5 Bästa Skidryggsäck (2024): Bäst i Test

bäst i test skidryggsäck guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Skidåkning är ett fantastiskt sätt att tillbringa en vinterdag, men det kan vara jobbigt att släpa runt på all utrustning. Det är där skidryggsäckar kommer in i bilden. De gör det inte bara lättare att bära skidor och annan utrustning, utan de håller dig också varm och bekväm i backen.

I den här guiden tar vi en titt på de fem bästa skidryggsäckarna för 2022. Vi kommer också att ge dig några tips om vad du ska titta på när du köper en av dessa ryggsäckar, samt recensioner av några av de bästa produkterna på marknaden. Nu sätter vi igång!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Skidryggsäckarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Skidryggsäck: Black Diamond Dawn Patrol 32  - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Lilla Smidiga Skidryggsäck: Camelbak Powderhound 12L - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Lavinryggsäcken: Black Diamond JetForce Pro 25 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Skidryggsäck Med Ryggskydd: Ortovox Free Rider 22 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Stora Skidryggsäck: Thule Stir Alpnie 40L - Läs Recension

1. Black Diamond Dawn Patrol 32

Näst Bäst i Test Lavinryggsäck


Bäst i Test Skidryggsäck

Kategori:

Klassisk/topptur

Vikt:

1170 gram

Volymkapacitet(er):

12, 25, 32 liter

Åtkomst:

Ryggpanel

En Perfekt Kombination Av Bekvämlighet, Prestation Och Funktionalitet

Vår självklara vinnare är den populära Dawn Patrol från Black Diamond, en mycket mångsidig, funktionell och bekväm skidryggsäck som fungerar bra för vanlig skidåkning såväl som längre toppturer.

Den innehåller all funktionalitet som du vanligtvis hittar i dyrare premiumalternativ, inklusive dragkedja i ryggpanelen, externa fästen för hjälm och isyxa, stora höftbältesfickor och en ficka för tillbehör på ovansidan samt ett särskilt fack för lavinutrustning.

Detta innebär att denna modell är mycket flexibel, och fungerar som sagt bra under många olika snöaktiviteter. Den har också smart placerade kompressionsremmar längs med sidorna, både upptill och nertill, vilket gör det lätt att få ryggsäcken mer kompakt och bekväm om du inte behöver ha med så mycket packning.

I slutändan kommer det vara svårt att hitta en lika bra skidryggsäck som detta, särskilt med tanke på att allt detta kommer till ett mycket rimligt pris. Det är helt klart vår favorit och en medlem här i redaktionen har använt sin under tre års tid utan några problem.

Komforten är som sagt mycket bra, särskilt med den extra vadderade ryggpanelen vilket isolerar din kropp ytterligare mot hårda verktyg och liknande som annars kan ligga och skava mot ryggen. Materialvalet är också ganska hållbart, och det finns öglor för både skidor och snowboard.

Det är svårt för oss att se någon riktig nackdel med denna ryggsäck, särskilt med tanke på att den kommer i tre olika storlekar, så du också kan köpa en mindre modell om du inte behöver utrymmet. Allt som allt är det en solklar testvinnare för 2022.

FÖRDELAR

 • Lätt och smidig
 • Stödjande och stabil konstruktion
 • Bra funktionalitet och organisationsmöjligheter

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Camelbak Powderhound 12L

Bästa Lilla Smidiga Skidryggsäck


Bästa Lilla Smidiga Skidryggsäck

Kategori:

Klassisk

Vikt:

680 gram

Volymkapacitet(er):

9 liter

Åtkomst:

Topp

Ultralätt Och Minimalistisk Skidväska Med Stor Vätskeblåsa

Det är inte alla som gillar att ha en ryggsäck när de åker skidor, men det kan vara en bra lösning om du vill kunna dricka vatten kontinuerligt under dagen eller packa din egen lunch.

Camelbaks Powderhound 12 är vårt favoritval i den här minimalistiska kategorin av några viktiga skäl. För det första har ryggsäcken en 3 liters vätskebehållare med en isolerad slang, som leds genom en isolerad hylsa med dragkedja och stängs med blixtlås för att hålla din bettventil skyddad mot kyla och ur vägen medan du åker utför. Ett bättre anpassat vätskesystem för skidåkning kommer vara svårt att hitta.

