3 Bästa Stegjärn (2024): Bäst i Test

bäst i test stegjärn guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Allvarliga äventyr kräver allvarlig utrustning, och bergsklättring är absolut en av de. Stegjärn är något som du kan fästa på dina skor för att förbättra din greppstyrka och rörlighet när du rör dig över ispartier, glaciärer, branta snöbackar och liknande.

I den här guiden tar vi en titt på tre av de bästa stegjärn på marknaden just nu. Vi kommer också att titta närmare på vad du bör leta efter när du köper ett set stegjärn, samt några recensioner från personer som redan har provat dem. Slutligen ger vi dig några tips om hur du får ut det mesta av dina nya stegjärn!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Stegjärnen Är:

 1. 1
  Bäst i Test Stegjärn: Black Diamond Contact Strap  - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Mångsidiga Stegjärn: Grivel G12 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Tekniska Stegjärn: PETZL Lynx Crampon - Läs Recension

1. Black Diamond Contact Strap

Bäst i Test Stegjärn


https://www.outnorth.se/black-diamond/contact-strap-94541#Nocolour

Material:

Rostfritt stål

Vikt:

808 gram

Storlek:

36 - 46

Pålitlig Och Smidigt Stegjärn För Bergsklättrare, Skidåkare Och Vandrare

Om du letar efter ett grymt stabilt allround stegjärn kan du inte gå fel med vår testvinnare Contact Strap från det kända varumärken Black Diamond. De har en rad olika stegjärn i sin kollektion, men Contact Strap sticker ut som det mest funktionella och prisvärda alternativet.

Med en stabil kompakt ram i rostfritt stål får du mycket funktionalitet för en mycket låg vikt och lätt användning. Även då det kanske inte är lika hållbart som rena stålramar, är detta högkvalitativt rostfritt stål som tål en hel del slitage.

Designen av spikarna är relativt lik branschstandarden, med fyra på bakre delen av stegjärnet, och seg där fram. De främsta är horisontellt placerade vilket ger dig ett bättre grepp när du är ute och vandrar eller liknande, och inte behöver klättra särskilt mycket vertikalt.

Det gör de till ett mycket mångsidigt alternativ för dee flesta individer, men är självklart inte optimalt i tuffare terränger av mycket hård snö och is, med viss vertikal klättring. Bindningssystemet är också mycket bekvämt och lätt att använda, vilket är ett stort plus.

Du sätter helt enkelt foten i stigbygeln, drar åt kardborrebanden runt stöveln eller kängan och så är du redo att köra!

FÖRDELAR

 • Kompakt och smidig att använda
 • Bekvämt och effektivt bindningssystem
 • Stabil och hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Inte optimal för riktigt teknisk och tuff terräng

2. Grivel G12

Bästa Mångsidiga Stegjärn


Bästa Mångsidiga Stegjärn

Material:

Stål

Vikt:

869 gram

Storlek:

36 - 47

"Kungen" av Stegjärn, Stämmer Det?

Grivel kallar sin klassiska G12-modell för "kungen av stegjärn" - ett stort påstående, men är det berättigat? Den här konstruktionen har prövats och testats i bergskedjor över hela världen, med många första bestigningar i bagaget. Den anses allmänt vara den ultimata arbetshästens stegjärn och är ett populärt val bland bergsguider från Alperna till Kebnekaise. 

Missförstå oss inte, vi håller till stor del med, men den högre prislappen (och vikten) är anledningen att den inte hamnade på en förstaplats.

Vad vi älskar mest med G-12-cyklarna är hur kraftiga de känns att använda. De här stegjärnen av stål har 12 spikar, vilket ger grepp även i den mest krävande terrängen.

De främre spikarna är däremot inte utformade för isklättring, men jag har stuckit dem i både alpin is och vattenis och de fungerar ganska bra. Det känns också ganska bra att klättra runt på stenar med dessa stegjärn eftersom de har visat sig vara så hållbara och stabila. 

Passformen kanske inte är den mest bekväma på marknaden, men den är så minimalistisk att den knappt känns genom dina kängor. Den väger däremot lite mer än lättviktsalternativ, vilket är en av anledningarna till varför vi kanske inte rekommenderar dessa i alla situationer.

FÖRDELAR

 • Hållbar stålkonstruktion
 • Enkel och smidig att justera passform
 • 12-spkisdesign

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ

3. PETZL Lynx Crampon

Bästa Tekniska Stegjärn


Bästa Tekniska Stegjärn

Material:

Stål

Vikt:

1020 gram

Storlek:

36 - 49

Avancerade Stegjärn För Seriösa Alpinäventyr Och Bergsklättring

PETZL är ett annat mycket känt varumärke inom stegjärns kategorin, med ett brett sortiment, många inriktade på mer tekniska äventyr. Lynx är en av deras premiumalternativ som med hela 14 spikar är utmärkt för avancerade utflykter som kräver ett starkare grepp.

