13 Bästa Pannlampa (2024): Bäst i Test

bästa pannlampa bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Välkommen till denna detaljerade guide om de bästa pannlamporna på marknaden, skriven med tanke på äventyrsälskare och friluftsmänniskor som söker toppmodern belysning för sina aktiviteter.

Ofta ställs vi inför utmaningen att hålla våra omgivningar belysta under utomhusaktiviteter som camping, klättring eller nattvandring. Ännu mer, om du är någon som ofta hanterar tekniska arbeten i dåligt belysta miljöer, vet du hur viktigt det är att ha tillgång till en pålitlig ljuskälla. Pannlampor kan vara lösningen på detta problem, de ger dig en handsfree ljuskälla som är både ljusstark och justerbar, vilket gör det möjligt för dig att fokusera på din uppgift utan att kompromissa med din säkerhet.

Med över tio års erfarenhet av friluftsliv och utomhusaktiviteter har jag provat många olika pannlampor. Med denna guide hoppas jag att du kommer att hitta rätt pannlampa för dina behov och få ut det mesta av dina äventyr.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 13 Bästa Pannlamporna Är:

 1. 1
  Lumonite Compass: Bäst i Test Pannlampa - Läs Recension 
 2. 2
  Black Diamond Storm 500-R Headlamp: Näst Bäst i Test Pannlampa - Läs Recension
 3. 3
  Armytek Wizard C2 Pro: Bästa Starka Pannlampa - Läs Recension
 4. 4
  Urberg Headlamp COB 320: Bästa Billiga Pannlampa - Läs Recension
 5. 5
  Silva Trail Speed 5X: Bästa Pannlampa För Löpning - Läs Recension
 6. 6
  Coast FL75-R Pannlampa: Bästa Pannlampa Med Rött Ljus  - Läs Recension
 7. 7
  Gelia Pannlampa: Bästa Pannlampa Med 1000 Lumen  - Läs Recension
 8. 8
  Silva Exceed 4RBästa Pannlampa Med 2000 Lumen  - Läs Recension
 9. 9
  LED Lenser iH9R PannlampaBästa Pannlampa För Jakt  - Läs Recension
 10. 10
  M Tiger Sports Theia 2 Head Light-kitBästa Kraftfulla Pannlampa  - Läs Recension
 11. 11
  Black Diamond Icon 700 HeadlampBästa Pannlampa För Längdskidor  - Läs Recension
 12. 12
  Petzl E+liteBästa Nödlampa  - Läs Recension
 13. 13
  Petzl BindiBästa Pannlampa Med Tunt Band  - Läs Recension

1. Lumonite Compass

Bäst i Test Pannlampa


Lumonite Compass

Lumen:

1367 lm

Batteritid:

8.5 h

Max Räckvidd:

115 m

Vikt:

155 g

Högkvalitativ Och Stark Pannlampa För Varierande Behov

Lumonite Compass pannlampa ger användaren en smidig och problemfri upplevelse. Den är lätt att använda, med sina fem olika ljuslägen som kan justeras med enkelhet, beroende på dina ljusbehov. Dessutom väger den endast 155 gram, vilket gör att den känns bekväm och inte belastande att bära, även under långa perioder. Under min tid med denna pannlampa har jag uppskattat dess enkelhet och användarvänlighet.

Tålighet och Hållbarhet
Jag har använt denna pannlampa under olika förhållanden och kan intyga dess robusta konstruktion och utmärkta hållbarhet. Den klarar av olika väderförhållanden, vilket gör den till en idealisk följeslagare för alla dina utomhusaktiviteter, oavsett om det är solsken, regn eller snö. Dess hållbara design är verkligen imponerande.

Belysning och Räckvidd
När det gäller ljusstyrka och räckvidd, presterar Lumonite Compass pannlampa utmärkt. Den levererar en kraftfull ljusstråle på 1367 lumen, som kan räcka upp till 115 meter. Ljuset är bred och behagligt, med en färgtemperatur som är lätt för ögonen, perfekt för långa nätter ute i det vilda. Jag har funnit att ljusstrålen är både stark och jämn, vilket gör att du enkelt kan navigera i mörka områden.

Pris och Värde
Lumonite Compass ligger på den dyrare sidan av spektrumet när det gäller pris. Det kan verka avskräckande för vissa, men i mitt expertutlåtande, är det värt investeringen. Med sin robusta konstruktion, höga ljusstyrka och långvarig batteritid på upp till 8.5 timmar, är det en premiumpannlampa som levererar utmärkt värde för pengarna.

FÖRDELAR

 • Finns fem olika ljuslägen som du enkelt kan justera vid behov
 • Robust och hållbar konstruktion som klarar alla väderförhållanden
 • Bred ljusstråle samt behaglig färgtemperatur

NACKDELAR

 • Dyrare modell

2. Black Diamond Storm 500-R Headlamp

Näst Bäst i Test Pannlampa


Black Diamond Storm 500-R Headlamp

Lumen:

500 lm

Batteritid:

7 h

Max Räckvidd:

120 m

Vikt:

100 g

Robust Och Mångsidig Pannlampa Till Rimligt Pris

Black Diamond Storm 500-R pannlampa erbjuder utmärkt användarvänlighet. Den är mycket lätt, väger bara 100 gram, och har en bekväm passform som sitter fast även under rörelse. Denna egenskap gör den idealisk för intensiva aktiviteter, där man behöver full rörelsefrihet utan att oroa sig för att lampan ska falla av. Genom mina år av erfarenhet i friluftslivet har jag funnit att passformen av en pannlampa är lika viktig som dess ljusstyrka, och Black Diamond Storm 500-R klarar detta med bravur.

Batteritid och Laddning
Med en maximal batteritid på 7 timmar, håller denna pannlampan riktigt länge. Dess starka uppladdningsbara batteri gör att du kan fokusera på din aktivitet istället för att oroa dig över batteritiden. Under min tid med denna lampa, var jag särskilt imponerad av dess förmåga att hålla en konsekvent ljusstyrka, även när batteriet började bli lågt.

