5 Bästa Sovsäck För Vinter (2024): Bäst i Test

bäst it test sovsäck vinter guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att vara ute i naturen under vintertider innebär rimligtvis kalla nätter, och då är det viktigt att skydda och isolera sig från kylan. Sovsäckar är ett av de viktigaste artiklarna att inkludera bland sin vandringsutrustning, som kommer att kunna göra detta jobb, och kan bidra med otrolig isolering under kalla förhållanden. Det bör därför alltid stå med på din packlista inför vandring och campingutflykter.

I den här guiden kommer vi att titta närmare på fem av de bästa sovsäckarna som klarar av vinterkyla. Vi kommer även ger några tips och råd om vad du ska tänka på när du väljer sovsäck och hur du kan göra din tid i kylan bekvämare.


De 5 Bästa Sovsäckarna För Vinter Är:

 1. 1
  Bäst i Test Sovsäck: Marmot Lithium - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Sovsäck: Sydvang Down Sleepingbag -12 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Prisvärda Sovsäck För Vinter: Marmot Sawtooth LZ - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Sovsäck För Lätt Vintervandring: Pajak Core 550 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Sovsäck Extrem Kyla: Marmot Col - Läs Recension

1. Marmot Lithium

Bäst i Test Sovsäck


Bäst i Test Sovsäck

Typ:

Mumieform

Vikt:

1176 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-20.8 °C / -12.8°C

Fyllning:

Gåsdun (800 fill power)

Högpresterande Och Ultralätt Vintersovsäck

Marmot Lithium är en sovsäck för dem som använder en bivack eller för dem som prioriterar alternativ med lägre vikt. Sammantaget är Lithium en av de varmaste vi testade i vår recension av sovsäckar för kallt väder, och det är tack vara dess robusta och värmande design och isolering.

Gåsdunet med 800 fill power är något av det bästa du kan få tag på, särskilt med tanke på dess vikt och värmeisolerande förmåga. När det gäller mumieformade sovsäckar har Lithium en justerbar värmekrage som håller värmen inne och kylan ute.

Sammantaget är det svårt att greppa just hur de har lyckats skapa en så beständig sovsäck för vinterbruk och ändå lyckats hålla nere vikten, vilket är varför den hamnar som en solklar testvinnare.

Den är däremot inte den mest väderbeständiga. Vi tycker att den här sovsäcken passar bra för en vandrare som gillar att använda ett lättviktigt vattentätt skydd, om det handlar om ett vattentätt tält eller vindskydd är upp till dig. På så sätt kan du njuta av viktbesparingen utan att oroa dig för att bli blöt.

En annan viktig punkt att nämna är dess prislapp, vilket är ofantligt högt för de som endast letar efter en sovsäck de kommer använda en eller två gånger. Men är du någon som vet om att du kommer spendera mycket tid ute i kalla vinterförhållanden, kan Lithium vara en väl värd investering.

FÖRDELAR

 • Tål mycket låga temperaturer
 • Ultralätt alternativ
 • Justerbar värmekrage

NACKDELAR

 • Dyr
 • Ytterlagret är inte vattenavvisande

2. Sydvang Down Sleepingbag -12

Näst Bäst i Test Sovsäck


Bästa Sovsäck För Vinter

Typ:

Mumieform

Vikt:

2000 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-16 °C / -12°C

Fyllning:

Ankdun

Värmande Sovsäck Perfekt För Kalla Vinterdagar

Sydvang Down Sleepingbag -12 från Fjällräven är en välisolerad sovsäck som är perfekt för vinterbruk. Den är tillverkad med ankdun och impregnerad med en miljövänlig PFC-fri impregnering, vilket gör den motståndskraftig mot fukt och klarar även de tuffaste förhållandena.

Värmekragen kan justeras för att ge extra värme runt halsen, och huvan kan dras åt för att ytterligare skydda mot kylan. Det inre materialet samt den värmande isolerande känslan bidrar till en mycket bekväm och behaglig temperatur under vinterförhållanden.

Det är en premiumsovsäck som är designad för fjällvandringar och andra utomhusaktiviteter i minusgrader, och består därför primärt av ankdun men med extra syntet specifikt placerade på utrymmen för extra värmestöd. Yttermaterialet är även slitstarkt ripstop nylon som gör att du kan lite på kvalitén och hållbarheten många år framöver.

