3 Bästa Isdubbar (2024): Bäst i Test

bästa isdubbar bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Är du ute på isen under vintern är det viktigt att ha med sig ett par isdubbar - ifall en olika skulle ske. Oavsett om du är ute för att isfiska, åker långfärdsskridskor eller bara promenerar på isen så vet man aldrig när olyckan kan infalla. Och som du kanske redan vet är det obligatoriskt med isdubbar när man är ute på naturis i Sverige

I denna guide tar vi oss en närmare titt på några av de bästa isdubbarna som finna att köpa på marknaden, för att testa och sen utnämna den bästa isdubben. Som tur är har vi aldrig behövt använda dessa i en livshotande situation, men vi tog oss nyligen ut på isen för att se hur dessa modeller presterade.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Isdubbarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Isdubbar: Isvidda Isdubb - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Isdubbar: Zandstra Ice Pick - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Isdubbar: Fisherman Pro Isdubbar - Läs Recension

1. Isvidda Isdubb

Bäst i Test Isdubbar


Isvidda Isdubb

Handtag:

Vandring

Dubbmaterial:

313 g

Smidiga, Hållbara Och Kraftfulla Isdubbar För Alla Lägen

Bäst i vårt test hamnar Isviddas isdubbar, vilket enligt oss var det bäst presterande alternativet när vi var ute och testade dessa på isen. Självklart är det svårt att utvärdera dessa i en simulerad situation, men kvalitén på dessa isdubbar är helt klart bäst på marknaden, och det känns av så fort man greppar tag om de.

Med två mycket sköna och ergonomiska handtag i gummi kan du vara säker på att du får bäst möjliga grepp i nödsituation, något som vi fann mycket givande när fingrarna började bli lite kallare och det var svårare att greppa tag hårt om handtagen. Materialvalet innebär också en mycket god greppförmåga trots att det blir blött.

Dubbarna är också skapade i robust rostfritt stål, så du behöver inte oroa dig för att dessa ska gå sönder eller slitas ut efter en längre tid. De kommer också med ett skydd för dessa när du inte använder de, men är som tur enkla att ta av i nödsituationer.

Sist är remmarna även justerbara och bekväma att ha på sig runt halsen, och den inbyggda visslan fungerar mycket bra för att producera ett högt pip när du behöver hjälp. Även om det är ett av de dyrare alternativen på marknaden är det fortfarande mycket prisvärda med tanke på dess användningsområde.

FÖRDELAR

 • Mycket bra och bekvämt grepp
 • Hållbar och robust konstruktion
 • Inbyggd vissla

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Zandstra Ice Pick

Näst Bäst i Test Isdubbar


Zandstra Ice Pick

Handtag:

Vandring

Dubbmaterial:

313 g

Högkvalitativa Isdubbar Med Inbyggd Vissla

I jämförelse med Isviddas isdubbar ovan är Zandstras modell inte allt för annorlunda. Kvalitetsmässigt och prestationsmässigt är de snarlika. Även Zandstras isdubbar kommer med robusta dubbar i rostfritt stål som fungerar bra och som kommer att hålla sin kvalité under många år framöver.

Även denna modell kommer med justerbara remmar som är bekväma att ha på sig runt halsen, lättavtagbara skydd för dubbarna och en kraftfull visselpipa. Prismässigt ligger de också mycket nära varandra.

Den största skillnaden däremot kommer i form av handtagen, då Zandstras istället använder sig av skumgummi istället för hårt gummi, något som bidrar till att kan greppa de hårdare, men som dessvärre inte förser dig med samma greppvänlighet när dina händer är kalla. De är heller inte ergonomiskt utformade som Isviddas alternativ ovan - men detta är som sagt en mindre grej i det stora hela.

FÖRDELAR

 • Säker förvaring
 • Inbyggd vissla

NACKDELAR

 • Inte lika bekväma eller ergonomiska handtag som Isvidda ovan

3. Fisherman Pro Isdubbar

Bästa Billiga Isdubbar


Fisherman Pro Isdubbar

Handtag:

Vandring

Dubbmaterial:

313 g

Enkla Och Billiga Isdubbar

Om du trots allt vill spendera så lite som möjligt på dian isdubbar, men ändå vill ha ett par som fungerar i nödsituationer är vår rekommendation helt klart Fisherman Pros Isdubbar. De är inte särskilt vackra, men de gör jobbet och erbjuder dig ett par isdubbar som håller sig i bra skick tack vare det kolfiberstål som används för dubbspetsarna.

Handtagen är inte lika bekväma som alternativen ovan, och det kommer inte med en inbyggd vissla eller justerbara remmar, vilket är till stor del varför vi inte skulle rekommendera denna modell över Isviddas eller Zandstras.

Däremot får du detta par isdubbar för mindre än halva priset, vilket är varför det kan vara ett attraktivt val för viss amen en väldigt begränsad budget.

FÖRDELAR

 • Mycket billiga
 • Smidiga och enkla att förvara

NACKDELAR

 • Inte särskilt bra kvalité
 • Långa remmar som inte går att justera

Vad Är Isdubbar?

Det är inte att falla genom isen som dödar dig. Det är att inte kunna ta sig ut. Chocken från det iskalla vattnet tar tillfälligt bort allt förnuft från din hjärna och om du låter det ske, uppstår panik. När du väl är nedsänkt i det iskalla vattnet börjar hypotermi-klockan ticka. 

Många människor som går igenom isen får panik och utmattar sig själva när de försöker ta sig ur. Även om du förblir lugn är det nästan omöjligt att krypa tillbaka på säker is. Du kan helt enkelt inte få dragkraft på kanten av en hal yta.

isdubbar faller genom is

Då kommer isdubbar in i bilden. Isdubbar är inget annat än ett par stålspikar som sitter fast i handtag och som är förbundna med en längre rem. Men de kan rädda ditt liv. 

