• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Cykling
 • /
 • 7 Bästa Cykelhandskar För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

7 Bästa Cykelhandskar För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

basta-cykelhandskar-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Denna guide riktar sig till cyklister som söker de bästa handskarna för sina turer.

Cykling har länge varit en populär aktivitet, både för rekreation och transport. Men trots cykelns många fördelar kan långa turer eller tuffa väderförhållanden leda till obehagliga händer, med blåsor, domningar eller kyla. Rätt cykelhandskar kan dock vara lösningen på detta problem, genom att erbjuda skydd, komfort och bättre grepp.

Jag har själv cyklat genom Sveriges varierande landskap i över ett decennium, från kyliga fjällturer till regniga kustvägar. Under dessa år har jag provat ett brett utbud av handskar, och jag kan intyga vikten av att välja rätt modell. Ett par högkvalitativa handskar kan förvandla en obehaglig cykeltur till en njutbar upplevelse. Genom min erfarenhet, tillsammans med användarrecensioner, kommer denna guide att belysa de bästa cykelhandskarna på marknaden.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 7 Bästa Cykelhandskarna Är:

 1. 1
  Gripgrab ProGel Padded Gloves: Bäst i Test Cykelhandskar - Läs Recension 
 2. 2
  Gripgrab Waterproof Knitted Thermal Glove: Bästa Vattentäta Cykelhandskar - Läs Recension
 3. 3
  Gripgrab Nordic 2 Windproof Deep Winter Gloves: Bästa Varma Cykelhandskar För Vinter - Läs Recension
 4. 4
  Norrøna Fjørå Mesh Gloves: Bästa Cykelhandskar För MTB - Läs Recension
 5. 5
  Craft Essence Glove: Bästa Billiga Cykelhandskar - Läs Recension
 6. 6
  Gripgrab SuperGel Padded Gloves: Bästa Cykelhandskar Med Gel  - Läs Recension
 7. 7
  Gripgrab Kids X-Trainer Junior Gloves: Bästa Cykelhandskar För Barn  - Läs Recension

1. Gripgrab ProGel Padded Gloves

Bäst i Test Cykelhandskar


Gripgrab-ProGel-Padded-Gloves

Längd:

Korta

Säsong:

Sommar, vår

Material:

40% Polyester, 30% Nylon, 20% Polyuretan, 10% Elastan

Prisvärda, Multifunktionella Och Smidiga Cykelhandskar

När det kommer till cykelhandskar är komfort och passform avgörande, och Gripgrab ProGel Padded Gloves imponerar verkligen på denna front. Under mina många turer med dessa handskar kände jag en märkbar skillnad i hur mina händer kändes efter längre sträckor. Den välvadderade gel-handflatan reducerar verkligen vibrationerna från vägen och minskar risken för blåsor. Som någon som har provat otaliga handskar genom åren, kan jag säkert säga att dessa ligger i toppen när det kommer till komfort.

Ventilation och Material
Ett annat viktigt aspekt av cykelhandskar är hur bra de andas. Gripgrab ProGel Padded Gloves, med sin kombination av polyester, nylon, polyuretan och elastan, erbjuder en fantastisk balans mellan hållbarhet och ventilationsförmåga. Under varma vår- och sommardagar kände jag att mina händer förblev svala och torra, vilket är ett testamente till handskarnas design och materialval.

Praktiska Funktioner
Det som särskiljer dessa handskar från många andra jag har använt är de små detaljerna. Magneter som håller ihop handskarna när de inte används är en genialisk funktion som jag uppskattade mer än jag trodde jag skulle. Detta eliminerar den eviga sökningen efter den andra handskon i botten av väskan. Dessutom, med tanke på kvaliteten och funktionerna, är dessa handskar verkligen prisvärda.