Även om det är en något dyrare modell i jämförelse med klassiska sovsäckar, är dess prislapp ganska konkurrenskraftigt i relation till andra vinteralternativ. Eftersom dessa alternativ kräver en högre prestanda under kallare klimat behöver de lägga till ytterligare material, som både tynger ner sovsäcken och höjer priset.

På det hela, och i jämförelse med andra alternativ på marknaden, är Sydvang Down Sleepingbag en av de mest prisvärda alternativen du kan köpa, särskilt om du letar efter något som klarar av kallare förhållanden.

FÖRDELAR

 • Tål kyla mycket väl
 • Impregnerat dun
 • Justerbar värmekrage

NACKDELAR

 • Relativt dyr

3. Marmot Sawtooth LZ

Bästa Prisvärda Sovsäck För Vinter


Bästa Prisvärda Soväsck För Vinter

Typ:

Mumieform

Vikt:

1389 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

 -9.8 °C / -3.3 °C

Fyllning:

Gåsdun (600 fill power)

Riktigt Prisvärd Sovsäck Som Passar Mildare Vinterförhållanden

Efter en snabb koll på denna lista kan man helt klart se att Marmot dominerar vintersegmentet av sovsäckar och Sawtooth är dess bäst säljande modell som ger mycket värde för pengarna.

Marmot Sawtooth LZ har gåsdun som primärt fyllnadsmaterial och har en fyllnadsstyrka på 600, vilket ger den en ganska god spänst och isoleringsförmåga. Detta innebär att den kan isolera ganska bra, även i kallare förhållanden.

Mumieformen hjälper också till att hålla värmen inne, och dragkragen förhindrar att varm luft läcker ut genom överdelen.

En sak som vi verkligen gillar med den här sovsäcken är dess passform. Den är utformad för att vara bekväm för personer som är upp till 185 cm långa och har en kroppsanpassad design som placerar mer isolering där du behöver den som mest.

Detta säkerställer att du håller dig varm även när temperaturen sjunker under nollstrecket. I jämförelse med mer extrema alternativ, klarar denna modell däremot inte riktigt kalla temperaturer, utan passar bättre då den är några minus eller runt nollstrecket.

Allt som allt är Marmot Sawtooth LZ ett utmärkt val om du letar efter ett prisvärt och bekvämt alternativ för mildare vinterförhållanden. I jämförelse med vår testvinnare Lithium från samma tillverkare, får du Sawtooth-modellen för mindre än halva priset - en stor besparing ör den prismedvetna camparen.

FÖRDELAR

 • Utmärkt passform
 • Mycket prisvärd
 • Smidig komprimeringspåse medföljer

NACKDELAR

 • Dragkedjan kan vara lite knivig ibland

4. Pajak Core 550

Bästa Sovsäck För Lätt Vintervandring


Bästa Mångsidiga Sovsäck

Typ:

Mumieform

Vikt:

900 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-9 °C / -3°C

Fyllning:

Ankdun

Mångsidigt Åretrunt-Sovsäck För Alla Möjliga Äventyr

Flexibilitet och mångsidighet är två ord vi vill lyfta i relation till Pajaks Core 550. Det är en mumieformad sovsäck som kan användas på olika sätt beroende på säsong.

På sommaren kan du till exempel öppna dragkedjan och använda den som ett täcke. I svalare väder kan du bära den som en poncho i lägret. Och i riktigt kallt väder kan du stänga den helt och använda den som en traditionell mumieväska.

Hemligheten ligger i konstruktionen: Core 550 använder fyllning av ankdun för maximal värme, men med strategiskt placerad syntetisk isolering för att se till att dunet förblir torrt och behåller sitt loft även när det är fuktigt. Det är en lätt sovsäck som är avsedd för lättare vinteraktiviteter, men som tack vare dess fill power på 700, presterar den även väl året runt.

Resultatet är en mångsidig utrustning som är tillräckligt lätt (bara 900 g) och packbar för att kunna tas med på alla äventyr, camping som vandring. Även fast isoleringen förser dig med lite för mycket värme under de varma sommardagarna, är det mycket bekvämt och enkelt att hålla en rimlig temperatur inuti sovsäcken.

