8 Bästa Regnponcho (2024): Bäst i Test

bäst i test regnponcho guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Det regnar, det öser ner, och du har inget paraply. Vad ska du göra? Om du är smart investerar du i en bra regnponcho.

En regnponcho av hög kvalitet håller dig torr även under det kraftigaste skyfallet, och de oftast smidigare och är mycket billigare än mer robusta regnjackor och skaljackor. De passar även vissa aktiviteter extra väl, såsom cykling, vandring, jakt och fiske.

I den här guiden tar vi en titt på åtta av de bästa regnponchos som finns på marknaden. Vi kommer också att diskutera vad du ska titta efter när du köper en av dessa praktiska plagg, samt hur du får ut det mesta av ditt köp.


De 8 Bästa Regnponchos Är:

 1. 1
  Bäst i Test Regnponcho: Fjällräven Poncho - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Billiga Regnponcho: Urberg Stranda Poncho - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Högkvalitativa Regnponcho: Fjällräven Lappland Ex-Shell Poncho - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Regnponcho För Vandring: Vaude Hiking Backpack Poncho - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Regnponcho För Cykling: Vaude Valdipino Poncho - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Minimalistiska Regnponcho: Tretorn PU Light Rainponcho - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Multifunktionella Regnponcho: Sea to Summit Ultra-Sil 15D Poncho - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Varma Regnponcho: Thermarest Honcho Poncho - Läs Recension 

1. Fjällräven Poncho

Bäst i Test Regnponcho


Bäst i Test Regnponcho

Vikt:

391 g

Material:

Polyamid

Vattenpelare:

5000 mm

Passar:

Vardagsbruk/Vandring/Cykling/Jakt/Fiske

Högkvalitativ Och Pålitlig Regnponcho För Alla Lägen

Fjällrävens signaturponcho hamnar på en förstaplats och är enligt oss bäst i test. Det är ett slitstarkt och robust val som kommer att fungera väl i de flesta situationer du utsätter dig själv och plagget för.

Materialet är gjort i slitstarkt polyamid med en PU-beläggning som gör regnponchon helt vattentät, och fungerar i mildare regn såväl som tuffare skurar. Designen är lite längre, vilket ger bra skydd och täckning för ben, och kan nästan täcka hela kroppen då du sitter ner.

Detta resulterar i en mycket mångsidig regnponcho som kan användas vid vandring och vardagligen tack vare dess robusta design. Längden gör det även perfekt för cykling, jakt och fiske för att även skydda benen från det kalla regnet.

Till följd av det kraftiga materialvalet och robusta designen, kan man tro att denna regnponcho skulle väga betydligt mer. Men med smarta val under tillverkningen har Fjällräven lyckats med allt detta utan att regnponchon väger över 400 gram, vilket är tillräckligt lätt för att ta med under längre vandringsturer. Den är även snabb och smidig att packa ner/upp vilket för den mycket enkel att använda.

Allt som allt tycker vi att Fjällrävens poncho är ett fantastiskt val om du letar efter en pålitlig, slitstark och lättanvänd regnponcho som även lämpar sig för mer krävande aktiviteter. Det är inte det billigaste på marknaden, men det är definitivt värt investeringen.

FÖRDELAR

 • Mycket pålitlig och slitstark
 • Lång täckning
 • Lätt och smidig

NACKDELAR

 • Inga fickor

2. Urberg Stranda Poncho

Bästa Billiga Regnponcho


Bästa Billiga Regnponcho

Vikt:

240 g

Material:

Nylon

Vattenpelare:

5000 mm

Passar:

Vardagsbruk

Billig Men Effektiv Regnponcho För Vardagsbruk

Om du letar efter en billig men effektiv regnponcho är Urberg Stranda ett bra val. Den är tillverkad av lätt och snabbtorkande nylon, vilket gör den perfekt för vardagligt bruk eller som nödplagg på längre resor.

Materialet är även PU-belagt för att göra den vattentät med en vattenpelare på 5000 mm. Det innebär att den klarar de flesta typer av regn, men vid mycket kraftiga skyfall kan tyget ha svårt att klara av det och du kan börja känna dig blöt.

Vad den här regnponchon saknar i robusthet kompenserar den dock för i vikt och packbarhet, eftersom den bara väger 240 gram och enkelt kan packas ner i din ryggsäck eller dagsryggsäck när den inte används. Den reflekterande Urberg-logotypen gör dig också mer synlig i trafiken.

