10 Bästa Cykelväska (2024): Bäst i Test

bästa cykelväska bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Bikepacking är en växande trend inom cykelvärlden, som kombinerar spänningen av utomhusäventyr med friheten på den öppna vägen. Med den ökande populariteten för denna aktivitet har det skett en motsvarande ökning av antalet utrustningsalternativ som är tillgängliga för bikepacking-folket.

En av de viktigaste utrustningarna för en cyklist är deras samling cykelväskor. Oavsett om du packar för en weekendresa eller en resa som sträcker sig över flera veckor kan valet av rätt väskor göra hela skillnaden när det gäller komfort, bekvämlighet och effektivitet.

I den här guiden tar vi en närmare titt på några av de bästa cykelväskorna på marknaden idag, och tar upp olika typer av väskor, viktiga funktioner att leta efter och viktiga överväganden att ha i åtanke när du gör ditt köp. Oavsett om du är en erfaren bikepacker eller precis har börjat cykla och letar efter något smidigt att ta med när du pendlar, kommer den här guiden att hjälpa dig att hitta de perfekta väskorna för dina behov.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 10 Bästa Cykelväskorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Cykelväska: Ortlieb Handlebar Pack - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Cykelväska: Vaude Karakorum Pro - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Cykelväska För Pakethållare: Vaude Aqua Single - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Sadelväska För Cykel: Topeak Aero Wedge Pack - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Cykelväska För Styre: EVOC Handlebar Pack Boa - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Cykelväska För MTB: Blackburn Outpost Ramväska - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Ramväska: Vaude Cruiser Bag - Läs Recension
 8. 8
  Bästa Vattentäta Cykelväska: Topeak Backloader Sadelväska  - Läs Recension
 9. 9
  Bästa Cykelryggsäck: Osprey Transporter Roll Top  - Läs Recension
 10. 10
  Bästa Cykelduffel: Thule Roundtrip Bike Duffel - Läs Recension

1. Ortlieb Handlebar Pack

Bäst i Test Cykelväska


Ortlieb-Handlebar-Pack

Typ:

Styrväska

Storlek:

40 x 16 x 16 cm

Packvolym:

9 L

Vikt:

375 g

Hållbar, Vattentät Och Slitstark Cykelväska Som Passar Alla Tillfällen

Ortlieb Handlebar Pack är en förstklassig cykelväska som har utsetts till bäst i test bland cykelväskor. Med sin kompakta storlek på 40 x 16 x 16 cm och en packvolym på 9 liter är den här väskan perfekt för många olika cykeläventyr.

En av de utmärkande egenskaperna hos Ortlieb Handlebar Pack är dess hållbara och vattentäta konstruktion. Det innebär att du kan räkna med att din utrustning förblir torr och skyddad, oavsett väderförhållanden. Dessutom har väskan två rullstängningar på varje sida, vilket ger en tät och säker förslutning.

En annan bra aspekt av Ortlieb Handlebar Pack är dess stabila och flexibla fästsystem. Detta system säkerställer att väskan håller sig på plats på ditt styr, även när den är laddad med utrustning. Dessutom har väskan flexibla kompressionsremmar som gör att du kan justera väskans storlek efter dina behov.

Den enda nackdelen med Ortlieb Handlebar Pack är dess relativt höga pris. Den här väskan är dock värd investeringen om du letar efter en högkvalitativ, hållbar och vattentät handtagspåse som klarar av alla typer av cykeläventyr.

Sammantaget är Ortlieb Handlebar Pack en mångsidig, hållbar och vattentät styrväska som är perfekt för alla tillfällen. Med sitt stabila och flexibla fästsystem och flexibla kompressionsremmar kommer den här väskan garanterat att uppfylla behoven hos även de mest krävande cyklisterna.

FÖRDELAR

 • Slitstark och vattentät konstruktion
 • Två rullstängningar på vardera sida
 • Stabilt och smidigt fästsystem
 • Smidiga kompressionsremmar för anpassad storlek

NACKDELAR

 • Relativt dyr

2. Vaude Karakorum Pro

Näst Bäst i Test Cykelväska


Vaude-Karakorum-Pro

Typ:

Cykelväska för pakethållare

Storlek:

60 cm x 60 cm x 33 cm

Packvolym:

65 L

Vikt:

2280 g

Smart Stort Tredelat Packsystem För Flerdagsturer

Vaude Karakorum Pro är en förstklassig cykelväska som har utnämnts till nästa bästa i testet bland cykelväskor. Med sin generösa storlek på 60 cm x 60 cm x 33 cm och en packvolym på 65 liter är denna väska perfekt för flerdagsturer.

En av de utmärkande egenskaperna hos Vaude Karakorum Pro är dess otroliga volymkapacitet. Detta innebär att du kan packa alla dina väsentligheter och lite till, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för längre resor eller för dem som behöver bära mycket utrustning. Väskan är också utformad för att vara anpassningsbar, så du kan justera den för att passa dina specifika behov.

En annan bra aspekt av Vaude Karakorum Pro är dess stabilitet och balans. Väskan är utformad för att hålla sig på plats och balansera bra på din cykel, även när den är lastad med utrustning. Dessutom har väskan många organisationsalternativ, vilket innebär att du kan hålla din utrustning snygg och prydlig, oavsett hur mycket du har att bära.

