Hur Du Slipar Skridskor Själv

hur man slipar skridskor

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att slipa dina skridskor är ett viktigt steg för att bibehålla och förbättra din skridskoåkning. En korrekt slipning kan bidra till att skapa en jämn och slät kant på dina skridskor, vilket kan förbättra din balans, kontroll och kraft på isen.

I den här guiden tar vi upp grunderna för slipning av skridskor, inklusive de olika typerna av slipning som finns tillgängliga, hur du väljer rätt slipning för din skridskostil och hur du underhåller dina skridskor på rätt sätt efter slipning.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren skridskoåkare kommer den här guiden att hjälpa dig att få ut det mesta av dina skridskor och ta din skridskoåkning till nästa nivå.

Varför Behöver Man Slipa Skridskor?

Om du är ny till skridskoåkning kanske du inte vet så mycket om att slipa dessa, och vad det kan ah för praktisk effekt på ditt eller ditt barns åkande.

Men det är faktiskt så att alla skridskor behöver slipas någon gång då och då för att hjälpa dig glida, stanna och svänga enklare. Det fungerar precis som köksknivar eller saxar, slipar man de inte kommer de över tid att förlora sin vasshet och kan då bli sämre.

Om dina skridskor behöver slipas har du:

 • Svårt att stanna.
 • svårt att göra rörelser som normalt sett är lätta
 • överdriven friktion mellan ditt blad och isen

Behöver Man Slipa Nya Skridskor?

Nya skridskor behöver inte nödvändigtvis slipas, men det beror till stor del på i vilket skick du köper de. De flesta is- och inlinehockeykateder har ett förvässat blad, men det har inte konst- och dansskridskor. Detta är däremot inte alltid fallet så det bästa är alltid att kolla på eggen om den är tillräckligt vass eller inte.

Om du är osäker på om din nya skridsko är i gott skick är det bäst att kontakta en professionell slipare som kan undersöka dem och ge dig råd i enlighet med detta.

slipa skridskor vasst

Hur Slipar Man Skridskor Själv?

Det finns ingen metod för att slipa skridksorsom fungerar för alla. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för nästa. Det finns dock några metoder som är vanligt förekommande och som kan anpassas efter varje skridskoåkares behov. De två huvudsakliga metoderna är manuell slipning och bryning.

Slipning är det mest populära sättet att vässa skridskornas blad. Det är en snabb och enkel process som ger en bra egg. Det kan dock också ta bort mycket metall, så det måste göras försiktigt. Den här typen av slipning görs med hjälp av en stor maskin som har en slipskiva.

Tänk på att hockeyspelare kräver en helt annan typ av skridskoslipning än konståkare. Längden på bladet är annorlunda och naturligtvis finns det en tåspets. Radien på hålen är också annorlunda (mer om det om en minut).

Av denna anledning måste du se till att gå till en skridskoslipare som specialiserat sig på konståkare och inte ishockeyskridskor. Många sportbutiker är inte bekanta med konståkning eftersom de flesta av deras kunder är ishockeyspelare och du kan få dina skridskor förstörda på några minuter.

Manuell slipning lämpar sig endast för proffs och jag rekommenderar inte att du köper en maskin för att prova det hemma. Det är inte värt att förstöra dina dyra skridskoklingor på det här sättet. Om du däremot har en sådan slipmaskin är de grundläggande stegen för att slipa dina skridskor:

 1. Ta bort skridskorna från skorna: Ta ut skridskorna ur stövlarna för att vässa endast bladet.
 2. Rengör bladet: Använd en torr trasa eller en borste för att ta bort eventuell smuts eller skräp från bladet.
 3. Placera skridskon i slipmaskinen: Placera skridskon i slipmaskinen så att bladet vilar mot det snurrande sliphjulet.
 4. Justera inställningarna: Justera inställningarna på slipmaskinen för att uppnå önskad skärpa och hålighet.
 5. Starta slipningen: Slå på slipmaskinen och för långsamt skridskonstruktionen framåt så att bladet får kontakt med det snurrande hjulet. Upprepa denna process flera gånger och flytta skridskon fram och tillbaka för att vässa hela bladet.
 6. Kontrollera bladet: Testa bladet genom att föra fingret längs kanten, det ska kännas slätt och skarpt.
 7. Upprepa med den andra skridskon: Upprepa processen på den andra skridskon.
 8. Inspektera skridskorna: Inspektera bladet och se till att de är vassa och har önskad hålighet innan du sätter tillbaka dem på skridskorna.

