi att du väljer ett annat par byxor med bättre ventilation.

Men med tanke på deras robusta konstruktion och utmärkta isolering har du svårt att hitta ett bättre alternativ i samma prisklass. Det gör dem till ett måste under vandringsturer i vinterförhållanden. Ska du däremot ut i riktigt kalla temperaturer rekommenderar vi ett extra underställ under friluftsbyxorna.

FÖRDELAR

 • Vattentåliga
 • Bra isolation
 • Bekväm stretch

NACKDELAR

 • Inte ventilerande
 • Begränsat med fickor

Bästa Vandingbyxor Med Stretch

Material:

95% Polyester, 5% Bomull

Vikt:

610 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Prisvärd Friluftsbyxa Med God Ventilation Och Stretch

Urberg Trollstein Stretch Hiking Pant är ett bra alternativ för dig som letar efter ett par prisvärda byxor med bra ventilation och stretch. Huvudtyget är tillverkat av en blandning av polyester och bomull, vilket gör byxorna andningsbara och stretchiga. Designen är också ganska subtil, så du kan lätt bära dem som vardagsbyxor utan att det sticker ut.

Det gör det till ett praktisk allroundbyxa som kommer till ett mycket bra pris, som kan användas under de varmare dagarna på året. Den goda ventilationsförmågan i tyget bidrar nämligen att de kan bli lite kyligt under mycket vind eller kalla förhållanden.

De saknar vaddering, och materialet har en mycket bra stretchförmåga, vilket gör att passformen känns mycket bra på både herr och dam-modellerna. Materialet känns något luftigt, vilket även visas i hur den sitter på benen. Med extra förstärkta knän maximerar du även din rörelseförmåga.

Du kan justera midjan efter behov, och den finns en extra fast hälla i linningen där du kan fästa kabinhakar eller andra redskap. Den kommer även med ett par fickor i bra storlek, med en extra invändig ficka för mobil eller värdesaker.

FÖRDELAR

 • God ventilation
 • Diskret design
 • Bra stretch

NACKDELAR

 • Något kylig i kallare klimat

Bekväma Vandringsbyxor i Softshell

Material:

90% Polyester, 10% Elestan

Vikt:

410 g

Passar:

Vår/Sommar

Perfekta Sommarbyxor i Softshell

Om du letar efter ett par softshell-byxor som är bekväma och snygga nog för vardagligt bruk är Columbia Maxtrail Pants ett bra alternativ.

Huvudtyget är tillverkat av en blandning av polyester och elastan, vilket gör byxorna stretchiga och andningsbara. Designen är också ganska subtil, så du kan lätt bära dem som vardagsbyxor utan att det sticker ut.

De är perfekta för vandring i varmare klimat, eftersom de erbjuder bra ventilation och håller dig sval när det är varmt ute. Den enda nackdelen är att de inte är utformade för kallare väder, så du måste lägga på ett underlager om du vill använda dem i kallare temperaturer.

Det mjuka softshellmaterialet gör det till ett mycket bekvämt alternativ, och den snygga designen gör det till ett alternativ som vi likväl kan använda på jobbet som ute i stigen. Ett mycket flexibelt alternativ under de varmare månaderna på året helt, som kommer till ett rimligt pris.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväma
 • Diskret och snygg design
 • Bra stretch

NACKDELAR

 • Designad för varmare klimat

För Alpina Äventyr:

Material:

50% Ultramid®, 50% Polyamid

Vikt:

576 g

Passar:

Vinter/Vår/Sommar/Höst

Alpina Vandringsbyxor För Alla Dina Bergsbestigningar

Det mest extrema paret vandringsbyxor som kom med på vår lista är Klättermusens Andvare Pants, vilket är en mycket robust, funktionell och hållbar friluftsbyxa.

Skapad i huvudsakligen vatten- och vindtätt material (med 20 000 mm vattenpelare), gör det detta till en modell som passar bergsbestigningar och alpina äventyr extra väl. Dessa förhållanden är oftast bland de tuffaste, och högkvalitativ utrustning är ett absolut måste. De har även extra snölås på sidan vilket innebär att de passar väl med skidor och dylikt.