De enda nackdelarna med Vaude Karakorum Pro är dess stora och skrymmande storlek, vilket kan göra den svår att använda för vissa personer. Dessutom är den här väskan på den dyra sidan, så den kanske inte är det bästa valet för dem som letar efter ett mer budgetvänligt alternativ.

På det hela taget är Vaude Karakorum Pro en smart, stor och mångsidig pannierbag som är perfekt för flerdagsturer. Med sin otroliga volymkapacitet, anpassningsbara design och stabila och balanserade känsla kommer den här väskan garanterat att uppfylla behoven hos även de mest krävande cyklisterna.

FÖRDELAR

 • Otrolig volymkapacitet
 • Smart anpassningsbar design
 • Känns stabil och håller balansen bra
 • Massor av organisationsmöjligheter

NACKDELAR

 • Stort och otympligt för enklare bruk
 • Dyrt alternativ

3. Vaude Aqua Single

Bästa Cykelväska För Pakethållare


Vaude Aqua Single

Typ:

Cykelväska för pakethållare

Storlek:

370 x 330 x 190 mm

Packvolym:

24 L

Vikt:

970 g

Slitstark, Vattentät Och Rymlig Cykelväska För Pakethållaren

Vaude Aqua Single är en topprankad cykelväska för pakethållare och är allmänt berömd för sin hållbarhet, vattentäta konstruktion och rymliga interiör. Den här väskan är utformad för seriösa cyklister och äventyrsentusiaster som kräver det bästa i funktionalitet och prestanda från sin utrustning.

Vaude Aqua Single mäter 370 x 330 x 190 mm och erbjuder en packvolym på 24 liter, vilket gör den till ett bra alternativ för dem som behöver extra utrymme för sina tillhörigheter. Väskans två fack ger gott om förvaringsutrymme, så att du kan hålla dina saker organiserade och lättåtkomliga.

En av de utmärkande egenskaperna hos Vaude Aqua Single är dess hållbarhet och slitstarka konstruktion. Den här väskan är tillverkad av högkvalitativa material och är byggd för att klara av de hårda kraven från långdistanscykling och utmanande terräng. Dessutom är väskan helt vattentät, med en rullstängning som hjälper till att hålla dina tillhörigheter torra och skyddade, även i dåligt väder.

En annan fördel med Vaude Aqua Single är dess överkomlighet. Trots den robusta konstruktionen och de högkvalitativa materialen har den här väskan ett konkurrenskraftigt pris, vilket gör den till ett utmärkt värde för priset. Dessutom finns den även i ett tvåpack, vilket ger ett ännu bättre värde för dem som behöver mer än en väska.

Även om Vaude Aqua Single har många fördelar är den inte utan nackdelar. En av de största nackdelarna med den här väskan är dess vikt. Med sina 970 g är den ganska mycket tyngre än lättare modeller, vilket kan vara ett bekymmer för vissa cyklister.

Sammanfattningsvis är Vaude Aqua Single en topprankad cykelväska för packväskor och passar bäst för seriösa cyklister och äventyrsentusiaster som kräver det bästa i hållbarhet, vattentät konstruktion och rymlig förvaring. Med sina högkvalitativa material, sitt överkomliga pris och sitt stora förvaringsutrymme är Vaude Aqua Single ett utmärkt alternativ för alla som är i behov av en hållbar, vattentät och rymlig cykelväska.

FÖRDELAR

 • Hållbar och slitstark konstruktion
 • Prisvärd
 • Finns även i två-pack för båda sidor
 • Helt vattentät med rullstängning

NACKDELAR

 • Väger ganska mycket i jämförelse med lättare modeller

4. Topeak Aero Wedge Pack

Bästa Sadelväska För Cykel


Topeak Aero Wedge Pack

Typ:

Styrväska

Storlek:

40 x 16 x 16 cm

Packvolym:

9 L

Vikt:

375 g

Smidigt, Kompakt Sadelväska Som Finns i Flera Olika Storlekar

På en förstaplats i vårt test över de bästa sadelväskorna kommer den lilla, smidiga Topeak Aero Wedge Pack, då det är en modell i toppkvalité och som är mycket smidig och behändig att använda när man är ute och cyklar.

Oavsett om dina behov av sadelväskor är stora eller små har Topeak täckt dig med sitt Aero Wedge Seatpack-sortiment. Det finns fyra storlekar från Micro upp till Large, där du i alternativen Medium och Large kan utöka volymen med hjälp av en mittsektion med dragkedja som ökar volymen med en tredjedel. De mindre alternativen har självklart ganska begränsat utrymme för större saker, då Smnall-modellen enbart rymmer 0.4 liter kapacitet.

Dessutom får du ett val av monteringsalternativ: du kan ha aero wedge med en rem som fästs med ett plastspänne eller med Topeaks QuickClick-system som är lätt att ta bort. I alla fall finns det en liten nätficka i den dragkedjeförsedda dörren som vi tycker är ett bra ställe att förvara en husnyckel, och det finns en reflekterande remsa och en ljusslinga på utsidan som bidrar till säkerheten och erbjuder en säker fästpunkt för clip-on-lampor. 