Allt som allt resulterar det i en modell som klarar av nästan alla möjliga aktiviteter, året runt. Om du letar efter ett beständigt alternativ som du vill kunna använda året runt, är Core 550 ett utmärkt alternativ. Men planerar du därmed mer extrema vinterutflykter med mycket låga temperaturer, föreslår vi ett varmare och mer robust alternativ.

FÖRDELAR

 • Mångsidig åretrunt-sovsäck
 • Bekväm och värmande
 • Lätt och smidig

NACKDELAR

 • Något dyr

5. Marmot Col

Bästa Sovsäck Extrem Kyla


Bästa Sovsäck Extrem Kyla

Typ:

Mumieform

Vikt:

2040 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-29 °C

Fyllning:

Dun (800 fill power)

Robust Och Värmande Vintersovsäck För Extrema Förhållanden

Marmot Col är en stor gul jätte av loft och värme. Col, som kanske är den varmaste sovsäcken i den här kategorin, har ett tåligt väderbeständigt skal, vertikala bafflar för att hålla dunet över din kropp och massor av funktioner som gör den till ett utmärkt val för expeditioner och långa turer där du kan sitta ner i dåligt väder under långa perioder.

Är du i behov av en sovsäck som kan prestera bra, även i väder så kalla som -25, är Col helt klart valet för dig. Nackdelen däremot, är att väldigt få av oss någonsin befinner oss i sådana situationer, varpå det blir svårt att rättfärdiga den höga prislappen

Nackdelen med Col är att den är dyr, mycket dyr. Som vi nämnde tidigare kostar Marmuts Sawtooth-modell ungefär hälften av vår testvinnare Lithium. I förhållande till COL kostar Sawtooth en tredjedel så mycket. MEd andra ord är Col förmodligen bland de dyraste sovsäckarna du kan köpa på marknaden, men med det kommer kvalité i världsklass.

Och med sina drygt två kilo är den en av de tyngsta väskorna på den här listan, vilket gör det något mer klumpigt att hantera och transportera. Men om du behöver en sovsäck för extrema förhållanden där du kanske sitter i dåligt väder i flera dagar i sträck är Col ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Mycket värmande och bekvämt
 • Slitstarkt och hållbart

NACKDELAR

 • Väldigt dyr
 • Överdrivet i 95% av fallen

Sovsäckar För Vinter - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Typ

Vikt

Komforttemperatur Herr/Dam

Fyllning

3295 kr

Mumieform

2000 g

-16 °C / -12°C

Ankdun

3254 kr

Mumieform

 900 g

-9 °C / -3°C

Ankdun

2950 kr

Mumieform

1389 g

-2 °C / 4°C

Gåsdun (600 fill power)

3295 kr

Mumieform

1176 g

-20.8 °C / -12.8°C

Gåsdun (800 fill power)

8500 kr

Mumieform

2040 g

-29 °C

Dun (800 fill power)

Sovsäck För Vinter - Köptips

När det gäller att hitta den bästa sovsäcken för dina vinteräventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din sovsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Modellkategori - Form

Sovsäckar kommer i lite olika former, men fallet generellt inom två kategorier: rektangulära säckar som förser dig med gott om utrymme och den mer slimmade mumie-designen.

Rektangulära Sovsäckar

Rektangulära sovsäckar är det mest populära alternativet, särskilt för de som primärt använder det under vanliga campingförhållanden. Dessa alternativ förser dig med mer utrymme att röra dig på inuti sovsäcken, och kan oftast öppnas upp hela vägen ner till slutet för att kunna användas som ett täcke för en eller två personer.

vinter sovsäck

Problemet med dessa alternativ under vintern är att det utökade utrymmet tillåter mer kall luft att cirkulera i sovsäcken, vilket självklart är långt ifrån optimalt. På grund av detta kommer majoriteten av alla vintermodeller att vara mumieformade, då detta är mycket fördelaktigt under kalla förhållanden

Mumieformade Sovsäckar

Den här sovsäcksvarianten är speciellt utformad för att ge din en optimal passform. Den gör detta genom att ta bort material vid axlar, höfter och fötter för att få en form som efterliknar din kropp.

Fördelen med ett avsmalnande snitt är att det inte finns något extra utrymme för kyla att smyga sig in. Det innebär att de är mindre kyliga under kallare förhållanden, då du ligger närmare tyget (i fallet av dunsovsäckar).

Nackdelen med en smalare design är att det kan vara svårt att lägga på ytterligare lager av kläder om du föredrar det, eller utrymme för värdesaker.