Bättre kvalitet får du leta länge efter, och du kan definitivt förvänta dig att dessa håller i många år framöver. Med det sagt är den höga prislappen att vänta för en modell av denna kvalitet. Om du letar efter ett billigare alternativ rekommenderar vi att du kollar in våra andra alternativ på denna lista.

I och med det robusta materialvalet, är dessa friluftsbyxor inte särskilt andningsbara, vilket innebär att de inte passar lättare vandring lika väl som många andra alternativ. Men det finns sidoventilationspaneler du kan öppna för att förbättra luftflödet något.

På det hela taget är det ett par byxor av högsta kvalitet för de tuffaste utomhusförhållandena men kanske inget för den alldagliga friluftaren.

FÖRDELAR

 • Vind- och vattentät
 • Diskret och snygg design
 • Bra flexibilitet

NACKDELAR

 • Väldigt dyra
 • Överdrivet för lättare vandring

Sköna Konverterbara Vandingsbyxor

Material:

90% Nylon, 10% Elestan

Vikt:

380 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Mångsidig Och Konverterbar Vandringsbyxa För Varma Sommardagar

North Face Exploration Convertible Pants är vårt bästa val för varma sommardagar. De är tillverkade av en lätt och stretchig nylonblandning, vilket gör dem mycket andningsbara och bekväma att bära i varmt väder.

De har också en UPF-klassning på 50+, vilket innebär att de skyddar dig från solens skadliga strålar. Byxorna kan omvandlas till shorts, vilket gör dem ännu mer mångsidiga.

De är dock inte utformade för kallt väder, så du måste lägga till något lager om du vill bära dem i kallare temperaturer. De har också begränsade fickor, så du kan behöva ha med dig en ryggsäck om du vill ha med dig alla dina nödvändigheter.

North Face Exploration Convertible Pants är ett utmärkt alternativ för varma sommardagar och är en mångsidigt och prisvärt val.

FÖRDELAR

 • Lätta och smidiga
 • Mycket andningsbara
 • Konverterbara till shorts

NACKDELAR

 • Inte designade för kyla
 • Begränsat med fickor


columbia silver ridge 2

Material:

100% Nylon

Vikt:

357 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Bekväma Friluftsbyxor Till Ett Mycket Bra Pris

Columbia Silver Ridge är ett bra pris på en vandringsbyxa för avslappnad vandring och till och med för längre vandringsturer på sommaren. De kommer i 100% nylon, vilket är ett andningsbart och snabbtorkande material (vilket också gör dem populära bland resenärer).

Och med två djupa och mycket lättillgängliga lastfickor och en säkerhetsficka med dragkedja kommer du inte att sakna förvaring. På det hela taget har vi blivit positivt överraskade av de här byxornas prestanda och komfort.

De är dock inte de mest figurslätande på grund av den stora passformen och vissa användare har noterat att de inte är lika hållbara som dyrare alternativ. Men för priset är de ett bra alternativ för tillfälliga vandrare eller de som har en budget.

Det tunna materialet bidrar tyvärr till att det inte förser dig med det bästa väderskyddet, men bidrar istället med en mycket god ventilation. Det tunnare tyget leder även till en viss sämre hållbarhet av byxorna, så det kan vara något du behöver byta ut så småning om.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Grym ventilation
 • Stora fickor

NACKDELAR

 • Väldigt pösig passform
 • Inte den bästa hållbarheten

15. Haglöfs Barrier Pant Men / Haglöfs Barrier Pant Women

Bra Vattensäkert Och Varmt Alternativ


Bra Vattensäkert Och Varmt Alternativ

Material:

100% Polyester

Vikt:

470 g

Passar:

Vinter/Höst

Varma Vandringsbyxor Med Bra Stabilitet Mot Vädret

Haglöfs Barrier pant är ett mycket slitstarkt och robust alternativ av friluftsbyxor, som tack vara dess bekväma vaddering passar alldeles utmärkt under kallare vandringsturer. Den är tillverkad av 100 % polyester, vilket gör den rivtålig och vattenavvisande.

