5 Bästa Skalbyxor För Dam & Herr: Bäst i Test (2024)

bäst i test skalbyxor herr dam

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att spendera tid ute i naturen kan vara en mycket trevlig upplevelse, men utan rätta kläder kan det snabbt bli obekvämt, särskilt om vädret snabbt slår om till det sämre. Ett par bekväma, hållbara och skyddande skalbyxor kan vara en bra lösning för att bättre skydda underdelen av din kropp året runt.

Dessa skalbyxor är nämligen ett mångfunktionellt ytterplagg som kan användas både under sommaren och vintern som skydd mot regn, kyla och vind. Bergsklättring, skidåkning och vandring är bara några av de aktiviteter där folk utnyttjar ett par skalbyxor.

Vi har spenderat otaliga timmar ute i naturen under alla förhållanden och temperaturer, och vi vet vikten av att ha rätt klädsel när man är ute och vandrar eller liknande. Det har också gett oss möjligheten att prova en rad olika modeller, vilket vi i denna guide har skapat en sammanfatta och jämförelse mellan de mest populära alternativen.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Skalbyxorna För Dam & Herr Är:


Haglöfs Astral Gore-Tex Pant Men

Passar:

Vår/Höst/Vinter

Vikt:

535 g

Vattenpelare:

28 000 mm

Lagerkonstruktion:

2 (Gore-Tex)

Prisvärda & Mångfunktionella Skalbyxor För Aktiviteter Året Runt

Bäst i vårt test över skalbyxor hamnar Haglös Astral Gore-Tex Pant, en modell som hittar en bra balans mellan effektivitet, mångfunktionalitet och pris. Denna skalbyxa är skapad i en två-lagers konstruktion av en slitstarkt vävt tyg i polyester, vilket tillsammans med Gore-tex-membranet resulterar i ett fantastisk skydd mot vind, snö och regn.

Tjockleken av byxorna gör dessa till ett bra alternativ året runt, och fungerar därför perfekt som ett par skidbyxor, termobyxor eller liknande, men kan också användas för mer fysiska aktiviteter såsom vandring om detta behov skulle uppstå. Det kanske däremot inte är den bästa modellen att dra på sig under högsommaren då temperaturen är riktigt hög, då kommer ett tunnare par förmodligen vara att föredra.

Utseendemässigt är designen väldigt simpel och diskret, vilket är något vi gillar. Den avskalade designen gör att de passar bra till alla typer av jackor och situationer, men vi hade kanske önskat att det fann några fler fickor, då denna modell är begränsad till enbart två stycken.

Allt som allt är det en mycket bra och mångsidiga byxor som gör allt du kan önska dig, till ett rimligt pris. Om du letar efter en bra allroundbyxa som kan användas i de flesta situationer anser vi att detta är det bästa alternativet på marknaden.

FÖRDELAR

 • Mångfunktionell
 • Mycket bra vatten- och vindtät förmåga
 • Simpel design

NACKDELAR

 • Bara två fickor
 • Tyget låter en del

Arc'te

Passar:

Vår/Sommar/Höst/Vinter

Vikt:

330 g

Vattenpelare:

20 000 mm

Lagerkonstruktion:

3 (Gore-Tex)

Högkvalitativa Vinterbyxor Perfekta Krävande Aktiviteter

Arc-teryx är kända för att producera vandringskläder av högsta kvalité, och deras skalbyxor är inget undantag. Precis som med deras skidjackor, vandringsbyxor och mycket mer, så skriker denna skalbyxa kvalité från sekunden man får känna på materialet.

Beta Pant är en Gore-Tex-modell med tre lager, vilket gör den till ett av de mer vattentäta och vindtäta alternativen på marknaden. Den är också ganska andningsbar tack vare sidodragkedjorna som gör att du kan ventilera när det behövs. Materialet är mycket tunt och lätt, vilket gör dem perfekta för högalpina aktiviteter där varje gram är viktigt.

Det mycket tunna tyget resulterar i att byxorna endast väger 330 gram, och kan lätt komprimeras till en mycket liten storlek, vare sig du planerar att förvara dessa i vandringsryggsäcken eller skidryggsäcken.