Belysning och Färgval
Black Diamond Storm 500-R pannlampa levererar ett starkt ljus på 500 lumen med en imponerande räckvidd på 120 meter. Vad som gör denna pannlampa unik är möjligheten att välja mellan rött, blått och grönt ljus, utöver det traditionella vita ljuset. Denna mångsidighet är mycket användbar i olika situationer, till exempel vid kartläsning eller när du vill undvika att förstöra ditt nattseende.

Design och Känslighet
Ett område där denna pannlampa kan vara förbättrad är designen av sidotouchen för ljusinställningen. Det kan vara något känsligt och lätt att komma åt oavsiktligt. Trots detta, med min långa erfarenhet av att använda olika pannlampor, anser jag att Black Diamond Storm 500-R erbjuder en robust och mångsidig lampa till ett rimligt pris, vilket gör det till ett starkt alternativ till tidigare modeller jag har recenserat, som Lumonite Compass.

FÖRDELAR

 • Bekväm passform som sitter på bra även under rörelse
 • Starkt uppladdningsbart batteri som håller länge
 • Finns både rött, blått och grönt ljus att välja om man vill det

NACKDELAR

 • Sidotouchen för att ställa in ljuset är något känslig, lätt att komma åt

3. Armytek Wizard C2 Pro

Bästa Starka Pannlampa


Armytek Wizard C2 Pro

Lumen:

2500 lm

Batteritid:

2.4 h

Max Räckvidd:

131 m

Vikt:

125 g

Otroligt Kraftfull Pannlampa Med Bra Funktionalitet

Armytek Wizard C2 Pro tar ljusstyrka till en ny nivå med sina 2500 lumen. Med hela 12 ljuslägen att välja mellan, ger den dig full kontroll över din belysning. Detta kan vara mycket användbart när du behöver anpassa ljusstyrkan till olika situationer. Med tanke på min omfattande erfarenhet av pannlampor, var jag djupt imponerad av dess ljusstyrka och anpassningsbarhet.

Mångsidighet och Tillbehör
Denna pannlampa skiljer sig från mängden med sin mångsidighet. Förutom att vara en utmärkt pannlampa, kommer den med extra fästen och kan även användas som ficklampa. Denna mångsidighet ökar dess användbarhet, vilket jag har funnit vara mycket praktiskt i olika friluftsscenarier.

Hållbarhet och Batteritid
Armytek Wizard C2 Pro är mycket robust och hållbar, vilket gör den lämplig för användning under utmanande förhållanden. Dessutom kommer den med ett starkt batteri som kan hålla upp till 2.4 timmar vid högsta ljusläget. Min erfarenhet av att använda denna pannlampa har bekräftat att den är byggd för att hålla, både vad gäller konstruktion och batteritid.

Touchkontroll och Känslighet
Liksom Black Diamond Storm 500-R, har denna pannlampa också en sidotouch för att justera ljusstyrkan. Även denna kan vara lite känslig och lätt att råka komma åt. Men trots detta, efter att ha testat ett flertal pannlampor inklusive Black Diamond och Lumonite, anser jag att Armytek Wizard C2 Pro är en mycket kraftfull lampa med enastående funktionalitet.

FÖRDELAR

 • Extremt stark ljus med hela 12 ljuslägen
 • Många extra fästen och möjlighet att även användas som ficklampa
 • Mycket robust och hållbar
 • Väldigt starkt batteri som håller länge

NACKDELAR

 • Sidotouchen för att ställa in ljuset är något känslig, lätt att komma åt

4. Urberg Headlamp COB 320

Bästa Billiga Pannlampa


Urberg Headlamp COB 320

Lumen:

320 lm

Batteritid:

97 h

Max Räckvidd:

22 m

Vikt:

59 g

Billig, Simpel Men Användbar Pannlampa För Enkla Behov

Urberg Headlamp COB 320 är en mycket prisvärd modell som erbjuder tillräcklig ljusstyrka för de flesta grundläggande behov. Dess enkla pannrem är smidig att justera, vilket gör den bekväm att bära. Med tanke på dess låga pris är det inte förvånande att den saknar vissa av de mer avancerade funktioner som finns i dyrare modeller. Men som någon som har arbetat med olika pannlampor, kan jag försäkra att denna enkelhet också kan vara en fördel för dem som söker en enkel och direkt användbar pannlampa.

Batteritid och Strömförsörjning
Med en maximal batteritid på 97 timmar, presterar Urberg Headlamp COB 320 långt över förväntan i denna prisklass. Men ett område där det kan vara förbättrat är dess strömförsörjning, eftersom den drivs av AAA-batterier snarare än ett uppladdningsbart batteri. Detta innebär att du behöver ha tillgång till extra batterier om du planerar att använda lampan under en längre tid.

Ljusstyrka och Färgalternativ
Trots dess låga pris, erbjuder Urberg Headlamp COB 320 en respektabel ljusstyrka på 320 lumen. Med en räckvidd på 22 meter, kan den tillgodose grundläggande belysningsbehov vid camping eller vandring. Dessutom har den ett rött ljusalternativ, vilket kan vara användbart i vissa situationer, som när du vill undvika att störa andras nattseende.

Konstruktion och Funktioner
Som en billig modell, är Urberg Headlamp COB 320 inte lika stark och funktionsrik som några av de mer avancerade alternativen som jag har recenserat, såsom Armytek Wizard C2 Pro eller Lumonite Compass. Men för dess pris, erbjuder den ändå bra värde. Den är lätt, väger bara 59 gram, vilket gör den bekväm att bära under långa perioder. Dessutom, trots dess enkelhet, uppfyller den grundläggande behov på ett tillfredsställande sätt.