Jämförelse med Supergel-versionen
Medan Gripgrab ProGel Padded Gloves är enastående i många avseenden, finns det en viss nackdel som bör nämnas. Jag har tidigare använt deras Supergel-version, och även om ProGel-handflatan är bekväm, når den inte riktigt upp till den överlägsna vadderingen hos Supergel. För cyklister som söker maximal komfort och dämpning kan Supergel-versionen vara ett bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväma med välvadderade gel-handflator
 • Lätta och tunna med god ventilationsförmåga
 • Magneter som håller ihop handskarna när du inte använder de
 • Prisvärt alternativ

NACKDELAR

 • Inte lika välvadderade som deras Supergel-version

2. Gripgrab Waterproof Knitted Thermal Glove

Bästa Vattentäta Cykelhandskar


Gripgrab-Waterproof-Knitted-Thermal-Glove

Längd:

Långa

Säsong:

Sommar, vår, höst, vinter

Material:

70% Akryl, 20% Polyamid, 8% Elastan, 2% Gummi

Vattentäta Cykelhandskar För Våta Och Kyliga Åkturer

Från det ögonblick jag först drog på mig Gripgrab Waterproof Knitted Thermal Glove, var jag imponerad av dess vattentäta egenskaper. Under mina turer i kyliga och våta svenska höst- och vinterdagar, höll dessa handskar mina händer torra trots de tuffa förhållandena. Att ha erfarenhet av många andra "vattentäta" handskar, kan jag med säkerhet säga att dessa handskar lever upp till sitt namn.

Isolering och Vindskydd
Bortsett från deras vattentäta egenskaper, erbjuder dessa handskar också en anmärkningsvärd isolering och vindskydd. Det mjuka och isolerande skiktet i dessa handskar, troligtvis på grund av kombinationen av akryl, polyamid och elastan, håller värmen väl. Detta skiljer sig från Gripgrab ProGel Padded Gloves jag tidigare nämnt, där fokus låg mer på komfort och ventilation. Med dessa handskar kan du vara säker på att dina händer förblir varma även under de kyligaste dagarna.

Reflexdetaljer
Säkerhet är alltid en prioritet när man cyklar, särskilt i dåligt ljus. Jag uppskattade verkligen de subtila reflexdetaljerna på dessa handskar, vilka ger en ökad synlighet under skymning eller gryning. Det är dessa små men viktiga funktioner som ofta görs rätt av kvalitetsmärken som Gripgrab.

Sommarkomfort och Grepp
Även om dessa handskar är fantastiska för kyligare förhållanden, märkte jag att de tenderar att bli ganska varma under sommar- och vårdagar, vilket inte är överraskande med tanke på deras isolerande egenskaper. Dessutom, jämfört med Gripgrab ProGel Padded Gloves, fann jag att greppförmågan hos dessa handskar inte var den bästa, vilket kan vara ett problem för intensiva cyklister eller de som cyklar i teknisk terräng.

FÖRDELAR

 • Helt vattentät konstruktion
 • Mjukt och isolerande skikt som håller värme relativt bra och skyddar mot vind
 • Subtila reflexdetaljer

NACKDELAR

 • Tenderar att bli ganska varma under sommar/vår
 • Greppförmågan är inte den bästa

3. Gripgrab Nordic 2 Windproof Deep Winter Gloves

Bästa Varma Cykelhandskar För Vinter


Gripgrab-Nordic-2-Windproof-Deep-Winter-Gloves

Längd:

Långa

Säsong:

Vinter

Material:

70% Polyester, 20% Polyamid, 5% Polyuretan, 5% Elastan

Värmande Cykelhandskar För Extrem Kyla

När temperaturen sjunker och vintercykling blir en utmaning, visar Gripgrab Nordic 2 Windproof Deep Winter Gloves verkligen sitt värde. Deras helt vindtäta och vattenavvisande konstruktion, kombinerat med extra värmeisolering i PrimaLoft Gold, gör dem idealiska för de kyligaste dagarna. Efter att ha cyklat genom några av Sveriges mest krävande vinterväder, kan jag med säkerhet säga att dessa handskar håller mina händer varma och skyddade, något som inte alla vinterhandskar kan skryta med.

Hållbarhet
Dessa handskar är inte bara varma, utan också slitstarka. Tack vare en kombination av polyester, polyamid, polyuretan och elastan, har dessa handskar en hållbar konstruktion som klarar av de påfrestningar som vintercykling kan innebära. Jämfört med tidigare modeller jag har provat, som Gripgrab Waterproof Knitted Thermal Glove, märkte jag att Gripgrab Nordic 2 erbjuder en överlägsen hållbarhet, särskilt när det gäller att hantera snö, is och salt.

