• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide
  • /
  • Vandringsutrustning: Vad Behöver Man Ha Med Sig När Man Vandrar?

Vandringsutrustning: Vad Behöver Man Ha Med Sig När Man Vandrar?

vandringsutrustning guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

När du planerar en vandring är en av de viktigaste sakerna att tänka på vilken utrustning du ska ta med dig. Detta kan variera beroende på vandringens längd och svårighetsgrad, men det finns några grundläggande saker som alla bör packa.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver för att få en säker och trevlig vandring. Så oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare, läs vidare för att få de bästa råden om vandringsutrustning! I denna guide kommer vi framför allt beröra den utrustning som du tar med dig ute på stigarna, men vi har skrivit en separat guide till vandringskläder som du kan läsa här för att säkerställa att du är rätt klädd för vandring.


Utrustning För Vandring - De Viktigaste Sakerna Att Ta Med

Här nedan kommer vi att lista de absolut viktigaste sakerna att ta med sig under sin vandringsresa. Denna utrustning kommer att se till att du håller dig säker och bekväm ute i naturen.

Vi har valt att dela upp den utrustning du behöver under vandringen i sex olika kategorier som tillsammans kommer täcka upp alla dina behov ute i naturen. Det här är de sakerna som vi alltid tar med oss när vi är ute och vandrar.

vandringsutrustning allt man behöver

Läger Och Skydd

Vandrar du över flera dagar och planerar att sova ute i naturen är det otroligt viktigt att du har med dig rätt utrustning som kan skydda dig från omgivningen.

Vandringsryggsäck

Det absolut viktigaste att ha med sig när man är ute och vandrar är en vandringsryggsäck, alternativt en dagsryggsäck om du enbart planerar en kortare vandring utan att sova ute i naturen.

Vandringsryggsäckar är designade för att vara bekväma och robusta, med gott om fack för att förvara all din utrustning. De finns i olika storlekar (oftast med en packvolym mellan 50-80 liter), så se till att välja en som är tillräckligt stor för att rymma allt du behöver men som inte är för skrymmande eller tung.

Vandringstält

Ett vandringstält är väsentligt om du planerar att sova ute i naturen, eftersom ditt hem rör sig längs med dig. Här handlar det om att välja ett pålitligt tält som förser dig med en bra balans mellan storlek, vikt, skydd och bekvämlighet.

Ultralätta tält kan vara ett bra val för många, men dessa tenderar att kosta mer än vanliga vandringstält.

Tarp

En tarp kan vara ett annat bra alternativ att ta med sig under vandringen om man behöver lite extra skydd. Den kan användas som skydd, för att samla upp regnvatten eller till och med som en provisorisk bår i en nödsituation.

Vissa föredrar att använda sig av en tarp tillsammans med en bivackssäck eller hängmatta istället för ett klassiska tält. På så vis slipper du att köpa och packa med ett tält helt och hållet.

Sovsäck För Vandring

Naturligtvis behöver du också en sovsäck för att hålla dig varm på natten. Välj en som är lämplig för den årstid och det temperaturområde du ska vandra i, då olika sovsäckar är olika varma och isolerande.

Liggunderlag För Vandring

Det räcker inte bara med en sovsäck för att hålla dig varm och bekväm under natten. Ett bra vandringsliggunderlag är också väsentligt, delvis för att isolera dig från den kallare marken under dig, men även för att göra det mer bekvämt genom att förse dig med extra vaddering.

Här finns det många modeller att välja på, men återigen är det viktigt att du väljer en modell som klarar av temperaturen och väderförhållanden som du kan stöta under din vandring.

Vatten & Mat

Att hålla uppe energin under vandringen kan vara svårt, men att få i sig tillräckligt med vatten och mat är absolut en hög prioritet. Här är den utrustning du behöver för att förverkliga detta.

vandringsutrustning mat och vatten

Stormkök

Efter en lång dags vandring är det dags att slå upp ett läger, och en väsentlig del av din utrustning bör vara ett stormkök som du kan använda för att värma upp mat eller vatten.

Det finns olika sorters stormkök, men för vandringar är det vanligast att använda sig av en mindre modell som inte tar upp för mycket vikt eller plats.