Materialvalet är också bra, då den är gjord av starkare ripstop nylon som bör hålla under många år framöver, men en nackdel att hålla utkik efter är dragkedjan. Den fungerar bra och utan problem, men om det börjar att regna kan det vara bra att veta om att den inte är helt vattentät.

Allt som allt är det en fantastiskt sadelväskelösning som är idealisk för att transportera mindre föremål såsom snacks, mobil eller liknande på ett organiserat och lättillgängligt sätt. Topeak Aero Wedge har också ett mycket konkurrenskraftigt pris, så den är definitivt värd att överväga om du letar efter en välgjord, pålitlig sadelväska till ett överkomligt pris.

FÖRDELAR

 • Finns i flera olika storlekar beroende på behov
 • Bra kvalitet med bra hållbarhet
 • Smidig och enkel att komma åt allt innehåll i sadelväskan

NACKDELAR

 • Begränsat utrymme
 • Dragkedjan är inte vattentät

5. EVOC Handlebar Pack Boa

Bästa Cykelväska För Styre


EVOC Handlebar Pack Boa

Typ:

Styrväska

Storlek:

30 x 15 x 15 mm

Packvolym:

5 L

Vikt:

260 g

Högkvalitativ Och Vattentät Cykelväska För Styret Med Bra Kapacitet

EVOC Handlebar Pack Boa är en högkvalitativ och vattentät cykelväska för styret som är väl lämpad för tuffare terräng, till exempel mountainbike, och är vårt förstahandsval av styrväskor. Med en packvolym på 5 liter erbjuder den gott om kapacitet för att förvara viktiga saker, som telefon, plånbok, verktyg och snacks.

En av de främsta fördelarna med EVOC Handlebar Pack Boa är den justerbara kapaciteten med rullstolsstängning. Detta gör det enkelt att justera storleken på väskan utifrån mängden föremål du behöver bära, vilket säkerställer att du har tillräckligt med utrymme utan att bära onödig vikt.

En annan bra egenskap hos den här väskan är dess snabbfäste, vilket gör det enkelt att sätta på och ta av styrväskan. Detta gör att du snabbt och enkelt kan ta bort väskan från din cykel, vilket gör den idealisk när du behöver ta en paus eller behöver komma åt dina föremål.

När det gäller hållbarhet är EVOC Handlebar Pack Boa mycket hållbar och vattentät, vilket gör den idealisk för användning i dåligt väder eller i tuff terräng. Väskan är tillverkad av högkvalitativa material som är utformade för att motstå elementen och ge skydd åt dina föremål.

Det finns dock några nackdelar att tänka på när du väljer EVOC Handlebar Pack Boa. För det första är den dyrare än andra modeller på marknaden, så den är kanske inte det bästa alternativet för dem som har en snål budget. Dessutom kan vissa användare tycka att väskan skulle kunna dra nytta av bättre organisationsalternativ, till exempel ytterligare fickor eller fack för förvaring av föremål.

På det hela taget är EVOC Handlebar Pack Boa ett bra alternativ för dem som letar efter en högkvalitativ, vattentät och hållbar styrväska. Med sin justerbara kapacitet, snabbfäste och tuffa konstruktion är den väl lämpad för mountainbike och annan tuff terräng. De som letar efter ett mer prisvärt alternativ eller behöver fler organisationsalternativ kanske dock vill överväga andra alternativ på marknaden.

FÖRDELAR

 • Justerbar kapacitet med rulltop-stängning
 • Snabbfäste som gör det enkelt att ta på och av styrväskan
 • Mycket slitstark och vattentät
 • Passar tuffare terräng väl, såsom mountainbiking

NACKDELAR

 • Dyrare modell
 • Kunde finnas bättre organisationsmöjligheter

6. Blackburn Outpost Ramväska

Bästa Cykelväska För MTB


Blackburn Outpost Ramväska

Typ:

Ramväska

Storlek:

46 x 25 x 10 cm

Packvolym:

6 L

Vikt:

360 g

Kompakt Smart Och Slitstark Ramväska Perfekt För Mountainbike

Blackburn Outpost Ramväska är en förstklassig ramväska utformad för mountainbikecyklister. Med sin kompakta storlek på 46 x 25 x 10 cm och en packvolym på 6 liter är den här väskan idealisk för dem som föredrar att ha sin utrustning nära till hands när de är ute på spåren.

En av de utmärkande egenskaperna hos Blackburn Outpost Ramväska är dess smarta utvikbara design. Denna design gör att du kan expandera väskan för att få mer förvaringsutrymme, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för dem som behöver bära med sig lite mer utrustning. Väskan är också mycket lätt och kompakt, vilket innebär att den inte kommer att tynga dig eller ta upp för mycket plats på din cykel.

En annan bra aspekt av Blackburn Outpost Ramväska är dess vatten- och väderbeständighet. Det innebär att du kan räkna med att din utrustning förblir torr och skyddad, även i vått eller dåligt väder.

Den enda nackdelen med Blackburn Outpost Ramväska är dess begränsade utrymme. Med en packvolym på bara 6 liter är den här väskan kanske inte idealisk för dem som behöver bära mycket utrustning. Men för kortare resor eller för dem som föredrar att resa lätt är den här väskan ett utmärkt val.