Teknologiska Funktioner
I dagens digitala ålder är det en verklig fördel att ha handskar som är pekskärmskompatibla. Gripgrab Nordic 2 Windproof Deep Winter Gloves imponerade mig med sina pekskärmskompatibla fingertoppar. Trots att de är tjocka och isolerade kunde jag enkelt använda min smartphone utan att ta av handskarna, vilket är särskilt användbart när man behöver navigera eller svara på ett samtal under en tur.

Säsongsspecifik Användning
Medan dessa handskar är otroliga för vinterbruk, skulle de inte vara mitt första val under varmare säsonger. Precis som namnet antyder, är Gripgrab Nordic 2 verkligen designade för djup vinter. De skulle vara överdrivet varma för vår- eller sommarbruk, vilket jag märkte när jag jämförde dem med andra modeller som Gripgrab ProGel Padded Gloves. Det är viktigt att komma ihåg att dessa handskar är optimerade för kyla, och därför bäst används under just de förhållandena.

FÖRDELAR

 • Rejält vinterskydd som är helt vindtätt och vattenavvisande
 • Extra värmeisolering i PrimaLoft Gold
 • Slitstark och hållbar konstruktion
 • Pekskärmskompatibla fingertoppar

NACKDELAR

 • Fungerar endast på vintern i kyliga klimat

4. Norrøna Fjørå Mesh Gloves

Bästa Cykelhandskar För MTB


Norrona-Fjora-Mesh-Gloves

Längd:

Långa

Säsong:

Sommar, vår, höst

Material:

70% Polyester, 20% Polyamid, 5% Polyuretan, 5% Elastan

Mångsidiga Cykelhandskar Med Kombination Av Skydd, Grepp Och Ventilation

För dem som är engagerade i mountainbike (MTB) är hållbarhet av yttersta vikt, och Norrøna Fjørå Mesh Gloves levererar verkligen i detta avseende. Under de många tekniskt utmanande turer jag har genomfört med dessa handskar, har de stått emot skrapor, slag och de vanliga påfrestningarna som följer med stigcykling. Den högkvalitativa blandningen av polyester, polyamid, polyuretan och elastan ger en robusthet som överträffar många andra handskar jag har testat, inklusive tidigare nämnda Gripgrab-modeller.

Ventilation och Fukttransport
När man ger sig ut på långa MTB-turer, är ventilationen avgörande. Svetta och överhettade händer kan leda till obehag och minskat grepp. Norrøna Fjørå Mesh Gloves har en utmärkt ventilationsförmåga som effektivt transporterar bort fukt. Under varma dagar på stigarna märkte jag att mina händer förblev behagligt svala och torra, vilket förbättrade min övergripande körupplevelse.

Grepp och Kontroll
En av de största styrkorna med dessa handskar är deras greppförmåga. På tekniska stigar, särskilt när terrängen blir brant eller lerig, är greppet avgörande. Norrøna Fjørå Mesh Gloves erbjuder ett fantastiskt grepp som hjälpte mig att bibehålla kontroll över cykeln, även i de mest krävande förhållandena. Deras prestanda i detta avseende matchade, om inte överträffade, Gripgrab ProGel Padded Gloves, särskilt när det kom till MTB.

Skydd och Användningsområde
Medan dessa handskar är exceptionella för de flesta MTB-förhållanden, märkte jag att de kanske inte erbjuder det maximala skyddet som vissa cyklister kan söka i extrema förhållanden, såsom steniga nedförsbackar eller när risken för fall är särskilt hög. Trots detta, för en allround MTB-upplevelse, särskilt under sommar, vår och höst, är Norrøna Fjørå Mesh Gloves svåra att slå.

FÖRDELAR

 • Mycket slitstarka och hållbara
 • God ventilationsförmåga som transporterar bort fukt väl
 • Fantastisk greppförmåga

NACKDELAR

 • Inte maximalt skydd för mer extrema förhållanden

5. Craft Essence Glove

Bästa Billiga Cykelhandskar


Craft-Essence-Glove

Längd:

Korta

Säsong:

Sommar, vår

Material:

100% Nylon

Billiga Cykelhandskar Med God Funktionalitet

En av de mest framträdande egenskaperna med Craft Essence Glove är dess oslagbara prisvärdhet. För den budgetmedvetna cyklisten som ändå vill ha en skaplig handske, fyller dessa handskar verkligen tomrummet. Efter att ha provat ett brett spektrum av handskar över åren, inklusive premiumalternativ som Gripgrab Nordic 2 och Norrøna Fjørå Mesh, kan jag med säkerhet säga att dessa handskar erbjuder ett fantastiskt värde för pengarna.