Den lågprofilerade formen och de minimala remmarna är diskreta, och de nedfällbara fästena används för att fästa dina skidor eller snowboard för en tillfällig vandringstur för att komma åt sidolandsterräng.

Powderhound har också några organisatoriska funktioner, som en inre ficka med dragkedja för telefon eller plånbok och en yttre hölje för spadhandtaget, men den är inte alls lika omfattande som de andra modellerna på denna lista. De flesta kanske inte kräver särskilt mycket packutrymme när de bara är ute och kör för dagen, och då kan större 30-liters modeller vara ganska överdrivet.

Sammantaget är Powderhoud en liten men mångsidig ryggsäck som fungerar bra för allt från skidåkning på orter till snöskoåkning, vandring, och mycket mer, så länge du inte behöver packa med dig allt för mycket.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och kompakt design
 • Vätskeblåsa med slang
 • Bra skidfästen

NACKDELAR

 • Liten packvolym
 • Saknar mycket organisationsmöjligheter

3. Black Diamond JetForce Pro 25L

Bästa Lavinryggsäcken


Bäst i Test Lavinryggsäck

Kategori:

Klassisk/topptur

Vikt:

2900 gram

Volymkapacitet(er):

25 liter

Åtkomst:

Topp, front

Pålitlig, Bekväm Och Mångfunktionell Lavinryggsäck

JetForce-serien från Black Diamond har genomgått många iterationer genom åren, och deras Pro-version är deras bästa hittills. Det är den senaste versionen av deras lavinryggsäck som är utrustad med en mycket effektivt airbag-system i fall av laviner.

Utöver den smidiga och förvånansvärt lätta ryggsäcken kommer den med en unik blutoothkoppling som du kan använda för uppdateringar och personliga inställningar. Utsidan av ryggsäcken är också välgenomtänkt, med ett flertal fästen för saker som en hjälm, skidor och extra förvaring, som inte sitter i vägen för att airbagen ska kunna fungera.

Den är också enkelt uppladdningsbar via ett vanligt vägguttag, och bör laddas relativt fort. Själva utlösningsknappen kan placeras på antingen höger eller vänster axel beroende på preferens. Passformen av ryggsäcken sitter mycket bekvämt längs med ryggen, och höftbältet förser dig med en god stöttande känsla så du kan använda den under längre turer.

Under 2022 är luftkuddar med elektrisk fläkt populärare än någonsin (de är uppladdningsbara, resevänliga och gör det möjligt att använda dem flera gånger i praktiken). Black Diamond dominerar för tillfället inom denna kategori men det finns ett flertal konkurrenter som försöker utmana de. Om du letar efter en skidryggsäck med ett riktigt effektivt och användarvänligt airbag-system för att skydda dig från eventuella laviner, är JetForce Pro helt klart för dig.

Det är också fullt möjligt att ta av airbagen för att utnyttja den som en vanlig ryggsäck, vilket kommer att minska dess vikt avsevärt, samt förse dig med mer utrymme inuti ryggsäcken. Detta kan du göra om du ska åka i de vanliga backarna där chansen för laviner är mycket små.

Med airbagen är det däremot en ganska tung väska i jämförelse med många av de populära skidryggsäckarna på denna lista, men det är svårt att sätta ett pris på den extra säkerhet den förser dig med.

FÖRDELAR

 • Välgenomtänkt design
 • Robust design med mycket funktionalitet
 • Bluetoothkoppling och personliga inställningar

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ
 • Relativt tung med airbag(kan tas ut)

4. Ortovox Free Rider 22

Bästa Skidryggsäck Med Ryggskydd


Bästa Skidryggsäck Med Ryggskydd

Kategori:

Klassisk/topptur

Vikt:

1000 gram

Volymkapacitet(er):

22 liter

Åtkomst:

Topp/ryggpanel

Kompakt Och Smidig Skidryggsäck Kompatibel Med Ryggskydd

Ortovox Free Rider 22 är en av de mest intressanta skidväskorna på marknaden. Det är en mycket kompakt och praktisk ryggsäck som ändå har plats för allt du behöver under en dag i ute i fjällen eller bergen. Den rymmer endast 22 liter, vilket är mindre än de flesta andra alternativen, men är som sagt tillräckligt för kortare utflykter.

