5 Bästa Snöskor (2024): Bäst i Test

bäst i test snöskor guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Snöskor förser dig med extra dragkraft och flytförmåga så att du kan gå ovanpå snön i stället för att sjunka ner i den under vinterförhållanden. De är viktiga redskap för alla som bor i eller besöker ett snöigt klimat och används av både trailrunners, jägare och friluftsentusiaster.

I den här guiden tar vi en titt på de fem bästa snöskor som finns på marknaden. Vi kommer också att diskutera vad man ska tänka på när man väljer snöskor, samt recensioner av enskilda produkter. Slutligen kommer vi att ge några tips om hur du kan göra dina utomhusaktiviteter mer bekväma.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Snöskorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Snöskor: MSR Evo Trail 22 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Snöskor För Tuff Terräng: MSR Lightning Ascent 25 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Snöskor: Gridarmor Femundsmarka Snowshoe - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Ultralätta Snöskor: TSL Symbioz Hyperflex Access - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Snöskor För Barn: Gridarmor Skarvan Junior - Läs Recension

1. MSR Evo Trail 22

Bäst i Test Snöskor


MSR-Unisex-Evo-Trail-22

Kategori:

Hobby/Vildmark

Längd:

56 cm

Vikt per snösko:

1910 gram

Rekommenderat maxvikt:

80 kg

Mycket Effektiv Och Flexibel Snösko För Många Situationer

Vår testvinnare är MSRs Evo Trail 22, vilket är en av MSRs mest populära modell inom denna kategori av goda anledningar. Här får du en högkvalitativ produkt fullpackad med avancerad funktionalitet - till ett rimligt pris.

Det är ett mycket flexibelt alternativ som vi ofta rekommenderar till vänner och familjemedlemmar som är intresserade av att använda det för kortare promenader och äventyr, men kan även fungera bra under lite tuffare terräng.

Den uppdaterade versionen är både mer slittålig och bekvämare att använda än tidigare version, där den största skillnaden är att de bytt ut hårdplasten mot högkvalitativt stål. Det resulterar i en imponerande dragkraft med solida broddar och sidostänger av stål samt gummibindningar som är relativt lätta att sätta på. Evo Trail är lite för kort för mycket pudersnö med sina 56 cm, men du kan lägga till "svansar" som kan fästas på baksidan för att förbättra prestandan i mjukare och djupare snö.

Viktmässigt är de också ganska lätta och smidiga, vilket bidrar till en mycket bekväm passform som inte känns för otymplig. Detta är en av anledningarna varför vi även gillar att använda dessa på lite längre turer, tillsammans med dess grymma greppstyrka såklart.

Vad vi inte gillar däremot är att fästet i sig kan kännas lite obekvämt efter några timmar, där stålkanterna kan skava lite mot foten.

Allt som allt är det däremot en mycket prisvärd och användbara snöskor som vi generellt sett brukar rekommendera i 99% av fallen. Möjligheten att förlänga skorna ger de även mycket utrymme för att användas under många situationer.

FÖRDELAR

 • Mycket bra kvalité för priset
 • Kan förlängas
 • Flexibel och effektiv passform

NACKDELAR

 • Fästet är inte det bekvämaste under längre utflykter

2. MSR Lightning Ascent 25

Bästa Snöskor För Tuff Terräng


Bästa Snöskor För Tuff Terräng

Kategori:

Vildmark

Längd:

76 cm

Vikt per snösko:

1950 gram

Rekommenderat maxvikt:

136 kg

Bästa Högkvalitativa Snöskor För Tuffare Äventyr i Vildmarken

MSR är som sagt en av marknadsledarna när det kommer till snöskor, så det är inte så konstigt att de kammar en både första och andraplatsen på vår lista. Deras mest robusta modell för längre turer är Lightning Ascent, som är byggd i en stabil stålram med nylonplattor som bidrar till en lätt och smidig användning.

Den är också längre än Evo Trail 22 ovan med hela 20 cm, vilket gör det perfekt för att ta sig över tuggare terräng och brantare underlag.