Observera att det alltid är bäst att låta en professionell skridskoslipare göra detta. Felaktig slipning kan skada bladet och påverka skridskoprestationen.

slipa skridskor slipmaskin

Hur Du Bryner Långfärdsskridskor Själv Hemma

Ett annat sätt att slipa dina långfärdsskridskor är att bryna dessa hemma själv, vilket inte kräver mycket mer än ett bra stativ och en brynsten. Man bryner alltid båda skenorna tillsammans.

För att bryna dina skridskor ordentligt och behålla deras effektivitet måste du skapa en slät yta. Om du gör det på rätt sätt behöver du i teorin aldrig mer slipa om dem. Med tiden kan dock den ursprungliga radien bli förvrängd, vilket gör det nödvändigt att besöka någon med ett effektivt verktyg för radieslipning för restaurering.

Hur Ofta Ska Man Slipa Skridskor?

Det är viktigt att du slipar dina skridskor regelbundet. Detta för att se till att du har ett bra grepp på isen och lätt kan glida över den.

Hur ofta du behöver slipa dina skridskor beror också på typen av blad, hur mycket tid du tillbringar på isen och hur ofta du använder dina skridskor.

Vilken typ av is du åker på spelar också roll för hur snabbt du förlorar bladets skärpa från dina skridskor.

Vanlig is utomhus och syntetisk is ger dig inte mycket kant efter några timmar medan bra konståkning is gör att du kan gå lite längre mellan slipningarna än hård hockey-is.

I allmänhet rekommenderar proffs att du får dina skridskor slipade var 4-8:e timme när du åker skridskor. Detta kan låta galet med tanke på att många konståkare är på isen 4-10 timmar i veckan.

Med cirka 3-4 timmar i veckan rekommenderar jag att det inte går mer än 3 veckor mellan slipningarna i allmänhet. 20 timmars träning bör vara den maximala tiden du kör utan att slipa skridskorna.

Tänk på att ju längre du går mellan att få dina skridskor slipade, desto mer stål kommer att avlägsnas från bladet vid varje slipning. Frekvent slipning kan förlänga längden på dina blad och spara pengar i längden.

Hur Du Bäst Tar Hand Om Dina Skridskor Mellan Slipningarna

När du har lagt ut pengar på att få dina skridskor perfekt vassa måste du underhålla dessa kanter.

Torka alltid av dina skridskor

När du kommer av isen ska du se till att torka dina skridskor helt och hållet. Konstgjorda skridskor kan vara knepiga eftersom det finns många olika vinklar och vrår mellan bladet att torka. 

När du kommer hem kan det vara en bra idé att lufta skridskorna i en timme eller två så att de torkar helt och hållet. 

Den trasa du använder för att torka skridskorna är också viktig. Den bästa typen av trasa är en mikrofiberduk eller en Chamois biltorkduk. 

Var försiktig när du går med dina skridskor

De flesta rinkförvaltare vet att skridskoåkare behöver gå av isen för att gå på toaletten eller köpa ett mellanmål. I nyare isbanor kommer du förmodligen att upptäcka att det mesta av golvet är gummi som du kan gå på med dina skridskor.

Se dock till att aldrig gå på betong eller kakel med skridskorna på. Detta kan skada skridskorna och göra att du förlorar en kant mycket snabbt.

Mitt råd är att alltid bära hårda skydd när du är utanför isen, även om du går på gummi. Detta innebär att nästa sak att göra är att köpa några skridskoskydd.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 16

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.