Allt som allt är Urberg Stranda ett bra val om du letar efter en regnponcho för vardagsbruk som inte kostar mycket. Det är inte det mest robusta eller slitstarka alternativet, men det är lätt och kompakt nog att ta med sig överallt och bör som sagt klara av lättare regn utan några problem.

FÖRDELAR

 • Billig
 • Mycket lätt och kompakt
 • Reflekterande logga

NACKDELAR

 • Tunt material som kan ha svårigheter i mycket regn
 • Inte den bästa ventilationen

3. Fjällräven Lappland Ex-Shell Poncho

Bästa Högkvalitativa Regnponcho


Bästa Högkvalitativa Regnponcho

Vikt:

610 g

Material:

Polyester

Vattenpelare:

20000 mm

Passar:

Vandring/Jakt/Fiske

Robust Och Effektiv Regnponcho För Jakt Och Tuffa Väderförhållanden

Fjällrävens Lappland Ex-Shell poncho är förmodligen bland de bästa regnponchos du kan köpa på marknaden idag. Den är tillverkad av ett slitstarkt och vattenavvisande polyestertyg med en vattenpelare på 20000 mm, vilket gör den lämplig även för de mest extrema väderförhållandena.

Konstruktionen är också intressant, eftersom den har en konstruktion med två och ett halvt lager som gör ponchon både vattentät, andningsbar och mycket bekväm. Majoriteten av rengponchos är skapade i ett enkelt materiallager, och en flerlagerskonstruktion som detta är inte särskilt vanligt, utan ses oftare bland regnjackor och skaljackor.

Detta är perfekt om du gör mer ansträngande aktiviteter i regn, eftersom du inte behöver oroa dig för att svettas för mycket och bli blöt inifrån och ut. Det är också enklare att befinna sig ute i regnet under en längre tid, då du inte behöver oroa dig för att bli varken blöt eller kall - perfekt för jakt och fiske specifikt.

En annan bra egenskap hos den här regnponchon är att den är helt tyst. Detta är perfekt om du är ute på jakt och måste vara så smygande som möjligt. Den enda nackdelen är priset, som definitivt ligger i överkant. Men om du letar efter en regnponcho i toppklass som klarar av allt, är detta något för dig.

FÖRDELAR

 • Extremt vattentålig
 • 2.5-lagerskonstruktion
 • Helt ljudlöst

NACKDELAR

 • Dyr
 • Något överkvalificerat alternativ för vardagsbruk

4. Vaude Hiking Backpack Poncho

Bästa Regnponcho För Vandring


Bästa Regnponcho För Vandring

Vikt:

440 g

Material:

Polyamid

Vattenpelare:

10000 mm

Passar:

Vardagsbruk/Vandring/Cykling

Stabil Och Effektiv Regnponcho För Alla Dina Vandringsbehov

Om du letar efter en regnponcho som är särskilt utformad för vandring är Vaude Hiking Backpack Poncho ett utmärkt val. Den är tillverkad av slitstark och vattentät polyamid med en vattenpelare på 10000 mm, vilket gör den mer än kapabel att hantera de flesta typer av regn som du kan stöta på ute i naturen.

En av de bästa sakerna med den här ponchon är ventilationen, så du behöver inte oroa dig för att bli för varm och svettig när du vandrar i regn. Materialvalet i sig bidrar med viss ventilation men även längden kan justeras och säkras mellan benen, vilket innebär att du kan öka och minska ventilationsgraden utifrån behov.

Huvan är också justerbar, så att du kan få en perfekt passform och skydd för huvudet, vilket även kan expanderas för att skydda en ryggsäck. Det finns också en stor bröstficka där du kan förvara dina tillhörigheter när du är på språng.

Den enda nackdelen med den här ponchon är att den är något tyngre och mer skrymmande än några av de andra alternativen på den här listan, men den är fortfarande tillräckligt lätt för att kunna bäras i din ryggsäck utan problem.