Responsivitet och Känsla
Tack vare den tunna vadderingen erbjuder Craft Essence Glove en förbluffande responsivitet. När jag cyklade med dessa handskar kände jag vägen under mig och kunde göra snabba justeringar med lätthet. Denna direkta känsla är något som ofta försvinner med dyrare, mer vadderade handskar, vilket gör dessa handskar till ett utmärkt val för dem som prioriterar känsla över allt annat.

Ventilation och Lättvikt
Craft Essence Glove briljerar när det gäller ventilation. Deras 100% nylonkonstruktion innebär att de är både lätta och andas bra. Under varma vår- och sommardagar märkte jag att dessa handskar effektivt transporterade bort fukt och höll mina händer torra och bekväma, vilket gjorde dem till ett utmärkt val för högre temperaturer.

Kvalitet och Hållbarhet
Medan dessa handskar är prisvärda och erbjuder många fördelar, är det värt att notera att de inte riktigt når upp till de hållbarhetsstandarder som sätts av dyrare alternativ. Efter intensiv användning märkte jag tecken på slitage snabbare än med, till exempel, Gripgrab ProGel Padded Gloves. För den som söker långvarig hållbarhet och maximal kvalitet kan det vara värt att överväga ett lite dyrare alternativ.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Tunn vaddering för maximal responsivitet
 • Tunna och välventilerade

NACKDELAR

 • Inte lika hög kvalité eller hållbarhet som dyrare alternativ vi testat

6. Gripgrab SuperGel Padded Gloves

Bästa Cykelhandskar Med Gel


Gripgrab-SuperGel-Padded-Gloves

Längd:

Korta

Säsong:

Sommar, vår

Material:

70% polyamid, 10% polyuretan, 10% polyester, 10% elastan

Välvadderade Cykelhandskar För Skydd Mot Trötthet Och Domningar

Ett av de mest framträdande inslagen i Gripgrab SuperGel Padded Gloves är, som namnet antyder, dess gel-vaddering. Denna vaddering fungerar effektivt för att dämpa vibrationer och stötar från vägen, vilket minskar risken för handtrötthet och domningar under längre turer. Efter att ha upplevt både sköna, långa turer och intensiva sessions med dessa handskar, kan jag personligen intyga att gel-vadderingen ger en märkbar skillnad, särskilt jämfört med andra modeller som Gripgrab ProGel Padded Gloves.

Hållbarhet och Materialval
Gripgrab har en tendens att inte kompromissa när det gäller kvalitet, och SuperGel Padded Gloves är inget undantag. Med en blandning av polyamid, polyuretan, polyester och elastan, har dessa handskar både flexibilitet och hållbarhet. Trots deras mjuka känsla och vaddering, stod de emot de vanliga påfrestningarna av regelbunden användning, inklusive skrapor och stötar, med en hållbarhet som överträffade många av dess konkurrenter.

Användarvänlighet
Ett annat positivt inslag i dessa handskar är hur lätta de är att sätta på och ta av. Medan vissa handskar kan vara en utmaning att hantera, särskilt när händerna är svettiga, märkte jag att Gripgrab SuperGel Padded Gloves glider på med lätthet och sitter bekvämt under hela turen. Den smidiga designen bidrar till en förbättrad övergripande upplevelse, vilket gör dem till ett bra val för både nybörjare och erfarna cyklister.

Pris Jämfört med Prestanda
Medan Gripgrab SuperGel Padded Gloves erbjuder utmärkt komfort och hållbarhet, kommer de med en något högre prislapp jämfört med andra Gripgrab-modeller, som ProGel. Trots detta kände jag att den extra kostnaden var motiverad, givet den överlägsna gel-vadderingen och den förbättrade hållbarheten. För cyklister som spenderar mycket tid på sadeln och vill minska trötthet och obehag, kan dessa handskar vara en värdefull investering.