Den här ryggsäcken skiljer sig från de de flesta klassiska alternativen med ett inbyggt skumskydd som anpassar sig till ryggens konturer och hårdnar för att absorbera stötar vid en eventuell krasch.

För att hålla allt på plats sträcker sig istället en bred, elastisk höftrem högt upp från ryggpanelen, som kramar om din kropp och ser till att du får skydd där du behöver det (många viktiga organ kan skadas genom ryggen). Den är således specifikt designad för utförsåkarna som lever för mer extrema åk där snön kan slå hårdare bakifrån.

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna är det inbyggda regnskyddet. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att din ryggsäck ska bli blöt om du hamnar i en storm eller om du faller i en bäck.

Den större nackdelen är däremot priset, vilket är högt för en ryggsäck i denna storlek. Men vill du ha något som är kompatibelt med både ryggskydd och airbag så är det en smidig och bekväm modell perfekt för utförsåkning.

Ortovox Free Rider 22 Avabag är versionen som innehåller ett smidigt airbag-system. Denna lavinryggsäck kostar en hel del mer, men förser dig med extra säkerheten om du skulle åka ut för en lavin.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och smidig
 • Kompatibel med både airbag och ryggskydd

NACKDELAR

 • Ganska dyr för dess storlek

Bästa Stora Skidryggsäck

Kategori:

Alpin/mountaineering

Vikt:

810 gram

Volymkapacitet(er):

40 liter

Åtkomst:

Topp

Stor, Rymlig Och Lätt Skidryggsäck För Tuffare Uppdrag

Thule Stir Alpine 40L är en ryggsäck som är utformad för dig som vill ha lite mer utrymme på ryggen. Den här skidväskan har plats för allt du behöver och lite till, med en volym på hela 40 liter. Den är tillverkad av vattentåliga och lätta material, så den kommer inte att tynga ner dig när du vandrar uppför berget eller i djupa dalar.

Det finns också flera väl utformade fack inuti ryggsäcken som gör det lättare att organisera dina saker, samt kompressionsremmar för att hålla allt på plats på utsidan. Dessa band finns längs med sidorna och baktill, vilket gör det möjligt att få ner storleken ganska mycket.

Fästningarna är lätta att använda och ser till att ryggsäcken håller sig stängd även om du rör dig mycket. Höftbältet och axelremmarna förser dig även med bra stöd under längre turer, men det saknas däremot en bra lösning för att transportera en snowboard.

Den kommer även med flertal specifika fack, såsom ett för din lavinutrustning, en för ett integrerat vätskesystem (vattenbehållare ingår tyvärr inte), och mycket mer.

På det hela taget är Thule Stir Alpine 40L är en bra ryggsäck för dig som vill ha lite mer utrymme på ryggen och inte har något emot den extra vikten. Den är perfekt för längre resor eller om du behöver ta med dig mer utrustning.

FÖRDELAR

 • Lätt och slittålig
 • Stort packutrymme med bra organisationsmöjligheter
 • Effektiva komprimeringsband och fästen

NACKDELAR

 • Inget bra fäste för snowboards
 • Lite överdrivet stor för vanliga åk i backen

Skidryggsäck- Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

System

Vikt

Packvolym

Packvolym

1645 kr

Klassisk/topptur

1170 gram

12, 25, 32 liter

Ryggpanel

1395 kr

Klassisk

680 gram

9 liter

Topp

12 499 kr

Klassisk/topptur

2900 gram

25 liter

Topp

1999 kr

Klassisk/topptur

1000 gram

22 liter

Topp/ryggpanel

1676 kr

Alpin/mountaneering

810 gram

40 liter

Topp

Skidryggsäck - Köptips

När det gäller att hitta det bästa skidryggsäcken finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din skidryggsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Skidryggsäckar - Modellkategori

Att vara ute och åka skidor kan se väldigt olika ut för olika människor, från snabba utförslopp till en veckas lång äventyr i alpernas natur. Till följd av att just dina skidaktiviteter kan se så annorlunda ut från andras upplevelse, finns det många olika typer av skidryggsäckar som specialiserar sig på en specifik situation och tillfälle.