FÖRDELAR

 • Bra ventilation med justerbarhet
 • Mycket vattentätt
 • Stor ficka på bröstet

NACKDELAR

 • Lite tyngre och mer otympligt än vissa lättviktsalternativ

5. Vaude Valdipino Poncho

Bästa Regnponcho För Cykling


Bästa Regnponcho För Cykling

Vikt:

290 g

Material:

Polyamid

Vattenpelare:

5000 mm

Passar:

Cykling/Vardagsbruk

Snabb Och Billig Regnponcho För Dina Cykeläventyr

Om du letar efter en regnponcho som är särskilt utformad för cykling är Vaude Valdipino Poncho ett utmärkt val. Den är tillverkad av lätt och vattentät polyamid med en vattenpelare på 5000 mm, vilket gör den mer än kapabel att hantera de flesta typer av regn - även under cykelturen.

Det som är bra med den här ponchon är den integrerade huvan med hjälmstöd, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att huvudet ska bli blött när du är ute och cyklar i regnet. Ponchon är också lätt att använda, eftersom den snabbt och enkelt kan tas av och på över kroppen.

Viktmässigt är den även lätt att packa ner och transportera i ryggsäck eller cykelväskan. Allt detta kommer även till ett mycket bra pris, vilket gör det perfekt för dig som letar efter ett simplare alternativ för din vardagscykling.

Den enda nackdelen med denna poncho är att den är något kort i ryggen, så om du är väldigt lång, är detta kanske inte regnponchon för dig. Materialet är dessutom ganska tunt, vilket innebär att den kan ha vissa svårigheter i riktigt kraftigt regn.

FÖRDELAR

 • Integrerad huva med stöd för hjälm
 • Billig
 • Enkel att använda

NACKDELAR

 • Något kort i ryggen
 • Ganska tunt material som kan uppleva svårigheter i riktigt tufft regn

6. Tretorn PU Light Rainponcho

Bästa Minimalistiska Regnponcho


Bästa Minimalistiska Regnponcho

Vikt:

140 g

Material:

Polyester

Vattenpelare:

3000 mm

Passar:

Vardagsbruk/Cykling

Ultralätt Vardagsponcho Som Du Kan Packa i Bröstfickan

Tretorn PU Light kanske inte är för dig som letar efter ett riktigt vattentätt alternativ inför din nästa vandringsutflykt, men är ett mycket lätt och smidigt vardagsalternativ. Den är tillverkad av polyester och har en vattenpelare på 3000 mm, vilket gör den lämplig för lätt regn och daglig användning.

Det som är bra med den här ponchon är den snygga designen - den ser tillräckligt bra ut för att bäras som ett modeobjekt, inte bara som ett funktionellt regnställ. Den är också ultralätt, vilket innebär att du enkelt kan packa ner den i bröstfickan eller väskan utan problem när du är ute på språng.

Den enda nackdelen med den här ponchon är att det inte är det mest vattentäta tygvalet, så om du letar efter något som håller dig torr i riktigt tungt regn är detta kanske inte det bästa alternativet. Dessutom finns det ingen ventilation alls, så om du tenderar att bli varm och svettig när du bär regnkläder kan det vara bättre att se på andra alternativ. Tyget är däremot så pass tunt att detta oftast inte är ett stort problem.

Som vi tidigare nämnde är denna modell inte designad för tufft utomhusbruk, så vi skulle inte rekommendera att du satsar på denna modell om du planerar tuffare och mer tekniska turer. 

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Stilren design
 • Ultralätt

NACKDELAR

 • Inte det mest vattentäta tygvalet
 • Dålig ventilation

7. Sea to Summit Ultra-Sil 15D Poncho

Bästa Multifunktionella Regnponcho


Sea To Summit Ultra-Sil™ 15D Tarp Poncho

Vikt:

230 g

Material:

Sil-Nylon

Vattenpelare:

1200 mm

Passar:

Vandring/Cykling/Jakt/Fiske

Ultralätt Regnponcho För Snabba Vandringsturer

Sea to Summit Ultra-Sil 15D Poncho är ett utmärkt val för dig som letar efter en ultralätt regnponcho som kan användas för en mängd olika utomhusaktiviteter. Den är tillverkad av Sil-Nylon, som är både lätt och stark, och har en vattenpelare på 1200 mm.

Detta är det enda valet på denna lista som använder sig av ett silikonbaserat tygval, vilket oftast förser dig med en mycket vattentät och bekväm poncho. Även då denna modell är vattentät, kommer dess låga vattenpelare (och relativt tunna tyg) resultera i att du förmodligen blir lite blöt under kraftiga regn. Den bör däremot klara av lätt till måttligt regn utan några som helst bekymmer.