Och med en kvalitetshuva som du drar runt huvudet kan du verkligen maximera potentialen för temperaturklassificering. Om du befinner dig på högre höjder eller i kallare temperaturer är en mumiesovsäck ett utmärkt alternativ.

Tack vare den mindre vikten och packmåttet, är mumieformade sovsäckar också det mest populära alternativet för vandrare.

Temperaturmått

Vilken typ av temperaturhantering din sovsäck kan bidra med är förmodligen den viktigaste faktorn att ta i beaktning om du planerar att använda den under vintern. Det sista du vill ska hända är att du fastnar med ett alldeles för tunn och sval sovsäck under vinterklimat, och ligger och huttrar hela natten i tältet.

Det är därför mycket viktigt att först tänka på hur du planerar att använda sovsäcken innan du köper en som passar dig. 

sovsack vinter

Standardiserat Mått - EN 13537

De flesta tillverkarna använder sig idag av ett standardiserat temperaturmått, vilket följer den Europeiska normen EN 13537. Målet med denna branschöverenskommelse är att sovsäckars temperatur ska kunna mätas på ett standardiserat sätt, för att lättare jämföra olika alternativ.

Med mycket utomhusutrustning, såsom till exempel familjetält, pratar man ofta om temperaturer i termer av antingen 2, 3, eller 4-säsongsbruk, vilket då representerar vilket typ av temperatur utrustningen klarar av.

Men i och med denna standardisering av temperaturmått för sovsäckar pratar man istället i termer av komforttemperatur och extremtemperatur.

 • Komforttemperatur Dam: Lägsta temperatur för att en kvinna ska kunna beräknas sova bekvämt utan att det blir för kallt.
 • Komforttemperatur Herr: Lägsta temperatur för att en man ska kunna beräknas sova bekvämt utan att det blir för kallt.
 • Extremtemperatur: Den lägsta temperaturen för att en kvinna ska kunna beräknas överleva utan livshotande skador under sex timmar.

Som du ser tar dessa mått vissa viktiga faktorer i åtanke, som till exempel vilket kön du är. Män tenderar nämligen att vara varmare, och kan oftast klara av en något lägre komforttemperatur än kvinnor.

Ostandardiserade Mått

Tyvärr är det så att alla tillverkare inte följer den Europeiska normen, vilket innebär att dessa alternativ inte använder samma standardiserade mått av temperaturhantering. Det leder rimligtvis till problem i och med det blir svårare att jämföra.

Därför finns det stora skillnader när du väl använder de ute i verkligheten. En anledning till detta är formen på många sovsäckar. En rektangulär sovsäck med en bred öppning i ena änden behåller inte värmen på samma sätt som en sluten mumieväska.

De flesta använder sig istället av den klassiska 1,2,3, eller 4-säsongsbenämningarna för att indikera dess temperaturförmåga. Här är en generell överblick över vilka temperaturer som är kopplade till de olika säsongerna:

Säsong

Komforttemperatur

1 säsong

+5 till + 9 °C

2 säsong

-1 till +4 °C

3 säsong

-9 till 0 °C

4 säsong

-15 till - 9 °C6

Du kan på så sätt göra en grov jämförelse mellan alternativ som följer EN 13537 och de som inte gör det, men ta det hela med en nypa salt.  

Andra faktorer att ta hänsyn till är din ålder - människor sover vanligtvis inte lika varmt ju äldre de blir - och om du sover kallt eller varmt. De flesta camparna håller sig till de varmare månaderna för sina utomhusäventyr, vilket är varför många av våra alternativ på denna lista primärt inriktar sig på den årstiden.

Hur Du Väljer Rätt Sovsäck För Dina Vinteraktiviteter

För att välja rätt sovsäck för dig bör du först försöka få en uppfattning om den allra kallaste temperaturen som du kommer att uppleva under natten. När du har den siffran är det en bra idé att lägga till en liten buffert (vi gillar 5-7 grader extra) för att undvika att du fryser.

kall vinter sovsack

Om du planerar att enbart använda denna sovsäck under vintern kan du självklart gå med ett mycket värmande och skyddande modell som tål de allra kallaste av temperaturer.