Att identifiera hur ryggsäcken i fråga är planerad att använda är viktigt för att få en bättre uppfattning över vilken typ av extra funktionalitet du kan tänkas behövas på dina skidäventyr. Vi har här brutit upp detta i fyra separata kategorier utifrån användningsområde och funktionalitet.

skidryggsäckar

Klassisk Skidåkning

Majoriteten av individer letar efter en smidig ryggsäck som fungerar bäst för de populära skidsemestrarna där du förmodligen bara är ute och kör några timmar i taget, och det inte är allt för ovanligt att ha sitt boende i närheten av backarna.

I dessa situationer behöver man oftast inte särskilt mycket utrymme för packning, utan det räcker oftast med en mer avskalad modell som rymmer de viktigaste förnödenheterna såsom vatten, mat och kanske något extra mellanlager. Storleken på dessa modeller är således liten, där en packvolym mellan 10-25 liter kommer att vara optimalt.

Rent funktionsmässigt är dessa modeller oftast minimalistiska i sin design, men begränsade fästen och öglor för skidor, verktyg eller liknande. Åker du mycket med skidliften kan det vara mycket fördelaktigt att yttersida hålls ren av öglor och liknande för att förhindra att du fastnar i sittliften eller liknande.

Vissa av dessa modeller kommer även med någon form av isolerat fack där du kan förvara en integrerad vattenbehållare eller vattenflaska. Det gör det lätt och smidigt att dricka vatten då du är ute i backen, där du i vissa fall inte ens behöver ta av dig ryggsäcken.

Toppturer Och Ski Touring

För dig som gillar utmaningen att ta dig an mer avancerade och udda backar som inte nödvändigtvis går att nå med hjälp av en lift, och spenderar därför flera timmar ute i naturen, kan en ryggsäck speciellt designad för detta vara mycket fördelaktig.

I dessa situation är det vanligt att byta mellan touring på skidorna och tuffare bestigning med skidorna av. En bra skidryggsäck ämnat för detta ändamål kan därför behöva lite mer utrymme (vanligtvis mellan 25-35 liter), men framför allt möjligheten att snabbt och smidigt komma åt innehållet av ryggsäcken.

skidryggsäck stor touring

Extra öglor och fästen på yttersidan är också mycket uppskattat här, då det inte är ovanligt att spendera viss tid utan skidor till exempel. Vill du slippa bära på dessa bör du se till att det finns ett kompatibelt fäste på din ryggsäck.

Utöver storlek (och därmed vikt) prioriterar dessa skidryggsäckar komfort och bekvämlighet, och är ofta utrustade med en robust och vadderad ryggpanel samt stödjande höftbälte och axelremmar som håller hela ryggsäcken på plats under rörelse.

Att ha en stabil ryggsäck vars passform sitter bekvämt kommer vara väsentligt, särskilt om du planerar en mer teknisk och krävande utflykt i bergen.

Skidalpinism / Ski Mountaineering

Skidalpinism (Ski mountaineering på engelska) är en aktivitet som involverar en mycket mer teknisk och avancerad bestigning i bergsmiljöer. Detta kan inkludera terräng såsom glaciärer, djup snö och is, där dessa uppdrag ofta tar flera dagar att genomföra.

Detta kräver självklart en större ryggsäck som förser dig med godtyckligt utrymme för att förvara extra verktyg, kläder och andra förnödenheter som du kan behöva. Viktig funktionalitet att titta efter är saker som särskilda fästen för stavar och isyxa, ett system för att bära din hjälm, externa remmar för att bära skidor eller snowboards, och ett stödjande fjädringssystem.

Det innebär däremot inte nödvändigtvis att dessa modeller är särskilt mycket tyngre än mindre skidväskor ämnade för utförsåkning, då lätta och minimalistiska tygval prioriteras för att dra ner den totala vikten så mycket som möjligt.

Storleksmässigt rymmer dessa modeller vanligtvis mellan 35-45 liter, vilket ger dig bra med utrymme för extra utrustning, men är ganska överdrivet om enbart planerar att använda den för utförsåkning.

