• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • Hur Du Rengör & Förvarar Dina Friluftskläder För Längre Livslängd

Hur Du Rengör & Förvarar Dina Friluftskläder För Längre Livslängd

rengör förvara friluftskläder

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Denna guide är skapad för dig som vill lära dig hur du tar hand om dina vandringskläder och förlänger deras livslängd.

Att vandra i naturen kan vara en fantastisk upplevelse, men det ställer också höga krav på dina kläder. Efter en lång dag på stigen kan dina vandringskläder vara smutsiga, fuktiga och i behov av lite omsorg. Genom att ta hand om dem på rätt sätt kan du förlänga deras livslängd, spara pengar och minska din miljöpåverkan.

Som en erfaren vandrare med över 15 års erfarenhet har jag testat och utvärderat många olika typer av vandringskläder, tvättmetoder och underhållstekniker. Jag har också följt forskning och data inom området för att säkerställa att råden jag ger är välgrundade och effektiva.

I denna guide kommer jag att dela med mig av mina insikter och bästa tips för att hjälpa dig att hålla dina vandringskläder i toppskick, så att du kan fortsätta utforska naturen i många år framöver.

Stövlar, Kängor Och Skor

Ett par gummistövlar, vandringskängor eller vandringsskor av hög kvalitet kan vara en långsiktig investering, och under lågsäsongen är det perfekt tillfälle att ge dem lite extra omtanke.

Rengör dina stövlar noggrant och applicera en lämplig behandling för läder eller tyg. Se till att skorna är helt torra innan du förvarar dem, vilket kan innebära att du behöver ta ut sulorna.

Om dina gummistövlar börjar bli slitna kan laga de genom att följa denna guide.

Tält

När det kommer till förvaring av tält är det viktigaste att säkerställa att de är helt torra. Innan du packar undan tältet bör du sätta upp det och låta det torka ordentligt. När det är torrt kan du antingen förvara den i en större packpåse eller hänga upp det. 

Rengör hela tältet, inklusive tältstängerna och pinnar från smuts och förvara dem tillsammans med tältet för att undvika förvirring när våren kommer. Inspektera dragkedjor och sömmar noga för eventuella små skador som behöver repareras.

Ryggsäckar

Efter en säsong av användning kan vandringsryggsäckar lätt bli illaluktande. Lyckligtvis är det ganska enkelt att rengöra dem. Du kan tvätta din ryggsäck i en frontmatad tvättmaskin med kallt vatten och milda rengöringsmedel som Woolite, NikWax Tech Wash eller Gear Aid MiraZyme. 

Om ryggsäcken är för stor för maskinen kan du även tvätta den för hand med samma tvättmedel. Häng upp den för att torka (använd aldrig torktumlare) och förvara den sedan hängande eller liggande.

Sovsäckar

Liksom ryggsäcken kan din sovsäck bli illaluktande efter en lång säsong. Du behöver inte tvätta den ofta, men om du vill rengöra den innan du förvarar den, använd en mild tvål (inte vanligt tvättmedel) eller ett specialrengöringsmedel, till exempel från NikWax eller GearAid, i en stor, frontmatad tvättmaskin. Undvik kemtvätt och använd inte en toppmatad maskin med en centrerad trumma.

Efter att sovsäcken är ren, torka den på låg värme. Om du har en dunsovsäck kan du lägga i några tennisbollar för att förhindra klumpbildning. Förvara den sedan löst i en bomulls- eller nätpåse, eller häng upp den under vintern.

friluftkläder och förvaring

Liggunderlag

Använd lågsäsongen för att kontrollera och reparera eventuella läckor i dina uppblåsbara liggunderlag. När de är i gott skick kan du förvara dem uppblåsta med ventilen öppen. Trots att de kan vara skrymmande kan de förvaras stående i en garderob eller under en säng för att spara utrymme.

Vattenrenare, Vattenflaskor Och Vätskesystem

Se till att både vattenrenare och vätskesystem (inklusive slangar) är helt torra innan förvaring. Demontera och torka även renarens filter. Rengör vattenflaskorna med varmt, såpigt vatten och låt dem torka helt. Följ tillverkarens anvisningar för att rengöra vätskesystemet vid behov innan du förvarar det.

Jackor Och Byxor Med Hårt Och Mjukt Skal

Innan du förvarar dina slitna vandringsjackor och vandringsbyxor är det en bra idé att rengöra och behandla dem. Undvik vanliga tvättmedel, eftersom dessa kan skada slitstarka väderbeständiga (DWR) tyger. Använd istället ett tekniskt rengöringsmedel som NikWax Tech Wash.

Det är viktigt att ge dina vandringskläder och vandringsutrustning lite extra uppmärksamhet under lågsäsongen för att förlänga deras livslängd och säkerställa att de är i bästa möjliga skick inför nästa säsong. Genom att följa dessa råd kan du njuta av dina äventyr i naturen i många år framöver, samtidigt som du sparar pengar och minskar din miljöpåverkan.

Avslutande Tips

För att sammanfatta denna guide och ge dig några generella råd att tänka på när det gäller att ta hand om dina vandringskläder och förlänga deras livslängd, kommer här några viktiga tips att ha i åtanke:

 1. Följ alltid tillverkarens anvisningar: Varje produkt kan ha specifika rekommendationer för rengöring och underhåll, så se till att läsa och följa dessa anvisningar noggrant för att undvika skador på dina kläder och utrustning.
 2. Använd specialprodukter för utomhusutrustning: Vanliga tvättmedel och rengöringsmedel kan vara skadliga för vissa typer av vandringskläder och utrustning. Använd tekniska rengöringsmedel och behandlingar som är speciellt utformade för utomhusprodukter.
 3. Torka alltid din utrustning ordentligt innan förvaring: Fukt kan leda till mögel och dålig lukt, samt skada dina kläder och utrustning. Se till att allt är helt torrt innan du förvarar det för lång tid.
 4. Förvara utrustning på rätt sätt: Korrekt förvaring hjälper till att bevara din utrustning och förhindrar skador som kan uppstå när den inte används. Använd nätpåsar, löst packade påsar eller hängande förvaringslösningar för att förhindra komprimering eller skrynkling.
 5. Inspektera och reparera regelbundet: Se över din utrustning och kläder regelbundet för att upptäcka eventuella skador eller slitage. Genom att reparera små problem i tid kan du undvika mer kostsamma reparationer eller behovet av att ersätta hela produkten.
 6. Var miljömedveten: Genom att ta hand om dina vandringskläder och utrustning hjälper du inte bara dig själv och din plånbok, utan också miljön. Att förlänga livslängden på dina produkter minskar avfallet och minskar den negativa påverkan på vår planet.

Genom att följa dessa generella tips och den specifika rådgivningen i denna guide kan du säkerställa att dina vandringskläder och utrustning håller längre, så att du kan njuta av dina äventyr i naturen i många år framöver.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.