Byxorna har god rörlighet tack vare de ledade knäna, och med det kilade skrevet kan du vara säker på en bekväm passform som inte sitter för tajt eller för löst. Det passar bra om du behöver använda dig av ett par underställ under riktigt kalla förhållanden.

Det finns bara en ficka på de här byxorna, men den är tillräckligt stor för att förvara dina viktigaste saker. Och om du behöver mer förvaring kan du alltid bära en ryggsäck.

De här byxorna är inte avsedda för varmare klimat eftersom de kommer att göra dig för mycket varm, men på vintern eller hösten är de ett utmärkt val. Om du letar efter varma vandringsbyxor som ger god stabilitet mot väder och vind är Haglöfs Barrier-byxor ett grymt val.

FÖRDELAR

 • Bra rörlighet
 • Bra vattensäkerhet
 • Varmt vadderade

NACKDELAR

 • Inte designade för varmare klimat
 • Endast en ficka

16. Jack Wolfskin Cold Canyon Pants

Bästa Billiga Vandringsbyxor


Bästa Billiga Vandringsbyxor

Material:

66% Polyester, 34% Bomull

Vikt:

700 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Billiga Vandringsbyxor Du kan Använda Till Vardags

Om du letar efter ett par billiga vandringsbyxor som du kan använda till vardags är Jack Wolfskin Cold Canyon Pants ett bra alternativ. De är tillverkade av en blandning av polyamid och bomull, vilket gör dem bekväma och något andningsbara. Designen är också ganska diskret, så du kan enkelt använda dem som vardagsbyxor utan att det sticker ut.

Dess pris återspeglar dess kvalitet, och det är de inte de mest hållbara byxorna på marknaden. Så om du letar efter något mer robust rekommenderar vi att du lägger lite mer pengar på ett annat par byxor. Men om du bara behöver ett par grundläggande vandringsbyxor för tillfällig användning är dessa ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Bekväm
 • Diskret design
 • Billig

NACKDELAR

 • Inte de mest tåliga byxorna
 • Endast i herr-modell

17. Kuhl Free Rydr Pants

Snygga Jeans-liknande Vandringsbyxor


Snygg Jeans-liknande Vandringsbyxor

Material:

98% Bomull, 2% Elestan

Vikt:

950 g

Passar:

Vår/Sommar/Höst

Friluftsbyxorna Som Ser Och Känns Som Jeans

Kuhl Free Rydr är ett mycket bekvämt och snyggt alternativ för dig som vill att dina vandringsbyxor ska se ut som vanliga jeans. Med en 98 % bomullsdesign är de också mycket andningsbara och håller dig sval på sommardagar.

Bristen på ventilation kan dock vara ett problem i varmare klimat och fickorna är väldigt små, så du kommer att behöva bära en ryggsäck om du vill ta med dig alla dina väsentligheter under dina utomhusaktiviteter.

Men på det hela taget är det här bra byxor för vardagligt bruk, allt ifrån vardagspromenader till lite längre helgutflykter. Vi skulle däremot inte rekommendera att använda de för mer seriös vandring, då avsaknaden av väderskydd och ventilation kan göra de mycket obehagliga efter en läng dags vandring.