Vattenfilter/Vattenreningstabletter

Att dricka mycket vatten när du är ute och vandrar är mycket viktigt, särskilt om du är ute under varmare sommardagar. Men att bära med sig på flera liter vatten är inte särskilt smidigt, och använder mycket extra värdefull energi som du istället skulle kunna lägga på annat.

För att kunna förvandla dricksvatten som du hittar ute i naturen kommer du därför att behöva någon form av vattenfilter eller vattenreningstabletter som kan filtrera och "rena" vattnet.

Vattenflaska

Självklart behöver du kunna förvara och transportera mindre mängder vatten, och här kan en vattenflaska eller en större vattenbehållare vara ett smart val.

Du kan enkelt fylla på dessa med rent dricksvatten under din vandringstur, utan att de tar upp förmycket plats eller vikt i ryggsäcken.

Vandringsmat

Att hålla uppe energin över flera dagars vandring kräver också att du får i dig energi, gärna i form av mat. Efter en hel dag av gång då du har överlevt på nötter och andra snacks, kan det vara otroligt gott och trevligt att få i sig lite varm mat.

Att packa med sig vandringsmat är ett bra val, då dessa paket ofta är mycket lätta och kompakta sett till dess kaloriinnehåll. Det beror på att dessa maträtter ofta är torkade eller frystorkade.

Tändare/tändstål

För att kunna starta upp en lägereld, och för att kunna använda ditt stormkök, så behöver du någon form av tändare eller liknande som kan producera en låga.

Att ha med sig två tändare är alltid en bra idé, ifall något skulle hända med en av de. Annars kan du utnyttja tändstål, eller kanske har du till och med en friluftskniv du kan använda för att tända elden.

Navigering

När man är ute i naturen är det viktigt att veta vart man är - i alla fall på ett ungefär. Att hamna vilse ute i vildmarken kan vara farligt, särskilt om du inte har mycket erfarenhet av liknande situationer sedan tidigare.

Navigeringsverktyg/GPS

Vissa föredrar traditionella kartor, men smartphones och bärbara GPS-enheter är oftast enklare och mer precisa att använda för att hitta vart man befinner sig, samt för att planera vart man ska gå för att nå sin slutdestination.

Använder du en smartphone är det klokt att ladda ner kartorna, i de fall att du inte har någon täckning ute i vildmarken. En handhållen GPS presterar ofta något bättre, och har i vissa fall även SOS-funktionalitet du kan utnyttja om du går vilse.

Pannlampa/Ficklampa

Även om du inte planerar att vandra något under mörker, så vet man aldrig vad som händer när man är ute på stigarna. Kanske du inte hinner lika långt som du planerat, och du måste därför fortsätta med vandringen under kvällen för att nå din planerade lägerplats.

I dessa situationer kommer du vara mycket glad att du tog med dig en pannlampa eller mindre ficklampa för att lysa upp stigen framför dig. Dessa kan också användas på kvällen när du är i tältet eller lagar mat.

Säkerhet

När du är ute och vandrar är det alltid en bra idé att hålla sig på den säkra sidan. Här är några saker som vi rekommenderar att du tar med dig för att skydda dig och din utrustning från skador.

Första-hjälpen-kit

Du vet aldrig vad som kan hända när du är ute och vandrar, och att ta med sig ett välutrustat första-hjälpen-kit är ett absolut måste.

Dessa kit kan innehålla allt från mindre plåster till mer avancerade medicinska förband, och kan vara avgörande om något skulle hända dig eller en medvandrare under turen.

Solskydd

Att ha med sig solkräm är alltid en bra idé om du planerar att spendera mycket tid utomhus. Vandringar under varma sommardagar kan leda till att du får en allvarlig solbränna, och detta kan vara både smärtsamt och farligt.

Solskydd med hög SPF är ett bra val som kan användas för att skydda sig mot solens skadliga strålar.

Reparationskit

Ett mindre reparationskit är också något som alltid bör ligga med i vandringsryggsäcken. Uppstår ett mindre hål i ditt tält, sovsäck eller liknande kan det vara bra att snabbt och enkelt kunna laga dessa hål eller revor det inte förstör din vandringsupplevelse.