Sammantaget är Blackburn Outpost Ramväska en kompakt, smart och hållbar ramväska som är perfekt för mountainbikecyklister. Med sin utfällbara design, lätta vikt och väderbeständighet erbjuder den här väskan en bra balans mellan funktionalitet och överkomlighet.

FÖRDELAR

 • Smart utfällbar design för större utrymme
 • Mycket lätt och kompakt
 • Vatten- och väderbeständig
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Begränsat utrymme

7. Vaude Cruiser Bag

Bästa Ramväska


Vaude Cruiser Bag

Typ:

Ramväska

Storlek:

11 x 28 x 4 cm

Packvolym:

1.3 L

Vikt:

135 g

Robust Och Multifunktionell Ramväska Till Ett Bra Pris

Vaude Cruiser Bag är en ramväska som är utformad för bästa prestanda och kvalitet i klassen och hamnade på en förstaplats på vårt test över de bästa ramväskorna. Väskan är kompakt i storlek och passar på de flesta cyklar, vilket gör den till ett mångsidigt alternativ för olika typer av cyklister. Den är 110x280x40mm stor och har en packvolym på 1,3 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för det nödvändigaste du behöver på din tur.

Väskan har två fack som gör att du kan hålla dina saker organiserade och lättåtkomliga. Den är också lätt på bara 135 gram, vilket gör den lätt att hantera och inte lägger till någon extra vikt på din cykel. Den kompakta och lätta designen gör den till ett smidigt alternativ för cyklister som vill minimera sin last samtidigt som de har tillräckligt med utrymme för sina tillhörigheter.

När det gäller säkerhet har Vaude Cruiser Bag reflekterande detaljer som förbättrar din synlighet för andra cyklister, vilket gör det lättare att se dig i svaga ljusförhållanden. Detta är en viktig funktion för cyklister som gillar att cykla på kvällen eller tidigt på morgonen.

Trots sina många fördelar har Vaude Cruiser Bag också några nackdelar. En av begränsningarna med den här väskan är det begränsade inre utrymmet, vilket kanske inte är tillräckligt för cyklister som behöver bära med sig många saker. Dessutom är sömmarna inte vattentäta, vilket kan bli ett problem om du hamnar i regn.

Sammanfattningsvis är Vaude Cruiser Bag en robust och multifunktionell ramväska som finns till ett bra pris. Det är ett bra alternativ för cyklister som vill ha en kompakt, lätt och smidig väska för sina väsentligheter. Med sina reflekterande detaljer och två fack är den här väskan ett bra val för ryttare som prioriterar säkerhet och organisation. Den är dock kanske inte lämplig för ryttare som behöver bära många saker, eftersom det inre utrymmet är begränsat och sömmarna inte är vattentäta.

FÖRDELAR

 • Kompakt storlek som får plats på de flesta cyklar
 • Lätt och smidig
 • Reflexdetaljer för bättre synlighet

NACKDELAR

 • Begränsat internt utrymme
 • Sömmarna är inte vattentäta

8. Topeak Backloader Sadelväska

Bästa Vattentäta Cykelväska


Topeak Backloader Sadelväska

Typ:

Sadelväska

Storlek:

60 (max) x 20 x 18 cm 

Packvolym:

10 L

Vikt:

459 g

Stor Och Rymlig Sadelväska För All Din Packning

Topeak Backloader Saddlebag är en stor sadelväska med topprestanda för passionerade cyklister. Med måtten 60 (max) x 20 x 18 cm och en volym på 10 L erbjuder den här sadelväskan gott om utrymme för alla dina cykelprylar. Den väger 459 g, vilket gör den lite otymplig, men detta bidrar också till dess hållbarhet och stabilitet när du cyklar.

En av de utmärkande fördelarna med den här sadelväskan är dess smarta monteringssystem, som inte kommer att förstöra din körning och hålla väskan säker när du är ute och cyklar. Den är också mycket väder- och vattenresistent, med en vattenpelare på 10 000 mm, vilket garanterar att dina tillhörigheter förblir torra även under de tuffaste förhållanden.

Topeak Backloader Saddlebag har dock en premiumprislapp, vilket gör den till ett dyrt alternativ för vissa cyklister. Dess stora storlek kan också göra den mindre lämplig för kortare cykelturer, eftersom den kan kännas tung och tung.

Sammanfattningsvis, om du är på marknaden för en rymlig och hållbar sadelväska är Topeak Backloader Saddlebag ett toppval för dig. Dess stora storlek och höga väderskydd gör den till ett idealiskt alternativ för långväga turer, medan dess smarta monteringssystem garanterar att din tur inte påverkas.

FÖRDELAR

 • Stor och rymlig sadelväska
 • Smart montering som inte förstör cyklandet
 • Mycket väder- och vattenbeständig med vattenpelare på 10 000 mm

NACKDELAR

 • Dyr modell
 • Stor och otympligt alternativ

9. Osprey Transporter Roll Top

Bästa Cykelryggsäck


Osprey Transporter Roll Top

Typ:

Cykelryggsäck

Storlek:

52 x 32 x 23 cm

Packvolym:

26 L

Vikt:

1000 g

Smidig, Bekväm Och Praktisk Cykelryggsäck

Osprey Transporter Roll Top är en högkvalitativ cykelryggsäck som har utsetts till "Bäst i Test" i vårt test över de bästa cykelryggsäckarna. Med yttermått på 52 x 32 x 23 cm är den här ryggsäcken rymlig nog att rymma alla dina nödvändigheter, och den har en rulltoppsöppning för enkel åtkomst till dina föremål.