FÖRDELAR

 • Diskret jeansdesign
 • Mycket bekväma

NACKDELAR

 • Inte särskilt bra ventilation
 • Endast vanliga fickor

Vandringsbyxor- Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Passar

Vikt

Material

1899 kr

Vår/Sommar/Höst

590 g

65% Polyester, 35% Bomull

714 kr

Vår/Sommar/Höst

233 g

100% Ripstopnylon

2700 kr

Vår/Sommar/Höst

810 g

95% Polyamid, 5% Elestan

1299 kr

Vinter/Höst

415 g

64% Polyamid, 27% Polyester, 9% Elestan

795 kr

Vår/Sommar/Höst

610 g

95% Polyester, 5% Bomull

1095 kr

Vår/Sommar

410 g

90% Polyester, 10% Elestan

2499 kr

Vår/Sommar/Höst

640 g

65% polyester, 35% bomull

1895 kr

Vår/Sommar/Höst

580 g

65% Polyester, 35% Bomull

895 kr

Vår/Sommar/Höst

650 g

65% Polyester, 35% Bomull

900 kr

Vår/Sommar/Höst

236 g

93% Polyamid, 7% Elestan

1299 kr

Vår/Sommar/Höst

800 g

95% Polyamid, 5% Elestan

4895 kr

Vinter/Vår/Sommar/Höst

576 g

50% Ultramid®, 50% Polyamid

995 kr

Vår/Sommar/Höst

380 g

90% Nylon, 10% Elestan

799 kr

Vår/Sommar/Höst

357 g

100% Nylon

1095 kr

Vinter/Höst

470 g

100% Polyester

740 kr

Vår/Sommar/Höst

700 g

66% Polyester, 34% Bomull

1495 kr

Vår/Sommar/Höst

950 g

98% Bomull, 2% Elestan

Vandringsbyxor - Köptips

När det gäller att hitta de bästa vandringsbyxorna för dina utomhusäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper ditt par, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Material

Friluftsbyxor brukar vanligtvis vara gjorda av någon form av nylonkombination, där de flesta valen ofta innehåller en del elastan för att förse dig tyget med viss flexibilitet och stretch.

Ju mer elastan vandringsbyxorna innehåller, ju stretchigare kommer de att vara, vilket är extra bekvämt för de som föredrar en tajtare passform. Det är fördelaktigt för dig som föredrar en lösare passform också, särskilt när du kan behöva viss flexibilitet ute på stigen, eller då du sätter upp ditt tält.

Förutom nylonblandningar, finns det även vissa vandringsbyxor som är skapade i softshell-material. Dessa byxor är ofta tuffare och har bättre väderskydd vilket passar väl i situationer då du utsätt för mer extrema klimat.

Andra alternativ är tillverkade i tjockare bomull och ull, vilket självklart bidrar till en god isoleringsförmåga och värme. De är också ofta väldigt slittåliga, och beroende på design - även god ventilation.

vandringsbyxor material

Det är relativt ovanligt i resten av världen att vandringsbyxor är gjorda av bomull, men som du kommer att märka innehåller många av alternativen på denna lista just det.

Om du letar efter ett helt vattentätt alternativ bör du däremot titta efter en modell såsom Marmot Men's PreCip Eco, vilket är en friluftsbyxa som kommer att hålla dig torr under de värsta vandringsturerna.

Vikt

Vikten på dina vandringsbyxor är viktig att tänka på eftersom du vill ha ett par som är tillräckligt lätta för att inte tynga ner dig, men också tillräckligt tunga för att ge värme och skydd.

Om du planerar att göra mestadels dagsvandringar i varmt väder räcker det med ett par lättare byxor. Men om du kommer att vara ute i kallare temperaturer eller om du ska ut på längre vandringar över flera dagar kan ett tyngre par vara nödvändigt.

Den exakta vikten av vandringsbyxan spelar däremot inte lika stor roll som det gör vid andra vandringskläder och vandringsutrustning. Du behöver trots allt inte bära byxorna på ryggen (oftast), vilket innebär att den specifika vikten inte spelar samma roll.

Om du däremot planerar att bära den i ryggsäcken under en längre vandring, kan vikten spela viss roll. Självklart bör komfort och funktion komma i första hand, men om du kan hitta ett par högkvalitativa lättviktsbyxor är detta mycket fördelaktigt.

Stil

När det gäller stilen på dina vandringsbyxor finns det några olika alternativ. Den mest populära stilen är den konvertibla, som har dragkedjeförsedda ben som kan tas av för att skapa shorts.

Detta är ett utmärkt alternativ om du vill ha ett par byxor som kan användas för både varma och kalla väderförhållanden. En annan populär stil är cargobyxan, som har stora fickor som är perfekta för att bära småsaker.

vandringsbyxor stilar

Slutligen finns det också vandringsbyxor med inbyggda damasker. Dessa är utformade för att hindra skräp och fukt från att komma in i dina skor, och de är ett bra alternativ om du ska vandra mycket utanför stigar.