Det som är bra med den här ponchon är den stora storleken - den täcker dig helt och hållet och kan även användas som en tarp om du behöver lite extra skydd mot regnet. Ute på vandringsstigen kan du därför använda ponchon som ett tillfälligt skydd eller till och med som sovskydd mot elementen. Dessutom är den ultralätt, så du kommer inte ens att märka den i din ryggsäck när du bär den.

Den enda nackdelen med denna poncho är att den inte är den mest vattentätatygval, och den är också lite kort i armarna. Men om du letar efter en ultralätt regnponcho som kan användas för en mängd olika aktiviteter (även då de briljerar extra vid vandring) är detta ett bra alternativ.

FÖRDELAR

 • Stor och täckande
 • Kan användas som tarp
 • Ultralätt

NACKDELAR

 • Inte det mest vattentäta tygvalet
 • Lite korta i armarna

8. Thermarest Honcho Poncho

Bästa Varma Regnponcho


Bästa Varma Regnponcho

Vikt:

690 g

Material:

Polyester

Vattenpelare:

1000 mm

Passar:

Vardagsbruk/Vandring/Jakt/Fiske

Värmande Regnponcho Perfekt Runt Lägerelden

Thermarest Honcho Poncho är vårt bästa val för dig som letar efter en varm regnponcho som inte bara skyddar mot regn. Den är tillverkad av polyester och har en vattenpelare på 1000 mm. Det är således det minst vattentäta alternativet på denna lista, men bör stå emot lättare regn väl tack vara dess PU-beläggning.

Den här modellen är fodrad med ett tunt lager fleece, vilket gör den mycket varmare än många andra regnponchos på marknaden. Den stora designen gör också att du enkelt kan bära den här ponchon över dina kläder, även om du har flera lager på dig. Och ute på vandringsleden skyddar det slitstarka tyget dig från grenar och taggar.

Den enda nackdelen med den här ponchon är att det inte är det mest vattentäta tygvalet, så om du letar efter något som håller dig torr i riktigt tungt regn, bör du kanske leta på annat håll. Den är också ganska tung och bulkig jämfört med många andra regnponchos på marknaden, så den är inte det bästa valet om du letar efter ett ultralätt alternativ.

FÖRDELAR

 • Varm fodring
 • Stor och rymlig design
 • Slitstarkt

NACKDELAR

 • Inte det mest vattentäta tygvalet
 • Tung och otymplig i jämförelse med många andra val

Regnponcho - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Passar

Vikt

Vattenpelare

Material

1299 kr

Vardagsbruk/Vandring/Cykling/Jakt/Fiske

391 g

5000 mm

Polyamid

465 kr

Vardagsbruk

240 g

5000 mm

Nylon

3999 kr

Vandring/Jakt/Fiske

610 g

8000 mm

Polyester

1035 kr

Vardagsbruk/Vandring

440 g

10000 mm

Polyamid

525 kr

Cykling/Vardagsbruk

290 g

5000 mm

Polyamid

495 kr

Vardagsbruk/Cykling

140 g

3000 mm

Polyester

1485 kr

Vandring/Cykling/Jakt/Fiske

230 g

1200 mm

Sil-Nylon

1750 kr

Vardag/Vandring

690 g

1000 mm

Polyester

Regnponcho - Köptips

När det gäller att hitta den bästa regnponchon för dina utomhusäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper dina regnkläder, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Regnponcho - Användningsområde

En regnponcho kan vara mycket flexibel och mångsidig då det kan användas inom en rad olika användningsområden. Självklart har alla dessa tillfällen regn och nedfall som en gemensam faktor men olika ändamål kan resultera i att du bör vara uppmärksam över annorlunda faktorer.

Regnponcho För Vardagligt Bruk

När du bor i ett land som Sverige, är en regnponcho och andra regnkläder en väsentlig del av din garderob, nästan året om. Allt ifrån dagliga ärenden, hundpromenader till pendling kan under regniga förhållanden kräva en effektiv regnjacka.

regnponcho vardagligt bruk

I dess situationer vill du förmodligen prioritera en mer avslappnad och bekväm design som fungerar väl med resterande outfit och baslager.