FÖRDELAR

 • Extremt billig modell
 • Enkel pannrem som är smidig att justera vid behov
 • Finns även ett rött ljus att använda

NACKDELAR

 • Inget uppladdningsbart batteri, enbart AAA-batterier
 • Inte särskilt stark och funktionsrik

5. Silva Trail Speed 5X

Bästa Pannlampa För Löpning


Silva Trail Speed 5X

Lumen:

1200 lm

Batteritid:

20 h

Max Räckvidd:

160 m

Vikt:

215 g

Effektiv Pannlampa För Löpning Med Optimal Passform

Silva Trail Speed 5X är en pannlampa designad med löpare i åtanke. Med sin kompakta form och välbalanserade vikt på 215 gram, sitter den på bekvämt och stabilt även under intensiva löpturer. Som någon som har testat många pannlampor under rörelse, kan jag säga att denna modell imponerar med sin fokuserade design och uppenbara komfort.

Ljusstyrka och Ljusflöde
Denna pannlampa överträffar förväntningarna när det gäller ljusstyrka och ljusflöde. Med 1200 lumen och en räckvidd på 160 meter, tillhandahåller den exceptionell belysning för att säkerställa att löpare kan se och bli sedda i en mängd olika löpmiljöer. Min erfarenhet bekräftar att denna pannlampa verkligen lever upp till sin produktbeskrivning.

Kvalitet och Hållbarhet
Silva Trail Speed 5X är tillverkad för att klara av alla väderförhållanden, vilket gör den till ett utmärkt val för löpare som inte låter lite regn eller snö hindra dem. Dess högkvalitativa konstruktion garanterar att den kommer att hålla länge, även under regelbunden användning i krävande förhållanden. Som en erfaren utomhusentusiast, kan jag bekräfta att denna modell står ut för sin robusthet.

Pris och Värde
Som en premiummodell, är Silva Trail Speed 5X ett dyrare alternativ. Men det är viktigt att notera att du betalar för kvalitet, prestanda och hållbarhet. Även om det är mer kostsamt än vissa andra modeller jag har granskat, inklusive Urberg Headlamp COB 320 och Black Diamond Storm 500-R, är det en välinvesterad kostnad för dedikerade löpare som söker optimal belysning och komfort.

FÖRDELAR

 • Kompakt modell som sitter på bra under rörelse
 • Riktigt bra ljusflöde och ljusstyrka
 • Hög kvalitet som klarar alla väderförhållanden

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

6. Coast FL75-R Pannlampa

Bästa Pannlampa Med Rött Ljus


Coast FL75-R Pannlampa

Lumen:

530 lm

Batteritid:

23 h

Max Räckvidd:

156 m

Vikt:

91 g

Lätt Och Smidig Pannlampa Med Bra Rött Ljus För Mörkerseende

Coast FL75-R Pannlampa är lätt och smidig att använda, tack vare sin vikt på endast 91 gram och det mjuka, bekväma bandet. Under mina tester kände jag att det lätta designet och det bekväma bandet gjorde att pannlampan satt stabilt och bekvämt under längre perioder.

Ljusstyrka och Justeringsmöjligheter

Med en ljusstyrka på 530 lumen och en räckvidd på 156 meter, levererar den här pannlampan utmärkt belysning för de flesta användningssituationer. Ett särskilt fördelaktigt inslag är möjligheten att justera ljusflödet från brett till smalt, vilket är användbart för olika aktiviteter och miljöer. Personligen har jag uppskattat denna flexibilitet i mina egna äventyr.

Batteri och Uppladdningsmöjligheter
Trots att batterilivslängden kanske inte är den bästa, så tillför Coast FL75-R något unikt i form av dubbla strömkällor: du kan både ladda upp den och använda AAA-batterier. Detta dubbla system ger användarna flexibilitet och säkerhet, särskilt under långa turer utomhus. Min egen erfarenhet har visat att denna backup-strömkälla kan vara en riktig livräddare.

Rött Ljus För Mörkerseende
En av de främsta fördelarna med Coast FL75-R är det röda ljuset för mörkerseende. Detta är en funktion som sällan ses på många andra pannlampor, inklusive toppmodeller som Lumonite Compass eller Armytek Wizard C2 Pro. Att kunna skifta till rött ljus är otroligt användbart när man behöver bevara sitt mörkerseende, och det gör denna pannlampa till ett utmärkt val för astronomi, jakt och andra aktiviteter i mörka miljöer.

FÖRDELAR

 • Uppladdningsbar, samtidigt som man kan använda AAA-batterier
 • Bra justeringsmöjligheter för att få brett eller riktat ljusflöde
 • Mjuk och bekvämt band

NACKDELAR

 • Inte det bästa batteriet

7. Gelia Pannlampa

Bästa Pannlampa Med 1000 Lumen


Gelia Pannlampa

Lumen:

1000 lm

Batteritid:

8 h

Max Räckvidd:

160 m

Vikt:

240 g

Lätt Och Smidig Pannlampa Med Bra Rött Ljus För Mörkerseende

Gelia Pannlampa utmärker sig verkligen när det kommer till komfort och passform. Med sin justerbara elastiska rem både runt och över huvudet, ger den en stabil och skräddarsydd passform för alla användare. Jag har testat många pannlampor genom åren, och Gelia Pannlampa är definitivt en av de mest bekväma.

Ljusstyrka och Lägen
Med 1000 lumen är Gelia Pannlampa ett av de starkaste ljusen i detta prissegment. Den har tre ljuslägen - låg, medel och hög - vilket gör den extremt flexibel för olika situationer. I mina tester fann jag att jag enkelt kunde växla mellan lägena baserat på de aktuella ljusförhållandena.

Batterilivslängd
Gelia Pannlampa har en max batteritid på 8 timmar, vilket kanske inte är det bästa jämfört med andra pannlampor. Men med tanke på ljusstyrkan och priset, tycker jag fortfarande att det erbjuder ett anständigt värde. Dessutom, i min egen erfarenhet, är 8 timmar tillräckligt för de flesta äventyr utomhus.

Prisvärdhet
En av de största fördelarna med Gelia Pannlampa är dess prisvärdhet. Med tanke på dess starka ljus, bekväma passform och enkelhet i användning, är det ett fantastiskt värde. Jämfört med dyrare alternativ som Lumonite Compass och Armytek Wizard C2 Pro, levererar Gelia Pannlampa stor ljusstyrka och komfort för en bråkdel av kostnaden.