Även då dessa extra funktioner kan verka bekväma och användbara, så är det inte något för alla. Bortsett från hur vissa kan tycka det ser ut, kan många dragkedjor och rörliga delar vara betydligt mer jobb än vad du tror.

Den ökar till exempel chansen att något strular eller går sönder på byxan. Det sista du vill råka ut för är ett fest kedja då halva benet hänger av.

Fickor Och Hylsor

Fickor är alltid bekvämligt att ha, men det är inte för alla. Många föredrar att hålla sina fickor fria för att undvika att lägga till otymplig vikt på friluftsbyxorna. Det kan däremot vara ett mycket effektivt sätt att organisera viktiga föremål du använder under vandringen.

De flesta vandringsbyxor har minst två fickor, men vissa har så många som åtta. Det är verkligen upp till dig hur många fickor du vill ha och var du vill att de ska vara placerade. Vissa föredrar att ha alla fickor på benen, medan andra gillar att ha några på midjan också.

vandringsbyxor fickor

Det vida omfånget av storlek på dessa fickor bör göra det enkelt för dig att välja ett alternativ som passar dina preferenser. Men är du som oss föredrar du en simpel och minimalistisk modell.

Hylsor kan också vara mycket fördelaktigt om du är ute och jagar eller fiskar, då du enkelt kan hänga upp en friluftskniv eller andra redskap i byxan. Vissa modeller har även extra hylsor du kan använda för att torka den efter en lång och blöt dag.

Passform Och storlekar

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer ett par vandringsbyxor är passformen. Det är viktigt att hitta ett par som är bekväma och som inte begränsar din rörlighet.

Här handlar det helt och hållet om vad dina preferenser är, men det finns vandringsbyxor som kommer i en lösare stil, och det finns de som sitter mycket tajtare. Vad du än känner är mest bekvämt, är valet du bör köpa.

Vi vill dock nämna att en för tajt modell kan göra det svårt att få plats med ett underställ under, vilket du kan behöva om du planerar att använda friluftsbyxorna under vinterförhållanden.

Det är också värt att notera att många vandringsbyxor finns i både herr- och dammodell - alla på denna lista. Så om du letar efter en specifik passform, se till att du väljer rätt modell.

Vattenskydd

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer ett par vandringsbyxor är hur väl de skyddar dig mot väder och vind. Framför allt vill du hitta ett par som erbjuder ett bra vattenskydd i fall ovädret slår till.

bästa vandringsbyxor vatten regn

Detta är särskilt viktigt om du planerar att använda byxorna i kallare förhållanden eller om du ska vandra i områden med mycket regn eller snö. Många modeller är numera tillverkade med vattentäta och vattenavvisande material, vilket kan vara mycket fördelaktigt.

Den ledsna verkligheten är dock att de vandringsbyxor du kommer vilja använda under vandringsturen på sommaren aldrig kommer att vara helt vattentäta. Det är samma anledning varför du förmodligen inte vill använda en helt vattentät regnjacka om det inte redan regnar, då det vore smartare att använda en vandringsjacka med god ventilation.

Anledningen är eftersom de ofta saknar god ventilation. En direkt konsekvens av vattentäta material är nämligen att det försämrar andningsförmågan. Så hur effektiva kan dessa vandringsbyxor vara om det faktiskt regnar?

Beroende på modell såklart, så kan många av de friluftsbyxor vi listat i denna guide hantera regn väldigt väl. På grund av detta är vi fortfarande bekväma att använda de i regn, men kanske behöver dra fram ett par riktigt vattentäta alternativ vid kraftiga skurar.

De flesta vandringsskydd kan nämligen tåla av lätt nedfall relativt bra, tack vare de beläggningar som finns tillgängliga. Så länge du undviker bomullsmodeller kommer nylonalternativ att fara sig väl mot lättare regn.

Tjocklek Och Hållbarhet

Hur tjockt material dina byxor använder sig av kommer att ha en stor betydelse över var och när de bör användas. Du kan hitta lätta och tunna modeller som är perfekta för en varm vandring under sommaren till tjockare softshell-byxor som passar bättre i vinterförhållanden.