Stålramen är mycket stabil och bör klara av till och med den hårdaste av isen. Hela konstruktionen är mycket bra tillverkad och du kan absolut förvänta dig att ett par håller under flera säsonger. Det resulterar däremot i att de är ganska tunga, där de väger strax över ett kilo.

Det tillsammans med så många spikar kan göra de något otympliga i vissa lägen, men när du behöver optimal prestation under svårare förhållanden är Lynx rätt modell för dig.

De främre spikarna är däremot justerbara vilket är mycket smidigt. På så sätt kan du vrida om dess lutning och minska hur mycket de sticker ut där fram, beroende på vilket underlag du behöver ta dig över. Bindningssystemet är också mycket bekvämt och lätt att använda, vilket är ett stort plus. Du sätter helt enkelt foten i stigbygeln, drar åt kardborrebanden runt skon eller stöveln och du är redo att köra!

Allt som allt är det modellen för dig som värderar prestanda högt, men som också är villig att spendera lite mer.

FÖRDELAR

 • Justerbara spikar för olika underlag
 • Grymt stabil passform och bindningssystem
 • 14 spikar

NACKDELAR

 • Dyra
  Tunga

Stegjärn - Produktjämförelse

Produkt

Material

Vikt

Storlekar

Rostfritt stål

808 gram

36 - 46

Stål

869 gram

36 - 47

Stål

1020 gram

36 - 49

Vad Är Ett Stegjärn?

Ett stegjärn är en typ verktyg som du fäster på dina skor för att få bättre greppstyrka vid mot halt underlag, som ofta används när man håller på med bergsbestigningar.

De använder vassa metallspikar som gräver sig in i komprimerad snö och is och ger dig bättre grepp i terräng som inget gummi någonsin skulle kunna hålla sig fast vid.

vad är stegjärn

Men de är faktiskt inte bara användbara vid bergsbestigning, utan används ofta av vandrare som gillar att vara ute under vintern - och är väsentliga om du behöver ta dig över större ispartier.

Hur Fungerar Ett Stegjärn?

Stegjärn fästs på dina skor, och består generellt sett av två delar: den bakre delen och den främre. De två delarna är sedan sammanlänkade med en stav eller liknande system som även tillåter dig att justera längden.

Den bakre delen sitter under hälen, och består oftast av fyra metallspikar. Den främre delen har flera spikar, där åtminstone två av dessa kommer att peka rakt fram. Detta är viktigt eftersom de gör möjliggör dig att kunna sparka in fötterna i branta snö- och isbackar för att klättra upp eller ner.

På ovansidan finns bindningar som fäster hela konstruktionen till din sko. Och det är i princip allt!

Stegjärn - Köptips

När det gäller att hitta de bästa stegjärnen finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper dina stegjärn, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Stegjärnets Konstruktion Och Material

Ramen av ett par stegjärn kommer vara nära sammankopplat med dess överliggande styrka och hållbarhet, vilket gör det till ett av de viktigaste valen att ta inför sitt köp. Det finns generellt sett tre olika typer av material använda: Stål, rostfritt stål, och aluminium.

vandra med stegjärn

De finns den del alternativ som även blandar materialval, och skapar på så sett en mer flexibel modell som utnyttjar en smart design för att utvinna fördelar ur flera material.

Stål

Stål är det mest robusta materialvalet att använda på stegjärn, vilket är perfekt om du letar efter ett hållbart alternativ. Det är också det tyngsta materialet, så om vikten är är något du är bekymrad över kan rostfritt stål eller aluminium vara bättre lämpade för dig.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett mer populärt val bland användare eftersom det erbjuder en bra blandning av styrka och hållbarhet utan att vara allt för tungt. Prestationsmässigt ligger den på nästan samma nivå som stålalternativ, men är som sagt lite lättare och mindre hållbar i längden.

Aluminium

Aluminiumramar är det lättaste alternativet på marknaden, vilket gör dem till ett bra val för dem som vill spara vikt. De är dock också det minst hållbara alternativet och kommer att visa tecken på slitage mycket tidigare än stål- eller rostfria stålramar. Om du klättrar riktigt hård is och försöker att sparka in spikarna finns det en god chans att de går av.

Spikdesign

De flesta stegjärnen har mellan 10 och 12 spikar, men vissa mer tekniska alternativ kan ha så många som 14. För lite mer generellt användning kommer ett 10-punktssystem att fungera bra, men fler spikar innebär en högre grad av säkerhet.

Skillnaden mellan 10 och 12 fästpunkter är däremot inte enorm, så vi hade inte oroat oss allt för mycket över hur många spikar en viss modell har. Vad som är mer viktigt är hur dessa spikar är designade och placerade.