En av de viktigaste fördelarna med Osprey Transporter Roll Top är dess komfort och praktiska egenskaper. Ryggsäcken är utformad med både en bekväm ryggpanel och höftremmar för att fördela vikten jämnt, vilket gör den till ett utmärkt val för längre turer. Dessutom har ryggsäcken en välorganiserad interiör och exteriör, så att du enkelt kan komma åt dina saker när du behöver dem.

Osprey Transporter Roll Top är också vattenavvisande, med en öppning i rulltoppen som hjälper till att hålla dina föremål torra vid lätt regn. Det är dock viktigt att notera att ryggsäcken inte är helt vattentät och kanske inte är lämplig för extremt våta väderförhållanden.

En annan fördel med Osprey Transporter Roll Top är dess kompatibilitet med bärbara datorer, med möjlighet att hålla bärbara datorer på upp till 16 tum. Detta gör den till ett utmärkt val för dem som behöver bära med sig sin bärbara dator när de cyklar.

Sammanfattningsvis är Osprey Transporter Roll Top en smidig, bekväm och praktisk cykelryggsäck som är väl lämpad för längre cykelturer. Med sin rymliga design, bekväma ryggpanel och höftremmar, vattenavvisande material och kompatibilitet med bärbara datorer är den här ryggsäcken ett toppval för cyklister som kräver det bästa.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväm på ryggen och har höftband
 • Vattenavvisande med rulltop-öppning
 • Praktisk med bra organisationsmöjligheter in- och utvändigt

NACKDELAR

 • Inte helt vattentät

10. Thule Roundtrip Bike Duffel

Bästa Cykelduffel


Thule Roundtrip Bike Duffel

Typ:

Duffelväska för cykel

Storlek:

67 x 36 x 30 cm

Packvolym:

55 L

Vikt:

1290 g

Större Duffelbag För Cykeln För Flerdagarsäventyr

Thule Roundtrip Bike Duffel är en förstklassig duffelväska utformad för cykelentusiaster som vill ta med sig sin utrustning på flerdagarsäventyr. Med sina generösa yttermått på 67 x 36 x 30 cm och en volym på 55 liter erbjuder den här väskan gott om förvaringsutrymme för alla dina nödvändigheter.

En av de utmärkande egenskaperna hos Thule Roundtrip Bike Duffel är dess högkvalitativa konstruktion. Väskan är tillverkad av slitstarka material som tål slitaget från långa resor och frekvent användning. Detta, i kombination med de robusta dragkedjorna och de förstärkta handtagen, innebär att den här väskan är byggd för att hålla länge.

En annan bra aspekt av Thule Roundtrip Bike Duffel är dess praktiska dedikerade fack för smutsig tvätt. Detta gör att du kan hålla dina rena prylar åtskilda från dina smutsiga kläder, vilket gör det lättare att hålla din utrustning organiserad och förhindra korskontaminering.

Den enda nackdelen med Thule Roundtrip Bike Duffel är dess storlek och vikt. Med en vikt på 1290 g är den här väskan på den tyngre sidan, vilket kan vara ett problem för vissa personer. Dessutom är dess stora storlek kanske inte idealisk för dem som föredrar mer kompakt utrustning.

På det hela taget är Thule Roundtrip Bike Duffel ett utmärkt val för alla som behöver en stor och tålig duffelbag för sina cykeläventyr. Med sin rymliga inredning, sitt dedikerade fack för smutstvätt och sin högkvalitativa konstruktion kommer den här väskan garanterat att uppfylla behoven hos även de mest krävande cykelentusiasterna.

FÖRDELAR

 • Stor väska med gott om utrymme
 • Smidig dedikerat fack för smutstvätt
 • Högkvalitativ och slitstark konstruktion

NACKDELAR

 • Stor och tung

Cykelväskor - Produktjämförelse

Produkt

Typ

Storlek

Packvolym

Vikt

Styrväska

40 x 16 x 16 cm

9 L

375 g

Cykelväska för pakethållare

60 x 60 x 33 cm

65 L

2280 g

Cykelväska för pakethållare

37 x 33 x 19 cm

24 L

970 g

Sadelväska

15 x 7.5 x 8 cm

0.4 L

80 g

Styrväska

30 x 15 x 15 cm

5 L

260 g

Ramväska

46 x 25 x 10 cm

6 L

360 g

Ramväska

11 x 28 x 4 cm

1.3 L

135 g

Sadelväska

60 (max) x 20 x 18 cm 

10 L

459 g

Cykelryggsäck

52 x 32 x 23 cm

26 L

1000 g

Duffelväska för cykel

67 x 36 x 30 cm

55 L

1290 g

Cykelväska - Köpguide

Innan man köper en cykelväska kan det vara en bra idé att närmare förstå vilka olika typer det finns, samt vad man bör titta efter i respektive modell. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter.