FÖRDELAR

 • Mycket välvadderade
 • Slitstarka och hållbara material
 • Relativt smidiga att sätta på och ta av

NACKDELAR

 • Lite dyrare än Gripgrabs ProGel

7. Gripgrab Kids X-Trainer Junior Gloves

Bästa Cykelhandskar För Barn


Gripgrab-Kids-X-Trainer-Junior-Gloves

Längd:

Korta

Säsong:

Sommar, vår

Material:

40% polyester, 30% nylon, 15% polyuretan, 15% elastan

Prisvärda Och Funktionella Cykelhandskar För Barn

Gripgrab Kids X-Trainer Junior Gloves erbjuder en fantastisk kombination av kvalitet och prisvärdhet, särskilt med tanke på den unga målgruppen. Med tanke på hur snabbt barn kan växa ur kläder och utrustning, var det uppfriskande att hitta ett par handskar som inte bränner hål i plånboken men fortfarande uppfyller sina funktionella krav. Jämfört med andra cykelhandskar jag har recenserat, som Gripgrab SuperGel eller Craft Essence Glove, ger dessa handskar ett förbluffande värde för sina kostnader.

Grepp och Kontroll
Ett av de mest framträdande dragen med dessa handskar är deras fantastiska grepp. När barn lär sig att cykla eller när de blir mer äventyrliga på sina turer, är det avgörande att de känner sig säkra och har full kontroll över sin cykel. Gripgrab Kids X-Trainer Junior Gloves uppfyller detta behov med bravur, vilket gör dem till ett utmärkt val för barn på alla färdighetsnivåer.

Komfort och Vaddering
En annan viktig aspekt att beakta när man väljer handskar för barn är komforten. Med vadderade handflator, ger dessa handskar en bekvämare upplevelse, särskilt under längre turer eller när barnen cyklar på ojämna ytor. Denna nivå av komfort är ofta förbehållen dyrare handskar, så att se det i Gripgrab Kids X-Trainer Junior Gloves var en trevlig överraskning.

Hållbarhet Och Kvalitet
Medan dessa handskar erbjuder många fördelar, är det värt att nämna att de kanske inte är de mest slitstarka eller hållbara på marknaden. Efter intensiv användning kan tecken på slitage bli uppenbara snabbare än med premiumalternativ. Trots detta, med tanke på deras pris och den troliga användningstiden (innan barnet växer ur dem), kan detta vara en acceptabel avvägning för många föräldrar.

FÖRDELAR

 • Väldigt billiga
 • Fantastiskt grepp
 • Vadderade handflator för en bekvämare upplevelse

NACKDELAR

 • Inte det mest slitstarka eller hållbara paret

Cykelhandskar - Produktjämförelse

Produkt

Längd

Säsong

Material

Korta

Sommar, vår

40% Polyester, 30% Nylon, 20% Polyuretan, 10% Elastan

Långa

Sommar, vår, höst, vinter

70% Akryl, 20% Polyamid, 8% Elastan, 2% Gummi

Långa

Vinter

70% Polyester, 20% Polyamid, 5% Polyuretan, 5% Elastan

Långa

Sommar, vår, höst

70% Polyester, 20% Polyamid, 5% Polyuretan, 5% Elastan

Korta

Sommar, vår

100% Nylon

Korta

Sommar, vår

70% polyamid, 10% polyuretan, 10% polyester, 10% elastan

Korta

Sommar, vår

40% polyester, 30% nylon, 15% polyuretan, 15% elastan

Cykelhandskar - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper cykelhandskar, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper cykelhandskar.

Användnignsområde

När du överväger att köpa ett par cykelhandskar är det första steget att verkligen klargöra ditt specifika användningsområde. Ställ dig själv några grundläggande frågor: I vilken miljö kommer du främst att cykla? Kommer du att glida fram på asfalterade vägar, ta dig an kuperade stigar i skogen med en mountainbike, eller kanske trampa genom staden på din dagliga pendling till jobbet? Kanske är ditt fokus snarare på att cykla genom snötäckta landskap under vintermånaderna?