Du kommer inte att se tillägg som hjälmkompatibla huvor eller utsatta, vattenavvisande blixtlås i den här kategorin, och ponchos för daglig användning prioriterar inte viktbesparingar eller packbarhet (de är faktiskt ofta ganska tjocka och slitstarka). Därför är regnponchos för daglig användning antingen budgetorienterade eller utformade med stilen i åtanke.

Regnponcho För Vandring

När du är ute på vandringsleden och regnet slår till, är det viktigt att ha med sig rätt typ av regnkläder för att skydda dig själv från att bli genomblöt, och bör därför stå högt uppe på din packlista över vandringskläder att ta med. Regnponchos för vandring är vanligtvis tillverkade av tunnare och lättare material än sina mer vardagsorienterade motsvarigheter.

Detta beror på att de måste kunna packas ner tillräckligt litet för att få plats i ryggsäcken utan att ta upp för mycket utrymme eller lägga till för mycket vikt. Dessutom är utsatta dragkedjor, huvor och andra tillägg ofta utformade för att vara kompatibla med vandringsryggsäckar och annan utrustning.

När du väljer en regnponcho för vandring är det viktigt att fokusera på andningsförmåga eftersom du sannolikt kommer att svettas även när det regnar. Detta innebär att vattentäthet inte är den enda faktorn du bör ta hänsyn till, utan även hur lätt tyget släpper ut fuktånga (dvs. hur "andningsbart" tyget är).

Regnponcho För Cykling

Många cyklister väljer att använda en regnponcho eftersom de är mer flexibel och bekväm än en traditionell regnjacka för cyklister. Detta gäller särskilt för mountainbikecyklister som behöver den extra rörlighet som en poncho kan förse de med.

Det finns dock också vissa nackdelar med att använda en regnponcho när man cyklar. Eftersom de inte är lika passande som jackor kan de flaxa runt i vinden och vara ganska irriterande i tuff vind. Om du dessutom inte bär lämpliga underställ kan du bli ganska kall eftersom tyget inte är lika effektivt när det gäller att fånga upp värme nära kroppen.

regnponcho cykel

När du väljer en regnponcho för cykling är det viktigt att hitta en som är särskilt utformad för sporten. Dessa har vanligtvis reflekterande detaljer för att hjälpa du kan hålla dig synlig i trafiken, och vissa har även ventilationsöppningar som hjälper dig att hålla dig sval och torr när du åker.

Regnponcho För Fiske Och Jakt

Att fiska och jaga i regn kan vara en utmaning, både när det gäller komfort och att hålla sig torr. I dessa situationer behöver du en regnponcho som är både vattentät och andningsbar så att du inte blir blöt inifrån och ut.

Dessutom vill du ha en poncho som är tillräckligt stor för att täcka all din utrustning, inklusive din ryggsäck, så att allt hålls torrt. Och eftersom du kommer att tillbringa mycket tid utomhus är det viktigt att välja en modell med bra UV-skydd för att skydda dig från solens skadliga strålar.

Regnponchos För Barn

När du köper en regnponcho för barn är det viktigt att hitta en som är bekväm och lätt för dem att ta på sig och flyger iväg på egen hand. Detta är särskilt viktigt för yngre barn som kan behöva hjälp med att klä på sig i regnet.

Det är också en bra idé att välja en poncho i starka färger så att ditt barn lätt syns i trafiken. Och om du vill ha ytterligare skydd mot väder och vind kan vissa regnponchos för barn levereras med huva eller andra tillägg.

När det gäller material används ofta PVC för regnponchos avsedda för barn eftersom det är lätt och hållbart. Detta material är dock inte lika andningsbart som andra tyger som nylon eller Gore-Tex, så det är viktigt att ha det i åtanke när du väljer en poncho till ditt barn.

Regnponcho För Festivaler

Festivaler handlar om att ha kul, dansa och njuta av musiken - inte om att vara kall och blöt. Det är därför många väljer att ta med sig en regnponcho till festivaler, så att de kan njuta av festen utan att oroa sig för att bli genomblöta.

Det finns två huvudtyper av regnponchos för festivaler: engångsartiklar som du kan köpa vid festivalens entré (vanligtvis gjorda av plast) eller mer hållbara som du kan återanvända. Om du planerar att gå på mer än en festival rekommenderar vi att du investerar i en återanvändbar regnponcho av god kvalitet.