Användning

Vilken typ av cykeltur du planerar har stor betydelse för vilken typ av väskor du behöver. Till exempel:

 • Flerdagarsturer: På flerdagarsresor måste du bära mycket utrustning, mat och vatten. Detta kräver ofta större rampåsar, styrpåsar och sadelpåsar för att du ska kunna bära alla dina förnödenheter. Du kanske också vill överväga ytterligare väskor, t.ex. en väska för övre röret eller en gaffelmonterad väska, för att få ännu mer förvaringsutrymme.
 • Övernattningsresor: För kortare resor med övernattning behöver du kanske inte lika mycket utrustning, men du behöver ändå tillräckligt med förnödenheter för att klara dig genom natten. I det här fallet kan det räcka med en mindre ramväska och en styrrulle.
 • Dagsturer: Om du bara ska ge dig ut för en dag kanske du bara behöver en liten sadelväska eller styrväska för att ta med dig en reservslang, verktyg och lite mat.
 • Särskilda aktiviteter: Om du cyklar för en specifik aktivitet, t.ex. för att fiska, jaga eller vandra, kan du behöva olika väskor för att bära specifik utrustning. Du kanske till exempel vill överväga en torrväska för att hålla din fiskeutrustning torr eller en ryggsäck för att bära din jaktutrustning på en cykeltur.
cykelväskor typer

Förutom typen av resa vill du också ta hänsyn till dina personliga preferenser och vilken typ av cykel du kommer att använda. Vissa cyklister föredrar till exempel att använda en minimalistisk uppsättning, medan andra kanske vill bära mer utrustning och komfortartiklar.

Genom att ta hänsyn till den typ av resa du ska göra och dina personliga behov och preferenser kan du välja rätt väskor för att göra din bikepacking-upplevelse till en framgång.

Typ Av Cykelväska

Det finns många olika typer av cykelväskor, och att veta mer exakt vad ma när ute efter kan hjälpa dig snäva in på de produkter du faktiskt är ute efter. Dessa är de vanliga typerna av cykelväskor som diverse cyklister använder sig av för att förvara och transportera sitt baggage på cykeln.

Ramväskor

Ramväskor fästs i ramtriangeln med hjälp av kardborreband eller band. Väskor med halv ram tar upp ramens övre del. De sträcker sig antingen hela vägen från styrröret till sadelstolpen eller stannar en bit längs toppröret.

Med dessa väskor måste du fortfarande bära vattenflaskor, men mindre ramar kommer att få det svårt. Flaskhållare med sidoingång hjälper dig, men du kanske också vill byta till en väska med hel ram. Med en väska med full ram måste du bära med dig vatten i en blåsa, men du har hela utrymmet i ramtriangeln och kan utforma en packning som fungerar bäst för dig. 

Sadelväskor

Sadelväskor liknar styrväskor på så sätt att de finns i ett stycke eller som hölster. Förankringspunkterna använder sadelskenorna och sadelstolpen för att säkra och stabilisera väskan mot svaj och hängande.

De är lätta att packa ihop och håller sig torra med hjälp av rullstängning. Väskorna är ett utmärkt ställe att förvara huvuddelen av din utrustning eftersom det finns mycket små nackdelar med att bära bagage på denna plats. 

Styrväskor

Cykelväskor för styret varierar från några liter för några viktiga saker till tillräckligt med utrymme för att svälja ett tält. De finns i form av antingen en väska i ett stycke som fästs direkt på styret eller en sele som kan bära en större styrväska.

Cykelväskor För Pakethållare

Cykelväskor för pakethållaren är de typerna av cykelväskor som du fäster på pakethållaren, och används ofta av pendlare och andra cyklister som kanske cyklar kortare sträckor. Ett behov som dessa cyklister har är ett stort utrymme att packa ner matvaror eller saker man har med sig till och från jobbet.

Dessa typer av cykelväskor finns i olika storlekar och stilar för att passa alla typer av packning., så även om du letar efter något litet att ha på pakethållaren när du exempelvis kör mountainbike finns det bra alternativ för dig i denna kategori.

Cykelryggsäckar

Cykelryggsäckar är ett bra sätt att hålla din utrustning borta från cykeln och förvara den säkert. De är den mest bekväma lösningen när det gäller att bära större föremål, som bärbara datorer eller böcker, då många av dessa modeller till och med har specifika fack för elektronik.

Ryggsäckar finns i alla former och storlekar, från ryggsäckar med stor kapacitet som är utformade för flerdagsturer till mindre ryggsäckar med en minimal design och mindre packutrymme.

Volym & Storlek

När du funderar på volymen och storleken på dina cykelväskor är det viktigt att tänka på vilka saker du behöver ha med dig på resan. Några saker att tänka på är:

 • Sovutrustning: Om du planerar en övernattnings- eller flerdagstur behöver du ta med dig ett lättviktstält, sovsäck och liggunderlag. Se till att dina väskor är tillräckligt stora för att rymma denna utrustning.
 • Kläder: Tänk på hur mycket kläder du behöver ta med dig, inklusive lager för olika väderförhållanden, regnkläder och ett ombyte för nästa dag.
 • Mat och vatten: Se till att du har tillräckligt med väskor för att ta med dig all mat och vatten du behöver under resan, samt ett sätt att laga och äta dina måltider.
 • Verktyg och reparationsmaterial: Det är alltid bra att ta med sig en grundläggande verktygssats och några reparationsförnödenheter, till exempel en reservslang, en pump och ett multiverktyg. Se till att dina väskor har tillräckligt med utrymme för att bära dessa saker.
 • Personliga föremål: Glöm inte att packa med saker som första hjälpen-kit, solglasögon, pannlampa och andra personliga saker som du kan behöva.
liten väska storlek

Genom att tänka på dessa saker kan du få en bra uppfattning om volymen och storleken på de väskor du behöver för din resa. Tänk på att bikepacking-väskor finns i olika storlekar och kapaciteter, så se till att välja väskor som är lämpligt dimensionerade för dina behov. Tänk dessutom på hur väskorna kommer att passa på din cykel och om de kommer att fungera med den inställning du föredrar.