Varje cykeldisciplin ställer unika krav på utrustningen. Vägcyklister prioriterar ofta aerodynamik och minimal vikt, vilket kan innebära tunnare handskar med god ventilation. Å andra sidan, MTB-entusiaster kan leta efter handskar med extra skydd och slitstarkhet för att hantera den tuffa terrängen. Den dagliga pendlaren kan värdesätta reflekterande detaljer för ökad säkerhet i trafiken, medan den vinterälskande cyklisten behöver isolering och vattentäthet för att hålla kylan på avstånd.

Genom att noga definiera ditt användningsområde kan du säkerställa att ditt val av handskar inte bara passar dina behov utan även förhöjer din cykelupplevelse. Och som vi diskuterat tidigare, när vi granskade produkter som Gripgrab SuperGel Padded Gloves och Craft Essence Glove, kan rätt handskar göra en enorm skillnad i komfort och prestanda.

cykelhandskar-pa-vintern

Säsong & Temperatur

Ditt val av cykelhandskar bör i hög grad influeras av klimatförhållandena under dina turer. Cykling i skiftande säsonger innebär skiftande utmaningar, och dina handskar bör vara anpassade för att möta dessa variationer.

Under sommarsäsongen, när solen skiner och temperaturerna klättrar, är det avgörande med handskar som andas. Sommarhandskar, ofta designade med tunnare material och ventilerade paneler, ser till att dina händer hålls svala och svettfria. Denna ventilation förhindrar överhettning och ger en behagligare körupplevelse, även under de varmaste dagarna.

Å andra sidan, när vinterns kyla gör sitt intåg, behöver du handskar som ger ordentligt skydd mot kylan. Vinterhandskar tenderar att ha tjockare material och en isolerande kärna. Denna design håller effektivt kylan ute och värmen inne, vilket säkerställer att dina händer förblir varma och funktionsdugliga under hela turen.

Kom ihåg, som vi tidigare nämnt när vi granskade Gripgrab Kids X-Trainer Junior Gloves, är det inte bara handskens material som spelar roll. Design, passform och ytterligare funktioner, som vattentäthet, kan alla påverka hur handskarna presterar i olika klimatförhållanden. Därför är det viktigt att välja ett par handskar som bäst motsvarar dina specifika behov under de rådande säsongerna.

Material

Val av material i cykelhandskar är inte bara en fråga om estetik eller kostnad; det har direkt inverkan på handskens prestanda och hur den uppfyller dina specifika behov. Materialens egenskaper, såsom dess förmåga att andas, hållbarhet och elasticitet, spelar en avgörande roll i hur handskarna känns och presterar under olika förhållanden.

Andningsförmågan är särskilt viktig under varmare månader eller intensiva cykelsessioner när svett kan ackumuleras. Ett material som inte andas effektivt kan få händerna att känna sig kvava, vilket i sin tur kan påverka greppet och komforten.

Hållbarhet är en annan nyckelfaktor, särskilt för dem som cyklar ofta eller på tuffare terräng. Ett hållbart material kan stå emot skrapor, slitage och tänjningar, vilket förlänger handskens livslängd och ger bättre värde över tid.

Stretch eller elasticitet i materialet kan påverka passformen och komforten. En handsk med bra stretch kan anpassa sig efter handens form, vilket ger en nära och bekväm passform utan att kännas för tajt.

Nu, när vi tittar på materialval, är det värt att notera skillnaderna mellan naturliga och syntetiska material. Läder, till exempel, är känt för sin robusthet och kan vara extremt hållbart mot slitage. Men det kanske inte erbjuder samma nivå av andningsförmåga som vissa syntetiska alternativ. Å andra sidan kan syntetiska material som polyester och nylon erbjuda utmärkt ventilation och flexibilitet, men kanske inte alltid matcha lädrets hållbarhet.

Som vi tidigare påpekade när vi granskade Gripgrab Kids X-Trainer Junior Gloves, kan materialvalen avsevärt påverka handskens prestanda. Att förstå dessa material och hur de möter dina behov är avgörande för att hitta det perfekta paret för dina turer.

Skydd

När du ger dig ut på tekniska stigar med din mountainbike (MTB) eller när du tar dig an adrenalinfyllda utförslöpor, blir handskarnas skyddsfunktioner särskilt kritiska. Dessa terränger, fyllda med skarpa stenar, rötter och oförutsägbara hinder, kan utgöra en risk för händerna vid eventuella fall eller stötar.