I och med att dessa inte är lika tjocka som Fjällräven och Haglöfs modeller ovan, gör de mer mångsidiga i relation till när du kan använda dessa. Den minimala designen gör de nämligen utmärkta för att packa ner under vandringen istället för ett par regnbyxor, men kvalitén och materialvalet gör att de även kan utnyttjas under kallare temperaturer på vintern.

Även om de är ganska dyra tycker vi att kvaliteten på de här byxorna rättfärdigar prislappen. De finns även i en damspecifik modell som är något billigare. Om du letar efter bästa möjliga skalbyxor för krävande aktiviteter är det här paret för dig.

FÖRDELAR

 • Mycket slitstark och hållbar konstruktion
 • Hela dragkedjor på sidorna för enkel av- och påtagning
 • Lätt och kompakt modell

NACKDELAR

 • Dyrare modell
 • Väldigt tunt material

Bäst i Test Vandringsbyxor

Passar:

Vår/Höst/Vinter

Vikt:

590 g

Vattenpelare:

20 000 mm

Lagerkonstruktion:

2 (G-1000 ECO)

Bekväma Och Slitstarka Vandringsbyxor i Skalmaterial

Den här skalbyxan är tillverkad i Fjällravens tuffa G-1000-material som består av 35% bomull, och är tyngre än alla andra alternativen på den här listan. Tjockleken av G-1000-materialet bidrar till att du kan röra dig genom buskar och glida över stenar utan att oroa dig för att det ska gå sönder, samtidigt som det bidrar till en god värmeisolerande förmåga under vintern. Från perspektivet av hållbarhet och isolering finns det förmodligen inget bättre val av skalbyxor på denna lista.

Dess design är tekniskt utvecklad gjort på ett dubbeltyg över säte och knän som ger dig extra förstärkning. Passformen är normal, och sitter bra på de flesta. Du kan även anpassa byxans nederdel med hjälp av remmar och knappar utifrån aktivitet och behov.

Den kommer med hela sju stycken fickor, vilket förser dig gott om förvarings- och organiseringsmöjligheter. En av dessa är speciellt anpassad för att bära en karta, vilket gör det enkelt och smidigt för dig att dra upp den när du är ute på äventyr.

Vi har valt att krona Vidda Pro Ventilated men det finns även en klassisk modell utan samma ventiulationsmöjligheter. Den kommer till ett något dyrare pris men inkluderar både dragkedjor mellan låret och knät för ökad ventilation och ett extra stretchigt material som gör det mer flexibelt.

Den har en viss vattenavvisande effekt, och klarar mildare regn mycket väl. Vid tuffare skurar blir de lätt blöta snabbt, och är därför inte vårt förstaval vid riktigt blöta förhållanden.

Fjällräven Vidda Pro är ett bra alternativ för dig som letar efter ett par tuffa och bekväma skalbyxor som håller i många säsonger. Deras flexibla och slitstarka design gör de bra för många situationer, men är inte det bästa valet för dig som planerar att vandra längre sträckor under varma förhållanden. I dessa situationer behöver du ett tunnare par.

FÖRDELAR

 • Pålitlig och hållbar konstruktion
 • Mycket god ventilation
 • Många fickor

NACKDELAR

 • Något tjockare material som kan bli lite varm under sommaren
 • Dyrare modell

Urberg Men's Bergsøya 3L Pants

Passar:

Vår/Sommar/Höst/Vinter

Vikt:

380 g

Vattenpelare:

20 000 mm

Lagerkonstruktion:

3

Mycket Prisvärda & Bekväma Skalbyxor Som Kan Användas Mycket

Dessa Urberg-byxor är tillverkade i ett stretchigt och bekvämt tyg som dessutom är mycket lätt i jämförelse med några av de mer robusta valen på denna lista. Materialet består av polyester med elastan, vilket gör att byxorna rör sig bra med kroppen och ger bra ventilation.