Greppstyrkan är helt klart bäst i kategorin med en robusta broddar och skenor som löper både på längden och bredden och som biter sig fast i allt från is till mjukare snö. Och med den senaste uppdateringen tog MSR itu med vårt främsta klagomål med den gamla modellen: bindningssystemet. Med ett stort stycke styvt nät som täcker foten är den här designen mer modern utan att kompromissa med stabilitet eller komfort (se bara till att fästa banden ordentligt så att de inte hoppar ut vid användning).

I jämförelse med Evo Trail är detta helt enkelt en mer avancerad modell, med större möjligheter för att prestera under tuffare förhållanden. Detta kommer däremot på bekostnad av vikt och framför allt din plånbok.

Det är det dyraste alternativet på vår lista, men om du ska ge dig ut i vildmarken och behöver det bästa möjliga är det svårt att gå fel med MSR Lightning Ascent - särskilt med tanke på att den senaste uppdateringen resulterade i en lättare och mer smidig design.

FÖRDELAR

 • Mycket stabil och robust konstruktion
 • Kan förlängas
 • Grym greppstyrka

NACKDELAR

 • Dyr

3. Gridarmor Femundsmarka Snowshoe

Bästa Billiga Snöskor


Gridarmor-Femundsmarka-Snowshoe

Kategori:

Hobby

Längd:

56 cm

Vikt per snösko:

1200 g

Rekommenderat maxvikt:

100 kg

Prisvärda Och Effektiva Snöskor För Lätta Behov

Gridarmor Femundsmarka Snowshoes levererar överlägset när det gäller användarvänlighet och komfort, vilket är avgörande när du spenderar timmar utomhus i snön. De är överraskande lätta med sina 1200 gram, vilket betyder att de inte belastar användaren under längre utflykter. Deras smidiga konstruktion gör det möjligt att röra sig naturligt och fritt, vilket ofta är en utmaning med snöskor. Dessutom är de otroligt enkla att ta på och av, vilket sparar tid och ansträngning, särskilt i kyliga förhållanden.

När det gäller kvalitet och hållbarhet, får Femundsmarka snöskor acceptabla, men inte fantastiska betyg. De har inte samma slitstyrka som dyrare alternativ på marknaden, vilket innebär att de kanske inte klarar mer intensiva snövandringar eller tunga användare. De har dock en maximal kapacitet på 100 kg, vilket borde räcka för de flesta användare. Trots detta ger den lättare konstruktionen och det lägre priset dem ett starkt försvar som en bra budgetoption.

Femundsmarka snöskor har en relativt tam greppförmåga. De kan hålla sig flytande och greppa under måttliga förhållanden, men de kanske inte presterar lika bra på isiga eller mycket snötäckta ytor. Denna begränsning kan dock förväntas givet det lägre priset. Det är viktigt att notera att dessa snöskor är utmärkta för lätt terräng och för dem som är nybörjare i snövandring.

Femundsmarka snöskor är ett mycket prisvärt alternativ för dem som vill njuta av snövandring utan att bryta banken. Även om de kanske inte erbjuder samma robusta konstruktion och extremt grepp som dyrare alternativ, levererar de i termer av komfort och användarvänlighet. För hobbyanvändaren eller den tillfälliga utflykten i snön, erbjuder dessa snöskor ett utmärkt värde för pengarna.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Enkla att komma i och att ta av
 • Lätt och smidig konstruktion som knappt känns av

NACKDELAR

 • Inte samma slitstyrka som dyrare alternativ
 • Relativt tam greppförmåga

4. TSL Symbioz Hyperflex Access

Bästa Ultralätta Snöskor


TSL-Symbioz-Hyperflex-Access

Kategori:

Hobby/Vildmark

Längd:

52/60/68x19/20/21 cm

Vikt per snösko:

1012 g

Rekommenderat maxvikt:

82-136 kg

Flexibla Och Ultralätta Snöskor

TSL Symbioz Hyperflex Access snöskor utmärker sig när det gäller användarvänlighet och komfort. De har en oerhört flexibel design som tillåter maximal rörelsefrihet, särskilt på ojämnt underlag. Denna design gör det möjligt för användaren att anpassa sig till terrängen snarare än att kämpa emot den, vilket ger en naturlig och angenäm upplevelse. Dessutom erbjuder de justerbar låsning, rem och passform, vilket innebär att du kan skräddarsy passformen för optimal komfort.