Men detta kommer också oftast till ett högre pris, då ytterligare isolering från kyla kostar extra att tillverka. Vet du med dig att du aldrig kommer att campa i temperaturer under -10, kanske du inte behöver det alternativet som har en komforttemperatur på -20.

Fyllning Och Isolering

Vad din sovsäck är fylld med och hur fyllningen fördelas har stor betydelse för både sovsäckens vikt och dess värmeförmåga. De vanligaste fyllningarna är dun och syntet, och i några få modeller används en kombination av båda två.

Sovsäckar i Syntet

Sovsäckar lämpliga för campingutflykter domineras primärt av syntetiska alternativ på grund av dess praktiska användningsförmåga och prisvärda design. Eftersom vikt och packbarhet inte spelar lika stor roll vid lättare campingutflykter är den helt enkelt bättre att gå för en billigare sovsäck i syntet istället för dun.

Majoriteten av sovsäckarna som använder sig av ett syntetiskt material fylls av polyester, vilket är ett slitstarkt och relativt billigt material. Dessa kommer oftast i två olika varianter med antingen korta eller långa polyesterfiber.

Att använda kortare polyesterfibrer resulterar i en hårdare och tätare tygkonstruktion som håller värme bättre. Dessa fibrer är oftast tunnare än långa polyesterfiber, och resulterar i ett mjukare och bekvämt material.

Långa polyesterfiber är istället tjockare, och förser dig istället med mer spänst och hållbarhet. Nackdelen är däremot att designen blir lite mer styv, vilket kan försvåra förmågan att packa ner den litet i din ryggsäck.

En av styrkorna med hos syntetsovsäckar är dess förmåga att, till skillnad från dun, klarar av att bevara ganska mycket värme trots att den är blöt eller fuktig. De tenderar också att torka snabbare än dunalternativ.

De huvudsakliga nackdelarna med syntetiska alternativen är att de tenderar att vara både tyngre och mer otympliga att packa ner, samtidigt som de slits ut snabbare. Detta gör att syntetiska alternativ inte är lika populära bland vandrare, som värderar alla tre högt.

Fördelar Med En Syntetsovsäck:

 • Bibehåller värme bättre i fuktigt väder
 • Billigare än dunsovsäckar
 • Lämpar sig för de med allergi till dunalternativ.

Nackdelar Med En Syntetsovsäck:

 • Tyngre än dunsovsäckar
 • Tar mer plats än dunsovsäckar
 • Sämre hållbarhet än dunsovsäckar

Sovsäckar i Dun

Det andra alternativet till syntetisk fyllning är en fyllning av dun - vilket kommer från antingen en gäss eller ankor. Dess sovsäckar förser dig med den bästa värmegivande förmågan sett till dess vikt, och är oftast mycket lätta att packa ner till en liten storlek. Detta har gjort det till ett mycket populärt alternativ för vandrare över hela världen.

sovsäck vandring

Men det är inte riktigt ett mirakel: dun är inte särskilt andningsbart och förlorar lätt sin fluffighet när det blir blöt, vilket innebär att det inte längre kan hålla dig varm. Men så länge det dunet inte blir fuktigt, och lyckas behålla sin volym, kommer det att hålla dig mycket varm, även under de kallaste temperaturerna.

Denna förmåga av att bevara spänsten i dunet (även kallat loft) brukar klassificeras enligt "fill power" i produktbeskrivningen av olika sovsäckar i dun. Det är i grunden ett mått som mäter hur mycket volym som fylls upp av en viss mängd dun.

En sovsäck med hög spänst kommer att behålla värmen bättre eftersom det är mer isolerat luft mellan dig och luften utanför sovsäcken. Det områden mellan dunet skapar ett mikroklimat som är i samma temperatur som din kropp.

Denna fill power kan variera från allt mellan 450 och 1000, där ett högre värde innebär en bättre spänstighet mellan dunet. För 3-säsongsbruk räcker det oftast med en fill power kring 500, men för vinterbruk rekommenderar vi snarare alternativ med 700+.

Som vi tidigare nämnde kan detta dun komma från antingen ankor eller gäss. Gåsdun är generellt att föredra då de är något kraftigare än ankdun, vilket tillåter de att uppnå en högre fill power, såväl som att utöka materialets livslängd.

Den huvudsakliga nackdelen med dunalternativ är att de kommer till ett högre pris, vilket är väntat i och med dess ökade prestationsförmåga och dyrare materialval. En annan nackdel med dessa alternativ är att vissa kan vara allergiska mot dun, eller eventuellt föredra att inte använda sig av animaliska produkter.