Tyget är däremot inte särskilt tjockt, vilket resulterar i en lättare modell som kan utnyttjas under många tillfällen - och som är lätt att transportera. De är även behandlade med en vattenavvisande DWR-beläggning som hjälper dig att hålla dig torr i lätt regn.

Skärningen är smal men inte för tight, vilket gör att de passar de flesta. De har ett elastiskt midjeband som kan justeras med en dragsko, samt manschetter längst ner på benen för att förhindra att de åker upp när du går eller vandrar.

En sak att notera om dessa byxor är att de inte har några fickor, vilket kan vara en dealbreaker för vissa personer. Men om du inte har något emot att bära dina saker i en ryggsäck eller väska är de ett bra alternativ, särskilt om du är på en begränsad budget.

FÖRDELAR

 • Väldigt prisvärda
 • Bekväm passform med 4-vägs stretch

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité som premiummodeller
 • Inga fickor

Haglöfs L.I.M Pant

Passar:

Vår/Sommar/Höst/Vinter

Vikt:

225 g

Vattenpelare:

28 000 mm

Lagerkonstruktion:

2.5 (Gore-Tex)

Ultralätta Skalbyxor Perfekta För Att Ta Med På Äventyr

Haglöfs L.I.M Pant är vårt bästa val för dig som vill ha ett par ultralätta skalbyxor att ta med dig på äventyr året runt. De är tillverkade av ett lätt och stretchigt tyg som består av 93 procent polyamid och endast sju procent elastan. Det resulterar i en av de lättaste byxorna på marknaden, med en total vikt på strax under 250 gram.

Detta gör dem väldigt bekväma att bära, samt ger dig full rörelsefrihet tack vare det mycket stretchiga materialet längs med hela byxorna. Även då materialvalet gör de lätta och stretchiga, handlar det om ett väldigt tunt tyg som inte är särskilt isolerande under kallare klimat.

För varmare sommardagar däremot, kan du inte be om ett bättre alternativ. Det tunna tyget bidrar nämligen med en god ventilationsförmåga, vilket tillsammans med det stretchiga tyget gör det till ett perfekt val för varma soldagar ute i naturen. Under vintern är det istället viktigt att utnyttja underställ och eventuellt ett annat par vandringsbyxor under dessa skalbyxor för att bibehålla en god värme.

Dessa egenskaper innebär att Haglöfs L.I.M hamnar som vårt förstaval om målet är att röra sig snabbt och lätt över snällare klimat. Förvånansvärt nog är den även relativt robust, och visade inga direkta tecken på förfall efter vi använt den några gånger.

Allt som allt är Haglöfs L.I.M Pant vårt bästa val för dig som vill ha ett par ultralätta och stretchiga byxor för varmare väderförhållanden, men som också klarar av väder i kyla. De är mycket bekväma, andningsbara och prisvärda.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Extra lätta och packbar
 • Bra skydd mot väder och vind

NACKDELAR

 • Väldigt tunt material 
 • Inte särskilt värmande

Skalbyxor För Dam & Herr - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

Fäste

Lagerkonstruktion

1680 kr

Vår/Höst/Vinter

535 g

28 000 mm

2 (Gore-Tex)

2295 kr

Vår/Sommar/Höst/Vinter

330 g

20 000 mm

3 (Gore-Tex)

2295 kr

Vår/Höst/Vinter

590 g

20 000 mm

2 (G-1000 ECO)

1395 kr

Vår/Sommar/Höst/Vinter

380 g

20 000 mm

3

1595 kr

Vår/Sommar/Höst/Vinter

225 g

28 000 mm

2.5 (Gore-Tex)

Skalbyxor För Dam Och Herr - Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper ett par skalbyxor. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för dig och din situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

Aktivitet & Använding

Det första du vill lista ut är hur, när och var du planerar att använda dina nya skalbyxor. Är du ute efter ett par varma och bekväma skidbyxor letar du rimligtvis efter ett par med de typerna av egenskaper. För någon som letar efter ett par skalbyxor att ha med sig under vandringen kommer de viktiga faktorerna att vara annorlunda.