Med sina olika storlekar för olika ändamål levererar Symbioz Hyperflex Access snöskor både kvalitet och hållbarhet för en mängd olika användare och terränger. Även om den flexibla designen inte ger lika mycket stabilitet som stramare alternativ, så ger den överlägsen prestanda på ojämnt underlag. Dessutom är den ultralätta konstruktionen robust nog att stödja vikter mellan 82 och 136 kg, vilket visar dess hållbarhet.

Med en vikt på endast 1012 gram, ger TSL Symbioz Hyperflex Access snöskor användaren en oöverträffad lätthet och smidighet. Deras flexibilitet och lätthet minskar trötthet under långa vandringar och tillåter snabbare och smidigare rörelse över snön. Den breda basen ger också extra stöd och distribuerar vikten jämnt över skons yta, vilket minimerar risken att sjunka ner i djup snö.

En annan stark punkt för dessa snöskor är deras anpassningsbarhet. Med en rad olika storlekar tillgängliga, kan du hitta rätt par för dina specifika behov. Denna flexibilitet sträcker sig även till snöskornas passform, med justerbar låsning och remmar för att passa olika fotstorlekar och skotyper. Den oerhört flexibla designen bidrar ytterligare till deras anpassningsbarhet, vilket gör dem till ett utmärkt val för både hobby- och vildmarksanvändare.

FÖRDELAR

 • Oerhört flexibel design som tillåter maximal rörelsefrihet på ojämnt underlag
 • Ultralätt konstruktion med brett stöd
 • Finns i flera olika storlekar för olika ändamål
 • Justerbar låsning, rem och passform

NACKDELAR

 • Den flexibla designen förser dig inte med lika mycket stabilitet som mer strama alternativ

Bästa Snöskor För Barn

Kategori:

Barn

Längd:

41 cm

Vikt per snösko:

900 gram

Rekommenderat maxvikt:

50 kg

Smidiga, Bekväma Och Justerbara Snöskor För Växande Barn

Att vara ute i naturen och vildmarken är ett utmärkt tillfälle att ta med familjen, och det kräver inget dyrt liftkort. Gridarmors Skarvan Junior är ett stabilt och billigt val av snöskor perfekt för växande barn. Bindningarna är lätta och smidiga att använda, och ditt barn har gott om justeringsmöjligheter för olika skostorlekar (26-36).

Snöskor i sig är relativt lätta men inte de mest robusta på marknaden. Detta kan vara något att tänka på om du har särskilt aktiva barn som gillar att leka hårt i snön. Plastramen är vad som gör den något mindre stabil, men för prislappen är det fortfarande ett bar slitstarka snöskor som med lite försiktighet kan hålla i många år framöver.

På det hela taget är Skarvan Junior ett bra val för barn som vill ha ett par egna snöskor. De är bekväma, justerbara och lätta att använda, och de kommer inte att kosta en massa pengar. Att du också kan justera de i takt med att ditt barn växer är en annan stor fördel så du kan spara in mer pengar på sikt.

FÖRDELAR

 • Enkel och smidig bindning
 • Bra justerbarhet för skostorlekar 26-36
 • Billiga

NACKDELAR

 • Inte det mest robusta valet

Snöskor- Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Längd

Vikt

Maxvikt

2599 kr

Hobby/Vildmark

56 cm

1910 gram

80 kg

3695 kr

Vildmark

76 cm

1950 gram

136 kg

2400 kr

Hobby

61 cm

800 gram

90 kg

2295 kr

Löpning

53 cm

318 gram

90 kg

595 kr

Barn

41 cm

900 gram

50 kg

Snöskor - Köptips

När det gäller att hitta det bästa snöskor finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper dina snöskor, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Snöskor - Modellkategori

Det finns som sagt många olika snöskor på marknaden, och att välja rätt modell för rätt ändamål kan vara krångligt. Vi har därför valt att dela in snöskor i tre huvudsakliga kategorier som baseras på dess huvudsakliga användningsområde.