FÖRDELAR

 • Tre starka ljuslägen som är enkla att byta mellan
 • Fantastisk passform med justerbar elastisk rem både runt och över huvudet
 • Mycket prisvärt alternativ

NACKDELAR

 • Inte det bästa batteriet

8. Silva Exceed 4R

Bästa Pannlampa Med 2000 Lumen


Silva Exceed 4R

Lumen:

2300 lm

Batteritid:

20 h

Max Räckvidd:

190 m

Vikt:

129 g

Kraftfull Pannlampa Utvecklad För Löpare, Men Användbar För Många

Silva Exceed 4R skryter med en imponerande ljusstyrka på 2300 lumen, vilket gör den till en av de mest kraftfulla pannlamporna på marknaden. Jag har personligen testat detta på flera terrängtyper och det levererar en ljusstråle som uppenbart kan lysa upp ett stort område. Dess boost-läge är särskilt imponerande, vilket verkligen gör skillnad när du behöver se långt framför dig. Räckvidden på 190 meter är verkligen inte något att skämta med.

Vikt och Komfort
Silva Exceed 4R har en totalvikt på bara 129 gram, mycket tack vare sitt lättviktsbatteri. Detta gör den bekväm att bära under långa perioder, vilket jag kan intyga genom mina egna användningstester. Den extra batterihållaren på pannbandet är en fin touch, vilket bidrar till balansen och övergripande komforten.

Batteriprestanda
Med en max batteritid på 20 timmar, har Silva Exceed 4R tillräckligt med uthållighet för de mest krävande äventyrarna. Under min egen användning fann jag att den stod upp bra till denna påstådda tid, vilket gör den till en pålitlig följeslagare för nattlöpning eller långa vandringar i mörkret.

Pris och Värde
Som en högre ände pannlampa, är Silva Exceed 4R ett dyrare alternativ. Men med tanke på dess imponerande ljusstyrka, utmärkt batteriprestanda och låga vikt, anser jag att den erbjuder ett gott värde för pengarna. Jämfört med andra lampor jag har testat, som Gelia Pannlampa eller Silva Trail Speed 5X, står Exceed 4R ut för dess oöverträffade ljusstyrka och batterilivslängd.

FÖRDELAR

 • Kraftfull ljusstyrka som lyser upp stort område (och det finns ett boost-läge som verkligen lyser upp omgivningen)
 • Lättviktsbatteri leder till en låg totalvikt
 • Extra batterihållare på pannbandet

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

9. LED Lenser iH9R Pannlampa

Bästa Pannlampa För Jakt


LED Lenser iH9R Pannlampa

Lumen:

600 lm

Batteritid:

40 h

Max Räckvidd:

200 m

Vikt:

139 g

Bra Pannlampa För Jakt Med Lång Räckvidd Och Bra Funktionalitet

LED Lenser iH9R Pannlampa erbjuder en robust och vädertålig konstruktion som verkligen tål utomhusförhållanden. Under mina tester fann jag att dess kvalitet och hållbarhet verkligen står ut, vilket gör den till en pålitlig följeslagare under utmanande jaktexpeditioner. Den klarar uppenbarligen tuffa väderförhållanden, från regn till snö.

Ljusstyrka och Anpassningsbarhet
Med en ljusstyrka på 600 lumen, tillhandahåller LED Lenser iH9R ett starkt ljus som är anmärkningsvärt klart och fokuserbart. Dessutom är dess förmåga att växla mellan starkt och fokuserat ljus till ett brett ljusflöde mycket användbart när du behöver belysa ett större område. Detta, kombinerat med dess energisparande lägen för längre batteritid, gör det till en mycket flexibel och anpassningsbar pannlampa.

Komfort och Passform
Tack vare dess mycket bra passform som sitter tätt under rörelse, ger LED Lenser iH9R en bekväm och säker upplevelse. Under min egen användning upplevde jag minimalt obehag, vilket gjorde det möjligt att fokusera på jakten istället för att justera lampan ständigt. Dessutom, med en vikt på bara 139 gram, påverkar den knappt din rörelse eller komfort.

Pris och Värde
LED Lenser iH9R Pannlampa är definitivt på den dyrare sidan, men den levererar också mycket för priset. Med tanke på dess högkvalitativa konstruktion, ljusstyrka, adaptivitet och komfort, anser jag att dess värde är i linje med dess kostnad. Jämfört med andra jag har testat, som Silva Exceed 4R och Armytek Wizard C2 Pro, överträffar LED Lenser iH9R i sin robusthet och funktioner för jakt.

FÖRDELAR

 • Robust och vädertålig konstruktion
 • Kan växla mellan starkt och fokuserbart ljus till brett, samt energisparande lägen för längre batteritid
 • Mycket bra passform som sitter tätt under rörelse

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

10. M Tiger Sports Theia 2 Head Light-kit

Bästa Kraftfulla Pannlampa


M Tiger Sports Theia 2 Head Light-kit

Lumen:

3000 lm

Batteritid:

6 h

Max Räckvidd:

190 m

Vikt:

320 g

Stor, Robust Och Kraftfull Pannlampa För Avancerade Behov

M Tiger Sports Theia 2 Head Light-kit tar verkligen pannlampor till nästa nivå med sin otroliga ljusstyrka på 3000 lumen. När jag provade den under en rad olika förhållanden blev jag imponerad av den starka belysningen och de olika ljuslägena som låter dig anpassa ljuset efter dina behov. Dessutom, att den kan monteras på en cykelhjälm eller liknande, tillför ytterligare flexibilitet och användbarhet.

Konstruktion och Hållbarhet
När det gäller konstruktionen, står Theia 2 Head Light-kit ut med sin slitstarka och robusta design. Den kändes definitivt solid och tillförlitlig under min användning, vilket gör den till ett bra alternativ för utomhusäventyr där du kanske behöver ta den genom tuffa väderförhållanden och terräng.