Särskilt designade MTB- och utförshandskar tenderar att ha förstärkta områden, särskilt över handryggen och knogarna. Dessa förstärkningar fungerar som ett sköldande lager, vilket minskar risken för skador genom att absorbera och fördela kraften från potentiella slag. För den äventyrlige cyklisten, som ofta befinner sig på teknisk terräng, blir detta extra skydd inte bara en bekvämlighet, utan en nödvändighet.

Och som vi tidigare diskuterat, när vi tittade närmare på produkter som Norrøna Fjørå Mesh Gloves, kan rätt skyddsnivå förbättra din självförtroende på stigen. När du vet att du är skyddad, kan du med större mod och beslutsamhet ta dig an svårare och mer utmanande stigar.

Vaddering

Cykling, särskilt under utdragna sessioner, kan sätta händerna på prov. Vägens vibrationer, oavsett om det är från asfalterade vägar eller kuperade stigar, överförs ofta till cykelstyret, vilket kan leda till handtrötthet, domningar eller till och med smärta. Detta är varför vaddering i cykelhandskar är så avgörande.

Handskar med gel- eller skumvaddering i handflatan är särskilt utformade för att ge ett dämpande lager mellan handen och styret. Denna vaddering absorberar effektivt de ständiga stötarna och vibrationerna från vägen, vilket minskar belastningen på händernas nerver och muskler. Resultatet är en märkbart ökad komfort, särskilt under längre turer där upprepad exponering för dessa vibrationer kan bli särskilt påfrestande.

För att illustrera, när vi tidigare granskade Gripgrab SuperGel Padded Gloves, var en av de mest framträdande egenskaperna just dess överlägsna gel-vaddering. Det visade sig vara en spelväxlare för många långdistanscyklister, vilket gjorde att de kunde cykla längre sträckor med mindre obehag. Genom att välja handskar med rätt vaddering kan du förbättra din cykelupplevelse och skydda dina händer från onödigt slitage.

greppformaga-cykelhandskar

Grepp

Att ha ett stabilt grepp om ditt cykelstyre är avgörande för att bibehålla kontroll och säkerhet under dina turer. Oavsett om du tar en avslappnad tur genom staden eller navigerar på tekniska stigar, spelar ditt grepp en central roll i hur du hanterar din cykel.

I våta förhållanden, när regn eller dagg kan göra styret halt, blir greppets betydelse ännu tydligare. Utan ett tillförlitligt grepp kan händerna lätt glida av styret, vilket potentiellt kan leda till farliga situationer eller olyckor.

För att hantera dessa utmaningar har många moderna cykelhandskar speciella förstärkningar för att förbättra greppet. En populär förstärkning är silikontryck på fingertopparna. Dessa tryck ger en klibbig yta som hjälper till att fasthålla styret, även när det är vått. Andra handskar kan ha läder eller gummiinlägg på strategiska platser för att öka friktionen mellan handen och styret.

Tidigare, när vi granskade Norrøna Fjørå Mesh Gloves, blev det tydligt hur en kombination av rätt material och designförstärkningar kan skapa ett utmärkt grepp. Oavsett vilken typ av cykling du ägnar dig åt, bör ett pålitligt grepp vara en av dina högsta prioriteringar när du väljer handskar. Ett bra grepp ökar inte bara din kontroll över cykeln, utan ger också en ökad känsla av säkerhet och förtroende under varje tur.

Passform

När det kommer till cykelhandskar är passformen en av de mest kritiska aspekterna att beakta. Varje cyklists hand är unik, och därför är det viktigt att handskarna sitter som en andra hud, vilket ger både komfort och optimal funktionalitet.

En handsk som sitter för löst kan skapa veck eller klumpar av material, vilket inte bara kan orsaka obehag utan också minska känsligheten och därför kontrollen över cykelstyret. En lös passform kan också öka risken för skav och blåsor, särskilt under längre turer.

Å andra sidan, en för tajt handsk kan begränsa handens rörelsefrihet, vilket kan leda till trötthet eller domningar efter bara en kort tid i sadeln. Dessutom kan ett överdrivet tryck från en för tajt handsk störa blodcirkulationen, vilket kan påverka handens funktion och känsla.

