• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Camping
  • /
  • Laga Tältduk: Hur Du Lagar Revor Och Hål i Tältet

Laga Tältduk: Hur Du Lagar Revor Och Hål i Tältet

laga tältduk guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: september 2024

En reva eller ett hål i tältet kan snabbt bli en katastrof om det inte lagas på rätt sätt. Upptäcker du hålet eller revan när du är ute och vandrar eller campar kan det kännas tråkigt och jobbigt att fixa detta, men oroa dig inte - vi är här för att hjälpa dig.

I den här guiden ger vi dig en steg-för-steg-guide om hur du lagar revor och hål i din tältduk. Vi kommer också att ge några tips om hur du kan förhindra att dessa problem uppstår från första början. Så oavsett om du är en erfaren campare eller om du precis har börjat, se till att läsa det här inlägget!


Det Bästa Sättet Att Laga Ett Tält - Reparationskit

Med rätt utrustning och förutsättningar kan enklare lagningar av din tältduk gå väldigt snabbt.

Vassa pinnar, stenar och trädgrenar kan ibland slita sönder tältduken. Om du har med dig ett reparationskit när du campar eller vandrar kan du laga en reva i tältväggen och till och med det inre nättältet medan du är ute. Eller så kan du vänta med att göra det hemma.

Dessa kit tar inte uppsärskilt mycket plats i ryggsäcken, och du kan själv sätta ihop ditt eget kit, eller så kan du köpa färdiga.

Ett reparationskit för att laga tältduk bör innehålla:

  • Alkohol/desinfektionsmedel
  • En mindre fiberduk
  • En sax
  • Reparationstejp/Nylontejp
  • Meshmärke (om du behöver laga innerväggen eller fönstret på tältet)

Mer än så behöver du faktiskt inte för att laga de flesta hålen och revorna i tältet.

laga tältduk

Hur Du Lagar En Tältduk

Om du har packat med dig de artiklar som vi listat ovan kan du laga en tältduk i fem enkla steg:

  1. Börja med att rengöra ytan som ska lagas. Använd dig av desinfektionsmedel eller någon form av alkohol på utsidan av tältet tillsammans med fiberduken för att få bort all smuts och fett från utan.
  2. Klipp sedan ut en tejpbit. Använd dig av din reparationstejp/nylontejp och klipp ut en tillräckligt stor bit för att täcka skadan. Tejpbiten bör vara tillräckligt stor för att täcka hela hålet och några extra centimeter i varje riktning.
  3. Placera tältduken mot en platt yta. Marken går bra, men att ha en helt slät yta precis under hålet kommer att hjälpa.
  4. Tejpa igen hålet med hjälp av den tejpbit du klippt ut tidigare. Stryk på tejpbiten med hjälp av dina fingrar för att undvika eventuellt luftbubblor mellan tyget och tejpen. Om hålet är i ett område som utsätts för mycket slitage och tryck så kan det vara en bra idé att applicera en likadan tejpbit på insidan av tältduken.
  5. Gnugga sedan tejpen lätt med hjälp av dina händer. Låt det även fästas under några timmar innan du packar ner eller sätter upp tältet.

Nödlösningen För Att Laga Tält - Silvertejp

Har du inte tillgång till reparationstejp eller nylontejp så kan du också utnyttja silvertejp. Detta fungerar oftast ganska bra, särskilt när det handlar om mycket små hål och revor.

Du bör däremot inte se det som en permanent lösning, utan snarare som något temporärt tills att du kommer hem och har rätt utrustning för att laga det på rätt sätt.

Även då silvertejp är både slittåligt och vattentätt, så håller det inte lika bra som specialanpassad tejp för tältdukar. Det kommer också att lämna kvar klister på duken.

Att Laga Större Revor

Har det uppstått ett större hål eller reva i tältduken kanske det inte räcker med att tejpa, utan i dessa fall kan du behöva sy ihop duken igen.

Det är fullt möjligt om du har med dig denna utrustning när du är ute i naturen, men har du inte det behöver du förmodligen vänta tills att du kommer hem för att laga det.

Du kan använda tejp som en nödlösning om du inte har något annat alternativ, men större hål kommer tillslut växa.

tunneltält

Hur Du Undviker Skador i Tältduken

Det bästa sättet att undvika eventuella hål och revor i din tältduk är genom att ta hand om det med omsorg, vilket inkluderar saker som var du placerar tältet eller hur du packar ner det i din vandringsryggsäck.

Här är några saker att tänka på för att minska chansen för skador i tältduken:

  • Undvik alltid att placera tältet över stenar, kvistar eller andra vassa föremål.
  • Se alltid till att du spänt fast tältet ordentligt i alla tillgängliga fästpunkter.
  • Packa upp och ner tältet med omsorg.
  • Undvik att packa tältet i närheten av andra vassa föremål i ryggsäcken.
  • När du har kommit hem från vandringen kan det vara en bra idé att inspektera och rengöra tältet.

Om du följer dessa enkla steg kan du förhoppningsvis undvika skador på tältduken, men ibland kan man inte undvika dem helt.

Det finns alltid en risk för skador när man vandrar och campar, men genom att laga tältet i tid kan du ofta minimera eventuella skador och utnyttja den under dina äventyr. Genom att ta hand om tältet ordentligt kommer det också att hålla längre.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 14

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.