Extra Funktioner
Jag uppskattade verkligen de extra funktionerna som M Tiger Sports har lagt till i detta pannlampa-kit. Fjärrkontrollen var särskilt användbar och bekväm att använda, och jag uppskattade att det inkluderades en förstärkt nylonväska för att säkert förvara och transportera lampan.

Storlek, Vikt och Pris
Med en vikt på 320 gram är Theia 2 definitivt en tyngre modell, vilket kan vara avskräckande för vissa användare. Den kan kännas något otymplig för enklare behov, men dess storlek och vikt matchar dess prestanda och kapabilitet. På prissidan är Theia 2 det dyraste alternativet jag har testat, men dess kraftfulla ljusstyrka, robusta konstruktion och extra funktioner gör den till ett värdefullt köp för dem som söker en toppresterande pannlampa.

FÖRDELAR

 • Stor och kraftfullt pannband som även kan monteras på en cykelhjälm eller liknande
 • Extremt starkt ljus med flera ljuslägen
 • Mycket slitstark konstruktion
 • Kommer med en fjärrkontroll och en smidig väska i förstärkt nylon

NACKDELAR

 • Dyraste alternativet vi testat
 • Relativt stor och otymplig för enklare behov

11. Black Diamond Icon 700 Headlamp

Bästa Pannlampa För Längdskidor


Black Diamond Icon 700 Headlamp

Lumen:

700 lm

Batteritid:

6 h

Max Räckvidd:

140 m

Vikt:

236 g

Bra Pannlampa Med Stark Ljus För Längdskidor Och Liknande Aktiviteter i Mörker

Black Diamond Icon 700 Headlamp gör sitt jobb väl när det kommer till att förse längdskidåkare och andra utomhusentusiaster med tillförlitligt ljus i mörka miljöer. Dess ljusstyrka på 700 lumen ger en stark och klar ljusstråle som lyser upp omgivningen effektivt. Att växla mellan olika ljuslägen var enkelt och intuitivt, vilket gjorde att jag kunde anpassa ljuset till olika förhållanden på ett ögonblick.

Lätt och Kompakt Design
Trots sin starka prestanda är Black Diamond Icon 700 Headlamp relativt lätt och kompakt. Med en vikt på 236 gram kändes den inte alltför tung under användning, vilket är viktigt för längdskidåkare och andra aktiva användare. Dess kompakta design gör den också enkel att packa och bära med sig.

Justerbar Passform
En annan stark punkt med Black Diamond Icon 700 är dess justerbara passform. Bandet kan enkelt justeras för att skapa en bekväm och säker passform, vilket är avgörande för att hålla lampan stadig under aktiviteter som längdskidåkning. Jag fann passformen vara mycket bekväm under mina testlopp.

Batteri och Pris
En potentiell nackdel med Black Diamond Icon 700 är dess batteritid. Trots dess maxkapacitet på 6 timmar kände jag att batteriet kanske inte håller tillräckligt länge för längre utflykter. Ändå, med tanke på dess ljusstyrka och komfort, tror jag fortfarande att det erbjuder bra värde för pengarna för dem som behöver stark belysning för aktiva nattturer.

FÖRDELAR

 • Stark och bra ljusstråle
 • Relativt kompakt och lätt konstruktion
 • Optimal justerbar passform perfekt för träningsaktiviteter

NACKDELAR

 • Inget starkt batteri

12. Petzl Bindi

Bästa Pannlampa Med Tunt Band


Petzl Bindi

Lumen:

200 lm

Batteritid:

50 h

Max Räckvidd:

36 m

Vikt:

35 g

Ultralätt Och Smidig Pannlampa Med Tunt Band

Petzl Bindi överraskar positivt när det kommer till storlek och vikt. Med en vikt på endast 35 gram och en ultrakompakt design, märker du knappt att du har den på huvudet. Detta gör den perfekt för aktiviteter där du behöver röra dig snabbt och smidigt, utan att bli belastad av en tung pannlampa. Dess smala band ger ytterligare en känsla av lätthet och komfort.

Ljusstyrka och Batteritid
Trots dess lilla storlek, levererar Petzl Bindi imponerande prestanda när det kommer till ljusstyrka och batteritid. Med 200 lumen, ger den tillräckligt med ljus för de flesta situationer i mörker, även om det kanske inte räcker för mer krävande aktiviteter. Dess batteritid på upp till 50 timmar är också imponerande, särskilt med tanke på dess kompakta storlek.

Användarvänlighet
Petzl Bindi skiner också när det kommer till användarvänlighet. Tack vare dess lätta och kompakta design, kunde jag enkelt justera dess position och ljusstyrka utan problem. Dess enkla och intuitiva kontroller gör den lätt att använda, även för nybörjare.

Ljusstyrka i Förhållande till Andra Modeller
Det är värt att notera att Petzl Bindi kanske inte ger så starkt ljus som vissa andra modeller på marknaden. Medan dess 200 lumen är tillräckligt för de flesta situationer, kan de som behöver extra starkt ljus för mer krävande aktiviteter kanske tycka att den inte räcker till. Men för dess pris och kompakta storlek, tror jag fortfarande att Petzl Bindi erbjuder ett utmärkt värde för pengarna.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och kompakt design med smalt band
 • Prisvärt alternativ
 • Bra ljusstyrka för storleken

NACKDELAR

 • Inte så starkt ljus i förhållande till andra modeller

13. Petzl E+lite

Bästa Nödlampa


Petzl E+lite

Lumen:

30 lm

Batteritid:

70 h

Max Räckvidd:

29 m

Vikt:

26 g

Liten Och Kompakt Nödlampa Till Ett Bra Pris

Petzl E+lite är en perfekt exempel på minimalistisk design. Med en vikt på bara 26 gram, känns den knappt på huvudet. Detta, tillsammans med dess kompakta design, gör den enkel att förvara och ta med överallt. Jag uppskattade särskilt att den levereras med en smidig liten ask för förvaring, vilket gör att den tar minimal plats i vandringsryggsäcken eller reseväskan.