För att hitta rätt balans bör du leta efter handskar som omsluter dina händer utan att klämma åt för hårt, samtidigt som de inte lämnar några lösa områden där material kan samlas. Handskens design bör också beakta handens naturliga böjning och rörelse, så att du kan greppa och släppa styret med lätthet.

Vi påpekade detta när vi tidigare granskade Gripgrab Kids X-Trainer Junior Gloves: även om en handske har alla de rätta egenskaperna och teknologierna, om passformen inte är rätt, kommer den inte att prestera optimalt. Därför är det viktigt att prova flera storlekar och modeller och, om möjligt, testa dem i en cykelsituation för att säkerställa att de uppfyller dina behov perfekt.

Extra Funktionalitet

Cykelhandskar är mer än bara ett skyddande lager för händerna; de kan vara fullpackade med specialfunktioner som förhöjer din cykelupplevelse. När du väljer handskar bör du tänka på dessa extra funktioner, eftersom de kan göra stor skillnad i användarupplevelsen.

Pekskärmskompatibla fingertoppar, till exempel, har blivit nästan oumbärliga i en digital tidsålder. Denna funktion gör det möjligt att använda smartphones eller andra pekskärmsenheter utan att behöva ta av handskarna, vilket är särskilt praktiskt under kallare dagar eller när snabb tillgång till enheter krävs.

En annan uppskattad detalj är en svettavtorkande yta, ofta placerad på handskens baksida eller tumme. Detta mjuka material hjälper till att torka bort svett från pannan, vilket inte bara bidrar till komfort utan även minskar risken för svett att hamna i ögonen.

Reflexdetaljer är en viktig säkerhetsfunktion, särskilt för dem som cyklar under skymning eller gryning. Dessa reflekterande detaljer ökar synligheten i svagt ljus, vilket hjälper till att varna andra trafikanter om din närvaro.

Justerbara muddar, å andra sidan, ger en anpassad passform runt handleden. Genom att kunna justera muddens tajthet kan du säkerställa att handskarna sitter säkert på plats, samtidigt som du hindrar kall luft eller regn från att tränga in.

Som vi tidigare nämnde när vi diskuterade Gripgrab Nordic 2 Windproof Deep Winter Gloves, kan dessa extra funktioner verka små i sig, men sammantaget kan de drastiskt förbättra din cykelupplevelse. När du väljer dina nästa handskar, tänk på dessa detaljer och hur de kan anpassas till dina specifika behov och preferenser.

Vanliga Frågor Om Cykelhandskar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en cykelhandskar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av handskar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

cykelhandskarna

Den bästa cykelhandskarna är enligt vårt test Gripgrab ProGel Padded Gloves, ett par prisvärda, funktionella och bekväma handskar för de varmare månaderna på året.

Vad kostar ett par cykelhandskar?

Priset för ett par cykelhandskar tenderar att kosta mellan 300-800 kronor, beroende på funktionalitet.

Varför är cykelhandskar så viktiga?

Cykelhandskar erbjuder inte bara skydd för dina händer mot skrubbsår och skador, men de ger också extra grepp, dämpar vibrationer från styret och kan ge komfort under långa turer. De hjälper också till att minska handtrötthet och förhindra blåsbildning.

Hur ofta bör jag byta ut mina cykelhandskar?

Livslängden på dina cykelhandskar beror på användningsfrekvensen och hur väl du tar hand om dem. Vid regelbunden användning kan kvalitetshandskar hålla i flera år. Men om du märker att greppet minskar, vadderingen blir tunnare, eller materialet börjar slitas ut, är det dags att överväga ett nytt par.

Kan jag använda vanliga handskar när jag cyklar?

Medan du tekniskt sett kan använda vilka handskar som helst, är cykelhandskar speciellt designade för att ge rätt grepp, skydd och komfort under cykling. Vanliga handskar kanske inte erbjuder samma fördelar, särskilt på längre turer eller i tuff terräng.

Varför har vissa cykelhandskar inte fingertoppar?

Cykelhandskar utan fingertoppar, ofta kallade "fingerlösa" handskar, är populära under varmare månader eftersom de erbjuder bättre ventilation. De ger också bättre känslighet och kan vara mer komfortabla för vissa cyklister.

Sammanfattningsvis Om Cykelhandskar

Cyklar du mycket kan det vara en bra idé att investera i ett par cykelhandskar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 22

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.