Skidåkning

Skalbyxor är förmodligen mest använda som skidbyxor eller snowboardsbyxor, då de förser dig med bra isolering och skydd från miljön utanför byxorna. Det betyder att du kan undvika att bli blöt och kall, trots att du ramlar eller sitter rakt i snön.

utförsskidåkning skidjacka

De skalbyxor som fungerar bäst för dessa kallare miljöer tenderar att fokusera mest på att isolera dig såå mycket som möjligt från den kallare temperaturen, vilken ofta innebär ett tjockare tyg. Detta är ofta väldigt bekvämt, samtidigt som det tuffare ytterskalet skyddar dig mot snö och framför allt vind när du är ute i backarna.

Vandring

En skaljacka är förmodligen en av de viktigare punkterna att packa med när man vandrar för att kunna skydda sig mot plötsligt regn eller liknande. Skalbyxor kan fungera på samma sätt, och är därför något som vissa gillar att ta med sig, särskilt när man är ute under kyligare temperaturer.

För de som är ute på sommaren kan ett par skalbyxor däremot vara lite överdrivna, och ett par billigare och lättare regnbyxor kan vara att föredra om du vill ha med dig något extra för nödsituationer.

De skalbyxor som fungerar bäst för vandring däremot tenderar att vara tunnare och framför allt lättare, vilket gör att du enklare kan packa ner dessa i din vandringsryggsäck under de tillfällen då du inte behöver använda de.

Övriga Vinteraktiviteter

Det finns många andra aktiviteter där du kan använda ett par skalbyxor, t.ex. när du bygger en snögubbe eller går på vinterpromenader. De kan också användas som ett extra lager över dina vanliga byxor för att hålla dig varm under de kallare dagarna till och från jobbet.

Om du letar efter ett mångsidigt par skalbyxor vill du gå för något som kan balansera pris, funktionalitet och smidighet.

Vind- & Vattentät

Den absolut viktigaste funktionen som ett par skalbyxor behöver fylla är att skydda dig från både vind och vatten. Hela idéen med ett par skalbyxor är att agera som ett ytterlager, och är därför ditt första försvar mot klimatet du vistas i. Är du ute och åker skidor i backarna under minusgrader kan vinden, snön och temperaturen snabbt kyla ner dig, och då krävs ett par robusta skalbyxor.

skalbyxor vandring sommar

När det gäller vattentäthet är det viktigt att tyget på dina skalbyxor klarar av ett rejält skyfall utan att släppa igenom vatten. Detta uppnås ofta genom att använda en vattenavvisande behandling på tyget, vilket skapar små porer i tyget som vattendropparna inte kan tränga igenom. Många modeller använder sig av ett membran såsom Gore-Tex för att förbättra dess vattenavvisande effekt (utan att försämra andningsförmågan allt för mycket).

Det är också viktigt att sömmarna på dina skalbyxor är förseglade så att vatten inte kan tränga in genom dem. Detta görs vanligtvis med en speciell tejp på insidan av sömmen.

Trots att majoritet av skalbyxor skyddar dig mycket väl mot vind och fukt så kommer dessa typer av byxor aldrig att vara helt vattentäta. Så länge du inte planerar att hoppa i vatten kommer de flesta modellerna på denna lista att hålla dig torr.

Andningsförmåga

En annan viktig funktion som dina skalbyxor måste fylla är att låta fukt och värme försvinna från din kropp, samtidigt som de håller vind och vatten borta . Detta kallas ofta "andningsförmåga" och är lika viktigt som vattentäthet.

Om du är ute och åker skidor eller snowboard producerar din kropp mycket värme och fukt, som måste kunna försvinna från kläderna för att du ska kunna känna dig bekväm. Om tyget på dina skalbyxor är för tätt eller inte andas tillräckligt, vilket kan leda till att du känner dig klam och obekväm.

För att förbättra andningsförmågan har många skalbyxor ett nätfoder på insidan som hjälper till att transportera bort fukt från kroppen. Detta kombineras ofta med ventilationsdragkedjor på låren som gör att du kan reglera din temperatur genom att släppa in lite frisk luft.