Hobby Och Fritid

Den första kategorin innehåller de snöskor som faller inom hobby-segmentet. Dessa modeller är perfekta för kortare turer och vandringar då förhållanden inte är allt för dåligt. De fungerar bäst när det ligger ett rimligt snölager över marken, men presterar inte lika bra i riktigt djup eller hårdpackad snö.

hobby snöskor

I korta termer kan man säga att dessa typer av snöskor är designade för att klara av platt vinterterräng, men presterar inte inte lika bra vid branta bergsbestigningar eller för att ta sig in i det mindre förutsägbara vildmarken.

Storleksmässigt brukar dessa modeller vara något kortare än andra modeller eftersom du inte behöver uppnå samma typ av flytförmåga (särskilt om du går på redan plöjda stigar. Den mindre storleken leder istället till en lättare vikt och hanteringsförmåga.

I övrigt är dessa snöskor ofta ganska avskalade när det handlar om ytterligare funktionalitet, och är sällan lika aggressiva i sin designprocess som mer avancerade snöskor. Detta är bra, eftersom en mer avskalad snösko också kommer att vara billigare - perfekt för de som bara utnyttjar de några gånger per år.

Vandring i Vildmark

Snöskor som faller inom denna kategori prioriterar prestanda och funktionalitet, och är perfekt för dig som planerar att komma ut i mycket pudersnö, svår terräng eller i ett flertal dagar i sträck.

De är längre än hobbymodellerna, vilket hjälper dig att inte sjunka ner i djupare snö. Det resulterar även i ett bättre grepp på brant underlag och till och med is. De kommer också ofta med en betydligt mer avancerad funktionalitet, och kan vara ganska överdrivna för dig som bara är ute under någon kortare vandring per år.

Den höga prestandan och funktionaliteten leder rimligtvis till ett högre pris, vilket är varför vi inte skulle rekommendera en modell i denna kategori om du inte planerar att utsätta dig för mycket eller tuff snövandring i vildmarken.

Med det sagt finns det många modeller på marknaden idag som i grund och botten agerar som en hybrid mellan hobby/avancerade modeller. Dessa snöskor kan vara bra för de som gör lite allt möjligt, vilket du kan justera ytterligare genom att välja en kortare/längre modell.

Trailrunning Och Löpning

En liten del av snöskomarknaden riktar sig till en väldigt specifik grupp av personer, nämligen de som gillar att vara ute och springa i snön. Som du vet så präglas Sverige av flera månaders snö, särskilt om du bor längre norrut i landet.

snöskor trailrunning

Det är många människor som inte är villiga att släppa sin löpträning på vintern, men föredrar fortfarande att springa ute i naturen istället för på rullbandet. Men när mycket snö lägger sig på marken brukar de flesta andra vinterverktygen (såsom broddar) ha det svårt att förse dig med samma funktionalitet som ett par snöskor kan.

Designmässigt brukar dessa modeller att prioritera lättviktiga och slitstarka material, och en avskalad konstruktion som föredrar fart och flexibilitet över flytförmåga. Med andra ord är dessa snöskor inte nödvändigtvis tillverkade för att klara större mängder pudersnö, utan fungerar bättre på hårt packad snö.

Barn

Den sista kategorin vi vill nämna är snöskor specifikt anpassade för barn. Även om vissa modeller i de andra kategorierna tekniskt sett kan användas av barn, saknar de ofta vissa funktioner som är viktiga för en bra användarupplevelse.

Många av dessa snöskor har till exempel bindningar som är lättare att ta sig in och ut ur, samt är mer justerbara för att passa ett större utbud av fotstorlekar. De tenderar också att vara lättare och mer manövrerbara, eftersom barn ofta inte har samma styrka som vuxna.

När det gäller designen hämtar dessa modeller oftast inspiration från vuxenmodellerna när det gäller funktion och byggkvalitet. De är dock ofta mer färgglada för att tilltala barnen.