Isdubbar fungerar helt enkelt eftersom de gör det möjligt för dig att få tag på våt is så att du kan dra dig upp ur vattnet för hand.

De är utformade för att hänga runt halsen så att de är redo på ett ögonblick. Dessutom är greppen lätta att hänga i och fungerar både för vuxna och barn.  

Hur Använder Du Isdubbar?

Nu när vi alla är överens och vet vad isdubbar är, hur använder du dem då? Det räcker inte att bara köpa ett par, hänga dem runt halsen och glömma dem.

Att använda dem effektivt kräver övning. Självklart kommer du inte att dyka ner i minusgrader bara för att öva på att krypa ut med hackor. Men du kan öva genom att tänka igenom scenariot.

Föreställ dig helt enkelt att du dyker ner i det iskalla vattnet och kippar efter andan. Börja sedan träna din hjärna på att omedelbart lugna ner dig och sträcka ut isdubbarna. Gå igenom de faktiska rörelserna för att lugna dig själv och sträcka dig efter isdubabrna.  

Jag uppmuntrar dig att även testa plockarna på säker is. Börja lära dig de rörelser som behövs för att vifta upp ur vattnet och tillbaka till säker is. Det krävs bara några få enkla steg för att öva.

 1. Börja med att lägga dig på mage på isen på en säker plats.
 2. Ta tag i dina isdubbar och driv in dessa i isen framför dig.
 3. Sträck dig hand över hand och dra dig fram tills du får en känsla för den rörelse som krävs för att förflytta dig över isen.

Om du någonsin går igenom isen, kom alltid ihåg att dra dig ut i den riktning du kom ifrån. Det är riktningen för säker is. Det kan vara svårt att orientera sig, men om du håller dig lugn kommer du att se dina spår. Lägg dig så platt som möjligt på isens kant och använd dina hackor medan du sparkar i vattnet. 

Isdubbar - Köptips

Isdubbar är en mycket viktigt redskap att ha med sig när man är ute på isen, och kan agera som en mycket billig livförsäkring. I och med dess viktiga roll i dessa eventuella krislägen är det viktigt att man köper ett par som fungerar bra. Här är några av de viktigare sakerna att tänka på för att välja de bästa isdubbarna för dig.

Materialval & Kvalité

Det absolut viktigaste (och egentligen det enda som bör diktera ditt val) att tänka på innan du köper isdubbar är att se till att dessa är gjorda med en effektiv och hållbar design, vilket inkluderar bra materialval.

Kom ihåg att dessa isdubbar eventuellt är skillnaden mellan liv och död, så att spendera lite mer på ett par som är robusta nog att hjälpa dig i nödsituation är för oss en självklarhet. Skillnaden i pris mellan en budgetmodell och en mer robust modell är heller inte mer än en 100 kronor, så det är inte ett särskilt stort pris - särskilt när konsekvenserna kan bli så stora.

Här rekommenderar vi att du tittar efter materialet på själva isdubbarna, vilket tenderar att vara någon form av stål eller metall. Med det sagt finns det billigare varianter av dessa som är billigare att tillverka.

grepp på isdubbar

Den praktiska skillnaden kanske inte är särskilt stor, men under vårt test upplevde vi generellt att de lite dyrare modellerna tenderade att vara enklare att trycka i isen. Fördelen med bättre material är också att de kommer hållas vassa och effektiva längre, så på sikt slipper du att köpa ett nytt par isdubbar när dina gamla slits ner.

Grepp

En mindre viktig detalj, men som kan vara bra att tänka på, är att se till att själva greppet känns bekvämt, men framför allt att det är effektivt (särskilt när du och de är blöta). Att kunna ta ett fast handtag med bra greppstyrka är viktigt för att du ska kunna dra dig själv upp ur vattnet, och vissa modeller presterar bättre än andra i denna kategori.

Ett ergonomiskt utformat handtag gjort av skumgummi är något vi föredrar, då det känns bäst att greppa. Den extra ergonomiska designen bidrar också till att du kan generera mer kraft om du har redan kalla fingrar.

Remmar

Alla isdubbar kommer med någon typ av rem som du kan hänga runt halsen, och detta är för att du enkelt och snabbt ska kunna använda de när olyckan slår till och isen går sönder under dig.

Med det sagt kan vi starkt rekommendera en modell som har justerbara remmar, då detta kan vara mer bekvämt att ha på sig när man utför sin aktivitet, oavsett om det handlar om isfiske eller långfärdsskridskor.

Extra Funktionalitet

En sista punkt har att göra med isdubbarnas övriga funktionalitet. Många av modellerna kommer med en visselpipa som sitter fast i isdubbarna - perfekt för att kunna vissla efter nödhjälp om det finns några andra människor i närheten.

En annan viktig detalj att tänka på är att isdubbarna du köper bör flyta. Om de råkar ramla av under fallet är det en bra säkerhet att dessa flyter och inte sjunker ner till botten. Alla valen på vår lista flyter.

Pris

Ett par högkvalitativa isdubbar kommer att kosta dig ungefär 200 kronor - ett väldigt litet pris för ett verktyg som eventuellt kan rädda ditt liv.

med det sagt finns det billigare alternativ, där Fisherman Pros isdubbar ovan till exempel kostar under 100 kronor, något som kan se attraktivt ut. Men som vi nämnde ovan rekommenderar vi generellt att spendera lite mer för att säkerställa att du får ett par som är effektiva, hållbara och bekväma att använda.

Sammanfattningsvis Om Isdubbar

Att ha ett par pålitliga isdubbar med sig när man är ute kan bokstavligen vara skillnaden mellan liv och död. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.