Vandringskläder & Skor

Som vi nämnde tidigare finns det många olika vandringskläder som är bra och viktiga att ha på sig när man är ute och vandrar. Det handlar till stor del om att utnyttja lager på lager principen som förser dig med stora möjligheter att anpassa dina kläder efter förhållandet.

Vi går inte igenom alla dessa alternativ i denna guide, men för mer information kan du läsa vår guide till vandringskläder här.

Vandringsskor/Vandringskängor

Att ha ett par robusta vandringsskor eller vandringskängor är ett absolut måste, särskilt om du behöver vandra över mer teknisk och tuff terräng.

Vandringsskor är oftast mindre och lättare än vandringskängor, men förser dig inte med samma typ av stöd. Den större designen av vandringskängor gör att de passar bättre under kallare förhållanden, medans vandringsskor förmodligen är att föredra under de varmare månaderna.

Många föredrar att använda ett par trailskor som ett ännu mer minimalistiskt och lätt alternativ till vandringsskor. De har inte samma typ av stöd, men den lätta och smidiga passformen gör de mycket bekväma att vandra i.

Snöskor

Är du ute och vandrar under vinterförhållanden finns det en chans att råkar ut för mycket snö, vilket kan vara svårt att gå igenom.

Ett par snöskor kan då vara en bra lösning, då dessa verktyg kopplas ihop med dina skor för att skapa en bredare area mot snön. På så sätt sjunker du inte ner, och kan färdas betydligt snabbare över vildmarken.

Extra Användbar Utrustning Under Vandring

Ovan gick vi igenom de mest väsentliga delarna av vandringsutrustning, men det finns också en del saker som kan vara bra att ta med sig - men som inte nödvändigtvis är ett måste för alla. Här är några populära alternativ:

Vandringsstavar

Många väljer att ta med sig ett par vandringsstavar när de är ute på lederna, då detta kan bidra till en mycket mer effektiv gångstil - och kan bidra otroligt mycket under tekniskt och brant terräng.

Vandringsstavar ger också mycket mer stöd för ryggen, vilket kan vara bra om man har små problem med den. Det är som sagt inget måste, men kan vara mycket fördelaktigt att a med sig. Många stavar kan också enkelt fällas ihop, vilket gör de lättare att packa med.

Solcellsladdare/powerbank

Har du med dig några elektroniska enheter som du förlitar dig på för navigering, ljus, kommunikation, information osv. kan du behöva ladda dessa under äventyrets gång.

Det finns inga eluttag ute i naturen, så att ha med sig en alternativ energikälla kan därför vara bra. I de flesta situationer räcker det med en mindre powerbank som du kan använda för att ladda dina enheter några gånger, men letar du efter ett alternativ som kan producera energi rekommenderar vi starkt en portabel solcellsladdare.

Anpassa Din Vandringsutrustning Efter Situation Och Väderförhållande

Även då vår lista ovan förser dig med en grundläggande överblick över viktig utrustning som du kan behöva under din vandring, är det alltid bra att anpassa din packning beroende på vad, vart och när du planerar att vandra.

vandringsutrustning anpassa

Dagens teknologi gör det mycket enklare för dig att planera i förväg inför din vandring, då smartphones ger dig möjligheten att bestämma rutt och förutspå väderprognoser innan, såväl som under vandringsturen (om du har täckning).

Hur din vandring ser ut kan skilja sig mycket från någon annans upplevelse, så detta är viktigt att tänka på för att lättare fatta ett beslut kring vilket utrustning som är bäst för dig och din situation.

Hur länge du planerar att vara ute och vandra har också en stor betydelse, eftersom det direkt dikterar hur mycket du behöver packa med dig.

För en dagsutflykt kommer packningen till stor sett att se ganska lik ut, men för de som planerar att tillbringa flera dagar i sträck ute i naturen, kommer de att behöva packa med mer saker som extrakläder och liknande.

Däremot vill du undvika att packa för tungt om du behöver ta dig över mycket terräng, då en lättare vandringspackning kommer vara enklare att bära under längre sträckor. Ska du vandra över glaciärer, eller föredrar turåkning på vintern så kommer detta kräva specialutrustning.

Planera alltid i förväg så du vet exakt vad det är du behöver ha med dig, och framför allt vad du inte behöver att ta med dig.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 65

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.