Lavinryggsäck

Den sista kategorin berör lavinryggsäckar, en extra säkerhetsåtgärd för de som planerar att befinna sig i förhållanden där chansen för laviner är högre.

lavinryggsäckar modeller

En av de farligaste sakerna som kan hända är att du blir begravd under snön, vilket kan göra räddningsarbetet svårt och mer problematiskt. För att förbättra din överlevnadschans utnyttjar dessa ryggsäckar en så kalla lavinballong (airbag) som fylls med luft och hjälper dig hålla dig ovanför snöts yta.

Det innebär att skidåkarna kan hålla sig nära ytan i stället för att sugas ner (detta styrs av processen med granulär segregering, som innebär att större föremål stannar ovanpå medan mindre föremål sjunker ner till botten). Dessutom utgör krockkuddarna en barriär runt huvudet och nacken för att skydda mot farliga objekt som stenar och träd.

Vi har skrivit en helt separat guide till de bästa lavinryggsäckarna här om du är intresserad av en sådan. De kommer däremot till ett mycket dyrare pris än klassiska skidryggsäckar, och väger rimligtvis mer eftersom de kräver en hel airbag och system för att blåsa upp denna i ryggsäcken.

Många moderna lavinryggsäckar kommer däremot med möjligheten att plocka bort airbagen, vilket resulterar i en flexibel ryggsäck som du kan använda både för tillfällen med låg och hög risk för snölaviner.

Storlek Och Volymkapacitet

Skidryggsäckar kommer i en rad olika storlekar, vilket till stor del beror på hur ryggsäcken planeras att användas. Som vi tidigare diskuterat finns det kompakta modeller som endast rymmer 10-15 liter, oh det finns även större ryggsäckar som rymmer hela 40-50 liter.

För de flesta kommer en ryggsäck som rymmer cirka 20-30 liter att vara mer än tillräckligt för att ta med sig viktiga verktyg och förnödenheter ut i backen. Det är en bra flexibel storlek som bör täcka de flesta behoven.

volymkapacitet skidryggsack

Dessa är perfekta för skidåkare som gillar långa dagar på skidorten eller korta utflykter i bergen, och ger gott om utrymme och organisation för lavinutrustning, extra lager, skinn, mat och vatten. Tänk dock på att ju större kapacitet din ryggsäck har (och ju mer du lastar in i den), desto mer otymplig kommer den att kännas i utförsåkningen.

Vikt

En ryggsäcks vikt går hand i hand med dess storlek, men kan också påverkas av materialval och extra funktionalitet. Det finns många lättviktsalternativ att välja på, där vissa ultralätta modeller kan väga så lite som några hundra gram, medans andra mer avancerade modeller såsom Black Diamond JetForce Pro kan väga så mycket som tre kilon.

För de vars primära mål är att röra sig snabbt, kan ju lättare desto bättre. Men om du letar efter en ryggsäck med fler egenskaper och funktioner måste du acceptera att den är lite tyngre.

När det gäller vikt är det också viktigt att tänka på vad du kommer att bära i din ryggsäck. Om du planerar att ta med dig extra lager, mat, vatten och säkerhetsutrustning kommer din ryggsäck naturligtvis att bli tyngre.

Det är också värt att notera att vissa ryggsäckar kommer med avtagbara komponenter som ett airbagsystem eller en hjälmhållare, vilket kan spara lite vikt om du inte behöver dem hela tiden.

Komfort Och Passform

En av de viktigaste aspekterna av alla ryggsäckar (inte bara skidryggsäckar) är komforten. Det finns många olika faktorer som kommer att påverka ryggsäckens passform och bekvämlighet, såsom storlek, form, stödjande fjädringssystem och justerbara funktioner.

bergsbestigning skidåkning lavinryggsäck

För de som prioriterar rörelsefrihet, kommer en minimalistisk och lättare design oftast att förse dig med en bekväm och smidig passform som knappt märks av när du åker ner för backarna. Prioriterar du säkerheten av en lavinryggsäck däremot, kan du förvänta dig en tyngre modell som kan kännas något mindre obekväm för vissa.

För dem som vill ha lite mer stöd finns det dock ryggsäckar med olika typer av fjädringssystem som fördelar vikten av din last mer jämnt. Dessa kan vara till stor hjälp om du planerar att bära en tung last eller om du har problem med rygg eller axlar.