Ljusstyrka och Batteritid
Trots sin lilla storlek, levererar Petzl E+lite en imponerande batteritid på 70 timmar. Även om dess ljusstyrka på 30 lumen inte kommer att blända någon, är den tillräcklig för att hjälpa dig orientera dig i mörker. Det är tydligt att denna lampa är skapad med nödsituationer i åtanke, och dess prestanda reflekterar detta.

Funktioner och Användarvänlighet
Petzl E+lite har tre ljuslägen med både vitt och rött ljus, vilket gör att du kan anpassa den till olika situationer. Dessutom innehåller den en visselpipa för att locka uppmärksamhet i en nödsituation. Trots dess kompakta storlek, var det enkelt att byta mellan de olika lägena och använda visselpipan.

Användningsbegränsningar
Det bör noteras att Petzl E+lite inte är avsedd för vardaglig användning. Dess funktioner och prestanda är inriktade på att vara en tillförlitlig lampa i nödsituationer, snarare än att tillhandahålla stark belysning för aktiviteter som löpning eller vandring. Med detta i åtanke, tror jag att Petzl E+lite är ett utmärkt val för de som behöver en tillförlitlig, kompakt nödlampa till ett bra pris.

FÖRDELAR

 • Extremt kompakt och lätt design
 • Tre ljuslägen med vitt och rött ljus, samt visselpipa
 • Levereras med en smidig liten ask för förvaring

NACKDELAR

 • Funktionsmässigt är den inte till för vardaglig användning

Pannlampa - Produktjämförelse

Produkt

Lumen

Batteritid

Max Räckvidd

Vikt

1367 lm

8.5 h

115 m

155 g

500 lm

7 h

120 m

100 g

2500 lm

2.4 h

131 m

125 g

320 lm

97 h

22 m

59 g

1200 lm

20 h

160 m

215 g

530 lm

23 h

156 m

91 g

1000 lm

8 h

160 m

240 g

2300 lm

20 h

190 m

129 g

600 lm

40 h

200 m

139 g

3000 lm

6 h

190 m

320 g

700 lm

6 h

140 m

236 g

200 lm

50 h

36 m

35 g

30 lm

70 h

29 m

26 g

Pannlampa - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en pannlampa, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper en pannlampa.

Ljusstyrka (Lumen)

Ljusstyrka hos en pannlampa mäts i lumen. Men vad betyder egentligen denna term? Lumen är den vetenskapliga benämningen på den totala mängden synligt ljus som utstrålas från en ljuskälla. I enkla ordalag ger en högre lumental mer ljus.

När vi överväger pannlampor, blir detta koncept särskilt relevant. Om du sysslar med aktiviteter som kräver stark belysning, till exempel att navigera i svårt terräng under en nattvandring, klättra i berg i mörkret, eller kanske utforska en mörk grotta, blir lumenantalet viktigt att notera. I dessa situationer behöver du tillräckligt med ljus för att tydligt kunna se omgivningen, och en pannlampa med en högre ljusstyrka (mätt i lumen) kan erbjuda detta.

Det är viktigt att nämna att ljusstyrkan behöver vara balanserad med andra faktorer som batterilivslängd och komfort. En pannlampa med extremt hög ljusstyrka kan vara perfekt för korta stunder av intensivt ljusbehov, men kan dränera batteriet snabbare. Så, medan du letar efter en pannlampa med en stark ljusstyrka, bör du också överväga hur länge du behöver att den ska vara påslagen och hur den balanserar med pannlampans totala prestanda och komfort.

Vissa av de pannlampor jag tidigare har recenserat, såsom M Tiger Sports Theia 2 Head Light-kit med 3000 lumen, erbjuder enastående ljusstyrka för de mest krävande utomhusaktiviteterna, men det är viktigt att komma ihåg att sådana starka ljuskällor kanske inte är nödvändiga för alla användare eller alla situationer.

styrka lumen pannlampa

Ljuslägen

Att kunna anpassa ljusstyrkan och -mönstret på din pannlampa efter dina specifika behov kan vara en game-changer, särskilt under varierande förhållanden. Pannlampor som erbjuder en rad olika ljuslägen, såsom högt, medel, lågt, blinkande eller till och med rött ljus, ger dig flexibiliteten att använda lampan i en mängd olika situationer.

Ett starkt ljusläge (högt) kan vara idealiskt för situationer där du behöver maximal sikt, som t.ex. på en stig genom en mörk skog. Medelläget ger ett balanserat ljus som är perfekt för vanlig tältläsning eller lättare vägledning i skumrasket. Lågt läge är utmärkt när du vill minimera strömåtgången under långa perioder, eller när du bara behöver en svag belysning, som vid sömn.

Blinkande läge är praktiskt i nödsituationer för att signalera din position, medan ett rött ljusläge kan vara mycket användbart för att bevara din nattsyn, eftersom rött ljus stör mörkerseendet mindre än vitt ljus.

Ett exempel på en pannlampa med denna typ av funktionalitet är M Tiger Sports Theia 2 Head Light-kit. Denna modell erbjuder ett extremt starkt ljus med flera ljuslägen, vilket gör den till ett utmärkt val för de som kräver maximal flexibilitet.

Att välja en pannlampa med flera ljuslägen ger dig alltså möjligheten att anpassa belysningen efter dina specifika krav och omständigheter, vilket gör din lampa till ett verkligt mångsidigt verktyg.

Räckvidd

Ljusets räckvidd, eller ljuskäglans längd, är en avgörande faktor att beakta när du köper en pannlampa. Detta avser hur långt framåt ljuset från din lampa kan nå och belysa objekt. Om du ofta befinner dig i mörka, obekanta eller svåra terränger, som vid nattvandring, klättring eller löpning på ojämna stigar, kommer du att dra stor nytta av en pannlampa med längre räckvidd.