Fördelar med en sovsäck med dun:

 • Lättvikt
 • Komprimerbar
 • Bättre värmeförmåga

Nackdelar med en sovsäck med dun:

 • Dyrt
 • Presterar sämre om den blir fuktig eller blöt
 • Inte bra vid allergi/för vegan

Vikt Och Packbarhet

Vi har berört både vikt och packbarhet något i förhållande till vilken fyllning din sovsäck har, men det finns även andra faktorer som kan påverka den totala vikten och packförmågan av en sovsäck.

Men vare sig vikten ens är något du behöver bekymra dig för kommer primärt att dikteras av hur du väljer att använda den. Campar du i ett familjetält, där du har kört ut till lägerplatsen med en bil eller liknande, behöver du inte riktigt bekymra dig om varken vikten eller packbarheten av din sovsäck.

sovsäck packyta

Men om du planerar att gå mycket längre sträckor med all packning i en vandringsryggsäck kan varje gram och centimeter spela roll. Som vi nämnt tidigare kommer de bästa alternativen av lätta sovsäckar att vara mumieformade alternativ som använder sig av en dunfyllning.

Syntetiska sovsäckar är vanligtvis tillverkade av tjockare tyg och kräver mer isolering för att ge tillräcklig värme, vilket kan leda till en överraskande stor packvolym och vikt.

Vi rekommenderar alltid att du tar en närmare titt på dessa mått innan du bestämmer dig, oavsett om du planerar att vandra eller campa, för att ge dig en bättre uppfattning över dess storlek och vikt.

Linning Och Komfort

Insidan av din sovsäck kommer vara en avgörande faktor i hur bekväm den är att ligga i, och kan variera kraftigt från modell till modell. Vi har generellt funnit att komfort och pris ofta är direkt korrelerat med varann.

Vissa alternativ kommer med en luftig linning i flanell, medans andra har mjukare material såsom fleece. De dyrare alternativen har ofta en högre kvalitet och bekvämare linning.

Många väljer istället billigare modeller, särskilt om de inte är ute och utnyttjar den särskilt mycket. Men är du en av de som spenderar många nätter om året ute i din sovsäck, kan en uppgradering vara värt varenda krona.

Dragkedja

Olika typer av sovsäckar kommer ofta att ha olika funktionalitet när det kommer till dragkedjor. Mumieformade alternativ kommer ofta med en dragkedja som är 3/4 av längden på sovsäcken, vilket betyder att du inte kan öppna upp de hela vägen för att användas som täcke, eller i kombination med en annan sovsäck.

dragkejda sovsäck

Är du ute och campar med en partner rekommenderar vi därför att du skaffar en sovsäck som du kan öppna upp hela vägen, då du har möjligheten att använda dessa tillsammans med din partners sovsäck.

Vissa sovsäckar kommer helt utan möjligheten att öppna upp de, men dessa tenderar inte att vara särskilt populära. Den smala huvudöppningen gör det både krångligt och tidskrävande att komma in och ut ur sovsäcken, men det bidrar däremot till en bättre värmeisolering.

Extra Funktionalitet

Majoriteten av sovsäckar är minimalistiska i sin design, men det finns en del extra funktionalitet i vissa av de dyrare alternativen på marknaden.

Det vanligaste är förmodligen då de kommer med en inbyggd kudde eller liknande, som är perfekt för de som inte vill släpa med sig en separata campingkudde, eller för de som gillar att kudden ligger stilla under natten.

Många andra modeller kommer med en integrerad ficka för mindre saker som mobilen eller pannlampan, och extra dragrör runt kragen för att fånga in värme blir allt vanligare. 

Dessa dragrör är enligt oss en väsentlig del av sovsäckar för vinterbruk, då det kommer att förhindra den varma luften inuti sovsäcken från att sippra ut genom öppningen. De flesta sovsäckarna för vintern har minst ett sånt dragrör, men vissa modeller har har till och med två för extra värmehantering.

Sovsäck - Tillbehör

Liners Och Kompressionspåsar

Om du planerar en natt i kallare väder, kan det vara en bra idé att lägga till en sovsäcksliner. De agerar i praktiken som ett extra lakan du har inuti sovsäcken.