På grund av detta är de flesta vandringsbyxor designade för 3-säsongsbruk, dvs under vår, sommar och höst. Andra tjockare alternativ passar istället bättre för vinteraktiviteter och alpina äventyr.

vandringsbyxor ventilation

Kom ihåg att du alltid kan använda dig av ett par varma underställ under 3-säsongsmodellerna för att förvandla det till ett par som även klarar av vinterklimat.

Bortsett från tjocklekens påverkan på temperatur, kommer det också direkt korrelera med hur hållbara byxorna är för slitage. Tunnare modeller kommer rimligtvis att vara mer utsatta för rivningar, medans tjockare material oftast är mer slitstarkt.

Vandringsbyxor Eller Vandringsshorts?

Om du ska ut på en vandringstur eller campingresa och du vet att vädret är lite osäkert, är vandringsbyxor det självklara valet. Men för de som gillar att vara ute under de varmare sommarmånaderna behöver ställa sig själva frågan: byxor eller shorts?

vandringsbyxor eller shorts

Byxor kommer såklart ge dig bättre skydd mot sol och klimat, och är förmodligen ditt bästa val om du planerar mer tekniska äventyr. Shorts på andra sidan ger bättre ventilation och är i allmänhet mycket svalare att ha på sig i varmt väder. Så det handlar egentligen om vad du värdesätter mest - komfort eller kylning?

Om du väljer shorts rekommenderar vi att du väljer ett par med UPF-skydd. På så sätt får du åtminstone ett visst skydd mot solens skadliga strålar. Och om du skulle hamna i en plötslig regnskur torkar de mycket snabbare än byxor.

Som alltid ska du se till att du tar hänsyn till klimatet och förhållandena i det område du vandrar i innan du fattar ditt beslut. Om det finns risk för dåligt väder är det förmodligen bäst att var försiktig och välj ett par byxor.

Vanliga Frågor Om Vandringsbyxor

Vi har gått igenom allt du behöver veta om vandringsbyxor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om vandringsbyxor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe. 

Vilken är den bästa vandringsbyxan?

Den bästa vandringsbyxan är enligt vårt test Fjällräven Men’s Vidda Pro Ventilated TRS och Fjällräven Women’s Vidda Pro Ventilated Trousers för dam ett mångsidigt, bekvämt och slitstarkt alternativ.

Vad kostar vandringsbyxor?

Ett par vandringsbyxor kostar vanligtvis mellan 600 och 5000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. 

Vad är skillnaden mellan vandringsbyxor för män och kvinnor?

Den största skillnaden mellan vandringsbyxor för män och kvinnor är passformen. Kvinnobyxor är vanligtvis utformade för att passa en kvinnas kurvor, medan herrbyxor vanligtvis är rakare. I övrigt finns det inte så många skillnader när det handlar om funktionalitet eller prestation. Läs vår separata guide till vandringsbyxor för dam här.

 

Kan jag använda mina vanliga byxor för vandring?

Dina vanliga byxor kan vara okej för korta vandringar på lätta stigar, men de är inte riktigt gjorda för tuffa vandringar eller långa sträckor. Vandringsbyxor är utformade för att vara bekväma och slitstarka, så de är ett bättre val om du planerar att vandra på allvar.

Är vandringsbyxor i bomull dåliga?

Bomull ses ofta som ett nej för vandrare eftersom det transporterar inte bort fukt så bra och det kan ta lång tid att torka. Det finns dock vissa typer av bomull som är behandlade för att vara mer slitstarka och andningsbara, så de är inte nödvändigtvis ett dåligt val för vandringsbyxor. Se bara till att du läser etiketterna noga innan du köper.

Kan jag laga mina vandringsbyxor?

Ja, de flesta typer av skador på vandringsbyxor kan repareras med lite kunskap och rätt material. Det är dock oftast inte värt besväret att reparera revor eller hål i tyget, eftersom detta sannolikt kommer att påverka byxornas prestanda.

Sammanfattningsvis Om Vandringsbyxor

Det finns inte ett specifikt par av vandringsbyxor som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilket par som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 62

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.