Storlek Och Längd

Som vi nämnde tidigare så har storleken av snöskor en betydande roll när det kommer till hur väl de presterar ute i naturen. Efter du har bestämt dig vilken typ av modell som passar dig bäst, är det andra du bör tänka på just hur lång (och breda) dessa skor är.

Längden kommer till stor del att avgöra just hur bekvämt det är att gå med skorna, då det avgör hur stor flytförmåga över snön du får. Med andra ord ger en längre snösko ofta bättre flytförmåga, vilket kan vara viktigt om du planerar att använda dem i djupare pudersnö.

snöskor gående

Det finns dock något som är för långt, eftersom det kan göra skorna svårare att manövrera och mer tröttande att gå med över långa sträckor. Som en generell regler brukar kortare modeller generellt prestera bättre om du går/springer på stigar, medans längre modeller passar bättre när du beger dig ut i vildmarken.

Vilken typ av snö du beger dig ut i kommer också ha en stor påverkan på hur väl dina snöskor presterar. Hårt packad snö och pudersnö skiljer sig stort i hur de absorberar din vikt, och kräver därmed olika typer av snöskor. Återigen kommer längre modeller att förse dig med mer yta att fördela din vikt på, och fungerar därför bättre i pudersnö.

Bredden bidrar också, men i mindre utsträckning. En bredare snösko ger mer yta, vilket kan vara till hjälp om du planerar att använda den i mycket djupt puder. De kan dock också göra skorna svårare att manövrera och lägga till onödig vikt.

Oftast brukar tillverkarna ange en maxvikt, vilket är en bra indikation på hur mycket vikt snöskon klara av att hantera. Om du hamnar över maxvikten (med ryggsäck, verktyg och liknande inkluderat) är chansen mycket stor att du faller ner i snön.

Grepp Och Underlag

Det känns nästan onödigt att nämna det, men det är alltid viktigt att kolla snöskons undersida för att säkerställa att den har en bra greppstyrka.

Greppet och kvaliteten på broddarna/stegjärnen och sidostycken kan variera förvånansvärt mycket beroende på modell och pris. Lågprismodeller har vanligtvis en mindre brodd av stål under tårna, ett ytterligare fäste runt mitten av foten, och det är ungefär allt.

Denna design presterar oftast bra för lättare promenader och vandringar på platt mark men kommer inte att prestera lika bra vid tuffare och brantare underlag. Om du planerar att använda dina snöskor för mer krävande promenader och vandringar är det värt att lägga lite mer pengar på en modell med bättre grepp.

grepp snöskor

I takt med att kvaliteten på material och konstruktion ökar, ökar också priset. De dyrare modellerna har vanligtvis en extra fram längs med hela snöskon för bättre greppstyrka, och är väsentliga om du planerar att göra lite krävande utmaningar såsom bergsbestigning med mycket upp- och nerförsbackar.

Materialet av dessa spikar kan också spela en viktig roll i snöskons överliggande prestation. Billigare modeller utnyttjar ofta billigare aluminiumskipar vilket inte har samma hållbarhet som exempelvis rostfritt stål. letar du därmed efter en modell som bibehåller en bra greppstyrka över tid är det något att hålla utkik efter.

Ram och Konstruktion

Det är inte bara dubbarnas kvalité som avgör en snöskos hållbarhet. En annan mycket viktig faktor är materialvalet av ramen, vilket oftast är skapat i aluminium eller en mer flexibel plast- och nylonblandning.

Aluminium

Traditionella aluminiumramar är helt klart det vanligaste alternativet, och det har använts i många år bakåt.

Anledningen varför aluminium fungerar så bra är tack vare dess mycket lätta men stabila egenskaper, vilket resulterar i en mycket funktionell design som förser dig med bra skydd och stabilitet när du är ute och går.

aluminium ram snoskor

Den huvudsakliga nackdelen med en aluminiumram är däremot dess greppstyrka. Även då vissa dyrare modeller i aluminium gör ett bra jobb för att prestera så bra som möjligt på denna front, faller dessa modeller bakom de som istället utnyttjar plast (särskilt i förhållande till dess vikt).