Värme & Isolering

Om du planerar att spenderar mycket tid utomhus på vintern eller i kalla klimat, så kommer ett varma par skalbyxor helt klart vara att föredra. Detta uppnås ofta genom att använda ett tjockare tyg eller genom att lägga till ett isoleringslager som Primaloft.

Ett isoleringslager hjälper till att hålla värmen nära kroppen och håller dig varm även när det är mycket kallt ute. Detta kan vara en gudagåva om du är ute och vandrar mitt i vintern och behöver ta en paus utan att frysa till is.

skalbyxor väme isolering

Många av modellerna på den här listan har någon form av isolering, men det finns också några som inte har det. Dessa "oisolerade" skalbyxor är ofta lättare och mer mångsidiga, och kan användas i ett större antal aktiviteter och klimat.

Med det sagt är det aldrig en bra idé att förlita sig enbart på byxorna. Utnyttja istället lager-på-lager principen för att bättre kunna reglera värmen, samt hålla dig torr. Ett par underställ i merinoull kan vara ett fantastiskt sätt att förbättra din kroppsvärme och samtidigt hålla dig torr från svett.

Vikt och packbarhet

En annan viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer ett par skalbyxor är hur mycket de väger och hur lätta de är att packa. Om du bara ska använda dem på korta vandringar eller i nödsituationer du vill inte bära runt på ett par tunga och skrymmande byxor.

Generellt sett är det bättre om de är lättare, men du måste också tänka på hur slitstarka de är. Om du planerar att göra en rejäl vandring i dina skalbyxor vill du ha något som är tillräckligt tåligt för att klara av att borstas mot stenar och träd.

Ett sätt att göra skalbyxor mer packbara är att välja en modell med avtagbara ben. På så sätt kan du enkelt ta av dem och lägga dem i ryggsäcken när du inte behöver dem. Vissa modeller har också en egen packsäck så att du enkelt kan packa undan dem när du inte använder dem.

Passform & Storlek

När det gäller passform vill du se till att dina skalbyxor är bekväma men inte för tajta. De ska också vara tillräckligt långa för att nå fram till gotlederna så att de inte åker upp när du går eller vandrar.

Om du planerar att bära dem över andra lager, t.ex. baslager eller underställ, ska du ta hänsyn till detta när du väljer storlek. Det är ofta en det är en bra idé att välja en storlek större än din normala byxstorlek för att se till att de sitter bekvämt över allt.

De flesta modeller kommer i speciella modeller anpassade för dam respektive herr, så se till att välja rätt modell för din kroppsform. Vissa skalbyxor kommer däremot i en unisex-modell, vilket oftast inte är ett allt för stort problem. Om du är en kvinna däremot, kan det vara bra att vara medveten om att dessa unisex-modeller tenderar att vara lite större i storleken i jämförelse med dam-modeller.

Vanliga Frågor Om Skalbyxor För Dam Och Herr

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en skalbyxor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av skalbyxor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa skalbyxorna för dam?

De bästa skalbyxorna för dam är enligt vårt test Haglöfs Astral Gore-Tex Pant Women, en mycket mångsidig, effektiv och bekväm modell.

Vilka är de bästa skalbyxorna för herr?

De bästa skalbyxorna för dam är enligt vårt test Haglöfs Astral Gore-Tex Pant Men, en mycket mångsidig, effektiv och bekväm modell.

Vad kostar ett par skalbyxor?

Skalbyxor kostar oftast mellan 1000-3000 kr, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och den teknologi som används i byxorna.

Sammanfattningsvis Om Skalbyxor För Dam & Herr

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp och att du nu har en bättre förståelse för vad du ska tänka på när du väljer ett par skalbyxor. Med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att veta vilka som är rätt för dig

Ta hänsyn till vilka aktiviteter du kommer att använda dem till, samt vilket klimat du kommer att bära dem i. Om du behöver något mångsidigt som kan användas vid många olika aktiviteter och klimat, välj en oisolerad modell.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 26

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.