Fästen & Åtkomst

Hur dina cykelväskor fästs på cykeln och hur lätt det är att komma åt sakerna i väskorna är viktiga faktorer att ta hänsyn till när du väljer väskor. Här är några saker att titta på:

 • Fastsättningssystem: Se till att väskorna har ett robust fästsystem som håller dem säkert på plats på cykeln, även i grov terräng. Leta efter väskor med flera fästpunkter, till exempel remmar och krokar, för att säkerställa en stabil och säker placering.
 • Kompatibilitet: Tänk på om väskorna är kompatibla med din cykelram och annan utrustning. Leta efter väskor som är särskilt utformade för din typ av cykel och som är kompatibla med annan utrustning som du planerar att använda, t.ex. styrväskor, ramväskor och sadelväskor.
 • Tillgänglighet: Se till att väskorna har dragkedjor eller andra åtkomstpunkter som är lätta att använda, även med handskar på. Tänk på hur dragkedjorna och åtkomstpunkterna är placerade och hur lätt det är att öppna och stänga väskorna.
 • Organisation: Tänk på hur väskorna är organiserade och hur många fickor eller fack de har. Detta hjälper dig att hålla din utrustning organiserad och lättillgänglig under resan.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja väskor som är lätta att fästa på cykeln, ger enkel åtkomst till din utrustning och är välorganiserade för att hålla din utrustning på plats och lätt tillgänglig. Tänk dessutom på viktfördelningen av väskorna på din cykel för att säkerställa en balanserad och stabil körning.

Vattenbeständig

Vattentålighet är en viktig faktor att tänka på när du väljer cykelväskor, särskilt om du planerar att cykla i våta förhållanden. Här är några saker att titta på för att se till att din utrustning förblir torr:

 • Vattenresistenta material: Leta efter väskor som är tillverkade av vattenresistenta material, till exempel Cordura eller ripstop-nylon med vattentät beläggning. Dessa material hjälper till att hålla din utrustning torr, även i kraftigt regn.
 • Vattenresistenta blixtlås: Se till att dragkedjorna på väskorna är vattenavvisande för att förhindra att vatten tränger in i väskorna. Överväg att använda väskor med vattentäta dragkedjor eller dragkedjor som täcks av en vattentät flik.
 • Försegling av sömmar: Leta efter väskor som har förseglats med sömmar för att förhindra att vatten tränger igenom sömmarna. Detta är särskilt viktigt för väskor som kommer att utsättas för kraftigt regn.
 • Regnskydd: Överväg att använda regnskydd för att skydda dina väskor och redskap under våta förhållanden. Regnskydd glider över väskorna och ger ytterligare vattenskydd.
cykelvästa vattentät regn

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta väskor som håller din utrustning torr och skyddad från väder och vind. Det är viktigt att komma ihåg att även de mest vattenresistenta väskorna till slut kan bli mättade i kraftigt regn, så överväg att använda vattentäta foder eller packa din utrustning i vattentäta väskor för att lägga till ett extra skyddslager.

Hållbarhet & Kvalitet

Hållbarhet är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer cykelväskor, eftersom de utsätts för mycket slitage under resan. Här är några saker att titta på för att säkerställa hållbarheten hos dina väskor:

 • Material: Högkvalitativa material är viktiga för hållbarheten. Leta efter väskor som är tillverkade av slitstarka och vattentäta tyger, till exempel Cordura eller ripstop-nylon. Tänk dessutom på kvaliteten på dragkedjor, spännen och annan hårdvara som används i väskorna.
 • Sömmar: Kontrollera sömmarna på väskorna för att se till att de är starka och säkra. Leta efter väskor med förstärkta sömmar på områden med hög belastning, t.ex. vid hörn och sömmar.
 • Design: Tänk på väskornas övergripande utformning, inklusive form, storlek och placering av fickor och fack. Väskor med en strömlinjeformad form och låg profil är mindre benägna att fastna i grenar eller andra hinder på vandringsleden.
 • Varumärkets rykte: Tänk på ryktet hos det märke som tillverkar väskorna du överväger. Varumärken med en historia av att göra hållbara och pålitliga väskor är ofta ett bra val.
 • Garanti: Slutligen bör du överväga den garanti som tillverkaren erbjuder. En bra garanti kan ge sinnesro och skydd mot defekter eller skador.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta väskor som är tillräckligt tåliga för att klara av de hårda kraven på en bikepacking-resa och som kommer att hålla i många resor framöver. Dessutom är det viktigt att ta väl hand om dina väskor genom att förvara dem ordentligt och rengöra dem efter varje resa för att säkerställa deras livslängd.