En pannlampa med lång räckvidd ger dig förmågan att upptäcka eventuella hinder eller faror på längre avstånd. Det kan rädda dig från att trampa fel och riskera skada, och ger dig mer tid att reagera på eventuella oväntade situationer. Dessutom kan det vara till hjälp om du försöker navigera på okända stigar i mörkret, eftersom du får en bredare och mer detaljerad vy av omgivningen.

Att ha en längre ljusstråle betyder inte alltid att du behöver använda den konstant. En modell med en justerbar ljusstråle, som LED Lenser iH9R Pannlampa, tillåter dig att skifta mellan ett starkt, fokuserat ljus för långa avstånd och ett bredare, mer diffust ljus för nära områden. Detta ger optimal belysning för olika situationer.

Batteritid

Ett av de centrala elementen att beakta när man väljer en pannlampa är dess batterilivslängd, det vill säga hur länge lampan kan lysa på en enstaka laddning eller uppsättning batterier. Om du bara behöver en pannlampa för kortvariga aktiviteter som en kvällspromenad i grannskapet, kanske batteriets livslängd inte är lika avgörande. Men om du ska på längre utflykter som nattvandringar, flerdagarscamping, eller expeditioner där tillgången till ström för uppladdning är begränsad, blir batteriets livslängd en vital parameter att överväga.

En pannlampa med lång batterilivslängd erbjuder självförtroende och säkerhet, eftersom du kan lita på att ditt ljus kommer att hålla under hela ditt äventyr. Det är också viktigt att notera hur pannlampan beter sig när batterinivån börjar sjunka. Vissa modeller kan hålla en konsekvent ljusstyrka under en längre tid, medan andra kan minska ljusstyrkan successivt när batterinivån sjunker.

Här kommer vi tillbaka till den tidigare nämnda balansen mellan ljusstyrka och batterilivslängd. En hög lumenantalet kan erbjuda starkt ljus, men det kan också förkorta batteriets livslängd. Till exempel, en kraftfull pannlampa som M Tiger Sports Theia 2 Head Light-kit har en batteritid på 6 timmar vid max ljusstyrka, medan en mindre kraftfull lampa som Petzl E+lite kan ge ljus upp till 70 timmar på lägre ljusnivåer. Så, valet beror verkligen på dina specifika behov och hur du planerar att använda din pannlampa.

använda en pannlampa

Laddningstid

I dagens teknologiintensiva samhälle, där vi konstant söker efter lösningar för att minska vårt avtryck på planeten, spelar valet av en återuppladdningsbar pannlampa en stor roll. Inte bara kan denna typ av pannlampa spara dig pengar över tid genom att minska behovet av ständiga batteribyte, utan det är också ett steg mot att minska avfall och därmed vara mer miljövänlig.

Återuppladdningsbara pannlampor drivs vanligtvis av inbyggda litiumjon-batterier, vilka har en lång livslängd och kan laddas upp hundratals gånger. Dessa batterier kan ofta laddas via en enkel USB-anslutning, vilket innebär att du kan ladda din pannlampa praktiskt taget var som helst, oavsett om det är genom en dator, en bärbar laddare, eller till och med ditt solcellsladdningssystem på en lång backpackingtur.

Samtidigt, även om den återuppladdningsbara naturen hos dessa pannlampor är en fördel, är det också viktigt att notera att de inte helt kan eliminera behovet av engångsbatterier. Till exempel kan du behöva använda engångsbatterier som en backup i avlägsna områden där laddningsmöjligheter är begränsade. Därför erbjuder vissa modeller, som Black Diamond ReVolt, dual power options som tillåter användning av både återuppladdningsbara och engångsbatterier för ultimat flexibilitet.

Vikt

När det kommer till val av pannlampa, spelar vikten en avsevärd roll, särskilt om du planerar att använda den över längre tidsperioder. Det är ett faktum att en lättare pannlampa är mindre påfrestande att bära och därmed mer komfortabel, vilket är en faktor som kan bli avgörande under långa utflykter, intensiva träningspass eller arbetspass som kräver konstant användning av en pannlampa.

Tänk på det här sättet, en extra belastning på din panna, hur liten den än är, kan över tid orsaka obehag, vilket kan vara en distraktion från din aktivitet. Förutom att det kan leda till huvudvärk, kan det också påverka balansen och gör att du snabbare blir trött. Dessutom, när du rör dig aktivt, till exempel under löpning, kan en tung pannlampa också skapa obekväm gungning eller till och med skav om den inte sitter ordentligt på plats.

Detta betyder dock inte att du alltid ska gå för den lättaste lampan. Det finns en balans att uppnå mellan vikt, ljusstyrka och batterilivslängd. Som en regel, tenderar starkare lampor med längre batterilivslängd att vara tyngre på grund av den större ljuskällan och större batterierna.

Till exempel är Petzl Bindi, med sin otroligt lätta vikt på bara 35 gram, utmärkt för aktiviteter där vikt och komfort är av största vikt, medan M Tiger Sports Theia 2 Head Light-kit med sin större vikt på 320 gram ger mer ljusstyrka och styrka, vilket kan vara mer lämpligt för krävande utomhusaktiviteter eller professionella användningsområden. I slutändan är det dina behov och den specifika användningen som ska guida valet av rätt pannlampa för dig.

Komfort & Passform

När det gäller pannlampor, kan deras komfort vara lika avgörande som deras prestanda. Eftersom en pannlampa ofta används under långa perioder av fysisk aktivitet - som vandring, klättring eller löpning - är det viktigt att den känns bekväm på huvudet och inte skapar obehag eller distraktioner.

En av de centrala aspekterna av en pannlampas komfort är dess pannband. Ett justerbart och vadderat pannband kan göra en märkbar skillnad. Ett justerbart band möjliggör en skräddarsydd passform för olika huvudstorlekar och former samt möjligheten att bära lampan över en mössa eller hjälm om så krävs. Därtill kan vaddering bidra till att förhindra obekvämt tryck mot huden och sprida vikten jämnare över pannan.