Plast och andra syntetiska material 

Som vi nämnde tidigare kommer dem modeller som utnyttjar ett plastalternativ för sin yttre ram uppleva bättre grepp mot snön och underlaget. Men detta extra grepp kanske inte är så nödvändigt för de flesta, särskilt för nybörjare.

För dessa individer fyller plastalternativ en annan viktig roll - de är nämligen (oftast) billigare än bra snöskor i högkvalitativt aluminum.

Nackdelen med plast är att det lättare kan gå sönder, vilket rimligtvis innebär en sämre hållbarhet i längden. Det billigare priset kanske väger upp för detta något, men planerar du att använda snöskorna många år framöver kan ett alternativ i högkvalitativt aluminium vara ett mycket bättre val, även ekonomiskt.

En annan nackdel med snöskor i plast är att de tenderar att låta mer då du går ovanpå snön. Traditionella snöskor kan självklart också låta när du mosar snön under dig, men inte i samma utsträckning som plastalternativ.

Fäste Och Bekvämlighet

En annan viktig sak att tänka på är vilken typ av fäste som snöskon utnyttjar, då det är direkt länkat till bekvämligheten och stabiliteten av hela snöskon. Ett bra fäste kommer att hålla snöskon på plats under många timmars rörelse utan att konstant behöva justera de.

Det finns däremot en rad olika designer för detta, men sina unika för- och nackdelar. Men oavsett skillnaderna mellan dessa kommer ett högre pris nästan alltid att innebära bättre komfort och justerbarhet när det gäller snöskor.

bindning snöskor

Den vanligaste typen av fäste är de som utnyttjar en plastbindning som fästs med en rad kors och tvärgående band, eller enskilda remmar som fästs över foten och runt hälen.

Den här konstruktionen finns vanligtvis på billigare modeller, och även om den har fördelen att den är mycket lätt att sätta på och ta av, saknar den också den precision och stabilitet som finns i dyrare alternativ.

Dyrare modeller använder sig ibland av en mycket mer omfattande konstruktion, som ger en mycket högre grad av precision när snöskon monteras på till din fot. Detta är särskilt viktigt om du planerar att använda snöskor under längre perioder eller om du behöver dem extra stabila.

Funktionalitet Och Accessoarer

Snöskor kommer med en variation av olika funktioner och accessoarer, och att ha koll på dessa kan underlätta ditt val avsevärt. Här följer några av de mest populära/viktigaste:

Upphöjda Hälar

De flesta snöskor (förutom vissa budgetvarianter) har nästan alltid en upphöjd klack, vilket i praktiken inte är mycket mer än en metallstång under hälen som du kan ibland kan justera höjden på.

Fördelen med dessa klackar är att det ger bättre stöd för dina vader, vilket är extra viktigt om du planerar längre turer eller äventyr som involverar mycket uppförsbackar. De kan då reducera tröttheten du upplever i vaderna, och gör därför hela upplevelsen mer bekväm.

klack snöskor tillbehör

I vår erfarenhet kan denna extra funktionalitet vara mycket fördelaktig i tuffare terräng, men kommer för de flesta vara ganska onödiga att använda. En snösko med bra grepp och gångstavar spelar en mycket större roll när det kommer till att underlätta klättringen, och därför anser vi att denna funktion är överskattad.

Hjälper det vid enstaka tillfällen? Ja. Väsentligt? Absolut inte. 

Förlängninsalternativ

En av våra favorittillbehör, och i vår mening mycket underskattad, är förlängningsalternativ som har populariserats av MSR.

Dessa smarta lösningar gör det möjligt att förlänga dina snöskor genom att fästa de på bakre delen. På det sättet skapar du en större utan att gå på vilket gör att du lättare kan justera din utrustning beroende på underlag och snödjup. Dessa är extra värdefulla i klimat där snövädret kan ändras drastiskt genom säsongen.

På det sättet kan du förvandla ett par snöskor till ett par som är tillräckligt flexibla att använda inom en rad olika områden, och du slipper således köpa olika modeller om du planerar att blanda både lätt och tuff vandring i vinterförhållanden. Då du inte behöver använda de kan du enkelt stoppa undan de i ryggsäckenen.