Dessa liners är skapade av mjuka material såsom fleece, bomull, polyester, etc. och kan öka din komfort och extremtemperatur med 2-5 grader. Precis som ett vanligt lakan så agerar det också som ett skyddande lager mellan dig och sovsäcken, vilket kan förlänga dess livslängd avsevärt.

sovsäckar liner

De är oftast ganska billiga, men de är helt valbara. Du måste inte utnyttja en liner för att använda dig av en sovsäck men vi rekommenderar starkt att utnyttja de under vinterförhållanden för att lägga till ett till isolerande lager mellan dig och det yttre klimatet.

De flesta sovsäckar levereras också med en säck, vilket är bra för korta vandringar eller campingturer med bil. Men om du planerar att göra någon form av vandring bör du skaffa en kompressionssäck.

Som namnet antyder komprimerar dessa säckar sovsäcken till en mindre storlek, vilket gör den mycket lättare att bära. De är särskilt användbara om du har ont om plats i din ryggsäck. Kompressionssäckar finns i olika storlekar, så se till att skaffa en som passar just din sovsäcksmodell.

Glöm Inte Liggunderlag

Om du någonsin har legat direkt mot marken under kallare väder, så vet du exakt hur viktigt det är att isolera dig själv från marken under dig med hjälp av ett liggunderlag.

Du kanske tror att din sovsäck räcker till, men det är viktigt att komma ihåg att när du ligger i den så kommer du att trycka ihop isoleringen (vilket särskilt är fallet vid dunfyllning), vilket påverkar dess förmåga att värma dig.

Att skydda och isolera sin kropp från kall mark är superviktigt under kallare temperaturer, då du snabbt kan förlora kroppstemperaturen om du ligger i direkt kontakt med marken. Det finns olika typer av liggunderlag, men de gör i princip alla samma sak: de utgör ett isolerande lager mellan dig och marken. Vissa modeller är till och med självuppblåsande, vilket innebär att du inte behöver blåsa upp dem själv.

Att köpa en vintersovsäck är en investering, men en investering som kommer att vara värd det när du är ute i ingenstans och behöver en god natts sömn för att ladda batterierna inför nästa dag. Vi hoppas att vår guide har hjälpt dig att hitta den perfekta modellen för dina behov. Och kom ihåg att du alltid ska testa din sovsäck innan du tar med den ut på en resa! Det finns inget värre än att vara kall och obekväm mitt ute i naturen.

Vanliga Frågor Om Sovsäckar För Vinter

Vi har gått igenom allt du behöver veta om sovsäckar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om sovsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa sovsäcken för vinter?

Den bästa sovsäcken för vinter är enligt vårt test Marmot Lithium, som är en mycket bekväm, pålitlig och smidig sovsäck som håller värmen bra under kalla temperaturer.

Vad kostar en sovsäck för vinterbruk?

En bra sovsäck som klarar av vintertemperaturer kostar vanligtvis runt 2500 - 3500 kronor, men kan kosta så mycket som 8500. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Hur varm sovsäck behöver man under vintern?

Om du planerar att använda din sovsäck under vintern, vill du fastställa att den klarar av de temperaturer du förväntar dig befinna i. Om du planerar att använda den på vintern bör den ha en komforttemperatur mellan -5 och -15 °C. Ska du vistas i mer extrema miljöer kommer du behöva en ännu varmare sovsäck.

Är det värt att köpa ett sovsäcksfoder?

Sovsäcksfoder är ett bra sätt att lägga till ett extra lager värme till din sovsäck, och de kan också förlänga dess livslängd genom att skydda den från slitage. De är inte nödvändiga, men de är definitivt värda att överväga om du tenderar att frysa under natten eller om du ska campa i kallare väder.

Hur tvättar jag min sovsäck?

Du bör alltid följa tillverkarens anvisningar när du tvättar din sovsäck, men i allmänhet vill du använda ett milt tvättmedel och kallt vatten. Undvik att använda mjukgörare, eftersom det kan minska isoleringens loft. Du kan tvätta din sovsäck i maskin på ett skonsamt men det är bäst att lufttorka den.

Sammanfattningsvis Om Sovsäckar För Vinter

Det finns inte en specifik sovsäck som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

I denna guide har vi berört de bästa sovsäckarna för vintern. Missa inte våra andra tester över diverse sovsäckar:

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 22

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.