När du väljer en regnpchoongför festivaler är det viktigt att tänka på materialet. Vissa material (som PVC) kan få dig att svettas mer, vilket inte är idealiskt när du dansar hela natten. Dessutom kan vissa material (som nylon) göra ljud när de gnider mot varandra, vilket kan vara ganska irriterande på en fullsatt festival.

Material

Det första du bör tänka på innan du köper en regnponcho är vilket material den är tillverkad i. Det är i slutändan vad som kommer att skydda dig mot regn och fukt, och kommer således vara faktorn som avgör om du blir blöt eller inte.

Här är de vanligaste typerna av vattentäta material som används vid tillverkning av regnponchos:

Andningsbart Membran

Förmodligen det mest populära alternativet som populariserades under 1970-talet av GORE-TEX, och som än idag är det mest effektiva sättet att vattensäkra regnkläder. 

gore tex regnponcho

Ett andningsbart membran är ett tunt lager av vattentätt material som är laminerat på insidan av tyget. Det hindrar vatten från att tränga in, men tillåter samtidigt fukt läcka ut. Detta innebär att du inte blir blöt av svett och att ponchon känns bekvämare att bära.

Denna egenskap gör andningsbara laminat till det perfekta valet för vandring, då ventilation är viktigt för att förhindra svettning.

Polyester

Polyestermaterial är oftast inte vattentäta eftersom de är vävda av enskilda trådar och vi alla vet att vatten kan tränga igenom även de minsta springorna. Vattentäta ponchos av polyester är behandlade eller belagda med en DWR-behandling (durable water repellent) som tätar alla springor i tyget för att skapa ett vattentätt lager på så sätt.

Ett tyg med högre dernier-klassificering har dock fler polyestertrådar och en tätare vävkonstruktion, vilket oundvikligen ökar dess vattentålighet. En stor fördel med polyesterkläder är att de är otroligt snabbtorkande, så om de skulle bli genomblöta är de torra på nolltid. De är däremot inte lika vattentäta som många andra alternativ.

PU-Nylon

Nylon är mycket likt polyester då båda materialen vävs ihop av enskilda trådar, vilket resulterar i en hållbar och lätt regnponcho eller regnkläder. Det är således perfekt för utomhusaktiviteter men är precis som Polyester inte helt vattentätt och behöver beläggas med en DWR-behandling för att klara av tuffare regn.

PU står för polyuretan, vilket är en typ av plastfiber som tillsammans med syntetiskt fiber kan skapa ett helt vattentätt lager.

Ripstopnylon är en speciell typ av tyg som gör tyget extra motståndskraftigt mot revor och om det uppstår en punktering blir det inte lätt till ett gapande hål.

Sil-Nylon Och Sil-Polyester

Detta är ett syntetiskt material som tillverkas av ett tunt tyg i nylon och polyester som sedan beläggs med en form av flytande silikon på båda sidorna vilket skapar en vattentät barriär.

Dessa alternativ är ofta mycket slitstarka, lätta och hållbara, vilket gör det till ett mycket bra materialval för de som ofta vistas i lite tuffare klimat och situationer.

PVC

Polyvinylklorid, eller PVC, är en typ av plast som ofta används i regnkläder eftersom den är vattentät och relativt billig. PVC är dock inte särskilt andningsbart, så du kan bli ganska svettig när du bär det under längre perioder. Dessutom tycker vissa människor att lukten av PVC är ganska stark.

regnponcho pvc

Det huvudsakliga problemet med detta materialval är att de oftast används på grund av dess pris, vilket konsekvent leder till att billigare regnponchos använder materialet. Dessa är designade för att användas en eller två gånger, vilket inte är särskilt hållbart - vare sig för miljön eller för dig.

Vi rekommenderar generellt att undvika dessa modeller, då det helt enkelt inte är särskilt bekvämt, effektivt eller hållbart.

Vattentätt Eller Vattenavvisande?

Ingen plagg kommer någonsin att kunna förse dig med ett totalt skydd mot fukt och vatten, men majoriteteten av regnponchos på marknaden listas som antingen vattentäta eller vattenavvisande.