Snöskor Och Andra Tillbehör

Behöver Man Gångstavar?

Att vandra utan gångstavar är inte särskilt ovanligt att se, men gäller detsamma när man är ute och vandrar i vinterklimat med snöskor?

I korta drag anser vi att ett par gångstavar är näst intill väsentliga för vandring i vinterklimat, då de förser dig med en ökad stabilitet på ojämnt material, samt underlättar upp- och nerförsbackar markant.

Även då snöskorna själva i praktiken ska förse dig med en bred och bra greppstyrka mot underlaget kan stavarna hjälpa till mycket med balansen.

gåstavar vinter snöskor

De goda nyheterna är att många som utnyttjar snöskor även gillar att vandra under årets varmare månader, och kanske redan äger ett par gångstavar de kan använda även för detta ändamål.

Skor Och Strumpor

De bästa skorna att använda tillsammans med snöskor kommer att vara ett par vattentäta vandringskängor tillsammans med ett par varma vandringsstrumpor i ull. Om du istället letar efter ett par snöskor att springa i, skulle vi rekommendera ett par robusta och vattentäta trailrunning skor istället.

Om du däremot planerar äventyr i riktigt kalla miljöer kan det vara bättre att gå med ett par som är mer värmande, och då kan ett par rejäla vinterkängor istället vara att föredra. Dessa modeller tenderar däremot att vara både tunga och värmande, och vi skulle inte rekommendera de för längre vandringsturer.

Damasker

Damasker (gaiters) är ett annat populärt verktyg som ofta används tillsammans med snöskor. Det här vattentäta och tåliga benskydden förknippas vanligtvis med bergsklättring, men är faktiskt utmärkta för snöskovandring också.

De förhindrar inte bara snö från att smyga in genom öppningen mellan byxbenet och kängorna, utan skyddar också byxorna om du skulle fastna i ett stegjärn eller ett annat vasst föremål. För de flesta användningsområden bör en mellanklassmodell räcka gott och väl.

Vanliga Frågor Om Snöskor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av snöskor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa snöskor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa snöskorna?

De bästa snöskorna är enligt vårt test MSR Evo Trail 22, ett par som har fantastisk funktionalitet och greppförmåga, utan att vara obekväma eller kosta skjortan.

Vad kostar ett par snöskor?

Snöskor kan kosta allt ifrån 1000 till 4000 kronor beroende på vilken typ av modell du köper. 

Vad ska jag tänka på när jag köper snöskor?

När du vill köpa ett par snöskor bör du ta hänsyn till följande faktorer: pris, vikt, funktion och komfort. Med dessa faktorer i åtanke kommer du att kunna hitta det perfekta paret snöskor för dina behov.

Vilka är de olika typerna av snöskor?

Det finns tre huvudtyper av snöskor: löparskor, vandringsskor och bergsskor. Varje typ har sitt specifika användningsområde och egenskaper som gör den bättre lämpad för det ändamålet.

Hur vet jag om mina snöskor sitter rätt?

För att se till att skorna passar ordentligt ska du först ta på dig dina vandringskängor eller löparskor för vandringsleder. Justera sedan snöskons bindningar så att de sitter tätt mot skorna. Gå slutligen runt i snön för att se till att skorna är bekväma och sitter bra.

Var kan jag köpa snöskor?

Du kan köpa snöskor i de flesta friluftsbutiker eller online på webbplatser som Outnorth, Outdoorexperten osv.

Vad är skillnaden mellan stegjärn och snöskor?

Stegjärn är utformade för bergsklättring och ger extra dragkraft på is. Snöskor däremot är avsedda för vandring och ger extra flytning i djup snö.

Hur tar jag hand om mina snöskor?

För att ta hand om dina snöskor bör du rengöra dem efter varje användning och förvara dem på ett torrt ställe. Du bör också inspektera bindningarna och remmarna regelbundet för att se till att de är i gott skick.

Sammanfattningsvis Om Snöskor

Det finns inte ett specifik spar snöskor som kommer att passa allas förutsättningar  och situation. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 13

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.