När det gäller passform är det viktigt att välja en ryggsäck som har rätt storlek för din kropp. Om ryggsäcken är för stor kommer den att kännas skrymmande och otymplig, medan en för liten ryggsäck blir obekväm och kanske inte rymmer allt du behöver.

Många skidryggsäckar kommer i ett flertal storlekar, så att hitta en som passar dig är viktigt. Vissa tillverkar även ryggsäckarna i både herr-modeller och dam-modeller då överkroppen mellan män och kvinnor kan skilja sig ganska rejält proportionellt.

I slutändan handlar det om dina preferenser, men det är viktigt att förstå att det alltid finns avvägningar du kommer att behöva anpassa dig till.

Material och hållbarhet

Materialet i det är viktigt att ha en ryggsäck av flera skäl. Först och främst påverkar det ryggsäckens torrhet, vikt och hållbarhet.

Det finns en mängd olika material att välja mellan, bland annat nylon, polyester, canvas och till och med läder.

Nylon är det överlägset vanligaste materialet som används i skidryggsäckar, eftersom det är lätt, starkt och vattentätt. Polyester är också populärt på grund av sina liknande egenskaper, men är inte riktigt lika slitstarkt som nylon

Canvas är ett annat alternativ som ofta används i ryggsäckar av högre kvalitet, eftersom det är mycket robust och ger ett bra skydd mot slitage. Den är dock inte lika vattentät som nylon eller polyester, och kanske inte passar alla situationer lika bra.

Förslutningssystem och Åtkomst

En av de större skillnaderna mellan skidryggsäckar och vanliga vandringsryggsäckar eller dagsryggsäckar är hur du kommer åt det huvudsakliga utrymmet i ryggsäcken.

storlek skidryggsäck

De flesta ryggsäckarna designade för snowboard eller skidåkning har flera sätt och ingångar för att komma åt huvudfacket. Det är inte ovanligt att du kan komma åt det både ovanifrån och framifrån tack vare smarta dragkedjor.

Det kan därför vara en bra idé att tänka på hur ofta du kommer att behöva ha tillgång till din utrustning, samt när du kommer att öppna denna. Är du en som gillar att ta ut lite vatten i sittliften kommer en öppning på toppen av ryggsäcken vara att föredra, så att allt innehåll inte ramlar ner under dig.

Om du däremot planerar längre offpist äventyr där du behöver ha enkelt tillgång till all din utrustning, kommer en frontöppning istället vara att föredra. Då är det lättare att hitta vad du letar efter, oavsett om den ligger i botten eller på toppen av ryggsäckens innehåll.

Organisationsmöjligheter

Organisation av Lavinutrustning

En av de huvudsakliga anledningarna vi rekommenderar att använda en skidryggsäck framför andra typer av ryggsäckar när du åker skidor är ökad säkerhet. För alla som gillar att utforska bergen och backar offpist, borde säkerhet vara högt prioriterat på listan.

De flesta skidryggsäckarna kommer nämligen med ett dedikerat fack för lavinutrustning, så du lätt kan komma åt din spade och lavinsändare om du skulle råka illa ut.

Oavsett hur detta fack ser ut eller hur den är placerad, är huvudtanken bakom denna funktionalitet att du ska ha ett dedikerat utrymme för lavinutrustningen, som du alltid vet var den finns.

När du köper en ryggsäck ska du se till att facket är tillräckligt stort för att rymma din utrustning och att det är lätt att komma åt det oavsett vad du spänner fast på utsidan.

Ytterfickor

De flesta skidryggsäckar kommer med en eller flera externa fickor utöver huvudfacket och lavinfacket. Generellt sett kommer extra fickor att vara hjälpsamma för att du ska kunna organisera och komma åt mindre viktiga föremål som vattenflaskor, snacks eller din telefon.

fickor organisation skidryggsäck

Vissa ryggsäckar har till och med en särskild ficka för ett vätskesystem, vilket kan vara mycket praktiskt om du planerar att tillbringa mycket tid i bergen. Att enbart använda en vattenflaska kan resultera i att vätskan fryser, men har du ett dedikerat fack för någon vätskebehållare kan du förvänta dig att den är isolerad, vilket håller din vätska kall (eller varm).

Vissa minimalistiska modeller saknar däremot ytterfickor, men har istället ofta några inre fickor som uppfyller nästan samma funktion. Självklart är de svårare att komma åt, men förser dig fortfarande med en värdefull organisationsmöjlighet.