Vattenpelare

Du kanske också märker av att vissa regnponchos listar ett mått för hur vattentätt en viss modell är, vilket representeras av ett nummer mellan 0 och 20 000 mm eller mer. Vattenpelare är helt enkelt mängden vatten som kan hängas upp över en viss yta av tyget innan det börjar sippra igenom.

En regnjacka med en vattenpelare på 5 000 mm kan till exempel hålla motsvarande cirka fem meter vatten på ytan innan det börjar läcka igenom. De flesta vattentäta regnponchos har en vattenpelare på mellan 2000 och 10000 mm.

Det låter ju sjukt bra, men detta test är lite konstigt i och med att det inte motsvarar något förhållande du någonsin kommer möta på ute i naturen, och kan därför ge lite av en missvisande bild när det kommer till regnponchos.

Andra faktorer såsom förstärkta sömmar kommer att spela en markant roll i hur väl en viss regnponchos presterar under kraftigt regn, och det kan inte räddas av en hög vattenpelare.

Med det sagt kan det ge en bra indikation över hur kraftigt och vattentätt materialet är som används av jackan, vilket generellt ger en hyfsat god indikation över hur de kan prestera i verkligheten också. Men basera inte ditt beslut på bara det.

Vattenavvisande Beläggning (DWR)

Utöver ett vattentätt materialval (såsom Gore-Tex), kommer regnponchos också att få en vattenavvisande beläggning (ofta kallat DWR). Detta appliceras på tygets yttersta lager och fungerar genom att stöta bort vatten i stället för att absorbera det.

Det är detta som ger din regnponcho den där "pärlande" effekten när vattendroppar landar på den, eftersom de helt enkelt sitter ovanpå tyget i stället för att sippra in. Denna behandling kommer så småningom att slitas bort genom användning och tvätt, men kan ganska enkelt appliceras på nytt.

reegnjacka vattentätt beläggning

En sak att notera är att denna behandling inte gör ponchon vattentät, utan istället gör den mer vattenavvisande - vilket gör att den bättre klarar lätta skurar eller torra snöfall. En vattenavvisande beläggning med ett vattentätt membran kommer således ge dig bästa chansen att hållas torr.

Ventilation Och Andningsbarhet

Som vi nämnde tidigare är ett av de största problemen med vissa regnponchos att de kan göra dig ganska svettig eftersom de inte låter kroppen andas.

Därför är det viktigt att leta efter en modell med god ventilation och andningsförmåga om du planerar att bära den under långa perioder eller i varmare väder. Det vanligaste sättet att uppnå detta är genom pit-zips (ventilationsluckor under armarna) som gör att du kan reglera din temperatur mer effektivt.

Vissa modeller har också nätfoder på insidan som bidrar till att förbättra luftflödet och förhindra den där "kladdiga" känslan när du bär vattentäta kläder. Om du ofta tycker att du blir för varm när du bär regnkläder ska du leta efter en av dessa modeller.

Det är däremot något som de flesta ponchos inte har problem med eftersom de är öppna i botten och på sidorna för att släppa in luft och kondensvatten. Ventilationen kan vara ett problem med vissa vattentäta jackor och regnjackor, men det beror på att jackorna sitter närmare och ofta stänger in värmen med elastiska spännband runt midja.

Materialet har stor betydelse för andningsförmågan, särskilt om ventilationen inte är bra. Vandring kan vara otroligt intensivt när det går uppför och att ha kondensbildning på insidan av dina regnponcho kan vara lika farligt i kallt väder när du vandrar, så andningsförmågan är avgörande.

Storlek Och Vikt

När det gäller regnponchos är storlek och vikt ofta direkt relaterade till varandra. Ju större poncho, desto tyngre är den - och vice versa. Ponchos är utformade för att vara så lätta och kompakta som möjligt samtidigt som de ger dig en god täckning och ett gott skydd mot elementen.

regnponcho natur vandring

Det är ganska vanligt med modeller i en storlek som passar alla, men de ger inte alltid den bästa passformen. Om du kan hitta en modell som finns i olika storlekar rekommenderar vi att du väljer en av dessa i stället för att på så vis få en bättre, tajtare passform.

Som en allmän regel gäller att ju lättare och mer kompakt regnponchon är, desto lättare är det att packa ihop den och ta med dig på resan. Detta kommer dock vanligtvis till priset av minskad täckning och minskat skydd, då de istället tillverkas av tunnare och sämre tyglager.