Den Bästa Packningsstrategin?

En lastad cykel är tung och hanterar sig annorlunda. Det finns inget du kan göra för att ändra på det i grunden, men det finns viktiga strategier för att mildra effekten. I grund och botten handlar det om att hålla vikten låg och central.

De tre viktigaste förvaringsväskorna i en cykelpackning är rampaketet, styrpaketet och sadelstolpspaketet. Styrväskan är en lång tunn väska som gör sig bra med skrymmande, men lätta föremål. Om du använder en cykel med droppstång är utrymmet mellan styrets droppar smalt, så det kommer att diktera kortare föremål.

Sadelväskan är en annan plats där du vill ha lätta men skrymmande föremål. Om du har längre föremål som inte får plats mellan styret är det här du ska lägga dem. Kom bara ihåg att ju längre bort något kommer från sadelstolpen desto mer kommer det att svänga och röra sig. Försök att hålla vikten så nära inpå som möjligt.

Tunga föremål bör du lägga i ramväskan. Den är mest centralt placerad och lägst till marken men det finns inte mycket utrymme. Dina ben och ramen skapar en gräns i alla riktningar så det är här du ska ha plats för kompakt och tungt material. Beroende på hur din cykel är uppbyggd kan du också överväga en nedre rörmonterad väska för tunga föremål.

Hur Är Det Med Mat & Vatten

Särskilt vatten kan vara svårt att hitta en bra plats för. Det är tungt, det är skrymmande och det finns en frestelse att försöka gömma undan det. Du kanske tror att det är lätt att stanna och ta fram det för att dricka, men undvik frestelsen.

Det är sant att det är lätt att stanna och leta upp mat och vatten, men det är inte så människor ibland arbetar. Att rida är svårt och när du väl kommer in i rytmen kan du förvåna dig själv genom din ovilja att stanna. Detta gäller särskilt när du cyklar med andra människor eller i en tävlingssituation. Allt eftersom tiden går känner du dig sämre och sämre och det blir då svårt att återhämta dig efter ett eventuellt stopp.

Undvik i stället hela situationen och gör det enkelt. Se till att du har mat och vatten tillgängligt när du cyklar. Ät och drick innan du känner dig hungrig eller törstig och gör det ofta. Håll din energi uppe i stället för att försöka återhämta dig efter en dipp. Ha den här strategin i åtanke när du packar och gör vad du behöver för att göra det lättare än du tror att det är nödvändigt.

Vanliga Frågor Om Cykelväskor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en cykelväska, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av cykelväskor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa cykelväskan?

Den bästa cykelväskan är enligt vårt test Ortlieb Handlebar Pack, en mycket funktionell, smidig och prisvärd styrväska.

Vad kostar en cykelväska?

Priset för en cykelväska kan variera kraftigt, från några få hundra kronor upp mot 4 000 kronor, och det är viktigt att sätta upp en budget och leta efter en cykelväska som passar dina behov inom ramen för den budgeten.

Vad är cykelväskor?

Cykelväskor är specialdesignade väskor som fästs på en cykel och används för att bära utrustning på längre cykelturer. De finns i olika storlekar och former för att rymma olika typer av utrustning, t.ex. sovsäckar, tält, kläder och mat.

Vilka är de olika typerna av cykelväskor?

De vanligaste typerna av cykelväskor är styrväskor, ramväskor, sadelväskor och matsäckar. Handtagspåsar fästs på styret och används för att transportera tyngre saker, t.ex. mat och campingutrustning. Ramväskor fästs på cykelns ram och används för att bära lättare saker, t.ex. kläder och sovutrustning. Sadelväskor fästs på sadeln och används för att bära mindre föremål, t.ex. verktyg och snacks. Matväskor som fästs på bakre bärsätet och används för att transportera mat och matlagningsmaterial.

Vad ska jag tänka på när jag väljer cykelväskor?

När du väljer cykelväskor ska du tänka på vilken typ av cykelresa du ska göra, volymen och storleken på de väskor du behöver, väskornas hållbarhet, fäst- och åtkomstsystemen, vattentåligheten och viktfördelningen. Se till att väskorna har ett stabilt fästsystem, är lätta att komma åt och är tillverkade av hållbara material. Leta efter väskor med vattenresistenta material och dragkedjor och överväg att använda regnskydd för att hålla din utrustning torr.


Är cykelväskor vattentäta?

Vissa cykelväskor är vattenresistenta, men alla är inte helt vattentäta. För att se till att din utrustning håller sig torr bör du leta efter väskor som är tillverkade av vattenbeständiga material och har vattenbeständiga dragkedjor. Överväg att använda regnskydd eller vattentäta foder för extra skydd.

Kan jag använda vanliga väskor för bikepacking?

Vanliga väskor kan användas för bikepacking, men de är kanske inte lika säkra eller hållbara som speciellt utformade bikepackingväskor. Bikepacking-väskor är särskilt utformade för att fästas på en cykel och är tillverkade av hållbara material för att klara av de hårda påfrestningarna vid längre cykelturer.

Sammanfattningsvis Om Cykelväskor

En cykelväska är ett måste, oavsett om du är en erfaren bikepacker eller bara cykelpendlar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 51

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.