Det är också värt att fundera över balansen mellan lampa och pannband. En lampa som är för tung på ett tunt band kan skapa obalans och orsaka att lampan glider eller gungar under aktivitet. Här kan modeller som Petzl Actik Core, med en lätt konstruktion och stabilt, justerbart band, vara till stor hjälp.

I slutändan kommer den mest bekväma pannlampan att vara den som du knappt märker att du bär. Så innan du gör ditt köp, tänk igenom vilka aktiviteter du kommer att delta i och hur länge du förväntas bära din pannlampa. En komfortabel pannlampa kommer inte bara göra ditt äventyr mer njutbart, utan det kan också förbättra din säkerhet genom att tillåta dig att fokusera helt på din omgivning.

pannlampa för mörker

Vattenbeständighet

I världen av pannlampor spelar vattentålighet en central roll, särskilt om du planerar att använda din lampa utomhus. Att ha en vattentät eller åtminstone vattenavvisande pannlampa är inte bara en fördel, utan nästan en nödvändighet. Oavsett om du är en äventyrlig vandrare som kan stöta på oväntade regnbyar eller en flitig löpare som tränar oavsett väder, kommer din lampa behöva stå emot elementen.

Vattentålighet hos pannlampor kan graderas med hjälp av en internationell standard som kallas IPX-rating. Denna rating visar på vilken nivå din lampa kan tåla vatten och damm. Till exempel kan en lampa med en IPX4-rating stå emot stänk och lätta regn, medan en lampa med IPX7 kan tåla tillfällig nedsänkning i vatten.

Men kom ihåg, även om en pannlampa är vattentät, innebär det inte nödvändigtvis att den är tålig mot alla typer av vattenrelaterade skador. Till exempel kanske den inte klarar av att vara helt nedsänkt i vatten under en längre tid, eller att tåla högtrycksspolning. Därför är det alltid viktigt att noggrant läsa igenom och förstå produktens specifikationer och begränsningar.

Som exempel är LED Lenser iH9R Pannlampa känd för sin robusta och vädertåliga konstruktion, vilket gör den till ett utmärkt val för tuffa utomhusförhållanden. Att välja rätt pannlampa baserat på vattentålighet är avgörande för att säkerställa dess långvariga prestanda och din tillfredsställelse med produkten.

Extra Funktionalitet

På marknaden för pannlampor idag, är de inte längre bara enkla enheter som belyser din väg. Många moderna pannlampor erbjuder ett överflöd av extra funktioner som går långt utöver den grundläggande ljusfunktionen, vilket adderar ytterligare användbarhet och bekvämlighet för användaren.

Ett populärt extra inslag är tillgången på rött ljus. Detta ljusläge är idealiskt för situationer där du behöver bevara din nattsyn, till exempel när du stjärnskådar, fiskar i gryningen, eller navigerar i en lägerplats medan resten av gruppen sover. Rött ljus är mindre bländande än vitt ljus och stör inte nattsynen på samma sätt, vilket gör det till en ovärderlig funktion för många utomhusentusiaster.

En annan funktion som kan vara av stor nytta är en inbyggd visselpipa för nödsituationer. En pannlampa med denna funktion, som Petzl E+lite, kan bli en livräddare i en kritisk situation när du behöver signalera din position.

Vissa pannlampor tar det ett steg längre och inkluderar även fjärrkontroller, vilket innebär att du kan ställa in och justera ljuset utan att behöva röra själva lampan. Detta kan vara särskilt praktiskt när du utför aktiviteter där du behöver båda händerna fria, som klättring eller mekanik.

Kort sagt, i jakten på den perfekta pannlampan, är det inte bara ljusstyrka, batterilivslängd och komfort som är viktigt, utan också de extra funktioner som kan göra din upplevelse smidigare och säkrare. Med tanke på dessa funktioner kan hjälpa dig att hitta en lampa som inte bara lyser upp din väg, men också tillför mervärde till dina utomhusäventyr.

Vanliga Frågor Om Pannlampa

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en pannlampa, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av pannlampor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa pannlampan?

Den bästa pannlampan är enligt vårt test Lumonite Compass, då det är den bästa modellen vi testat i termer av hållbarhet, funktionalitet och ljusinställningar.

Vad kostar en pannlampa?

Priset för en pannlampa kan variera från så lite som 200 kronor, till så mycket som 3000 kronor.

Hur ofta behöver jag byta batterierna i min pannlampa?

Detta beror på flera faktorer som användningsintensitet, ljusstyrka inställning och batterityp. Kontrollera alltid tillverkarens specifikationer för en mer exakt uppskattning. Återuppladdningsbara batterier kan behöva laddas upp efter varje användning, medan icke-uppladdningsbara batterier kan hålla i flera dagar till veckor beroende på användning.

Vilken typ av batteri ska jag använda i min pannlampa?

Typen av batteri beror på modellen på din pannlampa. Vissa pannlampor använder återuppladdningsbara batterier, medan andra kan drivas av standard AAA- eller AA-batterier. Se till att alltid följa tillverkarens instruktioner för att säkerställa bästa prestanda.

Hur kan jag avgöra om en pannlampa är av god kvalitet?

Kvaliteten på en pannlampa kan bedömas utifrån dess konstruktion, prestanda och tilläggsfunktioner. En högkvalitativ pannlampa bör ha stark och jämn ljusstyrka, lång batterilivslängd, vara bekväm att bära, och ha en robust och tålig design. Läs recensioner och produktspecifikationer noggrant innan köp för att säkerställa att du väljer en lampa som passar dina behov.

Kan jag använda en pannlampa när det regnar?

Många pannlampor är designade för att vara vattenresistenta eller vattentäta, vilket gör dem lämpliga att använda i regn. Dock varierar graden av vattenmotstånd mellan olika modeller. Var noga med att kontrollera produktinformationen innan du använder din pannlampa i våta förhållanden.

Sammanfattningsvis Om Pannlampa

En bra pannlampa är extremt användbar i en rad olika situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 63

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.