Storleken på förpackningen är också en viktig faktor, eftersom du vill kunna packa ihop ponchon enkelt när solen kommer fram eller när du inte längre behöver den. Leta efter modeller som kommer med en egen packsäck eller förvaringsväska, vilket gör det enkelt att packa ihop. Dessa går oftast att få in smidigt och enkelt i ryggsäcken då du behöver det.

Hållbarhet

När det gäller hållbarhet är regnponchos vanligtvis tillverkade av tåliga, hållbara material som nylon eller polyester. Det betyder dock inte att alla modeller är lika bra.

Vissa modeller använder ett tunnare lager tyg, vilket gör dem lättare men också innebär att de är mer benägna att rivas eller slitas sönder om du får dem i något vasst. Andra använder flera lager tyg för ökad styrka och hållbarhet - ofta på bekostnad av vikt och packbarhet.

Du bör välja en regnponcho som har en bra balans mellan vikt, packbarhet och hållbarhet. Om du kan hitta en som uppfyller alla tre kriterierna har du en vinnare!

Dragkedjor, Fickor Och Annan Funktionalitet

Vi vet alla att dragkedjor och snören kan göra stor skillnad för hur dina kläder känns och passar, och jag skulle vilja påstå att dessa justeringar är dubbelt så viktiga för regnkläder. Du kommer att behöva spänna fast din huva och poncho under tuffare väderförhållanden, och rätt funktionalitet i din regnponcho kan göra stor skillnad.

Vissa modeller har också praktiska funktioner som fickor med dragkedja eller en integrerad förvaringsväska. Dessa kan vara mycket användbara om du behöver ta av dig ponchon ett tag och inte vill att den ska bli smutsig eller våt.

regnponcho bästa test

Regnponcho- Skötselråd

Hur Du Tar Hand Om Din Regnponcho

Detta beror självklart på modell och material.

Som en allmän regel bör du undvika att tvätta din regnponcho för ofta, eftersom det kan skada den vattentäta beläggningen. När den behöver tvättas, använd en mild tvål eller ett milt tvättmedel och undvik mjukmedel

Efter tvätt ska du se till att torka regnponchon helt och hållet innan du förvarar den. Om möjligt kan du hänga upp den för att lufttorka - men om du torkar den inomhus, se till att öppna ett fönster eller en dörr för att undvika att fukt byggs upp.

Lägger du den för att torka utomhus, rekommenderar vi i förstahand att du placerar denna i sugga, då solstrålarna i vissa fall kan bleka färgen. När det gäller förvaring bör du se till att förvara din regnponcho på ett svalt och torrt ställe. Om möjligt bör du också undvika att förvara den i direkt solljus, eftersom detta kan skada tyget med tiden.

Det bästa sättet att förvara din regnponcho är i en väska eller behållare som andas - detta hjälper till att förhindra att mögel och mjöldagg från att bildas.

Med rätt skötsel bör din regnponcho hålla i många år.

Vanliga Frågor Om Regnponcho

Vi har gått igenom allt du behöver veta om regnponchos, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om regnponchos, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa regnponchon?

Den bästa regnponchon är enligt vårt test Fjällräven Poncho, en mycket lätt, tålig och bekväm regnponcho.

Vad kostar en regnponcho?

En regnponcho kostar vanligtvis mellan 400 och 4000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Vad är skillnaden mellan en regnponcho och en regnjacka? 

Kort sagt är ponchoer extremt praktiska i sin användning medan regnjackor är inriktade på extra komfort. Regnponchos ger skydd mot regnskurar upp till mitten av låret medan regnjackor är lite kortare.

Ofta väljer man regnjackor före regnponchos om man värdesätter komfort och bekvämlighet högt, medans en regnponcho kan vara något av ett mer flexibelt alternativ som kan utnyttjas under många situationer.

Hur länge håller en regnponcho?

Med rätt skötsel kan en regnponcho hålla i många år. Livslängden för en regnponcho beror dock på märke, kvalitet och egenskaper.

Kan jag använda min regnponcho som markduk?

Ja, du kan använda din regnponcho som underlag. Vi rekommenderar dock att du använder ett riktigt markduk också, eftersom dessa är särskilt utformade för att skydda dig mot väder och vind.

Sammanfattningsvis Om Regnponchos

Det finns inte en specifik regnponcho som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 62

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.