De två främre spikarna ska alltid peka framåt, eftersom det hjälper dig att sparka in i isen och snön när du klättrar. Men förväntar du dig mycket mer vertikal klättring, eller brantare backar, kan det vara bra om dessa pekar rakt fram istället för en liten vinkel.

stegjärn bergsbestigning

De övriga spikarna ska vara jämnt fördelade över fotplattan för att ge bra täckning och grepp. När det gäller spikarnas längd är det allmänt accepterat att längre är bättre. Detta beror på att de ju längre spikarna är, desto mer penetrerar du isen och desto bättre grepp får du. Tyvärr innebär det en lite mer omständlig gångstil men mindre rörelseförmåga.

Vikt Och Packstorlek

Stegjärn är ganska avancerad utrustning, och är inget som du sätter på dig direkt ut ur bilen när du börjar din vandring. Ofta behöver du bara ta på dem när det är särskilt snöigt eller isigt på en rutt.

Detta innebär att stegjärn vanligtvis kommer att tillbringa en hel del tid i din packning. Därför är det bra att ha ett par som inte är för tunga och som kan förvaras smidigt för att minimera vikt och bulk i ryggsäcken.

vikt stegjärn

Med stegjärnets spikar i åtanke, kan det däremot vara smart att förvara den i en separat påse eller skydd, så att du inte råkar riva upp regnjackan eller andra plagg du kanske har med dig.

Vikten av stegjärnen kommer också att påverka hur enkelt det är att använda de. Ett tyngre par kommer rimligtvis kräva mer energi att använda än ett lättare par.

Storlek

Storleken på dina stegjärn bör baseras på storleken av dina skor. De flesta moderna stegjärn för vandring och bergsklättring är utformade så att de kan justeras för att passa många olika stövelstorlekar. Vissa stegjärn är dock lättare än andra att justera - leta helst efter en verktygslös mekanism som möjliggör snabb och effektiv finjustering. 

Längden av dessa kan oftast justeras med hjälp av att förlänga stången som håller samman den främre och bakre delen. Detta är viktigt eftersom du vill att stegjärn ska sitta bra mot din känga, utan att vara för hårt eller för löst.

Bindningssystem

Bindningssystemet är det som håller hela konstruktionen fäst vid din sko, så det är självklart ett viktigt övervägande. Det finns två huvudtyper av bindningar: universella bindningar och automatiska modeller.

 1. Universella (Strap-on) bindningar är designade för att kunna passa de flesta kängor och skor, och kan därför justeras utifrån din skostorlek och modell.
 2. Automatiska (Step-in) stegjärn är mer tekniska och säkra, men finns däremot bara tillgängligt för specifika typer av kängor.

Vanliga Frågor Om Stegjärn

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av stegjärn, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa stegjärn, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa stegjärnen?

De bästa stegjärnen är enligt vårt test Black Diamond Contact Strap, en prisvärd och flexibel modell.

Vad kostar ett par stegjärn?

Stegjärn kostar vanligtvis mellan 1000-2000 kronor, beroende på vilken typ av modell du köper. 

Behöver man stegjärn för att bestiga Kebnekaise?

Det är inte nödvändigtvis ett måste att ha med stegjärn när man bestiger Kebnekaise, men beroende på förhållande kan sista biten bestå av ren glaciär. På grund av detta rekommenderar vi att du tar med dig ett stegjärn när du bestiger Kebnekaise.

Vad är skillnaden mellan stegjärn och snöskor?

Stegjärn används framför allt för alpina äventyr och partier av mycket hårt packad snö eller is. Snöskor används istället i "lättare" terränger då du inte behöver samma typ av greppstyrka utan istället vill hålla sig ovanpå snön.

Hur tar man på sig stegjärn?

Det finns olika typer av bindningar, men den vanligaste är "step-in"-bindningen. Den här typen av bindning består av en tråd som går runt fram- och baksidan av din känga, som du sedan kliver in i. Den andra typen är "strap-on"-bindningen, som är en är lite mer universell och kan fästas på de flesta typer av skor.

Kan jag använda mina stegjärn på berg?

Nej, du bör aldrig använda dina stegjärn på berg eftersom det skadar både stegjärn och själva berget. Stegjärn är endast avsedda att användas på snö och is.

Behöver man stegjärn för en topptur?

Om du behöver ta med dig ett stegjärn eller inte för din topptur beror helt på vart du vandrar. I vissa fall kommer det vara väsentligt, och i andra onödigt.

Kan man använda stegjärn med pjäxor och skidor?

Ja, många modeller av stegjärn går att använda med pjäxor, men kanske inte skidor.

Sammanfattningsvis Om Stegjärn

Det finns inte ett specifik spar stegjärn som kommer att passa allas förutsättningar och situation. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 9

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.