Kompressionsband

Kompressionsremmar är en viktig funktion för många som är intresserade av att gå offpist, eftersom de hjälper dig att minska packningens volym och förhindrar att skidorna eller snowboarden studsar runt för mycket när du är i rörelse med dessa fästa på ryggsäcken.

För de som letar efter en mer klassisk modell, kan kompressionsband istället vara besvärlig, då de ofta fastnar i sittliften eller liknande.

Många skidryggsäckar har däremot kompressionsremmar på båda sidorna, men vissa modeller har även kompressionsremmar på fram- eller baksidan av ryggsäcken. Dessa hjälper dig att fästa dina skidor eller snowboard på plats och ger ytterligare stabilitet åt din ryggsäck.

Det bästa med dessa kompressionsband är däremot deras förmåga att minska ryggsäckens storlek i de fall då du inte har packat den full. Detta är extra värdefullt på större modeller, vilket gör de betydligt mer flexibla i när du kan använda de.

Bärsystem För Skidor Och Snowboards

Alla alternativen i denna lista har någon form av bärsystem där du kan fästa dina skidor eller snowboard, då vi anser att detta är en grundläggande funktion i skidryggsäckar. Det vanligaste sättet att fästa skidor eller snowboard på en skidryggsäck är med en uppsättning öglor som går över toppen av utrustningen.

toppen skidryggsäck fäste

Dessa finns på både sidorna på ryggsäcken och gör det möjligt att bära skidor eller snowboard i en A-konfiguration. Detta är det absolut vanligaste sättet att bära skidor eller snowboard, eftersom det är mycket bekvämt och lätt att göra.

Vissa ryggsäckar har ytterligare bäralternativ, t.ex. diagonal skidbärning eller vertikal brädbärning . Dessa är inte lika vanliga, men kan vara mycket användbara i vissa situationer.

Till exempel används ofta diagonal bärning av skidor när man åker utanför pisten eller på längre turer i backcountry, eftersom det hjälper till att fördela vikten jämnare. Vertikal brädbärning är mindre vanligt, men kan vara användbart om du har en kortare bräda eller vill spara på utrymme.

Oavsett bärsystem, är dessa är otroligt användbara om du behöver vandra med skidorna på ryggen, vilket är vanligt när du behöver ta dig upp till platser utan lift.

Vanliga Frågor Om Skidryggsäckar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en skidryggsäck, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av ryggsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa skidryggsäcken?

Den bästa skidryggsäcken är enligt vårt test Black Diamond Dawn Patrol 32, en prisvärd ryggsäck med all funktionalitet du kan behöva för en dag ute i backen eller på berget.

Vad kostar en skidryggsäck?

Ett skidryggsäck kostar allt ifrån 1000 till 15000 kronor beroende på vilken typ av modell du köper. En vanlig ryggsäck kan du ofta få för 1000-2000 medans en lavinryggsäck kan kosta uppåt 15000 kronor.

Behöver jag en skidryggsäck med ryggskydd?

Ett ryggskydd är inget krav, men det kan vara mycket användbart om du planerar att åka skidor offpist. Det är också en bra idé om du bär med dig extra utrustning som kan skada ryggen, till exempel skidor eller snowboards.

Vad är skillnaden på skidryggsäckar för herr och dam?

Den största skillnaden mellan skidryggsäckar för män och kvinnor är storlek och form. Kvinnoryggsäckar är ofta utformade för att passa en kvinnokropp bättre, med smalare remmar och kortare rygglängd.

Hur rengör jag min skidryggsäck?

Du kan rengöra din skidryggsäck för hand eller i tvättmaskinen. Om du om du tvättar den för hand ska du använda ett milt tvättmedel och varmt vatten. Om du tvättar den i maskin, använd en skonsam tvättcykel och lufttorka den efteråt.

Vad är garantin på en skidryggsäck?

De flesta skidryggsäckar har ett års garanti, men vissa märken erbjuder mer. Kontrollera med tillverkaren för att se vad de erbjuder. 

Sammanfattningsvis Om Skidryggsäckar

Det finns inte en specifik skidryggsäck som kommer att passa allas förutsättningar och skidåkning. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 33

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.